PALUBA
January 15, 2021, 06:17:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Nišanski radar "Vircburg" (WÜRZBURG)  (Read 732 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 367« on: December 19, 2020, 08:18:34 pm »

*Nišanski radar Vircburg (WÜRZBURG)

UVOD

Sve do polovine 50-tih godina prošlog veka i do početka uvođenja akvizicijskog nišanskog radara britanske proizvodnje "3Mk7", glavni nišanski radar jedinica SPAT bio je nemački "trofejni" radar "Vircburg".
Nišanski radar “Vircburg” je nemački osnovni mobilni nišanski radar do kraja II Svetskog rata. Proizvodnja je započeta 1938. godine, radari su stalno usavršavani i do kraja rata je proizvedeno oko 4000 različitih verzija radara “Vircburg”.

U nemačkoj vojsci, radar je radio u kombinaciji sa osmatračkim radarom “Freja”, tako da su 2 nišanska radara “Vircburg” i 1 osmatrački radar “Freja” formirali jednu ćeliju.
Jedan radar “Vircburg” je od “Freje” preuzimao i pratio cilj, a drugi radar “Vircburg” je usmeravao PA top na tog bombardera.

U našoj vojsci, s obzirom da nije bilo moguće osposobiti “Freje” za rad (1 radar osposobljen na kratko, ali bez rezervnih delova nije dugo radio), za akviziciju ciljeva korišten je osmatrački radar sovjetske proizvodnje “P-2M”.

Par nišanskih radara "Vircburg" i osmatrački radar "Freja" kao deo jedne radarske ćelije:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Istorijat razvoja radara familije "Vircburg"

Početkom 1937. godine nemačka kompanije Telefunken, krenula je u razvoj kratkodometnog radara malih gabarita za određivanje pravca naleta avijacije i identifikaciju i navođenje protivavionskih artiljerijskih baterija.
Prvi model FuMG62 je razvijen tokom 1939. godine i predstavljen nemačkom vrhu.
Telefunken je razvio precizan radarski sistem baziran na klistronskim mikrotalasnim cevima koje su radile u radnom opsegu od 553 - 566 MHz, znači veoma kratkim talasnim dužinama za ono vreme, sa širinom impulsa od 2 µs, impulsnom snagom od 7 -11 KW i maksimalnim dometom od 29 km, uz tačnost po daljini od 25 metara. Antena je bila parabolični tanjir prečnika 3 metra i smeštena je na prikolicu.

Radar je usvojen za upotrebu u nemačkim jedinicama tokom 1940. godine i do kraja II svetskog rata proizvedeno je više od 4000 ovakvih radara.


* Virtsburg i Freja.jpg (22.54 KB, 333x594 - viewed 12 times.)
« Last Edit: December 19, 2020, 08:46:19 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Moderator
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 367« Reply #1 on: December 19, 2020, 08:22:43 pm »

* Osnovne verzije radara:

"Vircburg A":

Prva verzija radara Virtsburg koja je postala operativna. Ono što je značajno reći za ovu verziju radara jeste da se cilj pratio ručnim okretanjem antene prema cilju u skladu sa njegovim kretanjem, a operator je to pratio na svom osciloskopu odmah iza antene. S obzirom da se snaga povratnog signala stalno menjala, što zbog objektivnih razloga a što zbog ručnog okretanja antene, sistem nije bio veoma precizan, a u toku noćnog rada, zahtevao je i svetlosne reflektore za osvetljavanje neba radi otkrivanja i praćenja ciljeva.
Ipak, tokom 1940. godine jedna artiljerijska jedinica sa PAA Flak, uspela je da obori protivnički avion, uz glasovno usmeravanje i navođenje sa radara Vircburg A.

"Vircburg B":

Ovo je bio neuspeli pokušaj ugradnje IC senzora. Nekoliko primeraka je napravljeno, ali se pokazalo kao nepouzdano i prekinut je rad u ovom pravcu.

"Virtsburg C":

Ova verzija je bila modifikacija A verzije. Ima rotirajući dipol sa sinhronom antenom i indikatorskim prekidačem. Opremljen je sa 3 katodne cevi i sa 3 pokazivača, jednim velikim pokazivačem sa obeleživačima daljine i dva manja pokazivača za azimut i elevaciju cilja.
Radi preciznijeg praćenja ciljeva, koristio je dva neznatno odvojena emitujuća elementa antene - dipole kako bi poslao snop lagano na bilo koju stranu srednje linije antene, prebacujući se između dva da bi pronašao koji je dao jači povratni signal, pokazujući time smer u koji antenu koju treba pomeriti kako bi se direktno usmerila na cilj.
Radar je opremljen i IFF uređajem, operator ga uključuje jednim prekidačem izmene impulsne frekvencije.
Korišten je u severo-zapadnoj Evropi, uglavnom za navođenje PAA artiljerije Flak, otkrivanje i javljanje pojave protivničkih letelica i određivanju visine i u dežurstvu u PVO sistemu. Uveden je u naoružanje 1941. godine.
Od karakteristika, povećan je domet na 1,6 - 40 km, a uvedena su tri radna programa sa frekvencijama od 550 - 580 MHz, 470 - 490 MHz i 520 - 590 MHz.
Antena je parabolični tanjir prečnika 3 metra, sa dipolima i IFF antenama. Antena je imala mogućnost istovremene predaje i prijema signala.
Širinom impulsa je bila od 1- 2 µs, sa impulsnom snagom od 7 -11 KW.

"Vircburg D":

Nova modernizacija na verziju D, u upotrebu je ušla tokom 1942. godine.
Predajna cev je bila trioda tipa LS 180, sa impulsnom snagom od 8 KW. Prijemnik je dvostruki oscilator heterodin.
Domet radara je bio od 1,6 km do 40 km.
I ova verzija radi na tri radna programa sa frekvencijama od 550 - 580 MHz, 470 - 490 MHz i 520 - 590 MHz.
Funkcije su mu bili slične kao i kod prethodnika, uglavnom za navođenje PAA artiljerije Flak, otkrivanje i javljanje pojave protivničkih letelica i određivanju visine i u dežurstvu u PVO sistemu.
Širina impulsa je bila od 1- 2 µs, sa impulsnom snagom od 8 KW.
Ova verzija radara ima 4 katodne cevi, a to je zato što je uvedena još jedna cev za "fino određivanje" daljine. U tom smislu je moguće na tom manjem pokazivaču-osciloskopu, sa mogućnošću uvećavanja prikaza sektora pretraživanja, još tačnije i preciznije definisati parametar daljine cilja.
Takođe, unapređen je i sistem praćenja cilja i uveden je sistem koničnog (kružnog) skeniranja tako što se emtiujući signal rotira u malom krugu oko srednje linije antene, koja je usmerena na metu.
U Jugoslovenskoj armiji, nasleđeni su i u funkciju vraćeni radari tipa "D"....

Nišanski radar "Vircsburg":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Virtsburg.jpg (36.69 KB, 796x552 - viewed 2 times.)
« Last Edit: December 19, 2020, 08:43:38 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Moderator
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 367« Reply #2 on: December 19, 2020, 08:34:38 pm »

*Upotreba nišanskog radara Virtsburg u Jugoslovenskoj Armiji

Program MDAP (pomoć u opremanju JA od strane zapada - SAD) se nastavio i tako je u periodu od 1954 – 1956. godine za potrebe jedinica SPAA nabavljeno 21 komplet akvizicijskih nišanskih radara “3Mk7” i 31 komplet komandnih računara. U toku 1956. Godine nabavljeno je još 250 akvizicijskih nišanskih radara “3Mk7” i 80 komandnih računara.

Tim nabavkama je već od 1954/1955. godine nišanski radar za SPAA jedinice “Vircburg” i konačno povučen iz upotrebe.
Inače, nišanski radar Vircburg je korišten u svega nekoliko SPAA jedinica zbog malog broja osposobljenih radara, i to do 6, ali je i za njih nedostajalo delova ali i osmatračkih radara sa kojima rade u sklopu zajedničke “ćelije”.
Tako su u nemačkoj vojsci radili zajedno sa osmatračkim radarom “Freja” i sa 2 nišanska radara “Vircburg”.
S obzirom na nemogućnost osposobljavanja radara “Freja”, u Jugoslovenskoj Armiji su “ćelije” formirane sa radarom "P-2M" i izvršeno je i bojevo gađanje SPAA diviziona 1. Divizije protivavionske odbrane iz Beograda sa baterijom kalibra 88 mm navođenog tim sistemom.
Gađanje je ocenjeno kao uspešno.

Ipak, zbog potrebe da se radari "P-2M" upotrebe u sistemu vazdušnog osmatranja i javljanja, nišanski radari "Virtsburg" su uglavnom vršili ulogu i radara za otkrivanje ciljeva i za navođenje SPAA artiljerije kalibra 88 i 94 mm.

Inače, osmatrački radar “Freja” je tokom II svetskog rata proizveden u oko 1000 primeraka i bio je osnovni osmatrački radar nemačke vojske. Imao je impulsnu snagu 15 KW, a radio na radnoj frekvenciji 125 MHz. Domet osmatranja mu je bio do 130 km.


Nišanski radar "Vircburg":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Virsburg radara 2.jpg (28 KB, 490x355 - viewed 3 times.)
« Last Edit: December 19, 2020, 08:45:04 pm by Kubovac » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 557« Reply #3 on: December 28, 2020, 02:49:44 pm »

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 23 queries.