PALUBA
May 25, 2022, 09:14:21 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@hotmail.com i miodrag.radojkovic@kolporter.rs
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Automatizovani radio-tehnički izviđački sistem "ARTIS"  (Read 1448 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 043« on: December 17, 2020, 10:47:33 am »

UVOD

Sistemu EI i PED (elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva) je još u vremenu JNA pridavano na značaju i pažnji. Dovoljno je reći da je ceo sistem i danas u većoj meri prekriven velom tajnosti i da se zaista o ovom sistemu i ne zna previše (što je verovatno i dobro, rukovodeći se starom JNA krilaticom : „Neprijatelj prisluškuje“).

Tokom rata 1999-te godine u tadašnjoj Vojsci Jugoslavije, funkcionisao je sistem Ei i PED (elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva) u okviru 280. centra EIO (elektronsko izviđanje i ometanje). Elektronski izviđači pratili su poletanje, grupisanje i ulazak snaga NATO u vazdušni prostor SRJ i o tome izveštavale jedinice koje su bile na pravcu udara.
Uspevali su da identifikuju i nalete "nevidljivih" bombardera, poput F-117A i B-2A.

Rad jedinica Centra, vršio se kroz radio-tehničko izviđanje svih vrsta radara i drugih aktivnih predajnika i elektronsko izviđanje radio-veza vazduhoplovnih snaga NATO.

Radio-tehničko izviđanje je vršeno sa 3 automatizovane radio-tehničke izviđačke stanice sistema "ARTIS".
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 043« Reply #1 on: December 17, 2020, 10:51:13 am »

*Automatizovani radio-tehnički izviđački sistem (ARTIS)

ARTIS je elektronski zemaljski mobilni sistem za elektronsko izviđanje svih vrsta radara i drugih aktivnih predajnika u širokom frekventnom opsegu (od 0,5 do 18 GHz) na kopnu, moru i u vazduhu. Meri parametre radarskih signala, identifikuje i prepoznaje radare i određuje njihove lokacije.
Izviđački sistem se sastoji iz komandne i izviđačke stanice. Izviđačka stanica prikupljene podatke o izvorima zračenja prosleđuje komandnoj stanici koja, na osnovu dobijenih podataka od najmanje dve izviđačke stanice, određuje lokaciju izvora zračenja.
Jedna komandna stanica može da opslužuje do 10 izviđačkih stanica.

Izviđačka stanica u svom sastavu ima širokopojasni i uskopojasni podsistem, koji rade nezavisno jedan od drugoga. Širokopojasni sistem Overluk (Overlook) proizveden je u američkoj firmi “Sanders”, a uskopojasni sistem “IS-500” u domaćoj izvedbi. Tačnost određivanja azimuta pomoću ove opreme je do 7,5 stepeni , domet uskopojasnog podsistema je do 200 km, a širokopojasnog podsistema do 500 km. Radi pravilnog rada, izviđačke stanice “Artis” se postavljaju na uzvišenja, na kojima se određuju strateške tačke. Stanicu je nemoguće otkriti zato što ne zrači i samim tim se i ne pojavljuje u elektromagnetskom spektru. Posada ima 4 člana.

Izviđačka stanica smešta se u nabacnu kabinu na vozilu, a antenski sistem sa pozicionerom je instaliran na specijalnu vučnu prikolicu.

Radio-tehnička izviđačka stanica "ARTIS":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* RTI ARTIS - Politika.png (1227 KB, 1239x800 - viewed 12 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 043« Reply #2 on: December 17, 2020, 10:53:37 am »

*Osnovne karakteristike prilikom radio-tehničkog izviđanja tokom 1999-te, bile su:

- registrovanje okupljanja udarnih grupa NATO aviona u zonama punjenja
- rad avio-cisterni i punjenje aviona
- pravci ulaza udarnih grupa
- promene frekvencija rada AWACS-a u odnosu na mirnodopski rad
- česte promene radnih frekvencija
- posebno je praćen rad aviona EA-6B Prowler i vazdušnih komandnih aviona E-8 Joint STARS
- registrovanje odlaska udarnih grupa.

Centar EIO je u 64 slučaja poslao upozorenja preko komandnog mesta Korpusa PVO o naletu avijacije i očekivanom dejstvu po jedinicama i objektima Korpusa PVO.
Koliko je to bilo opravdano i pravovremeno, pokazuje podatak da je u 22 slučaja izvršeno dejstvo po ciljevima Korpusa PVO, za koje je prethodno Centar poslao upozorenja.

Koristeći se informacijama 280. cEIO, kao i 126. Brigade VOJIN, Komanda RV i PVO je upozorila sastave Vojske Jugoslavije u 937 slučajeva o mogućim i očekivanim dejstvima, a 269 puta snage Vojske Jugoslavije i civilne strukture na vazdušnu opasnost.

Korišćenje 280. cEIO, u saradnji sa sistemom VOJiN, posebno bih za ovu temu izdvojio rad VOSt-ova (vizuelnih osmatračkih stanica) i radio-amatera, radi upozoravanja o naletu avijacije NATO ocenjuje se kao veoma uspešno u skladu sa tehničkim mogućnostima.

Takođe, želim još da dodam da su jedinice EI i PED tokom rata 1999-te godine, u nekoliko slučajeva uspele da otkriju i identifikuju lovačko-bombarderske avione NATO kako komuniciraju oko prinudnih sletanja usled kvarova motora, elektronike ili drugih nepoznatih razloga i uzroka na aerodrome Sarajevo i Tuzla.

Komandna kabina K-30A izviđačke stanice "ARTIS":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* RTI ARTIS - Kabina K-30A.jpg (76.24 KB, 613x406 - viewed 9 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 043« Reply #3 on: December 17, 2020, 10:54:28 am »

*Način upotrebe i lokacije tokom rata 1999-te

Radio-tehničko izviđanje je vršeno sa 3 automatizovane radio-tehničke izviđačke stanice sistema "ARTIS". Registrovani su skoro svi poznati avionski signali. Izviđačke stanice su bile raspoređene tako da je bilo moguće ostvariti goniometrijsku osnovicu, ali je zbog pravovremenih i tačnih podataka određivan samo azimut registrovanih signala i približna udaljenost na osnovu izmerene snage radarskog signala.
Lokacije stanica bile su IRPC Ski centar, Varadin i Kamenički vis.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 440


« Reply #4 on: December 17, 2020, 08:23:00 pm »

Da li je ovaj sistem radio i tokom T11?

Znam da je početkom devedesetih za potrebe radio izviđanja (prisluškivanja) na Prevlaci i na Kupici (nadomak Prevlake, u blizini Molunta) raspoređena jedinica u te svrhe (jedan vod).

Kasnije, tokom devedesetih, na Dizdarici (u zabrđu Herceg Novog, u nedođiji - na liticama Orjena sa otvorenim pogledom na HR, I, Al i prema Mediteranu, na nadmorskoj visini od 1000 m) je izgrađen savremeni objekat (kompleks) u te svrhe. Dovučena je struja, obezbeđena je voda, tako da se moglo boraviti i živeti  konstantno i konfromno.
Objekat je bio zaposednut, aktivan, ali pod strogim velom tajne, čak i za nas iz viših struktura RM. Pozadinski je bio oslonjen na MPB u Kumboru (hrana).

Čini mi se (davno je to bilo) da sam tamo viđao ovakvu skalameriju sa okruglom antenom.

Kad se približio kraj SRJ, vojska je napustila objekat. Služio je svojoj svrsi samo nekoliko godina.

Kao i sve kasarne i vojni objekti u CG i ovaj je ostavljen na ''brigu'' države CG. Grad HN je koristio kompleks najpre kao stanicu za separaciju otpada i preradu plastičnog otpada. Sada je tamo azil za pse - ugošćava blizu 100 pasa lutalica.

Napisao sam ovo sa ciljem da se vidi krivulja degradacije vojske: od supertajnog objekta preko reciklažne stanice došlo se do azila za pse lutalice! 
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 043« Reply #5 on: December 17, 2020, 09:16:50 pm »

@lovac

Ja bih stvarno voleo da saznam više o ovom sistemu, ali i ovo je "muštuluk" jer je do podataka jako teško doći.
U svetlu pominjanja nekih naših zvaničnika da se razmišlja o nabavkama višenamenske stanice radio-elektronske borbe "Krasuha", potrebno je znati da se uz nju, da bi ona imala punu efikasnost, koriste pasivne izviđačke radio-detektorske stanice poput "Moskve-1" ili "Avtobaza".
Te stanice određuju azimut cilja sa preciznošću od 2-3 stepena i navode stanicu za aktivno ometanje. Naša radio-izviđačka stanica "ARTIS" ima preciznost određivanja azimuta cilja do 7,5 stepeni, dakle vidi se da je skalu ispod tih mogućnosti, ali verujem da se može i ona, makar i kao pomoćno/rezervno/dodatno sredstvo u tu svrhu koristiti.
Logged
kosmonaut
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 405


« Reply #6 on: December 17, 2020, 11:00:05 pm »

Spominjani su EI PED objekti na Peljescu tj. Rota I.
Mislim da je bilo negdje da su ti polozaji bili i u Sloveniji, Zagorje i Fruska gora.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 23 queries.