PALUBA
September 26, 2021, 04:31:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Automatizacija i robotizacija borbenih sistema u oružanim snagama  (Read 6753 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 955


# proće i ova prehlada


« Reply #15 on: April 15, 2021, 05:27:49 pm »

Quote
We’re screwed.

Koliko im traju baterije, duže od ovog videa valjda.  Tongue

poz.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #16 on: May 12, 2021, 09:43:57 am »Quote
The Uran-9 Russia’s First Combat Robot

In this episode of Combat Approved, the viewers will see the newest Uran-9 combat robot. This high-tech machine has no analogues in the world. The Uran-9 is equipped with the most advanced weapons, including a 30-millimeter cannon, machine gun and guided surface-to-surface and surface-to-air missiles. And most importantly, it works remotely. Using a special console, the operator can control it at a distance of 1,8 miles. You will see how the Uran-9 independently overcomes obstacles, finds targets and uses weapons in combat conditions. In addition, we will show you unique robotic assault boats that sweep the coast from the enemy, unmanned helicopters that destroy the enemy with grenade launchers, and finally, robot spies specially designed for particularly dangerous military operations.

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #17 on: June 14, 2021, 07:14:14 am »Lovac na tenkove: Šta sve može beloruski protivtenkovski sistem „Bogomol“


Belorusija ima interesantan robotizovani protivtenkovski sistem „Bogomol“. Iako ima slabu zaštitu i ne može da odleti daleko od operatera, odlikuje ga dobra vidljivost, svestranost i kompatibilnost sa sovjetskim raketama.

„Permanentno povećanje prisustva vojnog kontigenta Severnoatlanske alijanse pored granica Saveza Rusije i Belorusije i formiranje nove mehanizovane divizije na poljskoj teritoriji može primorati belorusko rukovodstvo da intenzivira proces prijema ’Bogomola‘ u službu Oružanih snaga Belorusije“, piše rusko izdanje „Vojno-industrijski kurir“.

Reč je o robotizovanom protivtenkovskom sistemu. Prototip „Bogomola“ je demonstriran još 2017. godine i učestvovao je na nekoliko parada povodom proslave Dana nezavisnosti Belorusije, ali još uvek nije počela njegova serijska proizvodnja.Da li će se ovi sistemi izvoziti?

Roboti koji lete, kreću se po kopnu i plivaju veoma su ozbiljan svetski trend u razvoju vojne tehnike. Posebnost savremenih robotskih sredstava je da je njihova proizvodnja moguća u malim privatnim kompanijama.

Potvrda tome je poznata privatna turska kompanija „Bajraktar“, čiji se dronovi nalaze u naoružanju mnogih država. Poljska je, nakon potpisivanja sporazuma u maju 2021. godine prilikom posete predsednika Andžeja Dude Turskoj, kupila 24 turska drona. Dronovi „Bajraktar“ TB2 su, između ostalog, svoju efikasnost pokazali tokom ratnih sukoba u Nagorno-Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana 2020. godine.

U Belorusiji državna kompanija „Belspecvnještehnika“ radi na razvoju sistema „Bogomol“ i planira da ih izvozi u inostranstvo.

Naravno, beloruski „Bogomol“ nije unikatan. Sličan njemu je i ruski multifunkcionalni borbeni robotizovani sistem „Uran 9“ koji je tokom 2019. godine učestvovao u ratu u Siriji.

Takođe, u Evropi se radi na sličnim sistemima „Anti-Tank UGV“. Trenutno nisu veliki troškovi za proizvodnju robotske tehnike, pa je i Belorusija pronašla određeni potencijal.


Sovjetske rakete u službi „Bogomolu“

Sistem „Bogomol“ je gusenična samohodna platforma sa elektromotorima i dizel-elektrogeneratorom kojim se upravlja na daljinu. Sistem je skoro nečujan. Na platformi je postavljen vatreni modul sa optičko-elektronskom opremom za nadzor i protivtenkovskim lansirnim raketama.

„Bogomolom“ se može upravljati na razdaljini od pet kilometara. To nije veliko rastojanje, ali je dovoljno za borbu protiv tenkova. Nedostatak tako kratkog dometa je taj što se rukovalac može otkriti sistemima za elektronsko izviđanje i infracrveni nadzor i uništiti, na primer, frontovskom avijacijom. Međutim, takva udaljenost će spasiti operatera od tenkovskog napada.

Veliki plus je univerzalnost sistema koja se odlikuje primenom širokog spektra protivtenkovskih raketa sovjetske i postsovjetske proizvodnje: „Fagot“, „Konkurs“, „Metis“. Sistem verovatno može da koristi i savremenije rakete kao što su „Korneti“ i druge protivtenkovske rakete.

Osobenost sistema je što može da pogodi veliki spektar ciljeva: tenkove, oklopna vozila, helikoptere i pešadiju protivnika.


Gde ne prođe tenk, proći će „Bogomol“, ali ima i nedostatke

Što se tiče nedostataka, problem je što onaj ko bude upravljao ovim vozilom mora da ima odličan pregled okoline, da uoči pretnje i ciljeve kako bi blagovremeno pripremio sisteme naoružanja. Neophodna je i stabilna i maksimalno zatvorena linija veze što, doduše, savremeni nivo razvoja elektronske i računarske tehnologije i omogućava.

Ostaje da se reši pitanje preživljavanja na bojnom polju, da bude što manje primetan i da mu se ojača oklop kako bi postao otporan na tipično vatreno oružje. Međutim, ni to nije dovoljno, zato što svaki savremeni tenk ili helikopter može da ga uništi, jer čak i da ima neprobojni oklop, nema mu spasa od topa kalibra 30 milimetara.

S obzirom da se ovi sistemi mogu olako primetiti iz vazduha i to na velikim rastojanjima, oni mogu biti efikasni u slučaju da protivnik nema podršku avijacije. Osim toga, ovi sistemi će pokazati svoju veliku efikasnost u borbi protiv pešadije ili na teško prohodnim mestima, gde se ne mogu koristiti tenkovi.


Robot ili aparat na daljinsko upravljanje?

Robotizovani borbeni sistemi počinju da se pojavljuju u oružanim snagama raznih država. Oni se mogu nazvati robotima, ali su pre svega aparati kojima se upravlja na daljinu. Isto se odnosi i na leteće i ploveće dronove, jer i njima upravljaju ljudi.

Naoružana vozila sa sopstvenom veštačkom inteligencijom još uvek ne postoje, na našu sreću, baš kao što je to primetio i bivši komandant kopnenih snaga Poljske Valdemar Skšipčak: „Moguće je da ćemo napraviti nešto što će nas u budućnosti ubiti.“

Međutim, budućnost čovečanstva nije tema ovog članka.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 812« Reply #18 on: June 14, 2021, 07:34:15 pm »

Lepo, lepo...vidim da nam se scenario Galaktike polako, ali sigurno, približava.
Logged
kosmonaut
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 202


« Reply #19 on: June 14, 2021, 10:38:19 pm »

Lepo, lepo...vidim da nam se scenario Galaktike polako, ali sigurno, približava.
Ne nego Terminatora.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #20 on: July 19, 2021, 08:17:05 am »Quote
Русија је направила роботизоване снајпер-извиђаче

Русија убрзано наставља развој роботизованих борбених технологија. Научно-фантастични филмови научили су нас да је борбени робот слика и прилика људског горостаса опремљеног моћним оружјем. У реалном животу инжењери покуашавају да направе таквог робота који би био компактнији, а у исто време и тајанствен. У наставку ћемо вам говорити о сличном  — руском — систему под називом Нерехта.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #21 on: August 22, 2021, 09:16:00 am »Quote
Boston Dynamics' Atlas robots show off new parkour moves

Boston Dynamics has published new videos showcasing its bipedal Atlas robots demonstrating an extremely impressive gymnastics routine. They flip, they vault, they nearly fall over but catch their balance at the last moment.

As Boston Dynamics has said before, Atlas is essentially a research project: a cutting-edge machine that helps the company’s engineers work out better control and perception systems.

'At a practical level it’s a platform for us to do R&D on,' says Benjamin Stephens, control lead for Atlas. That research includes these gymnastic and parkour routines, with which the company regularly delights (and unnerves) the internet.

In the end, what we may end up experiencing is not a robot uprising with the goal of complete world domination, but rather a huge mechanical 'Step Up'-like dance-off.

Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 52 812« Reply #22 on: August 22, 2021, 10:37:35 am »


Quote
Boston Dynamics' Atlas robots show off new parkour moves


Roll Eyes

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #23 on: August 27, 2021, 11:15:17 am »Quote
Русија формира прву јединицу робота

Руска армија креће у формирање прве експерименталне јединице која ће бити наоружана роботехничким системима Уран-9. Јединица ће имати задатак да припрема своје припаднике за даље увођење роботизованих формација у борбене редове. У наставку ћете сазнати шта је Уран-9 и коме је он потребан?   
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #24 on: September 05, 2021, 08:25:37 am »
„Roskosmos“: Plan je da roboti štite naše objekte od terorista


„Roskosmos“ planira da istraži mogućnost primene autonomnih transportnih robotskih kompleksa za antiterorističku zaštitu objekata, navodi se na sajtu za javne nabavke Rusije.

Naučno-tehnički centar „Ohrana“ će za „Roskosmos“ sprovesti naučno-istraživačke radove pod nazivom „Istraživanje mogućnosti primene robotizovanih kompleksa za protivterorističku zaštitu i bezbednost objekata državne korporacije „Roskosmos“.

Pored objekata „Roskosmosa“, na kojima će se izučiti mogućnosti primene robotskih kompleksa, testiranje će se sprovesti i na: raketno-kosmičkom centru „Progres“, gde se proizvode rakete „Sojuz“ i kosmički aparati, u naučno-istraživačkom institutu za mašinsku gradnju za proizvodnju malih motora, u naučno-istraživačkom centru raketno-kosmičke industrije za istraživanje motora, raketa i satelita, u centru u Podmoskovlju za pripremu kosmonauta „Zvezdani grad“, kao i u selu Solnečni u Tverskoj oblasti.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #25 on: September 13, 2021, 12:52:00 pm »Izrael predstavio novog naoružanog robota


Izraelska kompanija Izrael Aerospejs koja radi u oblasti odbrane, predstavila je danas naoružanog robota, kojim se upravlja na daljinu, za kog tvrdi da može da patrolira u borbenim zonama, prati infiltratore i puca.

Kompanija tvrdi da takve poluautonomne mašine omogućavaju vojskama da zaštite svoje vojnike, dok kritičari strahuju da je ovo opasan korak ka robotima koji samostalno donose odluke o životu ili smrti, piše AP.

Robotom koji ima pogon na četiri točka, upravlja elektronski tablet, a on može biti opremljen sa dva mitraljeza, kamerama i senzorima, rekao je Rani Avni, zamenik šefa odeljenja za autonomne sisteme kompanije.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Robot može prikupljati obaveštajne podatke za kopnene trupe, prenositi povređene radnike, nositi zalihe u borbi i udarati u obližnje ciljeve.

- Sa svakom misijom uređaj prikuplja više podataka iz kojih zatim uči za buduće misije - rekao je Ioni Geđ, operativni stručnjak u odeljenju za robotiku kompanije.

Kritičari su izrazili zabrinutost da bi robotsko oružje moglo samostalno odlučiti da gađa metu, ali kompanija tvrdi da takve mogućnosti postoje, ali se ne nude kupcima.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izraelska vojska trenutno koristi manje, ali slično vozilo pod imenom Jaguar za patroliranje granice sa Pojasom Gaze, ali nije iznela detalje o tome kako koriste Jaguar nad organizacijom Hamas.

Boni Dočerti, pomoćna direktorka oružanih sukoba i civilne zaštite međunarodne organizacije Hjuman Rajts, rekla je da je takvo oružje zabrinjavajuće jer im se ne može verovati da pravi razliku između neprijateljskog vojnika i civila.

- Mašine ne mogu shvatiti vrednost ljudskog života, što u suštini podriva ljudsko dostojanstvo i krši zakone o ljudskim pravima - rekla je Dočerti.

Ona je 2012. godine u izveštaju pozvala da se potpuno automatizovano oružje zabrani međunarodnim pravom.

Izraelski novi robot biće predstavljen na ovonedeljnom međunarodnom sajmu naoružanja odbrambenog i bezbednosnog sistema u Londonu.


izvor


* Aerospace Industries.jpg (112.44 KB, 1050x586 - viewed 1 times.)

* Aerospace Industries-1.jpg (477.3 KB, 1328x748 - viewed 1 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #26 on: September 16, 2021, 10:52:31 am »Quote
Russia Tests Unmanned Combat Vehicles During Massive Exercise

The Russian military state that they integrated two of their latest Unmanned Combat Vehicles into their massive ZAPAD-2021 wargame recently. All footage and images property of Russia Ministry of Defense and used under Creative CommonsLogged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 50 934« Reply #27 on: September 18, 2021, 01:41:39 pm »Quote
Russia one step ahead, Why Russia's strike robots is scary enough

A Russian combat robot is breaking new ground in autonomy, patrolling without human assistance, navigating its way across a 100-kilomter route and working with a swarm of drones.

The Uran-9 robotic tank is a semi-autonomous vehicle that can be controlled remotely from distances of up to 1.8 miles away the Defense Ministry said if all training went well, military personnel would then be trained to operate Uran-9 robotic vehicles.
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.