PALUBA
December 04, 2021, 02:31:23 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Нови успех „Беоавие”  (Read 940 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 072« on: November 05, 2020, 06:27:29 am »

уторак, 03.11.2020.

Нови успех „Беоавие”

У недељи када Машински факултет обележава 72 године постојања, студенти окупљени у тиму „Беоавиа” постигли су још један велики успех у низу.  Њихов пројетакт ВТОЛ летелице под називом „оса” (wasp)  освојио је треће место на управо завршеном међународном такмичењу „New Flying Competition 2020”.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

„Беоавиа” је млад студентски тим основан у априлу 2018. године на иницијативу групе студената са Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Тим се бави дизајнирањем, пројектовањем и производњом беспилотних летелица, а били су једини представници из Србије и Универзитета у Београду на престижним међународним студентским такмичењима у области ваздухопловства.

На „New Flying Competition 2020”, одржаном под покровитељством „Ербаса”,  „Беоавиа” је на најбољи начин представљала нашу земљу освојивши високо треће место у конкуренцији седам универзитетских тимова (из Немачке, Финске, Мексика и далеке Кине), који су се квалификовали у финале такмичења, од укупно пријављених 50 тимова из целог света.

Због пандемије ковид 19, такмчење је, по први пут, одржано у онлајн окружењу. Тимови нису путовали у Хамбург, већ су своје пројекте путем видео-стрима представили са спротских аеродрома на територији држава из којих долазе. „Беоавиа”, са аеродрома „Раван”, недалеко од Чачка.

Летелица „оса” је пројектована да  користи предности вертикалног полетања и слетања, а затим да пређе у  хоризонтални лет. Развој авиона са овим карактеристикама је тренд у светској авиоиндустрији. Њихова предност је у томе што им за полетање нису потребне велике полетно-слетне стазе, а у лету користе све предности летелица с класичном конфигруацијом. Ту се првенствено мисли на брзину лета, долет и ефикасност летелице.

На самом такмичењу летелица  је морала да испуни низ захтевних маневара – да понесе терет одређене масе и димензија, притом да полети вертикално до висине од 10 метара,  а затим да настави хоризонталан лет као авион класичне конфигурације. Током лета био је обавезан и лупниг, што представља велико оптерећење за авион. На крају задатака летелица је морала вертикално да слети на место одакле је полетела, у чему је наш тим и успео.

Поред инжењерских изазова, ово такмичење је пред наше младе стручњаке ставило још један битан изазов – питање финансија,  без којег не би могли да реализују пројекат.  Пандемија ковида 19 је додатно отежала решавање овог изазова. Захваљујући подршци господина Драгана Павловића, наши млади инжењери су успели да прикупе потребна средства и израде летелицу.

Успех „Беоавие” на најбољи начин говори о томе зашто је Машински факултет у Београду једна од најбољих образовно-научних институција и зашто су инжењери које одшколује тражени у земљи и шире.

Проф. др Радивоје Митровић,
декан Машинског факултета
Универзитета у Београду

Izvor: www.politika.rs


* 677z381_beoavia-bespilotna-letelica.jpg (108.48 KB, 677x381 - viewed 9 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 043« Reply #1 on: November 05, 2020, 07:54:37 am »
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 072« Reply #2 on: November 10, 2020, 09:24:55 am »

уторак, 10.11.2020.

Студенти машинца направили летелицу будућности

Освајањем трећег места на светском такмичењу у изради летелица с вертикалним полетањем и слетањем, студентски тим „Беоавија” показао да наши будући инжењери држе корак с трендовима у глобалној авио-индустрији

Конструкторско решење – елисе које се увлаче у тело летелице током хоризонталног лета – оцењено је као нарочито креативно, што је допринело високом пласману (Фотографије Беоавија)
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Нема ни годину дана како су се „излегли”, а крила су им спремна за лет у висине. Ово је прва реченица текста којим је наш лист почетком августа прошле године представио тим „Беоавијa”, који су 2018. основали студенти Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Било је то након такмичења у Грчкој, где су са својом летелицом „Аурора” освојили четврто место у конкуренцији 50 европских универзитетских тимова. Ове јесени, попели су се степеницу више. На светском такмичењу „New Flying Competition 2020”, одржаном крајем октобра под покровитељством „Ербаса”, заузели су трећу позицију.  Од 52 пријављена студентска тима са свих меридијана, жири је одабрао седам најбољих – три из Немачке и по један из Мексика, Финске, Кине и – Србије.

– За нас је такмичење почело још септембра прошле године, чим смо сазнали каква се летелица тражи пропозицијама надметања. О напретку пројекта редовно смо слали извештаје организаторима у Хамбургу. Почетком фебруара су нам јавили да смо ушли у финале – започиње причу Давид Цветковић, члан сектора за аеродинамику „Беоавије”.

Око летелице „Оса”, с којом је освојено треће место, окупило се тридесетак „беоависта”, студената „машинца”, уз неколико колега са Електротехничког и Технолошко-металуршког факултета.

– Задатак је био да се изради такозвана ВТОЛ летелица, која вертикално узлеће и слеће, а лети као класичан авион – објашњава Александра Грубић, једна од девојака у момчади „Беоавије”.   

И тако је од идеје, преко пројектовања до опипљиве форме, настала „Оса” – три метра дугачка, распона крила четири метра, с максималном брзином од 145 километара на час при хоризонталном лету. Беспилотна летелица направљена је од карбонских влакана (90 посто) и алуминијума, на погон литијум-јонске батерије од 1.300 грама.

– Тежина „Осе” је 17 килограма, у складу с пропозицијама да летелица не сме да буде тежа од 20 килограма са све теретом од два килограма, колико је морала да понесе приликом такмичарског лета – додаје Марко Скакун, члан „Беоавије” с Електротехничког факултета.

Колико је наступ у финалу „New Flying Competition 2020” студиозно припреман, говори и податак да су при пројектовању „Осе” узете у обзир и временске прилике прогнозиране за крај новембра у Хамбургу, које би могле да утичу на лет. Али, против фактора ковид 19 се није могло. Организатор је одлучио да, уместо седмобоја на небу изнад Хамбурга, све екипе такмичарске летове изведу у својим државама, а да жири прати демонстрацију у онлајн преносу. 

– Одабрали смо спортски аеродром „Раван” недалеко од Чачка, који има бетонску писту и остале погодности. Организатори такмичења су нам послали ГПС логер да га уградимо у „Осу”, како би пратили све параметре лета. Једна камера је монтирана на летелици, друга је са тла снимала како склапамо „Осу” и убацујемо предвиђени терет од два килограма, димензија 1.100 са 250 са 150 милиметара – описује Никола Златковић тај 23. новембар, када је једногодишњи рад требало показати на делу.

„Пилот” за даљинским управљачем био је Александар Милутиновић, координатор сектора за погон. Осу је хоризонтално подигао на висину од 10 метара. Уследио је најзахтевнији део – прелазак у хоризонтални лет, уз обавезни лупинг, што је највеће оптерећење за конструкцију авиона. На крају демонстрације, још један деликатни маневар – „Оса” је вертикално приземљена на место одакле је узлетела.

– Наше конструкторско решење, да се елисе за вертикални маневар увлаче у тело летелице током хоризонталног лета, оцењено је као нарочито креативно, што је допринело високом пласману – напомиње члан тима Душан Лазић.

С обзиром на то да је прво место освојила екипа Универзитета Нирнберг, а друго њихове колеге из Минхена, може се рећи да је српски тим шампион „остатка света” (и четврто место припало је Немцима).

Друго, конкуренти су располагали неупоредиво већим буџетима. Илустрације ради, тим Универзитета Минхен направио је шест летелица, а најбољу је изабрао за такмичење. „Беоавија” је имала свестрану логистичку подршку Машинског факултета, али је морала да сама решава питање финансирања пројекта. Истичу да за ту врсту помоћи велику захвалност дугују предузетнику Драгану Павловићу, који је здушно стао иза њих.   

– Доказали смо и да пратимо главни тренд у светској авио-индустрији, а то је развој ВТОЛ летелица. Због све масовнијег ваздушног саобраћаја, будућност припада авионима којима неће бити потребне дугачке полетно-слетне стазе. На концепту верикалног слетања и узлетања почивају и фамозни летећи аутомобили, за превоз људи и терета у густо насељеним урбаним срединама – закључује „беоависткиња” Исидора Станковић.

Izvor: www.politika.rs


* 001.jpg (76.35 KB, 677x381 - viewed 1 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 043« Reply #3 on: November 21, 2020, 10:22:10 am »Quote
Beoavia i Drumska strela — mladi inženjeri za ponos Srbije | Tehnogram

Nije tajna da je Mašinski fakultet tokom svoje istorije imao sjajne inženjere koji su radili na najzahtevnijim projektima. U poslednjih desetak godina, uspesi mladih inženjera su naročito vidljivi javnosti zahvaljujući radu studenata u sada već dva poznata tima — „Drumska strela“ i „Beoavia“. Jedni su zaduženi za performanse i brzinu formule na asfaltu, dok drugi prave poduhvate u vazduhu na polju bespilotnih letelica. 

Kako izgleda najnovija letelica „Osa“ i kakve su impresije sa takmičenja poneli članovi tima „Beoavia“? Kada će svetlost dana ugledati prva srpska električna formula i koliko će joj trebati sekundi od 0 do 100 kilometara na čas?
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 072« Reply #4 on: August 08, 2021, 07:54:30 pm »

Недеља, 08.08.2021.

Српски студенти долетели у светску ваздухопловну елиту

Пројекат ракете-једрилице „Аурора 2” донео је тиму „Беоавија”, који чине претежно академци са Машинског факултета у Београду, треће место на недавно завршеном интернационалном надметању у организацији „Ербаса”

Ниски успеха на међународним такмичењима студенти ваздухопловства из тима „Беоавија” са Машинског факултета у Београду придодали су још један бисер. Њихов пројекат ракете-једрилице „Аурора 2” освојио је треће место на недавно завршеном интернационалном надметању „Airbus Sloshing Rocket Competition 2021”. Да завређена „бронза” има златни сјај, сведочи то што су академци из Београда за собом оставили 29 тимова којe су чиниле њихове колеге из целог света, док су испред њих били само првопласирана екипа из Португалије и другопласирани Италијани.

Како за наш лист каже Давид Цветковић, вођа тима „Беоавије” и студент мастер студија Машинског факултета, ово надметање студената ваздухопловства одржава се сваке године, под покровитељством светски познате компаније ,,Ербас”. Изузетак је била 2020, када такмичење није одржано због пандемије.

„За ове три и по године од када је тим основан, два пута смо учествовали. Први пут смо били четврти, тако да је овогодишњи пласман напредак у односу на ту 2019, када је у конкуренцији било 50 тимова”, истиче Цветковић.

Према његовим речима, ове године, такође због пандемије, надметање је одржано онлајн – сваки тим је од куће организовао презентацију пред жиријем који су чинили стручњаци из „Ербаса” и „Еуроавије” – међународног удружења студената ваздухопловства. Циљ такмичења је био да се направи ракета-једрилица, која након вертикалног лансирања прелази у крстарећи хоризонтални лет, али тако да се приликом тог преласка смањи ефекат бућкања воде која симулира гориво, како се летелица не би дестабилизовала. За ту сврху, чланови „Беоавије” су конструисали „Аурору 2” – унапређен модел првобитне „Ауроре”, с којом су 2019. освојили четврто место. Нова летелица се састоји од тела ракете и крила која јој омогућавају велики долет уз минималну снагу пропулзије.

„’Аурора 2’ није самоуправљива, већ може да лети и аутоматски, али и на даљински погон. Такође, унапредили смо и резервоар и аеро-динамику. У нормалним условима, без ветра, нова ’Аурора’ може при лансирању да прелети око 500 метара, ослањајући се само на погон, односно на ваздух под притиском од 10 бара, а приликом транзиције из вертикалног у хоризонтални лет осмислили смо начин да се не дестабилизује и да не крене носем надоле”, објашњава Цветковић. Овогодишње такмичење је имало две етапе. У првој је оцењивано идејно решење ракете, а у другој конструкција, долет и време лета, као и цена и начин израде летелице.

„За презентацију на надметању није било потребно да се физички направи летелица, али смо је ми, за разлику од осталих тимова, ипак направили од неких јефтинијих материјала. Морам да нагласим да без помоћи Машинског факултета и ’Југоимпорта’, који нам је ове сезоне био генерални спонзор, тешко да бисмо могли да правимо летелице. Зато за следећу годину планирамо да направимо неколико модела док не дођемо до главног решења за такмичење, баш као што раде и тимови из других земаља”, истиче Цветковић.

Од „Осе” до „Феникса”

Тим „Беоавија” основали су 2018. студенти Катедре за ваздухопловство Машинског факултета у Београду. Осим два модела „Ауроре”, развили су и беспилотну летелицу „Оса”, са којом су прошле године, на такмичењу „New Flying Competition 2020”, заузели треће место међу 52 пријављена студентска тима са свих меридијана.

У међувремену, „Беоавија” је нарасла на 54 члана, међу којима су и студенти са Технолошко-металуршког, Електротехничког, Саобраћајног, Математичког, Факултета организационих наука и Војне академије. Будући да планирају нове пројекте – ракету на чврсто гориво „Пупин К12” и беспилотну летелицу „Феникс” за преношење кеса за трансфузију крви на тешко приступачне терене – планирају да додатно појачају бројчани састав.

„Овог месеца ћемо расписати конкурс за нове чланове и верујемо да ће после тога у нашем тиму бити укупно од 70 до 80 људи”, каже Давид Цветковић.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 23 queries.