PALUBA
May 22, 2022, 12:45:36 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Mali jubilej - prvih 10.000 hiljada članova
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Брвеник на Ибру  (Read 591 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
JASON
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 458« on: January 28, 2021, 11:16:37 am »

Брвеник на Ибру

Аутор фотографије CrniBombarder!!! извор
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Остаци тврђаве Брвеник налазе се 8 км северно од Рашке, код истоименог насеља Брвеник. Тврђава је смештена на једном од врхова (599 м) узвишења Градина, изнад ушћа реке Брвенице у Ибар. Није познато када је град подигнут, а током средњег века био је трг и седиште Брвеничке жупе. Данас је од њега остало врло мало остатака, а читав његов простор је зарастао у густо растиње.
Град са жупом припадао је кнезу Војиславу Војиновићу који га је јула 1363. год. заменио са челником Мусом за Звечан са његовом жупом. Том приликом је цар Стефан Урош V издао повељу којом се озваничава ова размена и у њој су пописана села Брвеничке жупе, која је обухватала средњи ток Ибра и ток реке Брвенице. Од тада тврђава Брвеник постаје средиште области челника Мусе. Он је био сестрић кнеза Лазара; мати му се звала Драгиња, а пошто се покалуђерила, Теодосија. И она и синови јој Стеван и Лазар погребени су у манастиру св. Богородице што су га они сами подигли овде негде у Брвенику. После Косовског боја 1389. године Брвеник улази у састав области Вука Бранковића, а Турци га заузимају 1455. године.
Брвеник је био важна трговачка тачка средњега века. Године 1280. помиње се у њему которска и дубровачка колонија, а 1346-те католичка црква св. Трипуна, патрона которског.
Тврђава је била насељена до почетка 19. века, а до Првог Балканског рата у њему се налазила погранична стража. Од некадашње тврђаве данас је остало врло мало надземних остатака. Ову моћну грађевину испод које се налази лагум који је повезивао са Ибром и служио за снабдевање Брвеника водом у случају опсаде, додатно је уништио људски немар. Данас је у рушевинама, делом због зуба времена, а делом и због наше небриге. Људи који су живели у околним селима, желели су да камен са града искористе за градњу својих кућа, те су, срушивши град, камење котрљали низ брдо. На њихову жалост, камен је било тешко допремити до подножја и он је остао на стрмини.


* Тврђава Брвеник.jpg (152.5 KB, 810x600 - viewed 21 times.)
Logged
JASON
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 458« Reply #1 on: January 28, 2021, 11:24:02 am »

На највишој тачци утврђења се налазила цитадела издужене елипсоидне основе, од које су остали само делови подзида на стени. Северно од ње, полазио је бедем који се спуштао ка кули кружне основе и са те стране, са које је прилаз утврђењу најлакши, налазио се суви шанац.
Утврђење се пружало јужно од цитаделе, ка ушћу Брвенице у Ибар, до нешто нижег врха (око 500 м нмв), на коме се налазила истурена кула, полукружног облика и са те стране се налазио стари пут којим се долазило до утврђења. На источној страни тврђаве налазио се лагум који је град повезивао са Ибром и вероватно је служио за снабдевање Брвеника водом, у случају опсаде. - Од некадашње тврђаве данас је остало врло мало надземних остатака, који су данас обрасли у високо растиње, а читав простор је покривен великом количином камења.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Скица основе града Брвеника на Ибру (по С. Ненадовићу).


* Брвеник на Ибру.jpg (238.27 KB, 634x828 - viewed 20 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #2 on: January 28, 2021, 01:42:13 pm »Quote
Тврђава Брвеник


Тврђава Брвеник је смештена на једном од врхова узвишења Градина, изнад ушћа реке Брвенице у Ибар, на 8км. северно од Рашке, код истоименог насеља Брвеник.

У непосредној близини тврђаве налазе се манастири који потичу из пред-немањићког доба, Стара Павлица и Ибарски градац, као и цркве Светог Николе у Баљевцу и Светог Николе у Шумнику. Па је логично претпоставити да је сама тврђава вероватно најстарија у окружењу.

Први сачувани подаци о тврђави Брвеник јавља се 1280. године. Град са жупом припадао је кнезу Војиславу Војиновићу који га је јула 1363. год. заменио са челником Мусом за Звечан са његовом жупом.

Од тада тврђава Брвеник постаје средиште области челника Мусе, који је  био ожењен са сестром кнеза Лазара, Драганом, а потом и његових синова Стефана и Лазара Мусића. Они су заједно са мајком у близини тврђаве подигли своју задужбину Нова Павлица. После Косовског боја 1389. године у коме су погинули, браћа Мусић сахрањени су у њему, а у сркви је преноћило и тело кнеза Лазара током његовог преноса са Косова у Раваницу.

После 1389. године Брвеник улази у састав области Вука Бранковића, с Турци га заузимају 1455. године.

У тврђави Брвеник је био каменолом педесетих година прошлог века, и он је до недавно радио, што је додатно убрзало рушење остатка тврђаве.

А није боље прошла ни Стара Павлица манастир из 9. века, чији је највећи део уништен приликом изградње пруге.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #3 on: January 28, 2021, 02:13:38 pm »Quote
Манастир Стара Павлица


Манастир Стара Павлица налази се на стеновитој заравни код тврђаве Брвеник, а у непосредној близини Рашке.

Прошлост овог манастира није довољно истражена, а помиње се као мушки манастир и метох манастира Студеница у даровној повељи Стефана Немање.

Касније се помиње у повељи Цара Уроша која се односила на замену жупанија између Војислава Војиновића и челника Мусе.

Управо ова повеља је битна за манастир Стара Павлица. У повељи пише да је назив села био, село Павлове цркве, из тога се јасно доказује да је црква посвећена Светом апостолу Павлу и да је манастир старији од 11. века у кога га датују, као и о важности саме цркве и места које по њој носи име.

Цркве на овим просторима посвећиване су апостолима на самом почетку ширења хришћанства.

Манастир Стара Павлица је уз цркву Светог Петра и Павла у Расу најакустичнија црква на овим просторима.

Стара Павлица има основни облик једнобродне базилике, крстастог распона, са кубетом и 4 стуба. На источној страни имала је три апсиде, средња је била највећа и имала је тространи облик са прозорима , док су лева и десна биле мање и без прозора, па је тако и по просторној концепцији јединствен манастир у Србији. Данас је очуван само део првобитне доста сложене грађевине.

Кроз своју историју манастир је доста страдао, а трајно је оштећен 1930. године када је прошла пруга кроз Ибарску клисуру, тада је заувек изгубљен  северни брод манастирског комплекса.

Црква је некада била у целини украшена фрескама. Данас су видљиви само фрагменти два слоја живописа. Видљиви су делови јеванђелиста, стојеће фигуре светитеља, затим делови нерукотвореног лика Христовог, сликане у плавој позадини са црвеним бордурама, млађе фреске су из 13. века.

Данас манастир Стара Павлица буквално лебди изнад пруге. У обнову манастира је улагано таман толико да се скроз не уруши. Ово Српско богатство иако руинирано привлачи велики број туриста, не без разлога, а колико би их тек привлачила  да је обновљена и сигурна. Јер овај крај има шта да понуди и вековна нам је веза са прецима.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 61 982« Reply #4 on: December 18, 2021, 04:06:59 pm »
Quote
Devojačka stena, Brvenik

(Bela Stena, Opština Raška)

Nalazi se ispod vrha na kome su ostaci srednjevekovnog grada Brvenika, a tik iznad magistralnog put. Okomita i vrlo visoka.

Jedna od nekoliko istoimenih u Srbiji.[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Devojačka stena, Brvenik.jpg (385.97 KB, 1080x1080 - viewed 15 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 23 queries.