PALUBA
August 14, 2020, 01:07:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS  (Read 69889 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ACHTUNG
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 441WWW
« on: December 30, 2008, 03:41:02 pm »

Разрешен генерал Понош

30.12.2008.

Председник Србије Борис Тадић разрешио је дужности начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Здравка Поноша, саопштила је прес служба председника.

Генерал Понош разрешен је дужности дан након седнице Савета за националну безбедност, на којој је размотрена ситуацију у вези са несугласицама министра одбране Драгана Шутановца и начелника Генералштаба Војске Србије Здравка Поноша.

"Са даном разрешења командни ланац функционише нормално и до постављења новог начелника Генералштаба команду над Војском преузима заменик начелника генерал потпуковник Милоје Милетић", наводи се у саопштењу.

Тадић је разрешењем Поноша, како се наводи, искористио своје уставно овлашћење (члан 112 став 2 Устава) по ком председник Србије, у складу са законом, командује Војском и поставља, унапређује и разрешава официре Војске Србије.

Свако сноси део одговорности

"Сви који су учесници у систему одбране сносе свој део одговорности. Комуникација између начелника Генералштаба и министра одбране, независно од увек постојећих концепцијских разлика, мора да буде сагласна општем безбедносном интересу", рекао је синоћ Тадић Радио-телевизији Србије.

"Свако ту има свој део одговорности, али истовремено је апсолутно недопустиво да се крши војна дисциплина у овако важном систему као што је систем одбране и да се питања која се тичу будућности нашег система одбране расправљају на један неадекватан начин у медијима", рекао је српски председник.

Концепцијске разлике

Концепцијске разлике између генерала Поноша и министра одбране Драгана Шутановца у први план избиле су још пре две седмице када се начелник Генералштаба Здравко Понош и чланови колегијума Генералштаба нису појавили на традиционалном новогодишњем пријему.

Незадовољство стањем у систему одбране, Понош је затим изнео у интервјуу "Политици", рекавши да су реформе војске заустављене, ако и да буџет од 867 милиона евра није добро искоришћен.

"Политика одбране функционише само симболично. Рекло би се да не постоји. Довијамо се у околностима када држава нема стратегију националне безбедности, ни стратегију одбране. За време мандата министра Зорана Станковића, постојао је план заједничке реорганизације, а сада ни то", рекао је Понош.

Министар одбране Драган Шутановац је на редовној годишњој конференцији за штампу изјавио да добро сарађује са генералима.

У емисији "ОКО" РТС-а рекао је да он само потписује план набавки који прави Генералштаб. "Ја потписујем план опремања, а то прави Генералштаб и њихове стручне службе. Било би исувише надмено да ја као министар дођем и пропишем рецимо 70 хиљада панцира, или сателит који бисмо морали да платимо 50 милиона долара", рекао је Шутановац.

О сукобу је расправљао и Одбор Скупштине Србије за одбрану и безбедност, који је потом зтаражио од владе информацију о стању безбедности у систему одбране.

Izvor: http://www.rts.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #1 on: December 30, 2008, 05:42:57 pm »

Reakcije: Smena Ponoša očekivana

30. decembar 2008.
Beograd -- U prvim reagovanjima na smenu Zdravka Ponoša, predstavnici stranaka kao i vojno-politički komentatori navode da je takav epilog bio očekivan.

Vojni analitičar Zoran Dragišić ocenio je da je bila očekivana odluka predsednika Srbije Borisa Tadića o razrešenju Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, ocenjujući da je Tadić povukao potez koji mu je stajao kao jedini na raspolaganju. Analitičar Milan Miljalkovski izjavio je danas da smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće uticati na sistem odbrane.

"Od samo početka sukoba Ponoša i ministra odbrane Dragana Šutanovca bilo je jasno da je Ponoš kao vojnik slabija strana i da može da izvuče deblji kraj", rekao je Dragišić.

Prema Dragišićevoj oceni, bilo bi mnogo bolje da je taj sukob bio prevaziđen bez ikakvih smena, ali da to očigledno nije bilo moguće.

"Tako da general Ponoš odlazi, što mislim da je gubitak za Vojsku Srbije, s obzirom na sve što je do sada uradio, na njegove godine i kvalitete. On je još mogao mnogo da pomogne sistemu odbrane Srbije", ocenio je Dragišić.

On je istakao da sistem odbrane nije bio ugrožen ni u jednom trenutku i da neće biti ni u budućnosti i građani mogu da se i dalje osećaju bezbedno.

Srbija, prema njegovim rečima, ima dovoljan broj sposobnih generala koji mogu da dođu na mesto načelnika Generalštaba, među kojima će Tadić veoma brzo odlučiti o novom načelniku.

Dragišić je rekao da pretpostavlja da će Ponoš sada otići u penziju jer je svaka druga funkcija niža od one koju je obavljao, da je Ponoš veoma ponosan i da sebe ne bi mogao da vidi na nekoj drugoj funkciji.

Vojni analitičar Milan Miljalkovski izjavio je da smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće uticati na sistem odbrane.

On je ocenio da je Zdravko Ponoš prekršio osnovno pravilo koje važi za svakog profesionalnog vojnika - da se "vojska ne meša u politiku".

"Vojnim licima je zabranjeno da se bave političkim aktivnostima. Ponoš je istupio u javnosti i dao jednu potpunu političku izjavu koja je mene iznenadila", rekao je Miljalkovski.

On je podsetio da u Srbiji gotovo deset godina postoji civilna i demokratska kontrola vojske, sistema odbrane i sektora bezbednosti, tako da se zna "ko može da daje političke izjave o tome".

Miljalkovski je ocenio da Ponoševom smenom neće biti narušen sistem bezbednosti jer u Vojsci Srbije postoje generali koji "imaju veće i jače vojno i stručno znanje nego što ga je imao Ponoš".
Kolundžija: Ponoš postupio mimo pravila

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izjavila je da je razrešenje načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Zdravka Ponoša "logična posledica načina na koji je general pokušao da reši problem".

Ona je ocenila da je Ponoš u sukobu sa ministrom odbrane Draganom Šutanovca postupio mimo pravila i interesa zemlje i kazala da "pravila ukazuju na to da se nesuglasice ne iznose u javnost, a posebno kada se radi o pitanjima koja su važna za državu".
Todorović: Tadić uvažio stav Odvora za odbranu

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović izjavio je da je smenom načelnika Generalštaba Zdravka Ponoša predsednik Republike Boris Tadić uvažio zaključak Odbora za odbranu i bezbednost - da je njegovo istupanje u javnosti dovelo u opasnost civilnu kontrolu vojske, ali da "ne sme stati na pola puta".

"Načelnik Generalštaba nije smeo da istupa u javnosti i snosio je posledice, ali Tadić ne sme stati samo na pola puta. Stvar se mora završiti do kraja kako bi se na čelu Ministarstva odbrane našao čovek sa stručnim i ljudskim sposobnostima", rekao je Todorović za skupštinskom govornicom.

Povodom Ponoševih navoda u vezi sa Ministarstvom odbrane i ministrom Draganom Šutanovcem, ocekuje se i drugi korak, jer sve što je izneto ukazuje na to da je situacija u Ministarstvu odbrane katastrofalna, kazao je Todorović.

On je ocenio da su u pitanju teške optužbe, koje zavređuju pažnju da se detaljno ispitaju i problemi reše, a da je "očito da je Šutanovac najnesrećnije rešenje u vladi".
Ružić: Argumentacija je na starni Šutanovca

Šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić izjavio je danas da je smena načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša usledila posle iscrpne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i samim tim je, kaže, ubeđen da je argumentacija na strani onih koji su odlučili da ta smena usledi.

Ružić je, novinarima u skupštini Srbije na pitanje o eventaulnim posledicama za ministra Dragana Šutanovca, rekao da je evidentno da je Ponoš smenjen i da je u tom smislu jasno da je na strani Šutanovca argumentacija koja ga je ostavila na ovom mestu.

U svakom slučaju to jeste jedan vid neprimerenog odnosa između resornog ministra i načelnika Gneralštaba i nadam se da se ubuduće to više neće dešavati. Siguran sam da je predsednik Srbije Tadić to vrlo jasno rekao i resornom ministru, kaže Ružić.
FBD: Smena - jedino moguća

Forum za bezbednost i demokratiju ocenio je da je rezrešenje Zdravka Ponoša "ispravno i jedino moguće".

FBD saopštava da ovu odluku ne sagledava kao poništavanje rezultata i zalaganja generala Ponoša za reforme vojske i sistema odbrane, već kao na neophodan i odgovoran doprinos utvrdjivanju pravila ponašanja i razgraničavanja političkih i vojnih kompetencija.

FBD posebno smatra pogrešnim i štetnim sve one reakcije javnosti koje razrešenje generala Ponoša tumače kao poraz reformskih opredeljenja u sistemu odbrane Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji i putu prihvatanja bezbednosnog sistema EU.Krga: Slučaj ima i pozitivnu stranu

Nekadašnji prvi čovek Vojske Jugoslavije general Branko Krga ocenio je da razrešenje generala Zdravka Ponoša sa funkcije načelnika Generalštaba Vojske Srbije neće ni na koji način ugroziti sistem bezbednosti države.

Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije smatra da general Ponoš niji ni imao nameru da ugrozi sistem bezbednosti, ali da nije trebalo u medijima da ukazuje na probleme.

“Smatram da je Ponoš imao i druge mogućnosti da ukaže na probleme po sistem odbrane do kojih dovodi nedostatak strateških dokumenata, a ne preko medija”, smatra on.

“Međutim, ceo ovaj slučaj može da ima i pozitivnu stranu ukoliko ubrza proces donošenja strateških dokumenta bez koje ne mogu da se definišu pravci reforme sistema odbrane i bez kojih ni vojska ne može da se transformiše”, ocenio je Krga.

Izvor: Beta, Tanjug
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #2 on: December 30, 2008, 07:05:20 pm »

Понош:Извршићу сва наређења која добијем

30/12/2008
БЕОГРАД – Генерал потпуковник Здравко Понош, који је разрешен дужности начелника Генералштаба Војске Србије, није желео да коментарише одлуку председника Србије о његовом разрешењу.

„Од своје 14. године сам војник и понашаћу се војнички. Извршићу сва наређења која добијем”, рекао је Понош за радио Слободна Европа.

Понош је навео да је све што је имао да каже већ рекао.

„Немам коментар. Док носим униформу, ја сам војник”, рекао је Понош.

Извор:Тањуг
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #3 on: January 09, 2009, 02:11:18 pm »

9. januar 2009. 
Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić imenovaće za mesec dana novog načelnika Generalštaba VS, a najzobiljniji kandidat za tu funkciju Dragan Kolundžija, saznaje Blic.

Blic piše da predsednik Tadić nije još rešio dilemu o novoj poziciji Zdravka Ponoša, koga je sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije razrešio posle dve i po godine obavljanja te dužnosti zbog sukoba Ponoša sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Kako saznaje taj list, Zdravko Ponoš, koji je razrešen sa te funkcije 30. decembra 2008, najverovatnije će biti predstavnik Srbije pri komandi NATO-u u Briselu, ali nije isključeno da se nađe i na mestu predstavnika u Vašingtonu.

Pojedini izvori u Vojsci Srbije, kako navodi list, ne isključuju ni mogućnost penzionisanja Ponoša, kako bi mu se otvorila vrata za angažovanje u civilnoj diplomatiji ili do vodeće pozicije Direkcije za međunarodnu saradnju sa NATO-om pri Ministarstvu spoljnih poslova.

U izjavi za Blic general-major Dragan Kolundžija rekao je da nema nikakvu zvaničnu najavu, niti bilo kakav signal da će biti na mestu načelnika Generalštaba.

"Bilo bi jako nekorektno da bilo šta komentarišem. Videćemo", rekao je Dragan Kolundžija, koji je načelnik Uprave za operativne poslove i bivši načelnik Štaba 15. oklopne brigade iz Prištine u vreme NATO-bombardovanja 1999. godine.

Do imenovanja novog načelnika, Generalštabom rukovodi general-potpukovnik Miloje Miletić.

Izvor: Beta, Blic
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #4 on: January 12, 2009, 08:07:30 pm »

Крај првог чина

08/01/2009
Шта је све речено на седници Савета за националну безбедност, дан пре него што је смењен начелник Генералштаба Здравко Понош

   
Суочен са могућим турбуленцијама унутар властите странке али и саме владе због сукоба у војном врху, Борис Тадић, председник Србије, донео је једино могућу одлуку – сменио је генерала Здравка Поноша са места начелника Генералштаба Војске Србије. Дан пре истека старе године, након седнице Савета за националну безбедност, која је трајала скоро шест сати, дужност “заступања главнокомандујућег”, како то кажу војници, преузео је досадашњи Поношев заменик, генерал–потпуковник Милоје Милетић. Иако се гужва коју је изазвао Поношев покушај “удара” ниског интензитета тренутно смирује, лицитирање са именима могућих наследника али и понудама Здравку Поношу за нешто другачији наставак каријере, показује да је оно што се десило уочи новогодишњих празника, само крај првог полувремена у мечу који се, формално, бије за оружане снаге Србије.

Војни коментатор Александар Радић каже за НИН да су и сукоб и његово разрешење били потпуно предвидиви:

“Нигде у сличним ситуацијама није било другачијег решења, па ни Србија није могла направити преседан. Тешко је било очекивати да ће победити личност која се развијала унутар јасно одређене хијерархије. Осим тога, с обзиром на специфичну тежину Драгана Шутановца и јасно одређену подршку премијера свом колеги из владе, јасно је да је Тадићева одлука морала бити политички веома корисна.”

Дакле, генерал Понош је 18. децембра прошле године “бацио коцку” и недоласком на новогодишњи пријем обзнанио шта тачно мисли о свом првом надређеном, министру одбране Драгану Шутановцу. Препуцавање преко медија које је потом уследило, изнело је на видело да је и поред одређених успеха Министарства одбране, још више остало да се обави: реформа Министарства одбране, статус одбрамбене индустрије, војнодоходовних установа, војног здравства... Нарочито важна замерка се тицала војне имовине, тј. чињенице да њена продаја није кренула даље од планова. Споран је био и нови буџет, смањен за три милијарде динара. Наиме, Здравко Понош је оптужио Министарство да је непаметним газдовањем, тј. употребом буџетских средстава, заправо бацило поменуте три, преко потребне, милијарде.

Оптужба за набавке је, међутим, далеко озбиљнија. Наиме, тврдњом да је спорним набавкама па чак и грешкама у том процесу Војска директно ускраћена за поменуте три милијарде и важна одбрамбена средства, сада већ бивши начелник Генералштаба српске војске је отворио нову тему за дискусију – колико су све набавке у Војсци у последње време биле у складу са прописима и интересима система одбране. Како НИН сазнаје, генерал Понош је посебно указао на значајне разлике у ценама разних добављача.

Министар је на све оптужбе узвратио истицањем својих успеха, али и тврдњама да је генерал Понош заправо хтео да шефује и у самом Министарству. Изнео је, наводно, и притужбе официра на понашање и одлуке самог генерала Поноша. Све ово су обе стране изложиле на седници Савета за националну безбедност.

На поменутој седници, међутим, речено је и нешто више. Тачније, министар одбране је нагласио да цело Министарство поступа у складу са концепцијом реформе система одбране направљеном још 2003. године, чиме је директно “гађао” Бориса Тадића, који је у то време био министар одбране Србије и Црне Горе.
Министар Шутановац је, затим, казао и да је Генералштаб у последње време покушавао да преузме послове обавештајно-безбедносног сектора.

По законима о тајним службама и Министарству одбране, овим сектором управља Министарство, а министар је прва демократска и цивилна контрола рада војних тајних служби. Ваља рећи да су извори НИН-а из војног врха много раније и више пута наглашавали да Генералштаб није задовољан радом ових служби, нарочито Војном обавештајном агенцијом (ВОА). Реч је о служби која је годинама запостављана. Буџет ВОА је, на пример, убедљиво најмањи од свих наших тајних служби (примера ради, БИА је више од десет пута финансијски јача од ВБА, а ова друга ипак мало боље стоји од ВОА).

Драган Шутановац је такође споменуо и да је Генералштаб покушавао да преузме и људске ресурсе, међународну војну сарадњу, војно школство, опремање, набавке, планирање, односе са јавношћу. Ваља рећи да је и у самој Војсци било притужби на нека решења која је Министарство одбране начинило у овим областима, али и на оно што је радио Генералштаб. Бојан Димитријевић, смењени помоћник министра одбране за људске ресурсе, каже за НИН да је генерал Понош нешто друго хтео:

“Колико знам, генерал Понош је само тражио бољу комуникацију са Министарством о тим питањима, али то, на- жалост, није тако схваћено.”

Како НИН сазнаје, Здравко Понош је са својим експозеом на пет-шест страна полемисао са ставовима Драгана Шутановца. Потом су чланови Савета прешли на друга безбедносна питања, због чега је, наводно, седница трајала тако дуго. Како сазнајемо, министар Шутановац је напустио скуп прилично разочаран, да не кажемо љут, због очекивања да ће све бити разрешено у току самог заседања.

Но, да ће поражени у првој бици бити генерал Понош, могло се наслутити и пре саме седнице, када су медији почели да објављују критике владе на рачун његових иступа у јавности. А кад је председник Србије објаснио да су Поношеви иступи омели усвајање неколико стратешких докумената (који, иначе, чекају још из времена пре но што је Здравко Понош постављен на место главнокомандујућег српске војске!), било је јасно каква ће бити његова одлука. Тако је остварено оно што је Драган Шутановац већ два пута за свог мандата у Министарству одбране размишљао да учини – смењен је генерал Понош.

Показало се да је Војска Србије далеко од деполитизације а још даље од департизације, и то баш у времену када би основне демократске вредности, па и деполитизација и департизација кључних државних институција, требало да буду императив. Ово је утолико важније што нам избор новог начелника Генералштаба тек следи.

Александар Радић подсећа да је прави показатељ иде ли се у правцу партизације или политизације Војске то што је ово место добило шири простор у политичким играма тек након демократских промена. “Никада раније није место начелника Генералштаба имало тако велику пажњу јавности и политичара. Самим тим, никада није имало толико велику политичку тежину”, каже Радић.

С друге стране, Бојан Димитријевић не верује да ће ова врста трговине, било да је реч о ономе што ће се одигравати унутар самог ДС, или између партија владајуће коалиције, бити од пресудне важности за избор новог првог војника Србије.

“Мислим да је за сада нереално говорити о томе.”

Ипак, најаве да ће генерал Понош добити компензацију у виду места представника у команди НАТО-а у Бриселу (нико, додуше, не објашњава како ће нас то генерал Понош представљати у представништву које нисмо ни отворили!), да би му, после неких нових избора, било понуђено управо место министра одбране Србије, показују да са коришћењем система одбране у политичким диловима и даље треба рачунати.

Уосталом, Војсци се то десило и у време формирања претходне владе, када се између ДС-а и ДСС-а ломило чији ће кандидати бити министри унутрашњих послова и одбране. Како је управо Борис Тадић неколико месеци раније поставио Здравка Поноша на место начелника, то никоме у ДСС–у није пало на памет да и полицију препусти председниковој странци. Сада, међутим, имамо и поделу унутар владајуће странке па ће избор новог начелника бити још занимљивији.

Хоће ли то бити генерал-мајор Драган Колунџија (начелник Управе за оперативне послове ГШ ВС) или генерал–мајор Драган Катанић, командант Ваздухопловства и противваздушне одбране Србије? У упућеним круговима обојица важе за најозбиљније кандидате, далеко највише због успеха које су као команданти имали. Или генерал–потпуковник Младен Ћирковић, командант Копнене војске, који је још у тренутку постављења генерала Поноша на место начелника био фаворит, а показао се и као одличан војник и командант? Или можда сам заступник начелника Генералштаба генерал–потпуковник Милоје Милетић, такође искусан официр?

Ваља рећи да прва двојица поменутих кандидата важе за главне што због својих способности, што због чињенице да се нису компромитовали политичким склоностима, али и зато што су млађи од Ћирковића и Милетића. Осим тога, у време када је Драган Шутановац већ почео да размишља о смени генерала Поноша, а то је било безмало два месеца пошто је преузео министарски портфељ одбране 2007. године, поменути генерали су му били препоручени као могући наследници. Домаћи медији су поменули и Петра Ћорнакова, начелника Управе за школство, али и Петра Радојчића, начелника Управе за људске ресурсе.

Познаваоци прилика у војсци и политици тврде да су заправо само прва четири имена “у игри”. Један од наводних аргумената за избор је, по медијима, и место порекла новог начелника јер би, наводно, српској војсци било драже да сада има генерала рођеног с ову стране Дрине и Саве. Но, овај лош аргумент који више служи за потцењивање професионалних и личних вредности наших припадника оружаних снага, чини се да треба да покрије нешто друго: да се Председништво и Министарство одбране неће лако сложити у вези са било којим од кандидата.

“Министру одбране сада никако неће одговарати кандидат који би имао онај ниво самосталности какав је имао генерал Понош. Ипак, министар у овом случају само даје своје мишљење. А мало је вероватно да ће председник Србије прихватити кандидата који је по вољи министру, јер тако губи Војску”, каже Радић. То би могло да значи да су изненађења могућа. Један од извора НИН-а, који је инсистирао на својој анонимности, подсетио је на избор Драгана Паскаша 2004, као и на избор Qубише Јокића, 2005. године:

“Обојица су били у другој групи кандидата.”

Једно је извесно: Србија ће чекати мало дуже на именовање и постављење новог НГШ. Како НИН сазнаје, прво ће се сачекати да се мало стиша бука која се у јавности подигла Поношевим иступима. Могуће је, најављују наши извори, да Војска Србије неће добити главнокомандујућег не само до 15. фебруара када празнује свој дан, већ и да ће се на то чекати много дуже. Чак неколико месеци.


Милена Милетић
Извор:НИН
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #5 on: January 16, 2009, 08:55:33 pm »

Vojska Srbije: Načelnik na Sretenje?

16.01.2009

Novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije najverovatnije će biti izabran na Sretenje, 15. februara, saznaju “Novosti”.

Tog dana, kada se inače proslavljaju dva praznika - Dan državnosti i Dan Vojske - predsednik Srbije Boris Tadić donosi ukaze o smenama i odlikovanjima, a kako tvrde naši izvori bliski državnom vrhu, očekuje se i naimenovanje prvog čoveka srpske armije.

Međutim, konačna odluka ko će to biti još nije doneta. Ali, kako “Novosti” saznaju, lista naslednika generala-potpukovnika Zdravka Ponoša, koji je smenjen 30. decembra, zbog sukoba sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, sužena je na tri najozbiljnija kandidata.

Prvi je general-major Miloje Miletić, koji trenutno obavlja funkciju v. d. načelnika Generalštaba. On je pre toga bio na mestu zamenika načelnika GŠ, i u vojnom vrhu slovi za Ponoševog kandidata. Drugi je general-major Dragan Katanić, komandant vazduhoplovstva, koga bi, navodno, ministar Šutanovac rado video na čelu srpske armije. Treći kandidat, koji bi po mnogima bio idealno rešenje, jer bi zadovoljio sve strane, je general Dragan Kolundžija, prvi operativac VS. Osim podrške koju Kolundžija ima među kolegama u vojsci, on navodno uživa i veliki ugled u Demokratskoj stranci.

- Iako se čini da je sukob koji je buknuo na liniji general Ponoš - ministar Šutanovac, praktično okončan odlukom Tadića da smeni načelnika GŠ, zapravo je završena samo njegova prva runda. Tadić se nije u potpunosti odrekao Ponoša. Javno je izjavljivao da o njegovim profesionalnim kvalitetima misli sve najbolje, kao i da pitanja o funkcionisanju sistema odbrane koja je Ponoš pokrenuo ne smeju ostati otvorena. Ima još mnogo nerazjašnjenih problema, koji tinjaju duboko ispod površine - kaže naš izvor.

Jedan od problema je i taj što generalu Ponošu, iako je od kako je razrešen dužnosti načelnika GŠ prošlo više od dve nedelje, još nije rešen status. Odnosno, nije doneta odluka na koje će tačno mesto biti raspoređen. Kako saznajemo, to pitanje će morati da dođe na dnevni red kada se Ponoš vrati sa odmora na kome se trenutno nalazi.
Naš izvor tvrdi da je u igri nekoliko rešenja.

Jedna od opcija je da se Ponoš pošalje u Brisel, za vojnog atašea Srbije pri komandi NATO, ali je bivši načelnik GŠ navodno to za sada odbio. Naš sagovornik tvrdi da nije isključeno ni da general Ponoš bude - penzionisan.

Izvor:Večernje Novosti online
« Last Edit: August 23, 2012, 08:01:34 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #6 on: February 15, 2009, 08:14:32 pm »

15.02.2009
Поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије – 15. фебруара, председник Републике Србије Борис Тадић поставио је за начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића, досадашњег заступника начелника Генералштаба Војске Србије.

Председник Тадић је поставио:
- за заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Младена Ћирковића, досадашњег команданта Копнене војске,
- за команданта Копнене војске, генерал-мајора Љубишу Диковића, досадашњег команданта Команде за обуку,
- за команданта Команде за обуку, генерал-мајора Александра Живковића, досадашњег заменика команданта Копнене војске.

У чин генерал-потпуковника председник Србије унапредио је генерал-мајоре: Љубишу Диковића, команданта Копнене војске и Драгана Катанића, команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

У чин бригадног генерала председник Тадић унапредио је пуковнике:
- Младена Вуруну, начелника Управе за школство Сектора за људске ресурсе МО,
- Миодрага Вукмировића, заменика команданта Команде за обуку,
- Горана Радовановића, команданта Гарде,
- Милана Мојсиловића, заменика команданта Здружене оперативне команде ГШ ВС,
- Миодрага Гордића, команданта 250. артиљеријско-ракетне бригаде ПВО.

НAЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ


* generalmilojemiletic514fb8.jpg (39.72 KB. 348x480 - viewed 145 times.)


Начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић рођен је 1953. године у Блацу. Војну академију завршио је 1976. године, смер артиљерија, Командно-штабну школу 1995, а 2000. Генералштабну школу.

Обављао је командне дужности од командира вода до команданта моторизоване и артиљеријске бригаде.

Био је заменик начелника, а затим и начелник Управе артиљерије, као и начелник Управе за обуку Генералштаба СЦГ. Једно време провео је и на месту начелника Управе за развој Генералштаба Војске Србије.

Генерал Милетић је за заступника начелника Генералштаба постављен 30. децембра прошле године.

У Војсци је од 13. септембра 1976. године.

ЗАМЕНИК НАЧЕЛНИКА ГЕНЕРАЛШТАБА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ


* generalmladencirkovic51au3.jpg (38.28 KB. 343x480 - viewed 160 times.)


Заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Младен Ћирковић рођен је 27. маја 1953 у Лесковцу. Војну академију, смер ОМЈ, завршио је 1976. године.

Генералштабну школу завршио је 1993. године, а Школу националне одбране 2000. године.

На дужности команданта Копнених снага је од 15. марта 2005. године.

У Војсци је од 25. августа 1976. године.

КОМАНДАНТ КОПНЕНИХ СНАГА


* generalljubisadikovic51qf4.jpg (34.27 KB. 331x480 - viewed 149 times.)


Командант Копнених снага генерал-потпуковник Љубиша Диковић рођен је 22. маја 1960. у Ужицу. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1984. године.

Генералштабну школу завршио је 1996, а Школу националне одбране 2000. године.

На дужности команданта Команде за обуку је од 31. октобра 2007. године.

У Војсци је од 15. августа 1979. године.

КОМАНДАНТ КОМАНДЕ ЗА ОБУКУ


* generalaleksandarzivkovdy7.jpg (38.02 KB. 395x480 - viewed 134 times.)


Командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић рођен је 16. априла 1960. у Београду. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1983. године.

Генералштабну школу завршио је 1997, а Генералштабно усавршавање 2004. године.

На дужности заменика команданта Копнене војске је од 7. маја 2007. године.

У Војсци је од 15. септембра 1983. године.

НОВОУНАПРЕЂЕНИ ГЕНЕРАЛ-ПОТПУКОВНИЦИ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ


Командант Копнених снага генерал-потпуковник Љубиша Диковић рођен је 22. маја 1960. у Ужицу. Војну академију, смер пешадија, завршио је 1984. године.

Генералштабну школу завршио је 1996, а Школу националне одбране 2000. године.

У Војсци је од 15. августа 1979. године.


Генерал-потпуковник Драган Катанић рођен је 14. јануара 1956. у Чачку. Ваздухопловну војну академију завршио је 1979. године.

Генералштабну школу завршио је 1996, а Школу националне одбране 2002. године.

На дужности команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране је од 22. децембра 2006. године.

У Војсци је од 1. септембра 1980. године.

Извор:Сајт Војске Србије

 

« Last Edit: August 07, 2010, 07:26:20 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Koja
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 92


« Reply #7 on: February 16, 2009, 03:17:47 am »

Da li neko zna da li je nas novi nacelnik generalstaba svojevremeno sluzio u Bitolju 1984-1985. godine?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 457WWW
« Reply #8 on: February 16, 2009, 10:00:28 am »

Bitolj, Gnjilane, Aleksinac, Vranje, Beograd.
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #9 on: February 28, 2009, 02:44:35 pm »

Примопредаја дужности команданта Команде за обуку


28.02.2009.

Генерал-мајор Александар Живковић примио је данас дужност команданта Команде за обуку од генерал-потпуковника Љубише Диковића у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милоја Милетића.

Генерал Милетић је представио генерал-мајора Александра Живковића нагласивши да се ради о старешини који је прошао важне дужности у ланцу командовања. Начелник генералштаба је истакао да ће будући командант КзО имати пуну подршку Генералштаба, али да ће сносити и одговорност за стање у Команди, те да ће његова дужност бити да надограђује систем који је до сада успешно водио генерал Диковић.

Досадашњи командант Команде за обуку генерал-потпуковник Љубиша Диковић постављен је на дужност команданта Копнене војске.

Извор: Сајт Војске Србије
« Last Edit: August 23, 2012, 08:06:23 am by dreadnought » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #10 on: March 06, 2009, 04:37:05 pm »

Примопредаја дужности команданта Копнене војске


06.03.2009

Данас је у Нишу генерал-потпуковник Љубиша Диковић примио дужност команданта Копнене војске од досадашњег команданта генерал-потпуковника Младена Ћирковића. Свечаности примопредаје дужности присуствовали су начелник ГШ Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, команданти бригада Копнене војске и припадници команде КоВ.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић је представљајући генерала Диковића нагласио да је реч о официру са бриљантном војничком каријером, и да је то било одлучујуће пр избору надлежних да му повере дужност команданта Копнене војске. Генерал Ћирковић је поручио новом команданту да прима јак и чврст оперативни састав са изграђеним односима и системом рада, док је генерал Диковић нагласио да ће у свом раду настојати да јача оперативне и функционалне способности Копнене војске. Досадашњи командант Копнене војске генерал-потпуковник Младен Ћирковић постављен је на дужност заменика начелника ГШ Војске Србије.

Извор: Сајт Војске Србије
« Last Edit: August 23, 2012, 08:09:28 am by dreadnought » Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 070


Palubin savetnik za hardver


« Reply #11 on: March 06, 2009, 06:58:53 pm »

Njegov sin, Nemanja Diković, je moj kolega s fakulteta i dobar drugar. Smiley
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #12 on: July 13, 2009, 05:01:15 pm »

13.07.2009.
Председник Републике Србије Борис Тадић у склопу својих редовних дужности и у складу са уставним и законским овлашћењима поставио је:

1. генерал-мајора РАДОЈЧИЋ Обрада ПЕТРА, за директора Инспектората одбране,
2. бригадног генерала ВУРУНА Милоша МЛАДЕНА, за начелника Војне академије,
3. пуковника НОВАКОВИЋ Живорада СРЂАНА, за начелника Управе за општу логистику,
4. пуковника ВЛАДИСАВЉЕВИЋ Љубише ДРАГАНА, за заменика директора Војнообавештајне агенције,
5. пуковника ВЕЉКОВИЋ Драгослава ДОБРИВОЈА, за начелника Управе за људске ресурсе,
6. пуковника ЖИВАК Саве РАНКА, за команданта Ваздухопловства и ПВО,
7. бригадног генерала ЖИВКОВИЋ Јордана ВИДОЈА, за заменика команданта Копне војске,
8. пуковника СТОЈАНОВИЋ Александра ДУШАНА, за команданта 2. бригаде КоВ,
9. пуковника НИШЕВИЋ Петра МЛАЂЕНА, за начелника штаба Команде за обуку.

У чин бригадног генерала унапредио је:

1. пуковника ЖИВАК Саве РАНКА, команданта Ваздухопловства и ПВО,
2. пуковника ВЕЉКОВИЋ Драгослава ДОБРИВОЈА, начелника Управе за људске ресурсе,

У чин бригадног генерала ванредно је унапредио:

1. пуковника ЂОРЂЕВИЋ Петронија СЛАЂАНА, начелника Управе за кадрове.

Указом председника Републике Србије престала је професионална војна служба:

1. генерал-потпуковнику КАТАНИЋ Раденка ДРАГАНУ,
2. генерал-мајору КОВАЧЕВИЋ Веселка ВИДОСАВУ,
3. бригадном генералу ЈЕЛИСАВЧИЋ Николе ЗДРАВКУ и
4. пуковнику ПАВЛОВИЋ Радивоја ПЕРИЦИ.

Извор: Сајт М.О.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #13 on: August 03, 2009, 09:42:23 am »

Примопредаја дужности Команданта Ваздухопловства и ПВО


31.07.2009

У присуству начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковника Милоја Милетића, у Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране извршена је примопредаја дужности команданта В и ПВО. Указом председника Србије за новог команданта тог вида постављен је бригадни генерал Ранко Живак, уместо досадашњег, генерал-потпуковника Драгана Катанића, коме је престала активна служба.


* primoprvpvo18944564.jpg (101.93 KB. 640x424 - viewed 139 times.)


- Генерал Катанић је на дужности команданта В и ПВО провео три и по године. За то време заустављено је пропадање вида који је током агресије НАТО имао највеће губитке, људске и материјалне – рекао је, између осталог, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић. - Од новог команданта и његових сарадника очекујем да наставе са започетим процесом модернизације вида, иако ће им то, због актуелне економске кризе, бити нешто теже него последњих неколико година – рекао је генерал Милетић.

Пожелевши свом наследнику успех на новој дужности, генерал-потпуковник Драган Катанић је рекао да су протекле три и по године биле године изазова и да, због објективних околности, није извршено све што је планирано у модернизацији и опремању вида, али је учињено све што је било могуће на заустављању пропадања технички најзахтевнијег вида војске.

Примајући дужност командната В и ПВО бригадни генерал Ранко Живак је истакао да ће у наредном периоду инсистирати на високом нивоу безбедности у свим јединицама вида, усавршавању постојећих и доношењу нових прописа, максималном искоришћењу капацитета којима вид располаже и наставку модернизације у мери у којој то буде реално могуће.

Примопредаји дужности присуствовали су сви команданти јединица Ваздухопловства и ПВО и припадници Команде ВиПВО.


Извор: Сајт В.С.
 

« Last Edit: August 23, 2012, 08:13:21 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 622« Reply #14 on: October 13, 2009, 12:00:45 pm »

General Ponoš pomoćnik Jeremiću


13.10.2009.

General-potpukovnik Zdravko Ponoš prelazi uskoro
na dužnost pomoćnika ministra inostranih poslova
Vuka Jeremića, saznaje "Blic" u Vladi Srbije.


Foto: FoNet

* ponos-v.jpg (90.81 KB. 470x188 - viewed 145 times.)


Ponoš je do sada bio neraspoređen posle smene s mesta načelnika Generalštaba 30. decembru 2008.
 
- Ponoš će biti penzionisan i onda prelazi u Ministarstvo inostranih poslova. On ima dobar odnos sa Jeremićem jer su njih dvojica bili savetnici Borisa Tadića u vreme kada je on bio ministar odbrane - kaže naš izvor iz Vlade koji je želeo da ostane anoniman i dodaje da će Ponoš biti zadužen za međunarodne vojne kontakte. Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš krajem decembra ustvrdio je da politika odbrane zemlje ne postoji, a Ministarstvo odbrane ga je optužilo da svojim ponašanjem ugrožava demokratski poredak u zemlji. Predsednik Srbije Boris Tadić je na kraju presekao i uoči Nove godine doneo odluku o njegovom razrešenju s mesta načelnika Generalštaba.

Ponoš je rođen 3. novembra 1962. godine u Kninu u Hrvatskoj. Na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu 1986. stekao je zvanje diplomiranog inženjera elektronike. Postdiplomske studije je završio 1999. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije i Kraljevski koledž za odbrambene studije (Royal College of Defence Studies) u Londonu.

Ponoš je završio i Kurs evropske bezbednosti u Ženevskom centru za bezbednosnu politiku 2003. u Švajcarskoj i Kurs za više izvršioce u Maršal centru u Nemačkoj 2005. godine. U Vojsci je od 1986. dve godine bio komandir u jedinicama za elektronsko izviđanje i protivelektronska dejstva, a od 1988. do 2002. bio je referent za razvoj i opremanje u Generalštabu. U Ministarstvu odbrane SCG bio je načelnik Odeljenja za integracije (NATO) u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju do 2004, kada je imenovan za načelnika Uprave za međunarodnu vojnu saradnju.


Izvor: Blic online

Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.