PALUBA
May 25, 2020, 05:35:41 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Unapredjenja, postavljenja, razresenja i penzionisanja u VS  (Read 67435 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 411WWW
« Reply #165 on: January 02, 2017, 08:15:35 am »

Što bi rek'o drug Bora Djordjevic... "Teoretski, ljubav lepo zvuči... malčice je drukčije u praksi".
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #166 on: January 02, 2017, 11:08:21 pm »

Quote
Ima dosta razlike u odnosu na JeNeA i VSiCG gde je bilo dovoljna politička ili zemljačka linija da se zauzmu određene pozicije. Ne kažem da to i sada nije moguće ali bar postoji neki sistem gde se lako vidi ko nije išao standardnim, propisanim putem .

Оцена ти једноствано није тачна. И тада се знао "пут", односно које школе и дужности официр треба да прође да би напредовао на више дужности. У ЈНА је био важан и национални "кључ", што само по себи није било добро, али не увек и лоше. То што је тада, као и сада било политичких утицаја друго је питање. Све до 2000.-те године у ВЈ (ВСиЦГ) тог политичког уплитања је било релативно мало. После тога редовно и почесто, посебно за највише дужности.  У оном кратком периоду ВСиЦГ Црна Гора је инсистирала на паритету учешћа својих "генералских кадрова" на највишим дужностима. Тако је НГШ постао неко ко објективно једва да би био командант батаљона. За генералске дужности главно је било колико је ко близак "жутима" или "плавима", зависно ко је био на власти. Односно, зависно како би то оценила врхушка која одлучује о томе (разни саветници, досаветници и "стручњаци"). ТО наравно не значи ни да међу тако унапређеним генералима нема одличних официра који би и без политичке подршке то постали. Само хоћу рећи да је код највиших дужности политички утицај сада објективно веће него пре. Критеријуми које помиње Мића су ту другоразредни.
Logged
Љуба
Stručni saradnik - RV i PVO
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 274WWW
« Reply #167 on: January 04, 2017, 02:28:52 am »

Мој другар је био на неких 30-ак метара од места експлозије, зујало му је уво неколико недеља после тога. У експлозији су му погинули класићи. Колико се сећам његове приче, мислим да је један од њих и згазио мину. Иначе су били на Прагама, нису кубаши.
Опет по сећању шта ми је давно причао, било је још правих мина међу вежбовним, и наводно су биле обележене жутим иако су биле праве. Е сад то је већ можда рекла-казала, Љуба би можда могао да зна шта је тачно утврдила истрага.

Иначе је другар био позван и 99-те, Београђани су могли да гледају његов рад из правца Стражевице. Успели су да погоде неколико пројектила.
Сваки ракетни пук КУБ-М, у свом формацијском саставу је имао две батерије 30/2мм (Праге, како их ви зовете).
Знам и ја једног преживелог водника из те групе, ако није из ул.Гаврила Принципа. Али више познајем двојицу класића, од којих је један догурао до команданта баш тог пука.
Дотични који је изазвао трагедију, није нагазио, већ је скочио на укопану мину, како би доказао да неће да се активира, јер је потребно најмање 180кг масе на упаљачу. По мојим сазнањима исти такав инцидент је био и у Љубљани 1985.

Није било никакве диверзије у смислу да је неко бојеву (ТММ-1) мину офарбао "жутом" линијом, како би изазвао инцидент.
Једноставно, јавашлук, немар и одсуство примене елементарних прописа у руковању МЕС, па и оних вежбовних. Нађена је још једна бојева мина међу тим "вежбовним".
Ајд, кад узех "реч", да споменем и оно у Краљеву.
Цитат: "A meni nije jasno kako neko može da pomeša iskorištenu Zolju sa neiskorištenim RPG-22" - нису помешане него је донета та бојева да се "мало просеравају" са њом, те је тако и опалила.

Стварно опростите, али ћу се надовезати на садржај теме:

За команданта 4.бригаде КоВ у Врању, постављен је пуковник Слободан Стопа. КОд је мене је 2002-2005 обављао дужност Начелника ООНП у 52.арбр ПВО. Изванредан официр. Ето он је по основној ВЕС-ти "противавионац", а и ја сам био директор у две пешадијске бригаде.  

Љуба
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 158« Reply #168 on: January 04, 2017, 08:41:16 am »

Цитат: "A meni nije jasno kako neko može da pomeša iskorištenu Zolju sa neiskorištenim RPG-22" - нису помешане него је донета та бојева да се "мало просеравају" са њом, те је тако и опалила.

Super. Kandidati za Darvinovu nagradu.
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 179


« Reply #169 on: April 19, 2017, 11:26:05 pm »

Koliko znam ovo je prvi general od 1992. godine na dužnosti pomoćnika ministra odbrane.

Влада Републике Србије донела је на седници одржаној 10. марта 2017. године Решење о постављењу Милана Мојсиловића за вршиоца дужности помоћника министра одбране за политику одбране.
 
Пре постављења на садашњу дужност од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу.
 
Завршио је Војну Академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду. Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије.
 
Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног оделења у Команди оперативних снага Војске Србије, заменика команданта Здружене оперативне команде у Ггенералштабу и команданта Копнене војске.
 
У периоду од годину дана од октобра 2013. године, поред дужности шефа војног представника у Мисији Републике Србије при НАТО, обављао је дужност председавајућег међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу RACVIAC.
 
Рођен је 3. августа 1967. године у Косовској Митровици.
Ожењен је и има сина.

Izvor: www.mod.gov.rs

Pitanje ko je kome tu šta pomoćnik general major a načelnik generalštaba general (dvije zvjezdice viši čin).
U bivšem SSNO pomoćnici sekretara su bili istog čina kao i načelnik generalštaba ili se varam.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #170 on: April 20, 2017, 07:31:28 pm »

Помоћник министра није војна дужност и за постављење чин није битан. То важи и за већину дужности у Министарству. Дакле, погрешно постављаш питање. И поредиш неки давно време које се вратити неће. Иначе то је тако у свим државама, укључујући и Русију (погледај њихов сајт МО па ћеш видети) и САД. На пример у САД је својевремено генерал Колин Пауел био саветник председника за националну безбедност (то је на неки начин ранг министра) а био је активни генерал са три звездице док је у исто време у Војсци САД (КоВ, РМ, РВ и Маринском корпусу) било барем 20 генерала вишег чина од њега. Пауел је тек касније постао начелник Здруженог Генералштаба ОС САД. И сам истиче да му је то била највећа војна дужност.

Иначе генерал Мојсиловић је врстан официр.

Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 787« Reply #171 on: May 11, 2017, 08:58:25 pm »

Komandant Kopnene vojske najozbiljniji kandidat za načelnika Generalštaba, tvrde izvori Danasa

Simović odbio mesto Dikovićevog zamenikaSimoviću je već nuđeno mesto zamenika načelnika Generalštaba, ali je on tu ponudu glatko odbio stavljajući tako do znanja da ga interesuje samo mesto načelnika Generalštaba", tvrde izvori Danasa iz bezbednosnih krugova.

Izvori Danasa tvrde da je time što je Simović odbio da bude Dikovićev zamenik, on jasno pokazao da ne sluša nadređene, već da ima tačnu agendu napredovanja. Pre dve godine, povodom Dana Vojske Srbije 23. aprila predsednik Srbije Tomislav Nikolić vanredno je Simovića, sa još šest generala, unapredio u viši čin - general-potpukovnika. Već tada se šuškalo da ga Nikolić sprema za Dikovićevog naslednika.

"Simović je bio blizak radikalima i izrazito je proruski nastrojen", kaže izvor Danasa i podseća da je Simović bio najmlađi pukovnik i najmlađi general.

Rođen je 1966. u Raški. Srednju vojnu školu KoV - smer pešadija završio je 1985. godine, Vojnu akademiju KoV - smer pešadija 1988. godine, Komandno-štabno usavršavanje završio je 1997. godine, a Generalštabno usavršavanje 2003. godine.

Na dužnosti komandanta Kopnene vojske je od 29. decembra 2014. godine. Kako Danas saznaje, Simović je omiljen i među vojnicima, koji za njega tvrde da je strog i pravedan i da mladima uvek savetuje "Vaš rad je vaša jedina i najveća veza".

Simović je svojevremeno odbio da lično dobije priznanje koje "Novosti" dodeljuju za najplemenitiji podvig godine, već je zamolio da nosioci priznanja budu svi zaposleni u 4. brigadi, koji su pomagali pri organizovanju humanitarnih akcija u selima Kopnene zone bezbednosti... Kada mu je pripala Sedmoseptembarska nagrada, novčani iznos je uplatio za izgradnju spomenika koji je u centru Vranja podignut poginulim vojnicima, policajcima i civilima od 1990. do 2003, a pomogao je i da tamošnji Garnizon dobije spomen-sobu.

Sagovornici Danasa navode i da bi general LJubiša Diković mogao "prvi da se nađe na meti za 'odstrel' novog predsednika Srbije i glavnokomandujućeg Vojske Aleksandra Vučića". Podsećaju da je Dikovića 2011. ukazom postavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ali da se Diković u proteklom periodu upadljivo oslanjao na podršku još aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Po zakonu, general Diković može da ostane u vojsci do navršenih 58 godina života, a to je do maja iduće godine, kada po sili zakona mora da ide u penziju. Iako kod nas ne postoji vremensko ograničenje za obavljanje funkcije načelnika Generalštaba, vrlo je verovatno da će Diković biti zamenjen novim načelnikom, a sagovornici Danasa tvrde da je njegova najdostojnija zamena Milisav Simović. Pitanje je samo, kako tvrde naši sagovornici, da li će Diković biti razrešen ranije, ili će imenovanje novog načelnika uslediti naredne godine, po penzionisanju aktuelnog načelnika GŠ VS.

www.danas.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #172 on: May 12, 2017, 08:00:28 pm »

Овај текст је типичан новинарски збир глупости развијених из полуистина и претворених у "коначну истину". Пишемо да би нешто написали, ако може нешто што вуче на аферу... Huh?

Quote
Simoviću je već nuđeno mesto zamenika načelnika Generalštaba, ali je on tu ponudu glatko odbio stavljajući tako do znanja da ga interesuje samo mesto načelnika Generalštaba"
То само могу да напишу они који генерала Сомовића не познају или желе да му напакосте.

Quote
"Simović je bio blizak radikalima i izrazito je proruski nastrojen", kaže izvor Danasa i podseća da je Simović bio najmlađi pukovnik i najmlađi general.

Текст у наводницима је обична глупост.

Quote
Kako Danas saznaje, Simović je omiljen i među vojnicima, koji za njega tvrde da je strog i pravedan i da mladima uvek savetuje "Vaš rad je vaša jedina i najveća veza".
Ово је тачно. Строг, праведан, принципијелан, каже ти право у очи да се не слаже, али никад неше опструирати наређење старијих са којим се не слаже. Прави професионални војник.

Quote
Sagovornici Danasa navode i da bi general LJubiša Diković mogao "prvi da se nađe na meti za 'odstrel' novog predsednika Srbije i glavnokomandujućeg Vojske Aleksandra Vučića". Podsećaju da je Dikovića 2011. ukazom postavio tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, ali da se Diković u proteklom periodu upadljivo oslanjao na podršku još aktuelnog predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Po zakonu, general Diković može da ostane u vojsci do navršenih 58 godina života, a to je do maja iduće godine, kada po sili zakona mora da ide u penziju. Iako kod nas ne postoji vremensko ograničenje za obavljanje funkcije načelnika Generalštaba, vrlo je verovatno da će Diković biti zamenjen novim načelnikom, a sagovornici Danasa tvrde da je njegova najdostojnija zamena Milisav Simović. Pitanje je samo, kako tvrde naši sagovornici, da li će Diković biti razrešen ranije, ili će imenovanje novog načelnika uslediti naredne godine, po penzionisanju aktuelnog načelnika GŠ VS.

И шта је аутор уствари написао? БИће смењен или ће отићи у пензију. Шта је то "смењен"?

Quote
vrlo je verovatno da će Diković biti zamenjen novim načelnikom


Не, него ће остати док не умре :'( или ће бити замењен старим начелником Wink

Диковић има све услове за пензију и нормално је да ће да оде и сам очекује да оде, не зато што ће га "одстрелити" већ што је време.


Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 907« Reply #173 on: July 07, 2017, 01:42:06 pm »

Nekoliko vesti o primopredaji duznosti komandanata jedinica VS.

26.06.2017
ПРИМОПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ КОМАНДАНТА ДРУГОГ ЦЕНТРА ЗА ОБУКУ


У ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ у петак јеодржана свечаност поводом примопредаје дужности команданта Другог Центра за обуку.
Дужност команданта  је примио потпуковник Зоран Смиљанић од достадашњег команданта пуковника Љубише Стошића који ће у наредном периоду обављати дужност у Команди Команде за обуку.


26.06.2017
ПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ ЗАМЕНИКА КОМАНДАНТА ЗДРУЖЕНЕ ОПЕРАТИВНЕ КОМАНДЕ


У присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, чланова Колегијума начелника Генералштаба и припадника Здружене оперативне команде, у касарни „Бањица 2“ у Београду, данас је извршена предаја дужности заменика команданта Здружене оперативне команде.

Досадашњи заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Славољуб Јанићијевић одлази у заслужену пензију, а до постављења новог заменика команданта овим саставом ће руководити пуковник Жељко Трамошљика.


26.06.2017
ПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ЗА ПЛАНИРАЊЕ И РАЗВОЈ


На данашњој свечаности у касарни „Бањица 2“ у Београду, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, чланова Колегијума начелника Генералштаба и припадника Управе за планирање и развој и Техничког опитног центра, генерал-мајор Душан Стојановић предао је дужност Управе за планирање и развој.


Генерал Стојановић одлази са дужности начелника Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије у заслужену пензију, а до постављења новог начелника овом управом ће руководити пуковник Горан Десанчић.


27.06.2017
ПРЕДАЈА ДУЖНОСТИ НАЧЕЛНИКА УПРАВЕ ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАТИКУ


У присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Љубише Диковића, чланова Колегијума начелника Генералштаба и колектива Управе за телекомуникације и информатику, данас је у касарни „Бањица“ бригадни генерал Предраг Симовић предао дужност начелника те организацијске целине Генералштаба.

Генерал Симовић одлази у заслужену пензију, а дужност начелника Управе за телекомуникације и информатику ће, поред своје дужности, обављати пуковник Влатко Курај.


Izvor> sajt VS
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 158« Reply #174 on: July 14, 2017, 08:30:36 pm »

Пензионисани генерал – други човек министарства одбране
Аутор: А. Апостоловскичетвртак, 13.07.2017.

Генерал-потпуковник Александар Живковић, некадашњи командант Копнене војске, именован за државног секретара. – Пре ове дужности био је саветник потпредседника владе и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића


* zivkovic.jpg (195.98 KB. 672x408 - viewed 70 times.)


Одлуком министра одбране Александра Вулина, пензионисани генерал-потпуковник Војске Србије Александар Живковић постављен је за државног секретара тог министарства. Генерал Живковић је сада други човек Министарства одбране.

Генерал Живковић обављао је низ значајних дужности. Између осталог, био је командант 72. специјалне бригаде, потом командант Команде за обуку, директор Инспектората одбране, па командант Копнене војске.

Управо са тог места, на предлог начелника Генералштаба ВС Љубише Диковића, крајем 2014. године изненадно је пензионисан, са још осам генерала који су заузимали кључне позиције у систему одбране. Указ о пензионисању потписао је председник Србије Томислав Николић, као врховни командант ВС.

По каријерним резултатима, како тврде наши извори у Министарству одбране, генерал Живковић је био један од ретких официра који је испуњавао критеријуме за наследника генерала Љубише Диковића на месту начелника Генералштаба. Према истим изворима, Живковић ужива велики углед међу официрским кадром.

Читаву каријеру генерал Живковић је провео као трупни официр или, у војничком жаргону, „у чизмама”. Почео је као командир вода за подршку, био је командант противтерористичког батаљона војне полиције и командант гардијског батаљона, обављајући дужности на најосетљивијим оперативним позицијама.
Разлози за његово пензионисање нису наведени, али је интересантно да га је по одласку из активне војне службе министар унутрашњих послова Небојша Стефановић одмах позвао за свог саветника, где је провео две године, од 2015. до јуна 2017. године.

„Комплимент” војним специјалцима

Генерал Александар Живковић рођен је 1960. године у Београду. Завршио је Војну академију КоВ 1983. године, Школу националне одбране 2004. и Командно-штабну академију 1997. године. Маја 2014, када је тадашњи државни врх присуствовао приказу оспособљености припадника Специјалне бригаде у касарни „Растко Немањић” у Панчеву, у једној од стандардних показних вежби Александар Живковић је седео поред макета терориста у које су војни специјалци пуцали бојевом муницијом, демонстрирајући колико је уверен у њихову прецизност и обученост.

Izvor: www.politika.rs

Logged
DupLikanT
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 69« Reply #175 on: November 26, 2017, 08:03:26 am »

Jel moze kod nas u vojsci da se dobije oficirski cin sa fakultetom iz civilstva ?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #176 on: November 27, 2017, 09:22:13 pm »

Може за неке дужности и специјалности. Генерално, један од услова је да је тај завршио школу резервних официра. Тако су углавном у чин официра произвођени официри правне службе, лекари и фармацеути, грађевинци, неки од музичара (диригенти) и сл. Такође, након завршеног цивилног факултета у чин официра су произвођени и активни подофицир ако је постојала потреба за тим кадром (мислим на звања са факултета).
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 158« Reply #177 on: February 14, 2018, 08:24:04 pm »

Пуковник Мирослав Талијан нови начелник Војне академије
Аутор: М.Г.среда, 14.02.2018.

Генерал-мајор Горан Зековић предао је, у присуству министра одбране Александра Вулина и ректора Универзитета одбране генерал-мајора Младена Вуруне, дужност новоименованом начелнику Војне академије пуковнику Мирославу Талијану, саопштено је из Министарства одбране. Вулин је честитао пуковнику Талијану истакавши да се од њега очекује много, као што се много очекује и од сваког човека који носи униформу, а од њега и више.


* Vojna-akademija-Talijan-1.jpg (15.63 KB. 672x448 - viewed 58 times.)


– Његов задатак је да од овој високој и часној институцији омогући да расте, да напредује, да се прилагођава времену. Ништа не почиње од нас, ништа није почело данас. Историја Србије је историја борбе за слободу, ратова и припрема за ратове. Зато овај високи дом, зато ова важна институција, зато ова вољена институција у нашој војсци и нашем народу служи као наша вечита припрема и вечита опомена за борбу за слободу – рекао је Вулин.

Пуковник Талијан истакао је да нова дужност за њега представља задовољство, јер долази на чело установе на којој се школовао и која му је омогућила да оствари свој сан и постане официр.

– Истовремено, осећам и зебњу због великог изазова пред којим се налазимо, а то је потреба да Војну академију, која успешно остварује своју мисију више од два века, не само одржимо, већ је у организационом и функционалном погледу унапредимо и развијемо –
рекао је Талијан, истичући да се у томе мора почети потпуним промишљањем искуства из прошлости и критичком анализом стварности.

Izvor: www.politika.rs

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 515


« Reply #178 on: February 16, 2018, 08:08:51 pm »

Моје мишљење је да пуковнику Талијану баш "леже" наставничке дужности, односно рад у војном образовању. Познајем га од потпоручника (био је дуго у војној полицији) тако да могу дати такву оцену. У трупи је био храбар и смирен у оним опасним борбеним ситуацијама. Наравно, не зависи све од њега, већ доста и од тога колику ће подршку добити, пре свега из министарства и Генералштаба, посебно по питању кадрова и опремања потребном опремом и училима. Предложио бих му да ову школу поново направи правом Војном академијом која школује образоване и стручне официре а не "менаџере", који одмах по доласку у трупу стварно могу бити командири водова и чета.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 158« Reply #179 on: February 18, 2018, 09:45:40 am »

Generalske epolete čekaju tri žene
R. Dragović   18. februar 2018.

Kad bi SRbija mogla da dobije prve dame sa najvišim činom u VS: Uslov za najviši rang - formacijsko mesto za koje su predviđene zlatne "grančice". Ženski pol kod nas čini petinu ukupnog sastava

ŽENE u uniformi Vojske Srbije odavno više nisu senzacija, a oficirske činove nosi više od 200 pripadnica lepšeg pola. Najviši rang među njima uživaju tri dame koje već godinama imaju čin pukovnika. One su i najbliže generalskim epoletama, koje u našoj vojsci žena nije prišila na uniformu gotovo pola veka. Mogućnost da Vojska Srbije dobije prvu damu generala teoretski je ispunjena još 2009. godine, kada je posle mnogo vremena Katarina Štrbac postala prvi pukovnik iz kruga lepšeg pola. Šanse da generalski kor bude pojačan damom povećane su 2015, kada su treću zvezdicu na epoletama prišile i njene koleginice Mirjana Milenković i Snežana Vasić. Ovaj trio od tada brani boje ženske „ekipe“ među najvišim oficirima naše armije. Baš njih tri na umu je imao i predsednik Republike Aleksandar Vučić kada je krajem prošle godine u Generalštabu rekao da će mu biti zadovoljstvo da potpiše ukaz o unapređenju žene u generalski čin.

- To ipak ne zavisi od mene, nego od Vojske Srbije, koja procenjuje i obaveštava me od tome. Kada Generalštab to predloži, sa radošću ću to prihvatiti - rekao je tada šef države. KADA će oružane snage naše zemlje, poput ostalih armija, dobiti ženu najvišim rangom, teško je pretpostaviti. Ovu okolnost ne diktira samo čin, već i više drugih uslova u vezi s formacijskim mestom i poslom koji ona obavlja.

SANITETSKI GENERALI U JNA

GENERALSKE činove u bivšoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji nosile su svega dve žene - dr Roza Papo (1914-1984) i dr Slava Blažević (1919-1999). Vojnu službu završile su u činu sanitetskog general-majora JNA. Obe su bile prvoborci, a njihove životne puteve odredile su dužnosti u vojnim bolnicama tokom NOB. Posle oslobođenja nastavile su medicinsko usavršavanje i karijere su posvetile medicinskoj nauci i radu u vojnozdravstvenim ustanovama.


* roza papo nob.jpg (314.37 KB. 991x1600 - viewed 48 times.)


U Ministarstvu odbrane objašnjavaju, za "Novosti", da žena generala do sada nije bilo zbog toga što se nisu stekli uslovi za tu vrstu avanzovanja. Kada će biti pokrenut postupak za prišivanje hrastovih grana na revere njihovih uniformi, zavisi od potreba sistema, odnosno upražnjenih generalskih mesta i potrebnih kompetencija za te pozicije.

- Da bi oficir postao general, mora da ispuni određene zakonom propisane uslove - navode u Ministarstvu. - Pored pukovničkog čina kandidat mora da bude postavljen na formacijsko mesto za koje je predviđen čin generala. Treba imati u vidu i da je ovih mesta neupredivo manje nego pukovnika koji ispunjavaju uslove da postanu generali. Naravno da osoba mora da poseduje i sve potrebne kompetencije koje se traže za konkretno mesto. U vojnom vrhu ukazuju na to da se karijera žene u profesionalnoj vojnoj službi bitno ne razlikuje od karijere profesionalnog vojnog lica muškog pola, s obzirom na to da se u karijernom vođenju primenjuju jedinstveni propisi, što znači i uslovi za napredovanje u službi.

- U SISTEMU odbrane postoji sistem praćenja usavršavanja i napredovanja kadra definisan vojnom uredbom o stanjima u službi i unapređenjima. On je usklađen sa formacijskim potrebama i jedinstven je za sve oficire i podoficire, bez obzira na pol. Muškarci i žene tretirani su na isti način tokom radnog veka u uniformi. I ne samo to, već godinama se beleži trend postepenog povećanja zastupljenosti žena na rukovodećim, a naročito komandnim dužnostima u Vojsci Srbije - ističu u Ministarstvu odbrane.

Da vojnički zanat nije samo za jači pol, dokazale su sve devojke i žene koje su se kroz istoriju hrabro borile u ratovima, jurišale, komandovale i osvajale ratne pobede. Od Jovanke Orleanke do Milunke Savić ili Marije Bursać, dame su gazile stazom vojničke hrabrosti, ali i dokazivanja i emancipacije. Sve one zaslužne su za to što lepši pol danas ima svoje mesto i u stroju najhrabrijih. Prema podacima Ministarstva odbrane, ženski pol čini petinu ukupnog sastava sistema državne odbrane i bezbednosti, dok je svaki deseti pripadnik Vojske Srbije - žena. Broj oficira lepšeg pola sve je veći, a od pre dve godine ih je bilo više od 200. Interesovanje devojaka je veliko za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i za školovanje na Vojnoj akademiji, koju od 2007. upisuju potpuno ravnopravno s kolegama. Prošle godine napravljen je i svojevrstan rekord - za upis u Vojnu gimnaziju prvi put je bilo više prijavljenih devojčica nego dečaka. U srpskoj vojsci žene obavljaju poslove identično kao i njihove kolege. Nalaze se na oficirskim i podificirskim dužnostima, ali služe i kao vojnici - strelci, nišandžije, vozači borbenih vozila... Ova praksa u Srbiji još je relativno nova, jer su u stranim oružanim snagama, posebno u zapadnoj Evropi i SAD, dame odavno zauzele svoja mesta. Kroz američke oružane snage proteklih decenija prošle su desetine žena generala, a slično je i u Velikoj Britaniji, Skandinaviji, Francuskoj... Situacija se menja i u našem okruženju - Hrvatska je prvu ženu generala dobila 2014. godine, a Albanija 2016.


Katarina Štrbac - Direktor Direkcije za evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane MO


* 01Katarina-Strbac.jpg (9.96 KB. 170x233 - viewed 214 times.)


PRVA žena oficir doktor nauka u Vojsci Srbije i prva žena pukovnik. Školovana je u Srbiji i inostranstvu. Govori engleski i ruski jezik. Autor je više članaka iz oblasti bezbednosti, vanrednih situacija i evropskih integracija. Odlukom ministra prosvete, imenovana je u zvanje -naučni saradnik. Rukovodila je i koordinirala na više naučnih projekata u zemlji i inostranstvu.

Mirjana Milenković -Načelnik Odseka za međunarodnu vojnu saradnju u Kabinetu načelnika Generalštaba


* 02Mirjana-Milenkovic.jpg (7.65 KB. 170x211 - viewed 206 times.)


PRVA i jedina žena u istoriji srpske vojske koja je završila generalštabno usavršavanje Škole nacionalne odbrane. Završila je i master studije na Fakultetu političkih nauka. Tokom karijere uglavnom obavljala dužnosti iz oblasti međunarodne vojne saradnje i politike odbrane. Odgovorna je za pripremu i realizaciju poseta na najvišem vojnom nivou, u zemlji i inostranstvu, kao i za koordinaciju aktivnosti međunarodne vojne saradnje Vojske Srbije.

Snežana Vasić- Načelnik Odeljenja za planiranje priprema za odbranu Uprave za obaveze odbrane


* 03Snezana-Vasic.jpg (8.17 KB. 170x217 - viewed 219 times.)


DIPLOMIRALA na Fakultetu za opštenarodnu odbranu, a od 1989. godine u profesionalnoj vojnoj službi. Stekla zvanje doktora nauka. U toku vojne službe obavljala je različite rukovodeće dužnosti u Generalštabu i Ministarstvu odbrane. Za doprinos u oblasti odbrane i bezbednosti 2016. godine je odlikovana od predsednika Republike Srbije Srebrnom medaljom za zasluge.

Izvor: wwwnovosti.rs

Logged
Pages:  1 ... 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 25 queries.