PALUBA
December 04, 2021, 02:26:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedana numera, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj sistema za ometanje i C/UAV sistema u svetu  (Read 1050 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 653« on: March 03, 2021, 03:11:16 pm »

*PRG-19 Anti-dron puška

Usmerite i pucajte! Rešenje za borbu protiv masovnog naleta dronova koji ulaze u zaštićeni vazdušni prostor.
Pokriva širok spektar frekvencija i opsega, pokrivajući sve glavne i eksperimentalne dronove koji pokušavaju da prodru u vazdušni prostor.
Težina: 6 kg.
Domet po daljini: 10 km vidne linije
Operativni rad u trajanju od 30 min kontinualnog ometanja.

Dakle, verovatno za upotrebu protiv dronova manjih dimenzija i slabijih mogućnosti, ali svakako zanimljivo rešenje..

"Made in India"!  Wink

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* PRG-19 opis na srpskom.jpg (311.45 KB, 1697x1131 - viewed 13 times.)
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 420« Reply #1 on: March 04, 2021, 08:36:29 am »

"3 segmentni prekidač" mi deluje kao input za RF signale.. N tip konektor ili šta na tom principu. Nikao ne kao klasičan prekidač
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 653« Reply #2 on: March 04, 2021, 09:58:43 am »

"3 segmentni prekidač" mi deluje kao input za RF signale.. N tip konektor ili šta na tom principu. Nikao ne kao klasičan prekidač

Slažem se. Na brošuri na engleskom jeziku je pisalo bukvalno "3 segment switch for bandwidth", pa sam tako i preveo. Pretpostavljam da, čak i ako je možda moguće koristiti sva tri frekventna opsega istovremeno (možda kao neka vrsta širokopojasnog ometanja) je moguće "nekakvim prekidačem" birati jedan od tri opsega kod dejstva. 
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 653« Reply #3 on: March 04, 2021, 11:54:45 am »

“Numerica” razvija novi 3D radar za otkrivanje bespilotnih vazduhoplovnih sistema

"Numerica" je najavila da je razvila novi 3D radar za otkrivanje bespilotnih vazduhoplovnih sistema (C-UAV) i za druge odbrambene zadatke na kratkim dometima.
Kompanija je predstavila osmatrački radar kratkog dometa “Spyglass” kao novo rešenje koje ispunjava potrebu za izuzetnim performansama otkrivanja i praćenja BPL.
Kako je rečeno u Kompaniji, novi 3D radarski sistem uskoro će biti dostupan za širok skup aplikacija, uključujući bezbednost objekata, nadzor granice, zaštitu konvoja i vozila, nadgledanje vazdušnog prostora i još mnogo toga.

Spyglass je rođen iz našeg iskustva iz prve ruke, sa “upražnjenim prostorom” na tržištu radara kratkog dometa“, rekao je Nate Knight, potpredsednik vazdušne i protivraketne odbrane u "Numerici". „Ubrzano rastuća pretnja od autonomnih bespilotnih letelica, pružila je priliku da usmerimo pažnju na izgradnju novog radara od temelja koji bi iskoristio decenije našeg iskustva u rešavanju kritičnih problema vazdušne i protivraketne odbrane i primeni dokazanih tehnologija obrade i praćenja kod radarskih sistema na nove načine . “

“Spyglass” je dizajniran za otkrivanje i praćenje malih, autonomnih BPL na daljinama preko tri i po kilometra sa preciznim merenjima parametara kako bi podržao niz tehnika odbrane. Sa visokim stepenom konfigurabilnosti i izvanrednom podrškom za distribuirane operacije, Spyglass-ove softverske upravljačke mogućnosti omogućiće besprekornu integraciju u slojevite odbrambene sisteme.

„Pažljivo smo odabrali partnere za ovaj napor koji bi mogli podržati isporuku i integraciju "Spyglass"-a ključnim vojnim kupcima, a takođe iskoristiti najbolje u američkim proizvodnim talentima“, rekao je Jeff Poore, predsednik "Numerice". „Sarađivali smo sa uvaženim partnerima, uključujući “Liteye Systems” i “NEOTech”, kako bismo oživeli ovo 3D radarsko rešenje koje je hitno potrebno oružanim snagama SAD.“

“Liteye Systems”, svetski lider i dobavljač tehnoloških rešenja i integrator vojnih i komercijalnih rešenja sa sedištem u Centennial-u, Colorado, biće ekskluzivni distributer “Spyglass”-a za "Numericu". Kao industrijski stručnjak, “Liteye” će pružiti besprekornu prodajnu podršku, kvalifikovanu terensku uslugu i stručno održavanje kako bi krajnjim korisnicima Spyglass-a osigurao najbolje performanse i iskustvo. U saradnji sa izvođenjem Spyglass-a na tržište, i "Numerica" i "Liteye" stvorili su solidnu osnovu za isporuku sledeće generacije C-UAV rešenja.

„Numerica je razvila izuzetno napredno radarsko rešenje koje potiče iz duboko ukorenjenog iskustva u radu sa američkom vojskom od 1996. godine“, rekao je Kenneth Geier, izvršni direktor kompanije “Liteye Systems”. „Ovaj 3D radar je jedinstveno dizajniran sa stanovišta borbenog sredstva i Liteye je uzbuđen što je deo ovog programa.“

Radar "Spyglass" je konstrukcije PFAR (pasivna fazna antenska rešetka) sa 4 antene koje čine jednu celinu. Jedna antena pokriva 90 stepeni po azimutu. Na odgovarajuću platformu (mobilnu) postavljaju se 4 antene sa pokrivanjem od 360 stepeni.

Radar radi u Ku bandu na frekvencijama od 12 – 18 GHz.

https://www.youtube.com/watch?v=VGVppTA2l-I&feature=emb_imp_woyt
Logged
normalno
mornar
*
Offline Offline

Posts: 40


« Reply #4 on: March 04, 2021, 12:21:37 pm »

"3 segmentni prekidač" mi deluje kao input za RF signale.. N tip konektor ili šta na tom principu. Nikao ne kao klasičan prekidač

Slažem se. Na brošuri na engleskom jeziku je pisalo bukvalno "3 segment switch for bandwidth", pa sam tako i preveo. Pretpostavljam da, čak i ako je možda moguće koristiti sva tri frekventna opsega istovremeno (možda kao neka vrsta širokopojasnog ometanja) je moguće "nekakvim prekidačem" birati jedan od tri opsega kod dejstva. 

Moguće je i da je ovo radni prototip i da su za potrebe marketinga ove portove nazvali tako kako su ih nazvali.

Obzirom na blizinu baterije ne bih se iznenadio da jedan od njih služi za napajanje-punjenje,
ko će stalno mijenjati i puniti baterije tokom testiranja...

Ako se montira na kakvo vozilo to bi mogao biti i način za produženje autonomije rada i-ili uvezivanje
u nekakav kompjuterski sistem za praćenje i osmatranje.
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 653« Reply #5 on: October 12, 2021, 11:43:03 am »

Ukrajina raspoređuje "puške za ometanje dronova" svojim snagama na liniji prema Donbasu

Ukrajinske snage na ratištu u Donbasu započele su opremanje sistemima za elektronsku borbu protiv BPL-ovima koje isporučuje Litvanija

Ukrajinske snage u ratnoj zoni Donbasa počele su sa primenom pušaka za ometanje bespilotnih letelica kupljenih od NT Service, kompanije iz Litvanije.

Prvi javni video-snimak koji prikazuje ukrajinske vojnike na liniji fronta u Donbasu koji koriste pušku protiv dronova tipa EDM4S-UA objavio je TSN u nedeljnom informativnom programu koji je emitovan 3. oktobra 2021. godine.

Još 2020. godine NATO agencija za održavanje i snabdevanje (NAMSA) ugovorila je sa litvanskom kompanijom isporuku 37 taktičkih oruđa za ometanje bespilotnih letelica EDM4S-UA oružanim snagama Ukrajine, ali do isporuke je došlo tek sada.

To je bio prvi put da je primećeno kako su ukrajinskim snagama isporučena ovakva oruđa iz Litvanije za ometanje dronova na liniji kontakta sa pro-ruskim trupama u istočnom ukrajinskom regionu Donbasa.

„Mislim da će ova vrsta oružja koja postane dostupna svakoj [ukrajinskoj] jedinici na nivou čete biti pravi globalni akter preokreta na bojnom polju“, rekao je ukrajinski vojnik, operater drona za ometanje dronova EDM4S-UA.

Čisto da se zna, ukrajinska industrija takođe razvija slične tehnologije. Tako je u izveštaju TSN prikazan video snimak RIFF-P, puške za ometanje dronova koji je razvila privatna kompanija InterProInvest.

Izvor: https://en.defence-ua.com/news/ukraine_deploys_anti_drone_jamming_guns_to_its_forces_on_the_donbas_frontline-1986.html

Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 653« Reply #6 on: November 12, 2021, 11:37:36 am »

Izrael pokazuje novi sistem elektronskog ratovanja koji koristi BEAMS umesto projektila ili metaka za napad na neprijateljske pretnje

Izraelski državni izvođač u oblasti odbrane, Israel Aerospace Industries (IAI), najavio je u četvrtak novu porodicu sistema za elektronsko ratovanje, sposobnih da otkriju i ometaju različite pretnje u isto vreme. Poznat kao Scorpius porodica oružja, ovaj 'revolucionarni' sistem ne šalje rakete da razoruža dronove, brodove, radarske sisteme ili druge rakete, već šalje fokusirane zrake koji ometaju elektromagnetne spektre. To remeti rad različitih sistema, uključujući radare, senzore, navigaciju i komunikaciju podataka.

„Mi to zovemo „meka zaštita“. To je ofanzivno oružje koje ne šalje rakete. To nije sistem teškog uništavanja“, rekao je Gideon Fustick, potpredsednik marketinga EW grupe IAI-a u intervjuu za Forbs.
„A ipak je veoma efikasan u angažovanju i onesposobljavanju neprijateljskih sistema.“ (Pogledati video u tekstu)

Sa znatno većom osetljivošću prijemnika i snagom prenosa, sistem može detektovati više pretnji različitih tipova istovremeno i sa veće udaljenosti nego u prošlosti. Fustick veruje da će ratovanje sve više biti u elektromagnetnoj oblasti, a sa Scorpiusom, Izrael je dobro pozicioniran za budućnost.
„Sve više i više aktivnosti u ratu ide u elektromagnetni domen“, dodao je Fustick. „Avioni, projektili, bespilotne letelice koriste elektromagnetna sredstva da osete okolinu, da se kreću i komuniciraju.“

Postoji pet komponenti kao deo sistema Scorpius, uključujući Scorpius G, koji se koristi na kopnu i Scorpius N, koji se koristi za mornaricu.
Scorpius P se koristi za vazdušnu i samozaštitu, dok se Scorpius J koristi za ometanje vazduha i zaustavljanja.
Poslednja komponenta, poznata kao Scorpius T, koristi se za obuku.
IAI je prvi put pokazao novi sistem obuke Scorpius-T krajem oktobra.

Fustick veruje da će više ratovanja biti u elektromagnetnoj oblasti, a sa Scorpiusom, Izrael je dobro pozicioniran za budućnost.
„Neprijatelj pokušava da iskoristi elektromagnetni domen za sve ove aktivnosti“, rekao je on.
„Mi takođe pokušavamo da ih iskoristimo. I svako od nas pokušava da odbije drugu stranu da koristi elektromagnetni domen.'
Novi sistem oružja koristi tehnologiju elektronski skenirajuće rešetke da gleda u nebo i šalje ciljane fokusirane zrake.

Pored zahvata ciljeva snopovima, a ne projektilima ili mecima, to može smanjiti troškove odbrane. „Jedna od prednosti elektronskih ili mekih odbrambenih sistema je ta što je cena po aktivaciji praktično nula“, rekao je Fustick. „Ne ponestaje vam municije, i nema pitanja ’da li da koristim sistem protiv ove vazduhoplovne pretnje ili ne.’’
Otkrivanje sistema dolazi samo nekoliko dana nakon što je Izrael rekao da testira masivni izviđački balon iznad svojih severnih granica sa Libanom.

Nazvan 'Sky Dew', sistem "aerostata visokih mogućnosti" (HAAS) podseća na džinovski balon ili cepelin, i opremljen je naprednim sistemom za detekciju projektila i aviona.

"Sky Dew" je opremljen senzorima na visini, koji su posebno dizajnirani da detektuju balističke, hipersonične i krstareće rakete i druge vazdušne ciljeve na većem dometu.

U junu, Izrael je upotrebio „vazdušni laser“ da obori seriju dronova.

Izvor: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-10192661/Israel-showing-new-electronic-warfare-uses-beams-instead-missiles-bullets.html
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 23 queries.