PALUBA
October 22, 2021, 06:04:19 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Razvoj domaćeg anti-dron ometača ADRO  (Read 461 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 412« on: March 11, 2021, 10:02:05 am »

*Razvoj domaćeg anti-dron ometača ADRO

Metode ometanja dronova odnose se na univerzalne metode ometanja, kao što su ometanje po frekvencijama, baražno ometanje celog frekventnog opsega, ometanje sa kontinualnim ili postepenim izmenama frekvencija i tako dalje. IRITEL ima dugoročne rezultate i u teoriji i u praktičnoj realizaciji takvih rešenja, posebno protiv “daljinski kontrolisanih improvizovanih eksplozivnih uređaja”.

Dronovi ili BPL su multi-funkcionalne leteće mašine. U većini situacija koriste vezu daljinskog upravljanja (RC), za primanje komandi od pilota koji upravlja letom drona, telemetrijsku vezu za slanje podataka o letu i statusa na RC, video vezu za slanje slika na RC i Globalni Navigacijski Satelitski Sistem (GNSS).
Kod savremenih BPL primenjene frekvencije za ove funkcije su 433 MHz, 868 MHz, 915 MHz, 1,2 GHz, 2,4 GHz, 5,8 GHz za video i telemetrijske veze, kao i 1176 MHz, 1227 MHz i 1,57-1,62 GHz za lociranje pomoću GNSS sistema.

Kompletno rešenje sprečavanja misije bespilotnih letelica bi bila ometanje signala svih ovih frekvencija, ali među postojećim rešenjima u svetu teško je naći takvu realizaciju.
Najefikasniji način da se ometa rad dronova je sprečavanje prijema GNSS-a signala, jer će takva situacija prouzrokovati rušenje drona. Ako GNSS prijem nije onemogućen ali su drugi sistemi drona ometani, dron je obično programiran da sleti ili da se „Vrati kući“ na početnu poziciju.

Kod anti-dron sistema ADRO, ometanje se realizuje u pet frekvencijskih opsega (F1 do F5) da pokrije sve frekvencije važne za rad i funkcije drona.
U poređenju sa ostalim postojećim rešenjima, ometač IRITEL-a, ometa širu ili bar jednaku paletu funkcija dronova.

Implementacija ADRO-a je univerzalna: može se koristiti u sklopu sistema za borbu protiv dronova ili samostalno. Operativne mogućnosti omogućavaju upotrebu na mobilnim platformama, kada se njime upravlja daljinski ili se zadržava u stacionarnim uslovima kada se njime upravlja softverom za kontrolu i upravljanje, preko PC računara.

Dozvoljena je značajna fleksibilnost strategije ometanja, zasnovana na primeni različitih tipova signala. ADRO može generisati signale ometanja po frekventnim opsezima sa opcijama neprestane (kontinualne) promene frekvencija ili diskretne promene frekvencija i baražnog jednovremenog multi-frekventnog ometanja svih frekvencija unutar jednog frekventnog opsega.
Strategija ometanja je nezavisna i različita u svih 5 frekvencijskih opsega.

Rezultati ispitivanja pokazuju da signal ometanja snage 20mW, uzrokuje ometanje svih GNSS prijemnika na daljinama do 2 km.
ADRO može emitovati signale ometanja i veće snage, osim za frekvenciju F5, koja dostiže gotovo 6 GHz. To znači da i daljine ometanja leta drona i njegovih funkcija mogu biti i veće od 2 km.

Domaći Anti-DRon Ometač ADRO, izgled i opis:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* ADRO.png (134.81 KB, 1239x800 - viewed 7 times.)
« Last Edit: March 11, 2021, 01:03:59 pm by Kubovac » Logged
PakleniVuk
desetar
*
Offline Offline

Posts: 121


Ko laje zlo ne misli


« Reply #1 on: March 11, 2021, 04:10:18 pm »

Ene pojavi se i on (ADRO) na forumu konačno Smiley
Pozdrav za gospođicu -gospođu Šević  (koja radi na projektu ). Da nije nje ne bi ni bilo ADRO-a  Smiley
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 412« Reply #2 on: September 15, 2021, 03:20:51 pm »

ADRO danas na prikazu naoružanja Vojske Srbije na Ušću.
Moje fotografije...

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* ADRO 1.jpg (303.03 KB, 1548x1161 - viewed 5 times.)

* ADRO 2.jpg (300.02 KB, 1152x1548 - viewed 4 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 22 queries.