PALUBA
July 03, 2020, 05:05:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Oklopno modularno vozilo 8 x 8 Patria, Finska  (Read 50070 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 572


« Reply #15 on: September 22, 2010, 07:54:59 am »

Тако је. Нисам узимао у обзир  све елементе подршке (веза, логистика и сл.) осим по једно возило санитета и логистике на нивоу батаљона. То нисам узимао у обзири јер то није неопходно код пренаоружавања. Ватрена подршка (предпостављам, минобацачи 120мм , евентуално неки ракетни противоклопни систем) не морају бити опремљени наменским оклопним возилима. Та возила су и иначе скупља него "стандардна"-пешадијска. Такође, као возило везе нисам узимао посебно(а) јер се свако од ових борбених возила може опремити да буде центра везе, посебно командна возила па је то, по мени непотребан издатак. Али, ако су у СВ проценили да је и то неопходно то ће ем више да кошта, да усложи одржавање ем неће добити очекивани ефекат.

За солидну обуку је потребна бар једна чета, али може да прође и вод ако се обука посада за нова возила изводи централизовано.

Слажем се, идеална ротација је ротација комплетних чета. Међутим, то се у пракси тешко остварује па се нове ротације морају комбиновати из више јединица. У КоВ САД покушавају да то чине са батаљонима, али и они имају проблем због непопуњености и "замора" људског материјала.

Иначе, проблем великих набавки је спорост. Скоро никад нема довољно пара па се набавка "развуче" на више година. И таман све набавиш, кад оно прва серија набављених "нових" возила је већ застарела, нека дорада, модернизација, ремонти, возила "испадају" из строја због кварова и сл. тако да се опет нађеш скоро на почетку.
Logged
mi17
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 89


« Reply #16 on: September 22, 2010, 01:34:29 pm »

Kako mi je kolega mi17 vrlo sklon minimaliziranju ali bez obrazloženja, Đumba je to savršeno objasnio umesto njega, i ja bi se složio sa napisanim, ali...
Ta kalkulacija se odnosi samo na vozila, koja su namjenjena motorizovanoj pešadiji. U to nisu uračunate niti logistička niti četa za vatrenu podršku-konkretno sanitetska vozila, minobacačka vozila, vozila za izvlačenje, vozila za vezu. E, pošto je Patria po planu trebala zameniti sve ostale  sisteme (od tenkova pa nadole) odnosno platforme, vrlo brzo se tih nominalno potrebnih 33 do 34 komada u najužoj varianti približi brojci od 50. I tu je Đumba sa brojkom 55 taman na brojci nabave-samo bez vatrene podrške. A tu nisu još ni pomenute one za školovanje. Ako se za vatrenu podršku uzme još 6 do 8 vozila sa minobacačima te k tomu doda još 12-14 za obuku ta bi brojka morala iznositi minimalno 73-77 s tim što bi bila moguća bezbedna rotacija čete a ne bataljona.


Kolega, ja govorim da je za sada dosta brojka od tih 55 vozila.
Ipak živimo u SLO, a ne nekoj X državi, znaći treba se spustit na realna tla.

Znam ja točno koliko Patrija bi teorijski trebalo za SV (budi siguran, da više od po prvom planu naručenih!!!) ali uvjeti i realnost su drugo.

Kao prvo, kod 6 mjesečne rotacije se rotira samo vojnike bez vozila (možda koji Puch, kombi ili kamioni), pa bio to Kosovo, Afganistan ili X, tako da zaboravi bilo kakvu rotaciju Patrij, nije se to radilo dosada, pa neće ni ubuduće (ne rade to ni bogatije zamlje na tako kratak rok).
Ako će ić negdje cjeli bataljun, ić će 1 do 2 čete sa Patrijama, u kombinaciji sa razlikom 1-2 čete Valuka. Takva kombinacija i drugdje sa manjim snagama.

Potreba po Patrijama za jedan bataljun je sljedeća:
- 14 vozila (12 + 1 komandno + 1 sanitetsko) po četi (nadam se, da će bit u svakoj četi nekoliko sa 30 mm)
  za 3 čete 42 vozila.  Sa tim da već sada svako komandno vozilo može zapovjedat cjelom bataljunu (takva jim je oprema)
-6 vozila sa minobacačima 120 mm
-2 vozila za logistiku (rez. djelove, opremu, izvlačenje)

I eto ti brojke od 50 vozila i još 5 za različitu obuku (vozača, mehaničara ili po potrebi na posudbu za obuku u neku drugu postrojbu).

Od svega bi jedino trebalo još nekoliko vozila u PZO varijanti (jedna baterija od 6 vozila)

A kad bude financijska i politička situacija drugčija onda može bit sve i svašta.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 314« Reply #17 on: September 22, 2010, 07:47:49 pm »

Pa i ja bih se osobno slagao sa tom brojkom (vrlo uslovno) i još to s napomenom, za sada i da sljede dalje isporuke. Ali pošto sam uveren, da te sledeće isporuke neće ni biti, treba imati na umu sledeće:
Obuka sa 5 vozila za operativni kontingent od 42 vozila znači, da će se morati istovremeno obućavati osam posada. To znaći, da će se vozila kvariti van svakog razumnog obujma i posledično se razglasiti kao nesigurno u operacijama. Sledi reklamacija i stavljanje van stroja. Kao drugo, ako menjaš celi bataljon znaći, da je tek svaki osmi vojnik sveži sa obuke, a svi ostali manje-više u svim ostalim fazama obuke. Pa sad ako se to smatra za pravi način obuke za n.pr. kako kažeš Afganistan... Huh?  malo sam lud, malo zbunjen, ma Izet F. Grin
Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 686


« Reply #18 on: September 23, 2010, 10:11:31 pm »

Baš me je iznenadilo, da su u SV stavili sanitetni valuk u organizacioni poredak čete. Pošto se Valuk ne proizvodi više, što če biti sa snitetnim vozilima u oklopnoj jedinici sa Patrijama. Ponovno neki novi projekat nekog drugog vozila (Patrije). A onaj Valuk je za sanitetu baš pogodan. Jedino serija je bila vrlo mala, samo 6 komada.
Logged
mi17
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 89


« Reply #19 on: September 25, 2010, 04:28:22 pm »

Pa i ja bih se osobno slagao sa tom brojkom (vrlo uslovno) i još to s napomenom, za sada i da sljede dalje isporuke. Ali pošto sam uveren, da te sledeće isporuke neće ni biti, treba imati na umu sledeće:
Obuka sa 5 vozila za operativni kontingent od 42 vozila znači, da će se morati istovremeno obućavati osam posada. To znaći, da će se vozila kvariti van svakog razumnog obujma i posledično se razglasiti kao nesigurno u operacijama. Sledi reklamacija i stavljanje van stroja. Kao drugo, ako menjaš celi bataljon znaći, da je tek svaki osmi vojnik sveži sa obuke, a svi ostali manje-više u svim ostalim fazama obuke. Pa sad ako se to smatra za pravi način obuke za n.pr. kako kažeš Afganistan... Huh?  malo sam lud, malo zbunjen, ma Izet F. Grin

Koliko dugo misliš, da treba posadi, koja je naviknuta na Valuka, da se usposobi za Patriju (da jim je 6 mjeseci premalo?)?
A što se tiče vojske iza, ako njima treba nekoliko mjeseci za preobuko (ulaz-izlaz iz vozila), onda to više nisu vojnici, nego (bolje da ne kažem šta).
Pa na raspolaganju će jim bit bar jedna četa (13 vozila) za obuku + još 5 vozila.
Ajd mi reci da se vozila Valuk ništa ne kvare i da je svaki dan točan broj vozila po četam, a njih je koliko znamo točan broj, bez i jednog viška.

Baš me je iznenadilo, da su u SV stavili sanitetni valuk u organizacioni poredak čete. Pošto se Valuk ne proizvodi više, što če biti sa snitetnim vozilima u oklopnoj jedinici sa Patrijama. Ponovno neki novi projekat nekog drugog vozila (Patrije). A onaj Valuk je za sanitetu baš pogodan. Jedino serija je bila vrlo mala, samo 6 komada.


A gdje će ga stavit drugdje nego u čete?
Ili će bit (za sada) 3 sanitetske verzije Patrije ili će se posuđivat sanitet. Valuk iz čete Valuka, koji će bit zajedno sa Patrijama na misiji, pošto će se u mirnodopskim uvjetima doma koristit manji broj sanitet. Valuka ili sanitet. Puhovi.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 314« Reply #20 on: September 25, 2010, 08:13:05 pm »

Vidim, da se ne razumemo u osnovama matematike. Ako daješ u inostranstvo jedan bataljon, to znači tih 42 vozila i nijedan od njih nije u domovini. Pa ti tako za obuku po tvome u domovini ostaje 5 vozila. Uobičajena rotacija na 6 meseci znači, da će se posade tih 42 vozila morati uvežbavati na tih 5 vežbovnih. A to znači 1/8 od 6 meseci ali kroz tih istih 6 meseci a ne na kraju. Pa sad... Naravno, potpuno si u pravu, ako se ne daje bataljon nego četa. Tada imaš jednu četu u akciji, jednu na obuci/integraciji a jedna na "odmoru". Ali kad kažeš, da daješ bataljon u snage, to u biti znači tri bataljona ljudi i minimalno 2 i po cete tehnike -zbog rotacije in popunjavanja gubitaka.
Ih, pa kako možeš reći, da se Valuci kvare?!? Grin Barem po kompletnoj kampanji oko izbora 8X8, jasno da Sistemska tehnika pravi samo najbolje... U suprotnom izmena posade/nadopuna bila bi mi ločno rešenje .
Koliko je inteligentno rešenje mešanje mlađih 8X8 i starijih 6X6 u pogledu prohodnosti, nisam još guglao.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #21 on: March 09, 2011, 05:29:59 pm »

Još jednom se dokazala Patria.

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?163408-Polish-Afghan-Deployment/page60
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #22 on: July 27, 2011, 05:43:44 am »

Pored svih skandala i afera, evo ipak nekoliko slika "Patrie" (Krpan) sa slovenskim oznakama.


* 670x420_regent3.jpg (87.5 KB, 574x420 - viewed 202 times.)

* 670x420_regent1.jpg (72.89 KB, 622x420 - viewed 191 times.)

* 670x420_patria10.jpg (95.13 KB, 621x420 - viewed 176 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #23 on: January 19, 2012, 12:26:20 pm »

Dosta dobar "reklamni" prilog za SV, objavljen na Planet siol.net. Posebno je zanimljiva foto-galerija. U tekstualnom dijelu nema ništa novo....Sve je najbolje itd.... Wink

.
http://www.siol.net/avtomoto/zanimivosti/reportaze/2012/01/patria_oklepnik_skov_8x8.aspx
Logged
janezek67
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 686


« Reply #24 on: September 05, 2012, 11:41:19 am »

Slovenija je prekinula ugovor sa finskom Patrijom. Tako ostaje na 30 dobavljenih vozila sa 12,7mm i 40mm GL. Topova 30mm nema, ma da smo streljivo več nabavili.
 

Quote
Sloveniji vozila Patrie ne bodo več dobavljana, je o novem sporazumu povedal minister za obrambo Aleš Hojs.

Vsi pogodbeniki so prosti vseh obvez, rezervne dele pa bo zagotavljala Patria, je povedal Hojs. Sporazum je že bil predstavljen tudi vladi, ki ga je tudi potrdila. Stroški vseh 30 vozil, ki jih bo Slovenija obdržala, so znašali dobrih 74 milijonov evrov.

Protikorupcijska klavzula je še vedno v pogodbi, kako bo morebitna sodba vplivala na njeno izvajanje, pa Hojs ni mogel povedati. Reprogram po ministrovih besedah ni bil mogoč, saj je prejšnja vlada poskušala pogodbo reprogramirati tako, da bi se spremenila oborožitev oklepnikov, za kar pa je Rotis zahteval nerazumno ceno.

Glede naročenega streliva je minister povedal, da ga bodo uporabili v drugem orožju. Stroški seveda bodo, je dodal, ampak bodo minimalni, ker bodo vse izvedli z lastnimi kadri.

Pogodba o nakupu vozil Patria je bila sklenjena leta 2006, v skladu z njo pa je Slovenija kupovala 135 patrij, od tega 110 polno opremljenih. Slovenija bi morala do letos prevzeti 86 vozil, prevzela pa jih je le 30.

Glede nadaljnje nabave osemkolesnih oklepnikov sta sicer za realni veljali dve možnosti. Lahko bi dosegli reprogram pogodbe in nabavili še 20 oklepnikov ter jih skupno imeli 50 ali pa sklenili sporazumno odpoved pogodbe brez posledic.
Izvor: www.rtvslo.si
« Last Edit: September 05, 2012, 11:48:34 am by Bozo13 » Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 229


« Reply #25 on: September 05, 2012, 02:47:46 pm »

Nadam se da je razlog za raskid ugovora samo pogoršanje ekonomske situacije -tj. nedostatak peneza, a ne nekakve manjkavosti vozila?!
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #26 on: September 05, 2012, 05:14:30 pm »

Koliko znam, o vozilima nije bilo ni reči. Samo politika.

Čak i Valuki, na kojima je na početku pucala prednja ploča na podu, rešili su to dodavanjem dodatne ploče i ojačenjem ove na tom mestu, na svim vozilima.

LPB
Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 104


« Reply #27 on: November 19, 2012, 09:35:02 am »

Đuro Đaković grupa s norveškim Kongsbergom razvija novu oružnu stanicu koja će se proizvoditi u Slavonskom Brodu

Đuro Đaković grupa je s globalno poznatom norveškom industrijskom grupacijom Kongsberg potpisala ugovor o razvoju i komercijalizaciji potpuno novog proizvoda najviše tehnološke razine na svjetskom tržištu – daljinski upravljane 30mm oružne stanice PROTECTOR Medium Caliber RWS.

Vladimir Kovačević, predsjednik Uprave i Tomislav Mazal, član Uprave sa strane Đuro Đaković Holdinga, te Walter Qvam, predsjednik i glavni izvršni direktor Kongsberg Grupe i Pamela Willgohs, izvršna potpredsjednica za prodaju i marketing Kongsberg Protech Systemsa sa strane Kongsberg grupe, potpisali su u petak u norveškom Kongsbergu Sporazum o partnerstvu za oružne stanice srednjeg kalibra - Teaming Agreement for Medium Calibar Remote Weapon Stations - kojim dvije kompanije udružuju snage u proizvodnji i marketingu nove oružne stanice.
Nova oružna stanica zbog povećane potražnje za naoružanjem srednjeg kalibra na borbeno oklopnim vozilima na svjetskom tržištu ima veliki potencijal, a mogla bi i nadmašiti uspjeh Kongsbergove oružne stanice PROTECTOR M151 kalibra 12,7mm koja je u svom segmentu trenutni globalni lider.

Divizija Obrana Đuro Đaković grupe ovim je partnerstvom ušla u malobrojno društvo svjetskih proizvođača obrambene tehnike najviše svjetske razine. Đuro Đaković grupa će ovom suradnjom dobiti potrebni know how u proizvodnji najmodernije oružne stanice, u pogonima Grupe će se proizvoditi svi dijelovi koje proizvodni proces trenutno omogućuje te će se raditi montaža i kompletna integracija oružne stanice na borbeno oklopna vozila (BOV) čiju je proizvodnju Grupa preuzela od finske grupe Patria.

Prema sporazumu potpisanom s Kongsbergom, zainteresiranim kupcima diljem svijeta će se uz opciju kupnje same oružne stanice nuditi i cjeloviti proizvod – borbeno oklopno vozilo proizvedeno u partnerstvu Patrie i Đuro Đaković grupe s montiranom novom daljinski upravljanom oružnom stanicom srednjeg kalibra.

Ulaskom Đuro Đaković grupe u partnerstvo ubrzan je postupak razvoja oružne stanice, a svjetska premijera testiranja oružne stanice bojevom municijom održat će se u Hrvatskoj, krajem studenoga na vojnom poligonu Gašinci. Testiranju će prisustvovati delegacije iz brojnih zemalja potencijalnih kupaca.

„Iznimno smo ponosni na ovaj ugovor jer realizacija suradnje s norveškim industrijskim divom Kongsbergom pokazuje iskorak u strateškom promisljanju našeg menadzmenta i omogućuje okretanje nove stranice u povijesti Đuro Đaković grupe – veliki iskorak na svjetsko tržište s inovativnim i visokosofisticiranim proizvodom za kojim postoji značajna potražnja. Osobno me raduje što će se u našim pogonima u Slavonskom Brodu ne samo proizvoditi i montirati nova oružna stanica, već i što ćemo sudjelovati u zadnjoj fazi njenog razvoja. Đuro Đaković grupa će ponudom BOV-a, kojeg proizvodimo u svojim pogonima zahvaljujući suradnji s Patrijom, s montiranom najsuvremenijom oružnom stanicom ući u vrlo uzak krug proizvođača obrambene tehnike najviše razine“, izjavio je Vladimir Kovačević prilikom potpisivanja sporazuma


* 20121119080454.jpg (38.7 KB. 800x480 - viewed 290 times.)


* image1353238829788v.jpg (93.61 KB. 800x600 - viewed 289 times.)


Logged
fubar
desetar
*
Offline Offline

Posts: 144


« Reply #28 on: November 20, 2012, 07:28:53 pm »

ĐĐ Kongsberg 30mm RCWS


* aHBs2.jpg (90.91 KB, 768x505 - viewed 165 times.)

* XTuuZ.gif (162.43 KB, 768x468 - viewed 171 times.)

* Yl23J.jpg (181.32 KB, 800x600 - viewed 180 times.)
Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 104


« Reply #29 on: November 21, 2012, 08:18:45 am »

Trenutno ĐĐ u ponudi ima tri varijante ovog vozila, zahvaljujući ugovorima sa stranim partnerima, ima mogućnost proizvodnje i isporuke i trećim zainteresiranim stranama.


* PSDQx.gif (126.48 KB. 768x466 - viewed 296 times.)


* qkezz.jpg (176.68 KB. 800x600 - viewed 264 times.)


* S7OoY.jpg (217.6 KB. 800x600 - viewed 254 times.)

Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.