PALUBA
November 30, 2021, 10:34:38 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com ili jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Radio-elektronski kompleks "1L262E RTUT-BM"  (Read 218 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 614« on: May 15, 2021, 09:05:19 am »

Radio-elektronski kompleks 1L262E "RTUT-BM"

Ako je artiljerijska raketa opremljena blizinskim upaljačem, postoji elektronski sistem (EW) sistem "1L262E (SPR-2M) Rtut-BM" koji utiče na blizinski upaljač projektila, čineći da eksplodira na sigurnoj visini (daleko većoj od efektivnih 3-5 m), što održava trupe / opremu netaknutim.
Ometač „Rtut-BM“ (SPR-2M) razvijen je pre raspada Sovjetskog Saveza, kao ometač koji bi delovao protiv blizinskih upaljača dolazećih raketa (poput raketa sistema raketne artiljerije Z-Z „Grad“ i „Smerč“) i artiljerijskih granata.
U početku se sistem zasnivao na šasiji “BTR-70”, kasnije su Rusi koristili platformu “BTR-80”. “SPR-2M” sistem se razlikuje od verzije “SPR-2”, jer takođe ima sposobnost da deluje (ometa) protiv VHF i mikrotalasnih radio-komunikacionih signala neprijatelja, a zasnovan je na “MT-LB” platformi sa gusenicama.

U osnovnom režimu rada, stanica deluje kao aktivator za blizinske radio upaljače projektila, detonirajući ih na sigurnoj nadmorskoj visini ili ih primoravajući da pređu iz režima precizno vođenog u režim detonacije na kontakt. To čini takve projektile neefikasnim, jer eksplodiraju na zemlji, a ne iznad nje. Ruski izvori često predstavljaju propagandne klipove u kojima novi sistem stvara elektromagnetnu kupolu, odbijajući projektile ili uzrokujući njihovu raniju eksploziju.

Efikasnost sistema, u pogledu radio upaljača, treba da bude veća od 80%, kako u slučaju masivnih udara, tako i u slučaju pojedinačnih hitaca. Stoga je sistem predstavljen kao efikasno sredstvo zaštite komandnih tačaka, mostova, artiljerijskih položaja i mesta na kojima se snage okupljaju. Prema Ruskim izvorima, jedinstveni sistem je u stanju da pruži sigurnost na površini od 500 000 kvadratnih metara, odnosno 50 hektara. Pojedinačno vozilo ima dvočlanu posadu i može ostati aktivno više od 6 sati, u kontinuitetu. Priprema sistema za borbeni rad ne traje duže od 10 minuta.
U borbenom radu, antena može da se rotira +/- 150 stepeni, a može vršiti ometanje u neprekidnom trajanju od 6 minuta.

Elektronski sistem “Rtut-BM” radi u automatskom režimu i sposoban je da izvodi sve potrebne operacije u automatskom režimu. Navodno je potrebno ne više od nekoliko delića sekunde da izvrši ometanje rada mašine. Frekvencija radio upaljača određuje se sa tačnošću od nekoliko stotina herca. Određivanje noseće frekvencije radio upaljača ne traje više od nekoliko desetina mikrosekundi. Smetnje se emituju s prekidima tokom nekoliko milisekundi, što omogućava stvaranje gotovo neprekidnog (kvazikontinualnog) signala koji osigurava pravilan uticaj na radio upaljač.

Istovremeno, sistem "1L262" je sposoban da uspešno ometa do šest radio-kanala sa verovatnoćom neutralizacije radio-upaljača do 80%.

Oprema kompleksa “Rtut-BM” instalirana je na šasiji sa gusenicom “MT-LB”. Većina elektronske opreme nalazi se unutar oklopnog tela. Napolju je teleskopski jarbol sa setom antena. Zahvaljujući upotrebi nove opreme, izgrađene na modernoj bazi elemenata, bilo je moguće prepoloviti posadu vozila u poređenju sa prethodnim vozilom „Rtut-B“. Vozilo REB 1L262 servisiraju 2 osobe (vozač i operater sistema).

Prema Ruskom koncernu „Radioelektronske tehnologije“, potrebe ruskih oružanih snaga za kompleksima „Rtut-BM“ procenjuju se na najmanje 100 vozila. Pored toga, kompleks ima dobar potencijal na međunarodnom tržištu naoružanja i vojne opreme. Trenutno trupe radio-elektronske borbe REB (EW) imaju najmanje 10 vozila "1L262", kao i određenu količinu starije opreme slične namene, model "1L29 Rtut-B“. U doglednoj budućnosti trebalo bi da budu potpisani ugovori za isporuku novih mašina "Rtut-BM".


Nekoliko slika sredstava radio-elektronske borbe "RTUT-BM":

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* RTUT-BM.png (199.52 KB, 720x850 - viewed 2 times.)

* RTUT-BM slika 2.jpg (50.75 KB, 640x427 - viewed 1 times.)

* RTUT-BM slika 3.jpg (83.14 KB, 1024x658 - viewed 2 times.)

* RTUT BM slika 4.jpg (123.25 KB, 710x456 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 22 queries.