PALUBA
June 16, 2019, 02:20:40 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15   Go Down
  Print  
Author Topic: Krstarica "Dalmacija"  (Read 61651 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #195 on: June 26, 2014, 08:03:22 am »

Mozda ova jos nije bila.

* Dalmacija.jpg (109.03 KB. 820x541 - viewed 232 times.)

Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 097


« Reply #196 on: June 26, 2014, 01:26:39 pm »

Nije sigurno. Fantasticna je - zimska bonaca u Tivatskom zalivu! Sva cast , jadrane!
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 097


« Reply #197 on: October 26, 2014, 02:52:03 pm »

Stala nam je tema sa Teta Jelom, pa da je poguramo, dvije fotografije sa dokovanja DALMACIJE u Arsenalu Tivat.* Scan10001.JPG (257.79 KB, 1534x2132 - viewed 171 times.)

* Scan10005.JPG (312.51 KB, 2133x1512 - viewed 198 times.)
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 097


« Reply #198 on: October 27, 2014, 03:34:29 pm »

Jedan moj dobr prijatelj kopa po starim novinama i povremeno nadje prave bisere...

„Pravda“, br. 298, str. 5, 31.10.1926.g.
Da li Beogradu leži na srcu naš Jadran?
– Nekoliko reči povodom kampanje koja je povedena protivu prvog našeg ubojnog broda „Dalmacije“ –

   Proteklo je punih osam god. od dana, kada je Jadran, o kome se toliko maštalo i govorilo, postao najzad naš. I kroz sve to vreme od osam godina, mi ne samo da nismo ništa konkretnije učinili za naš slobodni Jadran, već nismo uspeli ni da shvatimo njegove najelementarnie potrebe. U tome neshvatanju potreba našeg Jadrana, izgleda, da prednjači Beograd, koji često, vrlo često, nemože da shvati ni toliko, da se sa primorjem ne može postupati kao sa ostalim pokrajinama, da o njemu treba mnogo govoriti, ali nešto i prećutati i, da se najzad, na sve pretenzije suseda nesme slegnuti ramenima sa pouzdanjem u svoju mišicu. Poslednji primer za ovo imamo sa našom prvom krstaricom „Dalmacijom“, koja je prispela u kotorski zaliv pre dva meseca, pozdravljena oduševljenjem kakvo se na moru ne pamti. U to doba putovao sam kroz Dalmaciju, sa namerom da potom pređem u Italiju- „Dalmacija“ je došla, ona je u našoj luci, pod našom zastavom.
Te reči, izgovorene gotovo pobožno, brujale su duž celog primorja ... (slijedi nečitak pasus) ... najzad devojka, mlada devojka, kojoj ste se približili sa kakvom frivolnom mišlju pričaće vam o „Dalmaciji“, prvom našem ubojnom brodu. – „Dalmacija“ je došla!
Čuo sam te reči na Rijeci, pa čak i u Abaciji, uskovitlanoj od „Valencije“ i sveta iz sviju zemalja. Samo na tom tlu dolazak Dalmacije dočekan je drugim raspoloženjem, a pod crnom košuljom uznemireno je zadrhtalo ptičije srce. Cela štampa se uzbunila. U dugim člancima pozivaju se na postojeće i nepostojeće ugovore, predlažu vladi mere i ističu potrebu preduzimanja energičnog koraka u Beogradu. I ovaj poslednji predlog uznemirenih listova s one strane Jadrana bio je i prihvaćen. Italijanski poslanik je preduzeo izvesne korake, koji su, po uobičajenoj praktici našeg ministarstva spoljnih poslova, ostali najdublja misterija za svu javnost i poslužili kao osnova za beskrajna nagađanja i revolt rodoljubivih Dalmatinaca. A to je sve bilo s toga što su naši susedi, pre nego mi osetili pravi značaj Dalmacije. Oni su osetili da će dolaskom „Dalmacije“, naša mlada flota dobiti vođu, i drugo, što je još važnije, da će „Dalmacija“ podići duh primoraca i uliti im veru u moć naše flote i mogućnost odbrane naše obale. Tada sam smatrao za dužnost da učinim put od Sušaka do Tivta (Boka Kotorska) radi poklonjenja prvom našem ubojnom brodu.
U Tivtu, tihom mestu gde je sada „Dalmacija“, dočekao me je izvanredno ljubazno g. Salher, komandant pomorskog arsenala u Tivtu. Neobično zadovoljan, što beogradska štampa poklanja pažnju našoj mornarici, g. Salher me je lično poveo „Dalmaciji“, pričajući mi oduševljeno o njoj.
- Ona će sada, rekao mi je g. Salher, služiti kao školski brod i kao takav imaće ogromnih zasluga za razvoj našeg mornaričkog podmlatka. Brod je kupljen u Nemačkoj i prepravljen u Kilu, tako da sada odgovara svima uslovima moderne tehnike. Sada se živo oprema i za mesec dana poćiće u pohode svima većim lukama duž naše obale. Posle toga naši mornari učiniće na „Dalmaciji“ posetu engleskim, a potom i američkim lukama. 
Zajedno sa g. Salherom i dva mlađa oficira obišao sam zatim celu „Dalmaciju“. Dve katarke izdignute pedeset metara iznad prostrane palube nose na sebi oklopljene osmatračnice i razapetu antenu. Pod njima je najveća i najmodernija radiotelegrafska prijemna i odpravna stanica, koju imamo na plovnim objektima. Iznad radiostanice nalazi se komanda broda, gde pada u oči električni kompas i električna krma. Najlakšim okretom točka koji nije veći od običnog automobilskog volana, može se za tren oka okrenuti u mestu. Pošto smo prošli mnogobrojne odaje, salone i kabine za oficire, kabine i kupatila za vojnike, ušli smo u mašinsku salu, koja odaje jedno zamašno industijsko preduzeće. Osam ogromnih parnih kotlova, na kojima mora biti zaposleno preko 50 ložača, daju paru za četiri mašinska cilindra, jaka 8000 konjskih snaga okreću se dve elise da bi brod išao 25 milja na sat. Do mašinske sale nalazi se radionica za lakše popravke na brodu, zatim električna centrala, mašine za led i filtriranje vode.
Posle puna dva sata hoda iz odaje u odaju sa sprata na sprat, bili smo opet na palubi. Za svo to vreme mornari su žurno radili, opremajući „Dalmaciju“ za njen prvi put.
U mašinskoj sali zapitao sam jednoga:
   - Radujete li se brodu? On samo prileže uz cev koju je glačao, tako nežno i zaljubljeno da mi bolji odgovor nije trebao.
   Drugi odgovori umesto njega:
   - Kako se ne bi radovali, gospodine. Sada ćemo ploviti! Znate, ja sam bio ovde kada smo imali samo minonosca „Galeba“ i evo šta danas imamo.
   Tada sam se divio tim našim mornarima, dostojnim da budu obožavani i stavljeni kao uzor mnogim, mnogim.
   Na palubi jedan oficir mi reče:
   - Juče sam ih ih jedva oterao da jedu, a neki su ostali i preko ručka da opremaju brod.
   Kada sam se oprostio sa svima i kada se mrka silueta „Dalmacije“ počela gubiti u daljini, pod utiskom onoga što sam video, osetio sam sav značaj tih reči, i pojmih u svoj jasnoći od kuda dolazi tolika bojazan naših suseda.
   To, nažalost, izgleda da niko nije osetio u Beogradu i prvoj našoj krstarici, koja treba da zaštiti slobodni Jadran, mesto usklika oduševljenja, poslato je nekoliko nepoverljivih pogleda na njenu prošlost, koja ovde ne može igrati nikakvu ulogu.
   I sve te, koji su „Dalmaciji“ uputili poglede nepoverenja, trebalo bi uputiti kod naših zapadnih suseda da se raspitaju kolike sume treba baciti da bi se kupilo narodno oduševljenje. Dobili bi sigurno odgovor da to košta kao jedna zamašna flota, a ne kao jedan brod od 28 miliona dinara, koliko košta „Dalmacija“.
   - Ima li ko god kod nas interesa da ubija volju i duh naših divnih pomoraca, ili su tu umešani tuđinski računi? I pored sve naše nebrižnosti za morem u prvo treba iskreno posumnjati, a za drugo treba zapitati g. dr. Ninčića, jer možda on sumnja i u to drugo.
   Brana Simeonović
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #199 on: February 01, 2015, 07:25:56 am »

Nakon teksta, fotografije...

* Dalmacija 1935 SI.jpg (128.15 KB. 880x580 - viewed 171 times.)


* Dalmacija.jpg (127.47 KB. 855x555 - viewed 204 times.)

Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 092« Reply #200 on: February 15, 2015, 05:30:03 pm »

Uglavnom je slicno vec i bilo....

* IMG.jpg (1026.92 KB. 1319x1224 - viewed 186 times.)

Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 097


« Reply #201 on: May 17, 2015, 11:25:55 am »

Vreme", br. 2655, str. 1, 17.05.1929.g.
Specijalni izveštač „Vremena" ukrcan na „Dalmaciji", šalje prvi radiogram o putu naše ratne mornarice
Na brodu „Dalmacija", 15. maja (radiogram).
Današnji odlazak na Krf bio je jedan od najlepših događaja, koje Boka pamti. Sem vanredno lepog ispraćaja stanovništvo Boke umelo je spontano da izrazi svoje oduševljenje za našu ratnu flotu.


U 7 časova izjutra flota je krenula iz Tivta. Na čelu Vila sa Ministrom g. Hadžićem. Admiralski brod Dalmacija okružen sa 6 torpiljerki zatim matica Hvar i podmornice Hrabri i Nebojša. Trokratno klicanje „Ura!" od strane mornara i radnika iz arsenala postrojenih duž zgrada i klicanje građanstva sa obale pozdravilo je naš polazak. Celokupno stanovništvo Tivta izašlo je da isprati flotu.
Građanska muzika ukrcana u veliki motor- barkasu pratila je ratne brodove svirajući poletničke marševe. Sa svih strana išli su u susret čamci a svuda su lepršale zastave sekući vazduh iznad vode.
„Živela naša flota!", orilo se sa obala gde su garnizonski pukovi i jedinice tvrđavske artiljerije, pešadije i minerske momčadi. Sa svih strana pozdravi ura.
Ispred crkve u Đenoviću, gde se na sve strane viju zastave razleže se pucanje prangija, kojima se pozdravlja ispraćaj mornara.
Domaća flota, koju sačinjva minonosac Soko, Labud, Kobac, Orao, i torpiljer br. 1 ukotvljeni pred Đenovićem pozdravljaju naš polazak silnim klicanjem: „Ura!"
U hidroplanskoj bazi celokupno društvo postrojeno čini živu ogradu duž obale, a sa krovova od grada do hangara razleže se ura i sviranje mornaričke muzike. Sa svih forova čuju se topovi, a gore u vazduhu kruže hidroavioni oštrih crtova.
Vila zastaje. Svi ratni brodovi ulaze u brazdu i defiliju ispred nje odajući pozdrav ministru Vojske i Mornarice, koji sa komandantskog mesta Vile otpozdravlja. Sa Dalmacije odjekuje 19 topovskih pucanja kojima admiral broda pozdravlja svoga Ministra.
Dok Vila sa Ministrom g. Hadžićem produžuje put za Split, flota pod admiralom g. Pricom skreće na jug preko mirnog mora obasjanog suncem i plovi prema Krfu gde stiže sutra u 9 časova ujutru.
Jedna eskadra grčke flote sastavljena od oklopljene krastarice Averove, 6 razarača, 2 podmornice, 2 pomoćna broda, od kojih je jedan nosač 10 hidroplana, pod komandom komodora Tumpoša stigla je iz Pireja na Krf da dočeka našu ratnu mornaricu.
Sranislav Krakov
Logged
zpetrov9
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 844« Reply #202 on: June 08, 2015, 05:51:49 am »

I kako smo i dalje na "Palubi" da ne zaboravim ili preskočim Kraljevsku Ratnu Mornaricu. Evo jedna fotografija mornara u veselom raspoloženju
snimljenu na palubi broda, čini mi se da se radilo o nekom od pomoćnih brodova.


* Veseli mornari kraljevske RM na brodu u Boki Kotorskojjpg.jpg (234.76 KB, 1200x900 - viewed 175 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 580« Reply #203 on: July 22, 2015, 08:30:10 am »

Evo jedna fotografija mornara u veselom raspoloženju
snimljenu na palubi broda, čini mi se da se radilo o nekom od pomoćnih brodova.


@zpetrov9

Ovo je ipak "Dalmacija", izdvojeno i spojeno u odgovarajuću temu  Wink
Logged
Evgen-Z
mornar
*
Offline Offline

Posts: 48


« Reply #204 on: November 14, 2015, 11:07:02 pm »

Неколико напомена из руског часописа "Страни поморски Цоллецтион" објављена је у Чехословачкој у годинама 1920-30

« Last Edit: November 14, 2015, 11:22:49 pm by Evgen-Z » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 316« Reply #205 on: November 15, 2015, 04:29:16 pm »

Неколико напомена из руског часописа "Страни поморски Цоллецтион" објављена је у Чехословачкој у годинама 1920-30

Hvala. Smiley
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 316« Reply #206 on: April 17, 2017, 06:48:05 am »

Dodela ratne zastave.


* Dalmacija zastava.jpg (631.56 KB. 2171x1025 - viewed 108 times.)

Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #207 on: May 03, 2017, 10:46:31 am »

Kraljevska mornarica prvi put isplovljava iz Boke u prijateljski posjet grčkoj, francuskoj i engleskoj mornarici.

* Screenshot 2017-05-03 11.39.06.png (512.43 KB. 637x918 - viewed 118 times.)

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 580« Reply #208 on: May 17, 2017, 12:41:01 pm »

Deo posade Dalmacije, godina snimka nepoznata.* kr.br. Dalmacija.jpg (1292.24 KB. 3157x2251 - viewed 83 times.)
Logged
ML
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 673« Reply #209 on: May 17, 2017, 03:54:54 pm »

Prilično glupav izlaz na krilo mosta, vrata prema provi.
Logged
Pages:  1 ... 9 10 11 12 13 [14] 15   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 26 queries.