PALUBA
August 15, 2020, 06:43:43 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi Grčke i Turske  (Read 13307 times)
 
tihi and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #60 on: December 27, 2019, 03:41:14 pm »Grčki borbeni avioni ponovo presreli turske F-16Dva turska borbena aviona F-16 ušla su u Atinski region informacija o letu (FIR) bez podnošenja planova za let danas i leteli su iznad ostrva Panagija i Inuses.

Grčki Generalštab nacionalne odbrane saopštio je da su dva turska borbena aviona letela iznad ostrva na 17.000 i 19.000 stopa u 10.56 časova i ponovo se vratila pola sata kasnije u 11.25 časova da bi nadletala ostrvo Inuses na 33.000 stopa, prenela je ANA.

Grčki borbeni avioni prepoznali su i presretali turske borbene avione prema međunarodnim pravilima i standardnoj proceduri.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #61 on: January 02, 2020, 01:42:48 pm »Turski borbeni avioni ponovo nadletali grčka ostrva


Dva turska borbena aviona ušla su u vazdušni prostor Grčke bez najave plana leta, a zatim su nadleteli dva grčka ostrva.

U saopštenju grčkog Generalštaba Narodne odbrane se navodi da su turski avioni preleteli ostrva Inuses i Panagija u 9:47 sati po lokalnom vremenu, na visini od 7.300 kilometara.

Ističe se da su grčki borbeni avioni uočili i presreli turske letelice F-16s, u skladu sa međunarodnim pravilima.

Agencija podseća da su u poslednje dve nedelje decembra turski avioni više puta preleteli ostrva Inuses i Panagija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #62 on: January 14, 2020, 02:39:53 pm »Turski borbeni avioni nadletali grčka ostrvaDva turska borbena aviona F-16 ušla su u grčki vazdušni prostor bez podnošenja planova za let i nadletali su ostrva Panagija i Inuses.

To je saopštio grčki Generalštab nacionalne odbrane.

Kako navodi, dva turska aviona letela su iznad ostrva na visini od 7.000 stopa u 13.07, 13.00 i 13.12 časova, prenosi ANA.

Grčki borbeni avioni prepoznali su i presreli turske borbene avione, u skladu sa međunarodnim pravilima.

izvor
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 040


« Reply #63 on: January 14, 2020, 03:32:59 pm »

Ima li neki zemljovid di se vidi smjer leta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #64 on: February 01, 2020, 08:31:34 pm »Raste napetost: Zveckanje oružjem na reci Marici


Od pokušaja puča u Turskoj, preko izbegličke krize i sukoba oko gasa u kiparskim vodama – tradicionalni rivali Turska i Grčka sada zveckaju i oružjem.

To se dobro vidi na pograničnoj reci Marici, piše Dojče vele.

Tanasis Kamilaris je ribar i dobro poznaje deltu reke Marice. Reka koja deli Tursku i Grčku na tom mestu se uliva u Egejsko more.

Delta granične reke sa površinom od 200 kvadratnih kilometara je od velikog značaja za biljni i životinjski svet. Mrežu kanala, pritoka i laguna je veoma teško kontrolisati.

Ministarstvo unutrašnjih poslova zato se uzda u pomoć lokalnih ribara, koje je vojska opremila kao neku vrstu gardista i oni su preuzeli funkciju granične straže. Ali za Tanasisa Kamilarisa i njegove kolege situacija polako postaje opasna.


Napadi iz Turske?

Iznova dolazi do sukoba između turskih graničara i grčkih ribara. "Pri tom nas ugrožavaju i na grčkoj državnoj teritoriji“, objašnjava Kamilaris. "Bio sam na reci i hteo sam da bacim mreže. Sa druge strane su došla četvorica turskih vojnika. Odmah su uperili oružje ka meni i kazali: Ovo je Turska. A bio sam sigurno 100 metara udaljen od granice."

Drugog ribara su uhapsili i zaplenili mu brod, kaže kolega Vasilis Vicas: "Za Turke je to biznis. Da bi vas pustili, morate da platite 5.000 evra. U suprotnom sedite pola godine u zatvoru. Naš kolega je morao da plati i dodatnih 4.000 evra za advokata, kako bi se na sudu u Turskoj izborio za svoj brod."

O takvim incidentima uglavnom niko ne govori, pa ni mediji.

"Sve to je krenulo od dana pokušaja puča u Turskoj", seća se Kamilaris. Pre toga problema nije bilo. "Turci su dolazili i lovili ribu. I mi smo lovili ribu i sve je bilo u redu. Čak smo znali i da popričamo. Sa ljudima preko puta nemamo nikakav problem. Čak su nas i vojnici pozdravljali." Ali sa zaoštravanjem unutrašnjopolitičke situacije u Turskoj, napetosti su porasle i na delti reke Marice.


"Mi smo oči vojske"

Ribari se osećaju ostavljeni na cedilu: "Da nas ovde nema, sve to bi već odavno bilo tursko", smatra Vasilis Vicas.

Ribari se ne boje turskih vojnika samo kada grčka policija i vojska zajedno patroliraju pograničnom rekom. Ali to nije dovoljno, dodaje Tanasis Kamilaris: "Mi ribari smo oči vojske i policije. Na sve načine nastojimo da ovaj deo reke ostane grčki."Ribari sa Marice se nadaju da će im Atina pomoći.

Vlada konzervativnog premijera Kirijakosa Micotakisa u julu je pobedila na prevremenim izborima, između ostalog i zbog obećanja da će povećati mere bezbednosti u zemlji. Deo tog plana je ograničavanje broja izbeglica na granici između Grčke i Turske.

Zajedničkim patrolama policije i vojske, Vlada od decembra pokušava da zatvori grčko-tursku granicu, kako bi sprečila dolazak izbeglica čiji se broj mesecima povećava. Na Maricu bi trebalo da stigne i dodatnih četiri stotine graničara.

Premijer Micotakis tvrdi da su vojne mere uvedene zbog izbeglica. Ali one dolaze od devedesetih godina i, prema izjavama ribara, poslednjih godina njihov broj na delti Marice opada. Migranti češće dolaze brodovima preko Egejskog mora do grčkih ostrva.


Ledeno doba između Atine i Ankare

Pojačano prisustvo na granici dolazi u vreme veoma loših odnosa Ankare i Atine. Tenzije dodatno podižu spor oko gasa pred kiparskom obalom i turske akcije u Libiji. Na granici je sve više incidenata. Više puta dnevno tursko ratno vazduhoplovstvo prodire na grčku teritoriju.

Tokom noći kada je pokušan puč 2016. godine, osam oficira je iz Turske pobeglo u Grčku i tamo zatražilo azil. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan od grčke vlade je zatražio da izruči osmoricu pripadnika vojnih snaga. Vrhovni sud u Atini je to odbio, s obzirom da, kako je ocenjeno, u Turskoj ne može da im se garantuje pravedno suđenje.

U februaru 2018. godine situacija se dodatno zaoštrila, kada su dvojicu grčkih vojnika, tokom patroliranja, uhapsili turski vojnici zato što su na jednom mestu koje nije bilo označeno za nekoliko metara prešli na tursku teritoriju.

Više od pet meseci proveli su u turskom zatvoru zbog sumnje u špijunažu. Za to vreme turska vlada je veoma jasno davala do znanja da je spremna da pusti te vojnike u zamenu za turske oficire, odmetnike.

Mnogi u Grčkoj strahuju od otvorenog sukoba sa Turskom. Prema mišljenju Sotirisa Serbosa, profesora međunarodne politike na Univerzitetu Trakija, to pre svega zavisi od turskog predsednika Erdogana. "Ukoliko Ankara bude videla korist u zaoštravanju sukoba, onda će doći do eskalacije. Erdoganovo samopouzdanje je ojačalo nakon turske vojne intervencije u Siriji."

Turski predsednik će igrati na geopolitičku kartu sve dok transatlantska politika ne postigne konsenzus, kaže nam Serbos. Kaže, Evropa jedno mora da razume: "U Turskoj ima mnogo problema i podela, ali nacionalizam i vojska ujedinjuju zemlju."

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 810« Reply #65 on: March 06, 2020, 11:37:36 pm »

Turka uvela paralelen patrole pored ograde na granici sa Grčkom.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1235948002302472192
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 201


« Reply #66 on: March 07, 2020, 04:13:38 am »

Turka uvela paralelen patrole pored ograde na granici sa Grčkom.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1235948002302472192
Не могу да отворим.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 201


« Reply #67 on: March 07, 2020, 04:16:04 am »

Видео је од пре пола године, али мислим да је још увек интересантан:

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/f9Ix9J7ASMo?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 810« Reply #68 on: March 07, 2020, 06:22:31 am »

Turka uvela paralelen patrole pored ograde na granici sa Grčkom.

https://twitter.com/abdbozkurt/status/1235948002302472192
Не могу да отворим.

Meni otvara normalno.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #69 on: March 11, 2020, 01:40:49 pm »Turski patrolni brod udario u grčki


Turski patrolni brod danas je udario u jedan grčki brod, kada je izazvana samo manja šteta, saopštila je danas grčka obalska straža.

U incidentu koji se dogodio rano jutros nije bilo povređenih, dodaje se u saopštenju bez dodatnih detalja.

Situacija je napeta između Grčke i Turske, koja je 28. februara objavila da više neće sprečavati migrante i tražioce azila da pokušaju da uđu u Evropsku uniju. Ta objava je podstakla hiljade ljudi da se nagomilaju na grčko-turskoj granici i da pokušaju da pređu preko Egejskog mora iz Turske u Grčku.

Grčka policija za suzbijanje demonstracija raspoređena je na kopnenoj granici sa Turskom da spreči ulazak više od 35.000 ljudi, upotrebljavajući suzavac i vodene topove.

Turske snage protiv nereda takođe su poslate na granicu sa Grčkom i koriste suzavac protiv grčke policije.

Dve zemlje se uzajamno optužuju za lažne izjave o odnosu prema migrantima. Prošle nedelje grčka obalska straža objavila je video-snimak koji prema njima pokazuje kako jedan turski patrolni brod opasno juri za jednim od njihovih brodova. Turska obalska straža je sa druge strane objavila video-snimak koji izgleda da pokazuje kako jedan grčki brod odguruje gumeni čamac sa migrantima u njemu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #70 on: April 15, 2020, 03:31:42 pm »Turski borbeni avioni ušli u vazdušni prostor Grčke


Dva turska borbena aviona tipa F-16 danas su u više navrata preletela nebo iznad Grčke bez dozvole grčkih vlasti, saopštili su grčki zvaničnici.

Najpre su oko 13 sati po lokalnom vremenu avioni F-16 preleteli iznad istočne obale kod ostrva Samos, Arki, Grilusa, Lipsi i Farmakonisi, bez dozvole grčkih vlasti, a zatim su 10-ak minuta kasnije preleteli iznad Agatonisija, prenosi ANA.

Kako se navodi, turske avione presreli su avioni grčke vojske i "dopratili" ih do vazdušne granice.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #71 on: May 04, 2020, 06:39:17 am »Turski F16 sustigao grčki helikopter sa dvojicom zvaničnika


Turski vojni avion ušao je u grčki vazdušni prostor i približio se helikopteru.

U helikopteru su bili ministar odbrane Grčke Nikos Panagijotopulos i načelnik generalštaba Konstantinos Floros.

Kako prenosi ANA, turski lovac F-16 preleteo je preko ostrva Inuses na visini od hhiljadu metara i tom prilikom "uznemirio" helikopter s grčkim zvaničnicima.

Nakon toga je isti avion preleteo preko ostrva Agatonisi na nešto većoj visini.

Grčki ministar i načelnik generalštaba obilazili su vojne položaje u Inusesu, Agatonisiju i Farmakonisiju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #72 on: May 04, 2020, 04:16:06 pm »Turski avion se prbiližio grčkom helikopteru sa zvaničnicima: Negiranje i "Ne pomaže smanjivanju napetosti"


Grčka vlada osudila je danas kao provokativni čin Turske to što se njen borbeni avion, kako navode, približio helikopteru u kome su bili grčki ministar odbrane Nikos Panagijotopulos i načelnik generalštaba Konstantinos Floros, koji su bili u poseti grčkom ostrvu Inusesu.

Turska je, međutim, negirala da je bila agresivna prema grčkom helikopteru, rekavši da su oni jednostavno bili na rutinskom letu, preneo je AP.

Portparol grčke vlade Stelios Pecas rekao je da je incident koji se dogodio juče bio još jedan pokazatelj da Turska često prelazi granice i pravila međunarodnog prava i naravno, pravila dobrosusedstva.

"Takvo ponašanje Turske ne pomaže u sprečavanju napetosti, što bi u ovom trenutku trebalo da rade obe strane", izjavio je Panagijotopulos.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je incident kao još jednu neprihvatljivu tursku akciju, koja potvrđuje negativnu ulogu koju Turska igra u regionu, insistirajući na anahronističkoj percepciji međunarodnih odnosa.

Turska je optužila Grčku da pokušava da pojača tenzije.

"Naši ratni avioni izvršili su zadatak prepoznavanja u okviru rutinskih aktivnosti na Egejskom (moru)", naveo je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoj u saopštenju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 661« Reply #73 on: May 07, 2020, 08:13:04 am »Turski F-16 na nišanu grčkog "miraža"


Grčke oružane snage objavile su snimak bliskog susreta "miraža" i turskog lovca F-16 na nebu iznad Egejskog mora koji se dogodio pre tri dana.

Vazdušna borba lovaca prekinuta je nekoliko trenutaka pošto je grčki "miraž 2000" nanišanio turski F-16.

Incidentu je prethodio niz agresivnih manevara obe letelice, a grčko vazduhoplovstvo tvrdi da su turski avioni, prethodno, ozbiljno uznemirili putnike grčkog helikoptera u kojem su se nalazili ministar odbrane Nikos Panagijotopulos i načelnik generalštaba Konstantinos Floros, prenosi RTS.

Turski lovac F-16 preleteo je preko ostrva Inuses na visini od oko 1.000 metara i tom prilikom opasno prišao helikopteru u kojem su se nalazili grčki ministar i načelnik generalštaba koji su obilazili vojne položaje u Inusesu, Agatonisiju i Farmakonisiju, prenosi agencija ANA.

Grčka vlada u poendeljak je osudila kao provokativni čin Turske to što se njen borbeni avion, kako navode, približio helikopteru u kome su bili grčki zvaničnici.

Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je incident kao još jednu neprihvatljivu tursku akciju, koja potvrđuje negativnu ulogu koju Turska igra u regionu, insistirajući na anahronističkoj percepciji međunarodnih odnosa.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 810« Reply #74 on: May 16, 2020, 07:10:01 am »


Turski F-16 na nišanu grčkog "miraža"


Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 26 queries.