PALUBA
May 25, 2022, 08:56:56 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Stanica za elektronsko ratovanje R-934-U "Sinica"  (Read 508 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Online Online

Posts: 3 043« on: October 05, 2021, 08:21:11 am »

Stanica za elektronsko ratovanje R-934U "Sinica": Kada je "Sinica" na polju, teško je letelicama na nebu

Još jedan predstavnik radio-elektronske borbe, veoma zasluženo, je stanica za automatsko ometanje R-934U ili "Sinica".

Stanica je prvobitno projektovana za otkrivanje, određivanje smera, koordinata i elektronsko potiskivanje vazdušnih VHF radio komunikacija sistema taktičkog vazdušnog navođenja.
U procesu poboljšanja i modernizacije, dodata je mogućnost rada i prema zemaljskim radio -komunikacionim tačkama, fiksnim i mobilnim.

Rad stanice neće biti poremećen prisustvom funkcije programske promene frekvencija (PPRCH) neprijateljskih radio stanica i mogućnošću prenosa digitalnih kratkih poruka u telekodnom režimu. “Sinica” će potisnuti sve do čega može doći.

Provereno od strane prethodnika, sistema R-934B tokom obe čečenske kampanje.

Ali glavna namena R-934U je ometanje vazduhoplova šumnim, impulsnim i obmanjujućim smetnjama, moduliranim i po amplitudi i po frekvenciji signala.

Prevedeno na normalan jezik, glavni zadatak je ometanje navođenja neprijateljskog udarnog ili borbenog aviona, nedostatak koordinacije između aviona, kao i blokiranje prenosa podataka iz izviđačkih aviona.

Sinica se takođe može koristiti za komunikaciju sa svojim avionom ili zemaljskim tačkama.

R-934U može da radi u autonomnom režimu, zajedno sa drugom stanicom ili pod opštom kontrolom jednog komandnog mesta kompleksa Diabazol.

U autonomnom režimu rada, stanica detektuje izvore radio -emisije u datom frekventnom opsegu, vrši traženje smera i automatski analizira podatke. Formira se lista izviđanih frekvencija, od kojih operater, po uputstvu komandira stanice, pravi liste nedozvoljenih i namenjenih za suzbijanje.

Signali praćenih fiksnih frekvencija, kada se pojave u eteru, slušaju se na zvučniku stanice. Ako je potrebno, govorne informacije mogu se snimiti na ugrađeni elektronski magnetofon. Signali za slušanje i snimanje biraju se ručno i automatski. Nakon analize informacija, formira se lista prioritetnih frekvencija namenjenih suzbijanju. Kada komandir stanice dobije dozvolu (komandu), stanica se uključuje da potisne izvore radio -emisije sa ove liste.

Autonomni režim karakteriše povećana efikasnost, budući da se koristi jedna stanica, koja se može brzo rasporediti i započeti borbeni rad. Nema potrebe za određivanjem sopstvenih koordinata, procedurom za uspostavljanje komunikacije i sinhronizacijom sa uparenim stanicama.

U režimu uparenog para rade dve stanice, raspoređene duž prednje strane fronta do 10 km. U ovom slučaju međusobno razmenjuju informacije putem radio -relejnog kanala. Proračuni određeni pelengovanjem koriste se za određivanje koordinata objekta potiskivanja.

U režimu rada sa komandnom stanicom, sve primljene informacije (osim govora) šalju se na analizu, nakon čega se mete distribuiraju među stanicama.

Specifikacije:

Frekventni opseg, MHz:
- prijemnik: 100-400
-predajnik: 100-150, 150-220, 220-400

Korak mrežne frekvencije predajnika, kHz: 1,0

Izlazna snaga predajnog uređaja, W: ne manje od 500

Tačnost određivanja noseće frekvencije, ne više od ± 4 kHz

Osetljivost prijemnog uređaja, nije lošija od 1.5 μV

Brzina skeniranja u opsegu frekvencija
(bez određivanja pravca), najmanje 26 GHz / s

Ugao praćenja / potiskivanja: 360 stepeni

Radni domet: do 250 km.


Stanica omogućava neprekidan rad tokom 24 sata u odnosu radnog vremena za prijem i prenos 3: 1.

Vreme za raspoređivanje i dovođenje stanice u borbeni položaj nije više od 30 minuta. Iskusna posada može i brže.

Posada stanice ima vrlo visoko mišljenje o ovom borbenom vozilu. Gledajući u pravcu „Krasuhe“, koja privlači veću pažnju dopisnika i novinara, vojnici su, ne umanjujući njene mogućnosti, otvoreno pohvalili svoju „Sinicu“.

Argumenti su bili sasvim razumni. Minimalna mehanizacija je potrebna prilikom raspoređivanja. Stanica je veoma zahvalna za korišćenje u lošim terenskim uslovima snega, kiše, blata ili peska nošenog vetrom.

"Krasuha" je veoma usmerena. Ima veoma mali radni ugao kod potiskivanja-ometanja. Sinica je stanica koja može vršiti ometanja u krugu od 360 stepeni odjednom.

Naravno, "svaki ciga svoga konja hvali”. Može se dugo raspravljati da li je bolje ometati i zasititi radar aviona u vazduhu ili ga potpuno lišiti komunikacije sa stanicom navođenja, izviđačkim avionima, avionima iz sopstvene grupe i dispečerima.
A možda je najbolje istovremeno raditi obe aktivnosti?

Generalno, vojnici su se radovali dosadašnjem radu i putovanjima sa Stanicom R-330BMV,  u očekivanju novih iskustava i novih mogućnosti od nove Stanice R-934-U. Sasvim je moguće da ćemo u bliskoj budućnosti detaljnije pogledati novu Stanicu, koju usvajaju jedinice radio elektronske borbe.

Izvor: https://topwar.ru/128807-stanciya-reb-r-934u-sinica-kogda-sinica-v-pole-zhuravlyam-v-nebe-tyazhko.html

Stanica za elektronsko ratovanje R-934-U Sinica

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
* Sinica.jpg (35.77 KB, 800x533 - viewed 2 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.046 seconds with 23 queries.