PALUBA
May 24, 2022, 03:15:57 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@hotmail.com i miodrag.radojkovic@kolporter.rs
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Mobilni višenamenski sistemi za radio-elektronsku borbu Krasuha-2 i Krasuha-4  (Read 4108 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 511


Ko laje zlo ne misli


« Reply #15 on: January 04, 2022, 03:20:01 pm »

Šta je sada uloga ove 2O Krasuhe u poređenju sa onom koja nema slovo "O" i koja je izvozna verzija?  Ovde se naznačava i da je kabina zaštićena od mikrotalasa  (to se postiže olovnom folijom ili žicom - kao kod mikrotalasne peći ),zar one druge nisu zaštićene?
"Prezumujem" takođe da na velikim daljinama "gađa" isto kao i radari  1000x1000 km dometa  (to jest zahorizontalni koji "pucaju" u nebo, pa "od neba" zraci padaju na posmatranu prostoriju od koje se reflektuju nazad) ,ako sam ovaj "nagnuti položaj " dobro razumeo?
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 010« Reply #16 on: January 04, 2022, 03:48:02 pm »

Šta je sada uloga ove 2O Krasuhe u poređenju sa onom koja nema slovo "O" i koja je izvozna verzija?  Ovde se naznačava i da je kabina zaštićena od mikrotalasa  (to se postiže olovnom folijom ili žicom - kao kod mikrotalasne peći ),zar one druge nisu zaštićene?
"Prezumujem" takođe da na velikim daljinama "gađa" isto kao i radari  1000x1000 km dometa  (to jest zahorizontalni koji "pucaju" u nebo, pa "od neba" zraci padaju na posmatranu prostoriju od koje se reflektuju nazad) ,ako sam ovaj "nagnuti položaj " dobro razumeo?

Ne znamo još koja je izvozna verzija, videćemo. Što se tiče zaštite kabine, pretpostavljam da su i raniji sistemi bili zaštićeni, ali je u prilogu o ovom sistemu to eksplicitno navedeno od strane autora teksta, koji je posetio jedinicu sa Krasuhom-2O.
Što se tiče načina dejstva, više bi to ličilo na rad antibalističkih radara, znači "kosom daljinom u vis". Nema odbijanja od jonosfere, jer ne radi na tim frekvencijama (HF i veoma nisko-frekventni VHF). Ometa visokoleteće AWACS-e (radari u L bandu) i druga komandna mesta u vazduhu i satelite u nižoj orbiti....
Logged
PakleniVuk
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 511


Ko laje zlo ne misli


« Reply #17 on: January 04, 2022, 06:22:15 pm »


Slika 2: Unutrašnjost kabine, pult upravljanja sistemom napajanja:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ovo je zanimljivo. Vidimo gore jednu vrstu digitalnog modema ,dok su dole analogni uređaji sa frekvencijama.


* Krasuha 2O unutrašnjost 3.jpg (123.74 KB, 800x533 - viewed 9 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 010« Reply #18 on: January 06, 2022, 04:36:17 pm »

Još informacija o novom sistemu REB, Krasuha-2O....

Oslepiti AWACS: šta nova verzija sistema za elektronsko ratovanje Krasuha može da uradi

Trupe su počele da dobijaju nadograđenu verziju elektronskog sistema za ometanje Krasuha-2O. Kao i prethodne mašine ove familije, prvenstveno je dizajniran za suzbijanje neprijateljskih radara, bez kojih neprijateljski avioni ne mogu da rade.

Evolucija sistema za elektronsko ratovanje Krasuha ide putem smanjenja veličine kompleksa i proširenja njegovih mogućnosti. „Krasuha-2“ je bio analogna i smeštena u 3 terenska vozila. „Krasuha-4“ je postala digitalna i stala u 2 vozila. Pune karakteristike „Krasuha-2O” su klasifikovane kao tajna, ali je poznato da je domet njegovog dejstva porastao na 400 kilometara. Ovo je ključni pokazatelj, pošto je jedan od glavnih zadataka sistema da neutrališe AWACS leteće radare. Bez njihove pomoći, stelt avioni F-22 Raptor i F-35 Lightning II ne mogu da napadnu – oni isključuju sopstvene radare u borbi zarad stelt-a.

U mešavini raznih signala, „Krasuha” nepogrešivo pronalazi vrstu radio signala koja mu je potrebna, zahvata njegov izvor i uzima ga na praćenje, piše „Army Standard”. Ako je potrebno, koordinate cilja se mogu preneti posadama sistema PVO, a ako nema takve komande, inženjeri elektronskog ometanja će sami završiti posao.
Aktivno ometanje koje postavlja kompleks blokira zračenje moćnog AWACS radara, sprečavajući ga da sam vidi ciljeve i usmerava jurišne letelice na njih.
Na vežbama, Krasuha-2O se samouvereno izborila sa otkrivanjem domaćeg aviona za radarsko otkrivanje i upravljanje velikog dometa A-50U – po karakteristikama sličnom američkom E-3 Sentri.

Oprema novog kompleksa nalazi se na jednoj terenskoj šasiji BAZ-6910-022 sa rasporedom točkova 8x8. Automobil od 40 tona sastavljen u Brjansku sa jaroslavskim turbodizelom od 500 konjskih snaga savladava jarak od 1,5 metara i ford, mirno se uspinje za 30 stepeni, ubrzava na autoputu do 80 kilometara na sat i može preći hiljadu kilometara bez dopunjavanja goriva. Vreme razmeštanja kompleksa u borbeni položaj je 15 minuta.

Tročlana posada je u blindiranoj kabini, uključujući zaštitu od mikrotalasnog zračenja. Kreatori „Krasuhe“ razmišljali su o budućnosti, kada će elektromagnetno oružje iz razvojnih projekata postati stvarnost. Pored sigurnosti, posada kompleksa je takođe obezbeđena komforom: kabina je opremljena grejačem i klima uređajem. Sistem elektronskog ratovanja radi stabilno u širokom temperaturnom opsegu: od arktičke hladnoće do pustinjske vrućine.

U SAD postoji analog „Krasuhi“ – sistem elektronskog ometanja "Crew Duk" zasnovan na međunarodnom oklopnom transporteru MaxxPro. Ali, kako sami Amerikanci priznaju, po mogućnostima je mnogo inferiorniji od ruskih sistema za elektronsko ratovanje.

Izvor: https://rg.ru/2020/07/13/oslepit-awacs-chto-mozhet-novaia-versiia-sistemy-reb-krasuha.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* 1_394b9926.jpg (145.67 KB, 600x400 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 010« Reply #19 on: February 02, 2022, 05:58:15 pm »

Kompleks REB „Krasuha-4” stigao u Belorusiju

Rusija i Belorusija su u utorak, 1. februara, počele zajedničke vežbe „Saveznička Odlučnost-2022“. U prvoj etapi manevara, koja će trajati do 9. februara, ljudstvo i vojna tehnika iz Ruske Federacije se prebacuju u Republiku Belorusiju. Treba napomenuti da je Rusija bratskoj republici isporučila veoma širok spektar naoružanja. Reč je o lovcima Su-35S i jurišnicima Su-25, OTRK Iskander-M, VBR Uragan, sistemima PVO S-400 i Pancir-S. Ali to nije sve. Kako prenose društvene mreže, na teritoriju Belorusije poslat je kompleks za elektronsko ratovanje Krasuha-4.

Tako je na fotografijama prikazana Stanica za ometanje 1RL257, kao i Upravljački punkt za elektronsko ratovanje.

Druga etapa manevara počeće 10. februara i trajaće do 20. februara. To će uključivati odbijanje uslovnog napada na južne i zapadne granice Republike Belorusije. Glavna faza vežbi odvijaće se na pet beloruskih poligona: Goški, Brestski, Domanovski, Osipovički i Obuz-Lesnovski, a u manevrima će biti uključena i četiri aerodroma Republike Belorusije.

Zapad je već izrazio zabrinutost zbog delovanja Moskve i Minska. Prema rečima generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, vežbe bi mogle da postanu izgovor za napad na Ukrajinu. Rusija i Belorusija negiraju bilo kakve agresivne namere prema susednim zemljama.

Izvor: https://topcor.ru/23849-kompleks-rjeb-krasuha-4-dostavlen-v-belarus.html

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Krasuha u Belorusiji.jpg (134.86 KB, 1280x930 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 010« Reply #20 on: February 09, 2022, 10:50:14 am »

„Testirano na lovcima F-16“: Francuska štampa najavljuje raspoređivanje sistema za elektronsko ratovanje Krasuha-4 u Oružanim snagama RF

Ruska vojska, kako bi zaštitila svoje snage, raspoređuje nove bataljone za elektronsko ratovanje opremljene najnovijim sistemima za ometanje koji su „testirani” na vojnoj opremi NATO-a.

"Mobilni sistemi Krasuha-4 su prethodno bili raspoređeni za testiranje u Siriji, gde su testirani na lovcima F-16 i dronovima turskog vazduhoplovstva" - utvrdilo je francusko izdanje Air & Cosmos.

Kao što je objašnjeno, sistemi porodice Krasuha koje je razvio KRET dizajnirani su da zaštite trupe od vođenog oružja i preciznih udara.
Oni ometaju GPS, radio komunikacije i druga sredstva navigacije, kao i signale mobilnih telefona, bilo civilnih ili vojnih.

Kao što je napomenuto, Krasuha-4 se posebno koristi za ometanje signala satelita koji se kreću u niskoj orbiti, kao i AWACS aviona i drugih nosača radarskih sistema.

"Prva jedinica opremljena Krasuhom-4 nedavno je raspoređena na manje od 50 km od ukrajinske granice i grada Harkova na severoistoku Ukrajine i postala je deo 3. oklopne divizije [očigledno se misli na 3. motorizovanu diviziju]" – navela je francuska štampa.

Prema rečima autora, u Siriji i u blizini granica Ukrajine, koje su postale „osnova za eksperimente“, rad sistema Krasuha doveo je do kvarova u GPS komunikaciji tokom borbenog dežurstva dronova američkih i turskih vazduhoplovnih snaga, kao i turskih aviona F-16.

Zvaničnici Pentagona i Ministarstva odbrane Turske nisu komentarisali ovu publikaciju.

Izvor: https://topwar.ru/192071-ispytano-na-istrebiteljah-f-16-v-presse-francii-zajavljajut-o-razvertyvanii-sistem-rjeb-krasuha-4-v-vs-rf.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Krasuha - priprema za rad.jpg (41.23 KB, 800x461 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 010« Reply #21 on: February 14, 2022, 01:30:20 pm »

U Belorusiji je navodno primećen kompleks za elektronsko ratovanje Krasuha-2O!

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Krasuha u BLRS.jpg (51.68 KB, 637x637 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 010« Reply #22 on: February 16, 2022, 07:29:03 pm »

Višenamenski sistem radio-elektronske borbe Krasuha-4 u bazi Ruske vojske u Tartusu, Sirija....

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Krasuha-4 Tartus 1.jpg (224.84 KB, 1920x1080 - viewed 2 times.)

* Krasuha-4 Tartus 1-1.jpg (270.34 KB, 1920x1080 - viewed 1 times.)

* Krasuha-4 Tartus slika 2.jpg (276.34 KB, 1920x1080 - viewed 1 times.)

* Krasuha-4 Tartus slika 3.jpg (149.35 KB, 1920x1080 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 010« Reply #23 on: February 17, 2022, 08:02:25 pm »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Američka autorka: Uz pomoć ruskih sistema za elektronsko ratovanje „Krasuha 4“ biće blokirani GPS signali za ukrajinske trupe

Američko izdanje Popular Science objavilo je članak kolumnistkinje Kelsi Aterton u kojem se iznosi autorova razmišljanja o prisustvu ruskih trupa „blizu granica Ukrajine“. Američka autorka piše da „dalja dejstva ruskog kontingenta na zapadnim granicama zemlje ostaju nejasna“.

Vraćajući se na materijal u Popular Science, treba obratiti pažnju na činjenicu da američka autorka, nakon mnogih drugih, piše o navodnoj spremnosti tenkovskog napada na Ukrajinu, kao i da je ruska vojska u stanju da ozbiljno zakomplikuje odbranu samo koristeći sisteme elektronskog ratovanja protiv suparnika. Posebno su navedeni kompleksi Krasuha kao primer.

Prema američkoj autorki, ako ruske trupe koriste sisteme za elektronsku borbu „Krasuha 4“, moći će da blokiraju ne samo komunikacije ukrajinskim trupama, već i signale komunikacije dronovima, na koje Ukrajina pokušava da se osloni.

Aterton:

"Svi GPS signali za ukrajinske trupe biće blokirani. Uz pomoć sistema za elektronsko ratovanje Krasuha 4, ruske trupe će moći da omete neprijatelja u dobijanju tačnih operativnih informacija o situaciji na bojnom polju."

Izvod iz teksta: https://topwar.ru/192384-amerikanskij-obozrevatel-s-pomoschju-rossijskih-kompleksov-rjeb-krasuha-4-budut-zablokirovany-signaly-gps-dlja-ukrainskih-vojsk.html?utm_source=website&utm_medium=social&utm_campaign=group

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Krasuha 4.jpg (29.11 KB, 800x531 - viewed 1 times.)
« Last Edit: February 17, 2022, 09:57:18 pm by Kubovac » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 62 059« Reply #24 on: April 15, 2022, 12:24:42 pm »


Ruske jedinice za elektronsko ratovanje su na borbenom dežurstvu za pokrivanje grupacija trupa od neprijateljskih vazdušnih i raketnih udara.

Posade elektronskih sistema za suzbijanje Krasuha-4S, Murmansk i Moskva odrađuju zadatke traženja i identifikacije vazduhoplovnih ciljeva, uključujući izviđačke i jurišne bespilotne letelice, i suzbijaju rad vazduhoplovnih radarskih stanica aviona.

„Kompleks se odlično pokazao, radi besprekorno u svim vremenskim uslovima. Naš glavni zadatak je da pokrijemo grupisanje trupa od radarskog izviđanja i ciljanih udara neprijateljske avijacije. Tokom operacije otkriveno je 12 kompleksa Bajraktar, mi smo ih suzbili i kompleksi nisu mogli da izvrše ciljani udar na naše grupe“, rekao je komandir čete Artem.
« Last Edit: April 15, 2022, 01:14:32 pm by Kubovac » Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.036 seconds with 23 queries.