PALUBA
August 08, 2020, 01:31:28 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 119 120 121 122 123 [124] 125 126 127 128 129 ... 167   Go Down
  Print  
Author Topic: Mogući vojni udar na Iran  (Read 231243 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1845 on: August 22, 2019, 11:40:55 am »


Iran neće početi rat u Zalivu, ali će se braniti!


ran neće započeti rat u Persijskom zalivu ali će se braniti, rekao je danas iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Hoće li biti rata u Zalivu? Mogu vam teći da mi nećemo početi rat", rekao je on na Norveškom institutu za međunarodne poslove.

Ali, naglasio je, Iran će se braniti.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1846 on: August 22, 2019, 04:03:02 pm »


Sakriti ogroman supertanker lakše je nego što se misli


Supertanker koji je ranije nosio naziv "Grejs 1" polako plovi ka istoku Sredozemnog mora posle šest nedelja blokade u Gibraltaru.

On plovi navodno i dalje s više od dva miliona barela potencijalno iranske sirove nafte kojom Teheran probija embargo zaveden i protiv njega, i protiv Sirije.

Iran insistira na tome da nafta nije namenjena Siriji, koja je pod američkim i embargom EU, ali američke i evropske vlasti u to ne veruju, piše Radio Slobodna Evropa.

Američke vlasti koje su zahtevale da se "Grejs 1" zadrži u blokadi u Gibraltaru zbog navodnih veza s Revolucionarnom gardom Irana (IRGC), upozoravaju luke da ne prime tanker čiji je naziv promenjen u "Adrian Darja 1" (Darya).

Tako je skupa igra "Pod kojom kutijom je kuglica?", s tankerom, registrovanim kao "veoma veliki prevoznik sirove nafte" (VLCC), prešla na teren Sredozemnog mora od 2,5 miliona kvadratnih kilometara.

Plovidba "Adrijan Darje 1" se pomno prati, ali, stručnjaci su i ranije upozoravali na sistematske i razrađene iranske napore za skrivanje transportnih aktivnosti kako bi se izbegle međunarodne sankcije.

Oni kažu da je praćenje kretanja čak i ogromnog tankera poput "Adrijan Darje 1" od 300.000 tona, dugačke 330 metara i široke 58, teže nego što se misli.

"Ako ne želite da svet zna gde je vaš brod, lako ga možete sakriti", kaže Adrijan Ikonomakis, glavni operativni direktor agencije "Vesels Value" koja prati kretanja komercijalnih i drugih brodova i njihovog tereta.

Njegova i druge kompanije u stvarnom vremenu prate desetine hiljada brodova širom sveta.

Sistem za praćenje se oslanja na radio-signale "Automatskog sistema identifikacije" (AIS) koji s broda stižu do globalnog šarenila nepovezanih kopnenih stanica, a kada je brod predaleko od njih, na pučini, signal stiže do satelita u niskoj orbiti, pa odatle nekom centru na kopnu.

AIS je počeo kao pomoć da se izbegnu sudari i nasukavanje u plitkim vodama, kažu stručnjaci za praćenje, i nije ni bio smišljen da bi se brodovi pratili širom sveta.

Od tada je "kreativnim rešenjem" - kaže Ikonomakis, sistem prilagođen za praćenje svetske flote od više od 50.000 trgovačkih brodova i hiljada drugih plovila, "ali to nikako nije stopostotno praćenje", rekao je Ikonomakis za Radio slobodna Evropa.

Dok nove tehnologije za to još nema, "AIS je najbolji, lako dostupan način za praćenje brodova u svetu", kaže Georgios Hadžimanolis, medijski strateg u agenciji "Marine Teaffic", koja ima jednu od najvećih svetskih obalskih mreža za prijem signala.

"Satelitsko praćenje signala je korisno, ali ne postoji tehnologija za prepoznavanje oblika", sem možda kod nekih državnih službi, dodao je on.

Otkako je iranski brod pušten iz blokade krajem prošle nedelje, operater iranske "Adrian Darje 1" je 16. avgusta najavio njen kurs za Kalamatu, južnu grčku luku poznatu po maslinovom ulju.

"The National" - veb-sajt u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, primetio je da Kalamata "nema ni naftnu infrastrukturu, ni uslove za prijem VLCC kao što je 'Grejs 1' ". A nagađalo se da bi taj brod tamo istovario milion barela sirove nafte.

Tri dana na svom sadašnjem sredozemnom putovanju, na veb-stranici "Vessel Finder", drugog pratioca brodova, može se jasno videti položaj "Adrijan Darje 1".

Po Konvenciji UN-a o pomorskom pravu, plovila od najmanje 300.000 bruto-registarskih tona, kao što je "Adrijan Darja 1", moraju da u međunarodnim vodama imaju uključene AIS transpondere koji redovno šalju njihovu lokaciju, registraciju, brzinu, kurs i druge informacije.

Ali, prekidi tih signala su rutinski zbog kvarova opreme na brodu, stvarnih ili izmišljenih, ili zbog "crnih tačaka" usled smetnji, slabih signala ili prepreka, prejakog radio-saobraćaja ili čak lokalnih vojnih ograničenja.

Brodovi se mogu "ugasiti" i nestati s elektronske mape samo okretanjem prekidača sistema AIS, a da nema kazne zbog nepoštovanja propisa. "Adrijan Darja 1" je to već uradila u sredu na neko vreme, ali je uređaj ponovo uključila.

Iranska i kineska plovila optuživana su godinama da isključuju AIS prilikom pretovara i transporta iranske sirove nafte, glavnog izvora stranih prihoda vlade koja je decenijama pod američkim i sankcijama UN.

Od ponovnog uvođenja američkih sankcija u novembru 2018, "iranski tankeri skrivaju svoje aktivnosti... i ostaju van mreže AIS, ali sada mnogo znamo o obrascima njihove plovidbe", te se mogu naći, objavio je "TankerTrackers.com".

Nedavno ovog leta, dok je iranski brod pod prethodnim nazivom "Grejs 1" plovio od iranskih voda i oko Afrike, izveštaji tvrde da su vlasti već sumnjale da je, "natovaren do punog kapaciteta", koristio taktiku izbegavanja otkrivanja.

Šest je osnovnih načina na koji bi i veliki tanker, poput "Adrijan Darje 1" mogao najednom postati "nevidljiv" i kasnije se pojaviti na sasvim drugom, neočekivanom mestu, ili bi mogao sasvim nestati za sva vremena, a da se umesto njega na elektronskim mapama pojavi neki ranije nepoznat brod.

"Ugasiti se" je prvi, najjednostavniji način, posada isključi uređaj AIS i brod nestane sa elektronskih mapa, recimo u Kalamati, pozivajući se na neispravnu antenu. Brod bi naravno bio vidljiv na radarima, a videli bi ga i brodovi u blizini.

Ipak, prošle godine je tako na deset dana uspešno "nestao" jedan turski tanker koji je, kako se potom saznalo, tajno istovario rusku naftu u Izraelu, preneo je Radio slobodna Evropa.

Drugi metod, nazvan "Brodovi u noći" služi tome da se "nestajanjem" sakrije poreklo ili odredište brodskog tereta. To je prebacivanje tereta s broda na brod, kojeg ima često, ali ga je i teško uhvatiti ako je jedan od brodova bez identifikacije, "nevidljiv", sa ugašenim AIS.

Stručnjaci kažu da je pretovar s broda na brod posebno efikasan za tankere, čiji se tečni teret lako prepumpava za noć s jednog na drugi.

Smatra se da su ovakvi "susreti brodova u noći" jedan od glavnih načina na koji Teheran pod sankcijama prodaje velike količine nafte.

"Fantomske koordinate" su treći način "nestajanja" čak i veoma velikih brodova. Jednostavno rečeno, podatke AIS koje šalje brod, dobija kopnena stanica ili satelit koji ih prosleđuje vlasniku stanice ili tragaču, ali se podaci na tom putu izmene da bi se pogrešno predstavilo gde je brod.

"Postoji takav softver i uređaji koji automatski 'pomeraju' koordinate stvarnog položaja broda", kaže Mihail Mitev, menadžer kompanije "Vesel Finder".

Pošto uređaji na kopnu prikupljaju signale AIS svakog minuta, a na satelitu daleko ređe, male nepreciznosti u svakom signalu o koordinatama se vremenom pretvore u velike razlike između stvarnog i položaja broda na elektronskoj mapi, te on tako "nestaje".

Četvrti način za "nestajanje" brodova se naziva "Istinski prijatelj".

Sve dok izbegava luke ili se zaustavlja samo u lukama prijateljskih država, "Adrijan Darja 1" može ploviti bez AIS u nedogled i bukvalno se izgubiti u velikom prometu čak i na malom prostoru na Mediteranu kojim ovih dana plovi 900 tankera i još 2.000 drugih teretnih brodova, prenosi "Vesel Finder".

"Dakle, sve dok uplovljava u luke koje ga neće nužno prijaviti vladi koja ga traži, brodu je vrlo lako da se sakrije", rekao je Ikonomakis.

"Plovidba u paru" je peti način za "nestajanje brodova". Brod koji ima razloga da bude neprimećen, isključi AIS i po dogovoru plovi neposredno kraj drugog broda čiji je AIS uključen, čime brod koji se sakriva uspeva da ga vlasti ne uoče, čak ni radarom. Postoje fotografije iranskih brodova koji su to radili.

Poslednji, šesti, učestalo primenjivan način "nestajanja" brodova koji imaju svojih razloga za to, naziva se "Novi identitet". Posebno su tankeri poznati po tome da "nestaju" na jednom mestu da bi se ubrzo pojavili na drugom, ali kao brodovi pod novim nazivom da bi tako nastavili plovidbu do novih odredišta.

Početkom 2018. godine, pratioci brodova su gledali kako tanker odlazi sa turskog naftnog terminala, a potom nestaje s elektronske mape. Zatim je tanker slične veličine, sa istim registracionim brojem i na istoj putanji kao i "nestali", ali drugačijeg naziva, danima kasnije najednom iskočio na elektronskoj mapi i nastavio do izraelske luke.

"TankerTrackers.com" koji je sve to pratio i snimio, poručio je posadi tog broda: "Ljudi, moraćete više da se potrudite!".

Ali, svega nekoliko nedelja kasnije, tada s kurdskom sirovom naftom, taj tanker je ponovo najednom "nestao" i pojavio se kao drugi, pod trećim, izmenjenim nazivom ;jer za to nema kazne, zaključuje se u tekstu Radija slobodna Evropa.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 855


« Reply #1847 on: August 22, 2019, 08:16:38 pm »

Hajde u 100 marke da ce da pristane u Tursku Cheesy

Sirija!  laugh
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1848 on: August 24, 2019, 07:04:46 am »


Makron razgovarao sa ZarifomFrancuski predsednik Emanuel Makron je razgovarao sa šefom iranske diplomatije Mohamedom Džavadom Zarifom u pokušaju da se spase iranski nuklearni sporazum.

Jelisejska palata je navela da je sastanak "završen", ali nisu izneti nikakvi detalji.

Makron je u sredu rekao da želi da "iznese predloge" u cilju navođenja Teherana da se vrati poštovanju obaveza iz sporazuma koji je veoma oslabljen američkim povlačenjem iz njega.

To osetljivo pitanje će se naći i pred liderima grupe sedam najrazvijenijih zemalja na samitu u francuskom letovalištu Bijaric ovog vikenda.

"Na samitu treba da se razgovarati o iranskom pitanju, u okviru G7 postoje ozbiljna neslaganja", rekao je tada Makron, misleći na američku politiku maksimalnog pritiska na Iran.

Nuklearni sporazum su 2015. potpisali Iran, SAD, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Nemačka. Time je Iran pristao na ograničavanje svog nuklearnog programa u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1849 on: August 24, 2019, 07:52:00 am »


Iranski tanker promenio kurs


Iranski tanker sa 2,1 miliona barela sirove nafte vredne 130 miliona dolara, pre nekoliko dana pušten iz Gibraltara nakon višednevne zaplene.

Tanker je promenio kurs i sada plovi ka lucu Mesrin u Turskoj pošto je Grčka saopštila da neće da rizikuje svoje odnose sa SAD koje se protive i prete sankcijama ukoliko tanker stigne u Grčku, prenosi AP.

To je otkriveno kada je posada tankera "Adrijan Darja 1" unela novu destinaciju u Automatski identifikacioni sistem, međutim, navodi se, Turska možda i nije krajnja destinacija.

Kako se navodi, turska luka Mesrin se nalazi 200 kilometara severozapadno od rafinerije u Banijasu u Siriji, gde je navodno tanker i krenuo, pre nego što je početkom jula zadržan u Gibraltaru.

Pretpostavlja se da će tanker stići u Mesrin za nedelju dana.

Zaustavljanje a zatim puštanje tankera u Gibraltaru pojačalo je tenzije između Irana i SAD, a prema dokumentima SAD, tanker je navodno u vlasništvu iranske Revolucionarne garde, elitne vojne jedinice Irana koju SAD smatraju terorističkom organizacijom, a koja je pod direktnim vođstvom vrhovnog vođe Irana, ajatolaha Alija Hamneija.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 665


« Reply #1850 on: August 24, 2019, 07:45:09 pm »

Прекрцаће га у руске танкере а ови ће то ипак одвести у Сирију, ако је то уопште требало тамо да заврши...
Logged
Plavi
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 20


Svaka ptica svome jatu leti.


« Reply #1851 on: August 24, 2019, 11:18:14 pm »

Iran ne smiju taknuti iz jednog jednostavnog razloga , zato sta mu je sjeverna granica blizu Rusije , ako to naruse onda se mogu pozdraviti sa bilo kakvim mirovnim sporazumima koji su potpisali sa ex.SSSRom - i oni su toga itekako svjesni, jer bi vec jucer bili u Teheranu.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 698« Reply #1852 on: August 25, 2019, 07:21:43 am »

London šalje još jedan ratni brod u Persijski zaliv
Srna  25.08.2019.

Velika Britanija šalje još jedan ratni brod u Persijski zaliv kako bi branila slobodu plovidbe, rekao je danas britanski ministar odbrane Ben Volas, nakon što je Iran zaplenio tanker koji je plovio pod britanskom zastavom.

- Britanija je spremna da štiti slobodu plovidbe gde god je ona dovedena u pitanje - rekao je Volas.

Tenzije su porasle između Irana i Britanije nakon što su iranski komandosti zaplenili britanski tanker prošlog meseca. Incident je usledio nakon što su britanske snage zarobile iranske tanker kod Gibraltara zbog navodnog kršenja sankcija protiv Sirije. Britanska mornarica saopštila je da je brod "HMS Dankan", fregata tipa 43, isplovila iz Britanije 12. avgusta zajedno sa brodom "HMS Kent", u pravcu Zaliva.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1853 on: August 25, 2019, 07:47:15 am »


Iran uveo sankcije američkoj fondaciji


Teheran je saopštio da je uveo sankcije američkoj Fondaciji za odbranu demokratija i njenom direktoru.

Sankcije su uvedene zbog uloge u promovisanju sankcija i ekonomskog terorizma protiv Irana.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da su ta Fondacija i njen direktor Mark Dubovic namerno ugrozili vitalne interese Irana šireći laži i negativnu kampanju protiv te zemlje, preneli su danas iranski mediji.

U saopštenju iranskog ministarstva navodi se da, posle uvođenja sankcija, mogu da uslede pravne mere protiv Fondacije, Dubovica i njihovih saradnika u Iranu.

U izjavi za Asošiejted pres, Dubovic je rekao da je nevladinoj organizaciji koju vodi čast da se nađe na bilo kojoj listi iranskog režima.

Fondacija za odbranu demokratija bila je u SAD među najglasnijim kritičarima međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Teherana iz 2015. godine, koji su SAD napustile pre više od goinu dana. Iranske sankcije nemaju gotovo nikakav uticaj ako osoba kojoj su uvedene ne koristi iranski finansijski sistem.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1854 on: August 25, 2019, 03:03:13 pm »Izrael upozorava Iran: Ne bi trebalo da se osećate bezbednim - nigde


Članovi užeg sastava izraelske vlade, zaduženog za bezbednost, upozorili su da Iran ne bi trebalo da se oseća bezbednim nigde.

Upozorenje je poslato nakon što je Izrael preuzeo odgovornost za udar iz vazduha na Siriju za koji tvrdi da je omeo plan Irana da napadne jevrejsku državu eksplozivnim dronovima.

"Mi preuzimamo odgovornost za napad u Siriji i kažemo da Iran ne bi trebalo da se oseća bezbednim nigde. Iran radi danooćno širom Bliskog istoka kako bi izgradio imperiju čiji je cilj uništenje Izraela", rekao je ministar ekologije Zeev Elkin za TV kanal 13.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je za javni servis Kan da je Izrael javno preuzeo odgovornost za udar kako bi demonstrirao da Iran "nema nigde imunitet".

Izraelska vojska je kasno sinoć objavila saopštenje, što inače retko čini, u kojem je preuzela odgovornost za napade na iranske snage i šiitske milicije, koje su navodno planirale da pošalju dronove pune eksploziva u Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je posle održao vanredni sastanak u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu sa komandantom vojske Avivom Kohavijem,šefom Mosada Josijem Koenom i drugim visokim zvaničnicima.

On je ponovio ono što je već rekao ovih dana da Iran "nema imunitet nigde" i da izraelske "snage operišu u svakom sektoru protiv iranske agresije".

"Dao sam instrukcije da naše snage budu spremne na svaki scenario. Nastavićemo da preuzimamo odlučnu i odgovornu akciju protiv Irana i njegovih saveznika za bezbednost Izraela", istakao je izraelski premijer.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji navela je da su izraelskim udarima ubijena trojica, jedan pripadnik Hezbolaha i jedan Iranac, prenele su agencije.

Regionalna napetost pojačana je danas posle napada u Siriji, navode izraelski mediji, a libanski Hezbolah je u međuvremenu saopštio da su dva izraelska drona pala u uporište te proiranske organizacije prošle noći iako na njih nije pucano.

Prvi je pao na krov zgrade u kojem medijsko sedište Hezbolaha, a drugi iza zgrade, preneo je AP.

Nije bilo odmah jasno da li su incidenti u Siriji i Libanu povezani.

Izraelska strana nije komentarisala tvrdnje Hezbolaha.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1855 on: August 25, 2019, 03:12:27 pm »


Makron će preneti poruku Iranu u ime svih?


Vođe zemalja G7 dogovorile su se da dozvole francuskom predsedniku Emanuelu Makronu da uputi poruku Iranu u njihovo ime.

Kako je danas navelo francusko predsedništvo Makron će razgovarati sa iranskim vlastima na osnovu dogovora postignutih sinoć na neformalnoj večeri sa predsednikom SAD Donaldom Trampom i drugim vođama zemalja učesnica samita Grupe sedam u Bijaricu, u Francuskoj.

Nisu dati detalji o tome kakvu će poruku Makron preneti, ali francusko predsedništvo je navelo da je cilj da se spreči da Iran dobije nuklearno oružje i izbegne dalja eskalacija tenzija na Bliskom Istoku.

Francuska je predsedavajuća Grupe sedam ove godine i domaćin je ovogodišnjeg samita.

Makron već nekoliko meseci predvodi pokušaje da se spase nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji se raspada od kada je Tramp iz njega povukao Ameriku.

Francuski predsednik se sastao sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom u petak pre odlaska na samit u Bijaricu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1856 on: August 25, 2019, 05:58:38 pm »


Tramp demantuje Predsedništvo Francuske: Ja o tome nisam razgovarao


Predsednik SAD Donald Tramp demantovao je saopštenje francuskog Predsedništva.

Predsedništvo je saopštilo da su države G7 dozvolile predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da u ime grupe pošalje poruku Iranu.

"Ja o tome nisam razgovarao", rekao je Tramp, prenosi AP.

Iz Predsedništva je ranije poručeno da se grupa dogovorila da Makron Iranu pošalje poruku i održi sastanke sa iranskim zvaničnicima.

Detalji poruke nisu objavljeni, ali je rečeno da je cilj sprečavanje Irana da dođe do nuklearnog naoružanja i dalje destabilizacije Bliskog istoka.

On je time osporio domaćina samita francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je ranije izjavio za televiziju LCI da su ga partneri u G7 zadužili sa zajedničkom porukom o iranskom pitanju, preneo je Frans pres.

Makron je precizirao kasnije da nije dobio zvanični mandat da u ime vođa G7 prenese poruku Iranu, ali je rekao da će moći da razmatra to pitganje u kontekstu onoga što su se dogovorili za vreme sinoćnje večere, prenosi AP.

Makron je opisao večeru kao "neformalnu raspravu, slobodnu, intenzivnu i veoma dugu", koja se odnosila posebno na požare u Amazonu, ukrajinsku krizu i Rusiju.

On je rekao da je Tramp predsednik "prve svetske sile" koji mora da brani interese svojih glasača i da je vrlo jasno izneo svoje stavove o Iranu i drugim temama.

Makron već nekoliko meseci predvodi pokušaje da se spase nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji se raspada od kada je Tramp iz njega povukao Ameriku.

Tramp je rekao danas za vreme bilateralnog sastanka sa japanskim premijerom Šinzom Abeom da on ne sprečava bilo kog lidera da razgovara sa Iranom, ukazujući na nedavne Abeove kontakte.

"Ako hoće da razgovaraju, mogu da razgovaraju", rekao je Tramp.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1857 on: August 25, 2019, 06:00:14 pm »


Iznenađenje na samitu G7, stigao iranski diplomata


Avion iranske vlade Erbas A321 sleteo je u francuski grad Bijaric gde je u toku samit G-7.

Ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif stigao je u Bijaric, gde se održava samit Grupe 7, saopštio je portparol iranskog ministarstva.

Kako navodi AP, Zarif se neće sastajati sa američkim zvaničnicima ii Donaldom Trampom dok je na samitu.

Agencija navodi da je Zarifov dolazak iznenadan, jer se u proteklim danima znalo samo da će posetiti Aziju, kako bi obezbedio podršku za Iran po pitanju Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Portparol je potvrdio Zarifov dolazak nakon što su mediji počeli da spekulišu o njegovom prisustvu po sletanju aviona "Erbas A321", koji je registrovan na iransku vladu.

Potez Irana dolazi nakon što ostale zemje koje su potpisale nuklearni sporazum sa Iranom, uključujući Francusku, žele da održe taj sporazum iz kog je Donald Tramp isključio SAD. SAD su u nuklearni sporazum ušle u eri njegovog prethodnika, Baraka Obame.

Upitan da potvrdi da li Zarif dolazi u Bijaric i da li će se sastati sa njim, Tramp je odgovorio: "Nemam komentar", prenosi USA Today.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 480« Reply #1858 on: August 25, 2019, 06:10:46 pm »


Zarif na G7, Francuska uplela prste?


Francuska je pozvala ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Džavada Zarifa na samit G7, izjavio je neimenovani francuski zvaničnik.

Francuska ga je pozvala u pokušaju da smanji tenzije oko iranskog nuklearnog programa, kako je naveo zvaničnik.

On je rekao da je odluka da Zarif bude pozvan na samit u francukom gradu Bijaricu usledila pošto su se lideri sedam najvećih svetskih privreda, među kojima je i predsednik SAD Donald Tramp, sinoć okupili na večeri.

Iznenadni dolazak Zarifa u Bijaric usledio je dva dana posle njegovog sastanka s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, domaćinom samita G7.

Upitan da li je Bela kuća znala za dolazak Zarifa, zvaničnik je kazao da Francuska postupa samostalno, ali je naveo da su Makron i Tramp tokom jučerašnjeg dvočasovnog sastanka poduže razgovarali o Iranu.

Francuski zvaničnik je rekao da se američka delegacija u Bijaricu neće sastati sa Zarifom i dodao da Francuska "sarađuje potpuno transparentno sa SAD i sa evropskim partnerima".

Pošto je neočekivano došao na samit G7, Zarif se odmah uputio ka zgradi gde lideri sedam najvećih svetskih privreda debatuju o odnosu prema nuklearnim ambicijama Teherana.

Francuski zvaničnik je kazao da se Zarif odmah po dolasku sastao sa šefom francuske diplomatije Žan-Iv Le Drijanom.

Avion u kojem je Zarif bio poleteo je jutros iz Teherana i nekoliko sati kasnije sleteo na aerodrom u Bijaricu, koji je od petka zatvoren za sav saobraćaj koji nije povezan s dolaskom učesnika samita.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi napisao je ranije na Tviteru da je Zarif odleteo u Bijaric na poziv Le Drijana i dodao da se šef iranske diplomatije u Francuskoj neće sastati ni pregovarati s američkim zvaničnicima.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 855


« Reply #1859 on: August 25, 2019, 07:57:02 pm »

London šalje još jedan ratni brod u Persijski zaliv


Je li im to poslednji operativni ratni brod, ili imaju još koji, ako USA zatraži (naredi)?  Shocked Roll Eyes
Logged
Pages:  1 ... 119 120 121 122 123 [124] 125 126 127 128 129 ... 167   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 24 queries.