PALUBA
April 08, 2020, 04:24:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Down
  Print  
Author Topic: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoc stanovnistvu  (Read 25945 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 894« Reply #120 on: July 28, 2015, 10:29:37 am »

ВОЈСКА ПОМАЖЕ ИЗГРАДЊУ ВОДОВОДА У ОПШТИНИ МАЛИ ЗВОРНИК

Припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске већ десетак дана неуморно раде на ископавању трасе водовода у општини Мали Зворник. Одлуком министра одбране, инжињерци Друге бригаде ангажовани су на овом задатку од 17. јула, како би се створили услови за постављање цевовода и снабдевањe становништва пијаћом водом.

Водовод у дужини од четири километра биће изграђен на деоници Доња Трешњица – Амајић – Доњи Читлук – Цулине. Изградња водовода је од великог значаја за мештане ових села, будући да у овом делу општине Мали Зворник тренутно не постоји водоводна мрежа, а због веома отежаног снабдевања водом, ванредна ситација је на снази још од 14. маја 2014. године.

До сада је ископано 1.120 метара трасе водовода.

Izvor: sajt VS
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 894« Reply #121 on: July 28, 2015, 10:30:09 am »

ВОЈСКА ПОМАЖЕ У СНАБДЕВАЊУ ВОДОМ СЈЕНИЧКОГ КРАЈА

Након проглашене ванредне ситуације у општини Сјеница пре пет дана, а због проблема на водоводној мрежи, Војска Србије данас је, на основу одлуке министра одбране, упутила једну цистерну од 7000 литара као помоћ мештанима пештерских села која су остала без воде за пиће. Цистерна је упућена из 28. механизованог батаљона Друге бригаде Копнене војске из Новог Пазара.

Цистерна је ангажована у селу Гиљева где је према речима представника општине Сјеница најтежа ситуација. Они напомињу да ситуација није боља ни у другим местима у тој општини која нису у првој висинској зони.
 

Izvor: sajt VS
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 775« Reply #122 on: October 08, 2016, 09:17:53 am »

Vojni i policijski sindikati za reformu vojnog zdravstva: Samo višak kapaciteta može za civile
Tanjug   07.10.2016.

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije podneli su danas Vladi Srbije inicijativu za reformu vojnog zdravstva u cilju, kako navode, unapređenja zdravstvene zaštite pripadnika VS i policije i članova njihovih porodica.

Predlog i model za moderan i efikasan zdravstveni sistem, koji je izradio Vojni sindikat Srbije sa kolegama iz Policijskog sindikata, podrazumeva transformaciju vojnog zdravstva po kome bi ono u perspektivi bilo namenjeno službama u odbrani i bezbednosti - vojsci, policiji, vatrogasnoj službi, sektoru za vanredne situacije i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Takav model bi opsluživao ukupno oko 270.000 postojećih vojnih osiguranika, civilna lica i članove porodica zaposlenih u sistemu odbrane, pripadnike MUP-a (policija, vatrogasci, sektor za vanredne situacije sa članovima porodica) i pripadnike BIA, što je, kako se navodi, optimum za postojeće kapacitete kojima raspolaže vojno zdravstvo. Višak kapaciteta, ako ih ima, bio bi komercijalno ustupljen i dostupan ostalim osiguranicima RFZO, piše u obrazloženju inicijative, koja je upućena ministru odbrane Zoranu Đorđeviću i ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću, kao i predlog i model reforme vojnog zdravstva i njegove transformacije u zdravstvo u službi sektora odbrane i bezbednosti.

Skup i teško održiv sistem

Navodeći da vojno zdravstvo ima tradiciju dugu 170 godina i da uživa veliko poverenje kako pripadnika VS tako i građana Srbije i regiona, potpisnici inicijative u obraloženju ocenjuju da vojno zdravstvo sada predstavlja skup i teško održiv sistem, koji zbog velikih rashoda neminovno gubi na kavlitetu usluga i samoj svojoj funkciji.

- Pozivamo ministre odbrane i unutrašnjih poslova, a tako i Vladu Srbije, da podrže ovu inicijativu i službama bezbednosti, odnosno onima koji čine te službe i od čijeg zdravlja i sposobnosti zavisi i spokoj svih građana Srbije, omoguće moderan i efikasan zdravstveni sistem u potpunosti usaglašen sa ulogom kojoj treba da se odgovori - navodi se u inicijativi koju su potpisali predsednici reprezentativnih sindikata Novica Antić i Veljko Mijailović.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 474


« Reply #123 on: October 09, 2016, 08:24:42 pm »

Предлог ми делује логично и реално. Да ли ће га прихватити друго је питање. Мислим да ће највећи отпор бити код цивилног здравства јер ће остати без уплата доприноса који се издваја за здравство кроз плате запослених у МУП и БИА, што је око 40000 корисника.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 894« Reply #124 on: April 02, 2018, 08:34:48 pm »

02.04.2018
Престанак ангажовања Заједничких снага Војске Србије и МУП


После више од 20 месеци ангажовања, Заједничке снаге Војске Србије и МУП, предале су надлежност обезбеђења државне границе ка Бугарској и Македонији Министарству унутрашњих послова.
 
Заједничке снаге за обезбеђење државне границе формиране су Одлуком Владе Србије 19. јула 2016. године и до данас су онемогућиле илегални прелазак државне границе за више од 23.000 илегалних миграната. У истом периоду, спречена су 154 случаја кријумчарења 2.177 лица. Органима правосуђа приведене су 172 особе, највише из Србије, њих 134, затим 17 држављана Бугарске и други из Пакистана, Авганистана, Ирака, Холандије, Аустрије, Молдавије и Босне и Херцеговине. Надлежни органи одредили су притвор у трајању до 30 дана за 122 особе, а против 39 је поднета кривична пријава у редовном поступку и исти се бране са слободе. За две малолетне особе поднета је прекршајна пријава, а за девет особа је поступак обустављен.
 
Поверене задатке од стране Владе Србије, спречавање илегалних прелазака миграната на територију Републике Србије, спречавање кријумчарења људи преко државне и привођење правди особа које се баве тим пословима, Заједничке снаге су успешно обављале под командом пет команданта које је овластио председник Републике Србије. Команданти Заједничких снага за обезбеђење државне границе, од њеног формирања до данас су били: генерал-мајор Желимир Глишовић, бригадни генерал Миле Јелић, бригадни генерал Дејан Јанковић, пуковник Владета Балтић и пуковник Саша Недељковић.
 
Заједничке снаге су биле састављене од припадника Војске Србије и Министраства унутрашњих послова. Из јединица Војске, ангажоване су претежно јединице Војне полиције и пешадијске јединице, док су из МУП ангажовани припадници Управе граничне полиције, Жандармерије, Интервентне јединице полиције и друге. У току ангажовања Заједничких снага, помоћ у обезбеђењу државне границе пружила је и Европска унија ангажовањем полицијских службеника из Чешке, Словачке, Словеније, Француске, Мађарске и Аустрије, а Оружане снаге Аустрије донирале су  30 двогледа за ноћно осматрање Заједничким снагама за обезбеђење државне границе.
 
Заједничке снаге обављале су задатке ангажовањем својих органа, првенствено патрола, заседа и осматрачница, на делу државне границе према Републикама Бугарској и Македонији. У једном мањем делу ангажовања док је постојала реална потреба за тим, снаге су обезбеђивале и део границе према Републици Црној Гори. Осим оваквог, линијског начина обезбеђења границе, Заједничке снаге ангажовале су своје органе по дубини територије, пре свега организовањем контролних пунктова али и спровођењем другачијих контрола комуникација у дубини територије.
 
Комбиновањем линијског и дубинског начина обезбеђења, од самог почетка ангажовања постигнути су изузетни резултати, који се пре свега огледају у броју особа спречених у покушајима илегалног преласка, као и броју осумњичених приведених правди.

Izvor: sajt MO RS
 
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 775« Reply #125 on: April 20, 2018, 07:02:55 am »

Vojska ustupila prostor vrtićima
B. Borisavljević  19. april 2018.

Ministarstvo odbrane će ustupiti prostore za smeštaj mališana. Reč je o ukupno 400 kvadrata u Zemunu i Novom Beogradu. Za obdaništa 2017. adaptirane škole na Zvezdari i Starom gradu


MINISTARSTVO odbrane prihvatilo je inicijativu Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, i ustupiće Gradu tri svoja poslovna objekta koja će biti adaptirana u vrtiće. Reč je o prostoru u Zemunu i Novom Beogradu, ukupne površine oko 400 metara kvadratnih. Da bi ova ideja i praktično "zaživela", potrebna je saglasnost Vlade Srbije, kojoj će biti upućen zaključak na odobrenje. Prema rečima Gaka, Ministarstvo odbrane saglasno je da 112 metara kvadratnih na Novom Beogradu i dva poslovna prostora od 134 i 152 metra kvadratna u Zemunu, ustupi bez naknade na period do pet godina. On se zahvalio Ministarstvu odbrane na razumevanju na koje su predstavnici Grada naišli.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 775« Reply #126 on: August 06, 2018, 10:15:41 pm »

Војска помаже у санирању последица поплава у Жагубици
Аутор: П.О. понедељак, 06.08.2018.

Припадници Војске Србије из зајечарског гарнизона су ангажовани у Жагубици на санирању последица поплава које су претходних дана нанеле велику штету у овој општини, саопштила је Војска Србије.

Тридесетак припадника Команде за развој Тимочке бригаде из Команде за обуку и 31. пешадијског батаљона Треће бригаде копнене војске помаже у рашчишћавању најугроженијих домаћинстава од муља и бујичних наноса. Радна група Војске Србије, којом командује капетан Лазар Вујанац из Команде за развој Тимочке бригаде, пружаће помоћ мештанима Жагубице и наредних дана, истиче се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 775« Reply #127 on: March 17, 2020, 06:49:55 am »

Војска Србије у трећој мисији
Аутор: Милан Галовић понедељак, 16.03.2020.

Војно здравство може лечити заражене, војна полиција може помоћи у обезбеђивању контроле кретања и заштити државне границе а јединице АБХО могу обавити дезинфекцију

Војници у комбинезонима, херметички заштићени од главе до пете, односно од гумених чизама до гас маске и капуљаче, стрпљиво су посебним хемијским средством, распршеним кроз црево помоћу прскалица, дезинфиковали заражене површине. Призор није замишљен, већ је био стварност приликом санирања последица мајских поплава 2014. године, када је војска употребљена као подршка цивилним стручњацима.

Можда ће се сличан призор видети и у наредним недељама, ако дође до ескалације ширења вируса корона у Србији. У сваком случају, извесно је да ће бити посла пре свега за лекаре и друго особље војног здравства.

Уз одбрану земље и ангажовање у мировним операцијама, сврха постојања Војске Србије је и подршка цивилним структурама у случају потребе. Реч је о такозваној трећој мисији (прва је одбрана државе, друга учешће у мултинационалним операцијама), а све оне су утврђене Стратегијом одбране Републике Србије.

У овом акту наводи се да је трећа мисија „подршка цивилним властима у супротстављању претњама безбедности”. У образложењу се прецизира да се ова подршка остварује кроз помоћ цивилним властима у супротстављању тероризму, сепаратизму, организованом криминалу и другим облицима унутрашњег угрожавања безбедности, као и путем помоћи цивилним властима у случају природних непогода и техничко-технолошких и других несрећа.

Под „друге облике унутрашњег угрожавања безбедности” свакако се може подвести здравствена криза у Србији, изазвана пандемијом вируса корона. Министарство одбране, односно војно здравство, направило је процену ризика по здравље становништва, на основу чега је министар одбране Александар Вулин предложио председнику Србије Александру Вучићу да, на основу својих надлежности, предузме све мере на заштити становништва. Тиме су, у формално-правној процедури одлучивања, створени услови за проглашење ванредног стања па и за ангажовање војске у цивилне сврхе.

Како би ВС могла помоћи у сузбијању пандемије вируса ковид 19 на подручју Србије? Свакако, ангажовањем свих капацитета војног здравства, пре свега Војномедицинске академије која у свом саставу има Клинику за инфективне и тропске болести, а на располагању су и војне болнице у Новом Саду и Нишу као и војне амбуланте широм Србије.

Војни лекари, осим кроз свакодневни посао, значајно искуство у лечењу инфективних болести су стекли у мировним мисијама, посебно у Чаду и Централноафричкој Републици, где су се сретали и с већим изазовима од вируса корона. Осим тога, систем одбране располаже објектима који би се, у случају потребе, могли преуредити за лечење заражених.

Војска може помоћи и транспортом оболелих. Занимљиво је да располаже извесним бројем санитетских возила која су донација Кине, земље из које је пандемија кренула али која је до сада поднела највећи терет у њеном сузбијању. Као и политичка, и војна сарадња Београда и Пекинга је на високом нивоу, а у Кини је у сузбијању вируса корона изузетну улогу одиграло њихово војно здравство, тако да би и по тој линији могло доћи до значајне размене искустава.

За најхитније случајеве на располагању су и војни хеликоптери, посебно они намењени за санитетски транспорт који су набављени последњих година као што су Ми-17 и Х-145М.

Војска има и, на почетку текста поменуте, јединице Атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО), где би овај „биолошки” сегмент могао помоћи при спречавању ширења епидемије.

Војници би могли асистирати полицији на задацима контроле кретања и заштити државне границе, као што је то било 2016. и 2017. године, када је мигрантска криза била на врхунцу. Тада су формиране Заједничке снаге војске и полиције које су тај задатак, оцена је, успешно обавиле.

Војска је, у мањем обиму, као подршка цивилним структурама, била ангажована и током ванредног стања уведеног после убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 474


« Reply #128 on: March 18, 2020, 06:16:12 pm »

Quote
Војска је, у мањем обиму, као подршка цивилним структурама, била ангажована и током ванредног стања уведеног после убиства премијера Зорана Ђинђића 2003. године.

На ово сам већ помало заборавио. Тачна је констатиција. Углавном је ангажована војна полиција и Спбр.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 775« Reply #129 on: March 27, 2020, 05:59:56 am »

Појачане мере Војске Србије на сузбијању коронавируса у Ваљеву
Аутор: Л. Л.четвртак, 26.03.2020.

Војска Србије пружа појачану подршку на сузбијању ковида-19 у Ваљеву, које је једно од жаришта ове заразне болести.

Снаге Војске Србије су ангажоване на обезбеђењу Здравственог центра у том граду, контроли уласка и изласка и спречавању неконтролисаног кретања грађана у кругу болнице, са циљем спречавања ширења заразе, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије.

Почев од данас, припадници Војске Србије вршиће дезинфекцију улица, тргова и других јавних површина у Ваљеву у време када је на снази забранa кретања на јавним местима. Приоритетно ће се дезинфиковати површине у близини дома здравља, опште болнице и амбуланте.

Војска Србије ће наставити да пружа подршку локалним самоуправама, здравственом систему и другим државним органима, и спремна је за реализацију задатака на сузбијању и спречавању ширења заразне болести ковид-19.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 4 5 6 7 8 [9]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 25 queries.