PALUBA
July 02, 2020, 06:59:19 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Down
  Print  
Author Topic: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu  (Read 28280 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #135 on: April 19, 2020, 05:42:44 am »

Српски и руски АБХО тимови дезинфиковали 19 објеката на територији Београда
субота, 18.04.2020.

Мобилни тимови јединица атомско-биолошко-хемијске одбране (АБХО) Војске Србије (ВС) и војни стручњаци АБХО јединица руске војске данас су у оквиру мера за сузбијање епидемије коронавируса, извршили дезинфекцију објеката на 19 локација у Београду.

Како је саопштено из Министарства одбране, ангажоване су три АБХО екипе на дезинфекцији домова здравља и здравствених установа у различитим деловима Београда.

Говорећи о заједничком ангажовању, руководилац АБХО тима Оружаних снага Русије капетан Сергеј Шорупов навео је да се данас у Београду врши дезинфекција на више локација и објеката, јавља Бета.

„Када је реч о техници, карактеристике су сличне и због тога можемо да вршимо дезинфекцију на много већем броју објеката, за исто време. Екипе из Русије врше дезинфекцију унутрашњости објеката, а екипе АБХО Војске Србије дезинфикују све оно што се налази споља”, навео је Шорупов и оценио да су припадници јединица АБХО Војске Србије „добро организовани и професионални”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 727« Reply #136 on: April 26, 2020, 08:15:46 am »
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #137 on: April 26, 2020, 11:23:06 am »

Храбро против коронавируса
недеља, 26.04.2020.

Увођење ванредног стања у Републици Србији због пандемије коронавируса, Војсци Србије донело је бројне ванредне задатке. Захваљујући храбрим и одважним припадницима који је чине, војска је успешно савладала нове изазове, не губећи ни делић своје борбене готовости и показавши да, као и увек када је тешко, грађани Србије могу да се ослоне на главни стуб одбране

Међу бројним припадницима Војске Србије који су се истакли у извршавању задатака у борби против коронавируса јесу и мајор Иван Стефановић из 72. бригаде за специјалне операције, поручник Кристина Иклозан из Треће бригаде копнене војске и водник прве класе Милош Недељковић из Четвртог батаљона везе Бригаде везе. Ово су њихове приче о искуству из борбе са коронавирусом.
 
Моја и жеља и дужност су да помогнем пацијентима
 
Поручник Кристина Иклозан пре две године завршила је Медицински факултет Војномедицинске академије и од тада ради као лекар опште праксе у амбуланти касарне "Књаз Михаило" у Нишу, у саставу Треће бригаде копнене војске. Иако млада и једини лекар у тој амбуланти, колеге кажу да се истакла брзим и правовременим реаговањем на збрињавању припадника војске заражених вирусом ковид 19.

- Сећам се дана када ми је јављено да је неколико наших припадника позитивно на вирус. За колеге које су најпре тестирани у ковид, организовала сам транспорт нашим санитетом до привремене болнице у хали „Чаир”, с обзиром на то да су имали лакше симптоме инфекције. Следеће вечери тамо је на лечење упућен још један наш колега, такође са лакшом клиничком сликом – присећа се поручник Кристина Иклозан, која се редовно распитивала за здравље својих колега, сада већ пуштених кућама, будући да су резултати тестирања након хоспитализације показали да су излечени.
 
Кристина истиче да се у овом тренутку цео свет сусреће са непријатељем којег не познаје и да је утолико борба против њега тежа.
 
- У циљу мера превенције и ефикаснијег рада оформила сам тријажни пункт испред амбуланте и раздвојила хитне пацијенте од оних који су за хроничну терапију. На улазу је обавезно мерење температуре, а свима се дају маска и рукавице. Све за које посумњам да имају ковид 19, упућујем у војну ковид амбуланту „Шивара“, где се даље раде лабораторијска испитивања и по потреби снимају плућа и врше тестирања. Пацијентима сам дала и број свог приватног телефона, како би могли у било које доба да ме позову и да се посаветују – каже Кристина. На питање како се носи са страхом да би и сама могла да буде заражена вирусом, као и са професионалним изазовима, одговара да јој у томе много помажу искусније колеге.
 
- Постоји доза страха да бих могла бити заражена, али ме то не спречава да помогнем пацијентима, јер је то моја дужност. Иако сам једини лекар у амбуланти, не осећам да сам сама, јер су у мом тиму техничари, болничари, фармацеути, возач. Сви смо заједно и подршка смо једни другима. Као младом лекару, у новонасталој ситуацији много ми значе савети колега који су дуго у војсци и колега из других амбуланти – каже Кристина и напомиње да јесте да је маска, рукавице, визир и заштитно одело које свакодневно носи на послу жуљају, али да би могла да помогне другима, свесна је да мора заштитити себе. А када све ово прође, најбоља поука за њу биће искуство које управо стиче.

- Не знам да ли се на срећу или несрећу са овим сусрећем на почетку своје каријере, али знам да је то животно искуство које поручује да ништа не узимамо здраво за готово. После свега овога, мислим да ћу више ценити своју слободу и време проведено са породицом и пријатељима – каже поручник Кристина Иклозан.
 
Међу мигрантима нема заражених од коронавируса
 
Мајор Иван Стефановић, заједно са својим колегама из 72. бригаде за специјалне операције, од проглашења ванредног стања ангажован је на задацима обезбеђења Центра за азил „Крњача“ и Прихватног центра „Адашевци“, као и виталних објеката у Београду и Панчеву. Обезбеђење објеката у којима бораве мигранти нова су задужења са којима се сусрела Војска Србије. Време за припрему било је кратко, али мајор Стефановић наглашава да су припадници бригаде обучени да брзо реагују на све изазове пред којима се нађу.
 
- И у Адашевцима и у Крњачи имамо исти задатак, а то је спречавање миграната да напусте центар – каже мајор Стефановић. У центрима, контакт припадника војске са мигрантима сведен је на минимум, а за сва објашњења војска их упућује на запослене у Комесаријату за избеглице, са којима, према речима мајора Стефановића, постоји одлична сарадња и разумевање.
 
Обезбеђење мигрантских центара захтеван је посао. Смене припадника 72. бригаде за специјалне операције трају по 14 дана и по потреби више, а за смештај, који је у непосредној близини самог центра, користи се формацијска логорска опрема или постојећи зидани објекти. Могућност избијања нереда у кампу, ризик је са којим се војска спремно суочава.
 
- У Центру за азил у Крњачи био је случај туче међу мигрантима. Као реакција на ту ситуацију, ангажоване су снаге у приправности и извршена блокада целог центра, чиме је онемогућен покушај бекства из Центра. Одмах је контантиран МУП Републике Србије, чије су снаге такође интервенисале, након чега је ситуација у Центру стављена под контролу. У оба центра које обезбеђујемо било је покушаја бекства који су успешно спречени, уз минималну употребу силе, а у складу са стандардним оперативним процедурама и правилима употребе – објашњава мајор Стефановић.

За више од 8.000 миграната, колико их борави у 20 прихватних и центара за азил у Србији, режим забране кретања важи 24 часа. Захваљујући благовременом предузимању мера заштите, међу мигрантима нема заражених од коронавируса.
 
- Припадници наше јединице свесни су да штитећи мигранте, штите и грађане Републике Србије, а тиме и своје породице. Јединицу попут наше мора да краси јак колектив. Успешност реализације задатака који су пред нама зависи управо од тога. Подразумева се да је подршка међу колегама потпуна и безусловна, јер смо сви на истом задатку. Што се тиче разумевања од стране чланова породица, они су свесни нашег доприноса у чувању и њих и осталих грађане Србије, тако да потпуно разумеју дуже одсуство својих очева и мужева – поручује мајор Стефановић.
 
Подухват за понос

Водник прве класе Милош Недељковић из Четвртог батаљона везе Бригаде везе, своје редовне задатке обезбеђења телекомуникације, у доба борбе на сузбијању вируса ковид 19 привремено је заменио задацима на реконструкцији и изградњи нове болнице у оквиру Војномедицинског центра „Карабурма“, за које се добровољно пријавио.

- Под мојом непосредном командом били су професионални војници из Четвртог батаљона везе, као и цео наставни вод војника на добровољном служењу војног рока. Морам да кажем да су се од почетка ванредног стања војници на добровољном служењу војног рока распитивали хоће ли бити прилике за њихово ангажовање којим би у овом тешком тренутку помогли грађанима Србије и да су касније, када смо учествовали у изградњи нове ковид болнице, иако нису имали искуства за те послове, показали изузетно висок ниво мотивације и добро сарађивали са професионалним војницима.
 
На месту оронулог магацина резервних средстава у рекордном времену изникла је нова ковид болница намењена за лечење пацијената са тежом клиничком сликом. Водник прве класе Недељковић сматра да су такви резултати плод изузетне организације људства из фирми донатора болнице, „Термомонта“ и партнера, затим медицинског особља ангажованог у ВМЦ „Карабурма“ и усклађене сарадње са припадницима других јединица, међу којима посебно истиче јединице Команде за обуку.
 
- Веома сам задовољан радом свог људства и поносан што упркос захтевним задацима није било ни повређених ни заражених коронавирусом. Строго се водило рачуна о мерама заштите и лично сам се старао да буду поштоване – истиче Недељковић.
 
Брзина изградње и опремања нове ковид болнице Војномедицинског центра „Карабурма“ подухват је који ће памтити цела Србија, а поготово они који су учествовали у његовој реализацији.
 
- Срећан сам што сам заједно са својим колегама уткао рад у темеље нове ковид болнице и што ће по завршетку ванредног стања и окончања епидемије, она наставити да служи за лечење грађана Србије – наглашава водник прве класе Недељковић.

По завршетку изградње нове болнице он се вратио својим редовним задацима у бригади, али каже да је, уколико затреба, вољан да се поново одазове активностима које ће допринети тријумфу над вирусом Ковид-19. Поручује да су припадници војске свесни да постоји могућност да се заразе на послу, али да се он тога не плаши јер је „војни позив такав да једноставно прихватите одговорност и водите се осећајем да ћете својим радом помоћи људима".

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #138 on: May 02, 2020, 05:10:14 am »

Првомајске битке против ковида 19
Аутор: М. Г.петак, 01.05.2020.

Да је Војска Србије увек ту за своје грађане, показали су и доказали припадници Војске Србије који су већ 47. дан од увођења ванредног стања ангажовани тамо где су најпотребнији.

Првомајски празници затекли су на својим дужностима заменика команданта Првог ракетног дивизиона за ПВД у 250. ракетној бригади за ПВД Ратног ваздухопловства и ПВО мајора Петера Робара, командира Одељења за здравствену заштиту 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске у Прокупљу поручника Барбару Ђорђевић и разводника Марију Зарић из Командног батаљона Команде за обуку, спремне да са нашим читаоцима поделе своје искуство стечено током ванредног стања.

Мајор Петер Робар ангажован је на задацима са стручњацима медицинских и АБХО тимова Оружаних снага Руске Федерације на најугроженијим подручјима и у ковид болницама широм Србије.

- Рад на терену са медицинским и АБХО тимовима подразумева сусретање с нечим непознатим и представља велики изазов у сваком смислу. Сваки дан ангажовања је специфичан и потпуно различит од претходног. Разлог томе јесте разноликост послова које обављају тимови Руске Федерације и чињеница да је свака од посећених установа посебна на свој начин, првенствено по броју људи заражених вирусом, а затим по организацији рада и начину примене мера за сузбијање вируса ковид 19 – каже мајор Робар. Он је говорио и о томе како изгледа дан проведен са медицинским, а како са АБХО тимовима из Руске Федерације.

- Када сам ангажован са медицинским тимом све активности реализују се у ковид болницама. Посебно интересовање медицинских тимова Руске Федерације јесу пацијенти с најтежим обилицима обољевања и због тога наши и руски лекари свакодневно улазе у одељења интензивне неге тих болница. То подразумева облачење комплетне заштитне опреме и поштовање свих прописаних мера заштите. Када сам ангажован са АБХО тимом активности подразумевају дезинфекцију објеката у којима су били или ће бити смештени оболели пацијенти и улазак у те објекте ради прецизног сагледавања и дефинисања свих просторија за дезинфекцију – истакао је мајор Робар.

Поручник Барбара Ђорђевић својим радом и залагањем током тријаже, транспорта и смештаја пацијената у привременим болницама допринела је у борби против ширења коронавируса. Током ванредног стања осим рада са пацијентима и организације рада Одељења за здравствену заштиту, поручник Ђорђевић припадницима јединице представља начине и мере превенције и сузбијања инфекције коронавирусом и правилну употребу заштитне опреме.

- Одржавам редован контакт са епидемиолошким заводима и сарадњу са цивилним здравственим установама. Водим евиденцију о свим зараженим и потенцијално зараженим припадницима и њиховом здравственом стању, као и свим припадницима који се налазе у изолацији, а потом их упућујем на тестирање и водим евиденцију о резултатима тестирања. Наше одељење организује превожење ковид позитивних пацијената до других здравствених установа или привремених болница и доставу лекова војним пензионерима – објашњава  поручник Ђорђевић.

Разводник Марија Зарић свакодневно је била ангажована на уређењу привремених болница за смештај и лечење заражених коронавирусом на Београдском сајму, на Карабурми, у Штарк арени и у спортским халама „Ранко Жеравица“ и „Александар Николић“. Како кажу њене колеге, приликом ангажовања у борби против ширења вируса није штедела себе, предњачила је у раду и била је прави пример како треба поступати при реализацији додељених задатака.

- Привремене болнице у Београду уређене су веома организовано и без икаквих потешкоћа. Те задатке сам обављала заједно са својим колегама и старешинама и уложили смо максималан напор да бисмо, у што краћем временском року, омогућили смештај пацијентима у привременим болницама – рекла је разводник Зарић.

Учествовала је у извођењу радова како би нова привремена болница и реновирана болница у Војномедицинском центру Карабурма на време биле спремне за прихват инфицираних пацијената, што јој, како је истакла, представља посебну част. У слободно време ангажована је као волонтер и нашим најстаријим суграђанима дели пакете с храном и неопходним намирницама на територији општина Звездара и Раковица.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 26 queries.