PALUBA
January 21, 2022, 08:55:33 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Down
  Print  
Author Topic: МУП Републике Србије - вести  (Read 22306 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #90 on: September 27, 2021, 08:50:29 pm »

Понедељак, 27.09.2021.
Александар Бојовић

Шта не ваља у нацрту закона о унутрашњим пословима

Овај пропис је изузетно важан будући да регулише комплексну област битну за све грађане наше земље. Ипак, чини се да начин на који је нацрт израђен и недавно представљен јавности, не одговара друштвеном значају ове теме

Нацрт закона о унутрашњим пословима који треба да замени постојећи Закон о полицији повучен је прошле недеље из процедуре под притиском јавности. Таман када је дошао до фазе законског предлога и плана да буде усвојен до краја године, судбина документа је да ће ипак сачекати у некој фиоци док не прођу избори на пролеће 2022. Овај закон је изузетно важан будући да регулише комплексну област битну за све грађане наше земље. Али, чини се да начин на који је нацрт израђен и недавно представљен јавности, не одговара друштвеном значају ове теме.

Прве критике су упутиле поједине невладине организације (специјализоване за теме из области права и безбедности). Потом су се прикључиле и скоро све опозиционе странке. Њихова заједничка теза била је да ако поједине одредбе у нацрту закона о унутрашњим пословима остану непромењене – изазваће штету на рачун загарантованих права грађана. Неколико дана у јавности је трајала полемика док председник Србије Александар Вучић није „замолио” министра унутрашњих послова Александра Вулина да из процедуре повуче спорни нацрт закона. Председник је образложио да је разлог повлачења формалан, јер је остало шест месеци до избора и да тако важан закон није добро доносити у том периоду. Вучић је рекао и да нема појма шта пише у том нацрту.

Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику каже за наш лист да је велики број заинтересованих страна, пре свега организација цивилног друштва, био изненађен начином на који је објављен нацрт, али и садржином појединих одредаба.

„Предвиђена решења прописивала су да ће бити кажњиво откривати идентитет полицајца на задатку. То би у пракси значило да је, на пример, забрањено снимати чувара реда док туче грађанина. Ово би посебно отежало посао новинарима и активистима, и смањило би јавни притисак на полицију који је тренутно једини ефикасан метод њене спољашње контроле. Са друге стране, у нацрту се легализује непотизам тиме што се конкурс своди на изузетак приликом запошљавања, док се на пример без конкурса могу запослити деца људи који већ раде у МУП-у”’, наводи Елек. Додаје да би штету на рачун грађана изазвала и нова овлашћења у вези са биометријским подацима и њиховом обрадом у сврху аутоматског препознавања лица. То отвара врата масовном надзору и озбиљном задирању у приватност грађана од стране полиције, без механизама за контролу над применом, сматра Елек.

Можда и најконтроверзнија новина била је то да ће полицајци уместо презимена на плочици на униформи убудуће носити шифру (комбинацију бројева и слова). Тиме би грађани били онемогућени да идентификују полицајца који им прилази и легитимише их.

„Док полиција нас биометријски надзире, планирала је да крије свој идентитет јер ће нове ознаке потенцијално укинути лак начин идентификације поступајућих полицајаца према грађанима и отежати заштиту права ако је дошло до прекорачења овлашћења”, објашњава Елек. Наглашава да је у нацрту закона битно смањена и јавност рада МУП-а, те да новим одредбама МУП више није дужан да објављује кварталне извештаје које доставља скупштини.

„Уједно, уредбе у нацрту нису у довољној мери решавале уочене проблеме у области унутрашњих послова и рада полиције, поготово кључног проблема – политичког утицаја на оперативни рад полиције. Иако је кроз козметичке измене он замаскиран, политички утицај се обезбеђује кроз низ одредаба које омогућавају министру да се меша у рад полиције. Ово је и кључни услов на путу Србије ка ЕУ, у оквиру ког се овакво стање критикује годинама уназад и једно је од прелазних мерила у поглављу 24. Суштина проблема може се видети из формулације нацрта (присутна је и у сада важећем закону, дакле траје све време) која гласи да се министар стара о томе да обезбеди оперативну независност полиције. Уместо да закон постави темеље тако да се министрово мешање спречи законским решењима, он се ставља у главну улогу онога од кога аутономија полиције зависи, што је потпуно супротно ономе што треба да се уради”, закључује Бојан Елек.

Лазар Ранитовић, председник Синдиката српске полиције (ССП), каже да неће да коментарише одлуку врха државе да повуче нацрт закона, то је њихово дискреционо право. Али његово мишљење је да је нацрт закона предвиђао добру регулативу у вези са безбедношћу грађана. Наводи да су полицијски синдикати учествовали у целом нацрту и да је све било спроведено кроз јавну расправу.

„Ми и невладине организације можемо да гледамо на нацрт са различитих страна и из различитих углова. Најбитније је да се направи консензус, а све у циљу безбедности свих грађана Србије”, напомиње Ранитовић за „Политику”. Председник ССП-а додаје да су након изношења нацрта у јавним расправама и неке њихове идеје прихваћене.

„Нама се у том нацрту свидело то што су први пут сви радници МУП-а обухваћени под једним законом. Нису државни службеници на једној, а полицајци на другој страни. У том новом предлогу сви смо под истом капом и сва права и обавезе су исти за све. Према мишљењу представника синдиката оно што у нацрту не ваља, јесу дуги рокови дисциплинске одговорности и високе дисциплинске казне. Оно што смо сматрали да ће бити тешко спроводиво у пракси, а добро је замишљено у закону, то је део у вези са дружењем полицајаца са особама из криминогене средине и објављивање у јавности службеног поступања где се може утврдити идентитет полицијског службеника. Та одредба о забрани објављивања идентитета је добра јер смо сведоци тога да се по друштвеним мрежама и неким порталима објављују само делови интервенције полицијских службеника и тако се ствара ружна слика о полицији”, закључује Лазар Ранитовић.

Након свега овога, стиче се утисак да су полемика и повлачење нацрта закона о унутрашњим пословима могли бити избегнути да је остављено више времена да се спроведе квалитетнија јавна расправа о том документу и да, ако се постојећи Закон о полицији већ мења, поведе и шира и дужа дебата на тему каква полиција је потребна грађанима наше земље.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #91 on: October 16, 2021, 05:17:58 pm »

Субота, 16.10.2021.
М.Г.

Кроз ватру и воду: жестока селекција за пријем у Жандармерију

Кандидати за пријем у Жандармерију су у наставном центру „Јасеново” прошли кроз жестоку селекциону обуку која подразумева и пролазак кроз водене и ватрене препреке. Кандидате, као и старешине Жандармерије које раде са њима, обишао је генерал Дејан Луковић, командант ове елитне јединице МУП-а Србије.У тренутку његове посете од 120 оних који су ушли у овај процес, преостало је свега 11 кандидата у ужем избору за пријем у Жандармерију. Луковић је истакао ова селекциона обука довољно говори о намери да се подигну стандарди за пријем и рад у специјалним полицијским јединицама.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #92 on: December 25, 2021, 07:36:39 am »

Uhapšen pomoćnik komandanta Žandarmerije u Nišu
VESTI Autor: N1 Beograd 24. dec. 2021

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili pomoćnika komandanta Odreda Žandarmerije u Nišu V.I. (42), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako se navodi u saopštenju MUP, službenici Sektora unutrašnje kontrole su, po naredbama Osnovnog suda u Nišu i Osnovnog suda u Aleksincu, izvršili pretres stana i službene prostorije koje osumnjičeni koristi u Nišu i pronašli više od 5.400 komada municije različitog kalibra, pet tromblonskih trenutnih mina, osam šok bombi, ručnu bombu i pištolj na kojem je izbrisan serijski broj. Određeno mu je zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole nastavljaju rad na ovom slučaju, zaključeno je u saopštenju MUP.

Izvor: www.n1info.com
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 651


« Reply #93 on: December 25, 2021, 04:19:31 pm »

А како је (и ко је) неко тог помоћника комаданта одреда жандармерије промовисао на ту дужност. Није он постао "неваљао" јуче. Е, тај који га је предложио и протежирао на ту дужност треба да одговара.
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #94 on: December 25, 2021, 05:00:37 pm »


А како је (и ко је) неко тог помоћника комаданта одреда жандармерије промовисао на ту дужност. Није он постао "неваљао" јуче. Е, тај који га је предложио и протежирао на ту дужност треба да одговара.


Čisto sumnjam da će od toga biti nešto.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 651


« Reply #95 on: December 25, 2021, 05:02:04 pm »

Па знам и ја да неће. Него у томе јесте проблем.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 014« Reply #96 on: December 26, 2021, 08:18:44 am »

А како је (и ко је) неко тог помоћника комаданта одреда жандармерије промовисао на ту дужност. Није он постао "неваљао" јуче. Е, тај који га је предложио и протежирао на ту дужност треба да одговара.

Isti onaj koji je Dijanu Hrkalovi'postavio za drzavnog sekretara u MUP (ili bese neka jos visa funkcija).

Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #97 on: January 05, 2022, 07:36:28 am »

Уторак, 04.01.2022.
Александар Бојовић

Реке крију животне драме, али и криминал

Током 2021. године на токовима и приобаљу спасено је шест особа које су скочиле са мостова, откривено је 78 кривичних дела и поднето 239 прекршајних пријава

Капетан брода је покренуо мотор, а на Сави иза нас остао је дугачак сребрни траг. Децембарски дан је сив, напољу је тек један степен изнад нуле. Док се приближавамо ушћу Саве у Дунав, у сусрет нам наилази плави брод „Никола Тесла” који је опловио цео свет. Чланови посаде нас поздрављају. Успут срећемо и јато речних птица на таласима.

Крстаримо и уживамо у погледу на Калемегдан, Велико ратно острво, мостове… Поглед на Београд најлепши је са реке. При доласку до ушћа, из мирне и питоме Саве улазимо у узбуркан, дивљи Дунав. На броду се осећа разлика у јачини струје, вода мења боју, постаје хладније. Две реке су величанствене у својој моћи, а на њиховом природном месту спајања налази се црвена „срећна бова” – један од симбола Београда. Легенда каже да парови који се венчају на том месту, пуном спајања енергије, никада се неће раставити – као ни Дунав и Сава… Не, ово нису утисци са романтичног туристичког крстарења, већ са зимске патроле са припадницима Полицијске испоставе за безбедност на рекама, или народски речено – речном полицијом.

Посаду патролног чамца „зодијак аргон”, једног од најбржих у Србији, чине три полицајца и репортери „Политике”. Чамцем управља најмлађи полицајац. Он је за четири године рада у служби већ постао вичан и вешт у маневрисању моћним пловилом. Поред њега је искуснији колега. Тај човек ради на патролном чамцу више од 17 година и зна све тајне Саве и Дунава. На броду је и Милош Костић, командир полицијске испоставе за безбедност на рекама који нам је својеврсни водич на овом крстарењу. Поштујемо и све мере безбедности те сви на патролном чамцу носимо црвене сигурносне прслуке.

„Колеге које су цео радни век провеле у речној полицији кажу да вода јесте лепа за уживање, али мора да се поштује”, наглашава командир Костић док стојимо у кабини пловила.

База полицијске испоставе за безбедност на рекама је код Београдског сајма. У свом раду ови полицајци покривају око 226 километара приобаља Саве и Дунава и око 125 километара водених токова. Веома озбиљна територија и за разлику од копнених путева, рад на води је доста сложенији него на сувом, наводе припадници речне полиције.

„Познавање терена јако је битно. Службеници који покривају нашу територију знају сваки канал, увалу, вир…”, каже Костић.

У редовном раду, они контролишу да ли особе имају дозволе за управљање чамцима, да ли су чамци регистровани, да ли се поштују мере безбедности. Током 2021. спасили су шест грађана који су покушали самоубиство скоком са мостова. У августу су из воде извадили и шест немачких држављана којима се преврнуо чамац на Сави. Велики допринос, када је реч о особама са суицидним намерама, дају им и подручне полицијске станице са леве и десне обале Саве и Дунава. Спасилачка патрола дежура 24 сата на рекама. Недавно је са Бранковог моста скочио момак од 140 килограма и висок 2,10 метара. Интервенисале су две патроле. На срећу, младић је спасен, а из воде га је извукао полицајац који се бави ватерполом.

„Током 2021. открили смо 78 кривичних дела. Боримо се са шумокрадицама у приобаљу, кријумчарима нафтних деривата, незаконитим риболовом. Поднето је 239 захтева за покретање прекршајног поступка и 286 извештаја Инспекцији пловидбе на даљу надлежност”, прича о резултатима командир Костић док крстаримо Савом.

Лети је на рекама много људи и стотине чамаца, бродова, скутера… Припадници речне полиције тада имају пуне руке посла. Купање на дивљим плажама, управљање пловилима без положеног стручног испита, вожње чамаца под дејством алкохола и разних опијата, брза вожња – подизања таласа такозвано глисирање, нека су од ризичних понашања грађана. Пандемија вируса корона и немогућност путовања допринело је и томе да је 2020. године у нашој земљи продато много више чамаца него иначе. Сав тај повећан број пловила осетио се и на рекама. Током зиме, рад речне полиције је другачији и комплекснији.

„Сада су услови неповољнији јер су ниске температуре, честе су падавине, јаки ветрови, магла, лед, већи водостај и бржи ток реке. И спасавање особа зими је компликованије јер је вода хладна, брзо наступа хипотермија и теже је извадити човека из воде који на себи има зимску, натопљену гардеробу”, објашњава Милош Костић. Додаје да су ноћне патроле посебна прича…

Последњих седам, осам месеци речна полиција поправила је и ситуацију са пловним парком. При повратку у полицијску испоставу код Београдског сајма, уверили смо се и у квалитет њихове флоте. Свакако се издваја патролни чамац „Вук” специјално пловило домаће производње. Са опремом и људима овај чамац тежак је око осам тона. Само десет оваквих бродова је направљено још у време СФРЈ. Унутрашњост пловила је као мини гарсоњера, купатило, кухињица, кревети за спавање, све је ту. То је професионални патролни чамац велике снаге, са два „волво” мотора и може да пређе раздаљину од Бездана до луке Прахово са једним пуним резервоаром. Од новијих пловила, речна полиција је у своју флоту недавно уврстила и модерни скутер за воду „sea-doo”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #98 on: January 07, 2022, 04:07:19 pm »

Vulin za Božić u kopnenoj zoni bezbednosti: Nema oružanih provokacija
VESTI Autor: Beta 07. jan. 2022

U kopnenoj zoni bezbednosti (KZB) uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom stanje je redovno i nema oružanih provokacija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar, koji Božić provodi sa policijskim službenicima u KZB i Policijskom odeljenju Merdare je rekao „da su svi sigurni, mirni i bezbedni“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Istakao je da najradosniji hrišćanski praznik medju pripadnike MUP-u „unosi praznično raspoloženje“, ali da, kako je naveo, to „ni na koji način ne umanjuje njihovu ozbiljnost“. Vulin je naveo i da za pripadnike MUP-a „nema praznika“, i dodao da policija uvek radi i da je njen najvažniji zadata da sve bude mirno i bezbedno.

"Dok drugi slave, dok drugi praznuju, pripadnici MUP-a rade i daju sve od sebe da praznici budu dobri, sigurni i bezbedni“, istakao je on.

Vulin je za policajce upriličio božićni ručak poželevši njima i njihovom porodicama ličnu sreću i svako dobro. Čestitao je Božić i svim Srbima, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 091« Reply #99 on: Yesterday at 11:40:25 am »

Jačanjem kapaciteta MUP-a podižemo bezbednost građana
Novosti onlajn 20. 01. 2022.

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas na Zlatiboru radove na izgradnji nove zgrade Policijske ispostave, kao i radove na rekonstrukciji hotela „Narcis“.

Nakon što se upoznao sa stanjem na gradilištu, ministar policije je istakao da će novi objekat Policijske ispostave Zlatibor značajno doprineti još boljoj komunikaciji između policije i građana Zlatiborskog okruga, kao i unapređenju bezbednosti i sigurnosti svih meštana i turista.

- Nakon nedavnog otvaranja Policijske ispostave Kopaonik, nastavljamo sa kontinuiranim ulaganjem u infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova i modernizacijom policije. Uskoro ćemo otvoriti i učiniti funkcionalnom za rad i Policijsku ispostavu Zlatibor. NJenim otvaranjem i angažovanjem 30 policijskih službenka koji će raditi u tri smene, svi meštani ove planine koja je i najposećenija turistička destinacija, biće još sigurniji, kao i njihova imovina, a bezbednost i komfor posetilaca još veća - poručio je ministar policije Aleksandar Vulin. Ministar policije još jednom je ponovio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova učiniti sve da olakša i unapredi rad svih svojih pripadnika, kao i da se zanavljanjem i modernizacijom opreme podiže efikasnost srpske policije i bezbednost građana.

- Jačanjem i poboljšanjem kapaciteta MUP-a, poboljšavamo rad i efikasnost policije, iz kojeg proizilazi bolja opšta sigurnost i bezbednost građana. Nova oprema i vozila, renoviranje prostorija MUP-a i izgradnja novih doprinose dodatnoj bezbednosti građana, što je naš najvažniji cilj - rekao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ministar policije je istakao da su zahvaljujući naporima i ekonomskim merama koje je sproveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uslovi rada i radno okruženje za policiju, pored ovakvih kapitalnih ulaganja, znatno poboljšani i unapređeni i najavio da će se kapaciteti MUP-a još više obnavljati i jačati u narednom periodu. Budući objekat Policijske ispostave Zlatibor nalazi se na parceli površine 1.650 metara kvadratnih, a u okviru objekta su predviđeni dežurna služba, kancelarije, garaže i druge prostorije opremljene za rad policije. Takođe, ovom prilikom ministar policije Vulin obišao je na Zlatiboru i radove na rekonstrukciji hotelskog smeštaja „Narcis“, čiji je držalac prava Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Iako decenijama unazad nije bilo većih ulaganja u ovaj objekat osim tekućih, od avgusta prošle godine započeti su radovi na rekonstrukciji smeštajnih jedinica i sanaciji i renoviranju svih prostorija. Hoću da moji policajci i njihove porodice imaju adekvatne uslove za odmor. Ministarstvo unutrašnjih poslova brine o svojima - poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.