PALUBA
October 17, 2019, 02:25:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: KONKURS ZA UREDNIKE FORUMA
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kaštel  (Read 2669 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 27 606« on: February 26, 2009, 09:19:16 pm »

Kaštel je vrsta odbrambenog objekta, koja, za razliku od ostalih vrsta utvrđenja, nije morala da se smešta na nepristupačne položaje planinskih uzvisina, premda će i graditelji kaštela potražiti takav položaj koji će biti zaštićen kakvim prirodnim pogodnostima terena. Veća snaga njegove obrane ležala u novim arhitektonskim kvalitetama pojedinih branjenih dijelova kaštela. Kašteli su građeni najčešće radi odbrane, pa je ta njihova osnovna namena određivala njihov položaj u prostoru, njihov tlocrt i veličinu, te sav unutrašnji raspored građevinskih sadržaja i delova. Kako su neki kašteli građeni u nedostatku sredstava i vremena, pod prisilom neprijateljskih napada, oni su ostale skromna odbrambena utvrđenja koje jedino trebaju zaštititi branioce. Ponekada su građeni i od drvene građe, tek da bi privremeno zadržali neprijateljske napade.


* kastel.jpg (77.68 KB. 597x434 - viewed 92 times.)

Benkovački kaštel

Pristup kaštelu mogla je braniti i zaštitna graba i spoljašnji odbrambeni zemljani bedem s palisadnom ogradom, ali neprijatelja je trebala zaustaviti i odbiti snagom njegove aktivne odbrane, pa je vojna posada kaštela bila naoružana adekvatnim vatrenim oružjem.


* kastel 1.jpg (25.23 KB. 500x341 - viewed 100 times.)

Kaštel Štafilić, kula Nehaj (danas Fotica), okružena morem

Tlocrtna koncepcija kaštela je pravilnija i najčešće je u obliku pravougaonika ili trougla. Izgradnja kaštela je počinjala stvaranjem plana gradnje, zatim odabirom njegovog položaja. Na uglovima njegovih zidova su stojale čvrste kružne kule. One sada nisu više od obodnih zidova, ali su jačih zidova i prostranije, približavajući se sve više kuli-rondelu. Kule i zidovi kaštela uređeni su za odbran vatrenim oružjem, opremljeni potrebnim vezama i prohodnošću za branioce, zaštićenim prsobranima, puškarnicama i otvorima za smještaj teškog vatrenog oružja.


* kastel 2.jpg (115.73 KB. 601x431 - viewed 118 times.)

Boljunski kaštel, Pazin

Stambeni i životni prostor kaštela više je nosio obilježja renesansnog dvora, a manje srednjovjekovnih feudalnih palata. U prilikama gde je bilo manje ratnih opasnosti, kaštel je svojem gospodaru pružao mnogo više udobnosti, otvorenosti prema prirodi i okolini.


* kastel 3.jpg (76.85 KB. 598x432 - viewed 89 times.)

Frankopanski kaštel, Krk

« Last Edit: July 28, 2010, 01:40:51 pm by dreadnought » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.