PALUBA
October 29, 2020, 08:24:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 60   Go Down
  Print  
Author Topic: Što je ostalo od JNA?  (Read 258156 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 646


« on: March 18, 2009, 10:53:20 am »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/GCG3h_tNtkA?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: July 28, 2010, 11:30:27 pm by MOTORISTA » Logged
morest
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 452« Reply #1 on: March 18, 2009, 11:22:56 am »

Odličan film Mornar :)Baš sam ga sa guštom pogledao. A gle slučajnosti, baš sam prošli vikend, subotu i  nedjelju bio u Puli, i upravo u Rojcu, tamo je sve puno prostorija koje koriste razne udruge, većinom studentske za izlaske, sastanke i ostalo.
Logged
MORNAR
vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 646


« Reply #2 on: March 18, 2009, 02:49:59 pm »

Ja sam bio u Rojcu prošlog 1. Maja i sve to obišao. Čak sam se upišao u "prvom sanitarnom čvoru" trečeg sprata (signalisti). Htio sam uzet za uspomenu jedan lavabo, ali  mi žena nije pustila....   Grin
Logged
seaman
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 88


« Reply #3 on: March 19, 2009, 10:23:46 pm »

Koliko je pisama doslo na ovu adresu.


* SIGNALISTI.JPG (16.88 KB, 665x497 - viewed 409 times.)
Logged
robert
mornar
*
Offline Offline

Posts: 10


« Reply #4 on: May 19, 2009, 07:02:48 pm »

Mene pa interesira ako se može uči danas u Rojca te prošetat po njemu. JA sam tamo služija vojsku pa bi želija abuditi uspomene.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #5 on: May 19, 2009, 08:37:29 pm »

Mene pa interesira ako se može uči danas u Rojca te prošetat po njemu. JA sam tamo služija vojsku pa bi želija abuditi uspomene.

Pogledaj malo po našem forumu. Imaš dosta podataka o kasarni. Ja sam bio u njoj 2004. Ušao sam slobodno. Nisam ulazio u prostarije gdje su svakojaki sadržaji. U dvorište možeš svakako uči.
Pozdrav
Duje
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #6 on: October 05, 2009, 06:37:52 pm »

Ovu temu sam zamislio kao mjesto gdje bi pisali o tome što je ostalo od nekadašnje JNA, njenih baza, kasarni, luka, aerodroma, instituta, bolnica, odmarališta, zavoda...Kakva je njihova sudbina, da li se još uvijek koriste za vojne namjene ili su predani civilnom sektoru? Kakva im je daljnja sudbina,. kakvi su planovi? S obzirom da živim u Splitu krenit ću od svoga grada, a vjerujem da će biti zanimljivo jer su mnogi stariji forumaši služili vojsku u Splitu...


  Split


Grad Split danas obuhvaća 8 naselja: Split, Kamen, Stobreč, Žrnovnica, Sitno Gornje, Sitno Donje, Srinjine, Slatine (o. Čiovo). (http://www.split.hr/Default.aspx)
U gradu je bilo sjedište i komanda Vojno-pomorske oblasti (VPO) kao i Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) te čitav niz što većih, što manjih vojnih objekata, pa krenimo redom:


Komanda VPO - Banovina. Danas je u njoj smještena splitska gradska uprava, objekt će biti prenamjenjen u luksuzni hotel po modelu javno-privatnog partnerstva. Tvrtka koja dobije posao, dobiti će 99-godišnju koncesiju na Banovinu, a zauzvrat će izgraditi novu zgradu gradske uprave na Trgu Hrvatske bratske zajednice, pored zgrada Suda i Policijske uprave. (http://www.split-ra.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=66)

Dom JNA - hotel Ambasador, smješten u neposrednoj blizini Matejuške, danas u vlasništvu obitelji Tomislava Ivića, legendarnog trenera Hajdukove "zlatne generacije" iz sedamdesetih. Objekt će se vratiti prvotnoj namjeni za koju je i građen, nakon obnove i dogradnje biti će to mali luksuzni hotel. (http://gi-zasplit.org/novitade/35-iz-medija/524-ambasador-e-biti-pravi-splitski-brend)

Depadansa - predana na korištenje lokalnoj zajednici, pred dvije godine temeljito preuređena za potrebe Središnjeg odijela Gradske knjižnice Marka Marulića, danas jedne od najsuvremenijih i najopremljenijih knjižnica u Hrvatskoj (http://www.gkmm.hr/)

Hotel Duilovo - danas Hotel Zagreb, devedesetih dom mnogobrojnih prognanika i izbjeglica, još uvijek u sastavu MORH-a (PLETER usluge), u sklopu Gradskog projekta Duilovo, omogućena dogradnja i prenamjena objekta. (http://split-ra.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=41)

Vojna bolnica - iako odavno nije vojna, ova bolnica smještena na Križinama, u narodu je još uvijek poznata kao "Vojna bolnica", a zovu je još i "Nova bolnica", službeno "Bolnica Križine". Danas zajedno sa Bolnicom Firule i Splitskim toplicama (sumporno lječilište) čini jedinstveni Klinički bolnički centar Split (KBC Split). (virtualna šetnja bolničkim kompleksom http://draft.gideon.hr/kbcsplit/index.php?show=6)

Institut pomorske medicine - smješten u sklopu bolničkog kompleksa na Križinama (Vojna bolnica), od 16. rujna 1991. djelovao je kao ustanova HRM pod imenom Institut pomorske medicine Hrvatske ratne mornarice. Danas zajedno sa Institutom zrakoplovne medicine i vojnim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite čini Vojno zdravstvenoo središte Zapovjedništva za potporu OS RH. Prizemlje objekta nedavo predano na upotrebu KBC Split. (http://hr.wikipedia.org/wiki/Institut_pomorske_medicine)

Hidrografski institut JRM - danas Hrvatski hidrografski institut (HHI). Izvan je vojnog sustava i kao državni institut obavlja znanstveno-istraživačke, razvojne i stručne radove vezane uz sigurnost plovidbe Jadranom, hidrografsko-geodetsku izmjeru Jadrana, marinsku geodeziju, projektiranje i izradu pomorskih karata i nautičkih publikacija, oceanološka istraživanja, istraživanje geologije podmorja, te izdavačko-tiskarske poslove. (http://www.hhi.hr/indexh.html)

Ratna luka Lora - sjedište Hrvatske ratne mornarice i jedina Pomorska baza u Hrvatskoj (sa dva odjeljka - Sjever-Pula i Jug-Ploče). U Lori se danas nalazi većina postrojbi HRM: Zapovjedništvo, Zapovjedna satnija, Flotila HRM (Zapovjedništvo flotile, Divizijun za površinska djelovanja, Divizijun za potporu, Protuminski divizijun, Odred rezidencijalnih brodova), Obalna straža (Zapovjedništvo, 1. Divizijun), Bojna Obalnog motrenja i obaviješćivanja, Učilište HRM "Petar Krešimir IV". U Lori se nalazi i Dom Hrvatske vojske u kojem se često organiziraju za javnost otvorene manifestacije - predstave, koncerti, skupovi, pa čak i sajmovi, a sportskim terenima se za treninge i nastupe koriste nogometaši NK "Krilnik". Prostorima u Lori privremeno se za predavanja koristi i Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu. (http://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_ratna_mornarica)

Lučica Poljud - danas luka učilišta HRM "Petar Krešimir IV".

Baza za demagnetizaciju brodova - smještena na Marjanu. Dugoročnim planom razvoja objekt je proglašen perspektivnim i njime se još uvijek koristi HRM.

Postaja za kontrolu brodskog magnetizma - hrid Galija, njena sudbina mi je nepoznata, ali pretpostavljam da je još uvijek u funkciji.

Visoka I - nekada vojarna (kasarna) "Dalmatinskih proleterskih brigada", danas sveučilišni kampus Sveučilišta u Splitu. Dva fakuteta koja su se nalazila na rubovima vojarne: Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Građevinsko-arhitektonski fakultet (GAF) su obnovljeni i dograđeni. Vojni objekti su porušeni, izuzev dva na krajnjem sjeverozapadu vojarne, u kojima su smješteni Umjetnička škola i dio Umjetničke akademije, ali je u planu i njihovo rušenje kada se izgrade zamijenski objekti. U sklopu sveučilišnog kampusa, na mjestu porušenih objekata, izgrađeni su novi Ekonomski fakultet, Sveučilišna knjižnica, a u tijeku je izgradnja zgrade tri fakulteta (Prirodoslovno-matematički - PMF, Kemijsko-tehnološki - KTF, Pomorski) te zgrade Studentskog doma sa studentskim centrom, restoranom, ambulantom, sportskom dvoranom, trgovinama... U planu i različitim fazama pripreme je i gradnja Pravnog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Kineziološkog fakulteta, Umjetničke akademije, Rektorata, Sveučilišnih centara - znanstveno-tehnološkog, multimedijalno-kulturnog, pastoralnog i sportsko-rekreacijskog, još jednog studentskog doma-hostela, garaža, parkirališta, trga, parka, zelenih površina, šetnica...Sve u svemu pravi mali studentski grad u kojem će bit objedinjena većina institucija, fakulteta i studija splitskog sveučilišta koje broji 25.000 studenata. (http://www.unist.hr/)

Visoka II - mala vojarna smještena neposredno ispod vodospreme Visoka (116 m/nm), odmah uz Osnovnu školu "Visoka" (nekada OŠ "Braća Dolci"). Tokom rata na prostoru vojarne su se nalazili topnički položaji hrvatske PZO (nakon Marjana najviša točka na području Splita, blizina dviju vodosprema, trafostanice...). Sjećam se da je devedesetih godina bilo i jedno "slučajno" opaljenje  Smiley. Na prostoru vojarne danas su izgrađeni sportsko-rekreacijski centar na otvorenom i pastoralni centar (crkva).

Trstenik - mala vojarna smještena u neposrednoj blizini nekadašnje Vojne bolnice, do pred par godina u njoj su bile smještene postrojbe veze HV, a danas je i ona privedena u civilne svrhe. Objektom se danas koristi Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) - Služba 112, a u njemu je smješten operativno-komunikacijski centar županijskog centra 112. (http://www.duzs.hr/)

Dračevac - danas poznata i kao vojarna "Sveti Križ". Do pred par godina, sjedište IV. Gardijske brigade "Pauci", prije 2 mjeseca prešla je u ruke Grada Splita koji na njenom mjestu planira gradnju Adriatic Business Centra - ABC Split, koji će se sastojati iz četiri cjeline - sajamskog, kongresno-hotelskog, poduzetničko-tehnološkog i trgovačko-uslužnog dijela, uz parkirališni prostor, javni park, sportsko-rekreacijske sadržaje i svu popratnu infrastrukturu. (http://split-ra.hr/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=41)

Žrnovnica - danas raketna baza, skladište mornaričkog UbS za potrebe HRM. Pod upravom Zapovjedništva za potporu OS RH. (http://www.paluba.info/smf/ratne-mornarice-na-prostoru-jugoslavija/aketna-baza-zrnovnica/)

Lučica Brižine - Sv. Kajo - objekt će se i nadalje koristiti kao skladišni kompleks za potrebe skladištenja strateških zaliha goriva.

Divulje - nakon prelaska u hrvatske ruke formirana je 95. Zrakoplovna baza Divulje-Split, danas Letjelište Divulje u sklopu 93. zrakoplovne baze Zemunik-Zadar (eskadrila transportnih helikoptera Mi-8). U Divuljama su danas smješteni i Regionalno središte za pružanje pomoći i uklanjanje posljedica katastrofa, Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), Vatrogasno zapovijedništvo za priobalje, Državna intervencijska postrojba - DIP Divulje-Split (vatrogasci), Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). U planu je i obnova ronilačkog tornja do 2012. (više o tome na http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/42730/Default.aspx)

U ovom pregledu obuhvatio sam objekte na području Grada Splita i pripadajućih mu naselja koji su mi poznati (nažalost za većinu objekata ne znam koje su ime nosili u to doba, ni koje su ih postrojbe JNA koristile, pa sam ih detektirao po lokaciji), kao i značajnije objekte u njegovoj blizini (Divulje, Brižine).
Molim ostale forumaše, posebice one koji su vezani za Split, bilo da su rođeni, žive ili su bili na vojnoj službi u Splitu, da me dopune i isprave tamo gdje je to potrebno. Ujedno pozivam i ostale forumaše da naprave sličan pregled za svoje gradove.
« Last Edit: February 02, 2018, 02:59:07 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #7 on: October 07, 2009, 07:38:26 pm »

 U skopu bivše vojne bolnice je bio i "regrutni centar". Sada je medicinski fakultet i dograđuje se sa laboratorijima i apartmanima za gostujuče profesore.
Na vrhu nakadašnje balkanske ulice (sada vukovarska) u blizini sportske dvorane Gripe bila je mala kasarna centra veza, šta je sada neznam, ali je sigurno civilno.
Bivši vojni muzej i prostor za orkestar RM (tvrđava Gripe), tamo je seda pomorski muzej i likovna akademija.
U bivšoj komandi garnizona (kod trogirske stanice) je sada nekakav sud (možda trgovački).
U bivšem vojnom sudu je sada dio gradske uprave Splita.
Toliko od mene.
Duje
Logged
vojvoda vuk
mornar
*
Offline Offline

Posts: 28


« Reply #8 on: January 07, 2010, 07:26:01 pm »

nekadasnje vojno odmaraliste u ulcinju u crnoj gori,poznatije kao pinjez je iskorisceno,od strane vcg,i podeljeni su stanovi pripadnicima rm cg koliko znam,a rec je o apartmanima koji sadrze kupatilo,jednu veliku sobu u cijem sklopu je i cajna kuhinja i terasu,za sada zive aktivni pripadnici vcg iako su u vecini otkupili te apartmane do sada je dva prodato vecinskom delu stanovnostva ulcinja a to nisu crnogorci,izgleda da ce ovo vojno odmaraliste u trecoj podeli dobiti konacne vlasnike.
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 362


« Reply #9 on: January 07, 2010, 09:49:59 pm »

nekadasnje vojno odmaraliste u ulcinju u crnoj gori,poznatije kao pinjez je iskorisceno,od strane vcg,i podeljeni su stanovi pripadnicima rm cg koliko znam,a rec je o apartmanima koji sadrze kupatilo,jednu veliku sobu u cijem sklopu je i cajna kuhinja i terasu,za sada zive aktivni pripadnici vcg iako su u vecini otkupili te apartmane do sada je dva prodato vecinskom delu stanovnostva ulcinja a to nisu crnogorci,izgleda da ce ovo vojno odmaraliste u trecoj podeli dobiti konacne vlasnike.

Vojvoda Vuk, moram da te dopunim/ispravim. U blizini Ulcinja je postojalo i još postoji vojno odmaralište u uvali Valdanos. Lokacija Pinješ je nešto sasvim drugo - apartmansko naselje čija gradnja je počela pre ratova 1991. godine, pa obustavljena zbog nedostatka novca. Negde 1995. godine VJ i i Vlada RCG postigli su dogovor da RM preda Vladi CG neke brodove koji nisu biliperspektivni za RM, a da zauzvrat Vlada finansira završetak 127 (izvinjavam se ako je broj za 1 ili 2 veći ili manji, davno je bilo) stanova u naselju Pinješ i preda ih Vojsci.

Dakle, Pinješ nikad nije bilo vojno odmaralište, a stanovi su klasični, bio sam u nekoliko njih - od garsonjere do dvoiposobnog, samo za razliku od "kontinentalnih" stanova nemaju tzv špajzu. Podeljeni su i useljavani od 1996. do 1998., koji mesec gore dole, dakle nikako od strane RM RCG, već RM VJ.

O tome šta će neko da radi sa stanom kad ga otkupi ne bih, to je lična stvar pojedinaca, a pogotovo ne bih da ulazimo u identitet kupca/kupaca, neka to analiziraju drugi.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #10 on: January 08, 2010, 05:49:08 pm »

I u Ljubljani je ostalo jako malo objekata bivše JNA koje danas upotrebljava SV.

Kod vojne gimnazije (Franc Rozman-Stane) je dograđeno Ministarstvo odbrane.
Vojna bolnica "Mladika" je danas Ministarstvo vanjskoh poslova.
Vojna bolnica "Moste" danas pripada Kliničnom centru (civilna bolnica).
Kasarna na Kodeljevem (u njoj je bila vojna pekara i intend. skladišta) više nema, izgrađeno je novo naselje.
U bivšoj kasarni (Maršal Tito) na Roškoj cesti su danas škole i i još neki objekti kulture.
U bivšoj kasarni (neznam kako se je zvala) na Roškoj cesti), tu je bio i vojni zatvor (Janša) su danas muzeji i okupljalište mladih (subkultura)
Kasarna na bivšoj Titovoj cesti je srušena i izgrađeno je novo naselje.
Kasarna u Šentvidu je predata crkvi.
Centar veza na Rožniku nije više u vlasti vojske.
Radionice za poravak vozila i vojni otpad-danas je tamo trgovčki centar.

Ima toga još, ali ne mogu se trenutno sjetit.
Duje
 
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 120« Reply #11 on: January 08, 2010, 06:19:58 pm »

To je samo dokaz da je JNA imala ogroman broj objekata. JNA je postala sama sebi svrha.  Nije se transformirala na vrijeme i postala je izuzetno težak financijski teret za čitavu Jugoslaviju.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 484« Reply #12 on: January 08, 2010, 06:32:21 pm »


U bivšoj kasarni (neznam kako se je zvala) na Roškoj cesti), tu je bio i vojni zatvor (Janša) su danas muzeji i okupljalište mladih (subkultura)
 

Metelkova Mesto???
Ako je to to, bio sam tamo pred dvije godine, u hostelu smještenom u bivšem zatvora ( bio proglašen najboljim hostelom na svijetu, sobe uređene u ćelijama, ali ja sam ipak spavao u potkrovlju u zajedničkoj sobi - zanimljivije je i jeftinije  Smiley), a jednu večer sam na par minuta zašao u jedan od tamošnjih "underground" klubova gdje cvjeta supkulturna scena mada nisam taj đir, al eto kad sam već spavao prekoputa...
Logged
Vladimir Ivanović
Stručni saradnik OMJ
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 605


Da sam nomalan, poludio bih.


« Reply #13 on: January 08, 2010, 08:48:25 pm »

Banja Luka

Školski centar OMJ sada je studentski grad, neki kažu kampus, mada mi taj izraz nije jasan.

Kasarna Mali logor, u centru grada, gdje mi je pokojni otac radio, sada je dijelom stambeno naselje, a dijelom je tu i zgrada Vlade RS, a gradi se i zgrada RTRS-a.

Kasarna Kozara je još uvije vojna, ali skoro bez vojnika. Travnjake šiša preduzeće u vlasništvu Dodika, Tamaris, itd. Dio kasarne za teški remont je sada teretana za pripadnika MUP-a.

Kasarna u Zalužanima je skoro prazna i objekti kasarne treba da pripadnu mjesnoj zajednici i da tu bude osnovna škola.
Poligon za obuku vozača oklopnih vozila postaće auto staza za trke.

Kasarna u Trapistima, prije mosta, prazna. Nema više ništa unutra. Tu je bio magacin.

Kasarna u Trapistima, poslije mosta, pored pivare, prazna. Ruševina.

Magacin na Krčmaricama, prazan. Jednom se u njemu izgubio kamion, pa ga tražili danima. Samo da si predočite o dimenzijama magacina. Moj komšija, major, mi kaže, sam samcijat sam dežurni u magacinu na Krčmaricama, a ne znam ni zašto, ni šta tamo ima više čuvati.

Vojna bolnica u centru grada je sada hitna pomoć na prizemlju, a Centar za mentalno zdravlje na spratu.

Vojni sud je neka zgrada od državnih institucija pravosuđa.

Strelište u Vrbanji je sada gradsko groblju u izgradnji. Još nije tamo niko ukopan.

Poligon na Manjači, kasarna Mika Bosnić, još uvijek je vojne namjene, ali na njemu nema nekih velikih vojnih aktivnosti.

Strelište na Rakovačkim Barama je sada mjesto za obuku policije.

Komanda Vojnog okruga, neboder sa desetak spratova je u vlasništvu Vlade RS, gdje su smještena neka ministarstva, gdje radi moj sin.

Dom JNA je zgrada Narodne skupštine RS.

Stari dom JNA je zgrada katastra.

Magacin u Sarici, na obali Vrbasa, u mjesnoj zajednici Trn, prema Laktašima, je prazan.

Zgrada vojne policije je sada Specijalno tužilaštvo za, mislim, organizovani kriminal ili nešto slično.

Eto, to je situacija u Banja Luci.


Vlado
Logged
Korleone
mornar
*
Offline Offline

Posts: 4


« Reply #14 on: January 28, 2010, 10:42:11 pm »


Kasarna Kozara je još uvije vojna, ali skoro bez vojnika. Travnjake šiša preduzeće u vlasništvu Dodika, Tamaris, itd. Dio kasarne za teški remont je sada teretana za pripadnika MUP-a.


Ne mozes reci da u kasarni Kozara nema vojnika, to je jedna od najvecih kasarni u BiH, malo setnje po Budzaku pa se vidi  Wink


Poligon na Manjači, kasarna Mika Bosnić, još uvijek je vojne namjene, ali na njemu nema nekih velikih vojnih aktivnosti.


Na Manjaci su svake godine velike vojne aktivnosti, a postoji i prica da ce postati NATO trening kamp na Balkanu.
« Last Edit: February 01, 2010, 01:12:22 am by leut, Reason: Navođenje citata » Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 60   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.