PALUBA
May 28, 2020, 01:38:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60   Go Down
  Print  
Author Topic: Što je ostalo od JNA?  (Read 239765 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #795 on: October 01, 2015, 09:06:36 am »

Inače potok Trstenik je živa voda a ne slivni kanal za oborinske vode kako mnogi vole misliti no nije ni čudo jer tako i izgleda, nekoć davno bio je jedini izvor na Splitskom poluotoku koji ni ljeti nije presušivao zvao se "Kraljevo vrilo" ili "Carska voda", i za kraj ovog malog offtopica postoji još jedan potok istog imena u mojoj blizini a iste i slične nazive/toponime možemo naći i diljem Balkana Smiley

Jeste @Јеster,Trstenik i znam i za unutrašnjosti pa zato možda i nisam siguran u svoja sjećanja.Isto tako i naziv Resnik mislim da je bilo u Kaštelima ali i na nekim drugim mjestima itd...pa nisam siguran sa sjećanjima.

Poz.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #796 on: October 13, 2015, 05:57:26 am »

Karaula "Krvavi potok" na prodaju. Neslavno propada. Najprije prodavana za 90.000 eura i nije prodana, pa smanjena cijena na 65.000 eura i opet nije prodana. Karaula obuhvata dva objekta 192m2 i 158m2 te 2,373m2 zemljišta....

Vir: "Primorske novice"
http://www.primorske.si/Naslovnica
13. oktober 2015

Kdo bo rešil stražnico?

Stražnico ob glavni cesti v Krvavem Potoku, ki je bila do letos v najemu krajevne skupnosti, obrambno ministrstvo prodaja na javni dražbi. Hkrati pa nekaj sto metrov stran občina gradi vaški dom. Zgodba ima že dolgo brado, saj si je občina že pred leti brez uspeha prizadevala stražnico pridobiti brezplačno, a se je zaradi denacionalizacijskega postopka in zakonodaje zapletlo.

KRVAVI POTOK  Stražnico v Krvavem Potoku pri Kozini, zgrajeno leta 1950, je obrambno ministrstvo prvič poskusilo prodati na dražbi decembra lani. Takrat je izklicna cena znašala 90.000 evrov, kupca ni bilo. Na drugi dražbi konec septembra letos je bila izklicna cena 65.000 evrov, a je spet ostala neprodana.

Naslednja dražba te stražnice bo najverjetneje 29. oktobra, izklicna cena še ni znana. Na obrambnem ministrstvu so nam povedali, da zanimanja ni prav veliko. Doslej so sicer prejeli nekaj poizvedovalnih telefonskih klicev ter šli z interesentom na en ogled, vendar je ogled stražnice možen tudi samostojno, zato zelo natančnih podatkov o zanimanju za nakup nimajo.

Stražnica obsega dve stavbi - poleg glavne, velike 192 kvadratnih metrov, še 158 kvadratnih metrov velik pomožni prostor. Obe počasi propadata, a se ne rušita. Okoli njiju pa je še 2373 kvadratnih metrov stavbnega zemljišča.


Med Ankaranom in Novo Gorico se nahaja 20 nekdanjih vojašnic in stražnic. V ankaranski, koprski in novogoriški občini so urejene in v uporabi; na Debelem rtiču, v Ankaranu, Moretinih, Božičih, Kastelcu; v Ajševici, Grgarju, Rijavcih, Pristavi, na Sabotinu. Skupaj je takih deset. V hrpeljsko-kozinski, sežanski in komenski občini pa so vse razen ene prazni. To so nekdanje stražnice v Mihelah, Krvavem Potoku in Vrhpolju pri Kozini, ki so na prodaj, v sežanski občini sta prazni in v ruševinah stražnici v Gropadi in Vogljah, v komenski pa v zelo slabem stanju stražnici v Brjah in Mohorinih, v Kostanjevici na Krasu je prazen nekdanji izobraževalni center. Le stražnica v Novi vasi je v najemu, nekdanjo vojašnico v Sežani pa uporablja Uprava za zaščito in reševanje.* 230-strazarnica1.jpg (106.03 KB, 620x465 - viewed 188 times.)

* 231-strazarnica2.jpg (83.19 KB, 620x465 - viewed 112 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #797 on: October 22, 2015, 11:52:48 am »

Vir: "Vijesti rtl hr" Zagreb
http://www.vijesti.rtl.hr/
22.10.2015

Vlada donijela odluku o realizaciji velikog turističkog projekta Muzil u Puli

Muzil se rasprostire na približno 170 hektara zemljišta na najzapadnijem dijelu pulskog zaljeva i čini središnji dio pulske rivijere

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku pokretanju postupka za iskazivanje interesa za realizaciju razvojnog projekta Muzil na poluotoku Muzil u Puli, koji bi osim smještajnih turističkih kapaciteta sadržavao i golf igralište, marinu i kulturni centar.

Temeljem odluke objavio bi se javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za projekt kojim se, uz ostalo, planira realizacija turističkog smještaja od oko 2.270 postelja, građevina javne, društvene i poslovne namjene, plažnog kompleksa, golf igrališta s 18 rupa, marine s 380 vezova i kulturnog centra, a predviđena je i mogućnost stanovanja.

Riječ je o bivšem vojnom kompleksu Muzil, koji je 2011. predan Agenciji za upravljanje državnom imovinom kao neperspektivna vojna imovina, a vlasnici su Grad Pula i država.

Muzil se rasprostire na približno 170 hektara zemljišta na najzapadnijem dijelu pulskog zaljeva i čini središnji dio pulske rivijere, kazao je ministar turizma Darko Lorencin.

Dodao je i kako će se posebna pažnja posvetiti zaštiti građevina kojima je utvrđen status kulturnog dobra te zaštiti prirode. Razvojni će se projekt, kazao je Lorencin, ostvariti uspostavom prava građenja i koncesije, što je metodologija koja je usvojena i za projekt Kupari, koji je pred finalizacijom......
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #798 on: November 18, 2015, 01:23:42 pm »

Vir:"Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/default.aspx
18.11.2015

novi splitski prvokategornik

Prvi gosti u hotel Ambasador stižu u ljeto 2017. godine

Oko 110 kreveta i pet apartmana imat će novi smještajni objekt vrijedan 17 milijuna eura, za čije dijelove tvrtka ‘Retoi’ od Županije traži 20-godišnju koncesiju na pomorskom dobru


Iduća godina mogla bi nam biti godina izgradnje i otvaranja hotela širom grada.

 Konačno, rekli bismo, jer svi znamo koliko je Splitu nasušna potreba povećati broj kreveta zbog rasta turističkog prometa koji se svake godine bilježi u dvoznamenkastim postocima.

 U toj priči važno mjesto imat će i budući hotel “Ambasador”, jer će radovi na izgradnji novog objekta započeti već iza Nove godine. Potvrdio nam je to Nenad Kurtović, direktor tvrtke “Retoi”, u čijem je vlasništvu objekt između Matejuške i Zapadne obale, s tim da bi radovi na novom visokokategorniku trebali biti dovršeni uoči turističke sezone 2017. godine.

Wellness i garaža

 Radi se o investiciji “teškoj” 17 milijuna eura, koja uključuje rušenje starog, derutnog objekta, izgrađenog prije 80 godina, i izgradnju novih smještajnih kapaciteta na istoj lokaciji. Kao preduvjet toj najavi, županijska uprava je na inicijativu investitora iz “Retoija” raspisala natječaj za koncesiju na pomorskom dobru ispred hotela radi izgradnje i gospodarskog korištenja garaža, wellness centra, štekata i ostalih pratećih sadržaja na rok od 20 godina, čime će cijeli projekt biti zaokružena cjelina.

 Za taj bi se dio plaćala godišnja koncesijska naknada od 140.754 kuna, navedeno je u nadmetanju.

 Radi se o prostoru, odnosno pojasu površine 1300 metara četvornih, koji se nalazi između hotelskog objekta i novoizgrađene dužobalne šetnice, gdje će biti velika terasa sa štekatom, površine 1137 kvadrata, uz još dvije podrumske etaže - na drugoj će biti garaža, a na prvoj zajednički sadržaji, u sklopu kojih i wellness centar. Sam hotel trebao bi imati kapacitet od 110 kreveta i pet luksuzno opremljenih apartmana.

Treća lokacijska dozvola

 Rok za dostavu ponuda potencijalnih koncesionara je 16. prosinca, a njihovo otvaranje je u zgradi Županije zakazano za 18. prosinca ove godine. Gradski Upravni odjel za graditeljstvo je početkom rujna izdao lokacijsku dozvolu za hotel, a tek nakon što vijećnici Županijske skupštine potvrde koncesiju, investitor će moći zatražiti i potvrdu glavnog projekta.

- Nadamo se da će ovaj put zaista biti kako je najavljeno. Toliko nam se puta priča izjalovila, da me je sve strah opet govoriti. Ovo nam je već treća lokacijska dozvola - našalio se Kurtović i dodao kako je cijeloj priči izuzetno dobro došla nova šetnica do Matejuške.

 Priznao nam je kako je glavni projektant Neno Kezić, zajedno s kolegama Emilom Šverkom i Norom Roje napravio odličan posao, te da jedva čeka podijeliti s javnošću nove vizualizacije koje ćemo dobiti nakon što se dobije koncesija. Svakako, ono što znamo je da će ulaz u garažu biti sa sjevera, a dio spomenute terase neće biti u današnjem obliku, već će se otvarati prema podrumu stubištem.

PIŠE: Nikolina LULIĆ,
FOTO: Nikola VILIĆ/CROPIX

VREMEPLOV POD SOLURATOM

 1937. - nakon dvije godine izgradnje otvoren je hotel “Ambasador”, koji se prema projektu ing. Josipa Kodla gradio na mjestu srušene klaonice ispod Solurata
 1945. - četverokatnica s 52 sobe prelazi pod vojnu upravu i postaje Dom JNA, te u toj ulozi dočekuje Domovinski rat
 1952. - s južne strane glavnog objekta dograđuje se novo “krilo” u kojem se otvara kinodvorana
 1962. - obavlja se temeljita obnova pročelja i interijera nekadašnjeg hotela, te se uređuje dvorište s ugostiteljskim sadržajem i plesnim podijem
 1997. - proslavljeni nogometni trener Tomislav Ivić od Grada kupuje objekt i od tada postoji ideja vraćanja u prvotnu namjenu
 
PROJEKT U BROJKAMA

 17 milijuna eura vrijedna je turistička investicija

 1300 kvadrata iznosi koncesijska površina na pomorskom dobru

 2017. godine planiran je dovršetak radova na objektu
 


* ImageHandlerL80AF9BC.jpg (61.87 KB, 680x452 - viewed 90 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #799 on: November 24, 2015, 06:16:06 am »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/default.aspx
23.11.2015.

Prekogranični projekt

Splitski hidrografi će izraditi novu nautičku kartu Crne Gore

Hrvatski hidrografski institut kao korisnik europskih sredstava će dobiti iznos od 276.196,49 eura, a od toga 223.277,24 eura bespovratnih sredstava.

 HHI sufinancira projekt u iznosu od 20.687,12 eura dok Sveučilište u Dubrovniku, Institut za more i priobalje (partner u projektu) sufinancira projektu u iznosu od 32.232,13 eura.

 Dakle ukupno sufinanciranje u iznosu od 52.919,25 eura.

 Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i Javno poduzeće „Morsko dobro“ će dobiti iznos od 259.869,48 eura, a od toga 220.889,06 eura bespovratnih sredstava. Ukupno sufinanciranje sa crnogorske strane iznosi 38.980,42 eur. Predviđeno trajanje projekta CoRE je 23 mjeseca.

 Lokacija na kojoj se odvijaju projektne aktivnosti je Dubrovačko-neretvanska županija i crnogorsko primorje. Glavne teme projekta CORE su zaštita mora i pomorskog dobra u pograničnom području Hrvatska-Crna Gora.

 Opći cilj projekta je pridonijeti poboljšanju ukupne zaštite i očuvanja istočnog dijela Jadrana.

 Specifični ciljevi su: izraditi novu nautičku kartu sa ažuriranim hidrografskim mjerenjima (plovni putevi / očuvana staništa) i sigurnosne preporuke na temelju istraživanja i prikupljenih podataka, a koji se odnose na promjene obalne granice u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori pod utjecajem erozije i jačine valova; povećati opće znanje dionika projekta o pomorskom dobru (komponenta obale) i održive litoralizacije u prekograničnom području.


PSD, HHI
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #800 on: February 15, 2016, 06:25:22 am »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
14.02.2016.

Velika kasarna u centru Sinja danas je dom za štakore i odlagalište otpada

SRAMOTA U CENTRU GRADA

Bivša vojarna Ivaniša Nelipića, koju je još 2011. godine Vlada RH bez naknade odlučila ustupiti gradu Sinju, prerasla je u veliki komunalni problem i ruglo alkarskoga grada. Nekadašnja vojarna Reiner, u lokalnom izričaju Rajn kasarna, slika je u ogledalu neuspješnosti i nebrige sinjske gradske vlasti. Vojarna Reiner sagrađena je 1901. godine. Sve do prije 15-ak godina ona je služila različitim vojskama. Posljednji koji su je koristili bili su pripadnici 126. brigade i 16. domobranske pukovnije HV-a, nakon što je 4. listopada 1991. godine Sinj napustio posljednji vojnik bivše JNA. Dotadašnjoj kasarni nazvanoj po partizanskom narodnom heroju Tadiji Anušiću iz Glavica nadjenuto je ime vojarne srednjovjekovnog velikaša Ivaniša Nelipića. Inače, Anušić je rođen 1896. godine u selu Glavice kod Sinja.

Porijeklom je iz katoličke obitelji Anušića koji su najvjerojatnije došli u Sinj još 1699. godine iz Livna. Borio se protiv fašista, Talijani su ga zarobili i strijeljali jer nije htio izdati svoje drugove.

Završetkom Domovinskog rata HV je u vojarni zadržala stražarsku službu, a onda su je proglasili neperspektivnom i potpuno napustili. Odlaskom HV-a nad svim što je unutar vojarne imalo bilo kakvu vrijednost nastao je opći grabež te je u najkraćem roku devastirana do neprepoznatljivosti. Istovremeno su u gradu Sinju vapili za poslovnim prostorima potrebnim dijelovima državnog aparata, kao i lokacijama za izgradnju vrijednih društvenih sadržaja. U tom su kontekstu 2007. godine Sinjani uputili zahtjev Vladi RH da im već bivšu vojarnu Ivaniša Nelipića površine 37.875 metara kvadratnih, u međuvremenu procijenjene vrijednosti 67,5 milijuna kuna, daruje bez naknade za potrebe izgradnje nove zgrade osnovne škole, glazbene škole, sportske dvorane i drugog. Vlada RH je 3. kolovoza 2011. godine udovoljila 4 godine prije postavljenom zahtjevu iz Sinja, uvjetujući potpisivanje ugovora o darovanju donošenjem detaljnog plana uređenja (DPU) toga prostora.

Traženi DPU Gradsko vijeće Sinja donijelo je u listopadu 2011. godine. Ali umjesto za sadržaje iskazane u zahtjevu iz 2007. godine i sadržane u odluci Vlade iz kolovoza 2011. godine, DPU je prostor ex vojarne definirao za potrebe jednog ili više domova za starije i nemoćne, liječničke ordinacije te za smještaj ureda Centra za socijalnu skrb, Državnog inspektorata, Županijskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog auto-kluba...

Dobronamjerne primjedbe o disproporciji Vladine i gradske namjene bivše vojarne iz gradske vlasti "začipali" su tvrdnjama kako su DPU radili da bi dva poznata investitora mogla što prije krenuti s izgradnjom staračkih domova, jednog za smještaj 70 i drugog za 450 osoba s ukupno oko 150 zaposlenih. Paralelno s nastavkom devastiranja bivše vojarne, koja se pretvorila u leglo narkomana i probisvijeta, a samo u jednom danu u kolovozu prošle godine podmetnuti su požari u dvije zgrade, i najnaivniji su shvatili da su obećanja gradskih vlasti o poznatim investitorima bez pokrića. Kojih su se gradski čelnici u javnim istupima i dalje držali kao pijan plota. Sve do prije nedavnih parlamentarnih izbora kada je gradska vlast objavila da će se u ex vojarni Ivaniša Nelipića izgraditi veteranski centar, jedan od četiri u RH, koji će se financirati EU novcem i za koji je već osigurano 5 milijuna eura.

Za taj centar Gradsko vijeće odlučilo je izdvojiti 20.740 metara kvadratnih bivše vojarne. U međuvremenu je objavljen javni poziv potencijalnim investitorima staračkih domova za parcelu od 6607 metara kvadratnih. Kakva je namjena za još preostalih nešto više od hektara, nije poznato. Poznato je, međutim, da nesposobna gradska vlast vezano za uređenje bivše vojarne mijenja sadržaje sukladno trenutačnim političkim potrebama i da primljeni dar države vrijedan 67,5 milijuna kuna pretvara u gradski komunalni, zdravstveni i sigurnosni problem, za čije će rješavanje trebati barem još toliko novca. A što je najgore od svega, izgledno je da za sve skupa nitko i nikada neće odgovarati. Jer su u pitanju sinjska i hrvatska posla.

ZABORAVLJENOG HEROJA STRIJELJALI DVA PUTA

Tijekom devedesetih smetalo je sve partizansko, pa su tako pojedini HDZ-ovci nastojali izbrisati i djelo istinskog heroja Tadije Anušića iz Glavica. Naime, kasarna koja je desetljećima nosila ime po partizanskom narodnom heroju Anušiću, preimonovana je u vojarnu srednjovjekovnog velikaša Ivaniša Nelipića. Sinjani nisu baš prihvatili tu promjenu te su vojarnu i dalje zvali 'Anušićeva'. Inače, Anušić je rođen 1896. godine u selu Glavice kod Sinja. Porijeklom je iz katoličke obitelji Anušića koji su najvjerojatnije došli u Sinj još 1699. godine iz Livna. Borio se protiv fašista, Talijani su ga zarobili i strijeljali u siječnju 1942. jer nije htio izdati svoje drugove. Zanimljivo, u pojedinim izvorima spominje se da su ga strijeljali dva puta jer je bio živ poslije prvog plotuna.

Spomen-obilježje Tadiji Anušiću postavljeno je sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća. Bista je srušena 1995., ali ju je obitelj uspjela spasiti. Od 1990. bista je stalno oštećivana. U 2006. godini Šimun Anušić, Tadijin unuk, revoltiran, kako je rekao, odnosom gradske vlasti prema djelu njegova djeda, srušio je postolje na kojem je stajalo djedovo poprsje odliveno u bronci.

-Otišao sam kod gradonačelnika i pitao ga što Grad namjerava učiniti s devastiranim spomen-obilježjem. Svaki dan sam tom ulicom prolazio na posao i počelo mi je smetati to ruglo - govorio je Anušić.


* IMG_5523.jpg (103.69 KB, 720x960 - viewed 154 times.)

* IMG_5524__1_.jpg (133.6 KB, 720x960 - viewed 102 times.)

* IMG_5554__2_.jpg (165.01 KB, 960x720 - viewed 91 times.)

* IMG_5558.jpg (90.54 KB, 720x960 - viewed 102 times.)

* IMG_5559.jpg (79.2 KB, 720x960 - viewed 102 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #801 on: February 15, 2016, 11:59:10 am »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
15.02.2016.

Hoćete unajmiti Titovu vilu za vjenčanje? Spremite 28 tisuća kuna i nadajte se da ima mjesta

- Svi vikend termini od svibnja do kraja rujna su nam već gotovo rezervirani, a bilo j­­e slučajeva da se pojedine subote rezerviraju i po dvije godine unaprijed. Već godinama bilježimo rast interesa i da imamo i dvostruko ljetnih termina svi bi bili zakupljeni - otkriva nam Marin Urlić, voditelj ovog rezidencijalnog objekta

U prošloj godini u proračun Grada Splita direktno je od komercijalnog korištenja Vile Dalmacije uplaćeno 675.625,00 kuna, što je povećanje od gotovo 100 tisuća kuna u odnosu na 2014. godinu.

Popunjenost se već sada rasteže od ranog proljeća do kasne jeseni, a razlog ove sezonalnosti tek su kiša i hladnoća koje ograničavaju korištenje prekrasne vanjske terase okružene kolonadama.

- Svi vikend termini od svibnja do kraja rujna su nam već gotovo rezervirani, a bilo j­­e slučajeva da se pojedine subote rezerviraju i po dvije godine unaprijed. Već godinama bilježimo rast interesa i da imamo i dvostruko ljetnih termina svi bi bili zakupljeni - otkriva nam Marin Urlić, voditelj ovog rezidencijalnog objekta na južnim padinama Marjana, iz čega je jasno da i građani baš poput nekada Josipa Broza Tita obožavaju ovu vrijednu gradsku nekretninu.

Najveći interes vlada za najam povodom organizacije svečanih večera nakon vjenčanja, a zainteresiranih je usprkos cijeni najma jako puno, jer nema puno takvih reprezentativnih, a ujedno i intimnih nekretnina koje se mogu unajmiti na kraći period. Pritom su bonusi koje nudi Vila Dalmacija uz terasu s pogledom na more i perivoj, veliki ograđeni parking, opremljena kuhinja, ali i unutarnje prostorije koje mogu poslužiti kao opcija 'B' u slučaju nevremena.

- Vjenčanja zahtjevaju kompleksnu organizaciju, pa iako ugovor o zakupu traje 24 sata, teško je raditi vjenčanja dan za danom, to nas na neki način ograničava - kazuje Urlić, koji nas upućuje na aktualni Pravilnik o davanju na korištenje dijela prostora kompleksa „Vila Dalmacija“ i visini naknade za korištenje istog koji je na snazi od svibnja 2015. godine, a kojim se propisuju pravila i cijene najma.

Četiri zaposlena

Iz njega proizlazi kako se prostorije Vile bez naknade mogu koristiti tek u protokolarne svrhe Predsjednika Republike, Sabora, Vlade, te što je i najčešće potrebe Grada Splita i Ureda gradonačelnika za razne proslave, službene prijeme, svečane sjednice i obljetnice. Za komercijalno korištenje prizemlja Vile (glavna sala, terasa u prizemlju, vrt, kuhinja i pomoćni prostori) utvrđena je fiksna novčana naknada u iznosu od 20.000 kuna.

Tu se uz proslave vjenčanja, za domaće i strane tvrtke organiziraju seminari, okrugli stolovi, razne promocije, domjenici, a snimljeni su i kadrovi TV serije 'Igra prijestolja'. Sportskim, kulturnim i drugim udrugama te neprofitnim organizacijama propisan je pak popust od 50 posto pa prizemlje može biti njihovo na jedan dan za 10 tisuća kuna.

Na sve ove iznose potrebno je dodati i PDV, ali i uslugu agencijskog čišćenja kojeg obavlja tvrtka odabrana na javnom natječaju, u fiksnom iznosu od 2500 kuna plus PDV. Dakle ukupno 28.125 kuna za komercijalno korištenje, tj. 15.625 kuna u slučaju da je organizator događanja udruga.

Za događaje od posebnog interesa za Grad može se donijeti odluka o korištenju, pa organizatori plaćaju naknade samo za troškove tekućeg održavanja u iznosi 3750 kuna, a time se pokriva grijanje, hlađenje, potrošnja električne energije i vode, te angažiranje dodatnih dežurnih djelatnika.

Upravo zahvaljujući komercijalnoj djelatnosti „Vila Dalmacija“, u kojoj su zaposlene samo četiri osobe, je samoodrživa. Pa iako djelomično i dalje nedostupna Splićanima, u bliskoj budućnosti mogla bi postati u potpunosti zatvoren kompleks, ukoliko se ostvare najave gradonačelnika Ive Baldasara da cijelu površinu od 18 hektara u dughoročnu koncesiju prepusti privatnom ulagaču koji bi na tom mjestu otvorio luksuzni hotel za bogatu klijentelu.


* Vila Dalmacija.jpg (932 KB, 1280x666 - viewed 130 times.)
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 787« Reply #802 on: February 17, 2016, 09:54:13 am »

Nova Varoš - Bistrica: Od vojnog tunela do magacina krompira


Nedovršeni podzemni objekat nekadašnje JNA u Bistrici, građen kao skladište nafte, uskoro dobija novu namenu.

VOJNI tunel u Bistrici dugačak nekoliko kilometara, koji se račva u više pravaca sa „nišama“ i „džepovima“ od po desetinu kvadrata, ali i dvoranama visokim 12-15 metara, površine kao mini-sportski tereni sa veštačkom travom, uskoro bi mogao da dobije civilnog gazdu.

- Sa objekta bivše JNA skinuta je oznaka vojne tajne i sa predstavnicima Ministarstva odbrane u sutra će se, prilikom posete tunelu, razgovarati o novoj nameni - kaže za „Novosti“ Dimitrije Paunović, predsednik opštine Nova Varoš.

Gradnja tunela u selu Bistrica, pored Limskog jezera, na raskrsnici puteva za Prijepolje, Priboj i Novu Varoš, započela je pre 28 godina, a radovi su prekinuti 1996. zbog nedostatka novca. U međuvremenu je ovaj podzemni objekat bivše JNA dospevao u žižu javnosti, u prvom redu zbog tajnosti u kojoj je građen, ali i nagađanja o povremenom korišćenju i opasnosti po zdravlje građana. Lavinu glasina i strepnje meštana pokretala je i serija podrhtavanja tla i „gorskih udara“ u Limskoj.

- Vojni objekat građen je za skladištenje nafte i naftnih derivata, a može se koristiti i za druge robne rezerve - istakli su predstavnici Vojno-građevinske uprave Ministarstva odbrane, još pre tri godine, pružajući priliku novinarima i predstavnicima lokalne uprave da zavire u svaki kutak podzemnog objekta. Saopšteno je da je izvedena tek trećina planiranih radova, a demantovano je da se tu skladišti nuklearni otpad i uništavaju ubojna sredstva.

Prostorije u objektu su suve „kao barut“. Kroz tunel se mogu kretati kamioni, a veći deo poda ima betonsku podlogu i kanale za instalacije, dok deo ima ugrađenu rasvetu.

- Ima ideja da ovde budu magacini krompira ili skladišta za drugu robu - najavljuje zamenik predsednika opštine Ivan Mladenović. - Nastojimo da se u rad pusti mini-hidroelektrana, čiji je cevovod oštećen zbog klizišta i nestalo je oko 50 metara cevi.

MINI-HIDROCENTRALA

GRADITELjI su podigli i mini-hidroelektranu snage dva puta 350 kilovata, koja je svojevremeno nekoliko meseci osvetljavala tunel. Izgrađena je kraj magistrale i glavnog ulaza u tunel, a cevima dugim oko 1,5 kilometara voda je dovedena sa brane na reci Bistrici.Više nije "vojna tajna", prodaju JNA HE


Nova Varoš -- Opština Nova Varoš zainteresovana je da od Vojske Srbije kupi mini hidroelektranu u Bistrici.


Hidroelektrana je izgrađena pre 30 godina za potrebe tunela namenjenih čuvanju robnih rezervi tadašnje Jugoslovenske narodne armije.

"Radovi na izgradnji i opremanju tunela za robne rezerve su odavno napušteni, a pošto je skinuta oznaka vojne tajne sa objekata u Bistrici, Vlada Srbije će ovih dana doneti odluku o prodaji mini elektrane", rekao je novinarima načelnik Zlatiborskog okruga i predsednik opštine Nova Varoš u tehničkom mandatu Dimitrije Paunović.

Prednost u kupovini imaće opština na čijoj je teritoriji izgrađena.

"Mi očekujemo nam se odobri i višegodišnja otplata objekta kroz efekte koje bude donosila elektrana. Mi smo takvu odluku usvojili u lokalnoj Skupštini i spremni smo da se pojavimo kao zainteresovani kupac", kaže Paunović.

Kako se nezvanično saznaje, početna cena mini hidroleketrane biće oko 100 miliona dinara, a upućeni kažu da će još toliko novca biti potrebno za dodatne radove kako bi počela da se proizvodi struja.

U novovaroškoj opštini kažu da bi ta ulaganja finansirali kreditom koji bi otplaćivali prodajom struje.


b92.net
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 400


# proće i ovo


« Reply #803 on: February 17, 2016, 11:54:12 am »

Relativno blizu je i slican objekt u Beloj Reci, pricalo se da ce i njega komercijalizirati.

poz.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 056« Reply #804 on: March 20, 2016, 01:39:31 pm »

Bivsa Karaula Jezersko


* image.jpeg (230.82 KB. 1280x720 - viewed 179 times.)

* image.jpeg (251.18 KB. 1280x720 - viewed 65 times.)

* image.jpeg (259.51 KB. 1280x720 - viewed 154 times.)

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 056« Reply #805 on: March 20, 2016, 01:58:19 pm »


* image.jpeg (487.58 KB. 1280x720 - viewed 120 times.)

Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 787« Reply #806 on: March 29, 2016, 07:49:00 pm »

Srbija rasprodaje vojne objekte i kasarne!


Direkcija za imovinu Republike Srbije raspisala je javni oglas za prodaju nepokretnosti koje nisu neophodne za funkcionisanje Vojske Srbije.Reč je o vojnim kompleksima u Aleksincu, Ostružnici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Čačku, Užicu, Valjevu, Beloj Crkvi, Staroj Pazovi, Rumi i Vršcu, a rok za dostavljanje ponude je 9. april.

-Vojni kompleks „Povalija“ – RRFD „Kamenica“ u Novom Sadu, koji se nalazi u Sremskoj Kamenici, na površini od 17.085 kvadratnih metara, u okviru kojeg je nekoliko objekata, magacina, stražarnica, prodaje se po sniženoj početnoj kupoprodajnoj ceni od 362.997 evra.

-Za kasarnu „Alibegovac-Karagač“ u Novom Sadu, s više magacina, zgrada, objekata, početna cena je 410.055 evra.

-Vojna ekonomija „Lisnik”“ u Sremskoj Mitrovici na površini od 35.313 kvadratnih metara prodaje se po početnoj sniženoj ceni od 13.128 evra.

-Za vojni kompleks „Belegiš“ – objekat UPT u Staroj Pazovi počena kupoprodajna cena je 63.555 evra, a u okviru njega je operativni centar na površini od 257 kvadrata i zemljište ukupne površine 6 hektara 7 ari i 56 kvadratnih metara.

-U kasarni „Ulica Stevice Jovanovića 32“ u Zrenjaninu prodaje se zemljište ukupne površine 6 ari i 77 kvadratnih metara po početnoj ceni od 15.518 evra.

-Direkcija je na ponudu ponudila i vojnu kasarnu „NH

Prodaje se i vojni kompleks-skladište „Pod tvrđavom“ u Novom Sadu, koji čine garaža zatvorena s tri strane, magacini, objekti i zemljište. Počena cena je 1.215.964 evra.

Za Vojni kompleks Klub Vojske „Venac Radomira Putnika 2“ u Somboru, u okviru kojeg je objekat na više spratova na površini od 4.195 kvadrata, metalni kiosk, letnja pozornica, i nekoliko manjih objekata, počena cena je 1.304.932 evra.

U Pančevu se za 12.364 evra prodaje deo vojnog kompleksa „Kačarevo”, koji čini vanknjižni objekat betonske konstrukcije – zgrada prijemnog centra površine 40,50 kvadratnih metara.

Uz javni poziv napomenuto je da lice koje kupi tu vojnu ekonomiju ima obavezu da se pridržava Zakona o poljoprivredi i Zakona o planiranju i izgradnji.Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #807 on: April 18, 2016, 03:07:17 pm »

Terasa "Dom JNA" Split - nekad (Hotel Ambasador)


* Dom JNA Split.jpg (114.14 KB, 800x514 - viewed 111 times.)
Logged
Jure Stefanovski
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 474« Reply #808 on: April 19, 2016, 10:53:13 pm »

Već smo bili spomenuli hotel Duilovo/Zgreb i disco Titanik:


* Titanic.jpg (1399.48 KB. 2656x1494 - viewed 142 times.)* Titanickjk.jpg (635.52 KB. 2656x1494 - viewed 70 times.)

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #809 on: June 02, 2016, 05:28:41 am »

Vir: "Slobodna Dalmacija" Split
http://slobodnadalmacija.hr/
01.06.2016.

Hotel 'Zagreb' nakon sezone ide u prodaju

Sada ćemo prodavati samo dio koji ćemo vlasnički riješiti. Na red će zatim doći parcela u susjedstvu hotela, površine 14 tisuća kvadrata, koja je pogodna za gradnju, zatim bungalovi i drugi stambeni objekti - ističe Boban

Država će nakon ljeta raspisati javni natječaj na kojem će prodavati hotel "Zagreb" na Duilovu!

Potvrdio nam je to Tomislav Boban, predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), tijekom obilaska toga turističkog kompleksa na istočnom dijelu grada, gdje je boravio u pratnji Velimira Anića iz Ministarstva obrane (MORH) koji radi na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa.

–Radimo na raščišćavanju vlasništva za hotel "Zagreb" i vjerujem da ćemo do konca turističke sezone imati potrebnu dokumentaciju. Tada ćemo krenuti u procjenu vrijednosti objekta i staviti ga na tržište – kazao nam je Boban.

Sigurno je da će za vojni hotel, čije su nekada uređeno kupalište naši sugrađani rado posjećivali, biti zainteresiranih turističkih grupacija. Još prije dvije godine "Slobodna" je pisala da je DUUDI-ju za Duilovo pristiglo 10 ponuda, među kojima su bile domaće tvrtke "Solaris", "Titan nekretnine" i "Karisma Hotels Adriatic", koja je u suvlasništvu "Agrokora", te turske kompanije "Casta Istanbul Dubai" i "Argrup Istanbul".

Ipak, zbog neriješenih vlasničkih odnosa potencijalnim se kupcima neće nuditi cijeli kompleks.

–Sada ćemo prodavati samo dio koji ćemo vlasnički riješiti. Nastavit ćemo s raščišćavanjem ostalih nekretnina da bismo ih poslije mogli ponuditi za daljnje projekte. Na red će doći parcela u susjedstvu hotela, površine 14 tisuća kvadrata, koja je pogodna za gradnju, zatim područje gdje su bungalovi i drugi stambeni objekti. Neki od tih bungalova su u privatnom vlasništvu i tu moramo biti spremni na kompromise ako želimo imati cjeloviti obuhvat prostora za daljnju investiciju – istaknuo je prvi čovjek Državnog ureda.

Do dolaska novog vlasnika, turističko-ugostiteljskim objektom će upravljati MORH-ova tvrtka "Pleter usluge", na čijem je čelu general pukovnik Marijan Mareković.

–Tvrtka "Pleter usluge" od prošle godine gospodari hotelom "Zagreb" na isti način na koji je "Club Adriatic" gospodario drugim MORH-ovim objektima, kao što su kampovi u Selcu, Baškom Polju i Orebiću. To nema veze s vlasničkim odnosima – rekao je Boban i dodao u razgovoru s generalom Marekovićem kako uoči glavne turističke sezone uređuju 36 soba u hotelu "Zagreb".

Dvije zvjezdice

Da turistički sadržaji u državnom vlasništvu ne bi nastavili propadati, tvrtka "Pleter usluge" je prije godinu dana počela upravljati Duilovom. Samo za dobivanje kategorizacije hotela uložili su više od dva milijuna kuna, pa sada "Zagreb" ima dvije zvjezdice, a gostima nudi 105 soba, 15 apartmana, kongresne dvorane...
Logged
Pages:  1 ... 49 50 51 52 53 [54] 55 56 57 58 59 60   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.09 seconds with 24 queries.