PALUBA
September 27, 2020, 04:01:12 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 [18]   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 62837 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 524« Reply #255 on: March 07, 2020, 06:33:29 am »

Пут војног санитета у срце Африке дуг 12.000 километара
Аутор: Милан Галовић петак, 06.03.2020.

Српска болница у мисији УН у Бангију постала аутономна, па су уређаји, возила, намештај и пратећи материјал превезени поморским, друмским и ваздушним путем


* dru03misija.jpg (132.77 KB. 672x499 - viewed 49 times.)


Дубоко у Африци, у Бангију, главном граду Централноафричке Републике (ЦАР), налази се српска војна болница у оквиру мисије УН у овој земљи. Војномедицинско особље Министарства одбране и Војске Србије у мисији „Минуска” је још од краја 2014. године, у сменама које трају по шест месеци. To је изузетно професионално искуство, представљање наше земље на међународној сцени на најбољи начин, имајући у виду углед који наши војни лекари имају у међународним мисијама, па и зарада за Србију, будући да ове трошкове покривају УН.

Како за „Политику” каже пуковник Миливоје Пајовић, начелник Центра за мировне операције Војске Србије, болница у Бангију је тренутно једина европска војна болница у Африци. Наш саговорник, и сам ветеран мисије у ЦАР, где је обављао дужност заменика команданта сектора Запад, каже да ова мисија спада у најсложеније, а дешава се да приликом акција на терену дође и до погибије припадника „плавих шлемова”.Ова земља у срцу Црног континента има изузетна рудна богатства, али је тешко оптерећују верски сукоби и мешање страног фактора. Већина мировњака је из држава Африке и Азије, а уз српско војномедицинско особље једини Европљани у мисији јесу Португалци, који су тамо присутни са својим специјалцима.


* IMG_9564.jpg (68.6 KB. 672x447 - viewed 48 times.)


Сваки контигент у овој мисији УН има своју болницу „нивоа један”, у којој се обављају једноставније лечење и интервенције, а све сложеније проблеме припадника мировних снага решава српска војна болница, која је „нивоа два плус”, што значи да у њој раде хирурзи, интернисти, ортопеди, стоматолози и други специјалисти. Најтежи пацијенти се превозе авионом или хеликоптером у болницу „нивоа три” у Уганди, а на том путу прати их особље из Србије.

Болница је недавно достигла пуну аутономност и самоодрживост, што значи да од сада сву опрему, лекове и медицинско особље у болници обезбеђује Србија.

Да би се болница тако опремила, било је неопходно целокупну опрему пребацити у ЦАР, што је била највећа логистичка операција још од слања југословенских мировњака у Египат, на Синај, педесетих и шездесетих година прошлог века. Да би се то организовало и извело, формиран је посебан тим Генералштаба ВС, на чијем је челу био пуковник Пајовић, док је његов заменик био потпуковник Емил Кирков.   

Припреме су трајале годину и по дана.

– Укупно је копненим, морским и ваздушним путем превезено више од 150 тона робе. Реч је о медицинским уређајима, потрошном материјалу и другим пратећим стварима, чак је и намештај превезен у Банги. У ЦАР смо послали и возила – објашњава пуковник Пајовић.

Када је реч о возном парку, у питању је шест комбија „фијат дукато” (по два за санитетске потребе, превоз људи и транспорт робе), три теренска возила „лендровер дефендер”, хладњача „застава евро зета” и један камион-радионица. Реч је о камиону ТАМ-150, добро познатом још из времена СФРЈ, с тим што је уместо платненог уграђен метални кров кабине, као мера превентиве у случају каменовања возила од стране локалног становништва, што се дешава на терену. У Банги је послат и један виљушкар.

– У Београду смо сву опрему, осим возила наравно, спаковали у 19 контејнера. Затим су контејнери и возила шлеперима превезени у Ријеку, где је све утоварено на брод „ЈСП Венто”, који плови под португалском заставом. Пловидба кроз Средоземно море и Атлантски океан трајала је месец дана, док брод није стигао у луку Дуала у Камеруну. Тамо су контејнери и возила искрцани, али је процедура потрајала двадесетак дана пре него што су, на шлеперима, у конвоју, превезени до око хиљаду и по километара удаљеног Бангија. Целокупан пут, од Србије до ЦАР, трајао је више од два месеца – објашњава пуковник Пајовић.

Занимљиво је да су возила у ЦАР ушла и кратко време се кретала, са српским (војним) таблицама, што је било први пут да неко возило регистровано у Србији уђе у ову земљу. Убрзо су на возила стављене таблице УН. На лицу места су санирана ситнија оштећења на роби и возилима, што је уобичајено при оваквим транспортима, а затим је строга инспекција УН, која је све пратила још од Београда, одобрила употребу робе и возила допремљене за потребе болнице у Бангију.


* HEFX6310.jpg (66.78 KB. 672x481 - viewed 48 times.)


Међутим, на овај начин није могуће послати најосетљивију медицинску технику. Она је превезена у ЦАР авионом, и то у два наврата, чартер-летом заједно са сменом особља болнице и изнајмљеним белоруским транспортним авионом „ан-26”.

Поморски пут преваљен овом приликом, од Ријеке до Дуале, дуг је око десет хиљада километара. Претходно је од Београда до Ријеке опрема превезена 552 километра, а од Дуале до Бангија друмским превозом има 1.427 километара. У збиру, овим правцем, то је скоро 12.000 пређених километара. Ваздушним путем, од Београда до Бангија, има око пет хиљада километара.

После свега, по допремању опреме, уследио је захтеван задатак инсталирања опреме у болницу. Транспорт медицинске опреме и пратеће технике и потрепштина из Србије у ЦАР, који је извео тим пуковника Пајовића, успешно је спроведен и захваљујући подршци Управе за логистику Генералштаба ВС и ЈП „Југоимпорт СДПР”, које је без накнаде обавило важан део посла у овом несвакидашњем подухвату.

Izvor: www.politika.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 524« Reply #256 on: March 08, 2020, 08:33:17 pm »

Српска болница најважнија међу „плавим шлемовима”
Аутор: Милан Галовић субота, 07.03.2020.

Осим што збрињавају рањенике и болеснике, припадници војног санитета из Србије прате пацијенте приликом њихове евакуације авионом или хеликоптером


* Bolnica-u-Africi-pacijent.jpg (72.84 KB. 672x467 - viewed 35 times.)


Бити лекар у војној мисији УН у Бангију, главном граду Централноафричке Републике (ЦАР), земље притиснуте сукобима, само по себи подразумева драматичне тренутке. А у ред оних најстреснијих спада истовремени долазак више пацијената рањених у борбеним дејствима или повређених у удесима. Тада сви припадници болнице раде као један, и то организовано – врши се тријажа пацијената, једни хируршки и ортопедски збрињавају најтеже случајеве, док су други посвећени лакше повређенима.

Особље српске војне болнице „нивоа два плус” увек успешно одреагује на овакве, али и све друге ситуације као што су, на пример, инфаркти. Недавно су спасили живот једној жени која је због ванматеричне трудноће имала обилно крварење у стомаку, од смрти су је делили минути. Хитно је уведена у општу анестезију и оперисана, примила је више јединица крви. Успешно се опоравила.

Ова болница, у којој у сменама од по шест месеци ради више од 70 припадника војног санитета Србије, однедавно је аутономна. До сада је целокупна опрема болнице била власништво и одговорност УН, а од сада – Србије. Пацијенти болнице су припадници мисије УН у ЦАР (Mинуска), војно и цивилно особље, па и локално становништво које ради за мисију. Болница је подршка и члановима посебне мисије ЕУ у овој земљи.


* Bolnica-u-Africi-vozila.jpg (49.57 KB. 672x441 - viewed 39 times.)


– Циљ сваке земље чланице УН која има болницу у саставу неке мировне мисије УН јесте да има аутономну, односно самоодрживу болницу. Та држава добија новчана средства од УН која су поприлична, и то само за присуство болнице на терену, док се све медицинске услуге наплаћују. Једноставно речено, болница зарађује новац за своју земљу – каже потпуковник др Димитрије Тасић, командант војне болнице у Бангију.

Он је доктор медицине, специјалиста микробиологије са паразитологијом, и већ је радио у једној ротацији, то јест смени, наших мировњака у ЦАР, а пре тога био је вођа тима за ваздушну медицинску евакуацију (АМЕТ) у мисији у Конгу.

– Наша болница је најзначајнија у целој мисији, а њен значај је још већи због њеног стратешког положаја. У близини је међународни аеродром у Бангију, због чега се сви хитни случајеви транспортују право у нашу болницу, често без претходног збрињавања у другим болницама – објашњава др Тасић.


* Bolnica-u-Africi-DIMITRIJE-TASIC.jpg (79.09 KB. 672x450 - viewed 33 times.)


Он као командант болнице обавља послове санитетског официра, мора да зна организацију мисије УН, принцип функционисања здравственог система у мировној мисији и организацију здравственог система и све неопходне процедуре УН које се односе на рад санитетске службе.

– Подразумева се непрекидно професионално ангажовање, без обзира на доба дана и да ли је радни или нерадни дан. Ни сам не знам колико пута се дневно јављам на телефонске и радио-позиве преко „мотороле”, или колико пута одговарам на мејлове – објашњава др Тасић. Њему је, у медицинском погледу, надређен начелник санитетске службе мисије УН. Сада је на тој функцији пуковник војске Бангладеша, такође лекар, са којим раде још тројица војних лекара, из Руанде, Камеруна и Јордана.

– Имамо одличну професионалну сарадњу – истиче др Тасић.

У оквиру наше болнице функционишу и АМЕТ тимови, састављени од лекара и медицинских техничара. Њихов задатак је да авионом или хеликоптером допрате пацијенте из унутрашњости ЦАР до наше болнице, а оне најтеже да испрате до болнице „нивоа три” у Уганди. Такође, по потреби дочекују пацијенте на аеродрому у Бангију и санитетским превозом их пребацују у нашу болницу и обрнуто, превозе их до аеродрома.

Највећи број прегледа је за специјалисту опште медицине. Од 27. маја прошле године до сада, обављено је преко 8.600 прегледа, а у оквиру овог броја су и прегледи инфектолога и интернистички прегледи, каже др Тасић. Обављене су 24 хируршке интервенције под општом анестезијом. Током садашње ротације хоспитализовано је више од 440 болесника.

– По стандарду УН, стоматолошка амбуланта треба да је способна да обави до десет интервенција дневно, током наше ротације обављено је преко 1.460 стоматолошких интервенција. Биохемијска лабораторија треба да буде способна да уради до двадесет анализа, до сада су урађене 11.092 анализе. На радиологији су до сада урађене 573 рентгенграфије и 388 ултразвучних прегледа – додаје др Тасић.

Izvor: www.politika.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 524« Reply #257 on: May 05, 2020, 05:19:22 pm »

Тим српских специјалаца за борбу против пирата вратио се кући
Аутор: М. Г.уторак, 05.05.2020.

Аутономни тим за заштиту бродова са 12 припадника Војске Србије данас се вратио у Србију након четворомесечног ангажовања у Војној операцији поморских снага Европске уније у Сомалији „Аталанта”, саопштено је из Министарства одбране.
 
Тим је био ангажован на заштити брода „MV JUIST“, који је пловио у Индијском океану за потребе агенције Уједињених нација „Светски програм за храну“. Подршку у реализацији повратка из зоне мисије пружиле су Оружане снаге СР Немачке, што представља још једну потврду унапређења сарадње две армије, оцењује се у саопштењу.

„Поред важних пројеката у оквиру програма помоћи у обуци и школовању, сарадња у области мултинационалних операција под окриљем Европске уније представља важан сегмент свеукупне сарадње у области одбране. Заједничка припрема и ангажовање војно-медицинских капацитета Србије и Немачке у мисији Европске уније EUTM Мали у оквиру немачке војне болнице такође су потврда одличне сарадње у мултинационалном окружењу”, наводи се у саопштењу.

Пружање подршке у реализацији повратка Аутономног тима за заштиту бродова у Србију потврђује значај партнерства са Оружаним снагама Немачке и посвећеност заједничким циљевима у давању доприноса очувању међународног мира и безбедности.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 325« Reply #258 on: August 16, 2020, 11:50:34 am »Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas pripadnike pešadijske čete koji se u kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu pripremaju za učešće u multinacionalnoj operaciji Ujedinjenih nacija UNIFIL u Libanu.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 325« Reply #259 on: August 27, 2020, 05:25:11 pm »Quote
Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas ispraćaju kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnu operaciju UNIFIL u Libanu, sa aerodroma "Konstantin Veliki" u Nišu. Kontingent od 142 pripadnika Vojske Srbije narednih šest meseci biće angažovan u toj misiji Ujedinjenih nacija na očuvanju mira.Logged
Pages:  1 ... 13 14 15 16 17 [18]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 26 queries.