PALUBA
August 09, 2020, 04:13:19 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 129 130 131 132 133 [134]   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat ISIL-a protiv svih ostalih  (Read 293617 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 497« Reply #1995 on: March 07, 2020, 12:10:41 pm »Deportovan islamista iz Hrvatske


Turska policija je deportovala jednog bivšeg pripadnika Islamske države iz Hrvatske u njegovu zemlju, saopštio je turski MUP.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je taj poslednji slučaj deportacije povezan sa naporima Turske da se oslobodi terorista iz drugih zemalja, prenosi agencija Anadolija.

U saopštenju se navodi i da će Ankara nastaviti da deportuje strane teroriste u njihove zemlje porekla, uprkos protivljenju nekoliko evropskih zemalja.

Do sada je Turska deportovala najmanje 7.500 bivših pripadnika Islamske države, od kojih je većina zarobljena u Siriji.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 497« Reply #1996 on: March 15, 2020, 03:45:03 pm »Islamska država savetuje: Ne idite Evropu, perite ruke - to je važnije od napada na Zapad


Islamska država je usvojila agendu povodom pandemije koronavirusa kojom se preporučuje članovima te terorističke organizacije da ne putuju u Evropu.

Grupa koja obično savetuje svoje pratioce da izvršavaju napade na Zapad, sada ih savetuje da se "klone područja epidemije".

Teroristička grupa stavila je pranje ruku ispred napada na Zapad, navodi Politiko.

Članovi Islamske države su savetovali da "veruju u Boga i u njemu potraže zaštitu od bolesti", ali i da pokriju usta kada zevaju i kijaju.

Oni koji misle da su zaraženi savetovani su da se klone od pokrajina koje kontroliše ID, kako bi se očuvalo zdravlje drugih.

Za sada je mali broj slučajeva koronavirusa registrovan u Africi, gde je ova grupa aktivna, a ratovi koji se trenutno vode onemogućavaju da se odredi da li se virus proširio na Siriju i Jemen.

Međutim, brojni slučajevi su potvrđeni u drugim zemljama, koje Islamska država podrazumeva kao deo svog kalifata, poput Avganistana, Alžira, Egipta, Indije, Indonezije, Iraka i Filipina.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 497« Reply #1997 on: March 30, 2020, 07:55:07 am »DW: Da li koronavirus može da oživi Islamsku državu?


Islamska država je važila kao poražena teroristička organizacija. No sada vide šansu u haosu koji je zbog koronavirusa zahvatio Siriju i Irak.

Postoji bojazan da bi hiljade uhapšenih džihadista mogle da pobegnu.

Islamska država (IS) je prošle sedmice pandemiju opisala kao „bolnu agoniju“ koju je Bog poslao „krstaškim nacijama“. Tu se misli na zapadne zemlje koje su učestvovale u vojnoj operaciji protiv IS. Faktor straha ima veće dejstvo na ljude nego sama epidemija, piše u objavi terorista koja se proširila društvenim mrežama, prenosi britanski istraživač Ajmen Džavad Al Tamim.

Zapadni svet je „na rubu jedne od najvećih ekonomskih katastrofa jer je ograničio kretanje, tržišta su upravo kolabirala i javni život je zaustavljen“, navodi se u tekstu IS. „Molimo Boga da poveća njihovu patnju i da vernike spasi od toga.“


Zaokupljeni pandemijom

Širenje virusa bi moglo da ojača IS. Pandemija utiče i na vojne akcije protiv ove terorističke grupe koja zapravo od prošle godine važi kao vojno poražena.

U Iraku je NATO početkom meseca najavio da će obuka za vojnike zbog pandemije biti zaustavljena na 60 dana. Ministar odbrane Velike Britanije smanjio je angažovanje britanskih trupa.

Članovi koalicije protiv IS u Iraku i Siriji moraju preduzeti mere predstrožnosti kako bi sprečili izbijanje zaraze unutar trupa. Jer u međuvremenu je virus stigao i u Siriju. Iako su vlasti SAD smatrale da preduzete mere neće uticati na operacije protiv IS, pandemija podriva lokalnu borbu protiv terorističke organizacije.

„Pandemija će neminovno privući svu pažnju i resurse“, rekao je Kolin Klark iz njujorškog istraživačkog centra Sufan. Zbog toga više u fokusu neće biti borba protiv IS.

„No borci IS su naravno takođe ranjivi. Oni nisu imuni na virus. Ako se oslone na pogrešne zdravstvene informacije – što bi definitivno moglo da se desi – moguće je da i oni izgube svoje borce zbog virusa“, kaže Klark.


Iskoristiti haos

Teroristička grupa je tek sredinom marta upozorila članove da ne putuju u Evropu i druge jako pogođene regione. Umesto toga će dobiti neku vrstu „božanske zaštite“ od virusa ako budu učestvovali u džihadu, navodi se.

Postoji strahovanje od bekstva terorista, njihovih supruga i dece iz zatvora u regionu. Još u oktobru je više od 750 osoba, koje su bile osumnjičene da su u kontaktu sa IS, pobeglo iz kampa na severoistoku Sirije. To im je pošlo za rukom jer su kurdske vojne snage bile zaokupljene turskom ofanzivom.

„Ako se virus proširi u zatvorima, što bi već sada mogao biti slučaj, onda će Kurdi, koji su zaduženi za upravljanje određenim zatvorima, morati da obustave svoju misiju“, rekao je Klark, autor knjige „Nakon kalifata“.

Upravo sa tim Islamska država računa. Samo širom Iraka je trenutno u zatvorima oko 20.000 ljudi osumnjičenih da su borci IS. Njima bi sada drugi borci IS mogli da pomognu u bekstvu iz zatvora. „IS u pandemiji vidi šansu i želi da je iskoristi“, zaključuje britanski istraživač Al Tamimi.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 708« Reply #1998 on: May 09, 2020, 04:13:34 pm »

Quote

Compilation of IS Sinai use of 9M133 Kornet (Ex-Libyan stock, AFAIK) against various targets, incl. the famous patrol boat strike of July 15.

Kornet was a dangerous asset in IS hands-were also used in an attempted assasination the Defense & Interior Ministers of Egypt in Dec 17.


https://twitter.com/CalibreObscura/status/1258793942386200576
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 497« Reply #1999 on: May 21, 2020, 07:16:52 am »Uhapšen jedan od lidera ID, najozbiljniji kandidat za Bagdadijevog naslednika


Iračka obaveštajna služba uhapsila je danas jednog od lidera Islamske države (ID) Abdulnasera al Kirdaša.

Al Kirdaš je slovio za najozbiljnijeg kadidata za naslednika Abu Bakr al Bagdadija na čelu ID, prenosi portal Al Arabija.

"Danas je uhapšen terorista Abdulnaser al Kirdaš koji je trabalo da nasledi kriminalca al Bagdadija na čelu ID. Hapšenje je izvedeno zahvaljujući preciznim obaveštajnim podacima", navodi se u saopštenju iračke Nacionalne službe bezbednosti.

Al Kirdaš je trebalo da zameni Al Bagdadija koji je poginuo u akciji američkih snaga u sirijskom gradu Idlibu u oktobru prošle godine.

Hapšenje al Kirdaša izvedeno je samo mesec dana nakon što je bivši šef iračke obaveštajne službe Mustafa al Kadimi preuzeo položaj premijera Iraka.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 497« Reply #2000 on: May 29, 2020, 06:45:49 am »Virus božja kazna, slede novi napadi


Islamska država navela je u audio poruci emitovanoj danas da je pandemija koronavirusa "božija kazna" za njene neprijatelje i zapretila novim napadima.

Osoba koja je govorila predstavila se kao portparol te terorističke organizacije Abu Hamza al-Kuraiši, ali njegov identitet nije potvrđen, prenosi Rojters.

"Bog je svojom voljom poslao kaznu tiranima ovog vremena i njihovim sledbenicima. Zadovoljni smo zbog kazne koju vam je bog poslao", rekao je navodni portparol nasnimku objavljnom na sajtu Islamske države.

To je treća audio poruka Islamske države od kako je za novog lidera imenovan Abu Ibrahim al Hašemi al-Kuraiši, nakon što su američke specijalne jedinice u Siriji ubile Abu Bakra al-Bagdadija krajem prošle godine.

Borci te organizacije su pozvani da "svuda pripreme sve raspoložive snage i da budu što žešći prema božijim neprijateljima".

"Ne dozvolite da prođe nijedan dan a da im život ne učinite užasnim", rečeno je na snimku.

Govornik nije izneo šta bi mogle da budu mete, ali je spomenuo zemlje gde je ta grupa aktivna,kao što su Sirija i Irak, ali i zapadna Afrika.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 708« Reply #2001 on: May 29, 2020, 07:15:21 am »

Nagrada za hapšenje Abu Bakr el Gariba: Amerikanci nude tri miliona dolara za informaciju o jednom od lidera "Islamske države"
Srna 28.05.2020.

Američki Stejt department danas je saopštio da će ponuditi nagradu od tri miliona dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja jednog od lidera "Islamske države" Jordanca Muhameda Kadir Muse Ramadana, poznatog i po imenu Abu Bakr el Garib.

- On je nadgledao planiranje, koordinaciju i proizvodnju brojnih propagandnih video snimaka, publikacija i platformi koje obuhvataju brutalne i surove scene mučenja i masovnog pogubljenja nedužnih civila - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Američke specijalne snage su u oktobru ubile lidera "Islamske države" Abu Bakr Al Bagdadija u Siriji, gđe su ekstremisti u jednom trenutku vodili kalifat koji se protezao i na teritoriju Iraka. Ekstremisti su vršili pogubljenja i porobljavanja nemuslimanskog stanovništva, snimajući svoja nedela kojim su regrutovali borce iz raznih delova sveta.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 497« Reply #2002 on: June 25, 2020, 09:56:11 am »SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o novom vođi ISIL-aState Department je ranije nudio pet miliona dolara za informacije koje vode do lokacije nasljednika Abu Bakra al-Baghdadija

Sjedinjene Američke Države (SAD) nude nagradu od deset miliona dolara za informacije o identitetu ili lokaciji novog lidera terorističke organizacije ISIL. State Department je u augustu ponudio nagradu od pet miliona dolara za informacije koje vode do identifikacije ili lokacije Amira Muhammada Sa'ida Abdal-Rahmana al-Mawle.

Al-Mawla je poznat i kao Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurash, Hajji Abdallah i Abu-Umar al-Turkman.

On je naslijedio Abu Bakra al-Baghdadija na čelu terorističke organizacije manje od sedmicu nakon što je Baghdadi ubijen u operaciji SAD-a na sjeveru Sirije u oktobru.

U saopćenju se navodi kako Al-Mawla pomaže u otimanju i ubijanju pripadnika Jazida na sjeverozapadu Iraka.

Vjeruje se da je bio povezan i s Al-Kaidom u Iraku prije nego što je postao zamjenik vođe terorističke grupe Baghdadija.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 129 130 131 132 133 [134]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 25 queries.