PALUBA
January 19, 2021, 07:55:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV  (Read 27150 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 655« Reply #15 on: September 07, 2009, 07:28:14 pm »

Postoji velika verovatnoća da će se ovaj ugovor vezati za ugovor o nabavci podmornica Scorpene i gradnju nuklearne podmornice.

« Last Edit: March 01, 2015, 11:35:57 pm by Рашо » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #16 on: September 07, 2009, 09:42:27 pm »

Bingo!  Wink
Pobedio Rafale, vest će uskoro biti objavljena, a Francuska kupuje 12 brazilskih transportnih aviona/tankera Embraer KC-390.
 
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 655« Reply #17 on: September 07, 2009, 09:47:19 pm »

Dakle ipak su vezali ugovore na obostranu korist..."malo" više u korist Francuza, ali opet...
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #18 on: September 07, 2009, 09:58:22 pm »

Pa znanje i tehnologija su najskuplja roba! Smiley
Prvih 36 aviona će biti proizvedeno u Francuskoj, a ostali u Brazilu. Transfer tehnologije će biti sveobuhvatan, i podrazumevaće i proizvodnju avionskih motora u Brazilu, kao i zajednički razvoj mlaznih motora za Embraer C-390, što Brazilce najviše zanima, kako bi u potpunosti zaokružili proizvodnju aviona. Štaviše, Brazilcima se nudi i ravnopravno učešće u programu EU za satelitsku navigaciju Galileo. Ukratko, i jedni i drugi imaju razloga za otvaranje šampanjca. Grin
EDIT: Prvi avion stiže 2014.
I evo današnje slike Sarkozija, kada je saznao da je Francuska dobila ugovor:
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 Grin Grin Grin


* lula.jpg (57.73 KB, 800x533 - viewed 184 times.)
« Last Edit: October 03, 2009, 12:21:39 am by Broker » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #19 on: October 02, 2009, 06:47:04 pm »

Brazilska sapunica se nastavlja...  Roll Eyes
I pored otvorenog favoriziranja Dassault Rafale, MO Brazila je produžilo rok za dostavljanje novih, povoljnijih uslova proizvođača aviona, koji ističe danas, 2. Oktobra. Danas je u Braziliji održana konferencija za štampu SAAB Aerospace, u kojoj učestvuju direktor Åke Svensson, švedski Ministar odbrane Håkan Jevrell, kao i General-pukovnik Mats Nillson.
 http://www.gripen.com/en/MediaRelations/News/2009/saab_delivers_the_perfect_match_to_brazil.htm
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #20 on: January 06, 2010, 04:39:31 pm »

15. decembra brazilski predsednik Lula da Silva je objavio da odlaže konačnu odluku o kupovini novog borbenog aviona za proleće 2010.godine.

Juče je, međutim, došlo do obrta koji bi mogao poremetiti slavlje u Parizu. Naime, juče je komisija brazilskog RV-a objavila da je predala brazilskoj vladi tehničku procenu kandidata baziranu na performansama letelica, ceni letelica kao i o ceni održavanja i upotrebe tokom životnog veka letelica, i na osnovu industrijskih benefita koje će Brazil imati od kupovine pojedinih letelica. Ovaj izveštaj je potvrđen od strane komande brazilskog RV-a 18. decembra, a medijski izveštaji govore da je po njima SAAB Gripen prvi izbor, Super Hornet drugi, dok je Rafale tek na trećem mestu.

Finalnu odluku će svakako doneti predsednik Lula, ali ovaj izveštaj će mu svakako stvoriti političke probleme ukoliko nastavi da insistira na Rafalu. Obzirom na to da se pojavljivanje ovog izveštaja poklapa sa odlukom o pomeranju datuma finalne odluke predsednika Lule (sredina decembra), očigledno je da može doći do dramatičnog zaokreta kada je u pitanju projekat F-X2.
Cena koštanja tokom životnog veka letelice je veoma značajno pitanje za brazilsko RV, koje shvata da može doći do zaokreta u brazilskoj ekonomiji, što se automatski odražava i na vojni budžet. Saab trenutno nudi svoj avion po ceni od 70 miliona dolara (oko 50 miliona eura), što je 60-70% cene koju traži Dassault za svoj Rafale. Dassault je opovrgao tvrdnje da bi cena Rafala mogla biti 40-50% viša od cene Gripena, a takođe je osporio tvrdnju iz Saaba da će cena održavanja Gripena NG biti svega 25% od cene održavanja Rafala. Brazilsko RV je takođe navelo da bi industrijski benefiti bili daleko veći za Brazil ukoliko bi se odlučili za Gripen NG, obzirom da je Gripen NG projekat u razvoju i stoga smatraju da može više da doprinese razvoju brazilske industrije i novih tehnologija, od gotovog proizvoda kakav je Rafale.

Očigledno je da se zakuvalo, videćemo kako će se završiti cela priča, ovo može biti jedan od manevara za snižavanje cene Rafala ili postizanje boljih ugovornih uslova po Brazil, ali isto tako može biti i ozbiljan zaokret kada je u pitanju ceo projekat. U svakom slučaju, francuzi neće mirno spavati narednih nekoliko meseci do konačne odluke i potpisivanja ugovora.
« Last Edit: February 05, 2010, 03:32:13 am by dexy » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #21 on: January 07, 2010, 07:22:02 pm »

Moglo bi se reći da se sada Brazilci malo igraju sa Francuzima, i njihovim nervima. Zapelo je ne oko cene već oko nekih detalja za licencnu proizvodnju motora, pa gledaju malo da ih "omekšaju". Generalno, o projektu FX-2, kao i o nekim karakteristikama tri finalista:
1. Brazilu treba avion koji će biti u stanju istovremeno da bude i kičma RV Brazila i palubni lovac istovremeno;
2. Od sva tri lovca, samo je jedan palubni lovac uspešno testiran na "Fochu" (koji je sada u RM Brazila), a to je Rafale;
3. Gripen NG još uvek nije avion, već je samo koncept. Šveđani puštaju u etar glasine da "punom parom" rade na projektu Sea Gripen, što je vrlo providan pokušaj uvlačenja EMBRAER-a u vlasničku strukturu Saab Aerospace, i koje bi dotičnoj firmi obezbedilo kakve-takve šanse za preživljavanje;
4. Iako su Ameri ponudili sve što Brazilci žele, postoji velika doza rezerve u Brazilu prema F/A-18E/F i političkih uslovljavanja kupovine američkih aviona, naoružanja, rez. delova i sl;
5. Konačno, Gripen NG u startu otpada, jer ima američki motor, što bi moglo da bude predmet embarga SAD.

Drugi momenat oko ovog odlaganja je činjenica da se u Brazilu ove godine održavaju predsednički izbori, a ondašnja javnost nije baš radosno dočekala vest o ovoj kupovini, jer je podložna demagoškim glupostima o kupovini aviona kao o "bacanju novca". Znači, vesti možemo da očekujemo odmah posle izbora u Oktobru. Wink
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #22 on: February 05, 2010, 03:45:39 am »

Mediji u Brazilu su izvestili da je nakon sastanka održanog 30. januara predsednika Brazila i ministra odbrane sa predstavnicima Dassaulta i francuske vlade došlo do konačne odluke o kupovini Rafala. Međutim već 4. februara su ovo demantovali iz ministarstva odbrane. Takođe se u lokalnim medijima pojavila informacija da je došlo do značajnog smanjenja cene programa sa 8.2 na 6.2 milijarde dolara.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* rafale.jpg (112.9 KB, 445x271 - viewed 263 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #23 on: February 05, 2010, 11:49:32 pm »

U Brazilu traje sukob Predsednika Da Silve (i naročito njegove potencijalne naslednice, Dilme Rousseff) i vojske, oko komisije za utvrđivanje odgovornosti oko zločina počinjenih za vreme vojne hunte tokom 70-ih. Vojska traži da budu istraženi i zločini komunističkih gerilaca, a Predsednik želi da se istraže isključivo zločini vojske. Tako da je RV, u ime vojske, rešilo malo da sapliće druga Predsednika u njegovom poslu veka. Pored toga, u samom RV Brazila postoji određena količina skepse oko Rafala, jer, kako su im francuske kolege rekle, preskup je za održavanje, i guta preveliki deo budžeta RV Francuske. Ali, to je politička odluka, i ona je već donesena, sigurno se kupuje Rafale.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #24 on: February 20, 2010, 03:59:24 pm »

19.02.2010.

Predstavnici CIESP-a (Centro das Indústrias do Estado de São Paulo) su se oglasili i izjasnili izrazito protiv Rafala, tvrdeći da je to najskuplji, a industrijski najlošiji izbor koji bi doneo najmanje novih radnih mesta.
Objavili su i cifre koje bi, uključujući održavanje, trebalo da budu izdvojene za kandidate na tenderu:
Dassault Rafale - 10.2 milijardi dolara;
Boeing Super Hornet - 7.7 milijardi dolara;
SAAB Gripen NG - 6 milijardi dolara.
Ovo su komentarisali jedino predstavnici Boeinga koji smatraju da bi pobednik tendera morao biti avion koji je finansijski prihvatljiv, a pri tom obezbeđuje superiornost vazdušnih snaga Brazila u regionu, garantuje bezbednost i industrijski napredak. Sve ovo je, po Boeing-u, sadržano u njihovoj ponudi.
Druge dve kompanije (SAAB i Dassault) su odbile da komentarišu navode CIESP-a.

Možda bi Zastavniče mogao da nam kažeš koliko je ova organizacija CIESP uticajna, ipak si više upućen u dešavanja u Brazilu Smiley

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Quote
Brazil's F-X2 contest prompts further dispute

A São Paulo-based body that represents almost 60% of Brazil's aerospace and defence companies has issued a scathing attack on the government's open support for the Dassault Rafale in its 36-aircraft F-X2 fighter contest.

In a public letter, the board of the CIESP organisation says it "is concerned with the conclusion of this [selection] process in which the meticulous, professional and serious work developed by the air force may be cast aside". The service's recommendations should "be abided and respected by the federal government", it adds.

The statement comes after local media reports early this month claimed that Brazilian president Luiz Inácio Lula da Silva and defence minister Nelson Jobim had made a final choice after meeting Dassault and French government representatives on 30 January. The defence ministry denies the claim, and says it is still analysing "the political, strategic and financial aspects" of the Rafale offer, plus bids based on the Boeing F/A-18E/F Super Hornet and Saab Gripen NG.

Declaring that "the French fighter, if chosen, represents a defeat", the CIESP has released unconfirmed details on the bids.

Including maintenance costs, these total $10.2 billion for the Rafale, $7.7 billion for the Super Hornet and $6 billion for the Gripen NG, it claims. At just 2,500 positions, the Dassault-led proposal would also provide the smallest number of new jobs, while forging yet-closer defence industrial links with Paris would be "a grievous error for a country that wishes to assure its sovereignty", it alleges.

Boeing manager of international business development Michael Coggins says: "The right solution for Brazil's F-X2 programme must be affordable, while guaranteeing air force supremacy in the region, national autonomy, and aerospace industrial development opportunities. Boeing believes the best way to achieve that solution is with the selection of the Super Hornet."

Dassault and Saab declined to comment.

Izvor: Flightglobal


* Rafale.jpg (64.76 KB, 445x288 - viewed 228 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #25 on: February 21, 2010, 10:34:27 pm »

CIESP je dosta uticajan, otprilike nešto kao Unija poslodavaca kod nas, pre svega zato što je SP najindustrijalizovanija savezna država. Pošto ceo projekat oko Rafala podržava Predsednik lično, a uskoro su izbori, verovatno da to ima veze sa pokušajem da diskredituju njegovu kandidatkinju Dilmu Rousseff, nego što ima neke veze sa kupovinom aviona. I ona je levičarka, pa je logično da je industrijalci i poslodavci nešto i ne "mirišu". Grin
Politička odluka je već doneta, i izabran je Rafal. Prema onome što mogu da pročitam po ondašnjim forumima, neke pripadnike RV Brazila brine činjenica da je Rafale izuzetno skup za održavanje, jer su u neformalnim kontaktima sa francuskim pilotima čuli da im Rafale bukvalno "proždire" budžet. Po svemu sudeći, Rafale je praktično već izabran. 
Logged
miodrag2
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 84


« Reply #26 on: February 22, 2010, 06:58:07 am »

Pa , zasto onda favorizuju Gripen i F/A-18 , pokazujuci da su isplativiji ?
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #27 on: February 22, 2010, 07:03:20 pm »

Ko favorizuje Gripen i F/A-18?
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #28 on: February 22, 2010, 07:08:13 pm »

CIESP, u onom članku su kritikovali odluku da se uzme Rafale.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #29 on: February 22, 2010, 07:28:08 pm »

CIESP je interesna grupa lokalnih industrijalaca iz Sao Paula, i vrlo je moguće da imaju određeni interes da se uzme neki drugi avion, a ne Rafale. Ostaje nam samo da sačekamo kraj ove sapunice, ali sve izgleda kao da je Rafale već odabran, što se ogleda i u čestim putovanjima francuskih zvaničnika u Braziliju, zajedničkim vežbama sa Francuzima, itd.
Logged
Pages:  1 [2] 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 22 queries.