PALUBA
January 19, 2021, 06:31:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4   Go Down
  Print  
Author Topic: F-X2 projekat nabavke borbenog aviona Brazilskog RV  (Read 27148 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #30 on: April 08, 2010, 06:40:04 pm »

Objavljivanje konačne odluke se odlaže za Maj.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #31 on: September 08, 2010, 06:40:21 am »

Došao je i ovaj čas, konačno! Grin Posle izbora zakazanih za 3. Oktobar, kupuje se prvih 36 Rafala.
Izvor: Agência Brasil
« Last Edit: March 01, 2015, 11:37:29 pm by Рашо » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #32 on: November 01, 2010, 01:45:21 am »

Na izborima pobedila Dilma Roussef, naslednica Luiz Inácia da Silve, zvanog Lula (Lignja), prva Predsednica Brazila! Čestitamo i njoj, kao i kompaniji Dassault! Wink Ministar odbrane Brazila izgleda da i već lobira za Rafale po arapskim zemljama. Link: http://www.aereo.jor.br/2010/10/21/jobim-ajuda-dassault-a-vender-o-rafale-aos-arabes/
« Last Edit: November 01, 2010, 01:52:20 am by ZastavnikDjemo » Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #33 on: November 01, 2010, 02:08:26 am »

Evo i slike novog vrhovnog komandanta OS Brazila. Link: http://www.aereo.jor.br/
Sada još samo fali izbor i za KC-X, i slika budućeg RV Brazila je kompletirana. Osim, ako ne ulete u ugovor o zajedničkom razvoju Su-PAK-Fa sa Rusijom i Indijom, što je vrlo moguće u narednih nekoliko meseci.
 


* Dilma-Foto-Roberto-Stuckler-Junior-Divulgação.jpg (67.62 KB, 619x464 - viewed 225 times.)
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #34 on: November 01, 2010, 03:40:22 am »

Jedno pitanje, da li se nova predsednica izjasnila po pitanju Rafala da je za ili protiv tog ugovora?
Ako se odluče za PAK FA ne verujem da će uzimati Rafala, ne deluje mi logično.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #35 on: November 01, 2010, 11:36:57 pm »

Nova drugarica Predsednica se nije izjašnjavala oko izbora novog aviona, izjasnilo se RV Brazila. I to pitanje se i nije baš potenciralo tokom kampanje. Međutim, njen protivkandidat, José Serra, koji je gradonačelnik Sao Paula, je potajno navijao za Gripen, jer je dole pomenuti CIESP delimično finansirao njegovu kampanju, a dosta veliku ulogu u CIESP-u igra i Akaer, kome je poveren razvoj delova zmaja i vrata stajnog trapa za Gripen NG, pa im je u interesu da Gripen NG bude razvijen i uveden u proizvodnju. Ali, koliko sam uspeo da pročitam, Gripen ima ozbiljan problem sa krilom, pojavljuju se neki strukturni nedostaci. F-18 otpada, jer je pretežak za liftove na nosaču aviona "São Paulo", i ima neuporedivo veći radarski odraz od Rafala kada je "natovaren" ubojnim sredstvima, i predstavlja intelektualno vlasništvo vlade SAD, a vlada SAD nije ovlašćena da nudi offset programe, već samo individualne firme, dok Sea Gripen postoji samo na Power Point prezentacijama. Rafale može da poleti sa "São Paula", ali, ako nosi puni komplet ubojnih sredstava, samo sa ograničenom količinom goriva, i zato je RM Brazila kupila C-1 Tradere, koji će služiti za popunu aviona gorivom u vazduhu. Treća prednost Rafala je ta što je opremljen raketama MICA, koje imaju veoma respektabilan domet, od oko 60 km, i koje mogu da budu navođene od strane aviona za rano upozoravanje, bez uključivanja radara Rafala, a nudi se i mogućnost proizvodnje radara RBE-2 u Brazilu, po licenci. Što se SU PAK-FA tiče, potpisan je memorandum o saradnji između Brazila i Rusije, i koji dopušta mogućnost saradnje u razvoju, tako da ni to nije isključeno. Ali, tu bih bio malo skeptičniji, jer jedan Su PAK-FA će da košta oko sto miliona današnjih US$ po komadu, i to bez troškova naoružanja i opreme. 
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 512« Reply #36 on: November 03, 2010, 02:11:41 pm »

O izboru novog lovca za Brazil pisao je i Igor Skenderović u posljednjem broju Hrvatskog vojnika

Quote

Novi lovac za Brazil?


Brazil je jedna od država koja će u skorije vrijeme nabaviti novi nadzvučni borbeni avion. Prvi pokušaj početkom XXI. stoljeća zaustavljen je, novi program, F-X2 trebao bi brazilskom zrakoplovstvu osigurati moderan borbeni avion

Najvažnija komponenta brazilskog ratnog zrakoplovstva (Forca Aerea Brasileira - FAB) su nadzvučni borbeni avioni. Ono što trenutačno imaju u operativnoj uporabi ne zadovoljava brazilske potrebe. Za kupnju 36 novih aviona razmatraju se većinom avioni 4. generacije koji su bili sudionici i posljednjeg natječaja: Boeing F/A-18 E/F Super Hornet, Dassault Rafale, EADS Eurofighter, Lockheed Martin F-16 E/F Block 60, Saab JAS-39 Gripen NG, te Suhoj SU-35.

...

Link na članak: http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/Hrv_pages/br.asp
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #37 on: November 03, 2010, 09:01:37 pm »

-EADS Eurofighter je čistokrvni lovac, znači nije višenamenski borbeni avion, i više puta sam pročitao na brazilskom web-prostoru da ima ogromnih problema sa softverom; otpada.
-JAS-39 NG nije naručilo čak ni RV Švedske, i postoji samo na papiru; i on otpada.
Ostaje samo Rafale. Wink
Program F-X je otkazan zbog proceduralnih problema, kao i zbog činjenice da je Dassault nudio Mirage 2000-9, sa određenim poboljšanjima, koji bi bio poznat kao Mirage-2000BR. Tada je bila planirana kupovina 24 aviona, koji bi zamenili Mirage-III, ali čak i da je taj program ostvaren, moralo bi ponovo da dođe do zanavljanja borbene avijacije u kratkom roku, pa je nabavka samo 24 aviona ocenjena kao neisplativa. 
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #38 on: November 19, 2010, 12:27:52 am »

U sledećih nekoliko dana možemo da očekujemo objavu izbora Rafala, samim tim i poslednju epizodu ove brazilske sapunice. Grin Juče je počela vežba RV Brazila "Cruzex", na kojoj učestvuju i Francuzi sa Rafalom.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #39 on: January 20, 2011, 03:46:23 am »

Brazilska nova predsednica je objavila kako će doći do ponovnog razmatranja izbora aviona u F-X2 programu. Čak se pominje mogućnost da se među tri već izabrana finalista uključe još neki, među kojima su glavni kandidati Eurofighter i Su-35.
Sa druge strane izvori iz brazilskog RV-a navode da se neće kretati od početka i da se neće menjati izbor finalista već da će samo doći do razmatranja konačne odluke, te da će definitivna odluka biti doneta najkasnije u junu ove godine.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #40 on: January 22, 2011, 10:14:29 pm »

Rafale je već praktično izabran, i to pre svega zbog činjenice da je u stanju da poleće isleće sa nosača aviona "São Paulo", jer i RM i RV traže jedan tip aviona, kako bi smanjili troškove eksploatacije. Sada se traži način da se u dotični program proguraju i Rusi sa SU-PAK-FA, pa im treba malo vremena. Eurofighter nema šanse, jer, prema njihovim rečima, ima previše problema sa standardizacijom softvera i nije stealth, Su-35 je zastareo, a Gripen NG postoji samo na papiru. Treba napomenuti da Brazilce pre svega interesuje osvajanje tehnologije, i ništa više, što znači i da pregovori duže traju.
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #41 on: April 15, 2011, 01:57:19 am »

Suhoj se i dalje nada da može da se vrati u trku, a tvrde da je njihov pulen Su-27 ne samo bolji od tri konkurenta koji su ušli u uži izbor, već da je po pojedinim karakteristikama bolji i od PAK FA:

Quote
LAAD11: Sukhoi still making push for F-X2 bid in Brazil
By Stephen Trimble

Sukhoi is still pushing for a chance to compete for Brazil's F-X2 fighter contract despite being dropped from the air force's short-list two years ago.

"We still apply all possible efforts open to us to get back" in the competition, says Mikhail Bregman, first deputy general of Sukhoi for sales and marketing, speaking through an interpreter.

Bregman says he thinks Sukhoi's bid based on the Su-35 is "better by far" compared to the F-X2 competitors, which now include the Boeing F/A-18E/F Super Hornet, Dassault Rafale and Saab Gripen.

The Su-35 possesses some capabilities even superior to Sukhoi's design for a fifth-generation fighter, which is called the promising front-line fighter aircraft (PAK-FA).

So far, Brazil has not officially re-opened the competition to new bidders.

President Dilma Rousseff, who was inaugurated on 1 January, has launched a comprehensive review of the air force's two-year-old evaluation process for F-X2, which possibly further delays contract award to next year.

But Rousseff's review is considering only the existing three bids.

"Since we don't have any final decision [by the Brazilian government], we can't exclude any options at this time," says Sergei Goreslaveskiy, head of the Russian delegation to the Latin America Aerospace and Defense 2011 conference in Rio de Janeiro.

Meanwhile, Boeing, Dassault and Saab continued making their case in Brazil this week for the 36-aircraft contract.


Izvor: Flightglobal
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #42 on: April 15, 2011, 10:23:24 pm »

Teško da će uspeti, jer za sada postoje dva aviona na tržištu koji bi udovoljili njihovim zahtevima, a to su Rafale i F-18.
Ono što Brazilce zaista zanima iz Rusije je Su PAK-FA, tj. pomoć Rusije u razvoju novog stealth lovca domaće proizvodnje, ali prvo treba da reše FX-2.
Logged
dogfight
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 637


« Reply #43 on: September 10, 2011, 05:56:43 pm »

- Nivo profi marketinga i same prezentacije koju radi Dassault je izuzetan. Kada se dobro pogleda prezentacija Dassault Rafala za brazilsko tržite, isti argumentima potire konkurente.

- Ispred Dassault Rafala se otvaraju 4. moguća velika izvozna kolača - ( Indija, Brazil, UAE, i zadnji Qatar). Izvoz u Ujedinjene arapske emirate je skoro izvestan. Dassault Rafal je već avion 4+ generacije na granici stealth i lično verujem da će pre sa Franskuskom naći daljeg ozbiljnog kooperanta za avion 5. generacije stealth karakteristika nego putem Rusije.* Marketing Dassault ....jpg (142.97 KB, 762x533 - viewed 166 times.)

* Meketinški deo ...2..jpg (138.54 KB, 762x533 - viewed 157 times.)

* Mrketing ...Dassault Rafala ...3.jpg (159.89 KB, 754x533 - viewed 164 times.)

* Marketinški deo 4..jpg (165.35 KB, 762x534 - viewed 162 times.)

* Marketing ... i direktno iznošenje prednosti u odnosu na konkurenciju.......5.jpg (170.35 KB, 755x533 - viewed 170 times.)
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #44 on: September 12, 2011, 02:00:06 am »

Pa, nije baš kompletna, ali, tu je negde... Wink
Rafale je pobedio, sada se samo još međusobno ucenjuju oko transfera tehnologije, i cene. Brazilci su dobili ono što su želeli (samostalna prozivodnja motora, to njih najviše zanima), a sada žele i sve ostalo, plus i offset (kupovina većeg broja C-390, da bi se proizvodnja u potpunosti isplatila). Francuska je u dugovima, pa je došlo idealno vreme za ucenjivanje! Wink
Logged
Pages:  1 2 [3] 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 22 queries.