PALUBA
June 19, 2019, 04:49:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Handersblat": EU spremna i za vojne akcije  (Read 612 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 24 684« on: April 14, 2009, 02:15:56 pm »

14/04/2009
Berlin– Evropska unija planira vojne akcije i u kriznim područjima kakvi su Avganistan i Kosovo, piše vodeći nemački privredni dnevnik „Handelsblat” pozivajući se na plan vojnog štaba EU.

Ponavodima tog dnevnika, evropske snage bi trebalo da ubuduće stupe u akciju ne samo u vreme humanitarnih kriza ili akcija spasavanja, već i u rizičnim situacijama kao što je rastavljanje zavađenih nacionalnih grupa ili privredna obnova u nemirnim regionima.

„Handelsblat” navodi da se od decembra prošle godine, kada je na samitu EU doneta odluka o opsežnom proširenju vojnih kapaciteta Unije, ubrzano odvijaju akcije da se ovo i sprovede.

Cilj je, kako se navodi, da snage EU za brzu intervenciju budu u stanju da istovremeno učestvuju u akcijama na kopnu, moru i u vazduhu.

Plan koji prenosi „Handeslblat” predviđa pet scenarija za „brze vojne odgovore” na zbivanja u kriznim regionima.

Tu spada „razdvajanje zavađenih strana uz korišćenje sile” i „stabilizacija, obnova i vojno savetovanje na teritoriji trećih država”.

Pored toga, snage EU treba da se bave sprečavanjem sukoba, evakuacijom građana EU i da pružaju humanitarnu pomoć.

Nemački list piše da „plan ne navodi u kojim bi područjima bile moguće prve ovakve vojne akcije snaga EU, ali da navedeni scenariji podsećaju veoma na Avganistan i Kosovo”.

Nemački mediji su ranije u više navrata spekulisali da bi u određenom trenutku vojne snage EU možda mogle da zamene snage Kfora na Kosovu.

„Nemačka vlada se, međutim, protivi angažmanu evropskih trupa za brzu intervenciju u Avganistanu. U nemačkom ministarstvu odbrane su u vezi s ovim saopštili da takva akcija nije planirana kao i da ne dolazi u obzir. Berlin je već zimus sprečio planiranu akciju u istočnom Kongu”, piše „Handelsblat”.

Dodaje se da se i Evropski parlament protivi ovim planovima uz ocenu da EU „težište bezbednosne politike stavlja na vojnu dimenziju” dok se „previše sporo napreduje kada je reč o civilnim kompetencijama i sprečavanju sukoba”.

„Handelsblat” prenosi i ocenu izvestioca Evropskog parlamenta za ovu temu, nemačkog poslanika Karla fon Vogaua, da „još nije dokazano da takozvane „borbene grupe” zaista doprinose stabilnosti određene zemlje”, i da je „kako za Avganistan, tako i za Gruziju ovakav vojni koncept neprimeren”.

Međutim, i izvestilac smatra da snage za brzu intervenciju EU „ne treba da se otpišu pre prve akcije, već treba da se dalje razvijaju, a politika treba da formuliše jasne kriterijume za akcije u inostranstvu”.

Nemački list ukazuje da prilike na Kosovu upravo pokazuju koliko je to teško.

Navodi se da je EU tri godine planirala misiju Euleks, „koja je tek od prošle nedeljeu potpunosti spremna za delovanje, dok su u međuvremenu kosovski Albanci odavno sproveli politiku svršenog čina”.

Izvor: Beta
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.012 seconds with 24 queries.