PALUBA
December 01, 2021, 06:39:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 [50]   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Srbija - NATO  (Read 150492 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #735 on: November 09, 2021, 07:17:45 am »

Понедељак, 08.11.2021.
Милан Галовић

Американци и Срби заједно у мировним мисијама

Разговараћемо о могућностима будућег доприноса ВС конкретним мисијама, посебно на афричком континенту. – Поштујемо Србију као партнера посвећеног безбедности западног Балкана

Наше билатералне консултације са Србијом су важан вид комуникације на високом нивоу о широком спектру безбедносних тема и могућности за будућу сарадњу, са циљем унапређења америчко-српских односа на пољу одбране. Разговараћемо о глобалним и регионалним безбедносним изазовима и разменићемо погледе на стратешко окружење. Размотрићемо планове за будуће заједничке војне вежбе, могућности билатералне размене искустава и друге области у којима можемо да продубимо сарадњу. Разговараћемо и о значајном доприносу Србије мировним мисијама широм света и најбољим начинима на које Сједињене Америчке Државе могу подржати ову врсту ангажовања Србије, каже у разговору за „Политику” Нејт Адлер, в. д. заменика помоћника министра одбране САД и шеф војне делегације која ће посетити Србију.

„Ово ће бити наше прве одбрамбене консултације високог нивоа у последњих пет година и дуже. Чињеница да обнављамо овај кључни вид комуникације јасан је знак обостране посвећености наших земаља снажним, стабилним и продуктивним односима. То је начин на који Сједињене Америчке Државе сарађују са својим пријатељима и партнерима: имамо редовне састанке на високом нивоу ради разговора и планирања заједничког рада у циљу веће безбедности и сигурности наших грађана. Са мном у Београд долазе генерал-мајор Стив Стајверс, директор Здружене команде Националне гарде Охаја, и бригадни генерал Николас Џентиј, заменик директора за политику и планирање Европске команде Војске САД. Њихова одлична сарадња са Министарством одбране Републике Србије и Војском Србије помогла је у стварању снажног партнерства наших војних снага, што је кичма наше сарадње. То обухвата изванредан Програм државног партнерства Србије и Охаја, чију 15. годишњицу смо управо прославили, и остаје светли пример који говори колико смо јачи када радимо заједно. Са становишта Владе САД у целини, укључујући и Европску команду Америчке војске и Националну гарду Охаја, рад са Србијом на јачању нашег безбедносног партнерства има јасне погодности за САД”, навео је Адлер.

Да ли сте задовољни досадашњом одбрамбеном сарадњом две земље, које резултате бисте издвојили као успешне, а у којим областима има простора за унапређење сарадње?

Упркос пандемијским изазовима, сведоци смо одличне сарадње током протекле године. Повећали смо и учесталост и сложеност билатералне размене искустава и здружених вежби. То се види из високог нивоа ангажовања Националне гарде Охаја на размени искустава у разним областима, од улоге војног свештенства и медицинских стручњака до борбене готовости. У септембру смо у Србији спровели импресивну вежбу падобранских јединица за спасилачке операције под називом „Небески мост 21”. То је модел по ком можемо даље развијати обострано корисне војне вежбе у будућности.

Да ли је у плану заједнички ангажман српских и америчких војника у иностранству, нека мировна мисија, мултинационална операција или вежба?

Тема ових консултација биће и могућности за сарадњу како у Србији тако и ван ње. И сама Србија је показала интересовање за ширење активне сарадње са НАТО-ом, али и са европским савезницима појединачно, попут учешћа у мултинационалним вежбама и обуци. Сједињене Америчке Државе ће наставити да помажу Србији да истражи могућности за учешће у овим значајним ангажманима. Србија је показала снажну иницијативу и зрелост на пољу мировних операција у свету. САД се надају да ће проширити сарадњу са Србијом у мировним мисијама. Америчким војним снагама би била част да раме уз раме са српским снагама учествују у некој мировној операцији и свакако ћемо разговарати о могућностима будућег доприноса Србије конкретним мисијама, посебно на афричком континенту.

Срби и Американци су били савезници у два светска рата, али су и ратовали деведесетих година прошлог века. Да ли прошлост може да надахне, али и оптерети војну сарадњу Србије и САД?

И САД и Србија чувају болна сећања на два светска рата као доба тешких губитака и великих жртава. Мада учесника тих ратова готово да више и нема међу живима, важно је наставити са одавањем почасти њиховој борби. Американци треба да буду свесни жртава које су Срби поднели у Првом светском рату и великих напора Америке да у то време помогне Србима. Председник Вилсон је 1918. подигао заставу Србије изнад Беле куће у знак поштовања за српске жртве. Американци такође треба да знају како се једна од највећих спасилачких мисија свих времена, операција „Халијард”, догодила на тлу Србије 1944. године. Драго ми је што председник Вучић подједнако уважава значај одавања поште том храбром наслеђу и упознавања света са њим. Када је реч о трагичним сукобима деведесетих, из тог искуства сви морамо научити лекције како се они никада не би поновили. Прошлост јесте важна, али моја пажња је усмерена на будућност. Поштујемо Србију као партнера који је посвећен помагању западном Балкану да достигне заслужени просперитет и безбедност.

Какви по вама војни и безбедносни изазови постоје на западном Балкану?

Нема тог система наоружања нити борбене тактике који се могу мерити са безбедношћу и просперитетом које носи чланство у најуспешнијем трговинском и политичком блоку на свету, а то је Европска унија. Сједињене Америчке Државе дају пуну подршку стратешком приоритету Србије да се придружи Европској унији. И ЕУ ће имати користи од учлањења Србије јер ће слободна, мирна и уједињена Европа бити јача и безбеднија ако је читав западни Балкан унутар ње. Да би овај циљ био остварен, кључно је да Србија и Косово постигну одржив и свеобухватан споразум о нормализацији међусобних односа. Начин на који им се у томе може помоћи јесте дијалог уз помоћ Европске уније. Одувек нам је било јасно да то неће бити лако и да ће захтевати истрајност, флексибилност и компромис. Изазови који данас стоје пред мојом земљом важе и за западни Балкан, а то су: сајбер безбедност, гомилање наоружања, насилни екстремизам и конфликти изазвани климатским променама. Сви ови проблеми се могу решавати једино кроз заједнички рад с регионалним партнерима и лидерима попут Србије, у сагласју са свим суседима.

Да ли ће САД смањивати своје учешће у Кфору, да ли ове снаге, укључујући и америчке војнике, могу да, ако затреба, гарантују безбедност Србима који живе на подручју Косова?

Поносни смо на успех Кфора и посвећени даљем учешћу у тој мисији. Она је од виталне важности за безбедност не само Косова већ и читавог региона. Такође смо свесни да Кфор није трајно решење. Истински трајна безбедност и права Срба који живе на Косову и верски објекти Српске православне цркве морају бити заштићени косовским законом и обухваћени политичким споразумом о нормализацији односа постигнутим кроз дијалог уз помоћ Европске уније.

Србија сматра да је Кфор једина легитимна војна сила на подручју покрајине Косово и Метохија. Међутим, САД подржавају развој косовских безбедносних снага, представници власти у Приштини недавно су вам нудили да САД отворе базу на Косову. Да ли то угрожава одбрамбену сарадњу са Србијом, да ли су САД заинтересоване да, осим Бондстила, отворе још једну базе на подручју Косова?

Политика Сједињених Америчких Држава у погледу Косова је веома јасна и није се мењала. Ми признајемо независност Косова, а професионалне и компетентне косовске безбедносне снаге које не представљају претњу суседима Косова су у интересу свих регионалних актера. Свима нам је у интересу мир, стабилност и привредни раст на западном Балкану. Чињеница да Сједињене Америчке Државе и Србија спроводе билатералне одбрамбене консултације као пријатељи и партнери говори о нашој заједничкој посвећености регионалној стабилности, а САД наглашавају тај циљ са свим партнерима у западном Балкану.

Познато вам је да Србија купује оружје у Русији и Кини, да српски и руски војници редовно заједно вежбају. Како САД гледају на ове војне односе?

Поштујемо суверенитет Србије и њено опредељење да учествује у војним вежбама с различитим партнерима. Наш стратешки приоритет за Србију исти је као и стратешки приоритет саме Србије: чвршћа интеграција са Западом и коначно чланство у ЕУ. Прогресивна хармонизација њене спољне и одбрамбене политике с политиком ЕУ од виталне је важности за Србију да би остварила своје циљеве.

Српски и амерички војници имају, да тако кажемо, истог непријатеља – вирус корона. Како напредује обавезна вакцинација америчких војника, да ли ће бити реализован план да она буде завршена до краја године? Да ли је у САД било полемика у погледу обавезне вакцинације војника, као што је то било у Србији?

Здравље и безбедност припадника наших копнених, ваздушних и поморских снага је врхунски приоритет за председника Бајдена. Срећа је што смо добили те спасоносне вакцине у рекордно кратком року и јасно је доказано да оне спасавају животе. Из војне перспективе уопште се не доводи у питање да се ова спасоносна вакцина мора у потпуности применити како би се осигурала безбедност наше земље. Поносан сам на преко 10 милиона долара помоћи коју су САД обезбедиле да помогну Србији у борби против пандемије и желим такође да нагласим да је Национална гарда Охаја са Војномедицинском академијом Војске Србије спровела посебне програме размене најбољих искустава у борби против ковида 19 с циљем да наши војници сачувају здравље и буду безбедни.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #736 on: November 15, 2021, 09:17:07 pm »

15.11.2021.

Министар Стефановић на 101. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић истакао је данас, обраћајући се на 101. Роуз-Рот семинару Парламентарне скупштине НАТО у Народној скупштини Републике Србије, да је Србија веома задовољна оствареним резултатима кроз учешће у програму Партнерство за мир и да је тај оквир сарадње за нас оптималан, јер немамо аспирације за пуноправно чланство у Алијанси.   

Говорећи о безбедности у нашем региону током обраћања, министар Стефановић је такође високо оценио сарадњу са КФОР-ом и затражио да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи било какаву непромишљену, нелегитимну и насилну акцију такозваних снага безбедности из Приштине усмерену ка Србима на Косову и Метохији.

- Ми веома ценимо сарадњу са Парламентарном скупштином НАТО, веома смо активни у њој и у томе видимо заиста важан део наше укупне сарадње са НАТО, која је интензивна на много нивоа, а нарочито на нивоу наших парламентараца. Прошло је тачно 15 година откако је Република Србија приступила и постала члан програма Партнерство за мир. Ми смо задовољни досадашњим резултатима у овом облику сарадње, јер смо његовим оквирима остварили наше интересе који се тичу очувања безбедности и стабилности региона у којем живимо, као и реформи и унапређења нашег система одбране, чему смо веома посвећени. Уверен сам да су учешћем Републике Србије у овом програму до сада задовољни и наши партнери, имајући у виду наше активно учешће на међународном плану, пре свега у оквиру међународних мировних мисија у оквиру Уједињених нација – рекао је министар Стефановић.
 
„Висок степен сагласности са нашим партнерима у програму Партнерство за мир“
 
Он је навео да је  Партнерство за мир добар пример интегративних оквира у којима Република Србија има веома висок степен сагласности са својим партнерима о свом месту и улози, као и о остварењу заједничких интереса који се огледају у очувању колективне безбедности, високог степена сарадње и праваца у којима та сарадња треба да иде и у будућности.
 
- Сматрамо да је овај оквир сарадње који смо до сада постигли у оквиру Партнерства за мир оптималан, када се ради о нашој укупној сарадњи са НАТО, јер немамо аспирације за пуноправно чланство у Алијанси. Оваква позиција Републике Србије полази, са једне стране, од наше стратешке опредељености ка војној неутралности, али уједно и наше спремности и отворености да сарађујемо до нивоа који обезбеђује довољан заједнички напор за супротстављање свим савременим безбедносним изазовима и стално унапређење наше способности да чувамо мир и стабилност у читавом региону на којем живимо – истакао је министар Стефановић.

„Поносни смо на сталну модернизацију наших оружаних снага“
 
Република Србија посвећена је константном унапређењу свог система одбране и то је један од темеља њене укупне државне политике, нагласио је министар одбране.
 
- Дубоко смо уверени да је стални напредак наших одбрамбених капацитета и ресурса наше неотуђиво право, али и више од тога – то је наша обавеза према очувању нашег суверенитета, територијалног интегритета и безбедности наших грађана. Оваква позиција Републике Србије, имајући у виду наш веома развијен комплекс сарадње и у оквиру Партнерства за мир и Уједињених нација и других међународних безбедносних интеграција, гарантује очување мира и стабилности на само у националним, већ и у регионалним оквирима. Такође, ми смо поносни на сталну модернизацију наших оружаних снага и повећање свих наших одбрамбених капацитета, зато што тиме показујемо одговорност према очувању националне и колективне безбедности и стабилности, баш као што то раде и све друге одговорне и демократске државе – истакао је министар Стефановић. 

Он је оценио да важну улогу у остваривању ове наше стратешке опредељености има свакако и наше чланство у програму „Партнерство за мир“, као и наша развијена билатерална сарадња у области одбране са свим његовим чланицама и са чланицама НАТО.
 
- Сви заједно свесни смо чињенице да се регион којем припадамо и даље суочава са низом безбедносних изазова и претњи и не постоји начин да на њих ефикасно одговоримо без сталног и систематичног унапређења нашег система одбране и развијене сарадње са нашим партнерима. Србија без савремених оружаних снага и без опредељења за стабилност и мир у својем окружењу, не би могла да одговори том задатку. То врло добро знају и наши партнери у програму Партнерство за мир и зато ценимо њихову подршку константном подизању перформанси наших одбрамбених ресурса – рекао је министар Стефановић.
 
Како је навео, снагу наших укупних капацитета имали смо прилику да покажемо у многим досадашњим ситуацијама, које су претиле безбедности и наше земље и нашег окружења, али и ширег простора Европе.
 
- Поменућу само наше учешће у санирању последица елементарних непогода, као и наш допринос међународним мировним мисијама широм света у којима учествују припадници Војске Србије. Ту је свакако и наш допринос у управљању мигрантском кризом, али и у борби против пандемије вируса ковид-19, као и супростављању глобалним безбедносним изазовима чије последице и сада трпимо, али у њиховом решавању активно и учествујемо.  Нажалост, наш регион је и даље простор са специфичним безбедносним изазовима и Република Србија је свим својим капацитетима усредсређена на њихово трајно решавање. Овде пре свега мислим на питање Косова и Метохије где предузимамо огромне напоре и на политичком и дипломатском плану, јер сматрамо да је то једини пут којим је могуће изградити компромис, а преко њега и дуготрајан мир, стабилност и бољу перспективу и за Србе и за Албанце – поручио је министар Стефановић.

„КФОР-а да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи нелегитимне и насилне акције Приштине“

Он је додао да оваква опредељеност Републике Србије не добија адекватан одговор од привремених власти у Приштини, чије понашање и одлуке често представљају истинску претњу по безбедност не само у оквиру наше јужне покрајине, већ и у целом региону.
 
- Најизложенији таквом авантуристичком понашању су пре свега Срби који живе у нашој јужној покрајини и који данас не могу да буду спокојни за своју безбедност и безбедност својих породица и своје имовине. Приштинске власти су једини и искључиви фактор који под сталном напетошћу држи српску заједницу на Косову и Метохији, предузима акције мимо свих међународних одлука и договора, угрожавајући на тај начин и ширу безбедносну слику, на регионалном нивоу. Искористићу и ову прилику да подржим мисију КФОР-а на Косову и Метохији и да високо оценим нашу заједничку сарадњу, као и све њене активности на терену, али да у исто време још једном затражим да употреби сав свој ауторитет да благовремено спречи било какву непромишљену, нелегитимну и насилну акцију такозваних снага безбедности из Приштине усмерену ка Србима на Косову и Метохији – рекао је Стефановић.
 
Министар је још једном исказао пуну спремност Србије за даљу сарадњу у оквиру Партнерства за мир, истичући да сматрамо да је та сарадња у нашем најбољем интересу, али и у интересу укупне безбедности овог дела Европе.
 
- Што се тиче Републике Србије, уверавам вас да ће Србија и даље бити поуздан партнер у оквиру овог програма и да ће у складу са свим прихваћеним обавезама одговорити заједничким циљевима за очување колективне безбедности и борбе против свих изазова којима смо заједно изложени – поручио је министар Стефановић.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #737 on: November 23, 2021, 06:38:58 pm »

23.11.2021.

Разговори о сарадњи Војске Србије и НАТО-а

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић разговарао је данас у Београду са директором Директората за кооперативну безбедност Међународног војног штаба НАТО-а генерал-мајором Франческом Диелом.

На састанку је разговарано о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону, сарадњи Војске Србије и Кфора и о заједничким активностима које се реализују у оквиру програма Партнерство за мир.

Током сусрета је изражена спремност за наставак сарадње у областима од обостраног интереса, уз очекивање да ће укупни односи наставити да се развијају у оквиру Партнерства за мир и уз потпуно уважавање војне неутралности Републике Србије.

Генерал-мајор Диела ће имати и састанак са представницима Генералштаба Војске Србије на коме ће бити презентовани капацитети Центра за мировне операције и ангажовање Војске Србије у мултинационалним операцијама и у оквиру Концепта оперативних способности.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #738 on: November 23, 2021, 06:40:43 pm »

23.11.2021.

Састанак помоћника министра Бандића са генералом Диелом

Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са директором Директората за кооперативну безбедност Међународног војног штаба НАТО-а генерал-мајором Франческом Диелом у оквиру његове тродневне посете Србији.

Током данашњег сусрета, помоћник министра Бандић истакао је да су Министарство одбране и Војска Србије активни учесници и корисници бројних механизама под окриљем Партнерства за мир, који сматрамо оптималним обликом сарадње, имајући у виду чврсто опредељење за војну неутралност.

У разговорима су посебно разматрани резултати постигнути кроз Процес планирања и прегледа, Концепт оперативних способности, Програм за унапређење образовања у области одбране и Програм Наука за мир и безбедност.

Наглашен је значај и моменат доношења Стратегијских докумената, којима се на бази војне неутралности уобличава концепт одбране ослањањем на сопствене снаге и потврђује чврсто опредељење Републике Србије да буде фактор стабилности у региону.

Саговорницима из НАТО Бандић је пренео забринутост Републике Србије у вези са укупном ситуацијом на подручју Косова и Метохије, указујући на низ једностраних одлука привремених институција у Приштини. Нагласио је да се Република Србија оштро противи стварању такозване „војске Косова“ и да остаје на чврстој позицији да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији јужне српске покрајине.

Помоћник министра одбране закључио је да Република Србија својим деловањем показује вољу да са свим кључним актерима међународне политике гради најбоље могуће партнерске односе, те да ће се даља динамика и ниво сарадње са НАТО пројектовати у складу са интересима обе стране.

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #739 on: November 28, 2021, 09:36:48 am »Quote
Zajednička vežba specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom SAD Entoni Godfrijem, završnom segmentu združene obuke jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država na poligonu "Peskovi" kod Požarevca.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #740 on: November 28, 2021, 09:38:22 am »Quote
Izjava pripadnika specijalnih snaga Vojske Srbije nakon vežbe sa Oružanim snagama SAD


Quote
Izjava pripadnika specijalnih snaga SAD nakon zajedničke vežbe sa Vojskom SrbijeLogged
Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 [50]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 24 queries.