PALUBA
July 07, 2020, 07:34:50 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 79   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 178827 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #15 on: October 29, 2008, 05:30:56 pm »

29.10.2008.
 
 Стање безбедности је стабилно, војници и старешине изводе своје редовне активности и надам се да ће тако бити током целе зиме, оценио је министар одбране Драган Шутановац после данашње посете бази Шушљaк на административној линији према Космету.

„Не очекујем да ће доћи до дестабилизације и угрожавања безбедности у зони одговорности Треће бригаде, рекао је Шутановац и додао да увек постоји могућност за локалне инциденте, „али ми смо ту да адекватно и пре свега превентивно реагујемо“.

Министар Шутановац је нагласио да „нема обавештајних сазнања да се нешто озбиљно спрема“, а присуство Војске Србије у Копненој зони безбедности гарант је стабилности у региону. Он је најавио и усељење у војну базу Цепотина до краја године, „која ће бити важна безбедносна тачка за тај део административне линије“.

Министар одбране је новинарима рекао да „сваке јесени и зиме обилазимо базе у Копненој зони безбедности да старешинама и војницима дамо подршку у њиховом послу који је јако тежак и да се лично уверимо какви су им услови живота и шта им је све потребно“.

База Шушљак, којом командује мајор Грујица Вуковић, налази се на 998 метара надморске висине и њени припадници обезбеђују 16,5 километара администривне линије према Космету. Током данашње посете они су извели показну вежбу у којој су приказали рад патроле, одбрану базе у случају напада и поступак патроле у случају илегалног преласка административне линије.

Боравак у Копненој зони безбедности министар одбране Драган Шутановац започео је јутрос посетом касарани „Топлички устанак“ у Куршумлији, где га је командант Треће бригаде Копнене војске пуковник Чедомир Бранковић упознао са условима живота и рада припадника бригаде, посебно према административној линији са Косовом и Метохијом.

Извор:Сајт министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #16 on: October 31, 2008, 03:37:33 pm »

Сви су партнери за професионализацију војске

31/10/2008
* Јављају ли се потешкоће у процесу професионализације Војске Србије?
- Процес професионализације је у току. Покренули смо кампању, она није тренутна, већ је кампања за будућност у систему одбране. План је да тај процес завршимо до краја 2010. године, а могу да обећам да ће Министарство одбране и Војска Србије бити спремни за професионализацију.
* Имате ли политичку подршку у владајућој коалицији за професионализацију?
- Апсолутно. Не само у владајућој коалицији, него и у појединим опозиционим странкама. То је пројекат који је започео председник Тадић у време када је био министар одбране, а мени је запало да га завршим. Али, за професионализацију није довољна само подршка политичких странака, него свих субјеката у друштву.

* Стижу ли предлози на конкурс Министарства за име нове базе на југу Србије?
- Позивам све заинтересоване који желе да кумују новој бази на југу Србије да посете модеран сајт Министарства одбране www.mod.gov.rs и дају своје предлоге. Најбоља три предлагача добиће награде.
 
Извор:Сајт Министарства одбране   
« Last Edit: October 31, 2008, 03:39:47 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #17 on: November 01, 2008, 01:20:20 pm »

Извод из интрвјуа министра одбране магазину Одбрана.Интрвју је опширан па је сам га редиговао али
мислим да није изгубио ништа од важних детаља.
Заинтересовани могу цео интервју да прочитају на http://www.mod.gov.rs/novi.php?action=fullnews&id=802


01.11.2008.

Са министром одбране Драганом Шутановцем разговарали смо, поводом сто дана рада Владе, више о плановима него о резултатима, о пројекцијама система одбране, Министарства и Војске, који треба да буду део новог одговора Србије на глобалне промене и захтеве регионалне безбедности.

Унутар система занимала су нас решења која могу допринети бољој организацији, ефикаснијем раду, али и бољем стандарду, посебно одлуке које ће скинути бреме прошлости.

Министар Шутановац је уверен у бољу будућност – система и људи у њему, а време још видљивијих резултата у опремању, јачању и партнерству са онима на које се вреди угледати, тек долази.

*Професионализација Војске прво је актуелно и значајно питање које не зависи само од Министарства одбране већ и од других институција друштва које треба да дају подршку том опредељењу? Како видите тај процес на друштвеном плану?

-Идеја потпуне професионалзације Војске апсолутно је у складу са модерном и савременом војском и државом и убеђен сам да друштво даје подршку таквој пројекцији војске. Али нисам убеђен да као држава на прави начин томе приступамо и да имамо одговарајућу јавну подршку, како би заинтересовани да буду професионални војници знали где да се пријаве, које су предности, шта доноси тај позив, какве су бенефиције...

Предстоји нам велики посао. Осим уређења система изнутра, мора да се уради добар ПР и добра комуникација и са медијима, и са невладиним сектором, интелектуалцима... Поред Министарства и Војске, неопходна је подршка Владе, председника, јавног сервиса, медија, невладиног сектора, цркве... Има много субјеката који треба да направе синергију позитивне енергије, да свима буде јасно и због чега то радимо и на који начин се то ради.

*Рок је 2010. година?

-Што се тиче Министарства и Војске оптимиста сам да ћемо испунити рок и бити апсолутно спремни.

*Остаје ли могућност служења војног рока онима који то желе?

-Добро дошли су сви који желе да буду војници и након потпуне професионализације. Убеђен сам да има младих људи који желе да прођу обуку, да се увежбају у појединим војним вештинама, и да ће им то искуство бити корисно у животу. Вероватно би један део њих и остао у Војсци Србије. Таква пракса и у другим земљама постоји.

*На реду је нова организација и систематизација у Министарству одбране. Каква је замисао новог министарства, шта ће се мењати, организационо, кадровски, бројчано…?

-Желим да урадимо организацијске промене које ће нас довести до тога да наше министарство буде у стандарду министарстава оних земаља којима ми тежимо. Чињеница је да сада однос војних лица и цивила у Министарству није какав би требало да буде, а подсећам да је за државу и друштво изузетно скупо упошљавати војна лица на положаје које могу да обављају цивили.

Сваки цивил који ради у Војсци Србије има своју коначну цену коштања, али официри и подофицири немају. Држава је инвестирала и инвестира у ту професију да би били војници, а не да би обављали цивилне послове.

Жеља ми је да се министарство „демилитаризује“, на начин и у мери колико је то логично, до нивоа који је уобичајен у развијеним војскама и министарствима.

*Каква ће бити динамика те активности?

-Овај посао је стратешки важан, и као за сваки други стратешки посао важно је да ли је урађен квалитетно или не, а не да ли је урађен седам или петнаест дана пре или после неког задатог рока.

*Очекујете потешкоће?

-Очекујем отпор унутар система, очекујем отпор оних који су се „ушанчили“ на поједине позиције и деценијама раде послове за које нису школовани. Убеђен сам да ће највећи део система дати подршку. Ако погледамо како то функционише у развијеним земљама, јасно је да досадашњи начин не може да опстане. Морам да нагласим да, уколико желимо да развијамо систем одбране и да повећамо плате, ми морамо да се мењамо, јер овако напросто није финансијски одрживо.

Значи, ми можемо да радимо као деведесетих година и да сви буду незадовољни, али опет ушушкани у неке своје кабинетиће, без секирања да ће поново морати да обују чизме. Или да радимо на начин да свачије радно место буде под знаком питања, па ако га не ради квалитетно – да буде премештен на друго, где ће можда и боље да се покаже.

*Каква је, заправо, порука те промене?

-Нико неће бити заштићен ни на једној позицији зато што је ту дуго, нити зато што у систему он ништа друго не зна да ради, а и тај посао не ради како ваља. Жао ми је свих који су навикли да деценијама долазе у топао „кабинет“, при том имају све бенефиције које имају и они који су данас у Копненој зони безбедности, у неким ситуацијама и веће, а избегавају чак и униформу да обуку.

Сигурно имамо вишак запослених, а не бих желео да буде отпуштања. Идеја је да направимо такав распоред да се официри који су неопходни Војсци врате и наставе да раде свој посао.

*Да ли је и зато најављено бројно повећање Војске?

-Повећање је потребно пре свега зато што су ризици, изазови и претње другачији него у годинама када су прављени планови за смањење. Унилатерална декларација о проглашењу независности Косова, те неулазак Македоније у Нато, свакако утичу на безбедносну слику региона. О томе морамо да размишљамо, а не само о безбедности унутар граница наше земље.

*Мења се и глобални однос моћи и непосредно безбедносно окружење?

-Чини ми се да се сада коцкице постављају стратешки, на глобалном плану, и да ми врло брзо морамо да нађемо начин да на то утичемо и да се прилагодимо. Чињеница је да не постоји вечна љубав на глобалном плану између било којих земаља света – постоји само вечни интерес. Уколико не будемо умели да свој интерес уградимо у интересе земаља које су данас глобални играчи, бојим се да ћемо остати „слепо црево“ за које нико неће имати разумевања и неће имати жељу да са нама на било који начин сарађује.

*Поновна поларизација два света, Истока и Запада, актуелизује нашу недоумицу о припадању и опредељивању, стару вековима. Куда и како даље?

-Наша стратешка оријентација, потврђена на изборима, јесте Европска унија. Јачање Русије, Америке и Кине, али и других земаља у свету, свакако је важно, али Србија се определила за пуноправно чланство у ЕУ и то је правац од кога нећемо одустати.


*Недавно сте потписали Безбедносни споразум са Северноатлантским савезом. Имајући у виду укупну активност током боравка у Бриселу, сусрете и разговоре, како видите наше место у Партнерству за мир убудуће, колико ћемо искористити могућност пуне сарадње која нам се сада отвара?

-Мислим да ћемо ми још годину, годину и по дана, имати један слободан простор у коме ће према нама, и нашој Војсци пре свега, један број земаља изражавати одређене симпатије, уз жељу да са нама сарађују, вежбају, размењују информације.

Након тог времена доћи једно логично питање – да ли смо ми партнери или нисмо? Да ли смо ми партнери само приликом вежбања и у билатералним односима, или смо партнери и кад дође до потребе очувања глобалног мира у свету? И да ли ћемо ми, заједно са нашим партнерима, учествовати у операцијама које треба да омогуће да се безбедност у свету одржи, односно да се спречава дестабилизација.

Наиме, идентично су реаговали и председник Буш, после 11. септембра у Њујорку, и председник Русије Путин, после терористичког напада у Беслану, када су рекли да ће штитити своје интересе и безбедност својих грађана ма где они били угрожени.

Безбедносно, свет постаје „глобално село“. Не можете безбедносно изоловати ниједну земљу на свету, ма колико она била јака, моћна и стабилна. Безбедносна угрожавања постала су транснационална и прекогранична, и уколико тамо где настаје не сасечете опасност у корену, онда кад нарасте и дође до ваших главних градова, онда то постаје тешко решиви проблем.

Зато ће питање јесмо ли заиста партнери бити круцијално. Мислим да ће тада већ бити кристално јасно свима да је управо то још педесетих и шездесетих година Јосип Броз врло добро знао. У време када смо били најутицајнији међу несврстаним, имали смо веома јаку и важну спољну политику, а тадашња ЈНА била је важан чинилац мира и безбедности у свету, где год да се појавила.

*Како гледате на војну неутралност?

-Постоје земље у свету које су веома утицајне, а војно су неутралне. И Аустрија и Шведска су веома утицајне, а војно неутралне. С друге стране, Норвешка је чланица Натоа, али није чланица Евроспке уније. Не постоји један универзални систем у коме или напредујете или назадујете.

Ми у овом тренутку имамо одлуку парламента, која нас не спречава да у оквиру Партнерства за мир и у оквиру Уједињених нација налазимо своју улогу на глобалном плану. Нетачно је да ми, ако смо сада неутрални, не можемо да сарађујемо ни са Истоком ни са Западом. Напротив.

*Да ли би било политички боље да смо у Натоу?

-Будимо искрени. Ми смо „острво“ у Натоу. Врло брзо ће наша земља бити апсолутно окружена снагама Натоа са свих страна. То је неминовност и реалност, јер све земље у окружењу теже да се учлане у Нато, и то ће се пре или касније десити.

Ми можда не желимо да прихватимо ту реалност, али ћемо бити у ситуацији да нас или заобилазе или да сарађујемо. Било која врста заобилажења води нас у ситуацију изолованости, коју смо имали деведесетих година, што никако не може да допринесе квалитету и бољем стандарду грађана.

Међутим, не мислим да је то питање на дневном реду. Ми сада треба да кажемо да смо једна савремена, модерна земља, па ако Аустрија може да буде војно неутрална, што не би могла да буде и Србија.

*Војна сарадња отвара нове могућности за проширење односа са појединим земљама. Где смо остварили посебне успехе и које су нове шансе?

-Резултати већ нису само на војно-војном плану. Поруке коју пошаљу велике силе, када њихови начелници генералштаба посете Србију, није само порука нашој војсци већ је порука много озбиљнијег и ширег контекста.

После 24 године у Србији су били начелник Генералштаба Кинеске ослободилачке армије, потом и начелник Здруженог генералштаба оружаних снага САД, после 57 година. Јасне су поруке тих земаља да желе да сарађују са нама. И ако знамо да ће начелник Здруженог ГШ ОС САД практично бити једини човек који ће и даље остати на тој позицији, а очекујемо нову администрацију, онда је јасно да се жели један континуитет у сарадњи, али не само на војном плану.

У овом тренутку, захваљујући у великој мери, да не кажем и пресудно, тим односима које су наша војска и Министарство одбране изградили, ми смо неке проблеме успели да превазиђемо, да не дође до ширих сукоба и на територији Косова и уже Србије. И то је једна од највећих предности те војно-војне сарадње.

Тренутак у коме наш начелник Генералштаба може да се телефоном чује са главнокомандујућим Натоа, од Брисела до Напуља и Кфора, јако је важан за стабилност у региону и улива поверење много више него да смо с њима у сукобу и да немамо координацију и сарадњу.


*Шта даље са вишком војне имовине?

-Нећу допустити да се наша имовина распродаје, као што нећу допустити ни да нас варају разни „бизнисмени“ или локални лидери, не желим да ико узме нашу имовину, а да заузврат не добијемо одговарајућу надокнаду.


*Оцењујете да је решавање стамбених потреба припадника Министарства одбране и Војске Србије субвенционисањем кредитирањем пројекат за 21. век. То је, дакле, основни начин решавања тог питања, с обзиром на то да заиста велики број припадника нема стан? Колико сте оптимиста у предвиђању да ли ће менаџмент Министарства одбране успевати да услове кредитирања одржи повољним у дужем периоду?

-Реализација целокупног Мастер-плана омогућила би нам да купимо једну ескадрилу вишенаменских борбених авиона. Дакле, фама о војној имовини као о нечему што је непроцењиве вредности показује да нисмо свесни времена у коме живимо. Идеја да можемо да продамо све и да решимо 22.000 стамбених проблема довела би до тога да ја не будем министар одбране него министар за решавање стамбених питања у Министарству одбране.

Пројекат стамбеног кредитирања је најздравији пројекат за младе људе у систему, а такви пројекти постоје у развијеним земљама. Не можемо рећи да то није добро, јер је то осмислио и користио успешно неко пре нас.

За првих сто дана рада решили смо 650 стамбених питања. Да је тако решавано раније, ми не бисмо били у ситуацији у којој смо данас.

*Како ће ићи преговори са Црном Гором, БиХ и Републиком Српском око набавке наоружања и опреме који су нам потребни?

-Биће то резултат преговора, али верујем и очекујем да ћемо направити адекватан договор и да ћемо обрадовати нашу Војску оним што они сматрају да им је неопходно.

*У шта ћемо уложити највише пара када је реч о инвестицијама?

-Велики новац се троши у систему, а да се практично то и не види. Набавка оклопних точкаша биће нешто видљиво, а дефинитивно је то било неопходно. Такође, и нове савремене беспилотне летелице које ће бити могуће и наоружати, увођење нове пушке, опремање Специјалне бригаде, затим опремање ВМА савременом медицинском техником, па опремање Војне академије, где сваки студент мора имати приступ Интернету, јер је то неопходно за официра 21. века, а ту су и униформе са новом дигиталном шаром, које ће дати савременији изглед нашим војницима...

*Како иде велики извозни посао са Ираком? Опоравља ли се наша наменска индустрија?

-Очекујем да ће тај посао бити завршен како је уговорен и планиран. У неким фабрикама наменске индустрије које су инсистирале да им држава омогући послове и пласмане, нису схватили да се на стари начин не могу радити нови послови. Напросто, уколико фабрика ради зарад социјале и радника који не обављају посао, а само један део њих ради, онда не можемо бити курентни на тржишту. А новац добијен од великих послова треба искористити за нове и још веће, а не да се потроши за социјална давања.

Још се нисмо озбиљно суочили са проблемом одбрамбене индустрије, а она изискује озбиљну реформу. Без промена, међутим, не можемо да пратимо савремене трендове на тржишту.

*Велики проблем система јесу војнодоходовне установе. Без прејудицирања појединачне судбине, шта се ту може очекивати?

-Ових дана на седници Владе биће донете одлуке којима се решава питање четири војнодоходовне установе. Техничко-ремонтни заводи су неопходни и они ће остати у систему. Али потпуно ми је нелогично да постоје војнодоходовне установе које нас коштају и на крају године узимају новац из буџета. Такође, нелогично је да постоји велика површина земље у Војводини која не доприноси систему, већ ствара губитке. Ту очито неко не функционише домаћински. У најмању руку догађа се нешто што би полиција требало да истражи.

Поновићу, не постоји коначна цена коштања официра, јер ми данас, поред онога што је држава издвајала за школовање, за стипендирање, лечимо из нашег буџета целу породицу сваког официра.

Оно што смо урадили и започели у прошлој години, што ћемо завршити у овој и оно што планирамо, као што је завршетак базе Цепотина, ремонт авиона и други велики пројекти, станови које завршавамо, а који су започети пре две деценије, све то обећава још боље резултате и убудуће.

*И на крају, обећали сте студентима Војне академије да ће путовати у иностранство? Хоћете ли испунити обећање?

-Сигурно. То је стратешки интерес система одбране. Уколико студенти наше Војне академије не буду могли да путују у свет, да упознају своје колеге и нешто науче, онда ћемо бити у ситуацији у којој смо сада, а то је анксиозност у односу према Европи, коју је изазвала и сама Европа.

Очекујем да се Европа отвори према нама, да можемо да путујемо. Заиста је феноменално када сретнете некога у иностранству ко се школовао, рецимо, у Београду или у бившој Југославији, па говори српски, ко вас цени, воли, уважава...

На путовањима би наши студенти упознали колеге. Можда ће баш неко од тих младих људи бити за двадесет или више година начелник генералштаба. Нема бољег начина за сарадњу, од такве врсте личног контакта какав бисмо успоставили.

За ту идеју имам подршку и од страних амбасадора. Приликом недавне посете Бриселу о томе сам говорио амбасадорима Северноатлантског савета. Та прича их је, чини ми се, највише тргнула, да кажу да можда и не разумеју најбоље Србију! Рекао сам им – како можете да очекујете да вас неко воли, поштује, уважава, ако му не дате да дође код вас!


Извор:Сајт министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #18 on: November 01, 2008, 01:24:15 pm »

01/11/2008

БУЏЕТ

Министарство одбране је ребалансом буџета закинуто за око три милијарде динара, чиме су издвајања за Војску пала са 2,4 одсто на мање од 2,25 одсто бруто домаћег производа.

ЗАКОНИ
У ових сто дана рада Владе урађени су нацрти два закона – Закона о војној, радној и материјалној обавези и Закона о цивилној служби. У току је израда Закона о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији. Донети су и подзаконски акти којима се уређује систем одбране и тренутно је Министарство одбране највећи предлагач аката такве врсте.

СТАНОВИ

Број стамбених интересената Министарства одбране и Војске Србије је 21.552. Од тога 14.383 припадника система одбране немају никакав стан. Међу њима је око 10.500 активних припадника Министарства одбране и Војске, а 3.875 пензионера.

ВОЈНЕ ВЕЖБЕ

За протеклих сто дана јединице Војске Србије извеле су четири вежбе, у току су припреме за још две. На полигону Пасуљанске ливаде боравило је у току године више од 5.000 припадника Војске.

БРОЈНОСТ

Бројно стање Министарства одбране у овом тренутку је оквирно 37.000. Од тог броја има око 29.500 професионалних припадника, док остатак чине војници на служењу војног рока. По конкурсу за пријем 1.358 професионалних војника, до сада је у састав Војске Србије примљено 706 професионалаца по уговору, а у процедури су 283. Отворен је конкурс за још 1.060 професионалних војника.

НАОРУЖАЊЕ И ОПРЕМА

Србија је заинтересована да купи вишкове наоружања из Црне Горе, Републике Српске и БиХ, укључујући и авионе „орао“ и „галеб Г-4“, тренажер лета, оклопне транспортере, самоходне хаубице и разне делове за хеликоптере „камов“, који би могли да се врате у употребу, јер имају велику носивост, а првенствено би се користили за трећу мисију Војске – помоћ цивилном становништву у случају елементарних непогода и сличних инцидената.

БЕСПИЛОТНЕ ЛЕТЕЛИЦЕ

Набављено је 10 беспилотних летица, које могу да служе и за војне и за цивилне сврхе, а до краја године биће расписан тендер за набавку још савременијих типова.

ПУШКА М-21

Са крагујевачком „Заставом" склопљен је уговор о набавци 1.680 пушака М-21, које спадају у сам врх савременог наоружања, а један број њих већ је у наоружању јединица.

СТРЕЉАЧКО НАОРУЖАЊЕ

Уговорена је куповина више од 500 комада савременог стрељачког наоружања, између осталих и пушака „хеклер и кох" и снајпера „сако", за потребе припадника Специјалне бригаде.

ТЕРЕНСКА ВОЗИЛА

Кренуле су испоруке уговорених 100 теренских возила, од чега је већ испоручено 30 возила „лада нива“.

РЕМОНТ

У току је ремонт пет авиона и десет хеликоптера, 36 теренских возила, одређеног броја тенкова и осталог наоружања.

ЦЕПОТИНА

Најважнији инфраструктурни пројекат Министарства одбране – војна база Цепотина на југу Србије биће завршена до краја јесени и она ће бити најсавременији објекат Војске у који ће се уселити припадници Четврте бригаде.

ВОЈНА САРАДЊА

У оквиру међународне војне сарадње, у сто дана рада Владе, остварено је 140 иностраних посета, од чега је девет било највишег нивао, а 131 експертска у функцији реформе система одбране и војноекономске сарадње, као и у области обуке. Нама је у посети било 45 иностраних делегација. Генералштаб и јединице Војске посетиле су делегације из 28 земаља.

БЕЗБЕДНОСНИ СПОРАЗУМ

Потписан је Споразум о безбедности информација са Северноатланским савезом, што је предуслов за нашу пуну сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир. У плану је отварање мисије Србије у Бриселу.

ДОНАЦИЈЕ

Министарство одбране добило је донације – за набавку потребног наоружања и војне опреме 500.000 долара од Народне Републике Кине и 600.000 евра од Републике Италије, а та средства ће бити усмерена на послове деминирања.

МИРОВНЕ МИСИЈЕ

Министарство одбране и Војска Србије учествују са 15 представника у три мировне мисије – на Обали Слоноваче, у Конгу и Либерији.

РЕГРУТИ

Одзив септембарске генерације регрута за служење војног рока виши је од 92 одсто.

ШКОЛОВАЊЕ

За школовање на Војној академији пријавило се ове године 107 девојака за 30 места, а 320 младића за 90 места, што је десет пута више у односу на 2006, а три пута у односу на прошлу годину. На Академији се школује и 18 студената из Републике Црне Горе и 10 из Босне и Херцеговине. У Министарству одбране Републике Србије образује се 1.211 особа.

ПОМОЋ ПОРОДИЦИ КАНАС

После недавне погибије једног од најбољих војних пилота Иштван Канаса, Министарство одбране помоћи ће његовој породици да реши проблем са стамбеним кредитом.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #19 on: November 03, 2008, 07:31:03 pm »

03/11/2008

С а о п ш т е њ е 

Уредбом Владе Републике Србије од 5. јуна 2008. године о трансформацији војнодоходовних установа које обављају производну и услужну делатност, предвиђено је да се Технички ремонтни завод Чачак, Ваздухопловни завод "Мома Станојловић" из Батајнице, Војнопројектни биро и Војна штампарија из Београда трансформишу у војне установе, које ће организационо и функционално бити везане за Министарство одбране и финансиране из буџета.

Управа за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране сачинила је Програм трансформације ТРЗ Чачак, који предвиђа отпуштање 361 радника те установе.

Формирана је комисија за одређивање лица која ће бити прихваћена у нову установу-завод, као и она која ће бити у вишку, односно отпуштена. Критеријуми којима се руководила комисија су били оцена дотадашњег рада, квалификациона структура, самосталност у раду, однос према средставима рада, оспособљеност за обављање послова другог радног места, уштеде и иновације и социјални статус тих лица.

Трансформацијом војнодоходовних установа предвиђено је отпуштање 326 радника завода "Мома Станојловић", шест радника Војнопројектног бироа и 11 радника Војне штампарије.
 
   
Извор:Сајт министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #20 on: November 05, 2008, 04:00:22 pm »

 
               
 
 
   
   
 
05.11.2008.
Министар одбране Србије Драган Шутановац рекао је данас, после разговора са кинеским потпредседником Си Ђинпингом, да Пекинг апсолутно има разумевање за ставове Београда о Косову, као и за европски пут Србије.

Министар Шутановац је изјавио ФоНету да је Си пренео жељу Пекинга да Србија буде развијена земља у оквиру Европе, али и сарадник Кине.

"Политике Кине и Србије по питању међународног права се апсолутно поклапају. Ми подржавамо Кину у настојању да обезбеди свој суверенитет над Тајваном", изјавио је Шутановац.

Он је додао да ће Србија и даље имати пуну подршку Кине у настојањима да, путем резолуције Уједињених нација, обезбеди свој интегритет над јужном покрајином.

Према речима Шутановца, Кина према Србији гаји квалитетан и пријатељски однос заснован на квалитетној прошлости, а данас је разговарано о будућности, јер Пекинг има велики утицај не само у Азији, већ и у свету.

"Чињеница је да, уколико имате Кину за савезника, много је лакше да освојите овај простор и добијете више савезника", констатовао је Шутановац.

Шутановац предводи делегацију Министарства одбране Србије у вишедневној званичној посети Кини. Током посете чланови делегације треба да са многим кинеским званичницима
разговарају о билатералној војној сарадњи, која је до сада била добра
 
Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #21 on: November 06, 2008, 03:58:16 pm »

           
06.11.2008.
Министри одбране Србије и Кине потписали споразум о сарадњи у области одбране 

Министар одбране Републике Србије Драган Шутановац изјавио је данас ФоНету да споразум о сарадњи у области одбране са Кином, који је потписао у Пекингу, представља легалну основу за све видове заједничких активности, укључујући и школовање, курсеве, заједничке вежбе, као и разматрање могућности о војно-економској и војно-техничкој сарадњи.

Министар Шутановац је споразум потписао са кинеским министром одбране генерал-пуковником Лиангом Гуанглијем, с којим је, пре тога имао састанак, на коме је разговарано о школовању српских официра у Кини и кинеских у Србији, а посебно је било речи о помоћи становништву у ванредним ситуацијама.

"Кина је заинтересована да заједно развијамо тај сектор и имамо будуће вежбе", рекао је он, подсећајући да је Србија помогла Кини давањем шатора за становништво пострадало у земљотресу у Сечуану, у коме је погинуло 80.000 људи.

 Шутановац је истакао да је, када је реч о војној сарадњи, српска страна убеђена да може много тога да размењује са Кином, а да ће веома битан сегмент тога бити војна медицина, јер Србија има добар здравствени кадар који може да понуди, а, с друге стране, Војномедицинска академија је изузетно добра за едукацију њихових војних лекара.

"Кина има у више земаља у мировним операцијама своје припаднике који се баве медицином. То је јако добар вид сарадње у коме можемо да вежбамо наше медицинаре у војсци", оценио је он.

Када је реч о војном школству, Шутановац је навео да је данас у Србији један официр из Кинеске ослободилачке армије на школовању на Војној академији, а да је у припреми више официра Војске Србије који ће доћи на усавршавање у Кину.

Он је рекао и да су у протеклом периоду високи официри Војске Србије присуствовали вежбама у Кини и добијени су позиви да то раде и убудуће, а да је лично упутио позив кинеској војсци да њени припадници специјалних јединица учествују у вежбама падобранаца које ће бити у Србији.

Шутановац је додао да је разговарано и о могућностима да авиони кинеске војске учествују на великом аеро-митингу који би требало да се следеће године организује у Србији.

Министар одбране Србије састао се и са началником Генералштаба кинеске војске генералом Ченг Бингдеом, који је изразио задовољство својом посетом Србији у септембру и оним што је видео.

Према мишљењу Шутановца, срдачан пријем на који је наишла делагација Министарства одбране Србије у Кини и сусрети на највишем нивоу резултат су те посете, а кинеска страна је јасно нагласила да жели да сарађује са Србијом, као земљом која ће бити партнер и пријетељ њихове армије
 
Извор:Сајт министарсвтва одбране
Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #22 on: November 07, 2008, 01:36:21 am »

Quote
Шутановац је додао да је разговарано и о могућностима да авиони кинеске војске учествују на великом аеро-митингу који би требало да се следеће године организује у Србији.
Uf, jedva cekam, mogli bi da posalju J-10 i j-11, ova najava velikog aeromitinga me poprilicno raduje 
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #23 on: November 07, 2008, 01:40:51 am »

Ако дођу Кинези, биће то чиста ексклузива и егзотика.  Grin
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #24 on: November 07, 2008, 03:25:11 pm »

То би стварно било сјајно.Видим да је министар употребио придев "велики".Да ли би могли да се надамо још неким гостимa са освртом на то да их одавно нисмо имали?
« Last Edit: November 07, 2008, 05:04:32 pm by dreadnought » Logged
dexy
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 806« Reply #25 on: November 07, 2008, 04:17:54 pm »

Pa cini mi se da je zazivela ideja da Beograd dospe na mapu medjunarodnih aeromitinga, a uz to, kada znamo da se Srbija sprema polako za kupovinu novog borbenog aviona, jasno je da ce biti dosta zainteresovanih da dodju i pokazu sta imaju. Ovo je sve po meni najava boljih vremena koja ce doci za nase vazduhoplovstvo i cvrsto drzim palceve da se moje prognoze ispune.
Logged
ZastavnikDjemo
Portparol Palube
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 520« Reply #26 on: November 07, 2008, 11:17:50 pm »

Uhhh, J-10 i J-11 na Bataji, koja bi to poslastica bila Smiley
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #27 on: November 10, 2008, 05:49:46 pm »

Подршка Кине Србији
 
08.11.2008.
Министар одбране Драган Шутановац изјавио је данас да су највиши кинески званичници, са којима је протеклих дана разговарао током посете тој земљи, дали апсолутну подршку Србији у настојањима да дипломатским и мирним путем иде ка решавању проблема Косова.

Према његовој оцени, главни разлог због којег је делегација Србије боравила у Кини - потписивање споразума о сарадњи у области одбране, потврђује тежњу да се и убудуће сарађује са Народном ослободилачком армијом Кине, што је обострани интерес.

Шутановац је одржао предавање и постдипломцима Војне академије у Пекингу, на коме је предочио ситуацију у региону, с посебним освртом на стање на Косову, а говорио је и о реформама у систему одбране Србије.

Како је истакао, кинески официри су исказали велико интересовање за све теме и постављали су питања која су указивала да се веома интересују и да познају регион, чак и проблеме који се тичу самог система одбране у Србији.

"То ме је у једном тренутку изненадило, али и обрадовало, јер очигледно је да се они интересују за цео регион, а посебно за Војску Србије", констатовао је Шутановац.

Министар одбране Србије је, током посете Пекингу, обишао и кинески космички центар, а у петак је боравио у Шангају, где се сусрео са командантом тамошњег гарнизона кинеске армије.
 
   
Извор:Сајт министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #28 on: November 10, 2008, 09:57:04 pm »

Ministar Šutanovac u Francuskoj


10.11.2008.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac je u Parizu položio vence na grob Neznanog junaka, u okviru obeležavanja 90. godišnjice okončanja Prvog svetskog rata.

“Posle više decenija je ispred Trijumfalne kapije svirana srpska himna 'Bože pravde'. Srbija je na ovogodišnjoj svečanosti bila počasni gost i imala je tretman velikih prijatelja”, rekao je ministar Šutanovac.

Ministar odbrane je ocenio da Srbiju “to obavezuje da još više učvrstimo vojnu saradnju sa Francuskom, koja je i na ovaj način pokazala da podržava evropski put Srbije”.

Delegacija ministarstva odbrane Srbije će na poziv predsednika Francuske Republike Nikole Sarkozija sutra u Verdenu prisustvovati velikoj ceremoniji na mestu koje je bilo poprište jedne od najslavnijih bitaka Velikog rata (1914-1918).

Na marginama komemorativnih svečanosti povodom 90 godina od završetka Prvog svetskog rata, delegacija iz Srbije ima i nekoliko bilateralnih sastanaka.

“Razgovarali smo o potencijalnim rizicima za region, pa i čitavu Evropsku uniju, ali i o evropskom putu Srbije i bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i Francuske“, rekao je Spasojević.

Državni sekretar Spasojević je vojnu saradnju izmedju dve države ocenio kao dobru.

Srpska delegacija je sa predstavnicima Ke d'Orseja razgovarala i o učešću na aeromitinzima i u programima obuke za oficire.

“Postoji zajednički interes da školujemo naše oficire. Jedan srpski oficir se trenutno nalazi u francuskom generalštabu, a jedan francuski oficir u našem”, rekao je Spasojević.
 
Izvor: Tanjug
« Last Edit: November 12, 2010, 07:30:00 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 794« Reply #29 on: November 10, 2008, 10:00:34 pm »

Srpska delegacija je sa predstavnicima Ke d'Orseja razgovarala i o učešću na aeromitinzima   
Ovaj deo vesti je interesantan.Možda i bude nešto od onog velikog mitinga što ga najavljuju za iduću godinu pilot
« Last Edit: November 11, 2008, 08:03:51 am by dreadnought » Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 79   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 25 queries.