PALUBA
December 05, 2021, 04:30:16 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com ili jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 95   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 227798 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #45 on: November 29, 2008, 12:07:03 pm »

28/11/2008
Помоћник министра за материјалне ресурсе Илија Пилиповић примио је делегацију Генералне дирекције за наоружање Министарства одбране Републике Француске (DGA) која је посетила Сектор за материјалне ресурсе МО и Генералштаб Војске Србије. Истакнута је обострана жеља да дође до успостављања сарадње у пуном обиму, што би отворило врата нашој одбрамбеној индустрији за наступ на тржиштима западних земаља.

Наглашена је могућност развоја научно-истраживачких и одбрамбених капацитета, школовање и стручно усавршавање нашег техничког кадра у Француској, оживљавање сарадње између француских компанија са Ваздухопловним заводом "Мома Станојловић" и Техничким ремонтним заводом из Чачка и развој вођених ракетних система и беспилотних летелица на Војнотехничком институту.

Посета је настављена обиласком Ваздухопловног завода "Mома Станојловић", Војнотехничког института и Техничког опитног центра.

Извор;Сајз Министарства одбране
     
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #46 on: December 07, 2008, 08:39:07 pm »

06/12/2008
Војни буџет за 2009. годину биће око 2,1 одсто бруто националног производа, односно око 70 милијарди динара, уместо како је предвиђено Меморандумом Владе Србије 2,4 одсто, односно око 76 милијарди динара.

Такав буџет не може бити развојни, не може да гарантује и нове инвестиције и улагање у опрему, каже у разговору за “Данас” министар одбране у Влади Србије Драган Шутановац.

* Одговарајући на питање како ће тај буџет утицати на процес професионализације, министар Шутановац каже:
- Овај буџет ће успорити процес професионализације, односно пројекат који је зацртан још пре шест година и за који сам био убеђен да има подршку, не само Владе, већи целокупног друштва. Наравно, морамо бити реални и сагледати нови буџет у контексту утицаја светске економске кризе.

* Када ће бити завршена професионализација Војске Србије?
- Процес професионализације требало је да буде завршен до краја 2010. године. Сада смо у таквој позицији да не можемо да знамо шта ће бити 2010, колики ће тада бити буџет Министарства одбране. Војска Србије и војни буџети не могу да зависе од дневнополитичког планирања. У свету се војска везује за друштвени бруто производ (БДП), тако да раст БДП утиче сразмерно и на раст војног буџета. У том случају, не може да се деси да у новембру правимо планове војске за наредну годину, а да не знамо колики ће бити буџет.

* Који ће бити приоритети приликом модернизације?
- У току је набавка телекомуникационе опреме, возила, наставићемо са ремонтима... Планирали смо да наредне године започнемо набавку нових оклопних возила - точкаша, али бојим се да нови буџет неће моћи то да изнесе. Што се тиче једног броја авиона и друге борбене технике које Србија жели да преузме од Црне Горе и Босне и Херцеговине, верујем да ће те летелице бити ускоро на нашим аеродромима. Морам да напоменем да постоји позитивно расположење да се тај процес настави и заврши, али изгледа да је бирократија толико моћна те може да успори да се реализују одлуке министара.

* Колико ће професионалних војника бити у Војсци Србије?
- Разматрамо број од око 30.000 припадника, тај број је повећан у односу на пројектованих 27.000, имајући у виду генералну ситуацију у окружењу, посебно формирање косовских снага безбедности.

* Да ли ће Србија остати војно неутрална?
- То питање није на дневном реду. Постоји низ ствари које морају да се ураде како би Србија у потпуности искористила могућности Партнерства за мир. Подсетићу, Србија још није отворила канцеларију у оквиру Партнерства за мир, одредила делегацију... Можда је питање о неутралности питање за наредну деценију.

* Недавно је расписан конкурс за пријем професионалних војника? Да ли можете да нам кажете детаље тог конкурса?
- Расписали смо конкурс за пријем 1.500 припадника Војске по уговору, за различита места широм Србије. До сада је пријављено преко 1.700 младих људи, од којих више од 250 жена. Након усвајања новог буџета видећемо колико професионалаца можемо да примимо наредне године.

* Да ли се може очекивати смањење плата у наредној години?
- Упркос мањем војном буџету, не планирамо смањење плата имајући у виду и да још није завршена хармонизација плата припадника војске и запослених у другим безбедносним секторима.

* Где ће бити уложен новац од продаје војне имовине?
- У куповину станова, наоружања и опреме.

* Да ли ће база Цепотина бити завршена у предвиђеном року?
- Најавили смо да ће база Цепотина бити отворена до краја ове године. Постоје одређени проблеми приликом њене изградње. Мој став је познат, онај ко је одговоран за евенутулно непоштовање рокова, мораће да мења позицију или посао. Нелогично је да приватне фирме изграде шопинг центар у предвиђеном року, а да држава не може да заврши базу.

* Да ли се планира изградња неке нове базе налик Цепотини?
- Немамо у плану изградњу нових база налик Цепотини. Војсци су неопходна складишта за убојна средства, тако да планирамо њихову изградњу. Постоји велика потреба за складиштима, хангарима, надстрешницама, јер је већина уништена током бомбардовања 1999. године.

Izvor:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #47 on: December 10, 2008, 04:46:15 pm »

10/12/2008
Протокол о донацији Министарства одбране Републике Италије Министарству одбране Републике Србије потписали су данас начелник Управе за ванредне ситуације Милан Попадић и изасланик одбране Републике Италије у Београду пуковник Мауро де Винћентис.

Министарство одбране Републике Италије донирало је опрему за тимове за разминирање Управе за ванредне ситуације Министарства одбране и Војске Србије, у вредности од око 600.000 евра. Специфична средства за детекцију и уништавање неексплодираних убојних средстава користиће се за чишћење површина загађених касетним и авио-бомбама, најпре на војном делу аеродрома у Нишу, а потом и у осталим крајевима Србије, на војним и цивилним локацијама.

Начелник Управе за ванредне ситуације Милан Попадић истакао је да ће опремање тимова за разминирање Министарства одбране и Војске Србије побољшати њихову ефикасност. Такође је нагласио да ће сарадња са Италијом бити двосмерна, јер ће српски пиротехничари пренети искуства иностраним колегама у тој области.

Пуковник де Винћентис изразио је задовољство што је планиран пројекат донације Италије Србији реализован и што отвара простор за будућу сарадњу два министарства одбране, посебно у међународним мисијама. Италија је прва земља Натоа, рекао је изасланик, која је учинила такав гест, а очекујем да ће и остале чланице Алијансе следити такав пример.
 
Извор:Сајт Министарства одбране    
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #48 on: December 19, 2008, 09:08:49 am »

19.12.2008
Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Милорад Перић, боравила је у посети Министарству одбране Републике Мађарске, током које је потписан План билатералне војне сарадње за 2009. годину.

Приоритетне области сарадње у 2009. години су заједничке вежбовне активности, размена искустава из реформе система одбране, учешћа у међународним мисијама, као и сарадња у области војног школства.

Током посете Мађарској, начелник Управе за међународну војну сарадњу МО Србије сусрео се са државним секретаром Министарства одбране Мађарске Јожефом Балијем. Обострано је оцењено да је досадашња сарадња два министарства добра, као и да постоји простор за њено даље унапређење.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #49 on: December 21, 2008, 08:41:25 pm »

21/12/2008
Овогодишњи буџет Министарства одбране већи је 12,7 посто у односу на прошлогодишњи, а плате су у овој години увећане за 30 посто у просеку, трошкови одвојеног живота 10, а примања студената Војне академије више од 150 одсто, рекао је на почетку данашње конференције за новинаре министар одбране Драган Шутановац.

Шутановац је изнео податак да је у 2007. години, са платом од око 100.000 динара, био најбоље плаћен у систему одбране, а да је данас по висини плате на 129. месту. Највећа плата са додацима, у Министарству одбране и Војсци Србије, тренутно износи 143.082 динара.

Министар је истакао да је у овој години решено 1.247 стамбених питања. Додељена су 183 стана, а субвенционисаним стамбеним кредититима решена су 163 захтева. У наредној години планира се решавање око 1.000 стамбених захтева. Са 53.500 квадратних метара у објектима високоградње Министарство одбране је један од највећих инвеститора високоградње у земљи.

На дан 18. децембра било је 21.133 интересената за станове, од чега 14.357 нема стамбено решење, а у том броју је и 3.901 пензионисано лице. Шутановац је додао да су сви подаци у вези стамбеног збрињавања доступни јавности на web сајту Министарства одбране.

Осврнувши се на капитална улагања министар је истакао да од 2005. године до почетка ове године није изграђен ни један војни објекат, а да је током ове године у изградњи било 53.500 квадратних метара високоградње, од чега је завршена половина.

Међутим, база Цепотина није завршена у планираном року до 22. децембра, из објективних и субјективних разлога, због чега је покренут поступак за промену на једном радном месту. У области инфраструкуре до сада су четири лица смењена због пропуста у раду.

Министар је рекао и да је током 2008. у домену капиталног одржавања рађено на 251 објекту од чега је завршено 152.

Према његовим речима и поред ребаланса буџета, инвестиције су веће него за три претходне године укупно, те да је реализовано и трезору на плаћање упућено 99 посто тих потраживања. У оквиру тога набављено је 10 беспилотних летелица, 247 неборбених моторних возила, од чега су 102 теренска. Старост возила је и даље велика - 26 година.

Доста је уложено у опремање Специјалне бригаде, као и за набавке телекомуникационе и информатичке опреме.

Током 2008. ремонтовано је 10 авиона, а у току је ремонт још два. Такође се у ремонтним заводима налази седам хеликоптера, док су током године ремонтована четири. Тежиште је било на ремонту и модернизацији пет авиона МиГ 29, а ремонт још једног приводи се крају.

Министар Шутановац је истакао и резултате Ваздухопловно-техничког завода «Мома Станојловић» у чијим је хангарима ремонтовано – по један авион Орао, Г-4, два авиона Утва, те по два хеликоптера Газела и Ми-8. У току је ремонт три хеликолптера Газела и два Ми-17. Министар је додао и да су 74 теренска возила изашла са ремонта као и 15 оклопних борбених возила.

Нагласивши чињеницу да је популарност војног позива далеко повећана, Шутановац је рекао да се за 30 слободних места за школовање девојака на Војној Академији пријавило њих 107, док је број кандидаткиња прошле године био 65. За 98 места за студенте ВА, пријавило се 320 младића, што је у односу на 2006. годину 10 пута више, а у односу на 2007. три пута више. Близу 50 посто примљених у ВА је са одличним успехом, а сваки десети је вуковац.

Министар је изнео податак да се на Војној академији школује 18 студената из Црне Горе и 10 из БиХ, што потврђује квалитет нашег војнообразовног система. На школовању и усавршавању у нашој земљи налази се 1.187 лица, од чега је 30 из иностранства – 20 из Алжира, шест из БиХ, три из Црне Горе и по један из Либије, Сирије, Индонезије и Кине. Двојица Алжираца усавршавају се на Војномедицинској академији.

Говорећи о војним здравственим установама, министар Шутановац је нагласио да се од 1. јануара Војномедицинска академија налази у мрежи здравствених установа Србије чиме је добила равноправан статус као клинички центри. У току је набавка најсавременије медицинске опреме за потребе ВМА у вредности од око 800 милиона динара. Ту су систем визуелизације магнетном резонанцом, баро коморе, дигитални мамограф, уређај за мониторинг виталних функција за ургентну и интерну медицину, апарати за анестезију, а зановљено је и око 80 одсто хируршких инструмената.

Шутановац је нагласио и да је Војна болница у Нишу опремљена новом ултразвучном опремом и апаратима за анестезију. Ове године договорена је испорука 19 санитетских аутомобила што је око половине укупно потребног броја. Од тога седам возила је већ у функцији, а осталих 12 ће бити додељени ВМА, ВА, Војној болници Ниш, док ће осам бити распоређено по гарнизонима у Србији.

Одбрамбена индустрија Србије, истакао је министар Шутановац, у 2008. години уговорила је извоз наоружања и војне опреме у вредности од 400 милиона долара. Предузеће "Крушик" добило је признање Министарства економије и регионалног развоја за највећи број запослених лица у том периоду – 70 на неодређено и 390 на одређено време.

Како је нагласио министар одбране, од 14 војнодоходовних установа трансформисане су четири у војнодоходовне установе на буџету, за које је постојао интерес система одбране. Реализован је социјални програм за око 700 лица која су вишак запослених, а део кадра распоређен је на одговарајућа радна места у установама и јединицама Министарства одбране и Војске.

Пре трансформације установе су имале губитке у висини од пола милијарде динара. "Мома Станојловић" је, на пример, имао губитак више од 350 милиона, док је ТРЗ Чачак пословао са губитком од 150 милиона динара. Оба завода су стабилизована у 2008. години, што је значајно за систем одбране, посебно због чињенице да су они носиоци највишег степена ремонта. Наредне године наставиће се трансформација и осталих војнодоходовних установа.

– У процесу професионализације Војске Србије, у другој половини године организована је кампања за пријем у професионалну војну службу. Од 15. окробра до 11. децембра на конкурс за 2.300 професионалних војника пријавило се више од 2.100 кандидата, од чега су 292 жене – рекао је Шутановац.

Министар Шутановац истакао је да је међународна војна сарадња у 2008. година била интензивна и да Министарство одбране сарађује са 44 земље. Реализовано је седам министарских посета и 34 посете државних секретара и помоћника министра одбране. Према његовим речима, значајно је издвојити потписивање Безбедносног споразума у Бриселу, посету начелника Генералштаба Оружаних снага САД, која је прва посета после 57 година, као и начелника Генералштаба Кине после 25 година.

Систем одбране Републике Србије добио је у овој години две донације – опрему у вредности од 500.000 долара од Народне Републике Кине и 600.000 евра од Републике Италије за деминирање.

У три мировне мисије, у Либерији, Обали Слоноваче и Конгу, ангажовано је 15 припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Према речима министра, одзив регрута у 2008. години износио је око 86 одсто, а највећи је у децембру – 98,7 одсто. Војну обавезу укупно је регулисало 34.550 регрута.

– На школовању и усавршавању у иностранству тренутно се налази 64 припадника Министарства одбране и Војске Србије. На војним академијама у Грчкој, Италији и САД је 17 наших студената. На генералштабном усавршавању у САД, Великој Британији, Француској, Руској Федерацији, Италији, Естонији и Турској је девет припадника система одбране, док је 11 на командноштабном усавршавању. На осталим облицима усавршавања и школовања налази се још 27 припадника. У току ове године 228 припадника Министарства одбране и Војске Србије завршило је неки вид школовања и усавршавања у иностранству – навео је министар Шутановац.

Када је реч о новој законској регулативи, министар одбране истакао је да су током године припремљена три нацрта закона – о војној, радној и материјалној обавези, о цивилној служби и о употреби Војске и других снага у мултинационалним операцијама. У завршној фази су још четири закона. Припремљена су и три стратегијско-планска докумената. Урађено је 35 општих аката, а донети су и подзаконски акти којима се уређује систем одбране и Војске.

– Влада Републике Црне Горе обавестила нас је 17. децембра да је одлучила да се Министарству одбране Републике Србије уступи симулатор летења, који смо одраније потраживали. Овом приликом желим да на томе захвалим Влади Црне Горе.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #50 on: December 27, 2008, 05:51:09 pm »

27.12.2008.
Министар одбране упутио је захтев за продужетак јавне расправе о Стратегији одбране и Стратегији националне безбедности, до 31. јануара 2009. године.

Планирано је било да јавна расправа траје од 15. до 30. децембра 2008. године, а у предходном периоду исказано је велико интересовање јавности.

Јавна расправа се спроводи у поступку припреме стратегијских докумената којима се уређује систем националне безбедности и одбране.

Подсећамо да ће у оквиру јавне расправе, бити одржан и округли сто о поменутим документима.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #51 on: December 30, 2008, 07:07:28 pm »

30.12.2008.
Округли сто о нацртима Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране Републике Србије

У организацији Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране одржан је други део округлог стола у оквиру јавне расправе о нацртима Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране Републике Србије.

Учесницима округлог стола обратио се начелник Управе за стратегијско планирање, бригадни генерал Митар Ковач који је представио нацрте стратешких докумената.

Округлом столу присуствовали су представници OEБС-a, више факултета Универзитета у Београду и невладиних организација.

Извор:Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #52 on: January 09, 2009, 02:15:13 pm »

Kompletiranje sistema odbrane

9. januar 2009.

Vlada i Ministarstvo odbrane završiće do kraja marta osam predloga zakona,
čime će biti kompletirana zakonska regulativa u oblasti odbrane, piše Politika.


Kako je za Politiku izjavio sekretar Ministarstva odbrane Dragan Radulović, od osam zakona koji se pripremaju, šest su u nadležnosti Ministarstva obrane koje taj posao privodi kraju. Prema njegovim rečima, zakon o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi i zakon o civilnoj službi su završeni i tokom januara trebalo bi da budu usvojeni u Vladi Srbije.

Radulović je rekao da su zakon o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga obrane van granica Srbije i zakon o civilnoj zaštiti prošli proceduru u Ministarstvu odbrane i do kraja januara bi trebalo da budu upućeni na razmatranje drugim ministarstvima.

Kako se očekuje, zakon o vojnim službama bezbednosti će u februaru biti prosleđen na razmatranje drugim ministarstvima, a zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme krajem februara ili početkom marta, piše Politika.

Dva ključna zakona o vojsci i odbani Skupština Srbije usvojila je 2007. godine, a do kraja januara bi trebalo da bude završena javna rasprava o strategiji nacionalne bezbednosti i strategiji odbrane.

U saradnji sa drugim ministarstvima treba da budu usvojena još dva zakona - o zaštiti tajnih podatka i o vojnim školama i vojnim naučnoistraživačkim ustanovama.

Kako je naveo Radulović, trenutno se razmatra mogućnost da se odustane od donošenja posebnih zakona i da se ta materija reguliše izmenama i dopunama zakona koji regulišu obrazovanje, nauku i zaštitu tajnih podataka.

"Mi smo u proteklih godinu dan radili zaista danonoćno. Zakoni koji su u proceduri nisu, dakle, plod kratkoročne kampanje nego planskog nastojanja da se kompletira zakonska regulativa u sektoru odbrane", rekao je Radulović.

Prema njegovim rečima, pored zakona i strategija, predviđeno je da Vlada donese 35 uredbi i odluka koje se odnose na sistem odbrane.

Izvor: Beta, Politika
« Last Edit: August 23, 2012, 07:53:38 am by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #53 on: January 14, 2009, 08:39:18 pm »

14.01.2009.
Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Управе за међународну војну сарадњу Милорад Перић, боравила је у посети Министарству националне одбране Румуније, 12. и 13. јануара 2009. године.

Током сусрета са државним секретаром Министарства националне одбране Румуније, Добрицоју Корнелијем, обострано је оцењено да је сарадња у области одбране међу највишим приоритетима, као и да постоји простор за њено даље унапређење.

Током боравка потписан је План билатералне војне сарадње за 2009. годину и Програм обуке и школовања наших припадника у војно-образовним институцијама Румуније за академску годину 2008-2009. У сарадњи са Румунијом доминирају заједничке вежбе и подршка Србији у реформи система одбране и активностима из Програма ПзМ.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #54 on: January 17, 2009, 02:02:41 pm »

16.01.2009.
Начелник Управе за међународну војну сарадњу Милорад Перић и заменик директора Дирекције за безбедносну и одбрамбену политику Министарства одбране Бугарске Јордан Божилов, потписали су данас План билатералне војне сарадње за 2009. годину.

Војна сарадња између министарстава одбране и војске Србије и Бугарске успешна је у континуитету. Један од приоритета су заједничке вежбе, а тежишта су размена искуства на експертском нивоу у области војне медицине и логистике.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #55 on: January 22, 2009, 09:08:52 pm »

22. januar 2009.
Bagdad -- Irački premijer Nuri Al-Maliki i ministar odbrane Srbije istakli su danas da dve zemlje treba dalje da razvijaju međusobne odnose, saopštila je iračka vlada.

"Nalazimo se na početku procesa rekonstrukcije", izjavio je Al-Maliki nakon razgovora sa ministrom Draganom Šutanovcom i dodao bi dve zemlje trebalo da prošire saradnju. Šutanovac je ocenio da su odnosi Srbije i Iraka prijateljski i izrazio spremnost Srbije da obučava iračke vojne kadrove i medicinsko osoblje.

Sadašnja saradnja između dve države je na nivou snabdevanja iračke vojske i policije najneophodnijim naoružanjem.

Al-Maliki je zvanično pozvan da poseti Srbiju i obećao je da će uskoro odgovoriti na taj poziv, stoji na kraju saopštenja.

Izvor: FoNet
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #56 on: January 23, 2009, 05:19:24 pm »

Министар Шутановац у званичној посети Ираку

23/01/2009
Министар одбране Србије Драган Шутановац најавио је у Багдаду наставак војне сарадње Београда и Багдада, повећање извоза из Србије војне опреме и наоружања у Ирак и нагласио да су Ирачани фасцинирани новим оклопним возилом "Лазар", компаније Југоимпорт СДПР.

"Количина која је њима неопходна била би довољна да наша наменска индустрија више година ради без проблема и да има стабилно финансирање", изјавио је Шутановац, који је у Багдаду разговарао са званичницима ирачке владе.

Шутановац је подсетио да је прошле године државна компанија Југоимпорт СДПР са Министарством одбране Ирака потписала уговор о извозу војне опреме и наоружања у висини од 234 милиона долара.

"Прошле године смо направили огроман уговор са Ираком. Уколико се оно за шта су сада показали интересовање само једним делом реализује као уговор, биће боље него прошле године", рекао је Шутановац.

"Идемо у правцу стварања озбиљне одбрамбене индустрије коју би држава требало да поспешује", истакао је Шутановац и поручио да мали број компанија у Србији може да се похвали извозом какав има српска одбрамбена индустрија.

Према речима Шутановца, ирачки премијер Нури ал-Малики и министар одбране Абдул Кадир задовољни су квалитетом робе и брзином испоруке, што је основ да се сарадња у тој области прошири.

"Наша одбрамбена индустрија је извозно оријентисана и на овај начин учинићемо напоре да смањимо спољно-трговински дефицит и ублажимо финањиску кризу", нагласио је Шутановац.

Шутановац је ирачком колеги понудио могућност да се студенти из Ирака школују на Војној академији у Београду.

Он је рекао и да постоји велико интересовање за обуку припадника специјалних јединица и копнене војске у Србији.

Одбрамбени систем Србије може да одговори тим изазовима како бисмо, напокон, направили дугорочну везу са Ираком, поручио је Шутановац.

Према његовим речима, Ирачани су заинтересовани за обуку у области ваздухопловства и куповином српског авиона "Ласта" постају дуготрајни купци у Србији.

Шутановац је рекао да је са ирачким званичницима разговарано и о повратку грађевинских компанија из Србије у Ирак.

Он је рекао да је, у име премијера Србије Мирка Цветковића, Марукија позвао да посети Србију, како би два председника владе разговарали о унапређењу сарадње у области грађевинства, али и у другим областима.

Шутановац се премијеру Маликују захвалио на принципијелном ставу Багдада по питању статуса Косова.

Он је додао и да је ирачком министру унутрашњих послова Џеваду ал-Буланију уручио позив да посети Србију и са министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем разговара о могућностима сарадње, јер Ирак тек развија своју полицију

"Убеђен сам да наша полицијска академија може да пружи њима неопходну обуку и трениниг у Србији", рекао је Шутановац.

На почетку посете Багдаду, министри Шутановац и Кадир су положили венце на Споменик незнаном јунаку.

Извор: ФоНет
« Last Edit: January 23, 2009, 05:21:12 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #57 on: January 26, 2009, 11:13:46 am »

26.01.2009
BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac boraviće u ponedeljak u zvaničnoj poseti Velikoj Britaniji, gde će sa ministrom odbrane Džonom Hatonom potpisati Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije. Dvojica ministara razgovaraće o unapređenju odnosa dveju zemalja, bilateralnoj vojnoj saradnji, kao i o bezbednosnoj situaciji u svetu.

Tokom posete, ministar Šutanovac održaće i predavanje u Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, navodi se u saopštenju.

Izvor:Tanjug
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #58 on: January 26, 2009, 08:25:13 pm »

26.01.2009.
Министар Шутановац у Великој Британији

Министар одбране Србије Драган Шутановац и британски министар оружаних снага Боб Ејнсворт потписали су данас у Лондону споразум који предвиђа сарадњу у области одбране и школовање припадника Војске Србије у Великој Британији.

"Поред проблема у прошлости које смо размотрили и проблема који данас постоје везано за Косово и Метохију, желимо да тражимо и решења. Убеђени смо да сарадња може да буде на много вишем нивоу и да је то стратешки интерес и Србије и Велике Британије", рекао је Шутановац након потписивања споразума у британском Министарству одбране.

Шутановац је подсетио да постоји велика традиција сарадње Србије и Велике Британије и рекао да је на састанку изражена обострана жеља да се та сарадња настави.

"Оно што је нама најважније јесте могућност школовања наших официра на краљевским колеџима у Великој Британији и да радимо на промоцији наших односа јер мислимо да је то неопходно", рекао је Шутановац.

Он је додао да је упутио позив свом британском колеги да у септембру посети Србију и изразио очекивање да ће представници војске те земље учествовати у, како је рекао, "активностима које за циљ имају промоцију ваздухопловства".

Британски министар оружаних снага Боб Ејнсворт рекао је да ће споразум омогућити али и охрабрити војске две државе да "заједно раде, обучавају се и уче једни од других".

"Србија је направила велики напредак и убрзано постаје члан европске породице народа", оценио је Ејнсворт.

Министар Шутановац је пре потписивања споразума посетио Вестминстерску опатију у Лондону где је положио венац на спомен плочу Незнаном јунаку и присуствовао молитви за краљицу Елизабету II, председника Србије Бориса Тадића, оружане снаге и народе две земље.

Извор:Бета, Сајт Министарства одбране*
Надам се да кад је оно што пише црвеним словима изговорао, мислио на учешће РАФ-а на аеромитингу код нас.....Било би лепо видети их овде....
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 095« Reply #59 on: January 27, 2009, 04:03:08 pm »

27/01/2009
Јуче је у Нишу почео стручни скуп о систему планирања, програмирања, буџетирања и извршења (ППБИ). Представници Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране Министарства одбране упознаће током стручног скупа старешине Копнене војске који се баве увођењем система ППБИ са елементима који ће им бити потребни током израде Главног програма Копнене војске за период 2010-2015. године.  Стручном скупу присуствују начелник Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране МО бригадни генерал проф др Митар Ковач, начелник штаба Копнене војске бригадни генерал Војин Јондић и старешине које ће се бавити пословима ППБИ. У команди Копнене војске недавно је формиран и одсек ППБИ на чијем челу је потпуковник Ранко Младеновић.

“У протеклом периоду - рекао је бригадни генерал Митар Ковач - није постојао уређен систем за дугорочно и средњорочно планирање. Након уставног уређења Републике Србије и законског уређења система одбране створени су услови и за нормативно регулисање функције планирања одбране. До сада су урађене све неопходне студије, програми, правилници и смернице за увођење новог система. У току је фаза израде Главних програма и средњорочних планова. Главни програм КоВ је по обиму и значају један од најважнијих и он ће садржати кључне активности и развој Копнене војске до 2015. године”.

Извор:Сајт Војске Србије
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 ... 95   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 23 queries.