PALUBA
January 18, 2022, 11:31:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: "Centar", autobiografski roman autora Radenka Kuzmanovića (podoficir u penziji). Roman pisan po stvarnim događajima 39. klase Srednje Vojne škole KoV-a JNA.
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 98   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 234922 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #60 on: January 27, 2009, 09:01:58 pm »

Profesionalizacija VS prioritet
 
27/01/2009   
Potpuna profesionalizacija VS je u opštem društvenom interesu i u interesu sistema odbrane, kaže za BBC ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac boravio je 26. januara u Londonu gde je sa britanskim ministrom oružanih snaga Bobom Ejsvortom potpisao sporazum koji predviđa saradnju u oblasti odbrane i školovanje pripadnika Vojske Srbije u Velikoj Britaniji.

Predstavnici obe zemlje kažu da je saradnja u oblasti odbrane od obostranog značaja a u ekskluzivnom intervjuu za BBC ministar Šutanovac, uz podsećanje na višedecenijsku saradnju Srbije i Velike Britanije koja je, na visokom nivou, postojala još pre Drugog svetskog rata, kaže da će se, u skladu sa postignutim dogovorima, oficiri Vojske Srbije školovati na Ratnom koledžu u Londonu.

Bilo je, kaže Šutanovac, reči i o mogućnosti gostovanja britanskih profesora na Vojnoj akademiji u Beogradu a po rečima srpskog ministra odbrane, budućnost vojne saradnje dve zemlje pre svega leži kako u obrazovanju i obuci tako i u razmeni studenata i iskustava.

Na pitanje kako se kao ministar odbrane oseća kada posećuje zemlju koja je priznala nezavisnost Kosova, Dragan Šutanovac kaže da se, bez obzira na činjenicu da dolazak u Slovačku, Španiju ili Grčku nosi utisak boravka kod, uslovno rečeno, većih prijatelja, sarađivati mora:

"Moje duboko ubeđenje je da je saradnja Srbije sa NATO i KFOR-om u dubokom interesu Srba koji žive na Kosovu i Metohiji. Najlakše bi bilo učiniti pogrešnu stvar i prekinuti svu saradnju, zatvoriti granice i reči, eto, mi smo sada ljuti na ceo svet i nećemo ni sa kim da sarađujemo. I kome bi to donelo dobro? Siguran sam i da će neko u Srbiji reagovati u stilu da sam kao ministar odbrane otišao u Veliku Britaniju. Oni su priznali Kosovo i Metohiju pa je moja poseta možda i neki čin izdaje ili tome slično. U London sam došao ubeđen da strateški interes Srbije leži u dobrim odnosima sa svim zemljama. Mi smo, prvi put, na jedan diplomatski način izašli pred Ujedinjene nacije i Međunarodni sud pravde sa željom da rešimo problem koji imamo oko Kosova. To je nešto potpuno novo i takav pristup poštuju i u Londonu. Sarađivaćemo, dakle, dokle god nam to politika bude dozvoljavala i dokle god se ne bude odlučilo da to prestane".

Povodom formiranja Kosovskih bezbednosnih snaga, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kaže da je NATO, po njemu, napravio veliku grešku i da je za Srbiju neshvatljivo da se te snage formiraju posebno u situaciji u kojoj Kosovo, kako kaže, predstavlja crnu rupu organizovanog kriminala u Evropi:"Posebno je neshvatljivo da tu brigadu koja broji 2.500 ljudi vodi general-potpukovnik To ukazuje da iza svega postoje neke skrivene namere. Ali, bez obzira na to i na sve naše nezadovoljstvo, KFOR je na Kosovu i Metohiji u cilju zaštite svih građana koji žive tamo, i albanskog i nealbanskog stanovništva".

BBC je Dragana Šutanovca pitao i oko čega je u suštini izbio spor između njega i sada već bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Zdravka Ponoša:"Mislim da je to najbolje rekao sam general Ponoš odnosno da nije reč o ličnom sukobu već o sukobu koncepcija. Ja sam izabran od strane parlamenta da sprovodim politiku a samim tim i koncepciju ministarstva odbrane. I naprosto je nepojmljivo da u Ministarstvu odbrane postoje dve koncepcije. Kao što je nepojmljivo da direktor policije iznese svoju koncepciju ministru i da mu kaže: Ja ću da radim po mojoj koncepciji. To je dakle suština. O svemu drugom smo pričali na Savetu za nacionalnu bezbednost, predsednik republike je nakon toga doneo odluku i mislim da više nema prostora za spekulacije".

Šutanovac kaže i da nema utisak da je zbog spora sa generalom Ponošem izgubio autoritet:"Naprotiv. Mislim da je saradnja u okviru ministarstva harmoničnija i u nekim segmentima i bolja. Ubeđen sam da radim ispravno i nemam problem da proverim svoj autoritet među ljudima koji sarađuju sa mnom. Moram da kažem da trenutna atmosfera u Ministarstvu ukazuje da sam ja možda čak i povećao autoritet u odnosu na prošlo vreme ali mi nisu bili ni želja ni namera da se na taj način cela stvar završi".

Na opasku da je urađena revizija trošenja novca o čemu je svojevremeno pričao general Ponoš, Dragan Šutanovac naglašava da je Ministarstvo odbrane prošle godine bilo jedno od najštedljivijih ministarstava:"Paušalne kritike o tome da smo izgubili novac na nekim kursnim razlikama i tome slično su naprosto neprihvatljive jer da je bilo ko od nas znao da će takva situacija biti onda bi se Savet verovanto bavio nekim drugim poslom a ja ne bih radio za ovaj novac već bih bio na berzi. Važno je izneti i ono što nije rečeno u javnosti a to je da smo mi, prošle godine, svesni mogućnosti skoka vrednosti evra, u više navrata od Narodne banke Srbije tražili da kupimo devize. Nije nam odobreno General Ponoš to nije znao ali ni njegova pozicija nije bila da to zna i nije morao da tako nešto zna. Mogao je da pita i dobio bi informaciju".

Na pitanje kada će biti izvršena poptuna profesionalizacija Vojske Srbije, ministar odbrane Dragan Šutanovac kaže da je za okončanje te vrste posla neophodan budžet koji je bio garantovan a to je 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda:"Nažalost, mi smo dobili 2,1 odsto i to je razlika zbog koje smo se najviše žalili zato što će biti ugrožen proces profesionalizacije. Neodustajemo od tog procesa ali biće jako teško. Ja nisam obećavao da će profesionalizacija vojske biti okonćana do 2010. godine, ja sam te obaveze preuzeo ali mi je to i dalje prioritet nad prioritetima.

Mislim da je to opšti društveni interes, interes sistema odbrane i bilo bi jako važno da, ko god da bude ministar odbrane, političari u Srbiji napokon shvate da jedan sistem, kao što je odbrana, ne može da svakog novembra zavisi od trenutne odluke o budžetu za narednu godinu. Naprosto, ovi sistemi se u svim državama u svetu projektuju i planiraju, pet, deset ili petnaest godina unapred. Da li je moguće zamisliti da nekome u Americi ili Rusiji ili u Velikoj Britaniji u novembru skrešu deset odsto budžeta? Verovatno bi im pola vlade podnelo ostavku", rekao je u ekskluzivnom intervjuu za BBC ministar odbrane u vladi Srbije Dragan Šutanovac tokom zvanične posete Velikoj Britaniji.
 
Izvor: BBC serbian
« Last Edit: January 28, 2009, 10:27:25 am by dreadnought » Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #61 on: February 03, 2009, 05:11:44 pm »

  03.02.2009.

  Под планом билатералне војне сарадње између Србије и Турске у 2009. години, биће одржана заједничка вежба специјалних јединица ове две земље, стоји у саопштењу Министарства Одбране Србије.

  План је био потписан током посете делегације Министарства Одбране Србије турским оружаним снагама, док су едукација и заједничке вежбе подвучени као главне области сарадње.

  Обе стране су се сагласиле да је билатерална војна сарадња до сада била веома добра, што је такође потврђено са високом оценом реализованих активности у 2008.

  " О могућностима ширења сарадње на друге области, поготово унутар размене посета високо-ранкираних официра и сарадње између одбрамбених индустрија, је такође разматрано ", каже се у изјави.

  Делегација Министарства Одбране Србије је предвођена шефом за интернационалну војну сарадњу и администрацију Милорадом Перићем, који је потписао план о билатералној сарадњи заједно са турским главнокомандујућим за стране односе и послове за интернационалну сигурност Мајор-Генералом Махметом Четиним.

  Извор: Тањуг
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #62 on: February 08, 2009, 05:51:39 pm »

8. februar 2009.
Beograd, London -- Srbija verovatno neće zatražiti članstvo u NATO, ali namerava da jača partnerstvo sa Alijansom kroz učešće u medunarodnim operacijama, kaže Dragan Šutanovac.

Ministar odbrane Srbije je u intervjuu za nedeljnik "Džejns difens vikli" rekao da će cilj Beograda biti da uradi ono što su neke evropske zemlje već učinile - kao što su Švedska i Austrija - stavljajući članstvo u EU ispred dalje integracije u NATO.

Srpski ministar, koji je boravio u Londonu 26. januara, kazao je da postoji niz oblasti u kojima može jačati saradnja NATO-a i Srbije i da se to naročito odnosi na mirovne misije UN, navodi taj nedeljnik, specijalizovan za bezbednosna pitanja, u internet izdanju.

"Ja mislim da bi Srbija trebalo da jača saradnju sa NATO-om, a najbolji način za to je partnerstvo u operacijama UN, na primer. To će biti veoma važno za nas u budućnosti", izjavio je srpski ministar.

Šutanovac je priznao da bi svaki pokušaj povećanja broja srpskih pripadnika mirovnih operacija u inostranstvu mogao naići na protivljenje javnosti u Srbiji.

On je kazao da, takođe, postoji mogućnost da Srbija članicama NATO-a i partnerima omogući pristup Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, kao i centru za obuku u nuklearnoj, biološkoj i hemijskoj odbrani u Kruševcu, koji je već organizovao kurseve za Organizcaiju za zabranu hemijskog oružja.

Srbija je primljena u Partnerstvo za mir u decembru 2006. i nalazi se u procesu pravljenja svog prvog individualnog programa, u kome će detaljno biti razradene oblasti saradnje u periodu od dve godine, podseća nedeljenik.

Izvor: Blic
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #63 on: February 08, 2009, 08:08:51 pm »

Косово је најважније питање безбедности за Србију

08.02.2009.
У НАТО улази или не улази држава Србија, а не само наша војска. Народна скупштина је прогласила неутралност и ми као Министарство одбране само следимо државну политику, каже државни секретар Министарства одбране

Србија би коначно требало да добије стратегију националне безбедности, о којој се расправљало око два месеца. Критике су се сливале у Министарство одбране. Део тих критика објавила је и „Политика” а у којима се ауторима стратегије замера „искуствено непознавање савремених трендова безбедности, као и пракса спознаје параметара на основу којих се пишу кључни безбедносни папири”.
Како читаоци „Политике” желе да знају да ли смо безбедни, одговоре смо потражили од државног секретара Министарства одбране Србије Душана Спасојевића.

Јавна расправа донела је и критике дела невладиних организација на рачун Нацрта стратегије националне безбедности.

- Прво, безбедност је национални интерес државе Србије, а стратегија националне безбедности кровни документ у тој области, у чијој су изради још од 2006. године учествовали сви релевантни ресори. Ми смо демократско друштво и јавном расправом о стратегијама хтели смо да и српско друштво заинтересујемо за безбедност и одбрану. Јер, држава и Војска не могу све саме и ова јавна расправа била је нека врста апела у стилу „дозволите да се обратимо”. Познато је с каквим смо се стањем суочили у Војсци, од недовољне бројности до проблема у обуци. Председник Републике Борис Тадић је рекао да Србија треба да има јаку Војску и ми све чинимо да у оквиру датих могућности то и остваримо.

На огромну већину скупова организованих поводом Нацрта стратегије националне безбедности, од стране невладиног сектора, представници Министарства одбране су ишли и учествовали у раду. Очекујемо да ће стратегија националне безбедности бити усвојена на седници владе до краја фебруара и да ће одмах затим бити упућена на процедуру у парламент.

Који су изазови, ризици и претње за Србију по Нацрту стратегије националне безбедности?

- Највећа претња безбедности је противправно и једнострано проглашена независност Косова и Метохије. Наметање једностраног решења може да учини да то подручје постане дуготрајни фактор нестабилности у региону. С друге стране, ми сматрамо да се проевропска политичка оријентација Србије позитивно одражава на њену безбедност и да је у том контексту смањена могућност директне претње или агресије на Србију.

Национални интереси Србије?

- То су очување суверенитета, независности и територијалне целовитости Србије, очување унутрашње стабилности, владавина права и развој демократије, интеграција у ЕУ, заштита живота и имовине грађана, економски развој...

Које су главне стручне примедбе на Нацрт стратегије националне безбедности?

- На пример, једна врста примедаба односи се на улогу мањинских заједница у систему безбедности, а друга на однос према НАТО-у.

Око мањинских заједница, да ли је реч о томе хоће ли Албанци на југу централне Србије служити војску или неће?

- Да, реч је и о томе. Ми настојимо да сви грађани Републике Србије, а самим тим и мањинске заједнице, у складу са Уставом и законом, буду укључени у систем националне безбедности.

Питање чланства у НАТО-у?

- Ту нам појединци замерају да се нисмо довољно јасно изјаснили, као да је питање чланства у неком војно-политичком савезу само питање војске. У војно-политички савез или ако хоћете у политичко-војни савез какав је Организација северноатлантског пакта, улази или не улази држава Србија, а не само наша војска. Дакле, то је пре свега политичко питање. Народна скупштина је прогласила неутралност и ми као Министарство одбране само следимо државну политику, која у овом тренутку каже да је учешће Србије у програму Партнерство за мир права мера наше сарадње с НАТО.

Које су уопште могуће опције Србије када су безбедност и одбрана у питању?

- Теоретски, па донекле и практично, постоји пет опција: ослонац на сопствену војску и систем безбедности под окриљем УН, статус оружане или неоружане неутралности, одбрамбени споразуми с другим државама, укључивање у НАТО или само у војне формације ЕУ. Напослетку, могућа је и комбинација неколико претходних опција.

Стратегија одбране треба да се усвоји после Стратегије националне безбедности. Како су ту дефинисани задаци Војске?

- Мисије и задатке Војске дефинише Народна скупштина Републике Србије, а по реду то би ишло овако: одбрана Републике Србије од оружаног угрожавања споља, учешће у изградњи и очувању мира у региону и свету и подршка цивилним властима у супротстављању претњама безбедности.

Нацрту стратегије националне безбедности замера се и непознавање савремених трендова безбедности?

- Јасно смо навели да се на глобалном плану безбедност из искључиво војне сфере проширила и на друге области, првенствено на економску, енергетску, социјалну и еколошку, ту су проблеми тероризма, етничког и верског екстремизма, организованог криминала, пролиферације оружја за масовно уништавање. Међународна заједница се суочава и са изазовима које намеће пракса превентивног напада и интервенционизма у унутрашње ствари суверених држава. Знате, свет се толико брзо мења, мењају се и умножавају проблеми безбедности, тако да ниједна појединачна стратегија или доктрина не може све то временски и потпуно да „покрије”. Све се то може и мора дограђивати. Још је Наполеон рекао да се стратегија мора мењати или дограђивати на сваких пет година.

Мирослав Лазански
Извор: Политика
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #64 on: February 20, 2009, 06:05:53 pm »

У наше три бригаде размештене око Косова и Метохије има више стотина официра и подофицира који су са Косова и многима фамилије и данас тамо живе. Нико од њих није издао погрешну команду или направио неки лош гест. Створили смо поверење у коме ти људи професионално чекају адекватну команду надлежних, мада је било напетих ситуација. Овога тренутка имамо 38 активних генерала, а плаћамо 750 генералских пензија. То је оптерећење из старих времена


19.02.2009.
На дан писања овог интервјуа, Војска Србије добила је новог начелника Генералштаба и његовог заменика. Тако је окончана транзиција однедавно смењеног НГШ ген. Здравка Поноша ка садашњем трајнијем решењу. Досадашњи заступник (нова реч за вршиоца дужности), ген. Милоје Милетић, постао је указом председника Тадића нови начелник Генералштаба. Његов заменик постао је ген. Младен Ћирковић, досадашњи командант копнене војске, што је корак у оном правцу на који је министар Шутановац указао у разговору за "Време": "Копнена војска је стуб одбране и нормално ће бити да њени официри убудуће заузимају кључна командна места."

Војска Србије понела је своје старо име по први пут после 1918. године, што је – треба се надати – симболички прелом са оним што се догађало у међувремену. Сврха војске, како каже др Миодраг Зец са Филозофског факултета у Београду, јесте да нешто одбрани или да нешто отме – кад се сведе на суштину ствари. Војска Краљевине Југославије није одбранила земљу; ЈНА је из Другог светског рата изашла као победничка сила, али 1991. није одбранила своју државу, изнутра разорена сопственим системски уграђеним противречностима. Војска Југославије нити је успела нешто да отме, а још мање да одбрани. Дошао је час да коначно самостална Србија промисли и дефинише своју стратегију и доктрину одбране и да своју војску прилагоди захтевима који из тога произлазе. Реформа Војске траје од 2001. са великим мукама и тешкоћама и огромним баластом: идеолошким, политичким и кадровским, али и финансијским и техничким.

"ВРЕМЕ": Почнимо од стратегије одбране Србије, онакве каква је дефинисана спољном политиком с обзиром на перцепцију претњи, процену будућих збивања и међународне обавезе земље.

ДРАГАН ШУТАНОВАЦ: Стратегија одбране дефинисана је Уставом и Стратегијом националне безбедности, кључним стратешким документом који идентификује изазове, ризике и претње. У складу с тим ту се утврђују одбрамбени интереси и политика одбране, конципира систем одбране и – у функцији тих закључака – планирају се и конкретни детаљи и финансирање.

Стратегијом одбране утврђени су интереси Републике Србије: очување суверености, независности и територијалног интегритета Републике Србије и безбедности грађана; изградња поверења, унапређење безбедности и стабилности у региону и сарадња и партнерство са међународним безбедносним организацијама и институцијама демократских држава. Република Србија ниједну државу нити савез не сматра непријатељским и опредељена је да заједно са другим државама доприноси јачању глобалне, регионалне и националне безбедности.

Али, Република Србија одлучна је у намери да заштити своју сувереност, територијалну целовитост и безбедност и да доследно поштује уставно опредељење да је Аутономна покрајина Косово и Метохија њен неотуђиви део. У том смислу залаже се за јачање улоге УН-а и стварање сигурних механизама колективне безбедности. Србија је спремна да својим ангажовањем у безбедносној и одбрамбеној политици Европе и учешћем у програму НАТО-а Партнерство за мир јача сопствену безбедност.
На основу тих опредељења и циљева политике одбране, процена ризика и претњи, Србија дефинише свој концепт одбране. По том концепту, Србија своје интересе штити одвраћањем путем јединственог и ефикасног система одбране. Осим тога, ту су и поуздано партнерство и сарадња у окружењу, учешће у мултинационалним операцијама у складу са економским могућностима, али и пружање подршке цивилним властима Србије у заштити унутрашње безбедности.

Одатле би требало да произађу и доктрина одбране и пратеће тактике.

Тако је. Доктрина је скуп утврђених ставова о организовању, припремању, употреби и обезбеђењу Војске. Ставови у Доктрини формулисани су на основу процене развоја геополитичких, друштвених, војно-безбедносних, научно-технолошких и других процеса који одређују војну делатност, као што су: физиономија оружаних сукоба, научна и техничка достигнућа и њихова војна употреба, савремене војне доктрине, међународни уговори и споразуми, стање Војске итд.

На основу Доктрине разрађују се даље доктрине видова, правила и упутства, планови обуке и опремања итд. Из тога следе борбена правила и упутства за тактичку употребу јединица.
Зна се, дакле, шта из чега и зашто следи. Зато сада имамо нове уредбе и о војном школству и о чиновима и све друго.

У јавности је било речи о формацијском распореду чинова и наслеђеној несразмери с обзиром на садашње бројно стање.

Министарство одбране као јединствена целина има свој управни део у коме има око 700 људи. Када кажемо министарство, то је то. Има своје потчињене саставе од којих је највећи Генералштаб, али и друге: Војномедицинска академија, Војна академија, Војнотехнички институт, Војнообавештајна агенција, Војнобезбедносна агенција, Инспекторат итд. Наша реформа почела је од Генералштаба са жељом да се прво направи бригадни принцип функционисања. Тако се видело да имамо вишак пуковника и да та пирамида чинова не одговара. Током деведесетих чинови су се делили без критеријума, па смо добили вишак. Део њих прешао је у министарство, а део у пензију. Овога тренутка та кадровска пирамида, што се тиче Генералштаба, уређена је како треба, а кадровска пирамида остатка министарства има проблем који ћемо решити новом организацијом министарства. То се сада полако решава: у 2005. години било је 1080 пуковника; данас их има 647; 2005. их је пензионисано 620, а у чин пуковника унапређено 150. Унапређења су ишла и линијом напредовања, али и линијом следовања: напуни човек неке године живота и службе... Е, сад: 2007. године промовисано је 77 пуковника, 2008. њих 63, а ове године само 14 кандидата за пуковнике прошло је кадровску комисију. Значи да су задовољили нове услове владе, да су обавили и генералштабно усавршавање, поред осталих захтева. Убудуће ће сваки пуковник имати највише могуће школе у нашем систему.
Сада радимо на новој систематизацији којом уводимо конкурентност и у којој ће сваки пуковник или други официр морати да заслужи чин, а не да га "следује" због пуког протока времена, аутоматски. Тачно ће се знати колико којих формацијских места за који чин има и најбољи ће их попунити.

То би значило да ће бити спремни за генералски чин без посебних захтева?

Апсолутно. С тим да уводимо курс безбедности и одбране који је некада постојао у систему војног школства. Тај курс често су похађали и државни службеници и високи официри. То је врста високе геополитичке школе, као амерички Wаr College или британски Краљевски одбрамбени колеџ. Тај курс ће бити врх војног школовања код нас, место где се добија глобално сагледавање сектора безбедности и из политичког угла, али без икакве намере да се они после баве политиком.

Намера је, дакле, да још смањимо број пуковничких места, али ту имамо проблем са Војномедицинском академијом, где постоји још 120 пуковничких места. ВМА још није акредитована као универзитетска установа и њихова звања нису препозната у цивилству. На пример, сада је немогуће да неко на ВМА буде професор и доктор, а у чину капетана.

Имамо, кад смо код тога, видљив раст страних полазника у нашем војном школству, што нешто значи. Од 2005. до 2008. број припадника страних оружаних снага који се школују код нас расте: од 5, па преко 11, па 34 до 141 у 2008. На то смо посебно поносни, јер смо се сигурно вратили на регионалну мапу војних академија, с идејом да се то подигне на још виши ниво. Војна академија је такође у фази акредитације за универзитетску установу.

А техничка оспособљеност?

Ту је ситуација тешка, јер наша земља дуги низ година није била у могућности да инвестира у опремање Војске. Прошла година је у том сегменту била боља од претходних. На пример, ремонт ваздухоплова: у 2006. само три, у 2007. десет, а 2008. години 15 апарата. Ове године планирамо још 20. Осим тога, купили смо и савремену телекомуникациону опрему, а после више деценија и ракете ваздух-ваздух, нову пушку кал. 5,56 мм наше производње. Специјалну бригаду опремамо најсавременијим наоружањем по њиховој спецификацији: пушке Heckler und Koch и Colt, пиштољи Glock, снајперске пушке Sako и Herstal итд.
Најалармантније стање смо имали са неборбеним моторним возилима. Просечна старост: нешто више од седам одсто тих возила млађе је од 18 година. Сва остала возила памте СФРЈ. Више од половине возила старије је од 25 година. Прошле године купили смо 245 неборбених моторних возила, али је то мало у односу на потребе. С обзиром на цену поправки, израчунали смо да нам се више исплати да купимо нова. Притом, буџет није одговарајуће растао, него смо направили уштеде смањујући број гарнизона и општом рационализацијом у свим сегментима.

А логистика?

Ту је тек стање било алармантно. У 2006. смо имали око 20 одсто резерви хране, трупних и вантрупних, а данас смо на 198 (98 одсто плус 100 одсто), што је рекорд у протеклих више деценија. Уговорена набавка погонских горива већа је него неколико година уназад, наши пилоти лете много више него раније, мада још недовољно по модерним стандардима.

Докле се дошло са професионализацијом?

Процес професионализације почео је 2003. и одвијао се полако, у складу с могућностима. Прошле године расписали смо конкурс за 2418 професионалаца, а јавило се много више него што смо очекивали: скоро 4000 кандидата. Постоји проблем јер ми још не знамо како збринути људе који напуне 40 година и морају да напусте Војску, јер по закону не могу више да остану. Припремили смо предлоге измена Закона о војсци, а с друге стране имамо разговоре с Министарством правде да те људе ангажују као затворске чуваре, судску стражу итд. Или да оду у МУП за граничаре.

Намеће ли данашње време нужност приближавања војних и полицијских послова, управо због природе мировних операција?

То јесте сложено питање на које још нема јасног одговора. Још не постоји коначан облик комбинације тих послова. Ми у копненој зони безбедности на југу Србије веома добро радимо са Жандармеријом, али то је отворен терен, а не урбан. Али, да се вратим: ако се буџетска динамика финансирања Војске буде одвијала по плану, за три-четири године могли бисмо професионализацију да приведемо крају. Нажалост, закинути смо. А нама је то иначе приоритет. Плате расту, стање је боље у односу на стратегијски план, али још недовољно.

Деполитизација Војске честа је тема у јавности.

Протеклих година имали смо ризичне безбедносне ситуације које су могле довести до мешања политике у војне ствари и обрнуто. Морам да кажем да смо ми веома поносни јер приликом проглашења једностране независности Косова и када смо имали митинге са великим бројем инцидената, нико од припадника Војске Србије у униформи није учествовао на митинзима, а полиција није привела ниједног припадника Војске. То је ново и охрабрујуће, показује да су официри и војници апсолутно схватили тежину свог задатка и озбиљност свог положаја. У наше три бригаде размештене око Косова и Метохије има више стотина официра и подофицира који су са Косова и многима фамилије и данас тамо живе. Нико од њих није издао погрешну команду или направио неки лош гест. Створили смо поверење у коме ти људи професионално чекају адекватну команду надлежних, мада је било напетих ситуација. Уосталом, извештај Европске комисије по први пут је прошле године јасно рекао да је остварена пуна демократска и цивилна контрола војске у Србији. Ми смо поносни на тај резултат.

Имали смо и неке афере, Давинић, ВМА, станови?

Један од основних задатака које смо имали од самог доласка у Министарство одбране био је да спречимо све изворе могућих афера и да рашчистимо постојеће. Ова последња привођења била су од почетка под обрадом ВБА и добро је да смо то обавили по закону. Војни бескућници и пензионери пишу ми писма подршке.

Углед Војске тако расте. Због афера углед је био најнижи 2006. године, а то се најбоље види по занимању за упис на Војну академију: 2006. имали смо само 21 пријављеног кандидата! Док 2008. преко 300 њих, а десет одсто су вуковци. Те афере су подриле углед Војске и споља и изнутра и угрозиле систем одбране. Сада су на суду и не могу да их коментаришем. Раније афере тицале су се углавном набавки, јер није постојао закон. Сада се за сву робу прописује тендер по закону. Не набављамо више оно што не треба да бисмо испразнили нечије магацине, као што се радило.

У овом тренутку у систему одбране имамо више од 14.000 лица која немају никакво решење стамбеног питања. Онда, има их много с неадекватним становима. Међу њима је 4000 пензионера, али је више од десет и по хиљада активних војних лица. То је запрепашћујућ број, али смо до сада решили 1409 стамбених проблема; за тај исти период пре нас је решено око 200 случајева. У систем одбране годишње улази око 350 нових људи. Када путем кредита буде решавано 350 стамбених питања годишње, онда смо направили одрживи систем. Увели смо стамбене кредите које министарство субвенционише. Прошле године, по први пут, припадници Војске подигли су 193 стамбена кредита; ове године биће их око 220-250. Наша замисао је да убудуће припадници Војске не добијају, него купују станове под повољним кредитним условима.
Овога тренутка имамо 38 активних генерала, а плаћамо 750 генералских пензија. То је оптерећење из старих времена.

Какво је стање у обе агенције – Војнобезбедносној и Војнообавештајној? Јесу ли се свеле у своје законске оквире – с обзиром на искуства из прошлости?

Убеђен сам да обе агенције раде у својим законским оквирима. Нисам имао ниједну притужбу, ни државног органа ни појединца, ни из невладиног сектора. Ми припремамо предлоге закона о те две агенције и желимо увођење инспектората у обе, органа који би вршио унутрашњу контролу законитости рада и поступао по могућим жалбама. Уосталом, људи који тамо раде вапију за тим. На почетку смо имали проблема због хипотеке Ратка Младића, али данас нам више нико не ставља то на терет.

У оквиру промена које смо спровели, Војна полиција сада има и КИГ, Криминалистичку истражну групу која се бави криминалистичким пословима који су и најчешћи проблем, док се Војнобезбедносна агенција бави борбом против организованог криминала у Војсци и пословима контраобавештајне и безбедносне заштите Војске и штићених личности. Ту је направљена потребна разлика у пословима.

Да закључимо: каква је сада перцепција нашег положаја у свету код Војске?

Морам да кажем да су ставови официра, по анкетама које смо радили, сада далеко авангарднији од укупног друштва. Очекивало би се да људи који су били у директном конфликту са НАТО-ом осећају мржњу; напротив, они су, као људи у струци, свесни да не могу да буду пусто острво у мору око нас које се зове НАТО. А и времена се мењају. Систем размишљања у Војсци полако се помера ка евроатлантским вредностима, рекао бих брже него у јавности. Ми, наравно, имамо везе и са свим другим армијама и развијаћемо их и даље. Ми и даље баштинимо, после толиких година, јако добре односе са низом земаља још из Титовог времена и то се данас види.

Пише: Милош Васић
Извор:Сајт Министарства одбране
« Last Edit: February 20, 2009, 06:17:20 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #65 on: February 20, 2009, 06:19:35 pm »

20.02.2009.
Начелник Управе за међународну војну сарадњу Милорад Перић и изасланик одбране Босне и Херцеговине у Београду, пуковник Иван Тањић потписали су данас у Министарству одбране Републике Србије, План билатералне војне сарадње за 2009. годину.

Република Србија и Босна и Херцеговина имају развијену билатералну војну сарадњу, у којој доминира војнообразовна, војноекономска и сарадња у области војног здравства.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #66 on: February 23, 2009, 08:17:20 pm »

  23.02.2009.

  Министар одбране Драган Шутановац састао се данас у Дому гарде у Топчидеру, са слушаоцима програма обуке високих официра Оружаних снага САД - CAPSTONE, који се налазе у посети Републици Србији.

  У двадесеточланој америчкој делегацији, коју предводи адмирал у пензији Херолд Геман, налазе се и 16 новопоромовисаних бригадних генерала различитих видова, родова и служби и високи цивилни службеници, који се усавршавају на Националном универзитету одбране САД.

  Министар одбране Србије укратко је упознао генерале и високе државне службенике, који ће у будућности заузимати највише положаје у Министарству одбране и ОС САД, са безбедносном ситуацијом у региону. Он се посебно осврнуо на ситуацију на Косову и Метохији, насталу после самопроглашења независности те покрајине, као и на професионалну сарадњу са КФОР-ом. Министар Шутановац је указао и на будуће правце реформе система одбране.

  Америчке високе официре примио је и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић. Он је том приликом рекао да и мале војске могу бити добро обучене, ефикасне и професионалне, да успешно спроводе реформе и трансформацију, прилагођавајући се светским стандардима, односно Нато стандардима, и да могу бити поуздан партнер у борби против свих безбедносних изазова и претњи. Генерал Милетић је истакао добру билатералну војну сарадњу са земљама региона и шире, посебно са ОС САД.

  У оквиру посете, амерички официри су са званичницима Министарства одбране Србије учествовали у раду округлог стола посвећеног политици одбране и стратегији.

  Извор: Сајт Војске Србије

 
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #67 on: February 25, 2009, 07:25:47 pm »

25/02/2009
Министар одбране Драган Шутановац данас је на Трећој годишњој конференцији изасланика одбране Републике Србије, одржаној у Дому гарде у Топчидеру, исцрпно информисао изасланике одбране о актуелној ситуацији у систему одбране по најважнијим питањима. Он је према сегментима и организационим целинама Министарства представио најважнија достигнућа и резултате у протеклих годину и по дана, као и планове и пројекте за наредни период.

Министар се посебно осврнуо на успешно успостављен систем цивилне контроле оружаних снага, процедуру доношења нових закона и подзаконских аката, реорганизацију Министарства одбране, опремање и инфраструктурне пројекте, као и питања са поља међународне војне сарадње.

У свом обраћању начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић представио је достигнути ниво реформи у Војсци Србије са акцентом на постепеној професионализацији. Он је том приликом истакао да војска данас, у односу на само пре две године, изгледа значајно другачије, али да постоји доста простора за напредак и модернизацију.

Циљ данашње конференције јесте анализа рада наших војних изасланстава у протеклој години, размена искустава међу војним аташеима, информисање изасланика одбране о питањима која су значајна за обављање њихове делатности као и давање смерница за рад у овој години. Изасланици одбране Републике Србије током петодневног боравка у земљи одржаће низ пленарних и појединачних састанака и консултација.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #68 on: March 04, 2009, 03:33:27 pm »

04.03.2009.
Начелник Управе за међународну војну сарадњу Милорад Перић и шеф Одсека за међународну одбрамбену сарадњу МО Црне Горе пуковник Зоран Бошковић, потписали су Уговор о школовању и План билатералне војне сарадње за 2009. годину.

Сарадња у области одбране између Републике Србије и Црне Горе је у узлазној линији. Приоритети сарадње су војно-економска, војно-научна, војно-образовна као и сарадња у области војног здравства.

На Војној академији се већ неколико година успешно школују припадници Војске Црне Горе на свим нивоима школовања.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #69 on: March 04, 2009, 03:36:23 pm »

04.03.2009.
Министар одбране Драган Шутановац и амбасадор Алжира Његова екселенција Абделкадер Месдуа посетили су данас Војнотехнички институт где се на мастер студијама налазе официри из Алжира. Том приликом министар Шутановац је рекао да је школовање алжирских официра у нашој земљи пројекат од стратешког значаја.

- Двадесет младих људи који ће завршити школовање у Србији биће најбољи амбасадори наше земље у Алжиру. Планирамо да од маја угостимо нове студенте и ту сарадњу проширимо – рекао је министар Шутановац. Он је нагласио да је током прошле године у нашим војним школама било око 140 полазника из иностранства и да се планира проширивање тог вида сарадње. Шутановац очекује да се Војна академија, Војнотехнички институт и остале војне образовне институције поново нађу на светској мапи школа које пружају адекватно војно образовање.

Амбасадор Алжира Његова екселенција Абделкадер Месдуа захвалио је на прилици да се лично увери у „изванредне услове школовања слушалаца из страних земаља“. Он је нагласио да је имао прилику да се увери и у потпуну стручност људи који раде у Институту. Амбасадор сматра да је ВТИ у технолошком смислу веома напредан те да ни у чему не мора да завиди сличним институцијама широм света. Он је подвукао да има велико поверење у начин како се ти односи развијају и да ће међусобна сарадња у наредном периоду доживети процват.

Одговарајући на питање новинара о евентуалној куповини производа српске наменске индустрије, амбасадор Медсуа је рекао да је уверен да ће његова посета бити праћена посетама стручњака у тој области.

Министар Шутановац је додао да постоји интересовање за заједничко улагање са алжирском страном нагласивши да је присутна обострана жеља за сарадњом. Министарство одбране, како је рекао, има жељу да унапређује међународну војну сарадњу и афирмише одбрамбену индустрију, а планирана је и посета делегације Владе Србије Алжиру која ће, између осталог, разматрати и могућности сарадње и у тој области.

Он је искористио прилику да позове све заинтересоване за упис у Војну академију да се што пре пријаве на конкурс јер очекује да ће конкуренција ове године бити веома јака.

Током посете министра одбране и алжирског амбасадора Војнотехничком институту, пуковник проф. др Младен Пантић, директор те установе, упознао је госте са потенцијалима и развојно-истраживачким резултатима ВТИ-ја. Он је истакао да је у ВТИ развијено више од 1.300 средства НВО за сва три вида војске и да је, од укупног наоружања које је данас заступљено у нашој војсци, 75 посто развијено у ВТИ. Гости су посетили просторије у којима се изводи настава на мастер студијама, трисонични авио тунел и Лабораторију за статичка и динамичка испитивања материјала.

Настава је организована у дванаест усмерења. До сада су инострани студенти имали прилику да се упознају са свим лабораторијама у Војнотехничком институту, да обиђу погоне предузећа одбрамбене индустрије и техничке ремонтне заводе. После завршеног првог семестра, уз показано одлично знање српског језика, остварили су и изузетан успех у настави са просечном оценом 9,53. Школовање студената траје две године и у нашој земљи ће остати до израде мастер радова.

На крају посете, пуковник проф. др Младен Пантић уручио је поклон министру одбране Драгану Шутановцу, а монографију Института и знак ВТИ амбасадору Демократске Народне Републике Алжира.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #70 on: March 06, 2009, 05:38:38 pm »

Државни секретар Спасојевић на састанку министара одбране ЈИЕ

06.03.2009.
Државни секретар Душан Спасојевић предводи делегацију Министарства одбране која учествује на дводневном скупу министара одбране земаља југоистoчне Европе у Загребу. На овом скупу, на ком учествује 15 министара одбране, разговара се о најважнијим питањима из области безбедности у региону ЈИЕ.

Основне теме скупа су регионална стабилност, унапређење сарадње министара, реформа система одбране у земљама ЈИЕ, регионалне иницијативе и интегративни процеси у региону.

Државни секреатар Спасојевић имао је билатералне састанаке са министром одбране Турске Мехметом Веџдијем Гонулом, министром одбране Мађарске Имреом Секерешом, државним секретаром Министарства одбране Словеније Урошем Креком и замеником министра одбране Бугарске Спасом Панчевим током којих су разматране теме из домена билатералне војне сарадње и безбедносно-политичка ситуација у региону.

Спасојевић је у свим разговорима изнео основне ставове државне политике Србије према највећем безбедносном проблему у региону југоисточне Европе, ситуацији на Косову и Метохији. У том смислу, од велике важности је да улога КФОР-а као највећег гаранта безбедности, нарочито српског и неалбанског становништва на КиМ и даље буде статусно неутрална.

Он је нагласио посвећеност Министарства одбране учешћу у регионалним безбедносним иницијативама и изградњи добросуседских односа, регионалне сарадње и стабилности, што је један од три приоритета наше спољне политике.
Спасојевић је посебно истакао значај интеграције свих земаља региона у ЕУ и у том смислу од свих саговорника добијена је пуна подршка европским интеграцијама Србије.

Данас је потписан и План билатералне војне сарадње за 2009. годину са Министарством одбране Републике Хрватске. Споразум је у име Управе за међународну војну сарадњу потписао капетан бојног брода Никола Лунић.

Извор:Сајт Министарства одбране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #71 on: March 06, 2009, 05:50:25 pm »

Изводи из интервјуа са министром одбране

06.03.2009.

* Јесте ли задовољни извештајем о вашем раду који сте поднели премијеру Цветковићу и председнику Тадићу?

- Задовољан сам зато што се у сваком сегменту рада Министарства осећа видан напредак и позитивна енергија која струји целим системом до последњег припадника Министарства. Постоје ствари које нисмо успели да урадимо у планираном периоду, пре свега мислим на базу Цепотина, али за мене је важнији квалитет од испуњења рока. Нисмо успели да отуђимо неке непокретности за које има интересовања, али то није наша кривица. Послао сам председнику извештај од 15. маја 2007. са упоредном анализом, где се види и статистички да су резултати Министарства много бољи у том периоду, него ранијих година.

* Да ли је то довољно за прелазну оцену?


- Апсолутно, мој тим заслужује прелазну оцену. Имам само дилему да ли ћемо успети да испунимо све што смо амбициозно поставили као циљеве у овој години, као и да приведемо крају велики део реформи које се спроводе у Министарству. Нажалост, нико не може да предвиди какве ће коначно бити последице светске економске кризе.

* Који су приоритети Министарства одбране у 2009?


- Наставак процеса професионализације војске, завршетак базе Цепотина, коначно усвајање стратегијских докумената, припреме за учешће у мировним операцијама УН, побољшање материјалног положаја припадника Министарства, наставак реформе војног школства, здравства, решавање питања војних установа...

* Хоће ли доћи до професионализације Војске до 2010. године?


- Нажалост, не могу да кажем да ће професионализација моћи да се заврши до краја 2010. За разлику од прошле године, када смо враћали углед војске и пољуљано поверење, сада имамо то поверење, али немамо новчана средства неопходна за завршетак професионализације. Министарство наставља тај процес и у овој години имамо у плану да више од 2.000 војника примимо у професионалну војну службу.

* Јесте ли са новим начелником на истој таласној дужини када је реч о наставку реформе војске и система одбране?

- Нови начелник је одговоран официр који разуме време у којем живимо, зна шта је цивилна контрола војске. Министар одбране, као најодговорнији, одлучује о политици и концепцији, а запослени је спроводе. А, ако се неко не слаже са том концепцијом, онда би требало часно да се повуче са функције.

* Има ли амбиција у владајућој коалицији да се крене у процес приступања НАТО?


- Нисмо ту тему покретали. Расположење Владе је да останемо чланица „Партнерства за мир“, што је довољан оквир за сарадњу са алијансом.


Са Милетићем је све

* Како сарађујете са новим начелником Генералштаба?

- Имамо добру и коректну сарадњу. Генерал Милетић је човек великог искуства и модерних схватања. Целокупна атмосфера у систему одбране сада је много квалитетнија и искренија.

* Да ли је после доласка генерала Милетића повраћен углед Војсци, пошто сте тврдили да је био угрожен иступањима бившег начелника Поноша и оптужбама на ваш рачун?

- На дневној бази испитујем стање у Војсци и нисам наишао на људе који су незадовољни именовањима у војном врху. Овог пута изабрани су официри који имају пуни ауторитет и углед.


Нема правде у трибуналу


* Како сте доживели пресуде бившем војном врху у Хагу?


- Апсолутно је непримерено да тако драстичне казне добију представници војске и полиције, а да истовремено Рамуш Харадинај и Насер Орић буду слободни грађани и да им је, чак, дозвољено да се баве политиком. Тешко да ико у Србији може да има поверење у Трибунал да ради по праву и правди.

Извор: Сајт Министарства одбране
« Last Edit: March 06, 2009, 05:52:06 pm by dreadnought » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #72 on: March 11, 2009, 02:02:18 pm »

11.03.2009.
 
Министри одбране Србије и Шпаније Драган Шутановац и Карме Шакон потписали су у Мадриду Меморандум о сарадњи у области одбране који има за циљ успостављање општих принципа и процедуре у сарадњи у области одбране у обостраном интересу.

Меморандумом је предвиђена размена званичних посета на министарском нивоу, као и размена посета других личности из цивилног и војног сектора, заједничке консултације и размена информација и искустава, оснивање програма за обуку и образовање, заједничко учешће у вежбама, на конференцијама и семинарима и учешће у остварењу истраживачких пројеката од узајамног интереса.

Током сусрета министара Шутановца и Шакон указано је на одличне односе који последњих година постоје између Србије и Шпаније. Разговарано је о унапређењу односа двеју земаља, билатералној војној сарадњи, као и о безбедносној ситуацији у региону и договорено да војне академије Србије и Шпаније размењују официре.

У саопштењу шпанског министарства издатог тим поводом, каже се да је Карме Шакон пружила подршку српском колеги на путу Србије ка интеграцији у Европску унију и НАТО.

Потписивању Меморандума о сарадњи присуствовали су председник Србије Борис Тадић и шпански премијер Хозе Луис Родригес Сапатеро, после чега је председник Тадић изјавио да Меморандум отвара "нову страницу у нашој сарадњи у безбедности".

"Србија има сарадњу са многим чланицама НАТО-а, желимо такву сарадњу и са Шпанијом. То може бити у разним областима: у тренингу, модернизацији, новој организацији нашег Министарства одбране, коришћењу искуства у мировним мисијама", рекао је председник Србије.

"Некада је наша земља била веома значајан учесник мировних мисија. Надам се да ће опет доћи време када ћемо моћи да опет заједно успостављамо мир другде у свету", додао је Тадић.

Он је, истовремено, захвалио шпанској влади што је послала своје војнике на Косово и Метохију "да чувају наше сународнике који су данас најугроженија етничка група у Европи
 
Извор: Сајт Министарства одране
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #73 on: March 19, 2009, 08:20:24 am »

19.03.2009
Ministarstvo odbrane planira da od Vojne akademije i Vojnomedicinske akademije formira vojni univerzitet, izjavio je ministar odbrane Dragan Šutanovac na jučerašnjoj svečanosti povodom Dana vojnog školstva i 159. godina Vojne akademije.

 - Vojni univerzitet će predstavljati osnovu za razvoj modernog, kvalitetnog i trajnog sistema vojnog obrazovanja i postati regionalni centar za školovanje i usavršavanje vojnog i vojno-medicinskog kadra - rekao je Šutanovac.
On je ocenio da ulazak Srbije u uniju evropskih naroda nije moguć bez moderne vojske koja je jedan od stubova svih razvijenih zemalja, a da se moderna vojska može formirati samo uz savremeno vojno školstvo.

Izvor:Beta
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 55 880« Reply #74 on: March 19, 2009, 05:42:29 pm »

19/03/2009
БЕОГРАД – Влада Србије усвојила је на данашњој седници Стратегијски преглед одбране Републике Србије, који представља институционални оквир за спровођење реформе система одбране, саопштено је из Владе.

У саопштењу се наводи да се ради о програмском документу којим се дефинише средњорочно планирање одбране, ефикасно управљање ресурсима, транспарентност послова и изградња претпоставки за демократску и цивилну контролу, професионализацију и ефикасност Војске Србије у извршавању мисија и задатака.

Преглед обухвата и анализу безбеднсног окружења уз процену изазова, ризика и претњи, затим мисије и задатке Војске Србије, визију развоја до 2015. године, опис тренутног стања система одбране и способности војске, као и опис потребних способности система одбране до 2010. године и приоритете развоја.

„Преглед произилази из основних стратегијских опредељења, као и из опредељења Републике Србије да се прилагоди актуелним променама у свету и прихвати стандарде одбрамбеног организовања демократских друштава”, наводи се у саопштењу.

Влада је саопштила да је на дужину процеса усвајања тог документа, чија је израда почела 2005. године, утицао распад државне заједнице СЦГ, формирање Министарства одбране на републичком нивоу, промењено безбедносно окружење, ступање на снагу Закона о одбрани, усвајање Резолуције о војној неутралности, одржавање председничких и ванредних избора, као и конститусање Владе Србије.

Влада Србије усвојила је Стратегијски преглед одбране Републике Србије након што је председник Борис Тадић дао сагласност на нацрт тог документа.

Извор: Бета
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 98   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 23 queries.