Hvala Nyupnik na linkovima. Sada si (meni barem) prilično približio sliku o ovim nemačkim bunkerima u blizini železničkih pravaca. Samo mene tu malo kopkaju druga pitanja, verovatno mnogo tražim ali ....

Npr. koliko je vojnika bilo u jednom ovakvom bunkeru, kako se odvijao život unutar njih. Jel su bili recimo autonomne kao recimo karaule na graničnim prelazima ili su bile više nalik staži u kasarnama. Ne znam da li je ovo baš dobar primer za poređenje.
Inače baš kako i piše u članku Novosti, ovaj bunker je nedaleko od Kraljeva na potezu Kraljevo-Kragujevac i ima ih sigurno i više nego kako sam ja naveo 3-4.
Ima jedan bunker u selu Mezgraja (kod Niša), stotinak metara od železničkog mosta preko reke Morave.
Malo sam se šmucao po bunkeru kao klinac, i izgleda mi kao mala kasarna sa mestima za spavanje, trpezariju, kuhinju, magacini za klopu i municiju... pored svoje osnovne namene - bunker.
Mada posletatna namena tog objekta je bila skrivanje ovaca od kiše ili sl.
Koliko se ja sećam iz priče mog dede, bilo je oko 20-30 nemaca (to bi trebalo da bude po formaciji vod, ako se ne varam). Desetak nemaca je svaki dan patroliralo u okolini pruge i oko mosta zbog zaštite od diverzija pruge, mosta i telegrafskog kabla (potez za patroliranje je oko 10km), a sa sobom su vuki mulu na kojoj je bila bisaga sa teškim PA mitraljezom.
Bunker je imao ravan krov sa četvorocevim AA topom, verovatno 2 cm Flakvierling 38 i jedan veći protiv-avionski top pored kule, pošto su amerikanci krajem1943/44 non-stop bombardovanjem pokušavali da sruše taj most. Čak je nastradala i jedna cela porodica, kada je jedna od bombi zveknula u njihovu kuću (kuća je udaljena oko 500-600m od mosta - toliko o savezničkoj preciznosti). Sećam se da su neku bombu izvadili iz rečne obale tek '80-tih godina. '90-tih godina je ta kula počela da se urušava i dalju sudbinu tog objekta neznam. Imam negde BW sliku kule, ako je nađem okačiću.