PALUBA
June 21, 2021, 02:09:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7   Go Down
  Print  
Author Topic: Raketni sistem ALAS  (Read 154667 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 176


« Reply #75 on: May 22, 2017, 07:20:17 pm »

Док га заврше неће ни требати никоме.


Dok uđe u operativnu upotrebu biće zastareo.   Sad
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 175


« Reply #76 on: May 22, 2017, 08:43:18 pm »

Главно питање је да ли ће бити употребљив. И "маљутке" су застареле па обављају функцију. Мене више занима колико времена има оператер да детектује и нађе циљ. Шта бива ако не нађе? Колико сам схватио систем може и без оператера, односно да сам тражи и нађе циљ. Сад, шта он препознаје за циљ и да ли га је лако заварати маскирањем (макетом) или можда сам "омане" па "потрефи" нешто што не треба?
Logged
relja
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 427


« Reply #77 on: May 22, 2017, 10:00:18 pm »

Vidim da su mnogi skeptični prema ovom konceptu kao i da postavljaju prava pitanja.

Meni ovo, u teoriji naravno, "pije vodu". Svakako da bih voleo da vidim "ALAS" testiran na nekim manevrima, za razliku od ove multimedijalne režirane predstave u Nikncima.

Što se tiče pronalaženja cilja po meni bi taj deo posla trebao da obavljaju izviđačke bespilotne letelice... priznajem da tu ima nedostataka: potencijalni loši vremenski uslovi za sam let kao i za osmatranje, "data link" podložaan ometanju ili gubitku signala (za razliku od same rakete koja se ipak vodi preko kabla). Sa druge strane, ako bi primarni korisnik bio UAE onda su tu stvari jednostavnije, jer je i teren na kojem bi se nalazili potencijalni neprijateljski cijevi: pustinja ili more olakšava upotrebu ALAS-a, kao i tamošnje vremenske prilike...oni nemaju naša šumovita brda i smenu četiri godišnja doba.


Ono šro mene najviše kopka kod ovog koncepta je: za koliko vremena optički kabl za navođeđenje rakete pada na tlo (ako uopšte pada na tlo za vreme leta rakete do cilja) i da li postoji mogućnost kidanja kabla - prekida navođenja?
Druga stvar - kabl se odmotava sa rakete i vezan je za lanser - to znači da lanser ne sme da se dislocira od trenutka lansiranja do završetka leta/pogađanja cilja?
Uništavanjem lansera se onemogućava uništenje cilja, naravno ako druga strana može da osmotri laniranje (prašina podignuta na lansirnom položaju, trag produkata sagorevanja rakete, radarski odraz...) i ako ima mogućnost da uspešno napadne i onesposobi lanser-prekine kabl i navođenje. Stoga, u slučaju da je sa druge strane neki ozbiljniji protivnik, lanser mora imati i neko obezbeđenje, npr PVO sistem, pa se može trditi i da nije baš samostalan.

Kako god, ALAS zahteva ozbiljan i razrađen sistem oko sebe.
Logged
CheefCoach
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 158


« Reply #78 on: May 23, 2017, 03:24:24 am »

UAE ce koristi sistem ALAS za iskljucivo pomorske ciljeve. Trazili su bojevu glavu parcadnog dejstva sa blizinskim upaljacem.

Ako predpostavimo da su mete camaci, i da oni ne mogu da plove po nemirnome moru; onda mozemo da zakljucimo da kidanje kabla nije ocekivano.

ALAS posmatrajte kao artiljerijski sistem, te kao takav nece zastareti u skorije vreme.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 333« Reply #79 on: May 23, 2017, 05:36:34 am »

Opticni kabel ima veliku nateznu cvrstost ali se lako lomi kod krivlenja. Zato je klasicna zastita optickog vlakna je oboj od kevlarskih vlakna. Tako da je najslabija karika opticni komentor u celoj prici.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 240« Reply #80 on: May 23, 2017, 06:14:28 am »

UAE ce koristi sistem ALAS za iskljucivo pomorske ciljeve. Trazili su bojevu glavu parcadnog dejstva sa blizinskim upaljacem.

Ako predpostavimo da su mete camaci, i da oni ne mogu da plove po nemirnome moru; onda mozemo da zakljucimo da kidanje kabla nije ocekivano.

ALAS posmatrajte kao artiljerijski sistem, te kao takav nece zastareti u skorije vreme.

УАЕ не користи АЛАС систем јер АЛАС систем још увек не постоји као финални производ.
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 459


« Reply #81 on: May 23, 2017, 06:15:02 am »

ALAS posmatrajte kao artiljerijski sistem, te kao takav nece zastareti u skorije vreme.

Мислим да је управо у овоме поента. Пошто лети на висинама испод 500 метара, требао би бити тежи за откривање од артиљеријских оруђа. Оператори су заштићени већ самим тим што не морају да буду у близини возила док контролишу пројектил. Технички је изводљиво и да се све ракете испале у исто време и да сваком ракетом управља други оператер. Утрошак 2-4 ракете и губитак возила би требао да буде прихватљив губитак за неутралисање непријатељског тенка, командног места, или сложеног артиљеријског система. Платформа за лансирање оваквих ракета може да буде и тракторска приколица. Не постоји брдо на које не можете да се попењете и мост који не можете да пређете.
Logged
CheefCoach
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 158


« Reply #82 on: May 23, 2017, 09:23:16 am »

УАЕ не користи АЛАС систем јер АЛАС систем још увек не постоји као финални производ.

Kada sam ja kucao poruku usred noci slucajno sam napisao ce koristi umesto ce koristiti. Ne moras odmah da budes...
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 309« Reply #83 on: October 17, 2017, 09:33:13 am »

Alas ponos "srpske NASA"
Rade Dragović   16. oktobar 2017.

"Novosti" u poseti kompaniji "Edepro" koja razvija najsavremenije naoružanje u ovom delu sveta. Prvi put primenjen optički kabl za upravljanje projektilom

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

NAJMODERNIJI tehnološki sistem koji je rođen i proizvodi se u Srbiji je - borbena raketa. Sistem "Alas" kreirali su domaći stručnjaci, a svoj finalni oblik je dobio u saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Malo je, međutim, poznato da je ovo moderno naoružanje stvoreno u okviru privatnog preduzeća "Edepro" iz Beograda, kojoj je povereno i više važnih naučno-istraživačkih projekata za Vojsku Srbije. Među njima su bespilotni helikopter "stršljen" i raketni sistem "Šumadija" dometa čak 285 kilometara.

To je bio razlog da ekipa "Novosti" poseti kompaniju koja ne bez razloga nosi nadimak - "srpska NASA". Stekla ga je zahvaljujući višegodišnjem radu njenih inženjera na razvoju raketnih motora, goriva i komponenti. Za dvadesetak godina prešla je put od male laboratorije u par kontejnera u Bubanj potoku, do lidera u razvoju naoružanja u ovom delu sveta.

Višedecenijski rad, iskustvo poznatog profesora Mašinskog fakulteta Branislava Jojića i njegovih kolega, kao i osvajanje tehnologija 21. veka iznedrilo je raketu "alas", koja je u završnoj fazi prototipskog ispitivanja i na pragu uvođenja u oružane snage UAE.

O borbenom sistemu koji je preokrenuo tok domaće odbrambene industrije razgovaramo sa jednim od njegovih tvoraca, inženjerom Goranom Memonom. On ističe da je razvoj ove rakete istorijski uspeh srpske nauke i industrije.

- Prvi put u istoriji Srbije razvijen je vođeni raketni sistem uz pomoć optičkog kabla, sposoban da pogodi cilj na velikoj udaljenosti. Reč je o izuzetno razvijenoj tehnologiji na polju gde se i najrazvijenije zemlje bore da iznesu slične projekte. Preciznost je glavni zahtev savremenog ratovanja, jer se sukobi odvijaju bez jasnih linija fronta, distance za izviđanje i dejstvo artiljerije. Potrebno je zato pogoditi cilj prvim projektilom i mogućnost štete smanjiti na minimum - objašnjava Memon, koji gotovo tri decenije posvećeno radi na razvoju savremenog naoružanja.

Za "alas" kažu da liči na moćni snajper, a njegovo dejstvo predstavljeno je proletos na prikazu povodom Dana pobede u Nikincima. Ova raketa omogućava tačkasto pogađanje cilja, jer operater putem optičkog linka u realnom vremenu vidi kompletnu sliku mete, a ima čak i mogućnost da putanju rakete koriguje ili promeni mesto udara.

Razvoj ovog sistema, ipak, nije tekao glatko. "Alas" je pre deceniju ponikao u uskom krugu od svega desetak stručnjaka za vazduhoplovstvo i raketnu tehniku. Kako je posao odmicao širen je i krug ljudi. U kompaniji "Edepro" podsećaju i da je čuveni američki avion "Lokid SR71 blekbird" konstruisao američki inženjer Keli Džonson sa svega 165 kolega.

- Tehnoloških problema bilo je napretek. Naša zemlja je imala veliko iskustvo sa vođenim raketama, kakva je "maljutka", ali prenos je obavljan preko žice - priseća se tvorac "Alasa". - Mi smo prvi put u Srbiji za tu vrstu komunikacije upotrebili optički kabl. Bilo je teško omogućiti odmotavanje niti pri velikim brzinama rakete i kvalitetan prenos podataka. Morali smo da savladamo kompletnu tehnologiju za ovu vrstu sistema. Tehnološki skok je napravljen i u domenu senzora i glave za navođenje. Kao rezultat tog rada je da se savremena TV glava na "alasu" uz pomoć kolega iz "Jugoimporta", "Teleoptika" i ostalih srodnih firmi ponovo proizvodi u Srbiji.

"Edepro" na terenu razvoja ovakvih sredstava trči trku sa svetskim koncernima koji zapošljavaju stotine hiljada ljudi. Velike kompanije, međutim, imaju mnogo veće troškove zakupa poligona, opreme, troškova kadra... Time se otvara prostor i za male kompanije koje mogu da naprave svetski rezultat.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Stručnjaci ove firme trenutno rade na više projekata koji će ne samo otići u svet, nego i pojačati našu vojsku. Reč je pre svega o raketnom sistemu "Šumadija", najkompleksnijem projektu domaće namenske industrije, koji će podići odbrambenu moć države. Reč je o grandioznoj raketi koja će slati jasnu poruku da država ima moć da se brani i to na velikim daljinama.

- Naš dosadašnji najveći uspeh mimo "alasa" svakako je sistem "grad", nevođena artiljerijska raketa od 122 milimetra dometa 40 kilometara. Ova raketa smatra se najpreciznijom nevođenom raketom na svetu - ukazuje Lazar Igrutinović, marketing menadžer kompanije "Edepro". - Trenutno radimo na povećanju njenog dometa za još 10 kilometara. Trend u vojskama sveta jeste smanjenje troškova, što podiže cenu našem "gradu -

U svetsku trku za sofisticiranim naoružanjem Srbija se preko kompanija "Edepro", "Jugoimport SDPR" i Vojnotehničkog instituta uključila razvojem bespilotnog helikoptera "stršljen", nosivosti 400 kilograma tereta.

- Ova vrsta letelice odgovara savremenom ratovanju - naglašavaju naši sagovornici. - Amerikanci, primera radi, za transport koriste dvomotorni "činuk" vredan više od 35 miliona dolara, koji može da uništi jedna obična raketa zemlja-vazduh druge generacije, koja je praktično bez vrednosti.

"SPAJDER" ZA BUDUĆNOST

MEĐU projektima na kojima radi "Edepro" je protivoklopna vođena raketa kalibra 140 milimetara dometa do osam kilometara - "spajder", koja je tehnološko dete "alasa". U toku je razvoj ovog sredstva, u kome učestvuju i Ministarstvo i VTI. Plan je da 2018. počne razvoj prototipa. Ideja je da "spajder" bude namenjen za pešadijsku borbu, ali i da ima mogućnost integracije na vozilo "lazar" kao i na bespilotni helikopter "stršljen".

FIRMA KAO INSTITUT

KOMPANIJA "Edepro" po broju i stepenu obrazovanja svojih zaposlenih gotovo da je institut. Broji oko 300 ljudi, među kojima je 11 doktora nauka, 26 magistara i čak 80 sa fakultetskom diplomom, mahom mašinskih i inženjera eletrotehnike. - Ponosni smo što je više od 70 posto naših zaposlenih mlađe od 30 godina. Mi smo i velika škola, gde se uz kreiranje proizvoda neprekidno prenosi i znanje - kaže Lazar Igrutinović.

Izvor: www.novosti.rs


* 01.jpg (102.44 KB, 620x465 - viewed 342 times.)

* 02.jpg (59.11 KB, 620x413 - viewed 346 times.)
Logged
Andrejevic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 183« Reply #84 on: March 18, 2018, 10:07:57 am »

Нисам сигуран да ли сам добро схватио.
Да ли ће УАЕ користити "АЛАС" као против-бротски ракетни систем ?
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 309« Reply #85 on: May 10, 2020, 07:30:01 am »

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 743


« Reply #86 on: May 10, 2020, 09:30:22 am »

Нисам сигуран да ли сам добро схватио.
Да ли ће УАЕ користити "АЛАС" као против-бротски ракетни систем ?

A što ne bi, ako i u praksi odgovara specifikacijama dometa i preciznosti?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 175


« Reply #87 on: May 11, 2020, 05:47:13 pm »

Нисам сигуран да ли сам добро схватио.
Да ли ће УАЕ користити "АЛАС" као против-бротски ракетни систем ?

Да, он је и направљен примарно за ту намену, али је направљена варијанта и за "копнену" употребу.
Logged
MOTORISTA
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 48 309« Reply #88 on: September 20, 2020, 06:28:58 pm »

недеља, 20.09.2020.

Успешан развој система АЛАС


Тренутно се за потребе опремања Војске Србије раде интерна испитивања система АЛАС (Advanced Light Attack Missile System), савременог лаког ракетног система тактичког нивоа, у оквиру којих је изведено више опита са успешним лансирањем ракете.Како је саопштило Министарство одбране, систем АЛАС је намењен првенствено за борбу против тенкова и других оклопних возила, као и неутралисање командних места, комуникационих центара, бункера, армираних објеката и лаких борбених пловила. Максимални домет ракете је 25 километара. Примењен је савремен концепт вођења отпоран на ометање, јавља Танјуг.

АЛАС се састоји од батеријског командног места, логистичког возила и четири лансера. Батеријско командно место помоћу сопственог радара и оптоелектронског система открива, препознаје циљеве и одређује њихове координате. Командир батерије додељује циљеве понаособ сваком лансеру на коме се налази по шест контејнера са ракетама. Контејнери омогућују складиштење ракете у трајању од 10 година без одржавања. На лансеру се налази земаљска контролна станица помоћу које оператер управља лансером, тестира контејнере и ракете, преноси податке о циљу на ракету, лансира одабрану ракету и у завршној фази лета „закључава” ГСН на одабрани циљ.

Ракета АЛАС има савремену аеродинамичку конфигурацију, објашњавају у Министарству, а као погон користи стартни мотор на чврсто ракетно гориво и турбомлазни мотор. У почетној и средњој фази лета примењена је инерцијална навигација која доводи ракету у зону циља, где започиње процес детекција и препознавање циља помоћу ТВ или термовизијске главе за самонавођење (ГСН). У ову сврху се слика са ГСН преноси помоћу оптичког кабла или радио-линка до лансирног возила где оператер врши одабир циљ, после чега ракета прелази у завршни режим самонавођења. Овако конципиран систем вођења са оператором у петљи омогућава велику ефикасност уз минималну могућност „колатералне штете”.

Тренутно се за потребе опремања Војске Србије раде интерна испитивања интеграције контејнера са ракетом АЛАС и припадајућег механичког и електричног интерфејса са платформом Модуларни Огањ. У ову сврху изведено је више опита са успешним лансирањем ракете.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 176


« Reply #89 on: September 20, 2020, 08:24:14 pm »Ракета АЛАС има савремену аеродинамичку конфигурацију, објашњавају у Министарству, а као погон користи стартни мотор на чврсто ракетно гориво и турбомлазни мотор. У почетној и средњој фази лета примењена је инерцијална навигација која доводи ракету у зону циља, где започиње процес детекција и препознавање циља помоћу ТВ или термовизијске главе за самонавођење (ГСН). У ову сврху се слика са ГСН преноси помоћу оптичког кабла или радио-линка до лансирног возила где оператер врши одабир циљ, после чега ракета прелази у завршни режим самонавођења. Овако конципиран систем вођења са оператором у петљи омогућава велику ефикасност уз минималну могућност „колатералне штете”.


Deo teksta o načinu vođenja rakete je baš nejasan:

1. da li se raketa vodi putem radio linka ili optičkog kabla do rejona odabranog cilja - to puno menja na konfiguraciji same rakete. Ili nosi kotur kabla ili mu je ugrađen radio primopredajnik. Sigurno ne oba.

2. Završni deo trajketorije: da li se raketa samonavodi na zahvaćeni cilj, ili ga operator vodi putem radio linka (kabla)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 22 queries.