PALUBA
April 26, 2019, 05:36:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka za Arktik  (Read 14456 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 23 118« Reply #60 on: March 06, 2019, 12:30:51 pm »


Trka u naoružanju: Da li je Arktik sledeća tačka sukoba?


SAD su spremne da Rusiju "drže podalje" od Arktika, izjavio je glavnokomandujući američkim snagama za Evropu, general Kurtis Skaparoti.

"Trenutno je ruta Severnog mora više otvorena, tu postoje komercijalni i resursni interesi, a to stvara takmi;enje", izjavio je američki general pred odborom Senata zaduženim za naoružanje.

Skaparoti je senatorima predočio da je Rusija već povećala svoje odbrambene kapacitete, kao i da je na terenu postavila brojne veoma napredne radarske sisteme, istovremeno pomerajući raznorazne jediniceu to područje u cilju povećanja kontrole nad tim regionom.

"Kao rezultat toga, i mi smo obnovili naš plan. Morali smo da izmenimo plan razmeštanja naših snaga kao i da promenimo naše operacije kako bi poslali jasnu poruku da je Arktik za nas veoma važan”, kazao je general Skaparoti.

Sputnjik, koji je preneo njegovu izjavu pred Senatom, podseća da je Skaparoti nedavno rekao da je trenutno mogućnost sukoba Rusije i SAD oko Arktika za sada mala, ali da je istovremeno naglasio i da Rusija značajno povećava prednost u arktičkim operacijama, a njene vojne baze koje su tamo služe za ojačavanje ruske pozicije.

S druge strane, iz Rusije je poručeno da očekuju da oko Arktika ne bude ozbiljnih konfilakata koi da Moskva smatra da bi taj region trebalo da bude područje konstruktivnog dijaloga i nekonfiktne saradnje, jer je to u interesu svih nacija.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 232


« Reply #61 on: March 06, 2019, 02:36:18 pm »Duboki Arktik, ogromna površina relativno plitkog mora, sa ogromnim ležištima nafte i gasa, sa mogućnošću transporta velikih količina robe najkraćim mogućim morskim putem između Evrope i Azije oko 180 dana godišnje, svakako će u budućnosti biti područje sučeljavanja SAD i Rusije, a uskoro i Kine. Rusija je već praktično prisvojila kontinentalni šelf daleko dublje nego što bi to bilo uobičajeno, zahvaljujući po meni osnovanom tumačenju da Lomonosovski greben predstavlja produžetak kopnene mase Rusije. SAD nemaju za sada, a ni u sledećih 10 godina najmanje, nikakve mogućnosti da pariraju Rusiji na Arktiku. Rusija ima 6 atomskih od ukupno 46 ledolomaca. SAD imaju ukupno samo nekoliko, da li 2, da li 5 ne znam, a svi su stari i daleko slabiji od ruskih. Nijedan nema atomski pogon.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 31 672« Reply #62 on: March 08, 2019, 07:45:55 am »

Трка за ничију земљу на Арктику
Аутор: Биљана Митриновић четвртак, 07.03.2019.

Русија, САД, Канада, Данска и Норвешка улазе у све оштрију борбу за стицање надлежности у Северном леденом океану

Важност Арктика и Северног пловног пута је толика да се већ узима као готова ствар да ће „ледени пут” бити Блиски исток 21. века. Руси имају изреку да их три ствари спашавају пропасти: војска, морнарица и зима. И у случају Арктика ослањање на те три компоненте им је омогућило да брже и даље искораче у освајању ледених пространстава у односу на друге државе које су такође сада заинтересоване за ову територију и водени пролаз.

Док се друге државе које излазе на Севeрни ледени океан нису никако, или бар не интензивно, бавиле освајањем неприступачне ничије земље, Русија је то радила веома приљежно и континуирано. Упркос недостатку новца, званична Москва деценијама није прекидала истраживања на Арктику, и то у више праваца.

С једне стране је то било откривање залиха енергената: процењује се да се у троуглу који чине Северни пол и полуострва Кола и Чукотка налази око 10 милијарди тона нафте и гаса. С друге стране, непрекидно су се обављала истраживања простора: тла и услова за постављање база и опстанак људских постава и њихове безбедности. У међувремену је направљено десетине ледоломаца на атомски погон, чиме су Руси загосподарили овим леденим путевима. Паралелно је ишло и развијање система оружја које је примењиво у тим условима, а уз повлачење политичких потеза, Руси су на прагу тога да, ако већ нису – освоје Арктик.

Материјализација тог освајања остварена је још 2007. године, када је трочлани тим са подморнице „Мир” заронио у ледену воду и побио руску заставу у тло на дну мора. Путин је тада примио посаду у Кремљу и том приликом је изговорено да је Русија „овим чином освојила Арктик”. У памћењу су остале урезане и слике Путина и министра одбране Сергеја Шојгуа који су у мају 2017. године посетили арктички архипелаг, који обухвата острва на којима је руска војска изградила писту и тада је радила на отварању сталне базе.

Како топљење арктичког леда сваке године чини доступнијим подморска налазишта енергената, тако Русија, САД, Канада, Данска и Норвешка улазе у све оштрију борбу за стицање надлежности у Северном леденом океану. Али, упоредо се отвара и пловни пут који хиљадама километара скраћује путању трговачких и путничких брода и у засенак баца Панамски и Суецки канал.

Јуче је руски дневник „Известија” објавио да Русија узима под заштиту Северни морски пут и да је влада сачинила правила пловидбе страних војних бродова њиме. Позивајући се на документ, наведено је да страна држава треба да пошаље обавештење о проласку својих бродова северним путем 45 дана пре његовог почетка. У документу се тражи да се наведе име војног брода, циљ, траса и време пловидбе, као и основни параметри: носивост, дужина, ширина и карактеристике енергетског блока. На крају треба да се наведе и војно звање и име капетана брода. „Спутњик” је пренео да ће се појавити и захтев да на броду буду и руски водичи. У случају потешкоћа са ледом управо ће руски ледоломци пратити стране бродове, наведено је у тексту. Лист додаје да су бродови обавезни да чувају животну средину, а у случају хаварије или погоршања временских услова, команда треба да пошаље саопштење оближњој руској луци или војној бази.

И у погледу броја ледоломаца видљива је диспропорција у степену заинтересованости за ово подручје под ледом: руски извори наводе да поседују десетине ледоломаца, док амерички подаци из 2017. кажу да Руси имају 41 ледоломац и да се граде нови. И руски и амерички извори су сагласни у томе да САД имају – два ледоломца.

Иако свесни тога да су их Руси претекли у освајању Арктика, представници САД су више пута саопштавали да Северни морски пут треба да буде саобраћајна артерија, откривена за цео свет. Због тога САД оспоравају право околним државама да успостављају правила арктичке пловидбе, а то право не признају ни Канади.

Непун месец дана раније „Волстрит џорнал” је писао да америчка морнарица намерава да ојача позиције на Арктику и да одговори на „прекомерна истраживања Русије и Кине у региону”. САД намеравају да пошаљу своје трупе на острво Адак, које се налази у близини Русије, на коме се раније налазила њихова база и да разместе бродове и извиђачке авионе.

Сукоб је предвидео и сам руски министар одбране упозоравајући на могуће конфликте на Арктику, док су немачки медији скретали пажњу на чињеницу да би, у случају доласка америчких бродова на Арктик, пре свега у територијалне воде на које претендује Русије, могло да дође до сличних инцидената попут оног у Керчком мореузу, када су украјински бродови заплењени, а морнари ухапшени.

Izvor: www.politika.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 199


« Reply #63 on: March 10, 2019, 06:40:24 pm »

О којој земљи се ради? Па Арктик је океан без острва, ако не рачунамо она чији се суверенитит већ зна. У наслову би требало да пише "подморје", а не земља.

Искрено, мени се руски приступ "освајању" Антартика не свиђа. Овде се својата оно што би требало да буде "власништво" целог човечанства. По тој логици би земље које избијају на Атлантик могле да поделе подморје Атлантика и да кажу "ово је моје" и уцењују друге. Тако би и сва остала светска мора могле да поделе или земље које избијају на њих или најјаче земље. Мени ово личи на грабеж као у првобитној заједници када је настала приватна својина. А то је закон јачег.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 870


« Reply #64 on: March 10, 2019, 07:53:14 pm »

А то је закон јачег.

Pa zar to nije jedini zakon koji trenutno vlada u međudržavnim odnosima na ovoj (ne)sretnoj kugli?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 199


« Reply #65 on: March 10, 2019, 08:56:00 pm »

Тачно, али се сви, па и Русија кобојаги боре против тога. Очекивао сам да се Русија бори и за поштовање права других.
Logged
fazan
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 654


« Reply #66 on: March 11, 2019, 07:30:29 am »

Цела прича је пуно комплекснија. Када би се радило само о пловидби, онај ко је јачи би могао да плови. Међутим, временски услови на тим подручјима су такви да је пловидба без могућности да се у случају невоље склоните у сигурну луку равна самоубиству.

Што се тиче ексклузивних економских зона, ово подручје је далеко затвореније него било који други океан. Уз то, са практичне стране, могућности да неко на том подручју преживи без подршке обалних земаља је равно нули.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 23 118« Reply #67 on: April 09, 2019, 01:38:30 pm »


Zapad optužuje Rusiju za militarizaciju Arktika; "Ne pretimo nikome"Rusija "ne preti nikome" na Arktiku, gde pojačava vojno prisustvo, već samo osigurava sopstvenu bezbednost, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Ne radimo ništa sem što čuvamo bezbednost naše zemlje. Nikome ne pretimo, održavamo naše odbrambene kapacitete uzimajući u obzir situaciju koja okružuje našu zemlju", rekao je Lavrov na međunarodnom forumu o Arktiku u Sankt Petersburgu.

Ruski ministar je tako odgovorio na pitanje o optužbama o "militarizaciji" Arktika koje stižu sa zapada.

"Naša pozicija o Arktiku pretpostavlja široku saradnju. Otvoreni smo za razvoj saradnje, a tu spada i pitanje Severoistočnog prolaza", naveo je on. Severoistočni prolaz je pomorski put koji ide duž obala Sibira i postao je prohodniji zbog topljenja leda.

Lavrov je dodao da Rusija "ne vidi nijedno pitanje koje zaslužuje pažnju NATO".

Predsednik Rusije Vladimir Putin će se na marginama foruma sastati s premijerima Norveške i Švedske, Ernom Solberg i Stefanom Levenom, kao i s finskim predsednikom Saulijem Ninistom. Rusija se nada da će postati glavna ekonomska i vojna sila na Arktiku zahvaljujući globalnom otopljavanju i topljenju leda, što bi trebalo da dovede do otvaranja novih trgovačkih puteva na krajnjem severu planete.

Otvaranje Severoistočnog prolaza, koji povezuje Atlantski i Tihi okean, pojednostaviće i isporuku ruske nafte u jugoistočnu Aziju.

Moskva takođe pojačava i vojno prisustvo na Arktiku, otvaranjem više vojnih baza koje su bile napuštene posle raspada Sovjetskog Saveza.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 23 118« Reply #68 on: April 10, 2019, 10:12:44 am »


Putin: Bez tenzija na Arktiku, mada NATO tamo ima velike vežbe


Nema vojnih tenzija na Arktiku, iako NATO sprovodi velike vojne vežbe u regionu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je tako odgovorio na pitanje na međunarodnom Arktik forumu u Sankt Peterburgu.

"Ne vidim nikakvu specifičnu vojnu napetost na Arktiku, nje tamo nema", rekao je ruski lider u odgovoru moderatoru.

Putin je, međutim, istakao da je NATO izvršio velike vojne vežbe u tom regionu, dok Rusija nikada ne sprovodi vežbe ovog opsega na Arktiku.

izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.