PALUBA
August 06, 2020, 07:32:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Анри Бантежа, генерал  (Read 722 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 444



« on: June 10, 2009, 07:23:02 am »

Србија треба да се укључи у мировне мисије


Учествовање у операцији у Чаду било би корисно искуство за српску војску, а њена способност за сарадњу са снагама Европске уније би се повећала
 


* anribentezzaeuvojskafot.jpg (16.19 KB. 180x220 - viewed 35 times.)

Анри Бантежа (Фото Л. Вулетић)

10.06.2009
Војни комитет је главно војно тело Европске уније, које чине шефови генералштабова из 27 земаља чланица ЕУ. Оно пружа препоруке из војног домена Савету Европе и надгледа војне операције ЕУ. Генерал Анри Бантежа, председавајући Војног комитета, присуствовао је јуче у Београду Трећој конференцији начелника генералштабова Балкана и тим поводом дао је интервју „Политици”.

Постоје ли услови које Србија треба да испуни у војном смислу пре него што постане кандидат за ЕУ?

У том домену не постоје никакве обавезе. Чланство зависи највише од реформе цивилне администрације. Један од услова из Копенхагена је, наравно, да цивилна влада мора у потпуности да остварује контролу над војском, али то у вашој земљи није проблем. Србија треба да дели заједничке европске циљеве спољне и сигурносне политике. Нарочито препоручујемо сарадњу у мировним операцијама. Одржавање мира је данас јако битно, јер живимо у доба глобализације, која за последицу има да се етничко и друштвено незадовољство брзо шири и прети безбедности. Ту су и претње попут тероризма и организованог криминала. А како би се то све спречило, треба нам специјална обука. Међународна заједница цени сваки допринос сваке нације очувању мира.

Који су начини сарадње Србије и ЕУ у војном смислу, док још није чланица Уније?

Истичем да би Европска унија веома ценила кад би се Србија укључила у мировне операције ЕУ. Већина трупа у Чаду у мисији Минуркат, где иначе недостају медицинари, логистика и хеликоптери, долази из Европе. Упркос томе што се клима у Чаду разликује од европске, то би било корисно искуство за вашу војску, а ваша способност за сарадњу са снагама ЕУ би се повећала. Србија би могла да да и директан допринос учешћем у нашим борбеним групама за брз одговор. Што више сарађујете, више ћете се приближити тој својој природној европској „породици”.

Можете ли нам рећи нешто више о тим борбеним групама ЕУ?

То су снаге које могу да се користе само у хитним случајевима попут природних и хуманитарних катастрофа, као што су цунами или масакр. Такође, биле би ангажоване у земљама које су очигледно на прагу грађанског рата. На пример, постигнут је мировни споразум на Блиском истоку, и потребно је да се примирје хитно сачува. Иако су ове групе достигле пуну оперативну способност у јануару 2007. године, до сада још нису коришћене. Земље учеснице не морају бити чланице ЕУ, и то није нимало необично. Тако и Норвешка, Турска, Украјина, БЈР Македонија и Хрватска учествују у појединим борбеним групама. Састоје се обично од две до четири нације, а у свакој групи командује по једна, која обезбеђује највише војника. О учешћу се неформално договара са земљом која је на челу поједине групе. Свака је величине овећег батаљона (од 1.500, што је минимум да би се постигао ефекат, до 3.000 људи) и свака у свом саставу има копнени део, морнарицу и авијацију. Могу бити спремне за акцију у року од 15 дана. Могу се слати и до шест хиљада километара од Брисела.

Може ли Србија себи да приушти да остане неутрална, а окружена чланицама НАТО-а?

Ту треба бити опрезан. То је тачно у географском смислу, али ми суседе не посматрамо више као потенцијалне противнике. Међутим, сведоци смо времена које налаже сарадњу. Знате да су и Аустрија, Финска, Шведска и Ирска неутралне. То их не спречава да одржавају јаке везе са НАТО-ом кроз Партнерство за мир. Стога, неутралност Србије није препрека њеном уласку у ЕУ.

Шта је постигнуто на конференцији?

Био сам импресиониран конкретним договорима о више од 20 заједничких курсева. Интероперабилност војски региона свакако ће се повећати тиме што ће студенти из једне земље похађати курсеве на војним академијама других земаља у региону.

Мислите ли да је српска армија „тешкаш” на Балкану?

Српска војска је кроз историју била позната по озбиљности, делотворности и способности и има потенцијал да буде један од главних „извозника” безбедности у региону и другде. Да би се то постигло, српска војска треба да балансира између потреба националне одбране и потребе да допринесе решавању кризних ситуација на глобалном нивоу.

Тереза Бојковић
Извор: Политика

« Last Edit: August 08, 2010, 03:20:13 pm by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.014 seconds with 25 queries.