PALUBA
September 20, 2020, 02:12:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 304   Go Down
  Print  
Author Topic: Torpedni čamci klase "Shershen"  (Read 908141 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 925


« Reply #60 on: November 15, 2008, 10:36:22 pm »

Pozdrav,

Higginse nećeš naći sigurno. Ostatke Šersena pogledaj u Kalardovu, ako ih neko nije do sada razvukao ...
Logged
Sailor
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 755« Reply #61 on: November 15, 2008, 10:42:26 pm »

Quote
Ostatke Šersena pogledaj u Kalardovu, ako ih neko nije do sada razvukao ...

        Нијесу тамо већ годинама.Једног је купио мој пријатељ али се брод за вријеме јаког југа насукао па су га морали изарезати.
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 925


« Reply #62 on: November 16, 2008, 08:48:38 pm »

O prvom bojevnom torpedu lansiranom sa TČ tipa 201, na vežbi Podgora 72 (iz pera kbb Radoslava Kreclovića):

„Podgora 72“ – kruna moje komandantske karijere

Sa posadom koja je dva puta bila najbolja u Ratnoj Mornarici nije ni čudo što smo bili izabrani da u najvećoj vežbi koja se planirala u drugoj polovini oktobra 1972. budemo među glavnim učesnicima. Reč je o združenoj vežbi „Podgora 72“, u kojoj su učestvovala sva 3 vida oružanih snaga. To je bila jedna od naših najvećih intervidovskih vežbi, a to je i zauvek ostala, s obzirom na kasniji razvoj događaja …

Združena vežba „Podgora 72“ trebalo je da dostigne vrhunac 25. oktobra, pa smo kao što je to uvek bilo, na vreme isplovili u disperziju u rejon očekivanja. Za našu borbenu grupu (BG) torpednih čamaca 222 i 212 to je bio potkop Prežba – Lastovo, što je bila tzv. treća vojnopomorska zona. Moj torpedni čamac 212 nije u početku bio predviđen da učestvuje u tom prvom istorijskom gađanju bojnim torpedom, već je trebalo da bude dubler. Tako sam se ponašao svo vreme priprema. Čak smo u potkopu ukrcali i „Frontovog“ snimatelja Slobodana Vukadinovića, koga nisu hteli da prime na torpedni čamac 222, pa je u očajanju jednog trenutka hteo da pobaca u more kameru i fotoaparate. Primio sam ga na moj torpedni čamac, što on u prvom trenutku nije mogao da poveruje …

U potkopu Prežba – Lastovo prefarbali smo svoj broj 212 i zamenili ga brojem 297, što je ustvari bio naš ratni broj, koji su torpedista vodnik Vinčić i pomoćnik komandanata poručnik fregate Gojko Njegovan, sa još dva mornara, vrlo lepo i pravilno napisali. Tako smo postali torpedni čamac 297, po ratnom rasporedu. Boravak u potkopu tekao je normalno, ali se ipak osećala „ratna“ atmosfera, pogotovo posle naređenja da usiljenim maršem morem ukrcamo po dva bojna torpeda u luci Šibenik i budemo spremni da 25. oktobra iz rejona očekivanja Brna (ostrvo Korčula) izvršimo zadatak potapanja ratnog broda mete na moru.

Posle isplovljenja iz potkopa Prežba za Šibenik da bismo ukrcali bojna torpeda, tokom vožnje vreme se pogoršavalo, naročito u Viškom kanalu i dalje prema Splitu, koji je bez svetla izgledao kao avetinjski grad. Ceo region bio je pod uzbunom. Plovili smo u stroju kolone bez pozicionih svetala. Samo se naziralo po krmi brazno svetlo komandnog broda TČ-222.

Na komandnom mostu, kormilara Stamenkovića sam stalno proveravao dali vidi brazno svetlo, a od pomoćnika komandanta Njegovana tražio radarske pozicije ostalih učesnika u vežbi. U Drveničkom kanalu polovili smo kroz tzv. okulziju, kada se menja vreme i smenjuju vetrovi. Počinjao je da duva jak zapadni vetar lebić, sa nekom sitnom kišom, koja mi se, pojačana vetrom, stalno zabijala u lice. Vezista Manojlović je izveštavao da su „plavi“ u širem rejonu oko nas, da isplovljavaju iz Velikog Drvenika i da se verovatno vraćaju na južne pozicije – što je značilo da nam plove u susret, sa verovatnoćom da nam seku kurs, dok je pomoćnik komandanta Njegovan izveštavao da je radarska vidljivost smanjena …

Pošto u narednom trenutku nisam video brazno svetlo sa TČ-222, bilo mi je jasno - da moram da preuzmem energičan manevar izbegavanja sudara na moru. Naredio sam kormilaru: „Nalivo sasvim“ i kada on začuđen nije mogao da poveruje svojim ušima u ono što sam naredio, udario sam ga rukom po šlemu i ponovio komadu – „NALIVO SASVIM“ (pravilo za kormilarenje nije narušeno mojom komandom, ali je kormilar Stamenković imao dilemu da se ne nasučemo). Ubrzo se začuo užasan udarac, sevnulo je snagom ogromne munje, a potom su se upalila brodska poziciona svetla i reflektori na okolnim brodovima. Torpedni čamac 220, pod komandom pbb Milana Vege, rasparao je skoro celi levi bok TČ-222 pbb Vladimira Kovačevića, koji nam je bio komandant grupe. Bilo mi je sasvim jasno da sam te noći, uspešno počeo da grickam i šestu koru pomorskog hleba. Torpedni čamac 222 su remorkerom oteglili u Remontni Zavod „Velimir Škorpik“ u Šibenik, a moj brod, TČ-212 (297) je tako od dublera postao jedan od glavnih učesnika vežbe „Podgora 72“.

Kasnije su se kontraadmiral Sveto Letica i kbb Josip Dundov, u svojstvu komisije za ispitivanje sudara brodova zanimali zašto sam naredio „Nalivo sasvim“, kada se sudar na moru izbegava okretanjem brodova na udesno. Govorio je: „Ovega, ovega, Krecloviću, zašto, ovega, nalivo“. Odgovorio sam da u tom trenutku nisam razmišljao o pravilima, već o brodu i posadi i da sam znao da levo nema brodova (već je levo ostrvo Veliki Drvenik), pa sam zato prvo komandovao „Nalivo sasvim“, da izbegnem sudar i povećao brzinu, pa je onda naglo smanjio – da brod ne nasučem. Da nisam tako učinio, torpedni čamac 216, pod komandom pbb Borisa Čupina, u punoj brzini bi nas udario, jer sam u trenutku okretanja „nalivo“ u magnovenju video brod – kao crnu munju – koja prosto proleće pored nas … Bio je to za mene – veliki trenutak istine.

Vežbu „Podgora 72“ nastavili smo kao i započeti zadatak. Ukrcali smo bojna torpeda u Šibeniku i doplovili u rejon očekivanja u luku Brna, na južnom delu ostrva Korčula u plovnom sastavu – komandant taktičke grupe kf Vjekoslav Čulić, komandant grupe raketnih čamaca Milovan Dimitrijević - Dimče i ja – komandant grupe torpednih čamaca.

Neposredno posle isplovljenja na zadatak iz luke Brna, komandant taktičke grupe je sa raketnog čamca 305 pitao megafonom dali je kod nas sve u redu. Kada je dobio od mene potvrdan odgovor, grupa raketnih čamaca otplovila je po svom planu na izvršenje raketnog udara, dok sam ja sa torpednim čamcem povećao brzinu da zauzmem poziciju za  izvršenje torpednog udara.

Sećam se da sam neposredno pred torpedni udar na brod metu vodio računa i bio u pripravnosti da mi Dimčetove rakete prođu subočice (jer je nešto kasnije usledio odličan Dimčetov raketni pogodak), a ja sam morao da se držim sigurnosnog sektora i da tek onda krenem u borbeni kurs i ispalim taj čuveni prvi bojni torpedo sa novih torpednih čamaca. Bio sam savršeno miran i koncentrisan. Bez obzirom na to što je na torpednom računaru brod meta bio obuhvaćen elektronskom viljuškom, nanišanio sam i na komandnom mostu preko krakaste nišanske sprave i pomandovao „PALI“. Ti minuti do pogotka su mi se odužili … i kada samo videli stub vode kao neki veliki gejzir, od očekivane eksplozije prvog bojnog torpeda u brod metu - nastalo je neopisivo slavlje na brodu …

Tim istorijskim pogotkom uništena su dva potpuno isprvana broda tipa DTM, čiji su motori radili i koji su bili potpuno autonomni. Daljina plutona bila je 3NM, a vodeni stub izazvan eksplozijom bio je viši od 100m. To je bilo dostojno finale vežbe „Podgora 72“ pa je opravdano propraćeno u svim mogućim medijima. Snimljen je i „Zastavin“ nastavni film „I na moru jež“ a za TV Zagreb izveštavao je elokventni Zvonko Letica, koji me je intervjuisao. Godinama se kasnije, na televiziji, uoči dana Mornarice „10. septembar“ prikazivala završna faza ispaljivanja prvog bojnog torpeda i moja komanda: „PALI“.

Dakle, od broda mete nije ostala ni trunčica, ali zato od prvog bojnog torpeda, za uspomenu, ostalo je pet torpednih osiguranja, koje komandir torpedista skida sa torpeda prilikom polaska u torpedni napad i predaje komandantu, kako bi se uverio da je torpedo u funkciji, odnosno da je „oštar“. Kasnije sam ih podelio najzaslužnijim članovima posade, a prvo osiguranje ostavio sam sebi, drugo dao pomoćniku komandanta Njegovanu, treće je dobio za uspomenu torpedista Vinčić, četvrto vezista Manojlović, dok sam peto dao prvom motoristi Tasiću. Te torpedne vijke sa crveno obojenom glavom, jedine ostatke prvog bojnog torpeda, čuvamo kao našu dragu – mornaričku ratnu amajliju.* T1-1.jpg (67.78 KB. 800x429 - viewed 718 times.)


* T2.jpg (82.47 KB. 800x605 - viewed 444 times.)


* T3.jpg (62.22 KB. 799x524 - viewed 502 times.)


* T4.jpg (83.62 KB. 551x800 - viewed 434 times.)


* T5.jpg (84.9 KB. 586x800 - viewed 439 times.)


* T6.jpg (92.26 KB. 800x551 - viewed 383 times.)


« Last Edit: January 13, 2011, 08:30:13 am by MOTORISTA, Reason: Prebacivanje slika u atačment » Logged
libero973
mornar
*
Offline Offline

Posts: 5


« Reply #63 on: January 08, 2009, 07:10:57 pm »

Sto se tice udaranja TC u Podgorku (Primorku) jeste uzrokovalo otkazivanje kopce. Jednostavno nisu imali kuda...  udarili su bokom u PC 177 a potom u Primorku (iza nje je bila Jadranka privezana). Rupa u jahti je bila ogromna i falilo je 20-ak cm do linije vode.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 014


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #64 on: February 12, 2009, 10:33:45 am »

Pozdrav svima

ISPAVKA

ja sam 79/80  Smiley Smiley Smiley Smiley god.
57 klasa bio borbeni broj 22 (krmeni motorista na TČ 221 komandant pf. Jakovljevic  Milenko komandir petog bo MT kap. Troskot Zoran) bilo je super. Vozilo se brzo i mnogo u to vreme. Koliko brzo neznam ali sa mojih 80 kila teško sam otvarao vrat na nadgrađu kada se išlo 1700 o/min. Zna li ko šta o komandantu i kapu.
pozdrav
« Last Edit: February 12, 2009, 11:28:56 am by motorista 57 klasa » Logged
milan55
mornar
*
Offline Offline

Posts: 45


« Reply #65 on: February 16, 2009, 01:12:06 pm »

Profil Shershena, doduse iz DDR-a ali bolji nemam.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #66 on: February 22, 2009, 04:52:26 pm »

Pozdrav Rade,

brod na prethodnom postu nije onaj na postu pre njega. Ne znam kada (koje godine) si dospeo u Tivat, ali mislim da nisi zatekao ni jedan TČ tada. Rashodovan brod s oznakom 51 na zadnjem postu je nekadašnji torpedni čamac Jugosovenske Ratne Mornarice TČ-222 "Partizan II". JRM je imala 14 ovakvih brodova. Prva 4 kupljena su u SSSR-u (prva dva isporučena 1965), a preostalih 10 je izgradjeno prema ruskoj dokumentaciji u Kraljevici izmedju 1966 i 1971. SVi su dobili mena po partizanskim naoružanim brodovima iz II sv. rata.

Izbijanje rata na prostoru Hrvatske zateklo je TČ-222  na remontu u RMTZ "Velimir Škoripk" u Šibeniku gde je na koncu svega zarobljen i uvršten u sastav Hrvatske Ratne Mornarice kao TB-51 "Vukovar". Slično kao i sa raketnim čamcem sa pretposlednjeg posta, malo kasnije su uklonjene torpedne cevi i brod je korišćen kao motorna topovnjača i navodno - brzi minopolagač (bar je tako klasifikovan). Odavno je izbrisan iz flotne liste HRM.


Bivsi torpedni camac "Vukovar" 51 još postoji (rashodovan je) i vezan je u Sv. Kaji kraj Splita i propada.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #67 on: February 22, 2009, 04:54:37 pm »

E ovako kaze Pribilović za torpedne čamce:

TČ-213 "Jadran" (kao NB-3 "Jadran")
TČ-214 "Topčider" (kao NB-4, kasnije BB-4 "Topčider")
TČ-215 "Ivan" (kao NB-5 "Ivan")
TČ-216 "Napredak" (kao NB-6 "Napredak")
TČ-217 "Kornat" (kao NB-8 "Kornat")
TČ-218 "Biokovac" (kao NB-9 "Biokovac")
TČ-219 "Sloga" (kao NB-10 "Sloga")
TČ-220 "Crvena Zvijezda" (kao NB-11 "Crvena Zvijezda")
TČ-221 "Borac" (kao NB-12 "Borac")
TČ-222 "Partizan" (kao NB-13 "Partizan")
TČ-224 "Pionir II" (kao NB-14 "Pionir")

Fale još 211, 212 i 223.

[ Attachment ]


Imate li sliku TČ-215, na njemu sam bio od 1974-1979g? Ako postoji bio bi jako zahvalan?
« Last Edit: September 12, 2011, 09:54:37 pm by ORIĆAREB » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #68 on: February 22, 2009, 04:58:21 pm »

TORPEDNI ČAMCI (TT karakteristike)

Dužina: 34,08 m
Širina: 6,72 m
Visina (sa antenom):12,5 m

Gaz na krmi: 1,46 m
Gaz na pramcu:1,37m
Deplasma: 148t - 172t(puni)

Pogon: 3 Dizel motora po 4000KS
Rezervoar za naftu: 36 tona
Brzina: 25-30 ČV (ekonomska)
          45-53 ČV (maxsimalna)   

Borbeni odredi:
1. torpedno navigacijski, radar i identifikator
2. artilerija
3. torpedi i mine
4. signalisti i radiotelegrafisti
5. mašinci

Vodonepropustne pregrade:
01-10 pramčani kolizion
10-16 prvi mornarski
16-21 drugi mornarski
21-26 centralne prostorije
26-32 pramčana mašina
32-34 pult upravljanja
34-40 krmena mašina
40-44 prvi prostor mlađih oficira
44-48 drugi prostor mlađih oficira
48-52 krmeni kolizion

Gasne citadele:
1. prvi i drugi mornarski, boc,OKM, centralne prostorije
2. PUP,art.centrala
3. krmene prostorije

Posada: 24 (12 oficira + 12 mornara)

Baza: Lora, 17.brigada TČ, 1. i 2. divizion

op: Ako sam nešto promašio, onda su me slabo naučili !!!! Angry


Dok sam ja bio ukrcan  bila je  posada:
3 oficira (komandant, pomočnik Komandanta i komandir 5.BO)
8 podoficira
14 mornara
Pozdrav! 
 
« Last Edit: February 22, 2009, 05:07:09 pm by dreadnought » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #69 on: February 22, 2009, 05:02:59 pm »

Do danas sam imao nadu, da još jednom u životu vidjim TČ u živo...... Danas sam izgubio poslednju nadu jer sam na ABG našao slike olupina nekadanašnjih TČ. Zamalo da nisam zaplakao..... Da bi znali koliko koliko smo jih održavali, bojali i glancali u ona vremena, kako smo bili ponosni ploviti na njih, najboljih, najbržih..............a sad rđaju negde zaboravljeni i opljačkani. Drugovi torpedisti,ode 17.brigada u smeče istorije............. :'( SLAVA JI !!!

Istina je, da smo jih glancali i održavali. Ko je bio sretniji kad smi izlazili iz remonta(V. Škorpik u Šibeniku) i vozili 2200 Sječanja ipak postoje!
 
« Last Edit: February 22, 2009, 05:05:52 pm by dreadnought » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #70 on: February 22, 2009, 05:29:15 pm »

Pozdrav,

bilo je tu malo više od "klasične matematike".
Osnovne podatke o kretanju cilja oficir-torpedista dobivao je od radara (onog na mostu, "Samšit" mislim da mu je bila oznaka, možda MR-101, ne sjećam se), a ostali su se podaci dobivali iz torpednog računara, smještenog iza BOC-a, u vrlo tijesnom prostoru u nadgrađu. E da, radar na krmi nadgrađa, MR-104 "Ris", služio je za upravljanje vatrom AK230, autom. topova na pramcu i krmi (kod paljbe kojih bi nam se "raspremili" kreveti)...
Torpeda, tip M53VA (VA - "vođeno akustično") su bila samonavodeća, ali dosta spora (oko 30 čvorova, ako se dobro sjećam) - to nam je bilo objašnjeno zbog toga što je glavni cilj bio tipa "teretni brod", a ne nekakav brzi neprijateljski ratni brod). Torpeda su iz cijevi bila ispaljivana piropatronama, znači eksplozivnim punjenjima malo sporijeg sagorijevanja, a ne komprimiranim zrakom. Patrone su se stavljale u male cijevi koje su se nalazile s gornje strane osnovnih torp. cijevi.
Upaljači torpeda su bili magnetni, proračunati ne na udarno djelovanje, već na eksploziju u trenutku prolaza ispod kobilice cilje.
Još, radar naravno da je zračio - oficiri su imali godišnji zdravstveni pregled sa dodatnim ispitivanjima upravo zbog toga, i šalili se da djecu moraju raditi dok su mladi, dok ih radar još nije sredio... Grin
Evo. "Ako su lagali mene i ja lažem vas..."

"Samšit"  je  bilo kormilo. Torpedno- navigacijski radar je bio BAKLAN!
Pozdrav bivšim torpedistima!
« Last Edit: February 22, 2009, 06:08:13 pm by dreadnought » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #71 on: February 22, 2009, 05:51:15 pm »

Pozdrav,

bilo je tu malo više od "klasične matematike".
Osnovne podatke o kretanju cilja oficir-torpedista dobivao je od radara (onog na mostu, "Samšit" mislim da mu je bila oznaka, možda MR-101, ne sjećam se), a ostali su se podaci dobivali iz torpednog računara, smještenog iza BOC-a, u vrlo tijesnom prostoru u nadgrađu. E da, radar na krmi nadgrađa, MR-104 "Ris", služio je za upravljanje vatrom AK230, autom. topova na pramcu i krmi (kod paljbe kojih bi nam se "raspremili" kreveti)...
Torpeda, tip M53VA (VA - "vođeno akustično") su bila samonavodeća, ali dosta spora (oko 30 čvorova, ako se dobro sjećam) - to nam je bilo objašnjeno zbog toga što je glavni cilj bio tipa "teretni brod", a ne nekakav brzi neprijateljski ratni brod). Torpeda su iz cijevi bila ispaljivana piropatronama, znači eksplozivnim punjenjima malo sporijeg sagorijevanja, a ne komprimiranim zrakom. Patrone su se stavljale u male cijevi koje su se nalazile s gornje strane osnovnih torp. cijevi.
Upaljači torpeda su bili magnetni, proračunati ne na udarno djelovanje, već na eksploziju u trenutku prolaza ispod kobilice cilje.
Još, radar naravno da je zračio - oficiri su imali godišnji zdravstveni pregled sa dodatnim ispitivanjima upravo zbog toga, i šalili se da djecu moraju raditi dok su mladi, dok ih radar još nije sredio... Grin
Evo. "Ako su lagali mene i ja lažem vas..."

Piropatrone - mi smo jih zvali torpedni metak (punjenje 800gr bruta) su se stavljale u "mužar". Na torpednom metku su bila dva upaljača. Aktiviranje torpednog metka je bilo moguče iz OKM-a (osnovno komandno mesto) električno ili  ručno na torpednoj cevi. Ispaliti si mogao pojedinačno torpedo, par ili sva četri torpeda. U OKM-u je bila pored radarskog ekrana (sa desne strane) ručica sa mogučnošču biranja načina ispaljivanja.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #72 on: February 23, 2009, 06:56:00 pm »

Dragi FF, evo jedne "stare kuke", koje je imala čast ploviti na torpednom čamcu TČ-224 "Pionir II". Bili smo 2.divizion 17.brigade TČ, komandir KBB Rozarijo Ćapalija, a komandir broda PK Žarko Bartulović. U stvari nikad nismo znali kojom brzinom plovimo, jer nije bilo brzinomera, jedino smo se orijentisali po broju obrtaja (normalna vožnja 1500 obrt., brzina cca 25 čv. optimalna potrošnja goriva - 1tona nafte na sat vožnje !!!!!) Jednom smo sa Visa u Split vozili sa 35čv. (tako su nam rekli oficiri !!!) a najbrže posle remonta u Šibeniku 40č. Da ti kažem, istina je ono o vodopadi iza broda a da ne govorimo tek o rupi između broda i vodopada....
Po mojim informacijama TČ su imali maksimalni brzinu 45 čv.( ako se ne varam oko 4500 obrtja), posle toga su bile komande motora "plombirane" sa šipkom, koje se izvukla samo u slućaju velike opasnosti u ratu. Sa gasom  do "daske" moglo se izvuči 53 čvora ali samo za 10 do 15 minuta onda su se uništili motori.         

Maximalan broj okretaja je bio 2200. A sve ostalo o prekrasnom osječaju kod glisiranju je istina. "gas" se je davao uređajem koji se je zvao "SERNA" Prvi motorista (jje na mostu) upravljao je sa lijevim i desnim motorom, drugi motorista (sjedio je u mašini) upravljao je sa srednjim motorom.  Sjećanja naviru!!!!
Pozdrav  torpedistima
Logged
seaman
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 88


« Reply #73 on: February 23, 2009, 09:23:52 pm »

Dragi FF, evo jedne "stare kuke", koje je imala čast ploviti na torpednom čamcu TČ-224 "Pionir II". Bili smo 2.divizion 17.brigade TČ, komandir KBB Rozarijo Ćapalija, a komandir broda PK Žarko Bartulović. U stvari nikad nismo znali kojom brzinom plovimo, jer nije bilo brzinomera, jedino smo se orijentisali po broju obrtaja (normalna vožnja 1500 obrt., brzina cca 25 čv. optimalna potrošnja goriva - 1tona nafte na sat vožnje !!!!!) Jednom smo sa Visa u Split vozili sa 35čv. (tako su nam rekli oficiri !!!) a najbrže posle remonta u Šibeniku 40č. Da ti kažem, istina je ono o vodopadi iza broda a da ne govorimo tek o rupi između broda i vodopada....
Po mojim informacijama TČ su imali maksimalni brzinu 45 čv.( ako se ne varam oko 4500 obrtja), posle toga su bile komande motora "plombirane" sa šipkom, koje se izvukla samo u slućaju velike opasnosti u ratu. Sa gasom  do "daske" moglo se izvuči 53 čvora ali samo za 10 do 15 minuta onda su se uništili motori.         

Maximalan broj okretaja je bio 2200. A sve ostalo o prekrasnom osječaju kod glisiranju je istina. "gas" se je davao uređajem koji se je zvao "SERNA" Prvi motorista (jje na mostu) upravljao je sa lijevim i desnim motorom, drugi motorista (sjedio je u mašini) upravljao je sa srednjim motorom.  Sjećanja naviru!!!!
Pozdrav  torpedistima

Mislim da je najbrži Tč bio 217. Bio sam na njemu kad je posle remonta pri maximalnom broju okretaja pokazivao brzinu od 54čv i da je lako ostavljao druge TČ. A mogao je lako napraviti krug oko hidroglisera.
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 871


« Reply #74 on: February 24, 2009, 12:28:34 am »

To mi je pričala ekipa, o tih navodnih 54 čvora, nakon što su izašli iz Škorpika.
Ja sam bio na 217, ali max. tridesetak čvorova...
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 304   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.