PALUBA
January 16, 2021, 10:22:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 [82]   Go Down
  Print  
Author Topic: HRZ i PZO: Izbor novog višenamjenskog borbenog zrakoplova  (Read 320273 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 588« Reply #1215 on: November 11, 2020, 11:40:38 am »

Ovo mi nije jasno, SAD je dostavio najbolju i konačnu ponudu (BAFO) i za novi avion F-16 Block 70 i za korišteni izraelski avion F-16 Block 30? Gdje je Izrael u toj priči?

Možda su ih izraelci prodali amerikancima, te ih onda ovi nude dalje na prodaju.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 630


# proće i ova prehlada


« Reply #1216 on: November 11, 2020, 04:38:36 pm »

Ili vrratili, ako se dobro sjecam neki avioni su bili donacija.

poz.
Logged
dead1
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 283


« Reply #1217 on: November 12, 2020, 12:24:32 am »

Ili vrratili, ako se dobro sjecam neki avioni su bili donacija.

poz.

To su bili 50 F-16A/B Block 10 koji su donirani nakon Irackog rata 1991-e.

Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 370


« Reply #1218 on: November 12, 2020, 09:56:16 am »

Izrael prodaje zrakoplove Hrvatskoj iz kojih se vadi sva oprema koja nije u Nato standardu. Nakon toga se ugrađuje odgovarajuća, po željama kupca. To sve radi LM koji pregledava i zmajeva, i daje konačni sud za svaki aparat. Tako da nije čudno što ameri daju ponudu, jer objektivno, i odgovaraju za isporučene zrakoplove.
Logged
dead1
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 283


« Reply #1219 on: November 13, 2020, 01:11:32 am »

Izrael prodaje zrakoplove Hrvatskoj iz kojih se vadi sva oprema koja nije u Nato standardu. Nakon toga se ugrađuje odgovarajuća, po željama kupca. To sve radi LM koji pregledava i zmajeva, i daje konačni sud za svaki aparat. Tako da nije čudno što ameri daju ponudu, jer objektivno, i odgovaraju za isporučene zrakoplove.

Znaci ne samo su to tesko koriseni F-16 nego ce cak biti losiji nego sto su bili u Izraelskom RV!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 155« Reply #1220 on: November 20, 2020, 06:19:13 pm »Amerikanci za F-16 nude posao hrvatskim kompanijama


Izbor novog hrvatskog borbenog aviona je već lagano ušao u nadmetanje, a do sredine decembra trebalo bi da bude poznata i konačna odluka.

Ako Hrvatska za svoj novi višenamenski borbeni avion odabere F-16, bilo novi iz SAD-a ili polovni iz Izraela, američka kompanija Lockheed Martin je spremna u svoj globalni lanac kooperanata da uključi i šest, zasad neimenovanih, hrvatskih kompanija, piše Poslovni dnevnik.

To je potvrdio J.R. McDonald, potpredsednik Lockheed Martina na onlajn brifingu za hrvatske novinare u sredu.

I dok su vlade koje pregovaraju o finansijskim detaljima suzdržane, aktivni su sami proizvođači, švedski Gripen i Lockheed Martin koji imaju niz promotivnih i poslovnih akcija u Hrvatskoj, ali i oni su redom spremni da govore isključivo o tehničkim karakteristikama svojih aviona.

Zanimljivo je da se možda i najveći favorit ovog nadmetanja, francuski Rafale, odnosno njegov proizvođač Dassault Aviation drži suzdržano i nema ga u hrvatskoj javnosti.

Ali, jedan detalj sa brifinaga LM sluti da su se Francuzi odlučili za drugu strategiju lobiranjem “tamo gde treba”.

Naime, očigledno je da su iz LM-a u svojim dosadašnjim promotivnim akcijama u Hrvatskoj uglavnom kao glavnog protivnika doživljavali Gripen te su i sve njihove prezentacije bile usmerene na to koliko je F-16 bolji od Gripena, a SAD kvalitetniji vojni, ekonomski i politički strateški partner od Švedske.

Međutim, na zadnjem brifingu se fokus Amerikanaca okrenuo prema Rafaleu i Francuzima te je bilo gotovo isključivo govora koliko je jednomotorni F-16 bolji i jeftiniji za korišćenje od “nekih dvomotornih” aviona, uz naravno pozivanje na strateško savezništvo s Amerikom.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 155« Reply #1221 on: November 24, 2020, 02:26:15 pm »Borbeni avioni za Hrvatsku: Kako stoje ponude kad se gledaju ključni faktori?


Kvaliteta aviona i vreme isporuke, diplomatski odnosi, pa tek onda cena, bili bi glavni kriterijumi za odabir novog aviona za Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo.

To je nedavno rekao je za Jutarnji list hrvatski ministar odbrane Mario Banožić.

Hrvatska već skoro 15 godina kupuje novi avion i sada je došla pred zid. Ako ovaj konkurs ne donese ugovor za novi avion, hrvatski vazdušni prostor čuvaće neka od članica NATO-a, a borbeno vazduhoplovstvo će, zapravo, biti ugašeno.

Stoga je i jasno zašto ministar odbrane kao jedan od glavnih uslova za odabir ponude ističe rok isporuke. Postojećih osam MiG-ova HRZ-a biće prizemljeno 2024, s tim da će delu aviona resursi isteći već 2023. Zasad je za dva ponuđača poznato vreme isporuke od trenutka potpisa ugovora.


Obuka i održavanje

J. R. Mekdonalds, potpredsednik za razvoj poslovanja Lokid Martina u LM Avioniksu, tvrdi da bi Lockheed Martin avione F-16 Block 70/72 Hrvatskoj mogao da isporuči za tri do četiri godine od potpisivanja ugovora. Dakle, najkasnije 2025. godine. Naime, u LM-u procenjuju kako bi u slučaju odabira njihovog aviona ugovor s Hrvatskom mogao biti potpisan osam do devet meseci od trenutka odabira ponude.

S druge strane, prema nezvaničnim informacijama, švedski SAAB bi JAS 39 Gripen mogao isporučiti u roku od dve godine od potpisivanja ugovora. Francuzi Hrvatskoj nude polovni avion Rafal, verziju C/B. U kojem bi ga roku mogli isporučiti, nije poznato. To nije poznato ni za F-16 Block 30, koji nudi Izrael.

Drugi važan segment za odabir ponude je obuka pilota i mehaničara. Prema nekim procenama, obuka pilota u slučaju aviona F-16 block 70 trajala bi oko dve godine, a vreme obuke mehaničara je nepoznanica. U LM-u tvrde da bi se završetak obuke pilota podudario s isporukom prvih aviona. Za druge ponuđače ta je informacija nepoznata. Potpredsednik za razvoj poslovanja Lokid Martina u LM Avioniksu nedavno je priznao da su SAD Hrvatskoj dale dve ponude, za osam i dvanaest aviona. Navodno su jedino Amerikanci to učinili. Zasad nisu obrazložili zašto. Lokid Martin nudi i industrijsku saradnju s hrvatskim firmama te regionalno povezivanje u obuci i održavanju. J. R. Mekdonalds nedavno je pomenuo mogućnost saradnje sa šest hrvatskih kompanija u slučaju odabira američke ponude. O kojim je kompanijama reč, u LM-u ne žele da govore. No, zato naširoko objašnjavaju mogućnost da se u Zadru otvori regionalni centar za obuku i održavanje, u koji bi, uz Hrvatsku, bila uključena i Slovačka i Bugarska, koje su već kupile Block 70.

Švedski SAAB također spominje industrijsku saradnju, ali bez dodatnih informacija.

Najtajanstveniji su ipak Francuzi, koji u javnost ne izlaze s nikakvim informacijama. Oni su jedini na hrvatskom konkursu ponudili dvomotorni avion koji je izvrsnog kvaliteta, ali s daleko većim operativnim troškovima u odnosu na druge. Prema nekim informacijama, njegovi su troškovi 2,3 ​​puta veći od troškova aviona F-16 block 70.


Paket opreme

Najmanjim operativnim troškovima hvale se Šveđani. Oni tvrde da sat leta Gripenom košta 4.700 evra, a sat leta, na primer, avionom F-16 Block 70 košta 20.000 dolara. Taj podatak pojedini analitičari ismejavaju i tvrde da je čista laž. Glavni problem švedske ponude je što Hrvatskoj nudi C, a ne najnoviju, E verziju aviona. U SAABU tvrde da nije reč o starom avionu, da linija proizvodnje C verzije nije zatvorena te da će mnoga tehnološka rešenja koja poseduje E verzija s vremenom biti ugrađena i u stariju, C verziju.


Cena

Kad govorimo o ceni, ona bi se, prema procenama, mogla kretati od milijardu evra za nove Gripene i polovne Rafale do 1,8 milijardi dolara za F-16 block 70. Amerikanci u svojoj ponudi nude ceo paket opreme, a onda u pregovorima o ugovoru kupac sam bira što iz njega želi, pa cena konačno može biti i niža od one ponuđene. Bugarska je tako znatno smanjila trošak nabavke.


Francuska u 2021. očekuje odluku Hrvatske

Francuska samopouzdano očekuje ocenu o francuskim borbenim avionima Rafal i nada se da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti o tome kojim će letelicama zameniti svoju borbenu flotu, izjavila je u ponedeljak francuska ministarka odbrane.

Francuska ministarka oružanih snaga Florans Parli sastala se u Banskim dvorima s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem.

"Na raspolaganju smo hrvatskim vlastima za moguća dodatna pitanja i sa samopouzdanjem čekamo rezultat odluke. Nadam se da ćemo 2021. moći znati konačnu odluku hrvatskih vlasti", rekla je Parli, dodavši da je sada na hrvatskim vlastima da "potpuno nezavisno" razmotre ne samo francuski predlog već i predloge pristigle iz ostalih zemalja.

Podsjetila je da je Francuska dala ponudu za 12 polovnih borbenih aviona Rafal koji su se, kako je istakla, "dokazali u brojnim operacijama".

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 588« Reply #1222 on: November 30, 2020, 03:39:40 pm »

Hrvatska na slatkim mukama: Francuski Rafale u laganoj prednosti pred američkim F-16?
30. STUDENOGA 2020.

Omjer se u korist francuskog aviona promijenio od posjeta ministrice obrane F. Parly Zagrebu kada je najavila uključivanje Hrvatske u EU obrambeni fond težak 7 milijardi eura.

Za manje od dva tjedna, 12. prosinca, supredsjedatelji međuresornog Vladinog povjerenstva za odabir višenamjenskog borbenog aviona Zvonimir Frka Petešić i admiral Robert Hranj i službeno će obavijestiti premijera Andreja Plenkovića i Vladu tko je pobjednik hrvatskog natječaja. U Vladi će tada saznati ime pobjednika, no javnost još neko vrijeme neće jer je za potvrdu još potrebno i mišljenje saborskog odbora za obranu, kao i mišljenje predsjednika države Zorana Milanovića. Prema dosadašnjim najavama izgledan je konsenzus svih državnih institucija.

Premda je povjerenstvo od rujna analiziralo pristigle četiri ponude na natječaj, švedsku za nove JAS 39 Gripene, izraelsko-američku za (pra)stare F-16 Blok 30, francusku za mlađe polovne Rafalee, te ponudu SAD-a za novi F-16 Blok 70, u zadnjih nekoliko tjedana iskristaliziralo se da francuska i američka ponuda vode mrtvu trku. Pobjeda bilo koje od njih jamči da će HRZ u sljedećih nekoliko godina dobiti najsuvremenije svjetske lovce, a tomu se malo tko u početku nadao. Večernji list već je pisao da su slatke muke izabrati jedan od ta dva dominantna zrakoplova.

Sad je financijska dvojba

A onda se prije tjedan dana u Zagrebu pojavila francuska ministrica obrane Florence Parly koja se nakon sastanka s ministrom obrane Mariom Banožićem sastala i s premijerom Plenkovićem. Hrvatskoj javnosti predala je sasvim novu poruku u kojoj se prvi put spominje Europski obrambeni fond, višegodišnji financijski okvir za koji je već u samom početku predviđeno 7 milijardi eura. Da je ova poruka bila milozvučna i hrvatskoj strani, vidjelo se i po Banožićevoj izjavi kako Francuska svakako može pomoći svojim iskustvom da se i hrvatske tvrtke pokušaju uključiti u europski program za razvoj obrambene industrije.

Nakon što je dvojba o izboru aviona s tehničke strane sada naglo prešla na onaj financijski dio priče u kojemu je očito predviđena i svojevrsna kompenzacija troškova nabavke borbene eskadrile, stječe se dojam da je dvojba između francuskih i američkih zrakoplova pomaknuta s 50 naprama 50 na trenutnih 55 naprama 45 posto u korist Francuza. Tako, naravno, situaciju tumače kuloari. No ne treba zaboraviti da su i predstavnici Lockheed Martina u slučaju da Hrvatska odabere novi F-16 spominjali da planiraju industrijsku suradnju s čak šest hrvatskih tvrtki.

Ni slova se, međutim, nije moglo dalje dobiti od predstavnika američkog diva, tako da su te hrvatske tvrtke zasad ostale fantomske. Da je francuska ministrica u Zagreb došla isključivo zbog ponude Rafalea, potvrdila je kazavši da se nada da će 2021. znati konačnu odluku hrvatskih vlasti, te da su se Rafalei dokazali u brojnim vojnim operacijama. Govoreći o tome da se Francuska zalaže za snažniju europsku obranu i veću stratešku autonomiju, Hrvatima je Parly poručila da je “više nego ikada ključno da Europljani osvijeste zajednički izazov... znamo da na Hrvatsku možemo računati”.

I Amerikanci su, kako se primicao kraj natječaja, bili sve izravniji. J.R. McDonalds, jedan od čelnih ljudi Lockheed Martina, na stalna pitanja hrvatskih medija može li američka ponuda biti povoljnija, jer se zna da je najskuplja, oko 1,5 mlrd. dolara, vrlo je jasno poručio da su naravno najbolji borbeni avioni skupi te da, ako si neka država ne može priuštiti takvo zrakoplovstvo, onda neka nabavi Cessne. Ova je američka izravnost dočekana sa simpatijama, jer McDonalds je rekao istinu. Hrvatsku doista nitko ne tjera da nabavi novu borbenu eskadrilu.

To je naša odluka, jer nitko u Hrvatskoj ne želi preuzeti odgovornost za ukidanje borbene komponente HRZ-a. Ili kao što bi novi ministar obrane Banožić, u svom prilično brzom ovladavanju resorom, isto tako točno kazao da nikad nije vrijeme za skupe vojne nabave. Vojni troškovi, naime, uvijek su nezasluženo bili dočekivani na nož u mnogim Vladama i najviše se štedjelo i rezalo upravo vojne budžete, a rezultat toga je da sada škripi u gotovo svim granama vojske zbog dugogodišnjeg izostanka ili neinvestiranja u modernizaciju.

Stječe se dojam da Plenkovićeva vlada ovog puta neće riskirati međunarodnu blamažu i ne završiti natječaj. Jednako kao što našima paše to jamstvo Francuske da će Hrvatska imati pristup izdašnom europskom obrambenom fondu za svoju industriju, tako nam odgovara i zamisao Amerikanaca o uspostavi regionalnog trenažnog centra u Zadru, koji bi služio za obuku pilota iz više zemalja koji koriste F-16, prije svega za pilote iz Slovačke i Bugarske koje su već kupile ili izabrale novi F-16. Hrvati, naime, već dugo žele Zadru vratiti staru slavu iz doba kada su se u Zemuniku školovale generacije borbenih pilota, jer taj kraj ima idealne klimatske uvjete za trenažu. McDonalds je napomenuo da bi na usluzi Hrvatima u slučaju obuke bila i američka baza u talijanskom Avianu, gdje drže dvije eskadrile F-16.

Pregovori najmanje 6 mjeseci

Kada bude određen pobjednik natječaja, tada zapravo počinje i ključni proces, pregovaranje o međudržavnom ugovoru koji će sadržavati i način financiranja i očekivanu djelomičnu kompenzaciju putem industrijske suradnje. U MORH-u očekuju da će o tom ugovoru u kojemu će stajati sve oko troškova obuke pilota i tehničara, termina dolazaka zrakoplova, paketa oružanih sustava pregovarati najmanje šest mjeseci, dok su Amerikanci već rekli da očekuju da će pregovori trajati od osam do devet mjeseci.

Što se rokova isporuke tiče, Hrvatskoj je važno da zrakoplovi počnu stizati prije no što HRZ izgubi sposobnost vlastitog nadzora neba, što će se početi događati 2023. te 2024. Amerikanci kažu da, ako nam se žuri, što prije potpišemo ugovor, pa bi prvi zrakoplovi došli do 2024. Francuski su Rafalei rabljeni, no pretpostavka je da će stići s većim ili produljenim resursima. Izgledno je da oni mogu stići prvi, no ionako treba pričekati završetak obuke "nultog" kontingenta hrvatskih pilota.

Procjena je da bi obuka na Rafaleima mogla potrajati godinu i pol, dok ona za novi F-16 traje i dvije godine. Cijena eksploatacije i letova tim zrakoplovima jest velika, a takve su i njihove sposobnosti. S time da Rafale ima dva motora i pogodan je za nadzor cijelog državnog teritorija, dakle i njegova morskog dijela, a ne samo kopnenog. 

Izvor: www.vecernji.hr
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 155« Reply #1223 on: December 08, 2020, 04:59:55 pm »Nabavka lovca: "Kupimo li Gripen, Šveđani spremni uložiti pola milijarde evra u Hrvatsku"


Ovaj projekat vodio bi ka dugoročnoj saradnji između Saab-a i lokalne odbrambene industrije, tvrde Šveđani.

Hrvati se bliže završnici trke za odabir novog borbenog lovca za ratno vazduhoplovstvo, a s manje ili više jednakim ponudama konkurišu Švedska sa svojim Gripenom, Francuska s Rafaleom, SAD koji nudi novi F-16 u vlastitom aranžmanu, te korišćeni Barak sa Izraelom.

Odluka bi trebalo da bude doneta do sredine decembra, a zašto misle da je njihova ponuda najbolja za Hrvatsku, pojasnili su čelnici Saab-a i FMV-a. Tako Martenson odmah naglašava da je Gripen dizajniran za delovanje u jednom od najzahtjevnijih operativnih okruženja na svetu, iznad Baltičkog mora, piše Poslovni dnevnik.

Za relativno malu zemlju kao što je Švedska, važno je da Gripen bude isplativ i za kupovinu i za korišćenje. S Gripenom će, ističe, Hrvatska dobiti sposobnost prve klase po dugoročno prihvatljivoj ceni, koja će udovoljiti zahtevima iz hrvatskog Zahteva za ponudu (RFP).

“Švedska ponuda potpuno je u skladu sa zahtevima hrvatskog RFP-a i pravi je sveobuhvatni paket koji uključuje sve elemente potrebne Hrvatskoj za upravljanje Gripenima", kaže.

"Sve što Hrvatska mora dodati su osoblje, gorivo i zračna baza. Nadalje, paket se nudi po fiksnoj ceni, te uključuje podršku nakon faze akvizicije. Nikakvih skrivenih ili iznenadnih troškova neće biti. Paket koji sadrži naša ponuda istog je tipa kao i onaj uspješno isporučen Mađarskoj i Češkoj”, poručuje Martenson te dodaje, iako je i dalje tajnovit o konkretnim iznosima, da je uveren da je njihova ponuda troškovno učinkovita, znajući da nude sveobuhvatno rešenje koje uključuje nove avione i podršku, po potpuno transparentnim i fiksnim troškovima sve vreme korišćenja.

Iz FMV-a ističu da su oni po pitanju rokova dostave vazduhoplova u potpunosti spremni ispoštovati hrvatske zahteve, a da su Češka i Mađarska dokaz kako dostavljaju celi sistem, uključujući i edukovane i trenirane pilote i tehničko osoblje, unutar dogovorenih vremenskih rokova.

Na kritike da je Gripen u ponuđenoj verziji C/D pomalo zastareli vazduhoplov s ograničenim mogućnostima modernizacije, u FMV-u kažu da je on trenutno okosnica Švedskog ratnog vazduhoplovstva i to će biti još dugo. Isto tako, da će potrebe i operativno okruženje švedskog ratnog vazduhoplovstva zahtevati da se Gripen C/D redovno ažurira kako bi odgovorio na nove pretnje.

U Saab-u se nadovezuju s opaskom da će se ovaj avion da proizvodi s kontinuiranom evolucijom i nadogradnjom sistema i oružja koje može koristiti.

“Zato je to pametni lovac, koji se neprestano nadograđuje i prilagođava stvarnoj situaciji, u kontekstu klasičnog i elektroničkog ratovanja. Ova postavka omogućuje pilotima da izvršavaju ciljeve misije, umesto da brinu o načinu upravljanja avionom", pojašnjava.

Svi trenutni operateri mogu potvrditi broj redovnih nadogradnji zbog kojih je Gripen C verovatno najbolji dostupni lovac na tržištu danas. Lovac će ostati operativan i konkurentan i narednih decenija jer proizvođač ima na umu sve trenutne operatore Gripena C i njihovu potrebu da budu konkurentni i koriste najnovije tehnologije u svojoj vojnoj sigurnosti”, naglašava Jonas Hjelm.

Na opasku, koja se često može čuti u javnosti, da je Švedska kao neutralna država pomalo rizičan partner za nabavku naoružanja blokovski i ideološki svrstanoj Hrvatskoj (NATO i EU), Martenson ponavlja da Češka i Mađarska koriste Gripene u NATO misijama na dnevnoj bazi, i s velikim uspesima. Kao članica EU, ističe, Švedska će poštovati sve obaveze prema zemljama partnerima.

Na pitanje da li je dalekometna raketa vazduh-vazduh Meteor deo švedske ponude Hrvatskoj, u FMV-u diplomatski kažu da su Meteor projektili integrisani na Gripen C/D. No, poštujući proces u Hrvatskoj, ne mogu ovom prilikom otkrivati detalje ponude.

Iako je klasični offset u EU zabranjen, povratna industrijska saradnja u vojnim narudžbinama ovakve veličine je neizbežna, a toga su svesni i Šveđani. Iz Saab-a kažu da švedske kompanije, uključujući i Saab, već posluju i imaju svoje proizvode u Hrvatskoj – neke već gotovo sto godina.

“Do danas, kad 50 švedskih kompanija zapošljava više od 10 hiljada ljudi u Hrvatskoj, ne sećam se da je ikada bilo vesti o propalim, netransparentnim ili precenjenim projektima koji su u Hrvatsku došli iz Švedske. A više od 20 godina, koliko je Saab prisutan u Hrvatskoj, naša rešenja uspešno su implementirana i koriste se u vojnom i civilnom sektoru bez problema. Saab-ov napredni sisitem za nadzor prometa i vođenje vazduhoplova možete videti u Vazdušnoj luci Franjo Tuđman, a tu su i Sisitem za nadzor i upravljanje pomorskim saobraćajem (VTMIS) kojim se nadzire hrvatski akvatorijum, kao i sistem za videonadzor pomorske granice kojim je omogućeno prepoznavanje i nadziranje plovila na udaljenosti do 100 kilometara”, kaže potpredsjednik Saab-a Jonas Hjelm.

Dodaje da predviđeni budući projekti imaju priliku doprineti održivom razvoju sigurnosnih tehnologija u Hrvatskoj, zadržavajući istovremeno dragocene kompetencije i znanje u zemlji, što bi naknadno moglo postati temelj za potencijalno buduće uspostavljanje regionalnog čvorišta za kibernetsku sigurnost u Hrvatskoj. Saab je, među ostalim projektima, kažu, takođe spreman preneti znanje i tehnologiju kao potporu za uspostavljanje Regionalnog aeronautičkog centra za vazduhoplovnu podršku u Hrvatskoj.

“S vremenom, s razvojem sposobnosti za održavanje i podršku vojnih i komercijalnih vazduhoplova i helikoptera, te paralelnim razvojem specifičnih područja tehnologije povezanih s uspostavljanjem lokalnog lanca snabdevanja rezervnim delovima i komponentama, Hrvatska bi mogla da postane regionalno središte za radove koji se tiču snabdevanja, održavanje i podrške vojnim i komercijalnim vazduhoplovima i helikopterima.

Ovaj projekat vodio bi ka dugoročnoj saradnji između Saab-a i lokalne odbrambene industrije, kao i akademskog sektora, generišući u budućnosti oko 500 visokotehnoloških poslova i povrat od više od 50% ukupne vrednosti ugovora tokom životnog veka kupljenih vazduhoplova”, zaključuje Hjelm.

Na kritiku, koja se često može čuti u stručnoj javnosti, da je Gripen C/D dobar vazduhoplov, no da je možda preskup s obzirom na mogućnosti, a u odnosu na npr. F-16 i Rafale, u Saab-u kažu da je najskuplja letelica ona u hangaru.

“Ako želite zadržati jake vazdušne snage, vaši piloti moraju leteti. Biti u vazduhu. Znamo da naši korisnici Gripena u Evropi lete više od ostalih vazdušnih snaga koje upravljaju različitim platformama (možete uporediti Češku i Austriju). Ne samo činjenica da je let s jednomotornim avionom gotovo upola jeftiniji od dvomotorca, već i čitav logistički otisak – od infrastrukture kojoj ne trebaju dodatna ulaganja, troškovi osoblja i troškovi leta – ispostavilo se da Gripen troši gotovo upola manje od svog najbližeg konkurenta, a gotovo četiri puta od konkurenta s dva motora”, ističe Hjelm.

Dodaje da novi Gripeni nemaju teret prethodne upotrebe u raznim uslovima i klimatskim ekstremima, poput pustinjskih zemalja u Africi i da Hrvatska dobija potpuno nove avione sa 100% resursa samo za Hrvatsku, bez 15-godišnje istorije koja se neće spominjati.

“Neće biti neočekivanih troškova popravka zbog ranije kilometraže. To ga čini još pristupačnijim. Očekujemo da će naši Gripeni leteti još decenijama – ako se odlučite za neko drugo rešenje osim za novi avion, za 10 godina morate kupiti još jedan set vazduhoplova ako želite nastaviti leteti. Druga je mogućnost da ih imate samo radi pokazivanja – ali ako ne leti, svaki avion je preskup za čuvanje u hangaru”, kaže Saab-ov direktor.

Iz samog Saab-a ističu da trenutno postoji značajno interesovanje za Gripene širom sveta, kako u Južnoj Americi, tako i u drugim zemljama, od kojih su, tvrde, neke vrlo blizu Hrvatske, no o detaljima za sada ne žele pričati.

Za kraj, iz Saab-a pojašnjavaju da je kod borbenih vazduhoplova teško upoređivati cene - one zavise od nekoliko faktora kao što su broj letelica, oprema, rešenja specifična za kupca, ugovorni uslovi i povezane usluge.

“Poređenje takozvanog 'fly away' ili 'proizvodnog troška jednog vazduhoplova' retko pruža dobru referentnu osnovu, a nije ni previše važna za kupca jer isključuje mnoštvo važnih elemenata ukupne akvizicije i trošak životnog ciklusa. Takva 'jedinična cena jednog aviona' takođe se često meša s celovitijom 'jediničnom cenom paketa' što je ukupni trošak nabavke (uključujući sve povezane sisteme potpore, oružje, senzore, usluge itd.) podeljen brojem vazduhoplova. U poređenju s potonjom vrstom 'cene' između različitih kandidata, ipak je neophodno pogledati što je stvarno uključeno”, zaključaju u Saab-u.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 155« Reply #1224 on: December 08, 2020, 05:01:44 pm »Svi detalji hrvatske nabavke borbenih aviona: Kolike su cene, kakvi su rokovi isporuke...


Nabavna cena čini tek između 25 i 35 posto ukupnih troškova posedovanja i upravljanja avionima tokom celog životnog veka.

Iako 12. decembar pada u subotu, tog dana bi u Hrvatskoj Vladino Međuresorno povereništvo za nabavku borbenog aviona trebalo državnom vrhu preporučiti najbolje ponude za kupovinu novog aviona za Ratno vazduhoplovstvo.

Prema ranijim najavama iz Povereništva, ovoga puta se neće mešati babe i žabe pa se posebno analiziraju ponude za korišćene, a posebno za nove avione.

To znači da će se preporučiti najbolja ponuda za korišćeni, te najbolja za novi avion, a na državnom vrhu je da donese odluku shodno strateškim, tehničkim, finansijskim aspektima. U praksi to znači da se vodi borba između novog američkog F-16 Block 70/72 i švedskog JAS 39 Gripena, te korišćenog francuskog F3R Rafale i izraelskog F-16 Block 30.

U odnosu na prošli konkurs, Izraelci su sad ćutljivi. Kao da i dalje osećaju nelagodu zbog prevare koju su pokušali učiniti uveravanjem Hrvatske da su sa SAD-om sve dogovorili, a nisu. Doduše, mnogi Hrvati zahvaljuju Amerikancima što su ih svojim insistiranjem na poštovanju procedure tada spasili od kupovine korišćenih Baraka. Sad Izraelci zavise od Amerikanaca koji su u potpunosti preuzeli slaganje njihove ponude. Sve je otišlo toliko daleko da su predstavnici američke ambasade prilikom predaje svoje najbolje konačne ponude za svoj avion predali i onu izraelsku i tako dodatno ponizili Izraelce i pokazali koliko im u ovom slučaju veruju, piše Jutarnji list.


Lobira se na sve strane

Svi ostali ponuđači ovoga puta su prilično agresivni u pokušaju da se domognu ugovora s Hrvatskom. Lobira se na sve strane. Putem medija, marketinškim kampanjama, diplomatskim kanalima… Kruna lobiranja bio je dolazak francuske ministarke odbrane u Zagreb nakon što su predane konačne ponude za avione kako bi premijeru Plenkoviću i ministru odbrane Banožiću lično pojasnila sve detalje francuske ponude i uverila ih da je ona od svih najbolja.

Upravo francuska prijava na hrvatski konkurs bila je najveće iznenađenje. Dosad su se tamo u 15 godina, koliko Hrvatska pokušava kupiti avion, uvek motali Amerikanci, Šveđani, Izraelci s raznim verzijama letelica, ali Francuza nije bilo. Još kad je objavljeno da nude Rafalea, hrvatski piloti bili su "izvan sebe" od sreće. O francuskoj ponudi malo se toga zna. Njihovi vojni predstavnici od proleća hodočaste u Vladu i Ministarstvo obrane, a hrvatska vojna delegacija je Rafale pogledala i u Francuskoj. Proteklih dana redakcija Jutarnjeg lista je razgovarala s nekoliko relevantnih osoba upoznatih s francuskom ponudom, ali i razlozima zbog čega je Francuskoj baš ovaj konkurs važan.

"Francuska se na ovaj konkurs nije javila iz ekonomskih i privrednih razloga, već isključivo iz političkih razloga i političke volje Francuske da s Hrvatskom zajedno razvija evropsku odbranu i radi na evropskim interesima unutar NATO-a. Nakon što su takav zajednički cilj u januaru ove godine u Parizu usaglasili francuski predsednik Makron i hrvatski premijer Plenković, doneta je odluka da se Francuska javi na konkurs", tvrdi sagovornik Jutarnjeg lista dobro upoznat s celom situacijom.


Vojno partnerstvo

Vojno partnerstvo dveju država dosad je bilo na vrlo niskim granama i Francuska kroz prodaju aviona to želi ojačati. S time dolazi i strateško partnerstvo i pozicioniranje Francuske u ovom delu Evrope od kojeg Hrvatska unutar Evropske unije i NATO-a može imati samo koristi, tvrde sagovornici tog medija. Upravo političko strateško povezivanje kroz nabavku borbenih aviona s jakim svetskim igračem, što Francuska jeste, jedan je od važnih elemenata u donošenju odluke u izboru ponude. Sjedinjenje Američke države već jesu glavni vojni strateški partner Hrvatske i nabavkom F16 Block 70 tu se ne bi mnogo promenilo. Izrael nije ni u Evropskoj uniji ni NATO-u te je strateško povezivanje upitnog rezultata. Ako zanemarimo priče o švedskoj neutralnosti i Karlu Biltu iz 1991. godine upitna je i strateška diplomatska korist od saradnje sa Švedskom na nivou EU i NATO-u.

U takvoj konstelaciji snaga potpuno je jasno zašto Francuska kao jedan od glavnih aduta u ovom poslu ističe i političke benefite za Hrvatsku. To potvrđuju i reči sagovornika Jutarnjeg lista kako francuska ponuda nije rezultat pritiska francuske vojne industrije.

"Interes proizvođača je prodati novi, a ne korišćeni avion. Ovo je izričita odluka francuske države da u cilju jačanja političke i vojne saradnje Hrvatskoj ponudi korišćene avione", tvrde im sagovornici.

Francuska je Hrvatskoj ponudila 12 aviona Rafale F3R. Reč je o višenamenskom avionu. Ukratko - on je istovremeno i lovac-presretač, daje podršku snagama na zemlji i bombarder. Ponuđeni avioni različite su godine proizvodnje, a najstariji imaju 10 godina. Dakle reč je o avionima najnovije generacije.

"Važno je da su oni u vlasništvu francuske države te da ponuda nije bazirana na komercijalnoj osnovi i nema veze s proizvođačem", kažu izvori hrvatskog medija.

Avione u ovom trenutku koristi francuska vojska i prošli su razne vrste aktivnosti. Od angažmana u Siriji i Iraku te nadzora vazdušnog prostora na Baltiku. Kako se navodi, francuska vojska će ih koristiti do 2060. godine.


Cena, ali kompletna

Kad se spomene kupovina aviona, većinu samo zanima njihova nabavna cena. No prema stručnim analizama, ona čini tek između 25 i 35 posto, zavisno od izvora, ukupnih troškova posedovanja i upravljanja borbenim avionima tokom celog životnog veka. Ostatak se odnosi na operativni trošak, odnosno letenje, održavanje, popravke itd.

Svi ponuđači kao zmija noge čuvaju podatak o operativnim troškovima. U odnosu na ostala tri ponuđena aviona na konkursu, Rafale je jedini dvomotorac i izvori Jutarnjeg lista priznaju kako su troškovi sata leta nešto veći od konkurencije. Tvrde kako je taj trošak neznatno veći od cene sata leta na F-16 Block 70, a na tvrdnje kako je cena sata leta na Gripenu 4.000 evra samo odmahuju rukom. Dosad su objavljivani podaci kako je sat leta na F3R oko 19.000 evra, ali taj podatak treba uzeti s rezervom jer zapravo nema službene potvrde. Prema dostupnim podacima u konkursnoj dokumentaciji se tražilo da avioni mogu obaviti minimalno 2.500 sati naleta. Da bi se pak dobili ukupni troškovi korišćenja tokom 30 godina, u računicu treba uključiti i operativne troškove izračunate na bazi od 150 do 170 sati leta godišnje, što je neki NATO-ov standard.

U tom slučaju, na primer, operativni troškovi sata leta Gripena iznose oko 18.500 evra, a F-16 oko 28.800 evra. Ipak, kad govorimo o nabavnim cenama koje su ponuđene na konkursu predstavnici Lockheed Martin-a, proizvođača F-16, javno su objavili kako je ona na nivou one u Bugarskoj koja je osam aviona kupila za 1,25 milijardi dolara. Kod Amerikanaca doduše vredi drugo pravilo ponude. Oni ponude maksimalnu količinu opreme i najvišu cenu na konkursu, a ukoliko budu odabrani onda tek slede pregovori o vrsti i količini opreme i naoružanja pa cena u konačnici može biti i manja od ponuđene. Šveđani su za svojih 12 aviona na prošlom konkursu tražili oko 8 milijardi kuna (više od milijarde evra), sad se očekuje da je to ipak nešto manji iznos. U medijima se već nagađalo kako je francuska ponuda "teška" milijardu evra. Sagovornik medija upoznat s ponudom tvrdi kako je ponuđena cena nešto ispod milijarde evra. Što se tiče Izraelaca, ponuda bi trebalo da bude daleko veća od onih 500 miliona dolara na prošlom konkursu jer bi u slučaju odabira avioni prvo morali biti rastavljeni kako bi se iz njih izvadila izraelska oprema i ugradila američka u skladu s NATO standardima što dodatno povećava troškove. Sve gore navedene cene osim samih aviona uključuju i naoružanje, obuku pilota i tehničara te logističku adaptaciju vojnih baza za prihvat aviona.


Dodatna pitanja

Nakon što su pristigle prve ponude Povereništvo je u dva meseca ponuđačima uputilo oko 300 različitih dodatnih tehničkih pitanja i najveći deo njih se ticao roka isporuke aviona i obuke pilota. Resursi na osam hrvatskih migova ističu 2023. i 2024. godine i nakon toga se oni više ne mogu koristiti. I ministar obrane Banožić nedavno je kazao kako je rok isporuke jedan od najvažnijih kriterijuma za dobijanje ugovora jer Hrvatska želi da izbegne scenario da nekoj od NATO zemalja prepusti nadzor svog vazdušnog prostora do dolaska novih aviona. Amerikanci tvrde kako im je za proizvodnju i isporuku F16 block 70 od potpisa ugovora potrebno tri do četiri godine. Dakle, ako bi se ugovor potpisao sledeće godine, avioni bi bili isporučeni 2024. ili 2025. godine. Obuka pilota i mehaničara koja bi se odvijala paralelno s proizvodnjom trajala bi dve godine.

Šveđani, navodno, avione mogu isporučiti u roku od dve godine.

"Ako se ugovor potpiše sledeće godine, Francuska bi prvih šest aviona isporučila 2024. godine, a preostalih šest godinu dana kasnije", tvrde obavešteni izvori.

S obzirom na to da je reč o korišćenom avionu, rok za isporuku čini se jako dugačak. Sagovornici Jutarnjeg lista tvrde kako se iz sastava francuske vojske ne može povući 12 aviona odjednom. Uz to, tih 12 aviona pre upućivanja u Hrvatsku biće detaljno pregledani i dovedeni u stanje da sledeće dve godine na njima neće biti potrebno obavljati nikakve dodatne radove. Istovremeno bi se u Francuskoj odvijala obuka pilota i mehaničara koja traje 18 meseci. Kad je u igri bio Barak za odlazak na obuku u Izrael odabrano je 8 pilota, 40 mehaničara i 5 inženjera. Nije poznato jesu li se te brojke u međuvremenu promenile. Na primer, za I i II stepen održavanja jedne eskadrile od 12 Gripena potrebno je oko 60 tehničara. Šveđani se hvale kako je Gripen vrlo jednostavan za održavanje te JAS -39 u roku 10 minuta mogu naoružati i napuniti gorivom samo dvoje ljudi - pilot i vazduhoplovni tehničar.

Takođe navode da nije potrebna dodatna adaptacija postojeće infrastrukture vojne baze u kojoj bi Gripeni bili smešteni. Izvori hrvatskog medija nešto slično tvrde i za francusku F3R. Navode kako je avion tehnički osmišljen da je lak za održavanje. Kao primer navode podatak da je za zamenu motora potrebno tek sat vremena. Francuski stručnjaci posetili su vojnu bazu Pleso gde bi budući avioni bili stacionirani i zaključili su kako nije potrebna dorada infrastrukture za prihvat Rafala.

Osim samih aviona i opreme, ponuđači Hrvatskoj nude i određenu privrednu saradnju. Amerikanci tako tvrde da nude posao za šest hrvatskih kompanija ako bude odabran njihov avion. Osim toga najavljuju osnivanje Regionalnog centra za obuku u Zadru. Šveđani nude uspostavu Regionalnog centra za aeronautiku, održavanje i popravak aviona te stratešku saradnju sa hrvatskom privredom. Izraelci su na prošlom konkursu nudili ulaganje u Vazduhoplovno-tehnički centar, otvaranje Cyber centra te saradnju u poljoprivredi, a sad je njihova ponuda nepoznata. Francuska ministarka odbrane je pak prilikom poslednje posete najavila mogućnost zajedničke francusko-hrvatske saradnje na vojnoj industriji kroz evropske odbrambene fondove što bi dodatno podstaklo razvoj hrvatske industrije.

izvor
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 511« Reply #1225 on: December 12, 2020, 08:57:45 am »

11.12.2020.

Završetak procesa validacije i evaluacije u postupku nabave VBA

Međuresorno povjerenstvo sljedeći tjedan će Vladi uputiti studiju izvedivosti kojom se preporučuje najpovoljnija opcija za nabavu višenamjenskog borbenog aviona


Nakon što je u rujnu ove godine Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona zaprimilo ponude od Kraljevine Švedske, Sjedinjenih Američkih Država, Francuske Republike i Države Izrael, uslijedio je proces validacije i evaluacije, koji završava 12. prosinca 2020. godine.

Sljedeći tjedan sastat će se Međuresorno povjerenstvo kako bi Vladi uputilo studiju izvedivosti kojom se preporučuje najpovoljnija opcija za nabavu višenamjenskog borbenog aviona za Republiku Hrvatsku. Zbog zaštite integriteta cijelog procesa ta je preporuka tajna, a konačnu odluku donijet će Vlada.

morh.hr
Logged
dead1
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 283


« Reply #1226 on: December 14, 2020, 12:31:16 am »

Tipicna drzavna srtategija je da izdas vaznu odluku bas pred Bozic tako da nitko neprimjeti.   Tako i tu.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 511« Reply #1227 on: December 21, 2020, 01:38:54 pm »

Još jedno službeno priopćenje:

18.12.2020.

Banožić: Odluka o novim borbenim zrakoplovima mogla bi se znati iza Nove godine

Ministar obrane Mario Banožić smatra kako ne bi trebalo prepustiti hrvatsko nebo za čuvanje drugim zemljama saveznicama


Ministar obrane Mario Banožić rekao je u petak, 18. prosinca 2020. da još ne može reći koji su višenamjenski borbeni zrakoplovi u užem izboru navevši kako bi se ta odluka mogla znati iza Nove godine.

“O tome tko je uži izbor vam još ne mogu reći u ovom trenutku”, rekao je minitar Banožić novinarima nakon otvaranja Kuća hrvatske hrane Crotaste upitan o nabavci novih borbenih zrakoplova te je li to u ovom trenutku racionalni trošak.

“Hrvatska vojska je svojim odgovornim pristupom sve ove godine uspjela nabaviti osnovnu opremu da uvijek kažemo – imamo mogućnost nešto osigurati. Takva je stvar i s višenamjenskim borbenim zrakoplovima, je li ih imate ili nemate. Onoga trenutka kada vam zatrebaju, vi ne možete čekati novu nabavu. Ili ih imate ili ih nemate”, poručio je ministar obrane.

Pojasnivši kako do 2024. na raspolaganju imamo sadašnje MIG-ove 21, Banožić smatra da ne bi trebalo prepustiti hrvatsko nebo za čuvanje drugim zemljama saveznicama. “Trošak je uvijek prisutan, ali je isto tako prisutna potreba i mogućnost da će nam baš to sutra zatrebati”, kazao je Banožić.

Pojasnio je kako je sada završena studija izvedivosti koja je podloga za političku odluku koju će donijeti Vlada, sukladno mišljenju saborskog Odbora za obranu i Vijeća za obranu. Smatra kako će se ta odluka znati iza Nove godine.

Upitan je li koronavirus ušao u hrvatsko zrakoplovstvo, Banožić je – ne iznoseći konkretnije podatke, rekao da je “virus prisutan” i imaju “određene organizacijske situacije koje su se odnosile na Dan obilježavanja hrvatskog ratnog zrakoplovstva”.

“Ono je odgođeno za koji dan dok se epidemiološke mjere i pitanje broja zaraženih ne svede na jedan normalan okvir onda ćemo i obilježiti Dan hrvatskog ratnog zrakoplovstva”, rekao je ministar Banožić.

morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 511« Reply #1228 on: December 22, 2020, 12:45:18 am »

21.12.2020.

Međuresorno povjerenstvo predalo Vladi Studiju izvedivosti za nabavu VBA

Međuresorno povjerenstvo za VBA 12. prosinca 2020. službeno dovršilo evaluaciju ponuda i predsjedniku Vlade uputilo Studiju izvedivosti za nabavu VBA


Međuresorno povjerenstvo je, također, na temelju sveobuhvatne i multikriterijske stručne analize sadržane u studiji jednoglasno donijelo zaključak o najboljoj ponudi između dviju ponuda za nove avione (američkog F 16 Block 70 i švedskog Gripena C/D) i dviju ponuda za korištene avione (francuski Rafale F3 R i izraelski F 16 Block 30). Sve su ponude temeljito i precizno ocjenjivane u okviru triju domena: strateške domene, domene sposobnosti i financijske domene.

Zbog zaštite integriteta procesa, ti su podaci klasificirani.

Početkom sljedeće godine, sa sadržajem studije bit će upoznat Odbor za obranu Hrvatskog sabora, nakon čega će Vlada donijeti konačnu odluku o odabiru višenamjenskog borbenog aviona. Nakon toga započet će višemjesečna faza izrade međuvladinog ugovora s vladom države čija će ponuda biti odabrana, kako bi se taj ugovor mogao sklopiti najkasnije do kraja 2021. godine.

Nabavom višenamjenskog borbenog aviona Hrvatska će za sljedeća tri desetljeća dobiti 12 suvremenih aviona 4. generacije (10 jednosjeda i 2 dvosjeda) koji će zamijeniti Migove 21, čiji resursi istječu krajem 2024. godine.

Kao članica NATO-a, Hrvatska će time ne samo sačuvati sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva već će ih i značajno unaprijediti te mnogo djelotvornije moći štititi svoj zračni prostor i teritorijalni integritet.

morh.hr
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 155« Reply #1229 on: December 23, 2020, 09:11:17 am »Analiza ponuda borbenih aviona: Ko je kakve vazduhoplove spreman da proda Hrvatskoj?


Međuresorno povereništvo predalo je vladi studiju za nabavku borbenih aviona. Šta je to sve ocenjivala struka, ko je i kakve avione spreman prodati Hrvatskoj?

Pomenuto Međuresorno povereništvo za nabavku višenamenskog borbenog aviona premijeru je uputilo studiju izvodljivosti nakon što su jednoglasno odlučili o najboljoj ponudi za nove i korišćene avione, a "zbog zaštite integriteta procesa" ti podaci su tajni.

SAD su Hrvatskoj ponudile nove i tehnološki naprednije F-16 vazduhoplove - model blok 70 - 72. Predali su dve ponude: jednu za 8, a drugu za 12 aviona, ali i najskuplju opciju.

Odluči li se država za njihov avion cena bi za celi paket, prema nezvaničnim informacijama, bila između milijardu i 300 do milijardu i 800 miliona dolara. Spremni su ih isporučiti u iduće tri do četiri godine. Njihove borbene lovce ima 25 zemalja, prenosi hrvatski Dnevnik.

Francuska ponuda najveće je iznenađenje konkursa. 12 korišćenih vazduhoplova rafal poreske bi obveznike stajali nešto više od milijardu evra. Reč je o vazduhoplovima dvomotorcima, što bi dugoročno povisilo i operativne troškove. Pod uslovom da se ugovor potpiše dogodine - prvih šest aviona spremni su isporučiti 2024. godine, preostale godinu dana kasnije. Osim Francuske, nijedna NATO država ih nema u svom vazduhoplovstvu. Koriste ih, na primer, Katar i Egipat.

Švedska Hrvatskoj nudi svoje nove gripen letelice. Njihova nabavka, nezvanična je procena, državni bi budžet olakšala za oko milijardu evra. Mogu ih isporučiti u roku od dve godine. Pokazali su se u nekim NATO operacijama. Njihove vazduhoplove imaju susedna Mađarska, ali i Češka, Brazil, Južnoafrička Republika.

Izraelci su stari hrvatski znalci. Nakon poslednjeg fijaska, u igru su se vratili sa starijom verzijom F-16 barak model blok 30 bez opreme koju su sami nadogradili u avion. Američki proizvođač stao je iza njihove ponude. Reč je o avionima koji su se počeli proizvoditi pre više od 30 godina i za koje prema dostupnim podacima - traže između 500 miliona do milijarde dolara. Pokazali su se u borbenim sukobima u izraelskom susedstvu. Ima ih rumunsko, portugalsko, grčko, te norveško vazduhoplovstvo.

Osim aviona, potpis na ugovor trebalo bi da jamči i obuku pilota i tehničara, logističku potporu i opremu, ali i potencijalnu vojno-ekonomsku saradnju s državom koja će se odabrati.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 77 78 79 80 81 [82]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 26 queries.