PALUBA
July 14, 2020, 12:46:43 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Bitka u moreuzu Surigao  (Read 1575 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dylan Dog
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 206


« on: July 03, 2009, 11:28:06 pm »

Tokom najvece pomorske bitke u istoriji , Leyte japanska flota je bila podeljena na nekoliko sastava .
Obradicu desavanja vezana za japansku juznu grupu kojoj su pripadale :
- udarna grupa " C " pod komandom admirala Nishimure u cijem sastavu je bilo 2 bojna broda ( Fuso i Yamashiro ) , krstarica Mogami i 4 razaraca ( Yamagumo , Mushishio , Asagumo , i Shigure ).
- drugi udarni odred pod komandom admirala Shime u cijem sastavu je bilo 3 krstarice i 8 razaraca .
Fuso :


* fuso.jpg (47.66 KB. 680x182 - viewed 52 times.)

Plan japanske juzne grupe je bio da prodju kroz moreuz Surigao izmedju ostrva Leyte i Dinagat . Uz sadejstvo sa japanskim avionima koji polecu sa filipinskih aerodroma , da se priblize na domet svojih topova americkoj zoni iskrcavanja na ostrvu Leyte , i uniste americke desantne jedinice .

Moreuz Surigao sirok 10 - 25 km , a dugacak 90 km , pruzao je Amerikancima mogucnost da japanske snage napadnu pod najpovoljnijim taktickim uslovima .

Admiral Kinkaid glavnokomandujuci 7. flote obavesten je o priblizavanju japanskih grupa pod komandom Nishimure i Shime . Poslao je flotu pod komandom admirala Olendorfa da blokira izlaz iz moreuza Surigao . Raspolagao je sa 6 bojnih brodova ( West Virginia , Maryland , Mississippi , Tenessee , California i Pennsylvania ) , 4 ( 203 mm topovi ) teske , 4  ( 152 mm topovi ) lake krstarice , 28 razaraca i 39 torpednih camaca . 5 od ovih bojnih brodova je potopljeno ili osteceno u Pearl Harbouru ( Mississippi nije ) , popravljeno , modernizovano i poslato da se osveti . Admiral Olendorf je bojne brodove raporedio na izlazu iz moreuza da voze u koloni , poprecno na pravac nailaska japanskih brodova . Krstarice je rasporedio u dve grupe ispred bojnih brodova . Razarace je poslao dublje u moreuz sa naredbom da izvrse torpedni napad cim neprijatelj bude primecen . Za torpedne camce moreuz je narocito pogodan , pa ih je Olendorf poslao duboko u moreuz , gde se mocu sakriti uz obale , a protivnik ima slabu mogucnost za manevar . Trebalo je da napadnu neprijatelja pre nego sto dodje do 7. flote .

Tokom priblizavanja udarne grupe " C " pod admiralom Nishimurom moreuzu Surigao , napali su ih americki avioni . Pogodili su bojni brod Fuso , pa je doslo do pozara koji je ugasen za 1 sat . Tesko je ostecen i 1 razarac . Drugi udarni odred admirala Shime , koji nije pretrpeo vazdusne napade , je vozio 40 - ak kilometara , ili oko 2 h iza udarne grupe " C " admirala Nishimure .

24.X '44. u 22 : 36 h jedan torpedni camac je ostvario prvi vizuelni kontakt sa grupom admirala Nishimure . Brodovi su ulazili u moreuz brzinom 20 cvorova u dvostrukoj koloni . 3,5 h su torpedni camci napadali udarnu grupu " C " , bez pogotka , zbog jake odbrane i velike daljine lansiranja . Priblizavali su se izlazu iz moreuza , a onda se dogodio najveci torpedni napad u WW2 ! Americki razaraci su lansirali oko 130 torpeda ! Razarac Yamagumo je momentalno potopljen ,a Asagumo  i Mushishio su toliko osteceni da su potonuli kasnije . Krstarica Mogami nije pogodjena torpedom . Oko 3 : 00 h oba japanska bojna broda su pogodjena torpedima . Usled pogodaka torpedima bojni brod Fuso je eksplodirao , i prepolovljen potonuo . Admiral Nishimura nastavlja proboj sa preostalim snagama .


* mapa.jpg (51.34 KB. 538x455 - viewed 44 times.)

U 3 : 16 h radari bojnog broda West Virginia otkrivaju neprijatelja na udaljenosti od 38 km . U 3 : 53 h West Virginia ispaljuje prvi plotun topova kalibra 406 mm , sa udaljenosti od 20,8 km , i pogadja Yamashiro ! California i Tenessee se prikljucuju gadjanju u 3 : 55 h . U 3: 57 h tone razarac Asagumo , neposredno posle pocetka povlacenja . Krstarica Mogami biva pogodjena sa 10 - 12 zrna kalibra 203 i 152 mm sa americkih krastarica , i pocinje povlacenje . U 4 : 20 h bojni brod Yamashiro tone izresetan pogocima , a do tada je na njega ispaljeno 285 AP granata kalibra 406 i 356 mm !

Poslednji plotun je ispalio americki bojni brod Mississippi sa svih svojih 12 topova od 356 mm na japanski bojni brod Yamashiro 25.X '44. oko 4 : 15 h . A onda je artiljerijski nacin ratovanja na moru otisao u istoriju . Nikada vise kapitalni brod nije pucao iz teskih topova na kapitalni brod !
Mississippi :


* mississippi.jpg (82.04 KB. 500x272 - viewed 46 times.)

U punom jeku bitke ulazi u moreuz Surigao drugi udarni odred admirala Shime . U napadu torpednih camaca biva pogodjene laka krastarica Abukuma . Shima naredjuje okret i povlacenje , i tom prilikom dolazi do sudara teske krstarice Nachi i krstarice Mogami , koja se povlaci . Ujutro su avioni sa americkih nosaca potopili ostecene krstarice Mogami i Abukuma, i jedan razarac Shimine grupe koji je spasavao brodolomnike . Od udarne grupe " C " jedino je preziveo razarac Shigure . Amerikancima je ostecen 1 razarac .


* warmsurigao.jpg (127.46 KB. 349x617 - viewed 43 times.)

« Last Edit: July 27, 2010, 07:25:34 pm by dexy » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 24 queries.