PALUBA
September 21, 2019, 02:32:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: KONKURS ZA UREDNIKE FORUMA
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17   Go Down
  Print  
Author Topic: Pripadnici Vojske Srbije u mirovnim misijama  (Read 52756 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 483« Reply #225 on: May 30, 2018, 08:52:08 am »

Srpski mirovnjaci u borbi protiv pirata i potez koji je mogao da započne rat u Africi
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Značajan doprinos naših vojnika u misijama širom sveta

Oficir rečnih jedinica Jevrem Radovanović i pilot Goran Topalović su oficiri koji su učestvovali u mirovnim misijama od Indijskog okeana i voda Somalije, do Obale Slonovače i Bliskog istoka. Tamo su se susretali sa piratima, pobunjenicima, regularnim vojskama, Hezbolahom i brojnim opasnostima koje ove misije sa sobom nose. Naša ekipa razgovarala je sa dvojicom pripadnika Vojske Srbije u Centru za mirovne operacije u Beogradu, jednom od samo dva u svetu koji imaju tri sertifikata UN za obuku "mirovnjaka".

Oni su nam ispričali kako se hvataju pirati, kako se jedan od njih našao između dve neprijateljske strane u Obali Slonovače, zatim o razgovoru sa Libancima koji su otkrili da oni i Srbi, imaju zajedničkog neprijatelja, i kako su Španci reagovali kada su im srpski vojnici, u šali, saopštili da će pucati za Božić.


* kk Jevrem Radovanovic.jpg (1653.92 KB. 2736x1824 - viewed 107 times.)


Kapetan korvete Jevrem Radovanović trenutno radi u Odeljenju za obuku Centra za mirovne operacije pri Vojsci Srbije kao referent za pripremu i realizaciju kurseva i seminara.

- Dobio sam priliku da radim ono za šta sam se školovao, za četiri i po meseca oplovio sam 24 hiljade nautičkih milja, što je impresivno za svakog pomorca. Ljubav prema pozivu me je motivisala da se prijavim – kaže nam naš sagovornik. Radovanović je bio stacioniran na brodu holandske Kraljevske mornarice HNLMS "Johan De Vit" koji je bio komandni brod misije "Atalanta".

- Iako postoji više brodova, upravo sa ovog se vršilo komandovanje čitavom operacijom. U toku misije, boravio sam u šest država, a uglavnom sam plovio Indijskim okeanom – kaže Radovanović, prisećajući se svog prvog odlaska kada se ukrcao na Kritu, preplovio Suecki kanal, a zatim u Džibutiju, primio dužnost. Radovanović priča da je tada bio uzbuđen, veoma motivisan i što je najvažnije, dobro pripremljen.

Mandat misije "Atalanta" je zaštita brodova koji prevoze humanitarnu pomoć, najčešće hranu, u luke u Somaliji. Drugi zadatak je bilo sprečavanje napada pirata na brodove i treći zadatak posmatranje ilegalnih ribarskih aktivnosti, a kasnije je dodat i zadatak da se pruža podrška drugim EU misijama i međunarodnim organizacijama radi ojačavanja i izgradnje pomorskih bezbednosnih snaga.

- Tokom mog mandata imali smo prijavljena četiri napada pirata. Intervenisao je i brod na kome sam bio, dva i po dana smo bili u poteri za piratima. Na kraju ih je uhvatio australijski brod koji je bio brži – kaže Radovanović.Prelazak ekvatora prvi put i neobična pomorska tradicija

Radovanovic nam je ispričao i jednu od najvećih anegdota iz svoje misije. Naime, pomorci imaju običaj, pri prelasku ekvatora koji je izuzetno neobičan i interesantan. Oni koji prvi put prelaze ekvator naterani su da ispunjavaju čitav niz neprijatnih i bizarnih zadaka, kako bi zaslužili dozvolu od Neptuna da isti pređu.

- To je jedan običaj među pomorcima. Nije prijatan osećaj, ali je nešto što se svakako pamti čitav život. Toj pomorskoj tradiciji bili su izloženi i komandant broda i njegov zamenik, i još oko trista drugih oficira koji su plovili – kaže Radovanović. Naš sagovornik kaže da je tokom misije bilo i lepih i teških trenutaka, ali da je to jedno neverovatno iskustvo koje se ne može steći ni na koji drugi način.

Borba protiv pirata

Radovanović priča i o prijemu vojnog vrha Somalije na brodu, a na kojem je služio, a posebno se osvrnuo na borbu protiv pirata. On nam je objasnio da je taj vid kriminala u velikoj meri suzbijen.

- Borba protiv pirata u velikoj meri zavisi od obaveštajnog rada. Ne možete eliminisati piratstvo u potpunosti. Somalija ima jednu od najdužih obala u Africi. Pirati pod okriljem noći izađu na okean i nije ih moguće uvek primetiti, niti pokriti toliki prostor, pa ih fizički sprečiti – kaže Radovanović.Radovanović kaže da brodovi kao zaštitu od pirata koriste privatno obezbeđenje, ograde, vodene topove ili ih čak vojska matičnih zemalja štiti.

- Međutim, oni koji se bave piratstvom su uglavnom najsiromašniji sloj stanovništva, a pravi kriminalci su zapravo, njihovi nalogodavci – zaključuje Jovanović.

Jedan pokret rukom umalo napravio rat

Potpukovnik Goran Toplaović služio je u Obali Slonovače kao vojni posmatrač. Radio je na terenu, nenaoružan, prikupljajući informacije od značaja za realizaciju zadataka misije i živeo među lokalnim stanovništvom. On obezbeđuje poštovanje mirovnog sporazuma jer da bi misija uopšte bila uspostavljena, mora postojati mirovni sporazum koji je potpisan kao posledica rešavanja oružanog sukoba.

- Kada se nađete u jednoj drugoj sredini, ona vas menja i vrši uticaj na vas. Vrlo često vi niste ni svesni te promene i ne možete sami da je registrujete. Da li će nam to biti najlepše ili najgore mesto, to je samo stvar naše percepcije i samo od nas zavisi – priča Topalović.


* ppuk Goran Topalovic.jpg (1842.17 KB. 2736x1824 - viewed 36 times.)


Topalović nam je ispričao kako je imao ozbiljan bezbednosni problem, nastao samo zbog jednog pokreta rukom. To je bilo dovoljno da se nađe između dve vatre. Tako je dospeo na nišan dveju sukobljenih strana, na mostu koji je razdvajao vladine snage i pobunjenike u Obali Slonovače.Misija u Libanu

Misija u Libanu ove godine obeležava 40 godina. Ustanovljena je još 1978. Vojska Srbije je započela učešće u toj misiji sa štabnim oficirima još 2010. Topalović je bio 2012.  kao stariji nacionalni predstavnik.

- Imao sam tu čast da sam odlukom nadležnih organa namenski poslat tamo kako bih prihvatio prvu jedinicu vojske Srbije koja će se angažovati van naših granica nakon formiranja nove države. Mi smo imali jedan prekid misija tokom 90ih, onda smo počeli lagano sa individualnim angažovanjem od 2002. godine da bi se tek 2012. stekli uslovi da angažujemo jedinicu. Ja sam, pored tog što sam bio štabni oficir zadužen za obuku u sektoru Istok (u komandi sektora) i stariji nacionalni predstavnik koji je imao za zadatak da izvrši prihvat jedinice i glavne opreme. To je u to vreme bio veliki izazov, nešto što je trebalo uraditi na političkom nivou i ugovoriti memorandum sa Ujedinjenim nacijama, sa Kraljevinom Španijom, i sve to operacionalizovati. To znači izvršiti transport, transfer kamiona, džipova, naoružanja, iz Srbije prugom, morem, prihvatiti to u Bejrutu. Tamo imate 5 različitih slojeva službi koje brinu o bezbednosti luke. Jedna je zadružena za carinu, jedna za obezbeđenje, prihvat brodova itd. Onda izvesti taj konvoj od Bejruta do juga Libana, taj konvoj je bio negde 33 vozila, i onda stići u sektor Istok. To je za mene i dalje jedno od naupečatljivijih iskustava, biti u jednoj takvoj situaciji je velika odgovornost, ali i veliki osećaj zadovoljstva kad se nešto tako veliko uspešno uradi - kaže Toplaović.

Potpukovnik nam otkriva i sa kakvim se sve opasnostima suočavao:

- Bilo ih je dosta. Jedna od najozbiljnijih jeste ubistvo šefa državne bezbednosti u to vreme. Desilo se u samom Bejrutu, što je izazvalo probleme i na jugu Libana, i to se prenelo... Takođe, imali smo par puta situaciju da su pripadnici Hezbolaha raketama gađali na Izrael. Izrael je uzvraćao, tako da je dosta bilo tih incidenata sa kojima ljudi tamo žive već generacijama, a to su sve stvari koje su nove za nas i onda mi to drugačije percipiramo od njih.

Libanci i Srbi prijatelji

Toplaović je podelio sa nama priču koju je čuo od lokalaca, a koja ga je fascinirala, gde su mu rekli da su Srbi i Libanci prijatelji.Pucanje za Božić

Jedinica Vojske Srbije kao i štabni oficiri bili su vezani za španski kontigent, ali u svakodnevnoj komunikaciji sa mnogo drugih, preko 38 nacija koje su učestvovale u mirovnoj misiji, samo u Libanu.

- Imali smo odlične odnose sa svima njima, sa Špancima imamo dosta toga zajedničkog, posebno taj južnjački temperament - kaže Topalović, a onda nam je ispričao i kako su se pripadnici naše vojske našalili sa Špancima, najavljujući im da će pucati za Božić.Topalović sa pripadnicima Hezbolaha

Topalović nam je pričao i o susretu sa pripadnicima zvaničnih vlasti u Libanu, ali i sa pripadnicima Hezbolaha, među kojima ima i pravoslavaca, kao i Druza, ali i drugih pripadnika različitih religija. Prema njegovim rečima, Srbi su uvek i svugde dobro prihvaćeni, zbog svoje empatije i pristupa ljudima.

- Španci imaju taj kolonijalni stav. Oni prilaze noseći naočare na licu, puška je u rukama i drži se ispred. Mi, Srbi, imamo drugačiji pristup. Prilazimo prijateljski sa poštovanjem, skinemo naočare, puška je okačena o rame i na leđima. Zato nas svi cene i poštuju - kaže Jovanović.

Naučite da cenite ono što imate

Na naše pitanje šta ga je motivisalo da ode u mirovnu misiju, Topalović kaže:

- Motiviše me da upoznajem druge kulture. Neka mistika ima tamo. Upoznavanje različitih običaja otvara nam vidike, mi svi živimo u jednoj državi, imamo jednu vojsku. Kada odete u mirovnu misiju imate priliku da se uporedite, da uporedite vašu vojsku sa drugom vojskom ali i da uporedite vašu državu sa drugom državom. Onda naučite da cenite šta su vaše generacije ostavile vama, ali i pokupite korisno od drugih što možete da primenite u svom kontekstu. Topalović zaključuje da se u drugoj, dalekoj sredini nauči kako razumeti nečije shvatanje vremena.

- Shvatite da neke nacije razmišljaju vekovima, neke u decenijama, neke od danas do večeras. Kad naučite da shvatate kako ljudi prilaze rešavanju nekog problema, onda shvatite da se u stvari većina konflikata zasniva, upravo, na različitim percepcijama - zaključio je Topalović.

Izvor: www.srbijadanas.com

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 483« Reply #226 on: June 07, 2018, 06:43:53 pm »

У операцији ЕУ „Аталанта” шест припадника Војске Србије
Аутор: Л.Л. четвртак, 07.06.2018.

Крајем године у операцију ЕУ у Сомалији биће упућен аутономни тим ВС за заштиту бродова

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић разговарао је у касарни „Бањица 2“ у Београду са замеником команданта Војне операције поморских снага Европске уније у Сомалији "Аталанта" контраадмиралом Алфонсом Перезом де Нанкларесом, саопштила је Војска Србије.  Генерал Диковић и адмирал Шпанске ратне морнарице разговарали су о досадашњем учешћу припадника Војске Србије у "Аталанти" и плановима за даље ангажовање у овој операцији. Истичући да је Војска Србије, у складу са спољнополитичким опредељењем наше земље за допринос заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, посвећена учешћу у војним операцијама ЕУ, генерал Диковић је обавестио адмирала Нанклареса да ћемо наставити са ангажовањем штабних официра и подофицира у "Аталанти" и подсетио да ће крајем године у операцију бити упућен следећи, шести по реду, аутономни тим ВС за заштиту бродова.

Тренутно је у операцији "Аталанта" ангажовано шест припадника Војске Србије — четири официра и један подофицир у Оперативној команди у Нортвуду и штабни официр у команди снага на италијанском броду "Карло Марготини" у Индијском океану. Војска Србије је у овој операцији ангажована од 22. октобра 2011. године, када су два наша официра упућена на брод француске морнарице. Осим штабних официра и подофицира, Војска Србије је у "Аталанти" до сада ангажовала и пет аутономних тимова за заштиту бродова, са мандатом заштите бродова који превозе хуманитарну помоћ Светског програма за храну у Аденском заливу и Индијском океану. До сада је у операцији "Аталанта" ангажовано 95 припадника Војске Србије, наводи се у саопштењу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 483« Reply #227 on: June 10, 2018, 08:06:50 am »

Смена мировњака Војске Србије у Либану
Аутор: Л.Л.петак, 08.06.2018.

На нишки аеродром „Константин Велики” јуче су слетели припадници контигента Војске Србије који су у претходних шест месеци били ангажовани у саставу Привремених снага Уједињених нација у Либану (UNIFIL), саопштила је Војска Србије. Истим авионом кренуо је нови контигент Војске Србије, састављен од старешина и војника пешадијске чете, штабних официра и припадника елемента за националну подршку.


* Mirovnjaci-1 (1).jpg (20.86 KB. 672x447 - viewed 34 times.)


Са нишког аеродрома у Либан одлетело 129 официра, подофицира и војника из састава пешадијске чете Четврте бригаде копнене војске, штабних официра и елемената националне подршке, док ће вод за заштиту снага на пут кренути 27. јуна ове године. Пешадијска чета, којом ће наредних шест месеци командовати мајор Бојан Стојановић, извршаваће задатке као самостална јединица у саставу шпанског контигента, док ће вод за заштиту снага, предвођен капетаном Ненадом Динићем, бити ангажован у оквиру италијанског контигента.


* Mirovnjaci-3.jpg (39.51 KB. 672x448 - viewed 33 times.)


Привремене снаге Уједињених нација у Либану (UNIFIL) успостављене су Резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација од 19. марта 1978. године. Припадници Војске Србије отпочели су учешће у овој мисији 21. децембра 2010. године, а тренутно је, у оквиру једне ротације, у мисији ангажовано 177 припадника Војске Србије.

Izvor: www.politika.rs

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 870


« Reply #228 on: November 27, 2018, 06:40:22 pm »

Испраћај тима за заштиту бродова у операцији поморских снага "Аталанта"

Свечани испраћај за 12 припадника Војске Србије који ће се у наредним данима придружити међународним снагама у војној операцији поморских снага Европске уније у Сомалији – Аталанта приређен је данас у касарни „Бањица 2“ у Београду.

Пожелевши срећан пут нашим мировњацима, заменик начелникa Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић рекао је да aнгажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама, Република Србија већ дуги низ година показује да је спремна да пружи пун допринос миру и безбедности и на тај начин настави дугу традицију учешћа у мултинационалним операцијама УН, започету 1956. године.

Према речима команданта Батаљона војне полиције специјалне намене „Кобре“ потпуковникa Горанa Цолићa припремe су реализоване у земљи и иностранству, у Команди мисије у Лондону и у Грчкој на Криту.

– Батаљону ”Кобре” указана је изузетна част да по други пут упућује припаднике јединице у мисију за заштиту бродова – рекао је на свечаности потпуковник Цолић нагласивши да је поносан на припаднике своје јединице који ће још једном имати прилику да презентују не само јединицу, већ и Војску Србије.

На данашњој свечаности, генерал-мајор Петар Цветковић уручио је државну заставу Републике Србије вођи нашег тима, капетану Вукашину Мијаиловићу који је том приликом изразио уверење да ће аутономни тим часно носити заставу Републике Србије и достојно представљати Војску Србије и све задатке успешно обављати током наредна четири месеца.


* Image00001.jpg (835.23 KB. 1626x1080 - viewed 25 times.)


Ово је шести аутономни тим за заштиту бродова који Војска Србије упућује у мисију Европске уније за решавање кризе у Сомалији, коју карактеришу унутрашње политичке поделе и ескалације насиља, као и честе талачке кризе због деловања пирата. Припадници Војске Србије ће у мисији Аталанта бити ангажовани као аутономни тим за заштиту бродова на броду ”Пeтра II”, у циљу заштите овог брода Светског програма за храну у зони операције.


* Image00002.jpg (1156.72 KB. 1626x1080 - viewed 41 times.)


* Image00003.jpg (1186.12 KB. 1626x1080 - viewed 31 times.)


Свечаном испраћају, уз чланове породица и пријатеље мировњака, присуствовали су и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић, помоћник за операције Здружене оперативне команде пуковник Жељко Трамошљика и начелник Центра за мировне операције пуковник др Миливоје Пајовић.

Ива Костовић Николиш, МЦ Одбрана
Tekst: http://www.vs.rs/    Fotografije su moje

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 483« Reply #229 on: December 08, 2018, 06:15:28 am »

И цивили иду у мировне мисије
Аутор: М.Г. петак, 07.12.2018.

Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић уручио је полазницима курса за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама уверења о успешно завршеном курсу, саопштено је из овог министарства.

Курс су похађали  представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници МУП-а, Министарства за европске интеграције, Министарства спољних послова, Министарства за државну управу и локалну самоуправу и других институција. Теоријски део курса одржан је у Центру за мировне операције у Београду, уз предавања домаћих и страних инструктора из Центра за превенцију конфликта у Бечу, Европске службе за спољне послове и Центра за међународне мировне операције из Берлина.

Део практичне обуке одржан је у Краљеву, где су полазници прошли обуку на возилима Војске Србије у условима теренске вожње, са инструкторима из батаљона за обуку саобраћајне службе. Обука је одржана и у бази „Југ” где је, у Центру за обуку јединица за мултинационалне операције, одржан низ приказа и симулација различитих ситуација које полазнике курса могу да задесе на терену. У извођењу обуке учествовали су и предавачи са Универзитета Санта Ана из Италије и Центра за међународне мировне операције из Берлина. Извођење курса је подржано од Центра за међународне и безбедносне послове (ISAC фонда).

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 483« Reply #230 on: April 17, 2019, 07:20:22 am »

Захваљујући угледу мировњаци ВС имају свуда приступ
Аутор: М.Г.уторак, 16.04.2019.

Зато српска војска сме да улази у најтврдокорнија Хамасова села и зато сви функционери у Централноафричкој Републици инсистирају да се лече баш у болници коју води ВС, каже Александар Вулин

Учешће у мировним операцијама један је од најзначајнијих елеманата и најзначајнијих мисија које има Војска Србије и веома смо поносни што можемо да пружимо стабилност и безбедност другим народима и другим људима, посебно што имамо искуство када су други помагали нама, рекао је министар одбране Александар Вулин отварајући 7. годишњи састанак Европске асоцијације центара за обуку за мировне операције у Београду. Решени смо и посвећени, додао је министар одбране, и сматрамо да је учешће наше земље кроз Уједињене нације, као за нас најзначајнијег елемента глобалне безбедности, оно што је кључно у политичком смислу. Према његовим речима, које преноси Министарство одбране, Војска Србије и држава Србија не одлазе у мировне мисије само да би постигли глобалну видљивост.

- То је у овом модерном свету веома важно, али за нас, постоји мотив много значајнији од тога – а то је прилика да помогнемо људским бићима која пате. Када погледате где је то распоређена Војска Србије, онда знате да то што сам рекао није никакав политички манифест, већ проста чињеница. Ми смо у Малију, Централноафричкој Републици, Либану, Конгу, ми смо на многим местима где много већи и моћнији од нас немају велику потребу да буду. Ми смо тамо својим избором и својом вољом – нагласио је министар Вулин додајући да је поносан што су наши мировњаци свуда добро прихваћени, да се њима добро говори и да локално становништво има поверење баш у њих. Министар одбране је истакао да је један о разлога за то јер су они врхунски професионалци и што се за учешће у мисијама бирају најбољи, али други разлог је зато што ми знамо шта је људска несрећа, јер то знамо на свом примеру и зато што не желимо да се то икада икоме понови.

- Зато нас поштују и када прођемо кроз зараћене стране, зато српска војска сме да улази у најтврдокорнија Хамасова села где нико други не сме да уђе и зато сви међународни чиниоци и сви функционери у Централноафричкој Републици инсистирају да се лече баш у болници коју води Војска Србије – зато што ми разумемо људску патњу – поручио је министар Вулин. Говорећи о значају скупа, директор Центра за интеркултурну комуникацију и медијацију „Конфлакс” Иван Мркић у свом обраћању подсетио је да је више него икада на светском нивоу изражена потреба за блиском и ефикасном сарадњом и координацијом међу земљама чланицама Уједињених нација и регионалним организацијама.

На отварању супа окупљенима су се обратили и начелник Центра за мировне операције Војске Србије пуковник Миливоје Пајовић као и представници Уједињених нација и међународних организација, а скупу су присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије. Овогодишњи састанак окупио је више од 130 учесника, међу којима и представнике 70 институција из земље и иностранства које се баве обуком за учешће у мировним операцијама.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 497


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #231 on: April 17, 2019, 04:39:53 pm »

Sokolovi srpske vojske, ne štedeći sebe i svoje porodice pomažu u održavanju Svetskog mira dok je njihova zemlja pod okupacijom. Malo apsurdno, ali jako plemenito i humano od naših moaka koji pokazuju na prvom mestu profesionalizam.

Ono što meni lično smeta je što naši pripadnici ne idu pod zastavom i obeležjima UN-a. Plavo bere, plavi šlem, mislim da je to prava boja za srpske vojnike u mirovnim misijama.
Ovde se pominju da EU vodi računa o Somaliji, a ne UN? Pominju se, ne precizno koje, međunarodne organizacije. Po meni je to nedefinisano, i tu nisu čista posla, čim se ne navodi ime tih organizacija.

Sve u svemu, bolje je izaći i pokazati koliko su naši momci spremni na SVE, a i željni, da budu u službi dobra i mira.
Imao sam i ja nekih ponuda. Zadnju ponudu sam imao pre 5-6 godina da idem za podsaharsku Afriku, ali u tom trenutku nisam bio spreman a i gradivo sam dobrano zaboravio (mada bi sa gradivom lako izašao na kraj).
Lično, ne znam kako bih podneo ako bi naređenja dobijao na nematernjem jeziku. Mnogima je to jednostavno, ali meni nije.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 870


« Reply #232 on: April 22, 2019, 08:38:01 pm »

Quote
Lično, ne znam kako bih podneo ako bi naređenja dobijao na nematernjem jeziku. Mnogima je to jednostavno, ali meni nije.

Ако се упућује јединица, на пример вод, онда командир вода командује војницима на српском језику. Командир опет прима команду на енглеском ако је чета у чијем је саставу мултинационална. Једноставно, мора бити неки заједнички језик споразумевања. За сада је то енглески.  И тај командир вода га мора разумети јако добро, да не би било забуне. Наши припадници углавном сви солидно говоре енглески или га барем разумеју. По причању колега који су били припадници јединица из неких земаља јако слабо говоре енглески, чак и официри тако да је мука жива у споразумевању.

Како год то неки овде тумачили ја сматрам да је јако добро што се наши припадници упућују у разне мисије у иностранство. Прво, стиче се неко искуство, које је делимично и борбено или блиско томе. Војска која не ратује, сутра кад затреба неће добро реаговати, барем у првим данима док не стекне искуство. Овако, са неким искуством припадника Војске то ће бити лакше. Друго, видиш друге и можеш да се упоредиш са њима и сазнаш квалитет своје обучености а и друге елементе (организација, логистика и сл.). Такође, у могућности су и да од њих "покупиш" добре и корисне ствари и да научиш као да избегнеш оне лоше.

У сваком случају војска не служи за параде и изливе патриотизма већ да следи државну политику. Ако је та политика одлучила да се одлази у мисије у иностранство онда то војска има да следи и да се постара да се то спроведе на најбољи начин. Личне емоције појединаца нису важне. Коме се не свиђа увек може да оде и бави се нечим другим.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 497


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #233 on: April 23, 2019, 11:28:08 am »

Da, tako je. Hvala na pojašnjenju.
Nije lako K-dirima. Smiley
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 199« Reply #234 on: April 24, 2019, 04:16:05 pm »

Како год то неки овде тумачили ја сматрам да је јако добро што се наши припадници упућују у разне мисије у иностранство. Прво, стиче се неко искуство, које је делимично и борбено или блиско томе. Војска која не ратује, сутра кад затреба неће добро реаговати, барем у првим данима док не стекне искуство. Овако, са неким искуством припадника Војске то ће бити лакше. Друго, видиш друге и можеш да се упоредиш са њима и сазнаш квалитет своје обучености а и друге елементе (организација, логистика и сл.). Такође, у могућности су и да од њих "покупиш" добре и корисне ствари и да научиш као да избегнеш оне лоше.

У сваком случају војска не служи за параде и изливе патриотизма већ да следи државну политику. Ако је та политика одлучила да се одлази у мисије у иностранство онда то војска има да следи и да се постара да се то спроведе на најбољи начин. Личне емоције појединаца нису важне. Коме се не свиђа увек може да оде и бави се нечим другим.

Odlično napisano, posebno prvi pasus. I u Hrvatskoj su mnogi protiv misija. Slažem se da vojnike ne treba previše izlagati rizicima i slati ih u borbene misije i misije gdje je velika vjerojatnost stradanja, kao i da ne treba trošiti previše novca na misije, ako na domaćem terenu imaš problema i vojsci nedostaje puno toga. Ali, sudjelovanjem u misjima vojnici se dovode u situacije bliske borbenima i stječu iskustvo, upoznaju se sa drugima (boljima i lošijima), gledaju kako oni rade, kako su ustrojeni, organizirani, obučeni i opremljeni, kako vježbaju, koje taktike, tehnike i procedure koriste. U prilici su vidjeti gdje smo u odnosu na njih pa i učiti od njih (uključujući i učenje na greškama, bolje tuđim nego svojim). Pa kad tome dodamo da vojnici za odlazak u misije prolaze dodatnu, pojačanu obuku, obnavljaju i usavršavaju postojeća i usvajaju nova znanja i vještine, da u misijima nerijetko češće vježbaju i češće imaju bojeva gađanja (primjerice hrvatska bitnica SVLR 122 mm u Poljskoj), onda mislim da sudjelovanje u misijama podiže razinu spremnosti pojedinaca i postrojbi upućenih u misiju, a time i spremnost postrojbi kojima pripadaju i čitavih oružanih snaga.

Postrojbe upućene u misije se obično dodatno i bolje opremaju, pa se nabavlja oprema koja se može koristiti i na domaćem terenu (vozila, komunikacijski uređaji, osobno naoružanje, odore, logistička i inženjerijska oprema itd.), prilika je pokazati svijetu proizvode vlastite vojne industrije, a nije zanemariva ni financijska strana priče za pripadnike upućene u misije.

E sad, gdje, u koju i kakvu misiju poslati pripadnike, pod čijim vodstvom (UN / NATO / EU), pod kojom vodećom nacijom i za koji / čiji interes, to spada u politiku i o tome ne bih.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 483« Reply #235 on: May 21, 2019, 07:43:51 am »

Испраћај мировњака у Централноафричку Републику
Аутор: М.Г.понедељак, 20.05.2019.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су свечаном испраћају деветог контингента Војске Србије у мисију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA), у касарни „Бањица 2” у Београду.

У Централноафричку Републику упућује се 72 припадника Министарства одбране и Војске Србије који ће наредних шест месеци у саставу лаке пољске болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у операцији MINUSCA. Министар одбране је предао заставу Србије команданту 9. ротације српског контингента, пуковнику Игору Авдићу, саопштило је Министарство одбране. Србија тренутно учествује у девет мултинационалних операције УН и ЕУ, а на тим задацима је ангажовано 288 мировњака.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 766« Reply #236 on: June 05, 2019, 10:48:37 am »


Ispraćaj kontingenta VS u misiju UN u LibanuSto trideset pripadnika pešadijske čete iz sastava Druge brigade kopnene vojske, 33 lica iz voda za zaštitu snaga iz jedinica Komande za obuku i 12 štabnih oficira i članova elementa za nacionalnu podršku narednih šest meseci biće angažovani u misiji očuvanja mira u Libanu.


* 2.jpg (591.36 KB. 2016x1134 - viewed 9 times.)* 4.jpg (620.59 KB. 2016x1134 - viewed 7 times.)


Obraćajući se prisutnima na svečanom ispraćaju u Domu Vojske Srbije u Kraljevu, general Mojsilović je istakao da je uveren da će pripadnici ovog kontingenta uspešno realizovati sve zadatke u zoni operacije i dostojno predstavljati Republiku Srbiju i njenu vojsku, imajući u vidu rezultate koje su postigli na obuci i tokom priprema za misiju.

Načelnik Generalštaba je uručio državne zastave komandiru pešadijske čete majoru Igoru Kočoviću i komandiru voda za zaštitu snaga kapetanu Tihomiru Lužaninu. Zahvaljujući na ukazanoj časti, major Kočović i kapetan Lužanin su, u ime pripadnika kontingenta, istakli da će zastavu časno nositi, ponosni jer predstavljaju Vojsku Srbije.


* 6.jpg (560.64 KB. 2016x1134 - viewed 9 times.)* 7.jpg (695.53 KB. 2350x1032 - viewed 8 times.)


Današnjem ispraćaju su prisustvovali komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, zamenik komandanta Združene operativne komande general-major Ilija Todorov, zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, komandant Druge brigade kopnene vojske brigadni general Željko Kuzmanović, predstavnici MUP-a, lokalnih samouprava i verskih zajednica, članovi porodica pripadnika pešadijske čete i voda za zaštitu snaga i brojni gosti.

U devet mirovnih operacija širom sveta trenutno su angažovana 282 pripadnika Vojske Srbije.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 766« Reply #237 on: June 18, 2019, 10:12:24 am »


Smena srpskog kontingenta angažovanog u multinacionalnoj operaciji u Libanu


Na niškom aerodromu „Konstantin Veliki“ izvršena je smena kontingenta Vojske Srbije angažovanog u okviru multinacionalne oprecije UNIFIL u Libanu.

Put Libana ispraćena je nova rotacija srpskih mirovnjaka, koju čine pešadijska četa, štabni oficiri i pripadnici elementa nacionalne podrške, koji će biti angažovani u sastavu multinacionalne operacije Ujedinjenih nacija u ovoj zemlji. U narednih šest meseci, pešadijskom četom iz sastava Druge brigade Kopnene vojske komandovaće major Igor Kočović.* jak_5256_1560757577.jpg (655.92 KB. 2048x1363 - viewed 11 times.)Istim avionom u Srbiju je doputovala prethodna rotacija pešadijske čete iz sastava Prve brigade Kopnene vojske, koju je predvodio major Ninoslav Đuđić.

Smeni kontingenta Vojske Srbije na aerodromu „Konstantin Veliki“ prisustvovali su načelnik štaba Komande Kopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika, komandant Prve brigade brigadni general Zoran Nasković, komandant Druge brigade brigadni general Željko Kuzmanović i potpukovnik Emil Kirkov iz Centra za multinacionalne operacije.

Po povratku u Republiku Srbiju, komandir pešadijske čete major Đuđić istakao je da je jedinica kojom je komandovao proteklih šest meseci uspešno realizovala sve postavljene zadatke u skladu sa mandatom misije UNIFIL.

– Aktivnosti pešadijske čete Vojske Srbije realizovane su u potpunosti sa planovima i naređenjima komande španskog bataljona, Komande sektora Istok, kao i tehničkog sporazuma sa Kraljevinom Španijom – naglasio je major Đuđić dodajući i da je odnos sa lokalnim stanovništvom i ostalim nacijama u okviru misije bio na visokom nivou, profesionalan i uz obostrano uvažavanje.* jak_5221_1560757576.jpg (747.39 KB. 2048x1363 - viewed 9 times.)Pešadijska četa izvršava zadatke kao samostalna jedinica u sastavu španskog bataljona u multinacionalnoj brigadi sektora„Istok“, dok će vod za zaštitu snaga koji se angažuje u okviru italijanskog kontingenta u sektoru „Zapad“ biti upućen kasnije u toku meseca.

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) uspostavljene su Rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija od 19. marta 1978. godine. Pripadnici Vojske Srbije otpočeli su učešće u ovoj misiji 21. decembra 2010. godine.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 766« Reply #238 on: June 25, 2019, 02:21:08 pm »


Kurs za obuku civila za učešće u mirovnim operacijama


U Centru za obuku jedinica za multinacionalne operacije Kopnene vojske u bazi „Jug“ počeo je dvonedeljni kurs za obuku civila za učešće u mirovnim operacijama, s ciljem uspostavljanja nacionalnih kapaciteta za učešće civilnih struktura Republike Srbije u mirovnim misijama Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju.* Kurs_1.jpg (546.53 KB. 1920x900 - viewed 10 times.)Kurs je otvorio državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, uz prisustvo v.d. komesara Komesarijata za izbeglice i migracije Vladimira Cucića, direktora Kancelarije za Evropske integracije i upravljanje projektima Sektora za politiku odbrane Ministarstva odbrane pukovnika dr Katarine Štrbac i komandanta Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnika Branislava Stevanovića.

Instruktori iz Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije Kopnene vojske u toku obuke će polaznicima približiti uslove multinacionalnog okruženja u kome se realizuju mirovne operacije i naučiti ih kako da se suoče sa izazovima i da sačuvaju svoje živote u zoni operacije.

Kurs pohađa 21 polaznik iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

izvor

Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 497


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #239 on: July 03, 2019, 01:19:56 pm »

Како год то неки овде тумачили ја сматрам да је јако добро што се наши припадници упућују у разне мисије у иностранство. Прво, стиче се неко искуство, које је делимично и борбено или блиско томе. Војска која не ратује, сутра кад затреба неће добро реаговати, барем у првим данима док не стекне искуство. Овако, са неким искуством припадника Војске то ће бити лакше. Друго, видиш друге и можеш да се упоредиш са њима и сазнаш квалитет своје обучености а и друге елементе (организација, логистика и сл.). Такође, у могућности су и да од њих "покупиш" добре и корисне ствари и да научиш као да избегнеш оне лоше.

У сваком случају војска не служи за параде и изливе патриотизма већ да следи државну политику. Ако је та политика одлучила да се одлази у мисије у иностранство онда то војска има да следи и да се постара да се то спроведе на најбољи начин. Личне емоције појединаца нису важне. Коме се не свиђа увек може да оде и бави се нечим другим.

Odlično napisano, posebno prvi pasus. I u Hrvatskoj su mnogi protiv misija. Slažem se da vojnike ne treba previše izlagati rizicima i slati ih u borbene misije i misije gdje je velika vjerojatnost stradanja, kao i da ne treba trošiti previše novca na misije, ako na domaćem terenu imaš problema i vojsci nedostaje puno toga. Ali, sudjelovanjem u misjima vojnici se dovode u situacije bliske borbenima i stječu iskustvo, upoznaju se sa drugima (boljima i lošijima), gledaju kako oni rade, kako su ustrojeni, organizirani, obučeni i opremljeni, kako vježbaju, koje taktike, tehnike i procedure koriste. U prilici su vidjeti gdje smo u odnosu na njih pa i učiti od njih (uključujući i učenje na greškama, bolje tuđim nego svojim). Pa kad tome dodamo da vojnici za odlazak u misije prolaze dodatnu, pojačanu obuku, obnavljaju i usavršavaju postojeća i usvajaju nova znanja i vještine, da u misijima nerijetko češće vježbaju i češće imaju bojeva gađanja (primjerice hrvatska bitnica SVLR 122 mm u Poljskoj), onda mislim da sudjelovanje u misijama podiže razinu spremnosti pojedinaca i postrojbi upućenih u misiju, a time i spremnost postrojbi kojima pripadaju i čitavih oružanih snaga.

Postrojbe upućene u misije se obično dodatno i bolje opremaju, pa se nabavlja oprema koja se može koristiti i na domaćem terenu (vozila, komunikacijski uređaji, osobno naoružanje, odore, logistička i inženjerijska oprema itd.), prilika je pokazati svijetu proizvode vlastite vojne industrije, a nije zanemariva ni financijska strana priče za pripadnike upućene u misije.

E sad, gdje, u koju i kakvu misiju poslati pripadnike, pod čijim vodstvom (UN / NATO / EU), pod kojom vodećom nacijom i za koji / čiji interes, to spada u politiku i o tome ne bih.
Leute, tako je u gotovo svim vojskama nastalih iz Jugoslavije.
Premda sam nepopravljivi idealista, ponekad i praktični utopista, ipak ću napisati sledeće, što će izgledati više kao lokal globalistički istup.
Iz kog razloga države koje se graniče na Balkanu nemaju nešto poput Nato-vog Parterstva za mir. Bilo bi lakše, da pored mog voda ide vod vojnika koji je iz zemlje sa kim se graničimo, nego da mi dođe Amer ili Rus, i da mogu da ga nađem odakle je samo preko Google Earth-a ili Maps-a.
Sama činjenica da je Paluba opstala i u ovim teškim vremenima Interneta, mi mnogo govori. Ej bre ljudi, mi živimo ovde zajedno, pustite više istoriju, šta je bilo pre gotovo 30 godina ili za vreme WW II. Bilo je šta je bilo, ne ponovilo se, valjda nam je to dovoljno za nauk.
Znam jako dobro da civil i čovek u uniformi ne mogu da misle isto. Granice u vojnom smislu na Balkanu ne bi smele da postoje, eliti i generalima je dobro, a vojnik je sam izabrao/hteo konflikt kao posao, ali da ne može birati saveznika. Srbija je gotovo u tajnosti, bez javne debate, potpisala Status of Forces Agreement (SOFA) što daje imunitet stranoj, vanbalkanskoj, vojsci da može da radi šta god hoće u Srbiji i ne odgovara za isto.
Srbija ima predratne uslove u Kopnenoj zoni bezbednosti, gde su pripadnici VS stalno na zadatku.
Hrvati i Srbi, su bili na braniku Evrope od Turaka, i tu smo ih zaustvaili, i oterali. To je demonstracija uvežbanosti i zajedničkog delovanja.
I može se slobodno reći da su Srbi i Hrvati su bili u savezu i 1918. da bi srušili Austrougrasku monarhiju. I uspeli smo da im slomimo debeo vrat, pre 101 godinu, a sve je slično i danas, ako ne i gore.
Sve u svemu, i sada nam je neophodno zajedničko delovanje, za početak, zajedničke mirovne misije.
Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.22 seconds with 26 queries.