PALUBA
January 16, 2021, 01:17:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 [50]   Go Down
  Print  
Author Topic: Вести из Русије  (Read 64405 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #735 on: December 31, 2020, 04:24:48 pm »

Slučaj "Navaljni" i ruske službe - da li su dovoljno uspešne?
IZVOR: DEUTSCHE WELLE ČETVRTAK, 31.12.2020.

Slučaj trovanja Alekseja Navaljnog pokazuje koliko su trapavo odigrale ruske tajne službe.

No one su garant vlasti Vladimira Putina i on njima, ukupno uzev, može biti izuzetno zadovoljan, kažu stručnjaci. Za Vladimira Putina "slučaj Navaljni" uopšte ne postoji. Javno mu čak ne izgovara ni ime nego govori o "pacijentu iz berlinske klinike". No Ruse očito zanima šta se desilo sa opozicionim s opozicionim političarem koji je krajem avgusta pao u komu i posle toga otpremljen u berlinsku kliniku Šarite, prenosi DW.

Dva video-snimka u kojima Aleksej Navaljni sa nekoliko istraživačkih novinara rasvetljuje pokušaj trovanja na Jutjubu je za samo nekoliko dana pogledalo više od 37 miliona korisnika. Na tim snimcima zloglasna obaveštajna služba FSB deluje diletantski i istovremeno zločinački. "To je zaista sramotno, gore nego u slučaju Skripalj", kaže za DW britanski istoričar Mark Galeoti. Iza slučaja trovanja dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke bila je vojna obaveštajna služba GRU koja je, doduše, imala mnogo teži zadatak jer ga je obavljala u inostranstvu.

Agenti FSB su delovali na domaćem terenu i nisu uspeli. I to ne samo da nisu, kako kaže Galeoti, uspeli da ubiju Navaljnog, nego su ostavili i mnogo tragova koji su vodili direktno do njih. Da stvar bude gora po FSB, Navaljni je prebačen u Nemačku, čime je čitav slučaj privukao i ogromnu pažnju međunarodne javnosti. Putin je kasnije priznao da je FSB pratio Navaljnog jer su tog opozicionog političara, kako tvrdi Kremlj, potpomagale strane tajne službe.

Teško je očekivati čistke u FSB

Kako veruje Galeoti, teško je verovati da će unutar FSB doći do većih čistki. "Putin zavisi od FSB. To je temelj njegovog sistema. U slučaju čistki, mnogi bi se zapitali treba li se uopšte žrtvovati za tog političara", kaže britanski stručnjak. Ni novinar Andrej Soldatov, koji preko dve decenije istražuje rad ruskih službi, ne veruje da će u FSB padati glave nakon ovih katastrofalno obavljenih zadataka. "Ako i bude otpuštanja, ona će se sprovoditi u operativnom sektoru. To niko neće ni da primeti", smatra Sokolov. Od posledica ne mora da strahuje čak ni Konstantin Kudrjavcev, jedan od stručnjaka za hemijsko oružje pri FSB. Kudrjavcev se osramotio tokom snimljenog telefonskog razgovora s Navaljnim kojeg nije prepoznao i kojem je praktično potvrdio napad.

Tajne službe su dovoljno uspešne

Kako smatraju sagovornici DW, Kremlj nema razloga za nezadovoljstvo zbog rada tajnih službi. Nedavno je tajna služba za inostranstvo SVR sprovela uspešan višemesečni kibernetički napad na američku infrastrukturu. Napad na delove američke administracije, ali i privatne i državne naučne institucije, izvela je hakerska grupa APT29 za koju je poznato da sarađuje i sa FSB i sa SVR.

GRU nije poznat po tako suptilnim metodama nego nastupa mnogo brutalnije. No to Kremlju ne smeta dokle god je organizacija efikasna. FSB se još više gledaa kroz prste jer ova institucija se stara o "političkoj stabilnosti", tvrdi Soldatov. Galeoti dodaje: "Dokle god je Putin na vlasti, to znači da oni dobro obavljaju svoj posao."

Oba stručnjaka upozoravaju da neki trapavi potezi nisu razlog za potcenjivanje ruskih tajnih službi. "Ne mislim da je FSB nespretna i nestabilna organizacija kakvom ponekad pokušavaju da je prikažu", kaže Soldatov. Pritisak na opoziciju i političke protivnike, što sprovodi ova organizacija, vrlo je uspešan. FSB je, dodaje Soldatov, i kad je u pitanju borba protiv terorizma vrlo uspešna i kao takva pouzdan partner Vašingtona, Pariza ili Londona.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #736 on: December 31, 2020, 05:40:01 pm »

Dokumentarac BBC-ja.

Quote

It’s 30 years since the tumultuous events of 1989, when the Berlin Wall fell, the Iron Curtain lifted and the Soviet empire began to crumble. Our Moscow correspondent Steve Rosenberg has travelled across Europe to examine how Russia views the events of 1989, and how Moscow is trying to regain influence.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 41 155



« Reply #737 on: January 01, 2021, 09:36:35 am »



Severna flota Rusije zvanično dobila status petog vojnog okruga


Ukazi predsednika Rusije Vladimira Putina kojima se Severnoj floti dodeljuje status petog vojnog okruga i čini je strateškom teritorijalnom jedinicom Oružanih snaga Rusije stupaju na snagu 1. januara.

U junu 2020. godine predsednik je potpisao ukaz prema kome Severna flota postaje zasebna vojno-administrativna jedinica unutar granica Republike Komi, Arhangelske i Murmanske oblasti i Neneckog autonomnog okruga.

Ranije je Severna flota, zajedno sa ostalim flotama ruske mornarice, imala status operativno-strateške jedinice.

Vojno-administrativne jedinice Ruske Federacije bila su četiri vojna okruga – Zapadni, Centralni, Južni i Istočni.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #738 on: January 04, 2021, 01:17:24 pm »

Ruska vojska sve aktivnija u Africi - Ovih pet zemalja je u njihovom fokusu, šire svoje prisustvo na crnom kontinentu
Novosti online 04. 01. 2021.

RUSIJA je spremna da i dalje pomaže u povećavanju potencijala oružanih snaga Malija, Mauritanije, Čada, Nigera i Burkine Faso, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

- Osim aktivnog učešća u međunarodnim naporima kao stalna članica Saveta bezbednosti, Rusija na bilateralnom nivou pruža vojno-tehničku pomoć nizu zemalja ovog regiona i obučava vojne i policijske kadrove. Nastavićemo da doprinosimo povećanju potencijala oružanih snaga ‘Sahelske petorke’ (Burkina Faso, Mauritanija, Mali, Niger i Čad)  i država Sahara Sahela u interesu obnavljanja i održavanja mira u regionu u skladu sa principom "afrički problemi – afrička rešenja" - objasnio je Veršinjin. Zamenik ministra naveo je da situacija u Sahelu izaziva zabrinutost u Moskvi: u regionu se ne smanjuje nivo terorističkih pretnji, povećavaju se međuetnički i međukomunalni sukobi, a humanitarna situacija brzo degradira. Dodatan izazov regionalnoj bezbednosti bio je puč u Maliju u avgustu.

- Jedna od najvećih mirovnih misija UN raspoređena je u Maliju, gde služi kao glavni instrument za održavanje bezbednosti u zemlji. Treba pomenuti i antiterorističke napore regiona. Udružene snage zemalja ‘sahelske petorke’ sprovode odgovarajuće operacije u pograničnim oblastima. One imaju podršku Plavih šlemova i francuske operacije ‘Barhan’. Savet bezbednosti je u Maliju dodelio francuskom vojnom prisustvu pomoćnu ulogu, što je jasno navedeno u njegovim rezolucijama - naglasio je ruski diplomata.

Francuska je 2014. u ovom regionu pokrenula protivterorističku operaciju „Barhan“. Ovu misiju podržava regionalna struktura G5, stvorena iste godine. Cilj operacije „Barhan“, koju Francuska sprovodi u Sahelu je borba protiv terorizma i stabilizacija situacije u regionu do nivoa na kojem lokalne vlasti mogu samostalno da pružaju bezbednost. Od 2013. godine Francuska je poslala oko četiri hiljade vojnika da učestvuju u operaciji u Maliju.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #739 on: January 05, 2021, 12:54:54 pm »

Putinov prvi čovek o crvenim linijama - to morate mrzeti kod njih
Novosti online 05. 01. 2021.

AMERIČKA politika dovela je do kršenja svih pravila i "crvenih linija" u međunarodnim odnosima, smatra portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- U međunarodnoj politici naše kolege iz Sjedinjenih Američkih Država napravile su takav nered da su prosto prekršile sva pravila - rekao je portparol Kremlja u intervjuu novinaru Vladimiru Solovjovu, napominjući da je s tim u vezi sve što se uči na fakultetu za međunarodne odnose sada nebitno. Odgovarajući na pitanje u vezi sa „crvenim linijama“ u međunarodnoj diplomatiji, Peskov je naglasio da "kako pokazuje praksa, sada uopšte više nema takvih "crvenih linija".

- Zapad ne može da se ne voli, ali ispoljavanje zapadnog kolonijalizma prema Rusiji treba mrzeti - rekao je Peskov komentarišući tvrdnju da je Putin na početku svoje karijere na mestu predsednika imao dobar odnos prema Zapadu - I dalje se vrlo dobro odnosi prema Zapadu i bilo bi glupo loše se odnositi prema Zapadu - precizirao je Peskov.

Portparol Kremlja skrenuo je pažnju na činjenicu da Zapad ima tehnologije, dok Rusija u mnogim aspektima zaostaje u ovom području, Zapad ima bogatu kulturu, a Rusija sa svojim najvišim nivoom kulture ima šta da podeli u tom pogledu.

- Zapad su koreni, a posebno Evropa (ne govorimo o novoj državi – Sjedinjenim Američkim Državama), i to ne može da se ne voli - naglasio je Peskov - Ali kolonijalna ispoljavanja se moraju mrzeti - zaključio je on.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #740 on: January 07, 2021, 07:09:09 am »

Putin: Odluke o Siriji u ruskom interesu
Tanjug 06.01.2021.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da se prilikom donošenja odluka o Siriji rukovodi interesima Rusije, a ne ličnim simpatijama.

"Pri donošenju odluka ove vrste, mislim na odluke o Siriji, prvenstveno se vodim ne svojim sviđanjima i nesviđanjima, već interesima ruske države", rekao je Putin u intervjuu za TV kanal Rusija 1, prenosi TASS. Istovremeno, ruski lider je primetio da su se, kao što su pokazali događaji poslednjih godina, odluke donete u ovom pravcu ispostavile kao ispravne.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 41 155



« Reply #741 on: January 14, 2021, 09:26:49 am »



Quote
Обколка льда в пункте базирования АПЛ на Камчатке

Обколка льда ледоколами отряда вспомогательных судов Войск и сил на Северо-востоке России в пункте базирования атомных подводных лодок Тихоокеанского флота на Камчатке.


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #742 on: January 14, 2021, 02:10:22 pm »

Na listi najtraženijih lica: Navaljni se vraća u Rusiju i postoji velika šansa da će da završi u zatvoru
Srna 14.01.2021.

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni nalazi se na listi najtraženijih lica zbog navodnog kršenja uslovne zatvorske kazne i postoji rizik da ode u zatvor na tri i po godine kada se tokom vikenda vrati u Rusiju, rekao je danas jedan od njegovih advokata Vadim Kobzev.

Navaljni je juče objavio da planira da se u nedelju 17. januara iz Nemačke vrati u Rusiju uprkos riziku da ode u zatvor. To će biti prvi dolazak Navaljnija u Rusiju od avgusta, kada je otrovan agensom "novičok" i prebačen u nesvesnom stanju u Nemačku.

Kremlj negira umešanost u njegovo trovanje i ističe da nema dokaza da je on otrovan, te se u Rusiju može vratiti kada hoće. Kobzev je istakao da je Navaljni stavljen na nacionalnu listu najtraženijih lica jer ga zatvorska služba tereti da se nije prijavio krajem prošle godine u vezi sa uslovnom kaznom za proneveru.

Navaljni ističe da je prvobitni slučaj protiv njega bio lažan i da je tada bio u Nemačkoj na lečenju, zbog čega nije mogao da se javi. Zatvorska služba ističe da je on pušten iz berlinske bolnice u septembru i da je tada trebalo da se vrati i da se prijavi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #743 on: January 14, 2021, 08:48:01 pm »

"Biće uhapšen čim uđe u zemlju"
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 14.01.2021.

Federalna zatvorska služba u Rusiji (FSIN) potvrdila je danas da će preduzeti sve mere za hapšenje Alekseja Navaljnog nakon njegovog povratka u Rusiju.

To je potez koji bi mogao biti uvod u njegovo zatvaranje na tri i po godine, prenosi Rojters. Zatvorska služba FSIN navela je u izjavi da je Navaljni (44) na nacionalnoj poternici jer im se prošle godine više puta nije prijavljivao najmanje dva puta mesečno, kako je predviđeno njegovom uslovnom kaznom zbog optužbi za proneveru, i obratila se sudu da njegovu uslovnu kaznu od tri i po godine pretvori u zatvorsku kaznu, prenosi Rojters.

"U teoriji mogu da ga zadrže čim stigne u Rusiju, ali za početak samo na 48 sati", rekao je Rojtersu Vadim Kobzev, jedan od advokata Navaljnog. Kobzev očekuje da će sud 29. januara razmatrati i detalje slučaja, kada bi mogao naložiti pretvaranje njegove uslovne osude u stvarnu kaznu zatvora.

Navaljni, jedan od najžešćih političkih protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina, najavio je da će u nedelju prvi put otputovati u Rusiju, u otkako je lane u avgustu odveden na lečenje u Nemačku nakon trovanja nervnim gasom „Novičok“. Kremlj negira umešanost u njegovo trovanje, kaže da se do sada nisu pojavili dokazi da je Navaljni otrovan i da se može slobodno vratiti u Rusiju u bilo kom trenutku. Navaljni tvrdi da je izmišljena afera zbog koje mu je suđeno za proneveru iz 2014. godine, a kada su presudom on i njegov brat proglašeni krivim za krađu više od 408.000 dolara iz dve kompanije.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 41 155



« Reply #744 on: Yesterday at 08:22:15 am »



Izdat nalog za hapšenje Navaljnog


Ruski opozicionar Aleksej Navaljni biće u pritvoru u Rusiji do odluke suda koji će razmotriti zamenu njegove uslovne kazne zatvorskom, saopštila je moskovska Federalna služba za izvršenje kazni.

„Federalna kazneno-popravna služba u Moskvi dužna je da preduzme sve mere za zadržavanje prekršioca Alekseja Navaljnog do sudske odluke o zameni uslovne kazne zatvorskom“, navedeno je u saopštenju.

Kako se navodi, Federalnoj službi nije poznata stvarna lokacija ruskog opozicionara od 24. septembra, a 29. decembra je „osuđeni Navaljni stavljen na poternicu sa nalogom da se preduzmu mere za njegovo hapšenje“.

Njegovo hapšenje je planirano uzimajući u obzir „činjenice zlonamernih kršenja režima uslovnog pritvora“ i „rukovođenje principom neizbežnosti odgovornosti i zahtevima zakona, podjednako jednakim za sve državljane Rusije bez izuzetka“.

Kako navodi Federalna služba, Navaljni je tokom protekle godine „sistematski i više puta prekršio uslove uslovne kazne i najmanje šest puta se nije odazvao sudskom pozivu“.

„Aleksej Navaljni je za svako kršenje dobijao zvanična upozorenja o mogućnosti ukidanja uslovne kazne i njenoj zameni zatvorskom kaznom“, navedeno je u saopštenju.
Ruski bloger se trenutno nalazi u Nemačkoj. On je ranije saopštio da planira da se vrati u Rusiju 17. januara.

Podsetimo, Navaljni ima dve uslovne kazne po pet godina u slučajevima „Kirovlesa“ i „Iv Roše“. Prvi slučaj je povezan sa proneverom više od 16 miliona rubalja, a drugi za proneveru više od 30 miliona rubalja.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 572



« Reply #745 on: Yesterday at 04:11:33 pm »

Rusija sprema tajnu bazu za "oružje sudnjeg dana"
Srna 15.01.2021.

Rusija planira da do kraja naredne godine završi radove na kompletiranju pomorske vojne baze koja će biti namenjena za skladištenje nuklearnih podvodnih bespilotnih sistema interkontinentalnog dometa "2M39 posejdon" poznatog i kao oružje "Sudnjeg dana".

U skladu sa podacima iz projektne dokumentacije, ova pomorska baza će posedovati tehničke kapacitete koji će obezbediti skladištenje i opsluživanje "novog strateškog oružja za odvraćanje". Kako prenosi internet portal "Riafan" (riafan.ru), o tačnoj lokaciji na kojoj će biti izgrađena ova baza nema podataka. Ona će imati tajni karakter. Nedavno je ruska federalna agencija saopštila da se uskoro očekuje porinuće nuklearne podmornice "Habarovsk", koja će moći da nosi bespilotne podvodne sisteme strateške namjene "posejdon".

Prema tim navodima, ovaj poseban trenutak u istoriji ruske vojnopomorske brodograđevinske industrije dogodiće se u prvoj polovini 2021. godine. Vojni stručnjaci su nuklearne bespilotne podvodne sisteme strateške namene "posejdon" uvrstili u "prvu petorku" novog ruskog naoružanja. Na ovom popisu nalaze se i interkontinentalne rakete "sarmat", krstareća raketa interkontinentalnog dometa "burevesnik", hiperzučna operativno-taktička raketa "cirkon" i hiperzvučni manevrišući bolid strateške namjene "avangard". U slučaju "posejdona" reč je o bespilotnom plovilu na nuklearni pogon koje posjeduje transokeanski domet i koje može u "hodu" da menja putanju kretanja. Prema zapadnim obaveštajnim izvorima, ovi podvodni sistemi biće opremljeni termonuklearnim oružjem. Naime, prostor za korisni teret (bojevu glavu) imaće dužinu od 6,5 metara.

Prema američkim izvorima, ovako veliki prostor je dovoljan da se u njega može smestiti bojeva glava snage čak 100 do 150 megatona trinitrotoluena (TNT). Nedavno su ruski izvori izneli podatak da će stateški nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage dve megatone. Glavne karakteristike atomske podmornice "Habarovsk" nalaze se u režimu vojne tajne. Prema informacijama koje dolaze iz otvorenih izvora, podmornica će nositi do šest "posejdona", sistema koji su SAD nazvale "torpedom Apokalipse".

Izvor: www.blic.rs
Logged
Pages:  1 ... 45 46 47 48 49 [50]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 23 queries.