PALUBA
May 29, 2020, 06:04:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 145 146 147 148 149 [150] 151 152 153 154 155 ... 163   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 302739 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2235 on: July 26, 2019, 03:59:29 pm »


"Bez učešća Moskve ne možemo da tražimo izlaz iz bilo koje krize"


Evropa treba da učestvuje u strateškom dijalogu Rusije i SAD o razoružanju, umesto što je samo posmatrač, ocenio je italijanski premijer Djužepe Konte.

On je na sastanku sa italijanskim ambasadorima istakao da se ne sme zaboraviti da je Rusija važan sused Evrope sa kojim ona ima zajednički prostor kada je reč o bezbednosti, prenosi Tas.

"Konfrontacija sa Rusijom je kontraproduktivna za stabilnost evropskog kontinenta, rekao je Konte i ukazao na to da je Rusija "glavni igrač u svim političkim arenama" gde se razgovara o međunarodnim bezbednosnim pitanjima.

"Bez učešća Moskve ne možemo da tražimo izlaz iz bilo koje krize", istakao je italijanski premijer.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 740


« Reply #2236 on: July 26, 2019, 07:39:18 pm »

Otvaraju li se to oči evrposkim liderima, u shvatanju da im je Rusija prvi komšija, a USA samo daleki bukač koji isključivo gleda svoje interese?  marinero
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2237 on: July 30, 2019, 08:46:51 am »


Američki kongresmeni traže nove sankcije protiv Rusije


Kongresmeni Eliot Engel i Majkl Makol zatražili su od predsednika SAD Donalda Trampa da uvede nove sankcije protiv Rusije zbog slučaja Skripalj.

U pismu američkom lideru političari su izrazili zabrinutost zbog toga što Vašington nije uveo drugi paket sankcija nakon incidenta u Solsberiju.

Kongresmeni su takođe izjavili da je Rusija navodno upotrebila hemijsko oružje protiv ljudi koji žive u SAD.

Autori pisma nazivaju nedopustivim nesposobnost da se odgovori na „otvorenu rusku agresiju“ koja zahteva reakciju Kongresa.

U Solsberiju su 4. marta 2018. godine, prema navodima britanskih vlasti, otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave (GRU) Rusije Sergej Skripalj i njegova kćerka Julija. London smatra da je u trovanje hemijskom supstancom A-234 umešana ruska država, što Moskva kategorički negira. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio da se „slučaj Skripalj“ raspada pred očima zbog odsustva bilo kakvih dokaza o umešanosti Rusije u taj incident.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2238 on: July 31, 2019, 10:30:25 am »Kriza u Persijskom zalivu: Koja je slaba tačka Rusije?


Kroz istoriju se pokazalo da nosači aviona nisu najjača strana ruskih oružanih snaga.

Međutim, Rusija poseduje tehnologiju koja omogućava da se u slučaju neophodnosti efikasno suprotstavi „plutajućim aerodromima“.

Mogu se aktivirati „najinteligentnije“ i najmanje uočljive rakete, kako iz vazduha tako i sa zemlje.

Još jedan incident sa Iranom, koji je pokušao da zaustavi britanski tanker, hipotetički je mogao da dovede situaciju u Persijskom zalivu do nivoa aktivnog vojnog sukoba između NATO članice i Irana. Neizbežan razvoj takvog konflikta mogao bi da bude velika operacija međunacionalnih snaga, na čelu sa SAD, protiv Teherana.

U takvoj operaciji bi u svakom slučaju učestvovale udarne grupe nosača aviona. Ovi događaji su među stručnjacima izazvali aktivne rasprave o protivavionskim sposobnostima Irana. Zbog toga se postavlja pitanje — kako bi se savremene oružane snage Rusije suprotstavile nosačima aviona ako bi se našle u sličnoj situaciji, piše vojni ekspert Dmitrij Kornjev.


Šta je udarna grupa nosača aviona?

To je grupa brodova na čelu sa višenamenskim nosačem aviona, koja uključuje od 4-5 do 10-15 brodova i podmornica. Sastav grupe nosača aviona obično uključuje nekoliko krstarica, razarača ili fregata sa protivvazdušnim ili protivbrodskim raketnim sistemima, kao i sisteme za borbu protiv podmornica. Osim toga, podvodnu odbranu udarne grupe obezbeđuju i jedna ili dve nuklearne protivbrodske podmornice. Standardno, zona odbrane udarne grupe nosača aviona ima radijus do 400-500 kilometara.


Najveći izazov na moru

Nosač aviona je danas cilj koji predstavlja najveći izazov na moru. On može da bude uništen nuklearnom eksplozijom iz blizine ili pomoću nekoliko protivbrodskih raketa ili torpeda sa običnim bojevim glavama. Međutim, kako bi uništili nosač aviona uz pomoć torpeda ili brodskih raketa, avioni ili podmornice koje vrše napad na nosače aviona treba da im priđu na određeno rastojanje. Mali broj raketnih sistema ima mogućnost da napada nosač aviona sa udaljenosti koja premašuje njegovu zonu odbrane.


Kako su se u Sovjetskom Savezu borili protiv nosača aviona?

U sovjetsko vreme proizvedene su nuklearne podmornice sa krstarećim raketama projekata 949 „Granit“ i 949A „Antej“, koje su bile namenjene borbi protiv nosača aviona. Svaka od ovih podvodnih krstarica je bila opremljena sa 24 velike krstareće rakete „Granit“, koje su primenjivane istovremeno. Smatralo se da napad „pametnih“ i „usaglašenih“ protivbrodskih raketa „Granit“, raspoređenih u određenom pravcu i koordiniranih u vremenu, može da probije odbranu nosača aviona i da ih onesposobi, a možda i potopi.


Šta Rusija danas preduzima?

Deo podmornica iz tih projekata već je povučen iz sastava ruske Ratne mornarice. Verovatno se bliži kraju i garantni rok skladištenja raketa „Granit“. Zbog toga se već nekoliko godina radi na modernizaciji tih raketnih nosača u okviru Projekta 949 AM i vrši se zamena raketa „Granit“ raketama višenamenskog raketnog sistema „Kalibar“. Vrlo je moguće da će u budućnosti ti brodovi postati nosači novih hipersoničnih protivbrodskih raketa „Cirkon“. Sistemi „Kalibar“ i „Cirkon“ imaju domet veći od 500 kilometara, ali će za njihovu ciljnu upotrebu biti neophodno sprovesti izviđanje i izdavanje ciljne oznake sa koordinatama grupe nosača aviona. U suprotnom, upotreba takvih raketa će biti uzaludna. Moguće je da će prve slične podmornice biti uključene u rusku Ratnu mornaricu nakon 2021. godine. Smatra se da će one biti u mogućnosti da se manje-više efikasno odupru nosačima aviona, pod uslovom da poseduju sredstva za izviđanje.


Nema dovoljno brodova

Pored podmornica, i mnogi brodovi sa raketnim sistemima tipa „Kalibar“ u sastavu ruske mornarice imaće slične mogućnosti. Međutim, ponovo je problem u izviđanju i broju brodova-nosača takvih raketnih sistema. Trenutno u sastavu ruske flote postoji mali broj velikih okeanskih brodova sa takvim mogućnostima. Tek sredinom ili krajem dvadesetih godina biće moguće obezbediti prisustvo određenih snaga koje će se suprotstaviti nosačima aviona na okeanu.


Avijacija dugog dometa protiv nosača avina

Jedno od osnovnih sredstava za uništavanje udarne grupe nosača aviona u sovjetsko vreme bila je avijacija dugog dometa sa raketama. Avioni tipa Tu-22M, koji su na Zapadu bili poznati kao „Bekfajer“, sa jednom ili dve eskadrile bili su predviđeni za napade na udarnu grupu nosača aviona. Domet njihovog oružja, nadzvučne protivbrodske rakete H-22, blago je premašivao radijus kontinuirane odbrane nosača aviona.

Trenutno Rusija ne poseduje dovoljan broj borbenih aviona-nosača tipa Tu-22M3 i modernizovanih raketa tipa H-32, koje su stigle kao zamena raketama H-22. Možda je to zbog činjenice da je trenutno u borbi protiv nosača aviona akcenat na drugim sredstvima mornarice, vazduhoplovnih i raketnih snaga.

Međutim, u slučaju pojavljivanja avijacijske modifikacije protivbrodske rakete „Cirkon“, mogućnosti bombardera dugog dometa u ulozi lansirnih platformi u borbi protiv nosača aviona će osigurati njihov poraz na velikim rastojanjima.


Iskander-M: Napad na nosač aviona sa zemlje

Najefikasnija sredstva za uništavanje velikih i zaštićenih meta kao što su nosači aviona, mogli bi da postanu kopneni raketni sistemi. Međutim, kako bi se garantovalo uništenje nosača aviona, neophodna je primena rakete sa bojevom glavom na samonavođenje. Trenutno takve mogućnosti poseduje samo raketni sistem „Iskander“ sa balističkim raketama 9M723 i krstarećim raketama 9M728. Pre nešto više od godinu dana, prvi put su održane vojne vežbe tokom kojih su raketni sistemi „Iskander“ gađali mete na vodi.

Jedinstveni raketni sistem, koji se nalazi u sastavu skoro 20 raketnih brigada, može da vrši napade na mete koje se nalaze na udaljenosti do 500 kilometara, što znači da može da gađa i borbenu grupu nosača aviona. Suprotstavljanje napadu ovog raketnog sistema uz pomoć modernih sistema odbrane bilo bi izuzetno težak zadatak.


"Nevidljive" rakete

„Kindžal“ je novi raketni sistem sa hipersoničnom aerobalističkom raketom i avionom-nosačem MiG-31. „Kindžal“ može da pogađa fiksne mete i mete sa malim manevarskim sposobnostima na udaljenosti do 2.000 kilometara od baze aviona-nosača. Uzimajući u obzir supersoničnu brzinu nosača i hipersoničnu brzinu rakete, napad na nosač aviona može biti izveden u roku od nekoliko minuta nakon prijema naredbe. Odbijanje napada „Kindžala“ uz pomoć savremenih sredstava odbrane takođe će biti gotovo nemoguće — visokoprecizna „stelt“ raketa malih dimenzija ima mogućnost da izvede protivraketni manevar, izbegavajući protivavionsku i protivraketnu odbranu nosača aviona. Tačnost pogađanja mete kod ovih raketa omogućava uništavanje brodova čak i bez nuklearne bojeve glave, što se može iskoristiti u sukobu niskog intenziteta, pre nego što preraste u nuklearni sukob, prenose "Večernje novosti".


Šta je najefikasnije?

Najnaprednija i najefikasnija sredstva protiv nosača aviona u savremenoj Rusiji su hipersonične protivbrodske rakete „Cirkon“, koje su trenutno u fazi testiranja i pripremaju se za raspoređivanje na brodovima i podmornicama ruske mornarice, kao i aerobalističke rakete sistema „Iskander M“ i „Kindžal“. Nekoliko udara takvim raketama na nosač aviona bilo bi dovoljno za onesposobljavanje broda na duže vreme, a moguće i za potpuno uništavanje „plutajućeg aerodroma“. Naravno, ovakva sredstva odbrane, koje Rusija ima na borbenoj dužnosti, značajno snižavaju verovatnoću da će se kraj obala Rusije pojaviti neprijateljske udarne grupe nosača aviona.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2239 on: August 02, 2019, 08:09:12 am »


Članice NATO šalju posmatrače na Međunarodne vojne igre u Rusiji


Četiri države članice NATO - SAD, Francuska, Slovačka i Turska, delegirale su posmatrače za Međunarodne vojne igre 2019, izjavio je Sergej Šojgu.

"Grčki tim će učestvovati u takmičenju u punom obimu. Četiri NATO zemlje - Francuska, SAD, Slovačka i Turska, delegirale su posmatrače", rekao je ruski ministar odbrane, prenosi TASS.

Grčka, takođe članica NATO, i ranije je bila učesnik Međunarodnih vojnih igara na kojima će se ove godine takmičiti 221 tim iz 37 zemalja. Sedam država učestvovaće prvi put.

Međunarodne vojne igre 2019 trajaće od 3. do 17. avgusta, uz učešće više od 5.000 vojnika, a 32 takmičenja biće održana u 10 zemalja - Rusiji, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji, Iranu, Indiji, Kini, Kazakhstanu, Mongoliji i Uzbekistanu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2240 on: August 02, 2019, 12:55:47 pm »


NATO odbacuje predlog Rusije


NATO ne želi da krene u novu trku u naoružanju po isteku Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa između SAD i Rusije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg takođe je odbacio predlog Rusije da se uvede moratorijum na raposređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa uz obrazloženje da bi takav dogovor bio nepouzdan, prenosi Sputnjik.

"Ne želimo novu trku u naoružanju, ali ćemo osigurati da naše odvraćanje bude verodostojno" po pitanju razmeštanja novog ruskog raketnog sistema "sposobnog da nosi nuklearne bojeve glave i pogodi evropske gradove za nekoliko minuta", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ocenio da je Rusija odgovorna za prekid sporazuma i dodao da će NATO na "odmeren i odgovoran" način odgovoriti "na pretnju" Rusije. Prema njegovim rečima, Alijansa i dalje želi konstruktivne odnose sa Rusijom, kad aktivnosti te zemlje to budu dozvolile.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, Alijansa se ranije stavila na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Pre zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primene moratorijum na razmeštanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagoveštavajući da ne veruje da će se Vašington toga pridržavati.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2241 on: August 02, 2019, 01:01:19 pm »


Rusija i SAD okončale Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja


Ruske vlasti saopštile su danas da je okončan Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF), optužujući SAD da su za to odgovorne, ali su ponovo predložile da obe strane i dalje ne koriste rakete zabranjene sporazumom, prenosi Beta.

Američke vlasti su sa svoje strane potvrdile da zvanično istupaju iz sporazuma, ponovo optužujući Rusiju da je prekršila odredbe dogovora i da je jedina odgovorna za taj neuspeh.

„Na inicijativu SAD, 2. avgusta 2019. godine, više nije validan Ugovor koji su 8. decembra 1987. u Vašingtonu potpisali Sovjetski Savez i SAD, a odnosi se na likvidaciju raketa srednjeg dometa”, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) potpisali su predsednici SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara.

Ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao je 3. jula zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u INF-u.

Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u međuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze.

Rusija negira krivicu i optužuje SAD za kršenje sporazuma.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke naoružanja, NATO se stavio na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema Zapadu, predstavljaju kršenje INF-a.

Pre zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO-u da primene moratorijum na razmeštanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom, odmah nagoveštavajući da ne veruje da će se Vašington toga pridržavati.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2242 on: August 02, 2019, 01:31:58 pm »


Ruski lovci 12 puta presreli strane avione


Ruska avijacija je čak 12 puta ove sedmice presrela strane avione koji su obavljali izviđačke letove u blizini granica Ruske Federacije.

To e saopštio list ruskih oružanih snaga „Krasna zvezda“.

Kako se precizira, ni u jednom slučaju ruski lovci nisu dopustili da inostrani avioni naruše ruski vazdušni prostor.

Pored toga, ruske oružane snage zabeležile su da je ukupno 39 inostranih letelica u proteklih sedam dana obavljalo izviđačke letove u blizini ruskih granica.

Ruski mediji podsećaju da se u poslednje vreme na granicama Rusije sve više pojavljuju strane bespilotne letelice i izviđački avioni.

Najčešće se ti izviđački letovi obavljaju iznad Crnog mora i u blizini Kalinjingradske oblasti, kao i nedaleko od ruskih baza u Siriji, navodi "Sputnjik".

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2243 on: August 02, 2019, 04:14:48 pm »


Ruska diplomatija: SAD stvorile nepremostivu krizu, opasnost trka u naoružanju


Ruska diplomatija osudila je "ozbiljnu grešku" Vašingtona zbog istupanja iz Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF).

Povlaćenje je osuđeno jer postoji opasnost od trke u naoružanju.

"Vašington je učinio ozbiljnu grešku", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova i dodaje da su SAD stvorile "praktično nepremostivu krizu" oko tog strateškog dogovora iz Hladnog rata.

Rusija i SAD su odvojeno saopštile da više ne važi INF, koji su potpisali 1987. predsednici SAD i Sovjetskog Saveza Ronald Regan i Mihail Gorbačov, a zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Vašington je 1. februara objavio da namerava da se povuče iz sporazuma INF i da će ga napustiti za šest meseci ako Rusija u međuvremenu ne počne da poštuje svoje obaveze.

Rusija negira krivicu i optužuje SAD za kršenje sporazuma. Potom je 3. jula ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u INF-u.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 213« Reply #2244 on: August 03, 2019, 05:27:22 am »

Svet je upravo ostao bez kočnice za nuklearni rat
Radio Slobodna Evropa  02.08.2019.

Sjedinjene Države su se i zvanično povukle iz istorijskog sporazuma sa Rusijom nakon tvrdnji da Moskva krši sporazum.

Sporazum o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF) dogovoren između Sjedinjenih Država i tadašnjeg Sovjetskog saveza 1987. godine, okončan je danas, 2. avgusta, jer su se obe zemlje potpisnice povukle iz ovog tridesetjednogodišnjeg sporazuma.

"Sjedinjene Države su 2. februara dale Rusiji šest meseci da se vrate poštovanju Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa. Rusija je to odbila, tako da sporazum završava danas. Sjedinjene Države neće biti deo sporazuma kojeg drugi krše. Rusija nosi svu odgovornost", napisao je državni sekretar Majk Pompeo na "Tviteru". Okončanje sporazuma komentarisao je i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je na Tviteru napisao da Rusija snosi svu odgovornost za propast sporazuma.

"NATO će odgovoriti na odmeren i odgovoran način na značajne rizike koje predstavlja ruski 9M729 projektil za bezbednost Alijanse. Mi smo dogovorili uravnotežen, koordinisan i odbrambeni paket mera kako bismo osigurali da odbrambeni stav NATO-a ostaje vjerodostojan i efikasan", navodi se u zvaničnom saopštenju Alijanse. Bilateralnim sporazumom Sovjetskog saveza, odnosno danas Rusije i Sjedinjenih Država zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum su 1988. ratifikovali tadašnji predsednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov. INF sporazum je održavao evropski prostor bez nuklearnih raketa tri decenije a, prema pisanju britanskog "Gardijana", gotovo 2.700 krstarećih i balističkih raketa uništeno je u skladu sa sporazumom.

Svet bez kočnice za nuklearni rat

Kritičari upozoravaju da bi povlačenje iz INF-a moglo dovesti do nove trke naoružanjem između Sjedinjenih Država i Rusije. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog porasta napetosti između nuklearno naoružanih zemalja, upozoravajući kako će "svet izgubiti neprocenjivu kočnicu za nuklearni rat" sa istekom Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa INF u petak.

- Ovo će verovatno povećati, a ne smanjiti pretnju koju predstavljaju balističke rakete - rekao je Gutereš novinarima. INF i naslednik hladnoratovskog sporazuma ‘START’ kojim se regulišu snage dugog dometa, ‘Novi START’ sporazum između Rusije i SAD koji je stupio na snagu 2011. godine, dva su temelja kontrole oružja ove dve zemlje. Sporazum Novi START ističe 2021. ukoliko se predsednici zemalja potpisnica ne dogovore o produženju.

- Snažno podržavam Sjedinjene Države i Rusku Federaciju da produže takozvani dogovor 'Novi START’' kako bi se osigurala stabilnost i vreme za pregovore o budućim merama kontrole oružja - rekao je Gutereš.

Zašto se zemlje povlače iz INF-a?

- Sjedinjene Države će ukinuti svoje obveze iz sporazuma INF i početi proces povlačenja iz sporazuma koji će biti dovršen za šest meseci, osim ako Rusija ne ispoštuje svoje obveze i uništi sve rakete, lansere i opremu koja krši sporazum - rekao je predsednik Donald Tramp u saopštenju u februaru ove godine kada su SAD najavile svoje povlačenje. Sjedinjene Države i NATO uporno optužuju Rusiju zbog razvoja sistema oružja za koje tvrde da predstavlja kršenje sporazuma, specifično razvoja 9M729 krstarećeg projektila, također poznatog kao SSC-8 koji prema NATO-u ima domet od 1.500 kilometara.

Par dana nakon američke najave oglasio se ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov koji je rekao da će Moskva uputiti recipročan odgovor Americi kada je reč o istupanju iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) u narednih šest meseci. Lavrov je rekao da je predsednik Vladimir Putin utvrdio poziciju Rusije i da će odgovor biti "kao odraz u ogledalu".

- Amerikanci su suspendovali svoje učešće u tom sporazumu. Mi smo uradili isto. U skladu s tim, posle isticanja perioda od šest meseci, u skladu sa rezultatima zvanične note SAD-a o povlačenju iz tog sporazuma, dogovor više neće biti operativan - izjavio je tada Lavrov.

Oživljavanje hladnoratovske trke u naoružanju

SAD su optuživale Rusiju da krši sporazum što Moskva s druge strane demantuje. Rusija je optužila SAD za "izmišljene optužbe" i najavila da sebi daje dve godine da razvije nove rakete. Evropske sile su takođe podržale isključenje SAD iz sporazuma, ukoliko Rusija ne ukloni sporne rakete. Nakon najava zemalja o isključenju iz sporazuma, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO treba da se sprema za svet sa više ruskih raketa.

- Moramo da budemo spremni, da planiramo svet bez sporazuma INF. Mogu sasvim sigurno da kažem da će naš odgovor biti uravnotežen i koordinisan u celom NATO. Nemamo nameru da razmeštamo nove nuklearne rakete u Evropi - kazao je Stoltenberg u martu. Stoltenberg je takođe rekao da NATO neće kopirati ono što Rusija radi.

U intervjuu za rusku "Interfax" novinsku agenciju, osamdesetosmogodišnji bivši lider Sovjetskog saveza Gorbačov rekao je 1. avgusta da je odluka Vašingtona da se povuče iz INF sporazuma dovela ‘globalnu politiku do neizvesnosti i njen razvoj do haosa’. On je pozvao obe uključene strane da se koncentrišu na očuvanje "Novog START-a" kao "strateškog stuba globalne bezbednosti" ali je jednako tako dodao da "sudeći prema izjavama zvaničnika američke administracije, budućnost i ovog sporazuma je neizvesna".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je da će Moskva 2. avgusta izdati saopštenje vezano za INF.

- Bez INF sporazuma kao i sporazuma Novi START koji uskoro ističe, više neće biti pravno obavezujućih dokazivih granica za dva najveća svetska nuklearna arsenala, prvi put u gotovo pola stoleća - rekao je predsedavajući Asocijacije za kontrolu oružja iz Vašingtona Tomas Kantrimen. Kraj INF sporazuma dolazi u momentu kada međunarodna zajednica pokušava da pronađe način kako da odgovori na pretnje nuklearnim oružjem iz Severne Koreje i pokušajima spasavanja iranskog nuklearnog sporazuma kojeg su 2015. godine Sjedinjene Države takođe napustile.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 213« Reply #2245 on: August 03, 2019, 05:30:20 am »

Prestao da važi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja
I. Stanojević   02. avgust 2019.

Vašington i NATO u petak odbacili predlog Moskve o moratorijumu na razmeštanje projektila. Obe strane predložile suzdržavanje od upotrebe zabranjenih raketa, ali to više neće biti zasnovano na obavezi

ISTOPIO se i poslednji efekat pregovora kojim je, krajem devedesetih godina, praktično označen kraj Hladnog rata. Sporazum o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) koji su 1987. potpisali tadašnji SSSR i SAD, u petak je prestao da važi. Obe strane su predložile suzdržavanje od upotrebe raketa zabranjenih tim sporazumom, ali to više neće biti zasnovano na obavezi, nego na - dobroj volji.

Rusija raspolaže sa 6.500, a SAD sa 6.185 nuklearnih bojevih glava. Francuska ima 300, Kina 290, Velika Britanija 215, Pakistan i Indija oko 150, Izrael 80, a Severna Koreja između 20 i 30. Ruska diplomatija osudila je u petak, kako se navodi, "ozbiljnu grešku zbog koje sada postoji opasnost od trke u naoružanju".

- Vašington je učinio ozbiljnu grešku - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova. - SAD su stvorile praktično nepremostivu krizu oko tog strateškog dogovora iz Hladnog rata.

BIVŠI sovjetski lider Mihail Gorbačov kritikovao je povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa jer smatra da je Vašington time zadao udarac ne samo evropskoj, već i svetskoj bezbednosti. On je ranije izrazio nadu da bi Vašington mogao promeniti kurs i razmotriti odluku o povlačenju donesenu u februaru.

Potvrđujući da istupaju iz sporazuma, vlasti u Vašingtonu optužile su Rusiju da je prekršila dogovor i da je jedina odgovorna za taj neuspeh. Dominik Rab, šef britanske diplomatije, pridružio se ovim optužbama, dodajući da ruski "prezir prema međunarodnom sistemu, zasnovanom na pravilima, ugrožava evropsku bezbednost". Na stranu Bele kuće stala je i Poljska. Moskva apsolutno odbacuje svoju krivicu u ovome i optužuje SAD za kršenje sporazuma.

Vašington je 1. februara objavio da namerava da će za pola godine napustiti sporazum ako Rusija, u međuvremenu, ne počne da izvršava svoje obaveze. Državni sekretar Majkl Pompeo napisao je na "Tviteru": "SAD su dale Rusiji šest meseci da se vrate poštovanju Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa. Rusija je odbila, pa ugovor ističe danas".

- Na inicijativu SAD, 2. avgusta 2019. godine, više nije validan ugovor koji su 8. decembra 1987. u Vašingtonu potpisali Sovjetski Savez i SAD, a odnosi se na likvidaciju raketa srednjeg dometa - potvrdilo je rusko ministarstvo inostranih poslova. Ruski predsednik Vladimir Putin ratifikovao je 3. jula zakon kojim se suspenduje učešće Rusije u INF. Sporazum, koji su svojevremeno potpisali predsednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, zabranjivao je krstareće rakete lansirane sa zemlje, dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Iako je Evropa izrazila zabrinutost zbog opasnosti od nove trke u naoružanju, NATO se stavio na američku stranu, pominjući ruske rakete 9M729 koje, prema mišljenju Zapada, predstavljaju kršenje INF. Pre zvaničnog okončavanja sporazuma, Moskva je obnovila svoju ponudu SAD i njenim saveznicima u NATO da primene moratorijum na razmeštanje nuklearnog oružja zabranjenog sporazumom. Istovremeno, Rusija je izrazila sumnju da će se Vašington toga pridržavati. Prve izjave koje dolaze s onu stranu Atlantika svedoče o tome da je Moskva u pravu. Vašington, naime, tvrdi da ne želi novu trku u naoružanju, a istovremeno odbacuje moratorijum na razmeštanje naoružanja koje je zabranjivao napušteni sporazum.

Naime, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je predlog Rusije, uz obrazloženje da bi takav dogovor bio nepouzdan. Stoltenberg je ocenio da je Rusija odgovorna za prekid sporazuma i dodao da će NATO na odmeren i odgovoran način odgovoriti na pretnju Rusije. Prema njegovim rečima, Alijansa i dalje želi konstruktivne odnose sa Rusijom, kad aktivnosti te zemlje to budu dozvolile.

-----------------------------------------------------------------

Ruski lovci ove sedmice čak 12 puta presreli strane avione
Novosti online   02. avgust 2019.

Ruska avijacija bila je prinuđena čak 12 puta ove sedmice da uzleće kako bi presrela strane avione koji su obavljali izviđačke letove u blizini granica Ruske Federacije, saopštio je list ruskih oružanih snaga „Krasna zvezda“.

Kako se precizira, ni u jednom slučaju ruski lovci nisu dopustili da inostrani avioni naruše ruski vazdušni prostor. Pored toga, ruske oružane snage zabeležile su da je ukupno 39 inostranih letelica u proteklih sedam dana obavljalo izviđačke letove u blizini ruskih granica.

Ruski mediji podsećaju da se u poslednje vreme na granicama Rusije sve više pojavljuju strane bespilotne letelice i izviđački avioni. Najčešće se ti izviđački letovi obavljaju iznad Crnog mora i u blizini Kalinjingradske oblasti, kao i nedaleko od ruskih baza u Siriji.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2246 on: August 03, 2019, 07:05:01 am »


Britanija i Poljska okrivile Rusiju za krah INF sporazuma


Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab optužio je Rusiju da je odgovorna za izlazak Sjedinjenih Američkih Država iz nuklearnog sporazuma te dve zemlje.

On je naveo da je Velika Britanija u potpunosti podržala odgovor NATO, prenosi Rojters. "Rusija je izazvala krah INF Sporazuma tajno razvijajući i raspoređujući raketnog sistema koji krši ugovor i koji može ciljati evropske prestonice", Rab je napisao na svom nalogu na Tviteru.

On je dodao da ruski "prezir prema međunarodnom sistemu zasnovanom na pravilima ugrožava evropsku bezbednost".

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da Rusija snosi punu odgovornost za kolaps Sporazuma o nuklearnim projektilima srednjeg dometa (INF), nakon što su se Sjedinjene Države formalno povukle iz značajnog pakta iz 1987. godine.

"Ruska nespremnost da se vrati u Sporazum INF nije ostavila Sjedinjenim Državama nikakav izbor", Ministarstvo je objavilo na svom nalogu na Tviteru.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 914« Reply #2247 on: August 03, 2019, 07:20:19 am »


Gorbačov: Vašington ugrožava svjetsku bezbjednost


Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov kritikovao je povlačenje SAD iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa, koji je svojevremeno potpisao sa tadašnjim američkim kolegom Ronaldom Reganom, navodeći da je Vašington time zadao udarac ne samo evropskoj, već i svjetskoj bezbjednosti.

- Teško da će biti koristi za međunarodnu zajednicu ukidanjem sporazuma, time se samo narušava bezbjednost u Evropi, ali i cijelom svijetu - izjavio je Gorbačov za ruske medije.
On je ranije izrazio nadu da bi Vašington mogao promijeniti kurs i razmotriti odluku o povlačenju donesenu u februaru.

Američki predsjednik Donald Tramp 20. oktobra 2018. godine najavio je povlačenje SAD iz ovog sporazuma, optužujući Rusiju da je prekršila dogovor.

Moskva je demantovala te optužbe i naglasila da je Vašington prekršio pakt razmještanjem krstarećih raketa "tomahavk" u Rumuniji i Poljskoj.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 213« Reply #2248 on: August 03, 2019, 07:17:31 pm »

Američki avion nadleće obalu Krima
Novosti online   03. avgust 2019.

Američki avion za radioelektronsko izviđanje velikog opsega "lokid EP-3 orion arijes 2" proleteo je duž obale Krima, saopštio je portal za praćenje avio-saobraćaja "Plejn radar".

Kako se navodi, avion je poleteo sa vojnog poligona "Suda bej" u Grčkoj i izvršio izviđački let duž obale Crnog mora u blizini ruskih granica. Povodom učestalih letova drugih zemalja u blizini ruskih granica, kako je ranije saopštio zvanični list ruskih oružanih snaga "Crvena zvezda", samo ove sedmice ruska avijacija je bila prinuđena da čak 12 puta podiže svoje lovce kako bi presreli strane letelice.

Ruski mediji podsećaju da se u poslednje vreme na granicama Rusije sve više pojavljuju strane bespilotne letelice i izviđački avioni. Najčešće se ti izviđački letovi obavljaju iznad Crnog mora i u blizini Kalinjingradske oblasti, kao i nedaleko od ruskih baza u Siriji.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 213« Reply #2249 on: August 05, 2019, 07:06:50 am »

Britanci u strahu od ruskih nečujnih podmornica
Tanjug   04. avgust 2019.

Britanci strahuju da nove ruske podmornice "Varšavjanka" ili Projekt 636, poznate i kao podmornica Kilo-klase, kruže britanskim teritorijalnim vodama, a Kraljevska mornarica ih ne vidi i ne čuje, preneo je danas londonski "Telegraf", pozivajući se na visoke vojne izvore.

Prema pisanju tog dnevnog lista, nove ruske podmornice opremljene tihim dizel motorima, navodno predstavljaju pretnju britanskoj bezbednosti praćenjem kretanja britanske flote, lociranjem podmorskih kablova i prisluškivanjem telekomunikacionih sistema. Ambasada Rusije u Londonu ponovila je da britanski političari i vojska plaše britanski narod navodnom ruskom pretnjom da bi dobili povećanje finansiranja odbrane.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 ... 145 146 147 148 149 [150] 151 152 153 154 155 ... 163   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 24 queries.