PALUBA
September 29, 2020, 01:23:18 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 160 161 162 163 164 [165] 166 167 168 169 170 171   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 330559 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2460 on: June 18, 2020, 10:30:12 am »Quote
Four Tupolev Tu-95 strategic bombers and missile carriers of the Russian Aerospace Forces carried out a planned flight over the Chukchi, Bering, and Okhotsk Seas, as well the northern Pacific Ocean, as seen from footage released by the Russian Ministry of Defence on Wednesday.

According to the ministry, the mission lasted around 11 hours after the Tu-95s took off from the airfields in Chukotka and Amur regions.

At certain stages of the route, Russian bombers were accompanied by F-22 fighter aircraft of the US Air Force.

All flights were conducted in accordance with international rules for the use of airspace, the Defence Ministry said.

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2461 on: June 18, 2020, 12:45:54 pm »NATO hitno kupuje oružje zbog ruskih raketa:
Američki list upozorava na napad Alijanse na Moskvu!Ministri odbrane zemalja-članica NATO-a usvojili su paket mera kao odgovor na jačanje ruskog raketno-nuklearnog potencijala, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon virtuelne konferencije.

Zemlje NATO-a donele su odluku da kupe sisteme protivvazdušne odbrane ‘Patriot’ i SAMP/T (italijanske i francuske proizvodnje) kao odgovor na nove rakete u Rusiji“, precizirao je Stoltenber i dodao da su takođe pristali da investiraju u proizvodnju lovaca pete generacije.

Generalni sekretar je istakao da Alijansa smatra da su akcije Rusije u pravcu modernizacije vojnog potencijala preteće i „neodgovorne“, i da je retorika te zemlje usmerena na zastrašivanje zemalja NATO-a.

„Prošle godine je raspoređivanje ruskih raketa 9M729 (SSC-8 po klasifikaciji NATO-a) dovelo do kraha Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. To su rakete dvostruke namene, imaju domet do evropskih gradova i snižavaju prag potreban za upotrebu nuklearnog oružja. Rusija takođe modernizuje interkontinentalne balističke rakete. U Rusiji se pojavila i hipersonična jedrilica“, istakao je Stoltenberg.

Takođe je dodao da NATO neće razmeštati nove nuklearne rakete u Evropi.

​„U okviru paketa mera, NATO je doneo odluku da ne raspoređuje nove rakete kopnenog baziranja, jer ne nameravamo da recipročno odgovaramo na izazove Rusije“, rekao je Stoltenberg, ne precizirajući kakvi su planovi Alijanse o razmeštanju nuklearnih raketa morskog i vazdušnog baziranja u Evropi.

On je dodao da Alijansa poziva Kinu da učestvuje u međunarodnim naporima kotrole nuklearnog naoružanja.

„Nema sumnje da Kina, s obzirom na to da proizvodi sve moćnije naoružanje i pomorske snage, mora konstruktivno učestvovati u dijalogu o kontroli naoružanja, između ostalog, i nuklearnog. Svetska vojna sila takođe ima globalnu odgovornosti u oblasti kontrole naoružanja“, konstantovao je generalni sekretar.

On je dodao da su ministri odbrane NATO-a razgovarali i o povlačenju američkih trupa iz Nemačke, ali da nisu doneli nikakvu konkretnu odluku kada će se to dogoditi i koliko vojnika će biti povučeno.

Stoltenberg je nedavno izjavio i da Rusija jača svoje prisustvo u Sredozemlju.

"Videli smo da je Rusija spremna da primeni oružanu silu protiv svojih suseda, kao što su Ukrajina i Gruzija. Takođe smo svedoci da je Rusija izvela sajber-napade. Nedavno su u Nemačkoj potvrdili da je iza sajber-napada na Bundestag stajala Rusija. Rusija deluje na Arktiku, jača svoje prisustvo u Sredozemlju, a njene jedinice se nalaze direktno uz granice zemalja NATO-a. Imajući sve to u vidu, moramo i dalje da investiramo u odbranu i politiku obuzdavanja“, rekao je on početkom juna.

Sada je stigao i odgovor Moskve.

Kada su ruski brodovi bili u Sredozemnom moru, ne samo da za NATO niko nije znao, nego o toj organizaciji nije bilo ni pomena, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući saopštenje generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga o širenju Rusije u Sredozemlju.

„Ne približava se Rusija NATO-u, nego se NATO neprestano širi prema ruskim granicama, uprkos postignutim sporazumima iz 1990. godine o prekidu ekspanzije na istok. I na njih su u Alijansi, očigledno, zaboravili“, prokomentarisala je Zaharova.

„Ruski brodovi su od pamtiveka prisutni u Sredozemnom moru, a u NATO-u su izgleda i na to zaboravili, i gospodin Stoltenberg nije upućen. Ali kada su ruski brodovi bili u Sredozemnom moru, tada ne samo da za NATO niko nije znao, nego o toj izvanrednoj organizaciji nije bilo ni pomena, a oni (ruski brodovi) su se tamo nalazili zbog trgovine, pružanja pomoći našim partnerima, osiguravanja nacionalne bezbednosti zemlje, na šta mi imamo pravo“, objasnila je Zaharova.

Što se tiče Arktika, Zaharova je istakla da je aktivnost Rusije u tom regionu više nego logična, imajući u vidu da se više od jedne petine teritorije Rusije nalazi severno od Polarnog kruga.

Prema njenim rečima, stvara se utisak da u NATO „ceo tekst pišu ljudi koji ne znaju u kakvom svetu žive“.

„Takve izjave protivreče svemu – i logici, i činjenicama, i zdravom razumu – generalno nekim predstavama o poštovanju ljudi, koji su već naučili da koriste internet. Sve se izokreće i ukazuje na to da NATO ne poseduje istorijsko pamćenje i da je izgubio orijentaciju“, zaključila je Zaharova.

Podsećanja radi treba istaći i da je američki list „Nešenl interes“ nedavno naglasio da  Rusija ima razloga da bude zabrinuta od potencijalnog napada od strane NATO-a, budući da je u proteklih 100 godina na nju napalo više članica Alijanse – Nemačka, Švedska, Poljska, Francuska, pa i SAD.

Prema pisanju autora članka, iako je većina Amerikanaca mišljenja da je pretnja NATO-a prema Rusiji „izmišljena“, realnost je da se broj vojnih aktivnosti Alijanse na granicama Rusije konstantno povećava.

„Nije ni čudo što Moskva konstantno jača svoju vojsku i mornaricu – nakon završetka Hladnog rata i raspada SSSR, Rusija je ostala daleko ranjivija nego što je to slučaj sa mnogim njenim bivšim satelitima, uključujući Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Češku i Slovačku.

Prethodno je načelnik operativne uprave ruskog Generalštaba Sergej Rudskoj izjavio da Moskva beleži porast vojne aktivnosti SAD i njenih saveznica u blizini ruskih granica.

Prema njegovim rečima, tokom aprila i maja ove godine drastično je povećan broj letova američkih strateških bombardera duž ruskih granica, a prvi put u istoriji američka avijacija dalekog dometa obletala je i teritoriju Ukrajine.

Pored toga, u porastu je i vojna aktivnost NATO-a na Arktiku, dodao je Rudskoj, a kao primer naveo je vojne vežbe Alijanse u Barencovom moru.


izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2462 on: June 18, 2020, 03:11:45 pm »EU produžila sankcije Rusiji


EU je obnovila na još godinu dana sankcije uvedene kao odgovor na ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja od Ruske Federacije.

U Savetu EU podsećaju da se restriktivne mere odnose na zabranu uvoza proizvoda poreklom sa Krima ili Sevastopolja u EU, ali i zabranu infrastrukturnih ili finansijskih ulaganja i turističkih usluga na Krimu ili u Sevastopolju.

EU je ograničila i izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na Krimu u sektoru transporta, telekomunikacija i energetike uključujući istraživanje i proizvodnju nafte, gasa i mineralnih sirovina.

U Briselu naglašavaju da EU i dalje ne priznaje ilegalnu aneksiju Krima i Sevastopolja od Ruske Federacije i da nastavlja da osuđuje ovo ”kršenje međunarodnih zakona”.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2463 on: June 18, 2020, 03:33:08 pm »


Testiraju nas, ovo je 8. okršaj za mesec dana!


Već osmi put za mesec dana na nebu se dogodio okršaj između američkih i ruskih letelica.

Sada se incident dogodio u međunarodnom vazdušnom prostoru nadomak Aljaske. Američki lovci F-22 Raptor u utorak su presreli dve ruske borbene formacije koje su se približile obali Aljaske.

Prva formacija bila je sastavljena od dva bombardera Tu-95, dva lovca Suhoj SU-35 i kontrolnog aviona A-50. U drugoj su bila još dva bombardera i još jedan A-50.

Treba istaći kako se nijedan avion ni u kojem trenutku nije nalazio u američkom vazdušnom prostoru, već su se držali međunarodnog nadziranog vazdušnog prostora, ali su američki lovci ipak poslati da ih presretnu kao mera sigurnosti.

Najbliže što su Rusi došli američkom prostoru je bilo prošle nedelje, kada su se približili na oko devet nautičkih milja, ali ovog puta držali su se na distanci od 32 nautičke milje. Ipak, međunarodno nadziran vazdušni prostor koji operativno "pokriva" NORAD, zajednička vazdušna komanda SAD i Kanade, prostire se na oko dve stotine nautičkih milja, a svi avioni koji ulaze u njega moraju da se najave i identifikuju.

Ovakve izviđačke misije nisu retkost, a sprovode ih i formacije SAD koje se takođe često približavaju ruskom vazdušnom prostoru.

NORAD-ov zapovednik general Terens Džej Ošagisi veruje da je učestalost novih ruskih misija povezana sa korona virusom, odnosno, da ruske snage testiraju američke odbrambene kapacitete u jeku pandemije, prenosi Jutarnji list.

"Već osmog puta ove godine ruski vojni avioni su ušli u nadzirani vazdušni prostor, ali svakog puta smo uspeli da odgovorimo. NORAD konstantno nadzire severni prilaz i svima mora biti jasno da smo u akciji 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini", izjavio je.

Obe strane izvestile su o misiji i objavile su fotografije i snimke susreta dve borbene formacije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2464 on: June 19, 2020, 10:17:13 am »Ruski avioni poleteli u susret američkim bombarderima B-52H


Borbeni avioni Istočnog vojnog okruga ruskih oružanih snaga Su-30, Su-35 i MiG-31 uzleteli su danas kako bi presreli američke bombardere B-52H.

Oni su leteli nad Ohotskim morem, saopštio je Nacionalni centar za kontrolu odbrane ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju centra se navodi da su ruske snage pratile dva bombardera B-52 američkih vazduhoplovnih snaga, koji su leteli na značajnoj udaljenosti od granice Ruske Federacije, prenosi TASS.

Iz Nacionalnog centra za kontrolu odbrane napominju da američki bombarderi tom prilikom nisu narušili granice Ruske Federacije, prenosi TAS S.

Navode i da su letovi ruskih avioni izvršeni uz strogo poštovanje međunarodnih pravila o korišćenju vazdušnog prostora nad neutralnim vodama, "bez kršenja granica drugih zemalja".

Rusko Ministarstvo odbane prijavilo je 17. juna da su ruski radari pratili let američkih bombardera B-52 H nad severoistočnim delom Tihog okeana.

Američki bombarderi nisu se približili ruskoj granici i izveli su let na udaljenosti od oko 300 kilometara od ruske granice, dodalo je ministarstvo.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 682


« Reply #2465 on: June 19, 2020, 11:07:16 am »

Сијасет оваквих и сличних наслова. Не видим уопште шта је ту вест. То је редовна и уобичајена процедура посебно код великих сила као што су САД; Русија, Кина... Да се деслило нешто посебно током тог пресретања, али најчешће нема ништа, осим оптужби за "непрофесионално" летење и пресецање путање...

Ово није критика Дреду што ово поставља већ новинара и служби за информисање које изгледа немају шта да раде па пуштају бар нешто реда ради.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2466 on: June 19, 2020, 11:19:31 am »Oko 90% ovakvih vesti je u službi propagandnog podgrevanja atmosfere i finansijske dobiti medijima omogućene clickbait naslovima.  Smiley
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2467 on: June 20, 2020, 02:12:55 pm »
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 624« Reply #2468 on: June 23, 2020, 03:05:01 pm »

Na pomolu razmena zatvorenika? Bivši američki marinac osuđen za špijunažu u Rusiji neće se žaliti na presudu
Tanjug 23.06.2020.

Bivši američki marinac Pol Vilan, koga je sud u Moskvi osudio na 16 godina zatvora za špijunažu, odlučio je da ne ulaže žalbu na presudu, saopštila je njegova advokatica Olga Karlova, izvestio je TASS.

- Posetili smo Pola u zatvoru Lefortovo i saznali da je odlučio da se neće žaliti na izrečenu presudu. Kada presuda bude postala pravosnažna, donećemo odluku da li ćemo uputiti molbu za pomilovanje - izjavila je Karlova. Ona je dodala i da njen klijent ne veruje ruskom pravosudnom sistemu i da smatra da bi novo suđenje bilo gubljenje vremena. Vilanov pravni tim je nagovestio da će pokušati da izvrše razmenu za Viktora Buta i Konstantina Jarošenka, koji se nalaze u američkom zatvoru.

Vilan je osuđen na 16 godina teškog rada zbog optužbi za špijuniranje u Rusiji. On je uhapšen u Moskvi u decembru 2018. godine sa USB-om na kome su, prema tvrdnjama ruske policije, bile poverljive državne informacije. Vilen je negirao krivicu i tvrdi da je bio meta "nameštene" operacije i da je mislio da se na stiku, koji mu je dao poznanik, nalaze fotografije sa odmora.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 624« Reply #2469 on: June 27, 2020, 09:41:48 am »

Ruski lovac presreo američke avione izad Crnog mora
26.06.2020.

Sistem protivvazduhoplovne odbrane Južnog vojnog okruga otkrio je izviđačke avione američkih vazduhoplovnih snaga iznad neutralnih voda Crnog mora

To je saopštilo rusko ministarstvo odbrane, a prenosi Sputnjik. Avione je pratio ruski lovac Su-30, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Dežurne snage PVO Južnog vojnog okruga su 26. juna 2020. godine blagovremeno otkrile akcije američkih izviđačkih aviona iznad neutralnih voda Crnog mora, a njih je pratio ruski lovac Su-30", navedeno je u saopštenju. Kako ističe ruski resor, posada Su-30 priblizila se letelicama na bezbednoj udaljenosti. U pitanju su bili patrolni avion P-8A „Posejdon“ američke ratne mornarice, strateški izviđački avion RS-135 i tanker KS-135, koji su odmah promenili pravac leta.

Ministarstvo takođe navodi da su američke letelice kontinuirano pratila ruska radarska sredstva za kontrolu na značajnoj udaljenosti od državne granice Rusije, kao i da je let ruskog borbenog aviona obavljen u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora. Nakon izvršenja zadatka, lovac se bezbedno vratio na aerodrom. Sličnim povodom Ministarstvo se nedavno oglasilo, saopštivši da su snage protivvazduhoplovne odbrane Rusije otkrile dejstva strateškog aviona B-52H američkog ratnog vazduhoplovstva sredinom meseca i izviđačkih letelica iznad neutralnih voda Baltičkog mora i uputile ruske lovce da ih prate.

Aktivnost američke vojske povećana je kod ruske granice poslednjih dana. Ruska avijacija bila je primorana da uzleti prošle nedelje kako bi presrela američke bombardere B-52H koji su leteli nad Ohotskim morem.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2470 on: June 28, 2020, 07:49:11 am »Četiri ruska aviona presretnuta u blizini Aljaske


Američko vazduhoplovstvo presrelo je danas, 120 kilometara od obala Aljaske, četiri ruska izvidjačka aviona Tu-142.

Ovo je saopštila komanda za vazdušnu bezbednost SAD i Kanade (Norad).

Navedeno je da su lovci F-22 "presreli 27. juna četiri ruska izvidjačka aviona Tu-142 na ulazu u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Aljaske".

U identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane vazdušni saobraćaj nadgledaju vojske jedne ili više zemalja, izvan svojih vazdušnih prostora, da bi imali više vremena za reagovanje u slučaju neprijateljskih akcija.

SAD su ustanovile četiri takve zone, a svoje zone nadzora ima više od 10 zemalja.

Zona oko Aljaske se proteže do oko 320 kilometara od obale.

"Avioni Tu-142 približili su se manje od 120 kilometara od juga Aleutskih ostrva na Aljasci i ostali su u identifikacionoj zoni skoro osam sati", naveo je Norad i precizirao da ruski avioni nisu povredili američki vazdušni prostor.

To je četvrti put da Amerikanci presreću ruske vojne avione u blizini Aljaske.

Rusko ministarstvo odbrane je 29. maja objavilo slike dva američka bombardera B-1 koja su Rusi presreli iznad Baltičkog i Crnog mora.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2471 on: June 28, 2020, 07:53:55 am »Američki vojni avion u izviđačkoj misiji kod obala Krima


Avion američkih vazdušnih snaga sproveo je izviđačku misiju kod obala Krima, prenosi RIA pozivajući se na podatke portala "Plejn rejder“.

Kako se navodi, u 7.40 sati po lokalnom vremenu avion P-8A "Posejdon“ poleteo je iz baze Sigonela na Siciliji, potom prošao kroz vazdušni prostor Bugarske, da bi u akvatoriji Crnog mora bio uočen u 11 sati, gde je počeo operaciju pored ruskih granica.

​Kretao se brzinom od oko 786 kilometara na sat, a leteo je na visini od devet kilometara.

Ovakve operacije nisu neuobičajene. Ruska vojska avione najčešće uočava kod obala Krima i u blizini Krasnodarske oblasti, iznad Baltičkog mora i iznad ruskih baza u Siriji, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane tražilo je da Vašington odustane od takvih operacija, ali se Pentagon oglušio o molbu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2472 on: June 28, 2020, 12:47:33 pm »"Za obuzdavanje Rusije izdvojiti 3,8 milijardi dolara"


Komitet za odbranu Predstavničkog doma američkog Kongresa predlaže da se u sledećoj finansijskoj godini za "obuzdavanje Rusije" izdvoji 3,8 milijardi dolara.

"U potpunosti finansirati Evropsku inicijativu za obuzdavanje i dodatno izdvojiti 3,789 milijardi dolara za strateški pomorski transport, satelitske komunikacije, dopunu zaliha goriva, podvodna i protivpodmornička borbena dejstva kojima se jača obuzdavanje Rusije", navedeno je u dokumentu Komiteta.

Takođe je predloženo da se u 2021. godini izdvoji 250 miliona dolara na ime inicijative za pomoć Ukrajini od čega 50 miliona može biti upotrebljeno za isporuku ubojitog oružja.

U dokumentu se predlaže da se produži potpuna zabrana finansiranja bilo kakvih aktivnosti koja mogu biti ocenjene kao priznanje suvereniteta Rusije nad Krimom, prenosi Sputnjik.

U dokumentu se iznosi i preporuka da se nastavi sa ograničavanjem "vojne saradnje s Rusijom, odnosno da se ona proširuje u oblasti bilateralnog vojnog dijaloga u cilju smanjenja rizika od konflikta". Tu se pre svega misli na kanale za vezu između Ministarstava odbrane dve zemlje po pitanju Sirije.

Predlogom je predviđeno da budžet Pentagona bude 732 milijarde dolara, što je za 8,5 milijardi manje nego što je u februaru tražila administracija u Vašingtonu.

Nova fiskalna godina počinje 1. oktobra.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 37 624« Reply #2473 on: June 30, 2020, 07:43:57 pm »

Moskva upozorava: Amerika priprema teren za obnavljanje nuklearnih proba
Tanjug 30.06.2020.

Zauzimanjem rušilačke pozicije prema sveobuhvatnoj zabrani izvođenja nuklearnih proba, SAD, po svemu sudeći, pripremaju teren za obnavljanje nuklearnog testiranja, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova povodom 20. godišnjice ratifikacije ovog međunarodnog dogovoru od strane zvanične Moskve.

Agencija TAS je izvestila da je rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo da su "SAD zauzele rušilačku poziciju jer su saopštile da ne nameravaju da ratifikuju ovaj dogovor, dok istovremeno pripremaju teren za potencijalno obnavljanje nuklearnog testiranja".

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 36 454« Reply #2474 on: July 03, 2020, 07:08:09 am »Rusija ucenila glave američkih vojnika?


Američki predsednik Donald Tramp tvrdi da ga tajne službe nisu informisale o tome da je Rusija navodno plaćala napade na američke trupe u Avganistanu.

Eksperti smatraju da je to malo verovatno, piše "Dojče Vele".

Ruska vojna tajna služba ucenila glave američkih vojnika – to što se čini kao zaplet iz filmova o Džejmsu Bondu iz vremena Hladnog rata, zapravo je najnoviji razvoj događaja u komplikovanim odnosima Moskve i Vašingtona. Kako je "Njujork tajms" prošle nedelje objavio, ruska "Glavna obaveštajna uprava" (GRU) navodno je plaćala borcima bliskim Talibanima za uspešno izvršene napade na američke vojnike i druge pripadnike NATO snaga.

Međutim, ne zna se tačno koliko je američkih vojnika poginulo prošle godine u Avganistanu u napadima "lovaca na ucene". I Rusija i Talibani poriču navode da je takvih dogovora bilo. "Ta glasina jednostavno pokazuje manjak inteligencije propagandista američke tajne službe koji su smislili tu glupost, umesto da nađu nešto verodostojnije", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Portparol Talibana, Zabihulah Mudžahid kaže da nije bilo nikakvog dogovora sa nekom državnom tajnom službom. Sva ubistva i pogubljenja u prethodnoj godini finansirana su uvek sopstvenim sredstvima Talibana, rekao je njihov portparol. Otkako Talibani zajedno sa SAD rade na mirovnom planu, potpuno se prestalo s ubistvima Amerikanaca. "Njihovi životi su sigurni i mi ih ne napadamo", naglasio je još Mudžahid.


Da li je Tramp znao za to?

Ono što je sigurno jeste da su američke tajne službe još pre nekoliko meseci imale informacije o navodnim dilovima za ucenjene glave. Pitanje je da li su o tome informisale američkog predsednika Donalda Trampa. Ako jesu, onda je držanje stvari u tajnosti od američke javnosti još jedan dokaz da Tramp ni po koju cenu ne želi da se igra s ruskim predsednikom, smatraju kritičari.

Tramp to odlučno negira. On je na Tviteru napisao da informacije nisu bile verodostojne. "Zbog toga nisu ni prosleđene meni i potpredsedniku“ , rekao je predsednik. A sve to bi, dodaje, mogla da bude još jedna lažna priča "Njujork tajmsa“ .

Trampova portparolka Kejli Mekeneni izjavila je da tajne službe nisu bile jedinstvene u vezi s tim koliko je ozbiljno trebalo shvatiti navodni "dil sa ucenjenim glavama“ . Zbog toga ta saznanja nisu prosleđena Ovalnoj sobi. Ali, iz više vladinih izvora i izvora tajnih službi saznaje se da je predsednik itekako bio brifovan.

Jedan službenik Vlade u Vašingtonu koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za CNN da su Trampu te informacije u najmanju ruku prosleđene pismenim putem, zajedno sa saznanjima tajnih službi koje predsednik dobija svakodnevno. Doduše, poznato je da Tramp te pisane izveštaje ne čita u potpunosti i radije želi da ga nekoliko puta nedeljno informišu usmeno.

Jedan nekadašnji saradnik tajne službe rekao je da je "apsurdno“ tvrditi kako predsednik nije bio informisan samo zbog toga što CIA i druge tajne službe nisu imale jedinstven stav u vezi verodostojnosti informacija. U tim krugovima nema nikada potpunog jedinstva, kaže bivši špijun.


"Ponašanje Rusije – krajnje nečuveno"

Čak i da je tako, da predsednik nije ništa čuo od svojih tajnih službi o tome što je otkrio "Njujork tajms", neprihvatljivo je njegovo kasnije ponašanje, kritikuju Trampa njegovi politički protivnici. Ponašanje Rusije je "krajnje nečuveno", rekla je Nensi Pelosi iz redova Demokrata i predsednica Predstavničkog doma u jednom TV-intervjuu. "Pomislili biste da bi predsednik, čim je čuo za to, želeo da sazna nešto više, umesto da se brani i govori kako ništa nije znao."

I demokratski predsednički kandidat Džo Bajden izrazio je ljutnju zbog Trampovog ponašanja. "Ne samo da nije naložio nikakve sankcije ili konsekvence za Rusiju zbog tog nečuvenog kršenja međunarodnog prava, Donald Tramp ide i dalje, i na sramotan način odaje čast Vladimiru Putinu", rekao je Bajden.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 160 161 162 163 164 [165] 166 167 168 169 170 171   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.