PALUBA
December 05, 2020, 03:25:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 170 171 172 173 174 [175] 176 177 178   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 348807 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2610 on: October 21, 2020, 10:13:12 am »
Američki avioni presreli ruske bombardere kod obala Aljaske
Quote
Два стратегических ракетоносца Ту-95 дальней авиации ВКС России выполнили плановый 11-часовой полет над нейтральными водами Чукотского, Берингова и Охотского морей, а также северной части Тихого океана. На отдельных этапах маршрута российские самолеты сопровождались истребителями F-22 ВВС США.

Взлет стратегических ракетоносцев осуществлялся с аэродрома на территории Чукотского автономного округа. Полет Ту-95МС проходил в сопровождении истребителей Су-35С 11-й армии ВВС и ПВО и перехватчиков МиГ-31 Тихоокеанского флота.

Летчики дальней авиации регулярно выполняют полеты над нейтральными водами Арктики, Северной Атлантики, Тихого океана, Черного и Балтийского морей. Все они выполняются в строгом соответствии с Международными правилами использования воздушного пространства.

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 957« Reply #2611 on: October 21, 2020, 02:23:21 pm »

Presretanje dva aviona RV SAD iznad Beringovog mora:

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2612 on: October 21, 2020, 04:17:25 pm »

Presretanje dva aviona RV SAD iznad Beringovog mora:
Ruski lovci oterali američke bombardere od državne granice


Ruski lovci su presreli dva strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazduhoplovstva iznad Beringovog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora su 21. oktobra 2020. godine otkrila dve vazdušne mete iznad Beringovog mora, koje su se približavale državnoj granici Ruske Federacije“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je dodalo da su u vazduh podignuti lovci Mig-31 i Su-35 iz sastava dežurnih snaga PVO Istočnog vojnog okruga, kako bi sprečili povredu ruske granice.

„Posade ruskih lovaca su identifikovale vazdušne mete kao dva strateška bombardera B-1B američkog ratnog vazduhoplovstva i pratile ih iznad akvatorije Beringovog mora“, navedeno je u saopštenju.

Vojni resor naglašava da su se ruski lovci uspešno vratili u matični aerodrom, nakon što su se strani vojni avioni okrenuli od pravca ruske granice.

„Svi letovi ruskih lovaca izvedeni su strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora. Povreda državne granice Rusije nije bila dozvoljena“, dodalo je Ministarstvo.

Podsetimo, u utorak je saopšteno da su avioni ratnog vazduhoplovstva SAD presreli dva ruska bombardera Tu-95, koje su pratila dva lovca Su-35 kod obala Aljaske.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 957« Reply #2613 on: October 22, 2020, 05:49:35 am »

Politika “obuzdavanja” Rusije traje još od Hladnog rata
Novosti online 21. 10. 2020.

STRATEGIJA „obuzdavanja Rusije“ traje još od Hladnog rata, ono što se menja je taktika. A taktika je prošla kroz nekoliko faza, od kojih je poslednja najavljeno prebacivanje Drugog američkog oklopnog puka u Bugarsku ili Rumuniju.

Od 2008, kada je Rusija intervenisala u Gruziji i priznala nezavisnost Severne Osetije i Abhazije, američka taktika „obuzdavanja Rusije“ prošla je kroz nekoliko faza, navodi profesor Fakulteta za diplomatiju i bezbednost Dušan Proroković.

„U prvoj fazi to se odigravalo kroz političke pritiske, u drugoj kroz uspostavljanje sistema sankcija, u trećoj kroz intenziviranje vojnih vežbi na zapadnim ruskim granicama, uspostavljanjem centara za vezu i „forenzičkih centara za borbu protiv ruskog malignog uticaja. Sada imamo najavu o prebacivanju trupa iz vojnih baza u Nemačkoj u, pretpostavljam, pribaltičke države, Poljsku ili Rumuniju“, kaže on.

Najavu o prebacivanju trupa iz Nemačke u neku od zemalja bliže Rusiji izrekao je šef Pentagona Mark Esper na onlajn seminaru Atlantskog saveta u Vašingtonu. Esper je tada najavio mogućnost prebacivanja Drugog oklopnog puka američke vojske u Rumuniju, Bugarsku, Poljsku ili neku od pribaltičkih republika. Prema Prorokovićevim rečima, takve namere nisu ništa neočekivano i u skladu su sa politikom koja se sprovodi već dvanaest godina. Zbog svog geopolitičkog i geostrateškog položaja, Bugarska i Rumunija igraju veoma važnu ulogu u američkim planovima, navodi naš sagovornik i svoju tezu ilustruje činjenicom da je broj vojnopomorskih vežbi NATO-a u crnomorskom akvatoriju poslednjih godina uvećan nekoliko puta.

„Razlozi za to su delimično zbog Krima, a delimično i zbog uloge Ukrajine u NATO lancu koji se proteže evropskim kontinentom, od Atlantika do ruskih granica. Ukrajina je čak najavila izgradnju jedne veće pomorske baze na crnomorskoj obali“, navodi Proroković. Uz to, Bugarska je za NATO „problematična zemlja", zbog toga što se raspoloženje građana razlikuje od raspoloženja elite i državnog rukovodstva.

„Bugarska jeste članica i NATO-a i EU, ali proruska orijentacija koja se može osetiti u bugarskom društvu u svakom pogledu, onespokojava Pentagon. Dakle, što više američkih vojnih instalacija na teritoriji Bugarske, to su sigurniji da im raspoloženje javnosti neće ometati dugoročne planove. Otuda i sve veća američka zainteresovanost za Bugarsku“, smatra Proroković.

VOJSKA ODLAZI, BAZE OSTAJU


Trampova administracija planira da povuče oko 9.500 vojnika iz baza u Nemačkoj, državi u kojoj SAD imaju najveći broj stacioniranih vojnika u Evropi. Samo u Japanu američka vojska ima veći broj stalno stacioniranih trupa. Ovi planovi naišli su na kritike i u samom Trampovom okruženju i smatraju se „poklonom Rusiji“. Baza Ramštajn najveća je američka baza u Evropi i služi kao logistički centar za pokrete svih američkih trupa u ovom delu sveta. U američkim planovima baze ipak ostaju u Nemačkoj, predviđa naš sagovornik, pogotovo Ramštajn. One, kako kaže, neće biti premeštane u druge delove Evrope.

„U Ramštajn je do sada dosta investirano, operativni planovi su već više decenija vezani za ovu bazu. Takođe, baze su punktovi za vršenje pritiska na nemačku vladu. Može se dogoditi da prebace određeni broj vojnika iz Nemačke u druge evropske zemlje. Time bi se smanjio broj vojnika na nemačkom tlu, ali da zatvaraju Ramštajn ili neke druge baze, koje su do sada služile svrsi, pretpostavljam da je to isključeno“, kaže Proroković.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2614 on: October 22, 2020, 03:39:15 pm »Rusija: Nuklearne vojne vežbe NATO-a u Evropi mogu dovesti do katastrofalnih posledica


Američke vojne vežbe u Evropi sa razvojem primene nuklearnog oružja destabilizuju situaciju u svetu, a posebno u pozadini krize nastale u oblasti kontrole naoružanja, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Komentarišući američke vojne vežbe u okviru zajedničkih nuklearnih misija NATO-a „Otporno podne“, Zaharova je istakla da su ovi manevri navodno podrazumevali obuku za upotrebu nuklearnog oružja u okviru takozvanih zajedničkih nuklearnih misija alijanse. U vežbama su učestvovali lovci-bombarderi iz niza zemalja, opremljeni za primenu američkog nuklearnog oružja u Evropi, dodala je ona.

„Pri tome, raspoređeno američko nuklearno oružje ne samo što ostaje u Nemačkoj, već i u Belgiji, Holandiji, Italiji, kao i u Turskoj. Amerikanci modernizuju svoje nuklearne avio-bombe, a evropske članice NATO-a – avione koji nose takvo oružje“, podsetila je Zaharova.

„Još jednom smo primorani da istaknemo da u kriznoj situaciji na polju kontrole naoružanja neograničeno nagomilavanje vojnih potencijala pojedinih država i njihovih saveznika, kao i njihovih saveza, i posebno apsolutno drska praksa vežbanja nuklearnih misija nanosi štetu međunarodnoj bezbednosti i destabilizuje situaciju u svetu, a može dovesti do katastrofalnih posledica“, istakla je portparolka.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 957« Reply #2615 on: October 24, 2020, 02:20:46 pm »

Pamti Evropa ko ju je oslobodio fašizma
Novosti online 24. 10. 2020.

PORTPAROL ruskog Ministarstva inostranih poslova, Marija Zaharova, odgovorila je nemačkom generalu koji je rekao da je Rusija glavni protivnik NATO-a rekavši da Alpi i Dunav dobro pamte ko je evropskim narodima izvojevao slobodu.

- Uzimajući u obzir našu zajedničku istoriju nemački generali bi trebalo malo bolje da znaju da je Rusija bila protivnik fašizma i nacizma, te da i Alpi i Dunav dobro znaju ko je narodima Evrope doneo slobodu - ocenila je Zaharova.

Prethodno je nemački list „Dagens Nijheter“ objavio intervju sa nemačkim generalom ujedinjenih snaga NATO-a u Evropi J. Folmerom koji je rekao da Rusija pokušava da zabije klin u partnerstvo Švedske i Alijanse. Upitan da prokomentariše kako NATO gleda na Rusiju, on je rekao: „Uzimajući u obzir našu zajedničku istoriju, neprijatelj je prejaka reč, radije bih rekao protivnik“.

Podsetimo, nedavno su mediji saopštili da se sve više priča o tome da Švedska namerava da razmotri mogućnost ulaska u NATO, a glavni razlog tome se navodi Rusija. Štaviše, prema rečima švedskog opozicionog poslanika Edvarda Ridla, ta skandinavska zemlja je „u vrlo ozbiljnoj situaciji“ zbog jačanja ruskog vojnog potencijala.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2616 on: October 25, 2020, 06:19:28 pm »Bela kuća se požalila: Nemamo više mogućnosti za uvođenje novih sankcija Rusiji


SAD su uvele toliko sankcija Rusiji i Iranu, da je Vašington iscrpeo sve mogućnosti za nove restrikcije, saopštio je pomoćnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Robert O'Brajan.

Novinari su pitali O'Brajana, kako Vašington planira da odgovori na navode američke obaveštajne službe da su Rusija i Iran, navodno, dobili neke informacije o registraciji američkih birača i da žele da utiču na izbore.

„Jedna od problema sa kojim se suočavamo, kako prema Iranu, tako i prema Rusiji je u tome što mi imamo toliko sankcija protiv tih država da je ostalo vrlo malo mogućnosti da se nešto uradi s tim. Međutim, mi proučavamo sve moguće mere obuzdavanja koje možemo upotrebiti prema tim državama, kao i prema drugima, kao što su i Kina i nekih drugih još nepomenutih država koje pokušavaju da utiču na Amerikance po pitanju glasanja. To je nedopustivo“, rekao je savetnik američkog lidera, ponovivši da Vašington razmatra „dodatne opcije“ u vezi s tim.

Ranije je Federalni istražni biro SAD saopštio da su Iran i Rusija prikupile podatke američkih glasača kako bi uticali na predstojeće američke predsedničke izbore.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2617 on: October 26, 2020, 10:00:00 am »Bajden: Rusija je najveća pretnja za SAD


Američki demokratski predsednički kandidat Džo Bajden nazvao je Rusiju najvećom pretnjom Sjedinjenim Američkim Državama na međunarodnoj sceni.

„Mislim da je trenutno najveća pretnja Americi, u smislu podrivanja naše bezbednosti i saveza, Rusija. Drugo, mislim da je naš najveći konkurent Kina“, rekao je Bajden u intervjuu za televiziju „Si-Bi-Es“.

Bajden je dodao da budućnost rusko-američkih odnosa zavisi od Sjedinjenih Američkih Država. Prema njegovim rečima, pristup Vašingtona je da utvrdi da li će zemlje i dalje ostati konkurenti ili će to prerasti u „ozbiljnije rivalstvo u pogledu odnosa snaga“.

U oktobru je kandidat za potpredsednika američke Demokratske partije Kamala Haris obećala da će Bajden „smatrati Rusiju odgovornom“ za bilo kakvu pretnju američkim snagama. Ranije je i sam Bajden tvrdio da Moskva najaktivnije pokušava da utiče na predstojeće američke izbore i da je zbog toga glavna pretnja.

Rusija je više puta negirala optužbe za pokušaje da utiče na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“. Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom mešanju Rusije u izbore u različitim zemljama, izjavio da ne postoje dokazi koji to podržavaju.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2618 on: October 26, 2020, 01:02:00 pm »Kremlj žali zbog Bajdenovih reči i tvrdi „Rusija nije neprijatelj“


Kremlj žali zbog reči američkog predsedničkog kandidata Džoa Bajdena o ruskoj pretnji. To uopšte nije istina, usađuje se mržnja prema Rusiji koja nije neprijatelj, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„To uopšte nije tačno, mi se sa tim apsolutno ne slažemo. Možemo samo da žalimo što se na taj način usađuje apsolutna mržnja prema Rusiji i što našu zemlju smatraju nekom vrstom neprijatelja. To nije istina“, rekao je Peskov komentarišući Bajdenove reči.

Ranije je demokratski predsednički kandidat Džo Bajden izjavio da je Rusija najveća pretnja Sjedinjenim Američkim Državama u međunarodnim poslovima, dok je Kina najveći konkurent.

U oktobru je kandidat za potpredsednika američke Demokratske partije Kamala Haris obećala da će Bajden „smatrati Rusiju odgovornom“ za bilo kakvu pretnju američkim snagama. Ranije je i sam Bajden tvrdio da Moskva najaktivnije pokušava da utiče na predstojeće američke izbore i da je zbog toga glavna pretnja.

Rusija je više puta negirala optužbe za pokušaje da utiče na demokratske procese u različitim zemljama, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao ih je „apsolutno neosnovanim“.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom mešanju Rusije u izbore u različitim zemljama, izjavio da ne postoje dokazi koji to podržavaju.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 957« Reply #2619 on: October 26, 2020, 02:18:38 pm »

Putin: Povlačenje iz sporazuma INF je ozbiljna greška, NATO da prestane da raspoređuje rakete
Tanjug 26.10.2020.

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je danas pozvao NATO da obustavi raspoređivanje zemaljskih raketa srednjeg i kratkog dometa, naglasivši da se Rusija i dalje pridržava moratorijuma na razmeštanje takvih raketa dok se rakete "američke proizvodnje" ne pojave u određenim regionima.


- Potvrđujemo da se pridržavamo moratorijuma o razmeštanju zemaljskih raketa srednjeg i kratkog dometa, koji je ranije najavila Ruska Federacija, dok se slična vrsta raketa američke proizvodnje ne pojavi u odgovarajućim regionima - rekao je Putin. Putin je, kako se navodi na sajtu Kremlja, istakao da je i dalje relevantan poziv Rusije državama članicama NATO da uvedu sličan moratorijum na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa, prenosi TASS. Putin je, kako je prethodno objavljeno, ocenio da je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF) ozbiljna greška koja povećava rizik od trke u naoružanje.

Američki ministar odbrane Mark Esper ranije ove nedelje je najavio američke planove o povećanju broja raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi. On je rekao da je to povezano sa povećanjem broja takvih raketa u Rusiji i Kini što je, kako tvrdi, posledica kršenja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa (INF).

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2620 on: October 26, 2020, 05:12:06 pm »Ruski "suhoj" presreo američke izviđačke avione iznad Baltičkog mora


Lovac Su-27 presreo je američki izviđački avion iznad Baltičkog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski radari su otkrili dve vazdušne ciljeve kako se približavaju državnim granicama. Za njihovu identifikaciju bio je poslat Su-27, dežurnih snaga za protivvazdušnu odbranu.

"Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušne ciljeve kao avion patrolne avijacije „Orion“, Ratne mornarice Nemačke i američki izviđački avion U-2S, nakon čega su ih sproveli iznad voda Batičkog mora“, navodi se u saopštenju Centra za upravljanje odbranom.

Nakon udaljavanja inostranih aviona, ruski lovci su se vratili na svoj matični aerodrom.

Let ruskog aviona je bio u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2621 on: October 27, 2020, 07:37:05 am »Su-27 presreo „Miraže“ iznad Crnog mora


Su-27 presreo je dva francuska lovca „Miraž-200“ iznad Crnog mora, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska sredstva za kontrolu vazdušnog prostora otkrila su iznad neutralnih voda Crnog mora vazdušne mete koje su se približavale državnoj granici Rusije.

„U cilju presretanja meta, u vazduh je podignut lovac Su-27. Posada ruskog lovca identifikovala je vazdušne mete, kao dva lovca-bombardera „Miraž-2000“, Ratnog vazduhoplovstva Francuske, nakon čega ih je ispratio iznad voda Crnog mora“, navedeno je u saopštenju Centra za upravljanje odbranom Rusije.

Centar je saopštio da se ruski lovac vratio na bazni aerodrom nakon što su se francuski avioni okrenuli od ruske državne granice.

U saopštenju se ističe da se ceo let ruskog aviona Su-27 odvijao strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora, kao i da narušavanje granice Rusije nije bilo dopušteno.

Danas je drugi Su-27 presreo iznad Baltičkog mora nemački i američki avion.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2622 on: October 27, 2020, 12:28:09 pm »Britanski mediji: Broj ruskih podmornica u severnom Atlantiku zapanjujući


Broj ruskih podmornica u severnom Atlantiku dramatično je porastao, piše britanski  „Dejli mejl“.

Prema podacima ovog lista, u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva primećene su ruske podmornice „Akula“.

„Broj ruskih podmornica koje ulaze u severni Atlantik prosto zapanjujući“, rekli su za „Dejli mejl“ izvori u britanskoj vojsci.

Kako je naveo izvor iz vojske, umesto jedne podmornice koliko je Rusija slala ranije, sada šalje tri. Situaciju je okarakterisao kao ozbiljnu.

Američki „Vol strit džornal“ je u julu pisao, pozivajući se na predstavnike NATO i vojne analitičare, da to što Rusija sada proizvodi više podmornica u oblastima Atlantskog okeana, može da predstavlja pretnju po vojne brodove NATO i važne objekte infrastrukture SAD.

Predstavnici američke vojske u više navrata su se žalili da su ih ruske podmornice lišile „mirne luke“.

Vice-admiral Endrju Vudi Luis rekao da je Pentagon već izgubio neospornu dominaciju na Atlantiku.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 556« Reply #2623 on: October 27, 2020, 12:30:07 pm »Šojgu: NATO nastavlja da jača prisustvo na granicama Rusije i Belorusije


Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku zajedničkog kolegijuma ruskog i beloruskog ministarstva odbrane.

„I dalje je nemirna situacija na zapadnim granicama Savezne države, gde NATO nastavlja da pojačava svoje prisustvo“, rekao je Šojgu na onlajn-sastanku.

„U kontekstu trenutne vojno-političke situacije u regionu, kao i novih izazova i pretnji, prvenstveno od međunarodnog terorizma, Ministarstvo odbrane Rusije smatra vojnu bezbednost Savezne države jednim od svojih prioritetnih zadataka“, dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, Severnoatlantska alijansa poboljšava svoju vojnu infrastrukturu, skladišti logistička sredstva, naoružanje i vojnu tehniku u blizini granica Savezne države. Ministar je istakao da se pojačava segment američke protivraketne odbrane, njeni lanseri mogu da se koriste i za udarno oružje.

„Bez obzira na pandemiju, ne smanjuje se intenzitet vojnih vežbi bloka“, ocenio je Šojgu.

Sa svoje strane, Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin primetio je da raste broj vojnih vežbi NATO-a u zemljama koje se graniče sa Belorusijom, a povećava se prisustvo američke vojske.

„Poslednjih godina rotaciona grupa NATO-a zemljama koje se graniče sa Belorusijom porasla je više od 17 puta i dostigla deset hiljada vojnika“, podsetio je Hrenjin.

Sjedinjene Američke Države su se, uz podršku saveznika iz NATO-a, povukle iz sporazuma o protivraketnoj odbrani, otvorenom nebu i raketama srednjeg i kratkog dometa, a takođe su odbile da ratifikuju prilagođenu verziju dogovora o konvencionalnom naoružanju i snagama u Evropi, podsetio je beloruski ministar.

Sve ovo, prema Hrenjinu, ima za cilj „podrivanje međunarodne i regionalne bezbednosti i pružanje pravnog okvira za militarizaciju evropskog kontinenta kroz trajno američko prisustvo“.

izvor
Logged
Prvačić
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 861


« Reply #2624 on: October 28, 2020, 07:37:42 pm »Britanski mediji: Broj ruskih podmornica u severnom Atlantiku zapanjujući


Broj ruskih podmornica u severnom Atlantiku dramatično je porastao, piše britanski  „Dejli mejl“.

Prema podacima ovog lista, u blizini obala Ujedinjenog Kraljevstva primećene su ruske podmornice „Akula“.

„Broj ruskih podmornica koje ulaze u severni Atlantik prosto zapanjujući“, rekli su za „Dejli mejl“ izvori u britanskoj vojsci.

Kako je naveo izvor iz vojske, umesto jedne podmornice koliko je Rusija slala ranije, sada šalje tri. Situaciju je okarakterisao kao ozbiljnu.

Američki „Vol strit džornal“ je u julu pisao, pozivajući se na predstavnike NATO i vojne analitičare, da to što Rusija sada proizvodi više podmornica u oblastima Atlantskog okeana, može da predstavlja pretnju po vojne brodove NATO i važne objekte infrastrukture SAD.

Predstavnici američke vojske u više navrata su se žalili da su ih ruske podmornice lišile „mirne luke“.

Vice-admiral Endrju Vudi Luis rekao da je Pentagon već izgubio neospornu dominaciju na Atlantiku.

izvor


U kakvom je stanju sistem za otkrivanje ulaska ruskih podmornica u Atlantik The Sound Surveillance System (SOSUS) ?
Logged
Pages:  1 ... 170 171 172 173 174 [175] 176 177 178   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 22 queries.