PALUBA
October 17, 2021, 05:24:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 276 277 278 279 280 [281] 282 283 284 285 286 ... 289   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 421190 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4200 on: September 26, 2021, 06:57:06 am »Rusija poručuje Evropi: Ne brinite, nećemo vas zalediti


Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev prokomentarisao je navode pojedinih nemačkih političara da Rusija navodno pokušava da „zaledi“ Evropljane tokom predstojeće zime time što ne ispunjava svoje obaveze po pitanju isporuke gasa rekavši da to jednostavno nije istina i da takve tvrdnje izazivaju nedoumice.

„Obratili smo pažnju na izjave pojedinih nemačkih političara koji optužuju Rusiju i kompaniju `Gasprom` da ne ispunjavaju svoje obaveze, da namerno ograničavaju isporuke gasa na evropsko tržište i da time stimulišu rast cena plavog energenta. Takve izjave izazivaju nedoumicu jer nemaju nikakve veze sa realnošću“, kazao je on.

Takođe je ocenio i da je u pitanju „otvoreni fejk“ i „primitivna antiruska laž“ koja se servira umesto objektivne analize situacije.

„Rusija je oduvek ispunjavala sve svoje obaveze i nastaviće to da radi. U proteklih 50 godina Rusija je uspešno sarađivala sa evropskim zemljama po pitanju isporuke gasa i taj energent nikada nije koristila kao instrument političkog pritiska“, naglasio je on.

Osvrnuo se i na rad „Gasproma“ rekavši da ta kompanija strogo poštuje sve ugovore koje ima potpisane sa evropskim potrošačima.

„`Gasprom` nije ograničavao isporuke gasa, a pored toga, sve one isporuke koje su dogovorene unapred i obuhvaćene dugoročnim ugovorima ni ne zavise od aktuelnog cenovnog rasta na tržištu“, dodao je.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4201 on: September 26, 2021, 07:05:33 am »Neprihvatljiv je bilo kakav rat između nuklearnih sila, čak i nenuklearni


Bilo kakav rat, čak i nenuklearni, između nuklearnih sila je neprihvatljiv, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Mi smo za to da odnosi između država budu na bazi uzajamnog poštovanja kako nikada ne bi prerasli u nuklearni rat. Dobro je što su predsednici Rusije i Amerike potvrdili neprihvatljivost nuklearnog rata, ali mislim da je neprihvatljiv bilo kakav rat između velikih država, nuklearnih država, jer su rizici da on preraste u nuklearni rat - ogromni“, rekao je Lavrov.

Podsetimo, britanski mediji su ranije objavili da je bivši zamenik generalnog sekretara UN za ekonomska i socijalna pitanja Ša Cukang izjavio da Peking treba da odustane od politike prema kojoj neće prva upotrebiti nuklearno oružje i da treba da pruži otpor novim savezima koje pravi Vašington.

Ša je konkretno mislio na AUKUS, savez Amerike, Australije i Velike Britanije, čime se, po njegovom mišljenju potvrđuje narastajuće vojno prisustvo tih zemalja nedaleko od Kine.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4202 on: September 26, 2021, 07:08:39 am »
Lavrov na 76. Generalnoj skupštini UN: Američka ideja o „samitu za demokratiju“ u duhu Hladnog rata


Američka ideja o „samitu za demokratiju“ je inicijativa sasvim u duhu Hladnog rata koja vodi ka novom Krstaškom ratu i podeli društva na „naše“ i „njihove“, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju učesnicima 76. Generalne skupštine UN.

Komentarišući inicijativu, Lavrov je rekao da će Vašington svakako određivati učesnike , prisvajajući sebi pravo da određuje i stepen usaglašenosti neke zemlje s demokratskim standardima.

Podsetimo, Bela kuća je 11. avgusta objavila da će američki predsednik Džozef Bajden sazvati „Samit za demokratiju“ 9. i 10. decembra koji će se održati putem video-konferencije. Na predstojećem samitu očekuje se razmatranje tri osnovne teme: zaštita od autoritarizma, borba protiv korupcije i poštovanje ljudskih prava.


O dijalogu sa Amerikom

Rusija je uverena da je, uz dobru volju za dijalog sa SAD o strateškoj stabilnosti, postizanje uzajamno prihvatljivih rešenja sasvim realno, ističe Lavrov.

„Velika očekivanja povezana su i sa perspektivama rusko-američkog dijaloga o budućoj kontroli naoružanja o čijem je početku postignut dogovor na samitu u Ženevi. Uz dobru volju postizanje uzajamno prihvatljivih rešenja je sasvim realno“, rekao je on.

Dodao je i da je čitav svet ohrabren saglasnošću nove američke administracije s ruskim predlogom da se produži Sporazum START 3 bez bilo kakvog uslovljavanja.

Ogroman značaj imalo je i to što su predsednici dve zemlje potvrdili privrženost principu prema kojem u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da takav rat nikad ne sme da bude pokrenut.


Militarizacija interneta

Lavrov je rekao i da jedan od novih izazova sa kojima se suočava svet – namera pojedinih država da militarizuju internet, kao i da pokrenu trku u sajber naoružanju.

„Rusija se zalaže za to da se u UN usaglase načini osiguranja međunarodne informacione bezbednosti. Pri tome kriterijum ne smeju biti nečija ‘specijalna pravila’ već univerzalni sporazumi koji omogućavaju da se transparentno i na bazi činjenica razmotre bilo koja problematična pitanja“, ukazao je Lavrov.


„Epopeja“ AUKUS

On se u govoru osvrnuo i na „epopeju“ sa isporukama američkih podmornica u Australiju ističući da se ta situacija može okarakterisati kao reakcija na stremljenje EU ka većoj autonomiji nakon užurbanog odlaska snaga NATO i SAD iz Avganistana.

„Uvođenje ‘poretka zasnovanog na pravilima’ umesto striktnog poštovanja međunarodnog prava nosi sa sobom rizik od opasnih recidiva blokovske politike, stvaranja linija podela između grupe zapadnih zemalja i drugih država.

Poslednji događaji su pokazali da voluntaristička pravila mogu da se primenjuju i unutar zapadnog kruga ako tamo neko postane suviše samostalan “, ocenio je Lavrov.


izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #4203 on: September 26, 2021, 03:05:30 pm »

Moskva treba da bude oprezna zbog sporazuma AUKUS
Tanjug 26. 09. 2021.

RUSIJA treba da bude oprezna u vezi sa stvaranjem novog vojno-tehnološkog partnerstva između Australije, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije u Indo-Pacifičkom regionu (AUKUS), smatra direktor ruske Spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin.

- Uzmimo, na primer, nedavne događaje vezane za stvaranje novog vojno-tehnološkog saveza između Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Australije. Vreme će pokazati šta je to. Ali moramo da budemo oprezni - izjavio je Nariškin u intervjuu za „RT“. Nariškin je kazao kako je primetio da je uprkos nedavnim izjavama američke administracije da je bezbednost u zemlji njen najvažniji prioritet, Vašington onaj koji nastavlja da razvija nove ekspanzionističke planove.

- Znamo da su često reči američkih lidera u suprotnosti sa postupcima i već vidimo razvoj novih ofanzivnih planova. Gledajte, Sjedinjene Američke Države pokušavaju da zadrže uticaj na teritoriji Avganistana, na region jačanjem svojih pozicija u zemljama centralne Azije - istakao je Nariškin.

Australija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države su 15. septembra objavile stvaranje novog partnerstva u oblasti bezbednosti (AUKUS). U okviru sporazuma, Australija, između ostalog, planira da izgradi najmanje osam nuklearnih podmornica uz pomoć američke i britanske tehnologije, od kojih će prva stupiti u službu 2036. godine, kao i da će svoje oružane snage modernizovati američkim krstarećim raketama.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4204 on: September 27, 2021, 06:44:56 am »Na Zapadu nije umrla ideja kolonijalizma


Odnos Evropske Unije prema drugim državama je izgrađen na kolonijalnom pogledu na svet, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Što se tiče Borelja i njegovog shvatanja zone odgovornosti EU, grešite kada kažete da su oni zaboravili da je kolonijalizam završen. Ne samo da nisu zaboravili, na žalost, oni su živeli u toj paradigmi, ne zaboravljajući o tome ni na trenutak. Njihove izjave su bile jedno, a odnosi prema drugim državama su bili izgrađeni na tom pogledu na svet", rekla je Zaharova televiziji "Rusija 24".

Ona je dodala da zapadne države i dalje žele da se neosnovano mešaju u poslove drugih država.

"Na žalost, kolektivni zapad je uzeo na sebe pravo, između ostalog, da rešava sudbinu sveta, kada to svet ne traži", izjavila je Zaharova, naglasivši da, "kako bi se izbegli vojni konflikti, svet treba da se vrati osnovama međunarodnog prava na bazi Povelje UN".

Prema rečima ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova, šef evropske diplomatije Žozep Borelj ubeđivao je Rusiju da "ne radi" u Africi u sferi bezbednosti, jer je to mesto zauzeto.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4205 on: September 27, 2021, 06:51:27 am »"Ako SAD uvedu opet sankcije - mudro ćemo odgovoriti"


U slučaju da Sjedinjene Američke Države uvedu novi sankcioni spisak protiv ruskih državljana, odgovorićemo mudro, upozorio je Peskov.

„Ne sumnjam da će predsednik Vladimir Putin, koji formuliše naše glavne spoljnopolitičke pravce u skladu sa Ustavom, kao i uvek, pokazati mudrost ukoliko to bude potrebno“, rekao je on za televiziju „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, šef ruske države je obavešten o pokušaju uvođenja novih sankcija protiv Rusije, kao i o izjavama američkih kongresmena.

Međutim, portparol ruskog predsednika izrazio je nadu da „takva glupost kao što su nove antiruske sankcije“ neće zaživeti jer će, kako kaže, u suprotnom, poput udarca sekirom naneti ogromnu štetu „duhu i atmosferi“ rusko-američkog samita u Ženevi.

„Naravno, želim da se nadam da takve gluposti uopšte neće biti, jer drugačije to ne može da se okarakteriše. Nadam se i da neće biti nepromišljeno kao sekirom naneta šteta duhu i atmosferi Ženeve, pritom razorna“, kaže Peskov.


Američka moda: Što gore pričaš o Rusiji, veći si patriota

Moda među američkim parlamentarcima da podignu svoje rejtinge raspirivanjem rusofobije ne nestaje, iako to šteti „duhu i atmosferi Ženeve“, smatra Peskov.

„Znamo da je u Americi, nažalost, godina neprolazna moda da se rejting podigne raspirivanjem rusofobije. Odnosno, govoreći što je moguće lošije o Rusiji, smatraju te većim patriotom“, istakao je portparol.

Odbor za regulative Predstavničkog doma Kongresa SAD odobrio je ranije nacrt zakona kojim se preporučuje uvođenje sankcija protiv 35 ruskih zvaničnika, biznismena i novinara koji su, prema proceni Vašingtona, umešani u kršenje ljudskih prava.

Na udaru su se našli, između ostalih, glavna urednica agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan, premijer Mihail Mišustin, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, direktor FSB-a Aleksandar Bortnjikov.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4206 on: September 27, 2021, 07:45:32 am »Tri „suhoja“ oterala američkog uljeza


Tri lovca Su-35S ispratila su strateški bombarder B-52H američkog ratnog vazduhoplovstva koji se približavao granicama Rusije iznad Tihog okeana, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Ruske Federacije.

Prema navodima centra, nakon što se američki avion udaljio od granice vazdušnog prostora Rusije, posade ruskih lovaca vratile su se na aerodrome.

U saopštenju se ističe da su letovi Su-35S izvedeni strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

Aktivnost stranih izvođačkih aviona i dronova u blizini ruskih granica primetno je povećana u poslednje vreme. Ministarstvo odbrane Rusije više puta je pozivalo zapadne partnere da ne izvode takve akcije. Međutim, apeli Rusije su bezuspešni.


izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #4207 on: September 27, 2021, 08:15:05 pm »

Putin: Širenje NATO ka Ukrajini je prelazak crvene linije
Tanjug 27.09.2021.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je beloruskom kolegi Aleksandru Lukašenku da bi širenje infrastrukture NATO u Ukrajinu značilo za Moskvu da je crvena linija pređena, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov.

- Predsednik Putin je i ranije rekao da je to izuzetno crvena linija - kazao je Peskov, prenosi Tas s.

Lukašenko istakao je ranije u toku dana da su čitavi korpusi stranih trupa raspoređeni u Poljskoj, na granici sa Belorusijom.

- Jasno je da gde god da rasporedite trupe u Poljskoj, one neće biti usmerene protiv Nemačke. To su strane trupe, prvenstveno američke - objavila je beloruska novinska agencija Belta, a prenela ruska agencija Tas s

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #4208 on: September 27, 2021, 08:41:57 pm »

Koje su recipročne mere Rusije i Belorusije na proširenje NATO-a u Ukrajini?
Novosti onlajn 27. 09. 2021.

PREDSEDNICI Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko, više su puta razgovarali o temi potencijalnog proširenja NATO-a na Ukrajinu, saopštio je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsednik Putin više puta je pominjao temu potencijalnog proširenja vojne infrastrukture NATO-a na teritoriju Ukrajine - rekao je portparol Kremlja.

Odgovarajući na pitanje koje bi mogle biti recipročne mere Rusije i Belorusije na proširenje NATO-a, Peskov je istakao da će to biti „dejstva za osiguranje bezbednosti dveju država“. Prema rečima Peskova, Putin je u razgovoru sa Lukašenkom rekao da proširenje NATO-a na Ukrajinu za Moskvu predstavlja prelazak crvenih linija.

Ranije u ponedeljak Lukašenko je na sastanku sa bezbednjacima zemlje izjavio da je tema proširenja NATO-a na Ukrajinu više puta pokrenuta tokom razgovora sa Putinom. Prema njegovim rečima, oni održavaju konsultacije po ovom pitanju i dogovorili su se da Rusija i Belorusija moraju „da preduzmu neke mere“.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #4209 on: September 28, 2021, 06:15:23 am »

Vašington i Moskva ne prestaju da vode rat vizama
B. VLAHOVIĆ 27. 09. 2021.

RUSKE vlasti postavljaju uslov da će dati vizu američkoj sekretarki ako Vašington odobri ulazak u SAD Konstantinu Voroncovu iz departmana za kontrolu naoružanja ruskog ministarstva spoljnih poslova. Viktorija Nuland je na "crnoj listi" Amerikanaca kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Amerikanci ne daju Voroncovu vizu već dve godine, a on je trebalo da putuje u UN na sastanak komiteta koji se bavi oružjem. Nuland bi trebalo da se sretne sa Dmitrijem Kozakom koji je u Kremlju zadužen za bivše sovjetske republike.

Nulandova se smatra ekspertom za postsovjetsko prostranstvo, ali i rusofobom koja je antipatije prema Rusiji pokazala mnogo puta. NJu u Moskvi pamte još iz vremena kada su u Kijevu rušili legalno rukovodstvo Ukrajine na čelu sa predsednikom Viktorom Janukovičem, a Viktorija Nuland delila demonstrantima na Majdanu keks i sendviče. U to vreme je bila pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Aziju. Ona se 2016. godine mešala i u kadrovsku politiku Moldavije.

O tome da se pregovara da Viktorija Nuland ipak doputuje u Moskvu, potvrdio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ali još nije dobila vizu. Viktorija Nuland će najverovatnije uskoro dobiti vizu da bi sa Kozakom razgovarala o Ukrajini. Amerikanci duže vreme ne izdaju vize članovima ruskih delegacija koje su planirale da učestvuju na sastancima u NJujorku koje organizuje UN. I nedavno vize nisu dobili članovi ruske delegacije koji su zajedno sa ministrom Lavrovom trebalo da učestvuju na Generalnoj skupštini UN.

Ruski parlament je predložio da se sedište UN preseli iz SAD. Zabrinutost što su Amerikanci prisvojili pravo da odlučuju ko može da dođe u UN, izrazili su i najviši rukovodioci te svetske organizacije. Ali, problem nije rešen.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4210 on: September 28, 2021, 06:58:52 am »SAD formirale brodsku grupu za suprotstavljanje ruskim podmornicama


Pentagon je formirao operativnu grupu razarača na istočnoj obali koja treba da obezbeđuje brzo raspoređivanje brodova u slučaju suprotstavljanja pretnji od ruskih podmornica u Atlantskom okeanu, piše časopis Instituta američke vojne mornarice „Ju-Es-En-Aj- njuz“.

Grupa je dobila naziv „Grejhaund“.

„Brodovi će biti spremni za izvršavanje čitavog spektra zadataka, uključujući praćenje aktivnosti ruskih podmornica u Atlantiku i zaštitu naše zemlje“, izjavio je kontraadmiral i komandant površinskih snaga američke mornarice u Atlantiku Brendan Maklejn.

U sastavu grupe su „dva razarača sa najvećom borbenom gotovošću“: „Tomas Hadner“ i „Donald Kuk“. U januaru će im se pridružiti razarač „Salivans“ koji je sada raspoređen kao deo britanske grupe nosača aviona. Sledeće godine, kada „Tomas Hadner“ bude na tehničkom održavanju, u grupu će biti uključeni razarači „Koul“ i „Greveli“.

Brodovi će biti stacionirani u pomorskim bazama Mejport i Norfolk u Virdžiniji. Oni će izvoditi operacije i vežbe na Atlantiku.

Kako piše list, stvaranje nove grupe odvija se u svetlu odluke američke mornarice da usredsredi svoju pažnju na Atlantik zbog ruskih podmornica.

„Strateška pretnja našoj domovini ušla je u novu eru. Naši konkurenti su već razvili i nastavljaju da razvijaju svoje sposobnosti kako bi držali zemlju pod pretnjom“, rekao je Maklejn.

Godine 2018, zbog „naleta operacija ruskih podmornica u Atlantiku“ u Sjedinjenim Američkim Državama ponovo je formirana druga flota mornarice. Komandant flote viceadmiral američke mornarice Endru Luis ranije je govorio o stalnom porastu aktivnosti ruskih podmornica u Atlantskom okeanu. Prema njegovim rečima, istočna obala Amerike više nije bezbedno utočište.


izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #4211 on: September 28, 2021, 07:19:36 am »

Ponovo formiraju hunter-kiler grupe.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4212 on: September 28, 2021, 07:35:05 am »Mediji: Amerika razmatra korišćenje ruskih baza u Aziji; Kongresmeni traže objašnjenje od Bajdena


Jedna od tema nedavnog sastanka načelnika združenih generalštabova američke vojske, generala Marka Milija i njegovog ruskog kolege Valerija Gerasima bila je i mogućnost da Amerika koristi ruske vojne baze u srednjoj Aziji, piše „Vol strit džornal“. To je zabrinulo kongresmene iz redova republikanaca koji traže objašnjenje od predsednika države.

Mili i Gerasimov su se sastali prošle nedelje u Finskoj, a kako navodi „Vol strit džornal“ Gerasimov nije davao nikakva obećanja u vezi sa ruskim bazama.

Prema navodima lista, koji se poziva na izvore, razgovor je podstakla činjenica da američka administracija posle povlačenja iz Avganistana traži nove načine za praćenje i reagovanje na terorističke pretnje u toj zemlji.

Mediji su ranije pisali da je ova tema možda bila na agendi samita predsednika Rusije i SAD u Ženevi, a Kremlj te informacije nije komentarisao.
 
Tim povodom nekoliko uticajnih republikanskih kongresmena uputilo je pismo administraciji predsednika Džozefa Bajdena.

Oni su izrazili duboku zabrinutost zbog toga što Bela kuća vodi pregovore o ruskim bazama i uopšte mogućnosti vojne saradnje sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

Prema njihovom mišljenju, saradnja s Moskvom neće doprineti ostvarivanju ciljeva Amerike u borbi protiv terorizma niti otvaranju puta ka „stabilnim i predvidljivim“ odnosima sa Rusijom.

Pored toga oni su podsetili da je američki Kongres zabrano i ograničio vojnu saradnju Rusije i Amerike.

„Vol strit“je krajem avgusta pisao, takođe pozivajući se na izvore, da se ruski predsednik Vladimir Putin tokom susreta s Bajdenom usprotivio razmeštanju američkih snaga u zemljama koje se graniče sa Avganistanom.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov je tada rekao da događaji u Avganistanu nisu promenili stav Moskve o tome da bilo kakvo vojno prisustvo SAD u centralnoj Aziji protivreči interesima Rusije i ne doprinosi bezbednosti regiona.

SAD su ranije koristile i baze u Uzbekistanu i Kirgiziji ali su ih napustili 2005. I 2014. godine.


izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #4213 on: September 28, 2021, 07:17:45 pm »

Amerikanci ponovo špijuniraju u Crnom Moru
Novosti onlajn 28. 09. 2021.

RUSKI lovac Su-27 ispratio je izviđački američkog Ratnog vazduhoplovstva iznad Crnog mora, saopštio je Nacionalni centar za upravljanje odbranom Rusije.

Kako se navodi, ruski radari primetili su vazdušnu metu iznad neutralnih voda Crnog mora koja se približava državnoj granici Rusije.

„U cilju identifikovanja vazdušnog cilja i sprečavanja narušavanja ruske granice podignut je lovac Su-27 iz sastava dežurnih snaga PVO Južnog vojnog okruga. Posada lovca identifikovala je vazdušnu metu kao strateški izviđački avion RC-135 (RC-135) Ratnog vazduhoplovstva SAD i ispratio ga je iznad Crnog mora“
, precizirano je u saopštenju ruske strane.

Nakon što se strani vojni avion okrenuo nazad, ruski lovac se vratio u bazu. Sprečeno je narušavanje ruske državne granice. Let Su-27 realizovan je strogo u skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog prostora.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #4214 on: September 29, 2021, 07:54:07 am »Blinken optužuje: Rusija blokirala sastanak OEBS-a


Američki državni sekretar Entoni Blinken optužio je Rusiju da je navodno blokirala godišnji sastanak Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o pitanjima ljudskih prava i demokratije, kako bi „izbegla kritike za kršenje ljudskih prava“.

Sastanak je trebalo da bude održan u Varšavi 27. septembra.

„Nažalost, sastanak OEBS-a o ljudskim pravima i demokratiji 2021. godine nije održan zbog odluke ruske vlade da ga blokira. Duboko žalimo zbog pokušaja vlasti Rusije da blokiraju detaljnu analizu situacije u vezi sa ljudskim pravima u zemlji koja se pogoršava“, rekao je Blinken.

Prema rečima državnog sekretara, Sjedinjene Američke Države „i dalje očekuju da OEBS i njegove države-učesnice održe svoje zakazane sastanke“ na temu ljudskih prava.

U Blinkenovoj izjavi, koju je objavio Stejt deparment, navodi se da će SAD nastaviti da „traže od Rusije da ispunjava svojih obaveza, koje uključuju garancije za zaštitu osnovnih sloboda i pružanje mogućnosti građanima da pozovu svoje vlade na odgovornost, uključujući i putem slobodnih i poštenih izbora“.

Diplomata je takođe naglasio da SAD neće ignorisati kršenja ljudskih prava u svetu.

„Nastavićemo da činimo sve što je do nas da skrenemo pažnju na čitav niz pitanja u oblasti ljudskih prava u regionu OEBS-a“, dodao je.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 276 277 278 279 280 [281] 282 283 284 285 286 ... 289   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.067 seconds with 22 queries.