PALUBA
December 01, 2021, 08:22:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com ili jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 287 288 289 290 291 [292] 293 294 295 296 297 ... 309   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 442335 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4365 on: October 21, 2021, 07:04:42 am »Stoltenberg: Predlog o održavanju Saveta Rusija-NATO ostaje na snazi


Predlog NATO o sazivanju Saveta Rusija-NATO ostaje na snazi i Alijansa čeka reakciju Moskve, rekao je generalni sekretar Jens Stoltenberg.

„Predlog o sazivanju sastanka Saveta Rusija-NATO i dalje je na snazi. Čekamo reakciju Rusije“, rekao je on na konferenciji za novinare uoči početka sastanka Severnoatlantskog saveta na nivou ministara odbrane.

Stoltenberg je dodao da je Alijansa svesna koliko su složeni odnosi sa Rusijom, ali nastavlja da stremi ka njihovom poboljšanju, uključujući dijalog u okviru formata Savet Rusija- NATO.

„Veoma nam je žao što smo se našli u takvoj situaciji. Uvereni smo da je, kada raste napetost, važno nastaviti dijalog. Mi se i dalje zalažemo za dijalog s Rusijom u okviru Saveta Rusija-NATO“, naveo je šef NATO.

Odluka Rusije u vezi sa misijom NATO ne doprinosi dijalogu, ali Alijansa ostaje otvorena za kontakte i nastaviće da procenjuje aktivnosti Moskve, rekao je on.


Berlin za što skorije održavanje Saveta Rusija-NATO

Nemačka se zalaže za to da Savet Rusija-NATO bude održan što pre i smatra da je taj format važna platforma za nastavak dijaloga, naveo je predstavnik nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Kristofer Burger.
 
„NATO, kao i pre, prema Rusiji primenjuje dvostruki pristup, s jedne strane jača svije potencijale odbrane i obuzdavanja, a s druge, spremna je za dijalog“, rekao je Burger.


Odluka Moskve

Podsetimo, Moskva od 1. novembra, kao odgovor na oduzimanje akreditacija za osmoro saradnika ruske Misije pri Alijansi, obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je istorija pogoršanja odnosa Moskve i Alijanse počela kada je tadašnji gruzijski predsednik Mihail Sakašvili „izdao zločinačko naređenje za napad na grad Chinvali“ 2008. godine.

Tada je, podsetio je Lavrov, Rusija insistirala na sazivanju Saveta Rusija-NATO radi razmatranja ove situacije, ali je američki državni sekretar (u to vreme Kondoliza Rajs) to kategorički odbila.

On je istakao da Moskva polazi od premise da NATO treba da učini prvi korak ka normalizaciji odnosa sa Rusijom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4366 on: October 21, 2021, 07:25:39 am »NATO pravi plan za ruski napad


Ministri odbrane NATO će se dogovoriti o novom master planu za odbranu od svakog potencijalnog ruskog napada na više frontova.

Taj plan će praviti uprkos novoj usredsređenosti saveza na Kinu, rekli su diplomati i dužnosnici.

Strategija koja je poverljiva nadilazi postojeće regionalne odbrambene planove i ima za cilj pripremu za svaki istovremeni napad u regijama Baltika i Crnog mora, po mogućnosti uključujući nuklearno oružje, hakovanje računarskih mreža ili napad iz svemira.

Zvaničnici i diplomate kažu da takav napad nije neposredan. Rusija poriče bilo kakve ratne namere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama rizikuje destabilizaciju Evrope.

Međutim, američki zvaničnici, diplomate NATO-a i bivši zvaničnici kažu da je Koncept za odvraćanje i odbranu u evroatlantskom prostoru potreban dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i raspoređuje trupe i opremu bliže savezničkim granicama.


100.000 vojnika na ruskoj granici

U maju je Rusija okupila oko 100.000 vojnika na svojoj granici s Ukrajinom, što je najveći broj otkako je Moskva anektirala Krim 2014., kažu zapadni zvaničnici. U septembru je Rusija upotrebila nove borbene robote u velikim vojnim vežbama s Belorusijom koji su alarmirali baltičke saveznike.

S Rusijom koja nadograđuje ili zamenjuje sovjetske vojne svemirske sisteme kako bi potencijalno napadala satelite u orbiti, razvijajući tehnologije utemeljene na veštačkoj inteligenciji za ometanje savezničkih zapovednih sistema, Moskva takođe razvija "super oružje".

Ono je otkriveno 2018. godine i uključuje nuklearne krstareće rakete pet puta brže od zvuka, koje bi mogle izbeći sisteme ranog upozoravanja.

Penzionisani američki general Ben Hodges, koji je zapovedao snagama američke vojske u Evropi od 2014. do 2017., rekao je za Rojters kako se nada da će strateški plan dovesti do veće usklađenosti u NATO-ovoj kolektivnoj odbrani, što znači više resursa za crnomorsko područje.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4367 on: October 21, 2021, 07:48:53 am »Zašto Putinu odgovara zamrzavanje odnosa: Logičan "kec u rukavu"


Zamrzavanje odnosa sa NATO-om Kremlju daje novu šansu - da poveća napetosti na istočnom krilu NATO-a i sa Ukrajinom, misli Konstantin Egert.

Podrugljivim tonom, koji je postao zaštitni znak ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov je predložio Alijansi da se „u slučaju hitnih pitanja“ obrati Ambasadi Rusije u Briselu, koja je isključivo zadužena za bilateralne odnose Rusije i Belgije.

Da zaista postoje nešto kao normalni odnosi između NATO-a i Rusije, morala bi se rešiti neka „hitna pitanja“: Avganistan, napetosti u indo-pacifičkom prostoru, terorizam i globalni problemi migracija.

Temeljni akt o zajedničkim odnosima, saradnji i bezbednosti između NATO-a i Rusije iz 1997. zvanično nikada nije prestao da važi. Ali su odnosi Moskve sa Alijansom od početka rusko-ukrajinskog konflikta 2014. više nego zahladili.

Ovaj prekid je za ruskog predsednika samo - logičan. Ne samo zbog toga da se on uvek plaši da slučajno ne izgleda „slab". Na referendumu 2020, za koji se smatra da je bio dobrano manipulisan, Putin je obezbedio da do 2036. može da ostane u Kremlju – što ga praktično čini doživotnim predsednikom.

On je od tada započeo novu fazu u njegovom hladnom ratu protiv Zapada, za šta je NATO pak ultimativni simbol. Tako da on u potkopavanju ili čak uništenju jedinstva transatlantske zajednice ne vidi samo garanciju bezbednosti sopstvenog režima, već i svog istorijskog nasljeđa.

Zatvaranje stalne misije pri NATO-u Kremlju je, pa makar samo formalno, izgovor za postepeno povećavanje tenzija sa susjednim zemljama. U prvom redu sa Ukrajinom, ali takođe i sa Poljskom i baltičkim zemljama. Za Putina su ovakve vrste napetosti važan instrument. Jer, on na taj način može da podeli Zapad i isprovocira nejedinstvo unutar NATO-a.

Kako bi mogla da izgleda nova eskalacija? Možda kao vojne akcije poput blokade Krečanskog prolaza u Crnom moru ili čak ukrajinskih luka. Što se tiče istočnog krila NATO-a, Moskva uz podršku beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka doprinosi zaoštravanju migrantske krize na litvanskoj i poljskoj granici. Suštinski deo taktike Kremlja je da testira koliko su obezbeđene granice NATO-a.

Kremlj je ubijeđen da će ovakva politika da doprinese da se ubaci sjeme razdora između „dobrih“ Francuza, Nemaca, Italijana i Belgijanaca i „zlih“ Poljaka, Čeha, Litvanaca, Letonaca i Rumuna.

Pre nekoliko sedmica je ruski ambasador u Belgiji, Aleksandar Tokovinjin dao još jedan primer ove taktike. U intervjuu belgijskom novinaru, ovaj diplomata je hvalio Belgiju, koja za razliku od drugih neimenovanih evropskih država, „nije prouzrokovala probleme“ u odnosima s Rusijom.

„Vi ste razumna zemlja", rekao je snishodljivim tonom kolonijalnog administratora. I odmah prešao na drugu važnu temu: koliko je korisno i profitabilno za svaku evropsku zemlju da bude klijentkinja ruskog energetskog giganta Gasproma.

Takođe i to je simptomatično. Aktuelna energetska kriza, koju Moskva koristi kao prednost, je vrhunac jedne posebno uspešne godine za Putina: treba pomenuti ženevski sastanak sa Džozefom Bajdenom, što je bio kraj njegove međunarodne izolacije; izbornu pobedu SPD (koji važi za prijateljski nastrojenu partiju prema Moskvi) i posjetu Moskvi američke visoke funkcionerke Ministarstva inostranih poslova Viktorije Nuland, koja je došla da razgovara o razoružavanju i mogućoj ulozi Rusije u rešenju avganistanskog problema.

Bio je to dobar momenat za ruski režim, da promoviše svoj strateški gasovod Severni tok 2. Njegovo strateško oružje je spremno za upotrebu. Nakon raskida veza sa NATO, Kremlj će još aktivnije da koristi ove ili one mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4368 on: October 21, 2021, 08:37:21 am »

Quote
Russia keeps moving its country closer to NATO bases
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4369 on: October 21, 2021, 12:13:51 pm »Obuzdavanje i dijalog: NATO nastavlja sa kombinovanim pristupom u odnosima sa Moskvom


NATO održava kontakte sa Rusijom i nastavlja sa kombinovanim pristupom u odnosima sa Moskvom koji podrazumeva obuzdavanje i dijalog, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Održavamo kanale komunikacije sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori dve kancelarije NATO-a u Moskvi i da obustavi rad misije ovde u sedištu. Pristup NATO-a Rusiji i dalje je kombinovan i uključuje obuzdavanje i odbranu sa spremnošću da vodi sadržajan dijalog. Ali to je postalo teže zbog odluke Rusije da zatvori kancelariju NATO u Moskvi“, precizirao je Stoltenberg.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4370 on: October 21, 2021, 12:21:33 pm »Sistematsko uništavanje odnosa sa Moskvom:
NATO neosnovano proterao ruske diplomateNATO ne raspolaže nikakvim činjenicama o navodnoj zlonamernoj aktivnosti proteranih službenika ruske diplomatske misije pri organizaciji, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„Moramo da shvatimo da je NATO sistematski uništavao odnose sa Rusijom, dajući prednost logici Hladnog rata. Takođe moramo da shvatimo da je uloga generalnog sekretara (NATO-a Jensa) Stoltenberga u tom procesu značajna. Jednostavno ne postoje nikakve činjenice koje svedoče protiv aktivnosti Rusa koje je NATO proterao“, napisala je Zaharova na Telegramu, komentarišući to što je Stoltenberg odbio da navede dokaze o navodnoj obaveštajnoj aktivnosti ruskih diplomata.

Takođe je predložila da se generalnom sekretaru Alijanse postavi pitanje koliko predstavnika zemalja NATO-a širom sveta vrši obaveštajnu aktivnost pod velom diplomata i novinara.

„Ako smatrate da je to nedopustivo – povucite iz Rusije operativne obaveštajce zemalja NATO-a“, poručila je Zaharova.

Ranije je Stoltenberg saopštio da je odluka o proterivanju ruskih diplomata iz Brisela doneta na osnovu obaveštajnih podataka, ali nije naveo bilo kakve dokaze za optužbe protiv Rusije.

Podsetimo, predstavnici NATO-a su potvrdili da su oduzeli akreditacije osmorici saradnika ruske Misije i naložili Rusiji da prepolovi broj članova stalne misije sa 20 na 10. Nakon toga je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva od 1. novembra obustavlja rad svog stalnog predstavništva pri NATO-u, kao i glavnog vojnog predstavnika. Pored toga, takođe od 1. novembra Rusija obustavlja rad komunikacione vojne misije NATO u Rusiji i oduzimaju se akreditacije predstavnicima Alijanse.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4371 on: October 21, 2021, 02:29:06 pm »Lavrov: Evropska unija nije spremna za obnovu dijaloga sa Rusijom


Rusija je spremna za obnovu dijaloga sa Evropskom unijom po principu jednakosti, ali za takav rad nisu spremni partneri u EU, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa kiparskim kolegom Nikosom Hristodulidisom.

„Razgovarali smo ukratko o odnosima između Rusije i EU koji su odavno u dubokoj krizi. Kao što znate, to nije izbor Rusije. Bićemo spremni za obnovu dijaloga sa EU po principu ravnopravnosti i uzimanja u obzir međusobnih interesa. Nažalost, naše kolege iz Evropske unije nisu spremne“, rekao je Lavrov.

Kiparski ministar spoljnih poslova je sa svoje strane konstatovao da je „neosporna činjenica postojanje izazova, poteškoća i razlika u pristupima“ između Evropske unije i Rusije.

„Ali istovremeno, naše zajedničko mišljenje je uverenje da samo kroz saradnju možemo uspešno da odgovaramo na važne međunarodne izazove sa kojima se suočavamo. Neophodni su diskusija i dijalog, jer je to jedini način da se prevaziđu razlike u pristupima i neslaganja“, konstatovao je Hristodulidis.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 53 974« Reply #4372 on: October 21, 2021, 03:14:07 pm »Quote
Europe's energy crisis: What's Russia's role?

Energy prices are rising rapidly all over Europe. Especially now that Winter is coming and heating is in higher demand. Many consumers are worried, especially in Spain. Mikhail Krutikhin, co-founder and leading analyst of RusEnergy, an independent consulting agency based in Moscow, says Russia plays a huge role in the current gas shortages and rising prices in Europe.

He says Putin is basically declaring war on the EU, using Russia's gas reserves as his main weapon.
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #4373 on: October 22, 2021, 05:12:04 am »

Razgovori između Rusije i SAD kreću se u dobrom smeru
Tanjug 21.10.2021.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da se razgovori između Moskve i Vašingtona o strateškoj stabilnosti i sajber bezbednosti kreću u dobrom smeru.

Odnosi između Rusije i SAD trenutno su na najnižem nivou posle Hladnog rata, ali Putin je rekao da je samit održan u junu u Ženevi sa njegovim američkim kolegom DŽozefom Bajdenom bio produktivan i pokazao da Vašington želi da obnovi bilateralne odnose, preneo je Rojters. Putin je ovo izjavio na Međunarodnom debatnom klubu "Valdaj" u Sočiju.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #4374 on: October 22, 2021, 05:26:18 am »

Deficit gasa u Evropi je rezultat rada Evropske komisije
Novosti online 21. 10. 2021.

RUSKI predsednik Vladimir Putin rekao je da svet može da izbegne dramatične krize ukoliko se okrene fundamentalnim projektima kao što je „Severni tok 2“, a ne spot tržištu.

- Potrebno je misliti o tome da li treba pokušavati ograničiti eksploataciju, uključujući Arktik? Da li je potrebno zbog političkih motiva sprečavati otvaranje novih tranzitnih maršruta, kao što je ‘Severni tok 2’ . Eto o čemu treba misliti, o fundamentalnim stvarima. Kao i da li je potrebno, imajući u vidu rizik od nepredvidivosti, sve koncentrisati na spot tržištu. Ili ipak treba, polazeći od zdravog razuma i neophodnosti, razmišljati o dugoročnim investicijama, bazirati se i na dugoročne ugovore - rekao je ruski predsednik. Dodao je i da „Gasprom“ ne ostvaruje ekstra prihode od isporuka gasa u Evropu po dugoročnim ugovorima, ali da Rusija zbog toga nije u suzama.

- One evropske kompanije koje dobijaju gas od ‘Gasproma’ po dugoročnim ugovorima dobijaju ga, molim za pažnju, četiri puta jeftinije, ne izraženo u procentima, nego četiri puta. I ‘Gasprom’ ekstra profit ne ostvaruje, ne ronimo suze zbog toga jer smo zainteresovani za dugoročne ugovore, dugoročne uzajamne obaveze - rekao je Putin na Međunarodnom debatnom klubu „Valdaj“. Ruski predsednik je naveo da se prilikom sklapanja dugoročnih ugovora za gas uzimaju u obzir cene za sirovu naftu.

- Pošto se cene gase formiraju šest meseci posle promena cene nafte onda je, pre svega, situacija stabilnija, a drugo, posle šest meseci – to znači da snabdevači i potrošači mogu da se orijentišu u hodu kada je reč o kretanjima na svetskim tržištima  - dodao je on.

Šta se dešava na spot tržištu

Objasnio je i šta se dešava na spot-tržištu.

- Čitava filozofija Evropske komisije poslednjih godina bila je usmerena na regulisanje tržišta energenata, uključujući gas, preko berze, tzv. spot. Uveravali su nas da je neophodno odustati od tzv. dugoročnih ugovora u kojima se cene vezuju za berzu, za tržišne cene sirove nafte i naftnih derivata.. Sve su počeli da svode na spot. A na spot-tržištu to u veliko meri nije realni gas, to nisu fizički obimi koji se ne povećavaju, to je gas na papiru. Na papiru zapisano. A fizičkih obima nema, oni se smanjuju - naveo je Putin. Ruski predsednik je rekao i da na Zapadu odluke u vezi sa energetikom donose u okviru političkih ciklusa, a ne eksperti.

„Severni tok 2“ – savremena tehnologija, ekološki standardi

Putin je naveo i da gasovod „Severni tok 2“ predstavlja savremenu tehnologiju i savremeni cevovod, kao i da je izbacivanje ugljen-dioksida u atmosferu 5, 6 puta manje nego prilikom tranzita gasa preko Ukrajine. Kako je dodao, s tog aspekta ekolozi bi trebalo da pozivaju na obustavljanje tranzita preko Ukrajine.

- Ali, sve je naopako – traže da se poveća - naveo je on.

Deficit gasa u Evropi- rezultat rada EK

Putin je naveo i podatak da je se eksploatacija gasa u Evropi u prvom polugodištu smanjila za 22,5 milijardi kubnih metara, a da u podzemnim skladištima nedostaje 18,5 milijardi kubnih metara gasa.
Deficit gasa u Evropi, koji može da dostigne 70 milijardi kubnih metara, ima veze sa aktivnostima EK a ne Rusije.

- Rusija je, uključujući Gasprom, povećala isporuke - zaključio je Putin.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #4375 on: October 22, 2021, 05:29:12 am »

Четвртак, 21.10.2021.

Русија упозорава НАТО око чланства Украјине у Алијанси

МОСКВА – Русија је упозорила НАТО да ће сваки потез према чланству Украјине у трансатлантском блоку имати последице, изјавио је данас заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко, а преноси РИА, јавља Танјуг.

Он је то рекао у одговору на питање да прокоментарише изјаву америчког министра одбране Лојда Остина. Остин је ове седмице посетио Украјину и том приликом рекао да Вашингтон подржава тежњу Кијева да се придружи трансатлантској алијанси и да ниједна земља не може ставити вето на такав потез.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #4376 on: October 22, 2021, 05:32:12 am »

Четвртак, 21.10.2021.

Столтенберг: Односи с Русијом најгори од хладног рата

БРИСЕЛ - Односи НАТО и Русије на ниском су нивоу, ситуација је најтежа од краја хладног рата, али треба оставити простор за разговоре, изјавио је данас генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Он је уочи састанка министара одбране држава цланица Алијансе у Бриселу нагласио да је, упркос тешкоћама, важно задржати комуникационе канале са Русијом.

„Чврсто верујемо да је, када су ствари тешке, када смо суоцени с изазовима у нашим односима као што смо сада, цак још важније разговарати и НАТО ће наставити да се заузима за конструктиван или смислен дијалог с Русијом”, рекао је Столтенберг.

Русија је у понеђељак саопштила да обуставља активности своје дипломатске мисије у НАТО након протеривања осам руских званичника које је Алијанса окарактерисала као „непријављене руске обавештајце” и најавила да ће затворити мисију западног војног савеза у Москви. Министри одбране држава чланица НАТО окупили су се данас на дводневном састанку у Бриселу, што је први састанк уживо од фебруара 2020. године због пандемије корона вируса, јавила је хрватска „Хина” а преноси Танјуг.

Министри ће разговарати о будуцихм напорима у борби против тероризма након повлачења из Авганистана и оснаживања савезничког одвраћања и одбране.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #4377 on: October 22, 2021, 05:39:49 am »

Zaharova: NATO nema dokaze
IZVOR: TANJUG ČETVRTAK, 21.10.2021.

Moskva -- Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da NATO nema dokaze za najnovije tvrdnje.

Tačnije, Zaharova tvrdi da NATO nema dokaze da su proterani službenici iz ruske diplomatske misije u toj organizaciji bili uključeni u bilo kakve zlonamerne aktivnosti.

"Trebalo bi da budemo svesni da je NATO sistematski rušio odnose sa Rusijom opredeljujući se za logiku hladnog rata. Takođe, trebalo bi da se setimo da je uloga generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u ovom destruktivnom procesu značajna. I na kraju, trebalo bi da imamo na umu da nema dokaza protiv aktivnosti Rusa koje je NATO proterao" napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu kao odgovor na Stoltenbergove izjave o razlogu proterivanja ruskih diplomata, preneo je TASS. Generalni sekretar NATO-a, primetila je ona, treba da se zapita koliko je predstavnika zemalja članica te organizacije prerušenih u diplomate i novinare uključeno u špijunske aktivnosti širom sveta.

"Ako smatrate da je to nedopustivo, molimo vas da opozovete obaveštajne operativce zemalja NATO iz Rusije", zaključila je ona.

Stoltenberg je ranije rekao da je odluka o proterivanju ruskih diplomata iz Brisela doneta na osnovu obaveštajnih informacija. Istovremeno, on nije pomenuo nijedan dokaz koji bi mogao da dokaže optužbe protiv Rusije. NATO je 6. oktobra rekao da smanjuje rusku misiju u organizaciji sa 20 na 10 zaposlenih. Akreditacije za osam diplomata su opozvane, a dva mesta su ukinuta. Alijansa je zatražila od ruskih diplomata da napuste Brisel do kraja oktobra. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je 18. oktobra da je Rusija potpuno obustavlja rad svoje misije pri NATO. Takođe, biće na snazi pauza u aktivnosti vojne misije NATO za vezu i informisanje u Moskvi.

Izvor. www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #4378 on: October 22, 2021, 10:51:58 am »

Pozvala NATO da zapreti Rusiji vojskom
Novosti online 22. 10. 2021.

NATO bi trebalo da pokaže Rusiji spremnost da upotrebi oružje u slučaju potrebe, izjavila je ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer za radio „Dojčlandfunk“.

- Niko ne bi trebalo da razmatra mogućnost napada na partnere Alijanse u baltičkim zemljama i Crnom moru - istakla je nemačka ministarka. Ona tvrdi da Moskva navodno sistematski narušava vazdušni prostor tih država, stoga bi posebna pažnja trebalo da se posveti njegov zaštiti.

Ministarka je takođe optužila Rusiju za konstantne sajber napade i raspirivanje migracione krize na granici Belorusije i zemalja Evropske unije. Rusija je više puta isticala da nema agresivne namere protiv bilo koje zemlje. Svi letovi ruskih aviona izvode se strogo u skladu sa međunarodnim pravilima korišćenja vazdušnog prostora. Pritom Moskva primećuje neviđenu aktivnost NATO-a kod svojih granica.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 003« Reply #4379 on: October 22, 2021, 11:10:50 am »

Novi nivo eskalacije?
IZVOR: DW PETAK, 22.10.2021.

Zamrzavanje odnosa sa NATO Kremlju pruža novu šansu – da poveća napetost na istočnom krilu Alijanse i sa Ukrajinom, procenjuje urednik u DW Konstantin Egert.

Podrugljivim tonom, koji je postao zaštitni znak ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Lavrov predložio je NATO da se, "u slučaju hitnih pitanja", obrati ambasadi Rusije u Briselu, koja je u stvari zadužena isključivo za bilateralne odnose Rusije i Belgije. Da zaista postoji nešto što bi se moglo nazvati "normalnim odnosima" između NATO i Rusije, morala bi se rešiti neka "hitna pitanja": Avganistan, napetosti u indo-pacifičkom prostoru, terorizam i globalni problemi oko migracija. Osnovni akt o zajedničkim odnosima, odnosno saradnji između NATO i Rusije iz 1997, zvanično nikada nije prestao da važi, ali su odnosi Moskve sa Severnoatlantskim savezom od početka rusko-ukrajinskog konflikta 2014. i više nego zahladneli.

Logičan korak za Putina

Ovaj prekid je za ruskog predsednika u stvari – logičan korak. I ne samo zato što se on uvek plaši da slučajno ne bi ostavio utisak da je "slab". Na referendumu 2020. godine, za koji se smatra da je bio u dobroj meri manipulisan, Putin se pobrinuo za to da do 2036. može da ostane u Kremlju – što ga praktično čini doživotnim predsednikom. On je otada započeo novu fazu u njegovom hladnom ratu protiv Zapada, a NATO je ultimativni simbol tog konflikta. U potkopavanju ili čak uništenju jedinstva transatlantske zajednice, Putin ne vidi samo garanciju sigurnosti sopstvenog režima, već i svog istorijskog nasleđa.

Zatvaranje stalne ruske misije pri NATO, Kremlju je, pa taman i samo formalno, izgovor za postupno povećavanje tenzija sa susednim zemljama. U prvom redu s Ukrajinom, ali i sa Poljskom i baltičkim zemljama. Za Putina su takve vrste napetosti važan instrument, jer on tako može da unese jaz u redove Zapada i isprovocira nejedinstvo unutar NATO. Kako bi mogla da izgleda nova faza eskalacije? Moguće su vojne akcije poput blokade Kerčkog moreuza u Crnom moru ili možda blokada ukrajinskih luka. Što se tiče istočnog krila NATO, Moskva uz podršku beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka doprinosi zaoštravanju migrantske krize na litvanskoj i poljskoj granici. Važan deo taktike Kremlja je testiranje u kojoj su meri zaista obezbeđene granice NATO.

Kremlj je uveren da će takva politika doprineti ubacivanju semena razdora između "dobrih" Francuza, Nemaca, Italijana i Belgijanaca, te "zlih" Poljaka, Čeha, Litvanaca, Letonaca i Rumuna. Pre nekoliko nedelja ruski ambasador u Belgiji Aleksandar Tokovinjin dao je još jedan primer te taktike. U intervjuu s belgijskim novinarima, taj diplomat je hvalio Belgiju kao zemlju koja, za razliku od drugih neimenovanih evropskih država, "ne pravi probleme" u odnosima s Rusijom.

"Vi ste razumna zemlja"

"Vi ste razumna zemlja", rekao je u uobraženom tonu kolonijalnog upravnika. I odmah prešao na drugu važnu temu: na priču o tome koliko je korisno i profitabilno za svaku pojedinačnu evropsku zemlju da bude mušterija ruskog energetskog giganta Gasproma.

I to je simptomatično. Aktuelna energetska kriza, koju Moskva koristi u svoju korist, je vrhunac posebno uspešne godine za Putina – treba spomenuti ženevski sastanak s Džozefom Bajdenom, što je bio kraj njegove međunarodne izolacije. Ili izbornu pobedu nemačkog SPD (koja je na glasu kao prijateljski nastrojena stranka prema Moskvi) i poseta visokorangirane zvaničnice američkog Ministarstva spoljnih poslova Viktorije Nuland Moskvi, koja je tamo došla kako bi razgovarala o razoružavanju i mogućoj ulozi Rusije u rešavanju avganistanskog problema. Ovo je dobar trenutak za ruski režim za promociju strateškog gasovoda Severni tok 2. Njegovo glavno oružje spremno je za pogon. Nakon raskida veza s NATO, Kremlj će još aktivnije koristiti te ili druge mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju.

Izvor: www.b92.net
Logged
Pages:  1 ... 287 288 289 290 291 [292] 293 294 295 296 297 ... 309   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.