PALUBA
December 05, 2021, 12:07:48 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 288 289 290 291 292 [293] 294 295 296 297 298 ... 310   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 443743 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4380 on: October 22, 2021, 11:37:50 am »Kremlj: Nema razgovora sa NATO-om


Novi odbrambeni plan NATO-a na najbolji način potvrđuje ispravnost odluke Rusije da prekine zvanični dijalog sa Alijansom, izjavio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov, naglasivši da u Kremlju smatraju da zvanični dijalog sa NATO-om nije potreban.

"To najživopisnije potvrđuje pravilnost odluka Ruske Federacije koje su donete pre nekoliko dana o prekidu zvaničnog dijaloga sa NATO-om. To jednostavno nije potrebno.. Dijalog u takvim uslovima nije potreban i slične koncepcije NATO-a još jednom to pokazuju", rekao je Peskov.

On je dodao da Kremlj nema iluzija kada je NATO u pitanju: Alijansa je formirana za konfrontaciju, a ne za mir.

"Ruska strana stalno preduzima mere za zaštitu sopstvenih interesa... To je stalni proces", rekao je Peskov novinarima.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4381 on: October 22, 2021, 02:02:13 pm »Rusija upozorava: NATO namerava da pretvori Crno more u arenu sukoba – to je opasno


NATO ide ka tome da i Crno more pretvori u arenu konfrontacije, što je izuzetno opasan put, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za televiziju „Rusija 24“.

„Sada su se okrenuli crnomorskom regionu. Primećujemo povećanu aktivnost na teritoriji Bugarske i Rumunije i idu ka tome da nakon što su Baltičko more već pretvorili u arenu vojnog suparništva, i Crno more pretvore u arenu vojne konfrontacije. To je izuzetno opasan put koji nosi opasnost od rizika izbijanja vojnih incidenata“, konstatovao je zamenik šefa ruske diplomatije.

Kako je rekao, Rusija je bila spremna da sarađuje sa NATO-om kada je reč o deeskalaciji na Baltiku, ali je Alijansa odbila.

Takođe je dodao da NATO povećava vojnu aktivnost na granici sa Rusijom, uključivanjem strateške komponente.

„Primećujemo dosledno jačanje vojnog potencijala NATO-a na našim granicama. Ne samo da se radi o povećanoj vojnoj aktivnosti, velikom broju vojnih vežbi u koje se sada uključuje strateška komponenta, nego i o uređenju infrastrukture, aerodroma, skladišta, o raspoređivanju tehnike za pojačanje, lučke infrastrukture. Sve to stvara novu vojnu realnost na Zemlji koja se formira po šemama Hladnog rata sa kojih su šefovi NATO-a otresli prašinu“, rekao je Gruško.

Istovremeno je upozorio da takvi postupci NATO-a primoraju Moskvu da preduzima odgovarajuće mere u cilju osiguravanja vojne bezbednosti i stabilnosti zemlje.


Normalna komunikacija – nemoguća

Normalna diplomatska komunikacija u uslovima neprijateljskih koraka koje je NATO preduzeo protiv Rusije sada je nemoguća, konstatovao je diplomata, istakavši da je NATO ciljano uništavao sve kontakte i mogućnosti saradnje sa Rusijom.

„U ovom momentu nema praktično nikakvih pozitivnih elemenata u odnosima sa Alijansom“, istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, teško je da se pogorša nešto što danas faktički ne postoji, ali je Alijansa uspela u tome, kada je reč o odnosima sa Moskvom.


Neprihvatljivo prebacivanje krivice

Lideri zemalja-članica NATO-a, prema rečima Gruška, trebalo bi da budu svesni svoje odgovornosti za pogoršanje odnosa sa Rusijom.

„Obratili smo pažnju na to da mnogi državnici NATO zemalja pokušavaju da na neki način opravdaju postupke Alijanse u toj situaciji, pokušavaju da prebace krivicu na nas. Čvrsto verujemo da su ljudi koji su donosili odluku, a odluka ne može da bude doneta bez konsenzusa u NATO-u, bili svesni odgovornosti za štetu koju su naneli. U takvim uslovima ne prihvatamo nikakve argumente koji bi im omogućili da krivicu za pogoršanje odnosa sa Alijansom prebace na pleća Rusije“, istakao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, održavaće se kanali dijaloga sa NATO-om o evropskoj bezbednosti.

„U svakom slučaju dijalog će biti izgrađen. Već sam govorio da ćemo održavati normalne kontakte sa svim prestonicama NATO zemalja. Jasno je da evropska bezbednost kao opšta tema neće nestati iz suštinskog dela naših političkih kontakata“, precizirao je Gruško.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4382 on: October 22, 2021, 04:10:36 pm »Quote
Quote
CrossTalk | Strategic Impatience

Russia’s strategic patience with the West, particularly with NATO and the EU, appears to have come to an end. The West is hell-bent on lecturing Moscow; negotiating and dialoguing among equals hasn’t been part of the equation for a very long time. The West is making a serious strategic error.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4383 on: October 23, 2021, 07:08:58 am »Quote
Fmr Austrian FM comments on NATO's plan to defeat Russia in nuclear war

Germany said NATO should be ready to deploy nuclear weapons to 'deter' Moscow near Russia's maritime borders in the Baltic and Black Sea. But the Defence Minister was immediately forced to explain her hostile remarks.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4384 on: October 23, 2021, 02:15:01 pm »Šojgu upozorio Nemačku i Evropu na posledice gomilanja snaga na granicama Rusije


Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer mora da zna koje su posledice gomilanja snaga na granici Rusije, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„U svetlu poziva na vojno obuzdavanje Rusije, NATO nastavlja da gomila snage na našim granicama. Ministarka odbrane Nemačke mora dobro da zna koji je bio epilog sličnih akcija po Nemačku i Evropu“, rekao je Šojgu.
On je naglasio da „bezbednost u Evropi može biti samo zajednička, bez narušavanja interesa Rusije“.

„Međutim, danas, NATO nije spreman na ravnopravan dijalog po ovom pitanju. Štaviše, realizacija plana NATO-a o „obuzdavanju“ Avganistana završena je katastrofom kojom se sada bavi ceo svet“, dodao je Šojgu.
 
Juče je ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp Karenbauer izjavila da bi NATO trebao da pokaže Rusiji spremnost da upotrebi oružje u slučaju potrebe.


izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 132« Reply #4385 on: October 24, 2021, 06:23:24 am »

Šef ruskih obaveštajaca poslao poruku Zapadu - Učite istoriju!
Novosti online 23. 10. 2021.

ZAPADNE zemlje koje su u prošlosti pokušavale da osvoje Rusiju trebalo bi da izučavaju istoriju kako bi shvatile da takvi planovi nemaju perspektivu, izjavio je direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin.

Nariškin je prisustvovao ceremoniji nagrađivanja pobednika Sveruskog takmičenja istoričara koji rade sa omladinom, održanoj u gradu Dmitrovu u Moskovskoj oblasti.

- Zidovi dmitrovskog Kremlja i čitava dmitrovska zemlja pamte i poljske i Napoleonove intervencioniste, dobro pamte i nemačko-fašističke osvajače i svi mi pamtimo to, ali da li pamti današnja generacija dela zapadnih političara kakva je bila sudbina njihovih dalekih i veoma bliskih predaka koji su pokušali da sa oružjem u rukama stupe na rusku zemlju? Savetujem im da uče istoriju kako treba, ali pravu istoriju bez ulepšavanja, bez falsifikovanja - rekao je Nariškin.

Takođe je istakao da je istorija izuzetno važna sfera ljudskog znanja.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 132« Reply #4386 on: October 24, 2021, 06:26:13 am »

Ponovo žele da pariraju "pretnji sa istoka"
Novosti online 23. 10. 2021.

NATO je, nakon evolucije koju je preživeo, ponovo počeo da funkcioniše po šemi Hladnog rata, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

- NATO, koji je prošao evolutivni put, našao se u situaciji iz 1949. godine, faktički živi po šemi Hladnog rata, njegovi glavni napori usmereni su na to kako da parira tzv. ‘pretnji sa istoka’  - rekao je Gruško za NTV.

Podsetimo, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u ponedeljak obelodanio uzvratne mere Rusije na proterivanje ruskih diplomata pri NATO. Pored toga što je obustavljen rad Kancelarije za vezu NATO u Moskvi, ruska Misija pri Alijansi prekida sa radom od 1. novembra. Za kontakte sa Rusijom NATO sada mora da se obrati ambasadi Rusije u Belgiji.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4387 on: October 24, 2021, 09:31:08 am »U Nemačkoj smislili novi način kako da „nanesu štetu“ Rusiji zbog gasa


Novinar Kristof Hervartc predlaže novi način „pružanja otpora“ Rusiji u energetskoj sferi: države Evropske Unije treba da počnu zajedno da kupuju gorivo, a ne, kao do sada, svaka pojedinačno.

„Države EU mogu udružiti napore za zajedničku kupovinu gasa kako bi se suprotstavili dominantnom dobavljaču na tržištu, tj. Rusiji“, piše Hervartc u članku za list „Handelsblat".
Kako navodi, evropski političari već razmatraju ovu perspektivu.

„Ministri energetike žele da o tome da razgovaraju naredne nedelje“, zaključio je novinar.

Hervartc je primetio da će veću „nezavisnost“ od Rusije doneti šira upotreba obnovljivih izvora energije – iz vode, sunca, vetra.

Poslednjih meseci, tržište gasa u Evropi je bilo vidno grozničavo. Ako se trgovanje fjučersima početkom avgusta vršilo u području 515 dolara za hiljadu kubnih metara, krajem septembra je ta cifra udvostručena – 6. oktobra je dostignut istorijski maksimum od 1937 dolara. Nakon toga, cena je malo pala, ali je i dalje vrlo visoka.

Ranije je generalni direktor nemačkog Istočno-ekonomskog komiteta Mihael Harms izjavio da Rusija nije mogla da izazove rast cene gasa u Evropi. Predsednici komiteta Bundestaga – komiteta za ekonomiju i energetiku i komiteta za ekonomsku saradnju i razvoj – Klaus Erns i Peter Ramzauer takođe su ukazali na odsustvo dokaza o umešanosti Moskve.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4388 on: October 24, 2021, 09:46:04 am »NATO otvorio još jednu bazu na granici sa Rusijom


NATO je završio modernizaciju vojnog aerodroma Lielvard u Letoniji i predao ga na upotrebu avijacijama svojih članica, saopštila je vazduhoplovna komanda Alijanse.

Aviobazu u Lielvardu koja se nalazi na jugoistoku Rige napravili su sovjetski vojnici još 1970. godine. Ona je bila jedna od najvećih u ovom području.

„Sada savezničke avijacije NATO-a imaju pristup još jednom modernizovanom aerodromu u području Baltika. Aerodrom Lielvard može da prihvata savezničke avione u bilo koje vreme dana i noći, kao i u svim vremenskim uslovima“, saopštio je NATO.

Kako se navodi u saopštenju, „lovci NATO-a koji vrše patroliranje u području Baltika mogu da iskoriste aerodrom kao rezervnu pistu“. Tj, u slučaju da ne mogu da koriste aviobaze u Emari (Estonija) i Šjaulaju (Litvanija) lovci mogu da odu u Lielvard (Letonija).

Pored lovaca, na aviobazi mogu biti raspoređeni i vojno-transportni avioni i bespilotne letelice.


izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 56 132« Reply #4389 on: October 24, 2021, 02:36:50 pm »

Peskov: Sastanak Putin-Bajden u doglednoj budućnosti
Tanjug 24.10.2021.

Kremlj će saopštiti kada će biti doneta odluka o novom sastanku predsednika Rusije i SAD, postoji razumevanje po tom pitanju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za televiziju Rosija-1.

- Čim predsednici donesu odluku, objavićemo je. Hajde da ne prenagljujemo - rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o mogućem susretu Vladimira Putina i Džoa Bajdena, preneo je TASS.

"Postoji razumevanje da bi sledeći kontakt na najvišem nivou trebalo da se desi u doglednoj budućnosti", kazao je portparol Kremlja.

Izvor. www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4390 on: October 24, 2021, 04:10:43 pm »Mediji: Evropa se plaši da Amerika pored Kine može zaboraviti na Rusiju


Dok SAD pokušavaju da skrenu pažnju partnera iz NATO-a na konfrontaciju sa Kinom, istočnoevropski saveznici pozivaju da se ne zaboravi pretnja iz Rusije, piše „Defense News“.

Na nedavnoj konferenciji ministara odbrane članica NATO-a, šef Pentagona Lojd Ostin jasno je dao do znanja da će tehnološka sfera biti jedna od glavnih u pružanju otpora Kini, piše list, dodajući da Vašington vidi NATO adutom u borbi protiv Pekinga, što pokazuje jedna od izjava ministra.

„Što se tiče Kine, savezi kao što je NATO su jedna od naših najjačih strana“, naglasio je on.

U isto vreme, kako ukazuje autor članka, pogoršanje odnosa između Rusije i zapadnih država se nastavlja, što izaziva posebnu zabrinutost u državama istočne Evrope.

Po njihovom mišljenju, SAD treba da povećaju vojno prisustvo u ovom regionu. Ministar odbrane Estonije Kale Lanet smatra da NATO treba da pošalje „zajednički, snažan i jednoglasan“ signal Rusiji.

Ipak, bez obzira na redovne izjave Vašingtona o podršci, Amerikanci ne planiraju da u bliskoj budućnosti povećavaju svoje vojno prisustvo u Evropi, navodi se u članku.

Pored toga, kako se navodi, pomeranje fokusa na Kinu nije naišlo da podršku ni u Nemačkoj niti u Francuskoj, koje Peking, za sada, ne nazivaju svojim protivnikom.

U isto vreme, dok administracija Bele kuće poziva saveznike da se ujedine protiv vojne agresije Kine u Pacifiku i kršenja ljudskih prava, drugi partneri se plaše da mogu postati žrtve „nove agresije“ od strane Moskve, piše autor.

Međutim, Rusija je više puta saopštavala da nema nikakve agresivne planove prema drugim državama. Sa druge strane, ona primećuje povećanu aktivnost NATO-a na svojim granicama. Alijansa redovno izvodi vojne vežbe i simulira ratna dejstva protiv ruske vojske.


lizvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4391 on: October 25, 2021, 07:11:47 am »Bivši obaveštajac MI6: Rusija misli da može da uništi EU


Bivši obaveštajac MI6 Kristofer Stil izjavio je u intervjuu za „Skaj njuz“ da Moskva veruje da je sposobna da uništi Evropsku uniju.

„Mislim da veruju da mogu da unište EU. Rusi možda veruju da mogu da deluju, između ostalog, preko istočnoevropskih zemalja u kojima uživaju podršku vlada, kao i preko krajnje levih i desnih partija u zapadnoevropskim zemljama“, ocenio je Stil.

Prema mišljenju bivšeg obaveštajca, Rusija navodno smatra da ono što je od koristi za Zapad ne odgovara njenim interesima.

„A ako nešto ide u prilog njima, tada to ne odgovara našim interesima. Takav mentalitet i filozofija vode do ozbiljnih problema i ozbiljnih pretnji našem integritetu“, konstatovao je Stil.
 
Istovremeno, istakao je da ima dokaze „neprijateljskih akcija Rusije protiv Velike Britanije“, koje se tiču i Bregzita i referenduma o nezavisnosti Škotske. Međutim, on nije naveo o kakvim se konkretno dokazima radi.

„U rukovodstvu Ruske Federacije ima ozbiljnih ljudi koji smatraju da su u ratnom stanju sa nama. Činjenica da naši političari ne žele ni da priznaju to, niti da se nose sa time, predstavlja ozbiljan problem“, zaključio je.

Kristofer Sil je poznat kao autor takozvanog dosijea o bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Zapadni političari periodično daju izjave o „ruskoj pretnji“. Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da Rusija ne namerava nikoga da napada. Prema rečima ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, Severnoatlantska alijansa je svesna da Moskva ne planira nikog da napada, već jednostavno koristi izgovor za raspoređivanje još trupa u blizini ruskih granica. Moskva je više puta izrazila zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4392 on: October 25, 2021, 09:17:17 am »Nemački poslanik: Neodgovorne izjave ministarke odbrane zbog pretnji Rusiji


Predsednik frakcije Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Bundestagu Rolf Micenih optužio je u intervjuu za DPA nemačku ministarku odbrane Anegret Kramp Karenbauer da je neodgovorna zbog njenih reči o potrebi da se Rusiji demonstrira spremnost za primenu oružja.

„Nedavni zaključci ministarke odbrane o upotrebi nuklearnog oružja u slučaju sukoba sa Rusijom su neodgovorni“, smatra Micenih.

Prema njegovim rečima, takvim izjavama nemačka ministarka odbrane doprinela je razvoju eskalacije.

„Ali gospođa Kramp Karenbauer se (svojom izjavom) ni počemu ne razlikuje od jednako neosnovanih pretnji sa ruske strane“, istakao je poslanik.

Ranije je nemačkoj ministarki postavljeno pitanje o scenariju NATO-a za obuzdavanje Rusije u baltičkom i crnomorskom regionu, uključujući i u vazdušnom prostoru uz primeu nuklearnog naoružanja. Kao odgovor, Kramp Karenbauer je izjavila da postoji potreba „da se Moskvi vrlo jasno stavi do znanja da su zapadne zemlje spremne da koriste i takva sredstva“.

Ruske vlasti su više puta naglašavale da zemlja ne predstavlja pretnju za druge države. Istovremeno, Moskva je izražavala zabrinutost zbog neviđenih aktivnosti NATO-a u blizini ruskih granica, gde Alijansa redovno izvodi vežbe.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4393 on: October 25, 2021, 11:13:51 am »Američki general: Crno more nam je potrebno zbog obuzdavanja Rusije


Sjedinjenim Američkim Državama je Crno more potrebno kako bi se suprotstavljale Rusiji, izjavio je bivši glavnokomandujući američkih trupa u Evropi general Ben Hodžiz.

„Moramo da razmišljamo strateški — potrebno nam je Crno more zbog obuzdavanja Rusije i Irana, a takođe i da bismo zaštili naše saveznike i prijatelje u regionu“, rekao je on u intervjuu za ukrajinsku televiziju „Hromadske“.

General je primetio da Bajden nije jasno definisao kakvu bi politiku trebalo voditi u crnomorskom regionu.

„Ta administracija još uvek nema jasnu strategiju za region Crnog mora. Znam da već rade na nečemu, ali zapravo još uvek nema ničeg“, dodao je.

Istovremeno, Hodžiz je predložio povećanje diplomatskog pritiska na Rusiju, kao i ekonomskih ulaganja u zemlje regiona i kvalitetno poboljšanje odnosa sa Ukrajinom i Turskom.
„Želim da Ukrajina i Gruzija budu članica NATO-a. Želim da Gruzija bude članica NATO-a“, dodao je general.

Ranije je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško za televiziju „Rusija 24“ izjavio da NATO ide ka tome da i Crno more pretvori u arenu konfrontacije, što je, kako kaže, izuzetno opasan put.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 54 088« Reply #4394 on: October 25, 2021, 03:33:09 pm »Forin afers: Amerika mnogo greši što potcenjuje Rusiju


Rukovodstvo SAD pogrešno veruje da se na međunarodnoj areni treba fokusirati na Kinu i nadati se na pad uticaja Rusije, piše „Forin afers“.

„Vašington treba da prestane da misli da je Rusija saterana u ćošak. Njeno rukovodstvo se tako ne ponaša, naprotiv, Kremlj sebe vidi kao centar moći u regionu i aktivnim igračem u svetu“, piše Majkl Kofman i Andrea Kendal-Tejlor.

Po mišljenju analitičara, Rusija odavno nije ono što misli američki establišment – slaba – već se pretvara u „trajnu silu“. Privreda joj je mnogo snažnija, nego što se čini, ljudski potencijal se primetno poboljšao za poslednjih 30 godina. Uz to, vojne tehnologije Rusije su uvek bile na ozbiljnom nivou, a u sferi nuklearnih (tehnologija), Moskva je odavno glavni protivnik Vašingtona.

Kofman i Kendel-Tejlorova su zabrinuti jačanjem saradnje Rusije i Kine.

„Njihov zajednički uticaj na međunarodnoj areni mogao bi biti mnogo veći, nego da su delovale pojedinačno, što će umnožiti izazove za SAD“, naglasili su oni.

Kofman i Kendal-Tejlorova predlažu Vašingtonu da poveća značaj Rusije u svojoj spoljnoj politici, poveća vojne rashode na borbu protiv Moskve, kao i da očuva ruski pravac kao jedan od glavnih prioriteta za NATO.


izvor
Logged
Pages:  1 ... 288 289 290 291 292 [293] 294 295 296 297 298 ... 310   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 22 queries.