PALUBA
July 06, 2020, 02:38:47 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 131 132 133 134 135 [136] 137 138 139 140 141 ... 166   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Rusija - NATO  (Read 310179 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #2025 on: November 20, 2018, 01:05:28 pm »


Pentagon: Ne smemo da sarađujemo s Rusijom, ali stalno komuniciramo!


"Što više komuniciramo, tim bolje… Što više razgovaramo, lakše nam je da izbegnemo nepravilne procene", kaže portparol Pentagona Erik Pahon o rekao je Pahon za Sputnjik.Portparol Pentagona Erik Pahon istakao je značaj dijaloga između ruske i američke vojske u Siriji.
 
On je takođe objasnio da je američkoj vojsci zabranjeno da sarađuje sa Rusijom, ali da stvoreni kanal za sprečavanje sukoba "radi dobro" i da nema nikakvih ozbiljnih incidenata između ruske i američke avijacije.

Ranije je Stejt department saopštio da Moskva i Vašington mogu da prevazilaze nesuglasice o Siriji na političkom nivou. Stejt department je takođe podsetio na rusko-turski sporazum o prekidu vatre u Idlibu i rusku podršku političkom rešenju u Siriji.
 
"Činjenica da oni (Rusija) to javno izjavljuju svedoči da oni traže određeni nivo saradnje sa drugim zemljama međunarodne zajednice", komentarisao je Stejt department.

Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici od 2014. godine sprovode operacije protiv terorističke Islamske države u Iraku i Siriji, pri čemu se u Siriji nalaze bez saglasnosti vlasti zemlje i UN.
 
Rusija pomaže Damasku da se bori protiv terorista od 2015. godine.
 
Ministarstvo odbrane Rusije izjavilo je da aktuelni kanal veze između Generalštaba Rusije i Komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD omogućava "sprečavanje incidenata između naših oružanih snaga i pronalaženje međusobno prihvatljivih rešenja", uzimajući u obzir interese obeju država.
 
izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #2026 on: November 20, 2018, 01:18:47 pm »


Putin razmatra odgovor na mogući izlazak SAD iz sporazuma


Vladimir Putin okupio je vodeće ruske vojne zvaničnike da razmotre kakav bi bio odgovor RUS na planirano američko povlačenje iz ključnog sporazuma o naoružanju.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je prošlog meseca da planira da izađe iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine zbog ruskog kršenja tog sporazuma. Rusija je demantovala da je kršila dogovor.

Putin je rekao vojnom vođstvu da moguće američko povlačenje iz sporazuma "ne bi ostalo bez odgovora" ruske strane.

On je kazao da je Rusija odgovorila na američki program raketne odbrane razvijajući novo oružje koje je po njegovim rečima u stanju da probije svaki mogući raketni štit.

Dok je izdavao upozorenja o mogućoj ruskoj odmazdi, Putin je izrazio nadu da će Moskva i Vašington moći da vode pregovore o kontroli naoružanja da bi se smanjile napetosti.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2027 on: November 21, 2018, 09:38:46 am »

Rusija ima spreman odgovor ako SAD podignu bazu u Poljskoj
Tanjug  21.11.2018.

Ukoliko SAD budu podigle vojnu bazu u Poljskoj, Rusija će svoja odbrambena sredstva preusmeriti na zaštitu od te nove opasnosti, izjavio je danas član Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Franc Klincevič.

Ministar za nacionalnu odbranu Poljske Marijuš Blaščak za poljski radio izjavio je prethodno da je izgradnja američke vojne baze u Poljskoj gotova stvar. "Rusija definitivno ima širok vojni potencijal, vrlo precizno oružje dalekog dometa i u slučaju izgradnje takve baze, nedvosmisleno će doći do njegovog preusmeravanja kako bi se lokalizovala pretnja. Takvu bazu nedvosmisleno shvatamo kao očiglednu pretnju", izjavio je Klincevič, preneo je Sputnjik.

Kako je rekao, Rusija nema pravo da na tako nešto ne odreaguje. Klincevič je naglasio da se, jačajući svoje vojno prisustvo u Istočnoj Evropi i gradeći nove vojne baze, SAD više ne kriju pod maskom otklanjanja opasnosti od Irana, kao što je bilo ranije. "Međutim, mnogo pusta smo upozorili da će stanovništvo zemalja u kojima se budu pojavile baze SAD, biti u veoma ozbiljnoj opasnosti ukoliko protiv Rusije iz tih baza krenu agresivna dejstva, na to ne treba zaboraviti", naveo je Klincevič.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2028 on: November 30, 2018, 08:11:12 am »

Kako Poljska namerava da stvori „gvozdenu diviziju“
NovostiOnline   29. novembar 2018.

Za formiranje 18. mehanizovane divizije na istoku Poljske biće potrebna sredstva u iznosu od sedam milijardi dolara, saopštio je portal „Altair“ pozivajući se na podatke Ministarstva odbrane Poljske.

Početkom novembra 2018. godine odobren je plan za formiranje nove jedinice. Divizija, koju Ministarstvo odbrane Poljske naziva „gvozdena“, trebalo bi da bude formirana 2026. godine. Poljsko Ministarstvo odbrane očekuje da će stvaranje ove jedinice imati neophodan „psihološki uticaj“ na potencijalnog „agresora“. Međutim, stručnjaci smatraju da će stvaranje 18. divizije doneti Varšavi veliki broj problema. U sastav nove vojne jedinice ući će tri mehanizovane brigade. Dve će se formirati na bazi 1. varšavske oklopne brigade i 21. streljačke brigade, a treća će biti formirana od nule. Divizija će uključivati i artiljerijski puk, puk protivvazdušne odbrane, obaveštajni bataljon i jedinicu za logistiku i tehničku podršku.

„PSIHOLOŠKI UTICAJ“

Početkom novembra poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak utvrdio je raspored formiranja 18. divizije, koji je razradio Generalštab Poljske. U prvoj fazi (2018-2021) završiće se formiranje komandnog sastava i personala, u drugoj (2021-2022) će se formirati nova brigada, a u trećoj fazi (2023-2026) predviđeno je da se u potpunosti osigura borbena sposobnost jedinice. Pretpostavlja se da će u sastavu divizije za vreme mira biti oko 7.800 vojnika, među kojima 750 oficira, 2.160 podoficira i 4.860 vojnika. U slučaju potrebe broj trupa bi mogao dostići i 15,6 hiljada.

Marijuš Blaščak je u septembru prošle godine doneo odluku o osnivanju 18. mehanizovane divizije. Sedište nove divizije će se nalaziti u gradu Sjedlice (90 kilometara istočno od Varšave), a planirano je da glavni komandant bude general Jaroslav Gromadzinski. Pravni osnov za formiranje „gvozdene“ divizije je dekret predsednika Poljske Andžeja Dude od 3. avgusta 2015. godine, a tiče se glavnih pravaca razvoja oružanih snaga zemlje. Takođe, formiranje nove jedinice se odvija u okviru plana Ministarstva odbrane za modernizaciju armije u periodu od 2017. do 2026. godine. Komentarišući cilj stvaranja velike jedinice u blizini granica sa Belorusijom, bivši zamenik ministarstva odbrane Poljske, penzionisani general Valdemar Skžipčak izjavio je da se Varšava priprema da odbije moguće ofanzivne operacije od strane oružanih snaga Rusije sa teritorije Belorusije.

„U slučaju napada strateški cilj ruske vojske je da što pre dođe do Oderove linije. Zbog toga će Rusi stremiti da razbiju glavne snage poljske armije u roku od dva-tri dana. Ali ako budemo imali tri divizije na istoku naoružane savremenim borbenim vozilima i drugim neophodnim sredstvima za borbu, uspešno bismo savladali neprijatelja“, istakao je Skžipčak. U septembru 2016. godine poljski list „Defens 24“ je na svojoj internet-stranici objavio mapu mogućih ratnih dejstava u slučaju napada ruske vojske. Prema ovom scenariju, ruska armija bi sa teritorije Belorusije i Kalinjingrada izvesti napade na poljske divizije uz pomoć operativno-taktičkih sistema „Iskander“, a zatim će započeti kopnenu operaciju u pravcu Varšave i Gdanjska.

„Praktično sve vežbe na zapadnim granicama Rusije ili Belorusije se u Poljskoj smatraju „povećanjem borbenih sposobnosti“ ruske vojske i skoro kao probne vežbe agresije. Zapravo, Rusija podiže nivo gotovosti vojske, koji je izgubljen sa raspadom Sovjetskog Saveza. Istina, ovaj proces ima i konkretan cilj zaštite Kalinjingradske oblasti, u slučaju da NATO iz nekog razloga pokuša da organizuje blokadu. Ali ruske akcije nemaju nikakve veze sa agresijom“, objasnio je doktor vojnih nauka Sergej Suvorov.

„JASNA PREDSTAVA“

Poljska je jedna od retkih zemalja članica NATO koja nije u potpunosti prešla na nivo brigade. Do 2011. godine poljske oružane snage su uključivale četiri divizije, a 2011. godine je divizija „Tadeuš Kostjuško“ rasformirana. Trenutno poljska armija ima tri divizije, od kojih su dve stacionirane u blizini granice sa Nemačkom, a jedna se nalazi u gradu Elblag u neposrednoj blizini Kalinjingradske oblasti.

„Po mom mišljenju divizija ’Tadeuš Kostjuško‘ koju su 1943. godine formirali poljski komunisti bila je neprihvatljiva iz ideoloških i političkih razloga, jer je predstavljala simbol vojnog bratstva naših naroda. Verovatno nije slučajno što se na istoku Poljske formira 18. divizija, koja nema tako slavnu istoriju i čiji će glavni zadatak biti zaštita Varšave od fantomske ’ruske agresije‘“, naglasio je Suvorov. Poljska vojska smatra se jednom od najjačih unutar NATO-a. Prema analizi vojnog portala „Global fajerpauer“ ona zauzima 22. mesto, dok su ispred nje vojne snage SAD, Francuske, Velike Britanije, Turske, Nemačke, Italije i Španije. Poljske trupe broje više od hiljadu tenkova, 2.600 hiljada oklopnih vozila, oko 200 borbenih aviona i više od 700 artiljerijskih sistema različite vrste.

„Savremena poljska armija prilično duguje svom ’socijalističkom nasleđu‘. Poljske trupe su bile najmoćnije u sastavu Varšavskog pakta, ali, naravno, nakon sovjetskih. Poljaci su uspešno savladali proizvodnju pod licencom širokog arsenala sovjetskog oružja, uključujući i tenkove T-72M1 i pešadijska oklopna vozila BMP-1“, istakao je Suvorov. Nakon raspada Istočnog bloka, Poljska je za nekoliko puta smanjila brojnost vojske i vojne tehnike, ali se za razliku od mnogih zemalja-članica NATO-a nije odrekla teškog naoružanja i avijacije. Poljska vojska aktivno koriste borbeni tenk T-72 i RT-91, oklopno vozilo BMP-1, lovce MiG-29, višenamenske helikoptere Mi-2 i Mi-8, sisteme protivvazdušne odbrane S-125 „Neva“ i 2K11 „Krug“.

„Poljaci su se pažljivo odnosili prema socijalističkom nasleđu. Međutim, nemaju značajnog uspeha u stvaranju sopstvenih originala. Na primer, tenk RT-91 je zapravo isti tenk iz sedamdesetih godina prošlog veka. Poljaci se hvale da on ima jači motor, novi sistem za kontrolu paljbe, ali zapravo nema mnogo savremene opreme na tenku, a top je veoma zastareo“, precizirao je Suvorov. Pojedini poljski vojni stručnjaci smatraju da poljsko Ministarstvo odbrane neće uspeti da opremi novu 18. diviziju novim naoružanjem i vojskom. Glavni urednik časopisa „Nova tehnik vojskova“ Mariuš Silma skrenuo je pažnju na probleme vojne industrije i probleme u armiji. On je rekao da većina jedinica poljskih oružanih snaga postoji samo „na papiru“ zbog nedostatka savremene opreme, kvalifikovanog personala i iskusnih vojnika. Prema njegovom mišljenju artiljerijske i protivavionske jedinice imaju najviše problema. Prema mišljenju Suvorova, odluka o formiranju nove divizije je „jasna predstava“. On je uveren je da Varšava traži dodatne razloge za „raspirivanje histerije“. U kontekstu porasta rusofobičnih stavova, vlastima je lakše da povećaju ulaganja u odbranu i tako postignu odgovarajuće političke ciljeve.

„Da se Varšava zaista plaši ruske agresije, ona bi odavno počela da gradi odbranu na istoku. Međutim, oni ne preduzimaju nikakve mere po tom pitanju. Štaviše, cele dve divizije su i dalje raspoređene na zapadu, a nova 18. divizija će biti formirana tek za osam godina, i daleko su od toga da imaju sav potreban potencijal za njeno formiranje“, zaključio je Suvorov.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #2029 on: November 30, 2018, 05:37:54 pm »


"Kijev ne bi trebalo da očekuje ozbiljnu pomoć od NATO-a"


U najnovijoj eskalaciji sukoba između Ukrajine i Rusije, Kijev je uveo ratno stanje u deset regija koje graniče s Rusijom i traži vojnu pomoć NATO pakta.

Nemački kanal Die Velt ovim povom tvrdi da Rusija neće pokrenuti nikakvu veliku vojnu ofenzivu protiv Ukrajine, a naglašava i da Kijev ne bi trebalo da očekuje ozbiljnu pomoć od NATO-a.

Severnoatlantski savez će, kako je objasnio njihov dopisnik iz Moskve, braniti Ukrajinu samo toplim rečima i govoriti o sankcijama protiv Rusije, ali će i one biti nametnute samo ako se Moskva odluči za veliku vojnu ofenzivu.

Mogućnost da izbije rat su ipak male, ističu.

"Putin zna da bi cena za to bila previsoka. Ako Rusi napadnu Ukrajinu, to bi podstaklo Zapad da pokrene lavinu sankcija, koje bi, verojatno, Rusiju bacile na kolena. I Vladimir Putin, po mom mišljenju, to neće rizikovati. Naravno, ne bi trebalo zaboraviti u Ukrajini od 2014. de fakto postoji rat između Rusije i Ukrajine. Međutim, ovaj je rat teritorijalno ograničen na istok zemlje", objasnio je njihov dopisnik.

On je dalje objasnio da Ukrajina može vrlo malo da očekuje od NATO, s izuzetkom, eventualno toplijih reči, budući da se u Alijansi nitko neće složiti da rizikuje vojni sukob s Rusijom zbog Ukrajine.

"NATO će, naravno, podsticati sankcije protiv Rusije, ali ukoliko se ona odluči da pokrene veliku ofenzivu", zaključuje nemački kanal.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2030 on: December 02, 2018, 07:46:29 am »

Svet u strahu od nove trke u naoružavanju
Branko Vlahović   01. decembar 2018.

U pozadini otkazanog pa održanog susreta lidera SAD i Rusije u Argentini, zabrinjavajuće vesti. Kongresmeni traže izlazak SAD iz Dogovora o strateškom ofanzivnom oružju iz 2011. godine

UMESTO umirujućih vesti iz Argentine sa samita G-20, svet je saznao da se priprema nova trka u naoružavanju. Dok je predsednik Donald Tramp spekulisao i preračunavao hoće li se sresti sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, iz Vašingtona je stigla vest da su dvoje kongresmena predložili da SAD izađu iz Dogovora o strateškom ofanzivnom oružju, koji su 2011. u Pragu bili potpisali predsednici Barak Obama i Dmitrij Medvedev. SAD i Rusija su se tada obavezale da smanje broj atomskih bojevih glava do 1.550, a broj nosača balističkih i interkontinentalnih raketa kao i teških bombardera trebalo bi smanjiti do 700. Šta o svemu tome misli predsednik Rusije Putin ipak je kazao u Buenos Ajresu, ali ne kako je bilo planirano u dvosatnom razgovoru sa Trampom nego liderima zemalja BRIKS, sa kojima se sreo pre početka samita G-20.

- Ako SAD odustanu od obaveza iz Dogovora o zabrani raketa malog i srednjeg dometa kao i Dogovora o strateškom ofanzivnom naoružanju stvoriće se rizik da se pokrene nekontrolisana trka u naoružavanju i to ne može da ne zabrinjava - kazao je Putin. DA RUSI neće sedeti skrštenih ruku, već juče je stigao dokaz sa poligona "Sari-Šagan" u Kazahstanu, gde su ruske vazdušno-kosmičke snage ispitale modernizovanu raketu protivraketne odbrane. Pukovnik Sergej Grabčuk je saopštio da je raketa pogodila zadani cilj i da se radi "o odbrambenoj raketi kojom bi se Moskva štitila od neprijateljskih balističkih raketa, ali bi ona mogla i da obara protivničke satelite u kosmosu". Posle oktobarskih pretnji predsednika Trampa da će SAD prestati da poštuju Dogovor o zabrani raketa kratkog i srednjeg dometa, koji su još 1987. potpisali Regan i Gorbačov, ovih dana je stigao odgovor njegovog kolege Putina, koji je poručio da će Rusija biti prisiljena da preduzme adekvatne mere. Putin je objasnio da imaju sada hiperbrzo oružje sposobno da prođe bilo koju protivvazdušnu odbranu.

Moskovski vojni komentatori tvrde da ako SAD dopreme nove rakete dometa od 1.000 do 5.500 kilometara u Poljsku, Rumuniju i tri pribaltičke zemlje bivše sovjetske republike, Rusija će kao odgovor prebaciti u blizinu granice sa Zapadom mnogo hvaljene rakete "kalibar" i "iskander".

- To znači da bi za rakete "kalibar" bile napravljene lansirne rampe, pomoću kojih bi se moglo gađati i sa zemlje. Do sada se ovim raketama gađalo sa brodova i podmornica, što nije zabranjivao Dogovor o raketama kratkog i srednjeg dometa. Inače, domet "kalibra" je 5.000 kilometara - poručuju ruski vojni stratezi. Rusi ne skrivaju da su pre nedelju dana imali vežbu i u Kalinjingradskoj oblasti, gde su trenirali brzo postavljanje "iskandera-M". Još u maju 2018, komplekse "iskander-M" dobila je brigada u gradu Černjahovsk u Kalinjingradskoj oblasti, koja je u sastavu korpusa Baltičke flote. Na nedavnom savetovanju u Sočiju Vladimir Putin je kazao vojnom rukovodstvu kao i konstruktorima i proizvođačima oružja da armija i dalje treba da dobija moderno naoružanje. Da bi umirili svoje saveznike, koji su se uplašili da su "kalibri" i "iskanderi" poremetili balans snaga, u Pentagonu su izjavili da će oni imati oružje kojim će moći da uništavaju lansirne rampe tih opasnih ruskih raketa. Tim novim oružjem se bavi Uprava za strateške sisteme. Novo američko oružje, kako je obelodanjeno, namenjeno je i za uništavanje raketa "topolj" i "jars" kao i aerodroma, gde se nalaze avioni "mig-31" sa vrlo brzom raketom "kinžal".

U novembru ove godine američki viceadmiral Džoni Volf, koji rukovodi Upravom strateških sistema, izjavio je da će svi vidovi oružanih snaga SAD dobiti u bližoj budućnosti hiperbrzo oružje. Eksperti kažu da će to američko hiperbrzo oružje biti slično ruskom "avangardu", o kojem je govorio predsednik Putin. Kao i "avangard", i američko hiperbrzo oružje bi trebalo da ima velike manevarske sposobnosti i da menja putanju, a na protivničke ciljeve bi pikirao iz kosmosa. Prvo ispitivanje ovog naoružanja Amerikanci su izveli 30. oktobra 2017, a drugo je planirano za 2020. godinu.

TRAMP SE IPAK SREO SA PUTINOM

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp imali su kratak sastanak na marginama samita G-20 u Argentini, izjavio je savetnik Kremlja Jurij Usakov, prenosi Rojters. Usakov je takođe kazao da se on sastao sa Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom. "Rusija i SAD su spremne da nastave kontakte", rekao je Usakov. On je ipak dodao da "nije siguran kada bi mogao da bude održan novi sastanak Putina i Trampa".

Američki predsednik Donald Tramp minula dva dana pokazao je visoko majstorstvo političkog šoumena, koji je svojim visokomernim stavom i zakazivanjem i otkazivanjem pregovora sa predsednicima Rusije i Turske potpuno osvojio medijski prostor velikih TV kanala i agencija. Za mnoge je postala glavna vest hoće li se Tramp sresti sa Putinom makar i "na nogama" pa je malo koga više interesovao dnevni red G-20. Mnogi će zapamtiti da je Tramp bacio slušalice nezadovoljan što je slabo čuo prevod razgovora sa predsednikom Argentine. Razgovaralo se o stimulisanju rasta zaposlenosti i smenjenju broja nezaposlenih, ali agencije su javljale da su Donald i njegova supruga Melanija naručili za večeru hamburger i lazanje iz italijanskog restorana.

Trampovo arogantno ponašanje već sada ima jedan lako uočljiv efekat. Američki predsednik je indirektno pomogao da se još više zbliže lideri Rusije, Kine i Indije. Putinov predlog o susretu sa indijskim premijerom Narendrom Modijem i kineskim predsednikom Si Đinpingom bio je sa zadovoljstvom prihvaćen. Uoči dolaska u Argentinu, Tramp je opet pretio sankcijama Kini.

ZABRINUTOST U EVROPI

POČETKOM oktobra 2018. u Briselu na sastanku ministara odbrane zemalja članica NATO govorilo se o novoj ruskoj raketi 9M729, kojom se, po njihovom mišljenju, krši Dogovor o zabrani raketa malog i srednjeg dometa. Ta zabrinutost se može bolje razumeti kad se zna da su eksperti časopisa "Nešenel interest" ocenili da NATO u Evropi nije sposoban da se bori protiv "iskandera", koji lako mogu da unište radare i druge radiotehničke uređaje za obaveštavanje. - Osim toga "iskanderi" bi mogli da unište aerodrome, hangare, komandne punktove i druge važne objekte - ukazuju vojni stručnjaci.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #2031 on: December 05, 2018, 11:29:08 am »


NATO: Ruski 9M729 veliki rizik za našu bezbednost


NATO je formalno optužio Rusiju za kršenje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987.

Tim sporazumom se Evropa oslobodila nuklearnih raketa postavljenih na kopnu, a NATO je u saopštenju podržao optužbe SAD da je Rusija kršila sporazum.

"Saveznici su zaključili da je Rusija razvila i na terenu postavila raketni sistem 9M729, čime se krši sporazum INF i predstavlja značajne rizike po evroatlantsku bezbednost", navodi se u saopštenju izdatom posle sastanka ministara spoljnih poslova država članica NATO.

U njemu stoji da ministri "snažno podržavaju to što su SAD utvrdile da Rusija vrši materijalno kršenje obaveza preuzetih prema sporazumu INF".


Američki ultimatum Rusima: Imate dva meseca

Američki državni sekretar Majk Pompeo rekao je da Rusija ima 60 dana da ispuni obaveze iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

U suprotnom, rekao je Pompeo, SAD će napustiti sporazum.

Kako je rekao, Rusija "vara" u svojoj kontroli oružja.

Pompeo kaže da više ne postoji strateški smisao da SAD budu jedina država koja će poštovati INF, a da će evropske države obavestiti o svojim sledećim koracima, prenosi Rojters.

Poručio je da samo Rusija može da spase INF, prizna da je kršila sporazum, a potom ponovo počne da ga poštuje.

U suprotnom, Pompeo je naglasio da će SAD biti primorane da započnu izlazak iz INF-a, koji će trajati šest meseci. "Domet raketa predstavlja direktnu pretnju po Evropu", rekao je Pompeo, misleći na ruske krstareće rakete "SSC-8", odnosno raketni sistem 9M729.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova odbacila je tvrdnje SAD da Rusija krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

"Rusija se strogo pridržava sporazuma i američka strana to zna", rekla je Zaharova, prenosi AP.

Zaharova je demantovala da rakete "S SC-8" premašuju dogovoreni domet oružja u INF.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2032 on: December 06, 2018, 06:24:38 am »

Zaharova: Moskva će odgovoriti na povećano prisustvo američke vojske na Kipru
Srna  05.12.2018.

Moskva će morati da odgovori u slučaju povećanja vojnog prisustva SAD na Kipru, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je rekla da različiti izvori navode da Vašington preduzima mere za obezbeđivanje mogućnosti povećanja prisustva vojske SAD na Kipru. Zaharova je istakla da je cilj takvih aktivnosti suprotstavljanje rastu uticaja Rusije u regionu u svetlu uspešnog sprovođenja operacije Vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije u Siriji, javio je TASS. Portparol Ministarstva kaže da bi dalja militarizacija ostrva, kao i njegovo mešanje u planove SAD i NATO-a "neizbežno vodilo ka opasnim i destabilizirajućim posledicama po Kipar". Zaharova je napomenula da Rusija ne može da ne uzme u obzir antirusku pozadinu ovakvih šema, prenela je "Raša tudej". "Moraćemo da preduzmemo mere u slučaju sprovođenja takvih šema", dodala je Zaharova.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2033 on: December 06, 2018, 06:26:22 am »

Ruski admirali otkrivaju prepreke za nosače aviona
Novosti Online   05. decembar 2018.

Bivši komandanti Crnomorske i Baltičke flote admirali Vladimir Komojedov i Vladimir Valujev o mogućnostima ratne mornarice SAD

UPOTREBA američkih nosača aviona u Crnom moru je nemoguća u skladu sa konvencijom Montre, a na Baltiku je otežana jer je tamo usko za njihov prolazak i ukotvljenje, saopštili su Sputnjiku bivši komandanti Crnomorske i Baltičke flote admirali Vladimir Komojedov i Vladimir Valujev.

- SAD imaju 11 nosača aviona. Svi oni su atomski, na kojima je oko 90 aviona. Oni su brzi i Amerikanci ih mogu postaviti svuda gde smatraju da je potrebno. Međutim, oni ne mogu svuda proći. Na primer, u Baltičko more je prolaz nosača aviona otežan. U Crno more kroz Bosfor i Dardanele oni uopšte ne mogu ući, jer je njihov prolaz zabranjen u skladu sa konvencijom Montre o statusu moreuza - rekao je Komojedov, komentarišući izjavu komandanta američke Druge flote viceadmirala Endrjua Luisa, da Rusija stalno proširuje sistem blokiranja pristupa stranih vojski strateški važnim regionima kao što su Krim i Kalinjingrad, ali da SAD mogu dejstvovati u takvim uslovima uz pomoć nosača aviona i kopnenih snaga. Valujev je izrazio solidarnost sa Komojedovim, naglasio je da još nije bilo slučaja kada je američki nosač aviona uplovljavao u Crno more i na Baltik radi rešavanja svojih zadataka. Ranije je Kijev saopštio da pokušava da ubedi SAD da treba da otvore vojnu bazu na teritoriji Ukrajine.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2034 on: December 06, 2018, 03:27:25 pm »

A šta ako naše podmornice isplivaju na obali Amerike
NovostiOnline   06. decembar 2018.

Rusija će na odgovarajući način odgovoriti na moguću pojavu američkih brodova na Crnom moru, izjavio zamenik predsedavajućeg odbora za odbranu Državne dume Rusije, Jurij Švitkin.

„Bez obzira na to odakle dolazi agresija ili provokativne akcije, iz Ukrajine ili iz Amerike, to nama nije bitno. Za nas je državna granica nedodirljiva. Odgovorićemo na odgovarajući način. Zaista ne bih želeo da naše podmornice isplivaju na obali Amerike“, rekao je Švitkin novinarima. Ranije je televizija Si-En-En pozivajući se na izvore saopštila da su Sjedinjene Američke Države započele pripremu za slanje ratnih brodova na Crnom more nakon incidenta u Kerčkom moreuzu gde su ukrajinski brodovi bili zadržani nakon što su prekršili granicu Rusije.

O AMERIČKOM RAZARAČU

Razarač američke mornarice koji je prolazio blizu baze Pacifičke flote Rusije, nije ulazio u teritorijalne vode Rusije, ali ovakve akcije su provokativne po prirodi, istakao je Švitkin. „Ovde treba da shvatimo situaciju, možda SAD preuveličavaju. Nije se radilo o teritorijalnim vodama naše zemlje, tako da jednostavno tvrde da je (razarač prošao) blizu vojne baze naše Pacifičke flote. Zapravo se ne radi o našim teritorijalnim vodama. Ali, u svakom slučaju, ovo ima provokativan i demonstrativan karakter i ni na koji način ne ulepšava (američkog predsednika Donalda) Trampa i američku politiku“, zaključio je Švitkin.

Raketni razarač SAD „Makambel“ prošao je u neposrednoj blizini zaliva Petar Veliki u Primorju, gde se nalazi baza Pacifičke flote Rusije, saopštila je američka ratna mornarica. „Makambel je prošao na rubu zaliva Petar Veliki kako bi osporio preterane morske pretenzije Rusije i podržao prava, slobode i zakonsko korišćenje mora koje se nalazi na raspolaganju Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja“, navodi se u izjavi portparolke američke Pacifičke flote Rejčel Makmar. Prema njenim rečima, ovaj korak nije usmeren protiv Rusije ili drugih zemalja i nije povezan sa nedavnim incidentom u Kerčkom moreuzu, u kojem je Rusija zadržala ukrajinske ratne brodove koji su nezakonito prešli granicu Rusije.

Makmarova je istakla da će Sjedinjene Američke Države leteti, ploviti i izvoditi operacije gde god to dozvoljava međunarodni zakon. „Tu spada i Japansko more i druga mesta po celom svetu“, dodala je ona. Mornarica je navela da Sjedinjene Američke Države ne priznaju ruske pretenzije na vode ovog dela Japanskog mora i smatraju ovu teritoriju međunarodnom, pošto se ona nalazi na više od 12 milja od obale Rusije. Portparolka američke mornarice nije precizirala o kakvim pretenzijama se radi. Razarač „Makambel" pripada klasi „Arli Burk“. Njegovo glavno oružje su krstareće rakete „tomahavk“. To je glavni brod ove klase američke mornarice, a od 1988. izgrađeno ih je više od 60. Sputnjik za sada nije dobio komentar ruske vojske. Zaliv Petar Veliki je najveći zaliv Japanskog mora na ruskoj obali. Nalazi se između obale jedne države i ima širinu izlaska od više od 24 nautičke milje. U takvim slučajevima država smatra zaliv svojim teritorijalnim vodama.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2035 on: December 07, 2018, 08:37:01 am »

SAD: Rusija da eliminiše rakete koje krše Sporazum
Tanjug  06.12.2018.

Rusija mora da eliminiše rakete i lansere za koje SAD veruju da krše Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine, ili da ih izmeni kako bi zadovoljile ograničenja dometa zagarantovana Sporazumom, rekla je danas novinarima visoka američka zvaničnica.

- Ili se otarasite tog sistema, otarasite se lansera, ili izmenite sistem tamo gde prekoračuje domet, i to na proverljiv način - izjavila je američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost Andrea Tompson, prenosi Rojters. Tompson je govorila o raketnom sistemu koji Moskva naziva "Novator 9M729", a koji NATO označava kao "S SC-8", objašnjava britanska agencija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #2036 on: December 07, 2018, 12:31:05 pm »


Rakete ostaju jer su u skladu sa sporazumom o nuklearnom naoružanju!


Kremlj je danas odbacio poziv SAD da Rusija ukloni postavljene krstareće rakete 9M729, koje mogu da nose nuklearne bojeve glave, navodeći da je taj sistem u skladu sa Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanim 1987. godine između Moskve i Vašingtona.
 
Prethodno je američka državna podsekretarka za kontrolu naoružanja i međunarodu bezbednost Andrea Tompson izjavila da Rusija mora da ukloni rakete 9M729 i njihove lansere ili promene domet tog naoružanja kako bi bio u skladu s INF sporazumom i time se izbeglo istupanje SAD iz tog pakta.

"Ili se rešite sistema i lansera ili ga promenite tako da ima manji domet", poručila je ona.
 
"Mogu vam samo reći da Rusija nije prekršila i neće prekršiti odredbe Sporazuma. Rusija ostaje posvećena njegovoj realizaciji", uzvratio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

U osvrtu na samu raketu, Peskov je rekao da sva pitanja u vezi sa njenim tehnološkim karakteristikama, pre svega kada je reč o njenom dometu, treba postavljati Ministarstvu odbrane.

Podsećamo, šef američke diplomatije Majkl Pompeo izjavio je u utorak, 4. decembra, da Rusija ima rok od dva meseca da se "vrati poštovanju sporazuma" ili će SAD obustaviti svoje obaveze iz INF.
 
Inače, američki predsednik Donald Tramp je najavio američko povlačenje iz INF još 20. oktobra ove godine.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2037 on: December 12, 2018, 06:47:36 am »

Čim polete ruski bombarderi, Amerika se zabrine za standard ruskih građana
11. decembar 2018.

Dva ruska strateška bombardera Tu-160 „beli labud“, koja mogu da nose nuklearno naoružanje, doletela su u Venecuelu, što je izazvalo nezadovoljstvo u VašingtonuDva ruska strateška bombardera Tu-160 „beli labud“, koja mogu da nose nuklearno naoružanje, doletela su u Venecuelu, što je izazvalo nezadovoljstvo u Vašingtonu. Američki državni sekretar Majk Pompeo je slanje strateškog nosača aviona nazvao „nepotrebnim trošenjem državnog novca“. Ruski avioni su doleteli u Venecuelu radi izvođenja vojnih vežbi sa venecuelanskom vojskom, ali je američki zvaničnik kritikovao razvoj vojne saradnje Rusije i Venecuele.

„Ruska vlada je poslala bombardere preko pola sveta u Venecuelu. Narodi Rusije i Venecuele bi trebalo da razmotre kako dve korumpirane vlade troše državna sredstva i guše slobodu i prava dok njihovi građani trpe“, napisao je Pompeo na „Tviteru“. Kremlj smatra da je takva izjava države čija polovina vojnog budžeta može da nahrani celu Afriku — neumesna, a Pompeova reakcija je ocenjena kao „nediplomatsko ponašanje državnog sekretara SAD“.

Savet Federacije Rusije pozvao je Pompea da kaže koju reč o tome koliko Vašington troši za kampanju u Siriji i rat i Avganistanu. SAD smatraju da je njihovo zakonsko pravo da budu prisutne i s druge strane okeana i da diktiraju uslove u Evropi, ali Rusija im je sada pokazala da to i nije baš tako. Samim tim, slanje ruskih bombardera u Venecuelu može se posmatrati kao signal Vašingtonu u vezi sa ugrožavanjem aktuelnog sistema strateške stabilnosti i odluke, koja je praktično doneta, a tiče se izlaska SAD iz Dogovora o zabrani raketa srednjeg i kratkog dometa i predstojećim povlačenjem iz dogovora START 3, s ciljem da odvežu sebi ruke i izazovu novu trku u nuklearnom naoružanju.


* 001.jpg (963.45 KB. 1500x1000 - viewed 17 times.)


„SAD nemaju nikakvog prava da nas kritikuju, ali čine to zato što smatraju da za njih ne važe nikakvi zakoni. Oni se mešaju u unutrašnje poslove drugih država i još mnogo toga čine i prolaze nekažnjeno. Pritom oni i sami imaju političku krizu, ogroman broj problema, a njihovom predsedniku preti impičment. Oni bi trebalo da razmisle o svojoj unutrašnjoj politici i ekonomskoj situaciji. Očigledno je da Pompeo broji pare u tuđem džepu“, kaže za Sputnjik ruski politikolog Oleg Matvejčev. Što se tiče Pompeove izjave o „korupcijskim režimima“ u Moskvi i Venecueli, politikolog navodi da su američki političari sto puta više korumpirani. „U SAD su potrošene milijarde dolara koje Pentagon i CIA, na čijem čelu je svojevremeno bio Pompeo, ne mogu da opravdaju — one su prosto bez traga nestale u avganistanskoj avanturi i u događajima koji su se odigrali u Libiji, Iraku i drugim zemljama. Pored toga, u Pentagonu ponekad hapse desetine generala zbog korupcijskih skandala i ti ljudi se terete za ogromne sume“, rekao je Matvejčev.


* 002.jpg (776.44 KB. 1280x851 - viewed 31 times.)


S vojne tačke gledišta, za Ruse je ovaj let „belih labudova“ bio od velikog značaja, pošto su ti bombarederi prošli modernizaciju i sada su to faktički avioni nove generacije. Oni su iz Rusije do Venecuele leteli preko Atlantskog okeana i Barencovog, Norveškog i Karipskog mora i preleteli su više od 10.000 kilometara. Let je pokazao da je ruska vojna tehnika u izvrsnom stanju, a da su ruski piloti u stanju da izvrše svaki borbeni zadatak. Pored toga, i odnos Rusije i Venecuele i predstojeće zajedničke vojne vežbe govore o tome da dve zemlje teže saradnji, uključujući i onu u vojnotehničkoj sferi.

Praksa letova Tu-160 u Venecuelu prekinuta je 2008. godine i obnovljena je tek posle nedavne posete predsednika Nikolasa Madura Rusiji. Nakon toga je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio da će praksa letova ruske borbene avijacije na venecuelanske aerodrome biti nastavljena, a da će brodovi Ratne mornarice ulaziti u luke te zemlje. Inače, ruski Tu-160, NATO oznake „blekdžek“, najveći je supersonični bombarder u istoriji avijacije. Proizvodi od osamdesetih godina prošlog veka i danas je aktivan u ruskoj avijaciji. Ovaj strateški avion može da nosi 12 raketa sa nuklearnim bojevim glavama, a domet njegovih raketa je 3.500 kilometara, što znači da ne mora da ulazi u zonu protivvazdušne odbrane kako bi izveo napad. Čuveni strateški nosač raketa je modernizovan prošle godine, čime je dobio nove mogućnosti i oznaku Tu-160M2.

Izvor: www.novosti.rs

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 234


« Reply #2038 on: December 12, 2018, 08:14:26 am »Koliko sam ja shvatio po dostupnim informacijama, ovi TU-160 su prošli neku modernizaciju, ali prvi duboko modernizovani M2 se očekuje tek iduće godine!
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 797


« Reply #2039 on: December 13, 2018, 03:05:32 pm »

Na osnovu slike pilotske kabine, ne bih rekao da je baš udobno preleteti u tom avionu 10 000 km, u jednom cugu... pilot
Logged
Pages:  1 ... 131 132 133 134 135 [136] 137 138 139 140 141 ... 166   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 25 queries.