PALUBA
June 18, 2019, 12:05:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Muzej vazduhoplovstva Beograd više ne postoji
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4   Go Down
  Print  
Author Topic: Bomba ručna kumulativna (BRK) M79  (Read 23751 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 334WWW
« on: July 13, 2009, 08:17:43 pm »

Bomba je dospela u žižu javnosti, kada su se malo prokotrljale na naplatnoj rampi, a dežurni dušebrižnici zavapili kako su mogle da eksplodiraju i pobiju narod... što nikako nije moglo da se desi iz više razloa. Razlog koji ovde nije naveden leži u načinu pakovanja, ostali razlozi su konstrukcijske prirode...

-----------------------------------

1. NAMENA I BORBENE OSOBINE

Bomba ručna kumulativna (BRK) M79 (sl. 1) je namenjena za uništavanje i onesposobljavanje svih vrsta oklopnih borbenih vozila. Može se upotrebiti za uništavanje i drugih  motornih vozila, rušenje bunkera i utvrđenih zgrada. Bomba se baca na daljinu 15-20 m iz zaklona ili iza objektra koji pruža potpunu zaštitu od parčadi bombe i delova koji se usled eksplozije otkidaju sa borbenog vozila.

* brk1.jpg (11.47 KB. 521x148 - viewed 773 times.)


Prilikom udara u cilj bomba ima trenutno dejstvo. Bomba sigurno probija oklop vozila debljine do 220 mm. Masa bombe je oko 1150 g.

Kao sredstvo za blisku protivoklopnu borbu bomba ručna kumulativna baca se na cilj pri čemu se teži da kapom pogodi cilj. Posle udara u objekat i eksplozije eksplozivnog punjenja bomba stvorenim kumulativnim mlazom probija oklop i onesposobljava (uništava) instrumente, municiju i poslužioce u unutrašnjosti vozila.

2. OPIS BOMBE

Bomba ručna kumulativna (slika 2) sastoje se od bojne glave, inicirajućeg sklopa i ručice.

* brk2.jpg (23.94 KB. 377x453 - viewed 944 times.)


1) Bojna glava

Bojna glava je izradjen od lima, ima cilindrični oblik i nemanjena je da za vreme eksplozije kumulativnim mlazom probije oklop vozila i ošteti ili uništi unutrašnjost borbenog vozila, izazove eksploziju municije i onesposobi poslužioce za dalje dejstvo.
Bojnu glavu (slika 3) sačinjavaju: kapa, eksplozivno punjenje, košuljica, poklopac, levak i detonator sa devijatorom.

* brk3.jpg (28.08 KB. 343x640 - viewed 810 times.)


Kapa je namenjena da u momentu udara bombe u prepreku obezbedi najoptimalnije udaljenje levka od prepreke. Cilindričnog je oblika i izradjena je od lima. Gornjim delom je presovanjem spojena sa košuljicom.

Eksplozivno punjenje je liveni heksolit. U gornjem delu punjenja smešten je detonator sa devijatorom koji služi za pravilno formiranje i rasprostiranje detonacionog talasa. Konusni deo punjenja, sa unutrašnje strane, obložen je bakarnim levkom.

Košuljica objedinjava sve delove bojne glave. Izradjena je od lima i cilindričnog je oblika. Na gornjem delu košuljica ima navoje za spoj sa poklopcem.

Poklopac (slika 4) je namenjen da sa gornje strane zatvori košuljicu, zaštiti eksplozivno punjenje, da se u njega smesti inicijalni sklop i da spoji ručicu sa košuljicom. Profilisanog je oblika i izradjen od lima. Na gornjem užem delu poklopac ima navoj za spoj sa ručicom. Ispust je prorezan za smeštaj inicijalnog sklopa, sa unutrašnje strane, na obod ispusta se oslanja konusni deo detonatora.

* brk4.jpg (16.44 KB. 344x301 - viewed 749 times.)


Levak je izradjen od bakra i konusnog je oblika. Namenjen je da zaštiti eksplozivno punjenje sa unutrašnje strane, poboljša fokusiranje stvorenih gasova i probojnost kumulativnog mlaza.

Detonator sa devijatorom (slika 5) je namenjen da aktivira eksplozivno punjenje i pravilno usmeri detonacioni talas. Detonator se sastoji od tela i eksplozivnog punjenja. Telo je donjim delom izvučeno u konus i prorezano radi prolaza inicijalnog sklopa. Eksplozivno punjenje detonatora je od presovanog heksogena. Punjenje je kružno prosečeno radi smeštaja pojačnika inicijalnog sklopa.
Devijator je od presovanog kartona. Namenjen je da pravilno usmeri rasprostiranje detonacionog talasa.

* brk5.jpg (23.91 KB. 424x300 - viewed 722 times.)

2) Inicijalni sklop

Inicijalni sklop je namenjen da inicira eksplozivno punjenje detonatora i time izazove eksploziju bojne glave.
Inicijalni sklop (slika 6) se sastoji od: nosača kapsle, inicijalne kapsle, pojačnika i čahure.

* brk6.jpg (13.31 KB. 277x308 - viewed 220 times.)


3) Ručica

Ručica je namenjena da: omogući držanje i bacanje bombe; objedini i omogući smeštaj delova udarnog i osiguravajućeg mehanizma i stabilizatora; i da u odredjenom momentu izvrši osiguranje bombe od prevremene eksplozije.
Ručica (slika 7) se sastoji od: rukohvata, spojnice, opruge spojnice, poluge, poklopca sa sponom, stabilizatora, udarnog mehanizma i osiguravajućeg mehanizma, transportnog osigurača i osiguravajuće kuglice.

* brk7.jpg (32.61 KB. 311x640 - viewed 396 times.)

Rukohvat (sl.8) objedinjuje sve delove ručice. Sastoji se od tela i profilisanog prstena. Sa gornje strane na rukohvat je navučen profilisani prsten cilindričnog oblika, na koji se sa jedne strane zakačinje poluga, a sa druge smešta spona. Ispod profilisanog prstena smešta se gornji presek poklopca. Rukohvat sa strane (ispod spone) ima kružno udubljenje za smeštaj odgovarajuće kuglice. Donji kraj rukohvata je proširen i izvučen u obod na koji se oslanja opruga spojnice. U donjem delu rukohvat ima uvoje za spajanje sa ispustom poklopca bojne glave i nosačem udarnog mehanizma. Na rukohvatu su utisnute 4 bradavice koje određuju položaj klizača.

* brk8.jpg (15.29 KB. 353x244 - viewed 277 times.)

Spojnica (slika 9) je namenjena da spoji ručicu sa poklopcem bojne glave. Gornji suženi deo tela spojnice služi kao oslonac opruge spojnice. Suženi deo tela spojnice ima dva četvrtasta izreza u koji se nameštaju donji krajevi poluge i spone poklopca. Na suženi deo tela spojnice, preko četvrtastih izreza, učvršćeni su držači spone i poluge, koji sprečavaju odvajanje gornjih krajeva poluge i spone od rukohvata. Držač poluge ima dve izvučene ušice sa otvorima u koje se uvlači rascepka transportnog osigurača.

* brk9.jpg (15.5 KB. 352x340 - viewed 435 times.)

Telo spojnice ima navoje za spajanje sa rukohvatom. Ćičani osigurač je namenjen da spreči odvijanje spojnice sa rukohvata.Opruga spojnice je namenjena da u transportnom položaju omogući pravilan položaj osiguravajuće kuglice, poklopca sa sponom, poluge, transportnog osigurača i osigurača udarnog mehanizma.
Poluga (slika 10) je pružnog oblika. Donji kraj poluge je izvučen u dva ramena i prosečen. Ispod ramena se provlači rascepka transportnog osigurača. Goprnji kraj poluge je u obliku profilisane pete, koja naleže u prorez na profilisanom ispustu poklopca i u četvrtasti prorez profilisanog prstena.

* brk1011.jpg (22.98 KB. 442x363 - viewed 380 times.)

Poklopac sa sponom (slika 11) zatvara rukohvat sa gornje strane. Sa strana poklopca učvršćeni su spona i profilisani ispust. Donji kraj spone je ravan i kružno prorezan. U prorez naleže osiguravajuća kuglica. Ispust je prorezan radi držanja pete poluge. U poklopcu je smešten zaptivač koji omogućuje pravilno naleganje delova stabilizatora.
Osiguravajuća kuglica namenjena je da onemogući odvajanje spone kada je bomba u transportnom položaju.
Stabilizator (slika 12) je namenjen da izvrši armiranje udarnog mehanizma i da bombi obezbedi stabilan let i pravilan pad.
Sastoji se od klizača, nosača klizača, opruge, stabilizatora, padobrana, prstena, 4 opruge padobrana, cevi, trna i čančeta sa kanapom.

* brk12.jpg (40.52 KB. 383x640 - viewed 281 times.)

Klizač je namenjen da obezbedi praviilno vodje-nje delova stabilizatora kroz rukohvat, da se u njega smesti opruga stabilizalora i za učvršćenje nosača klizaća.
Opruga stabilizatora je spiralna i u sklopljenom stanju ručice sabijena. Namenjena je da na putanji bombe izbaci poklopac sa sponom i delove stabilizatora iz ručice i time omogući pripremu udarnog mehanizma za trenutno dejstvo.
Nosač klizača je namenjen za smeštaj oslonca trna i trna sa njegovom podloškom.
Padobran je konusnog oblika, sa odsečenim vrhom. U donjem delu su četiri okanca kroz koja se provlače i učvršćuju opruge padobrana. Na konusnom delu padobrana prišivena je traka za koju se jednim krajem veže kanap čančeta. Padobran se otvara na putanji leta bombe posle izbacivanja iz ručice.
Opruge padobrana su spiralne sa krakom za pričvršćivanje na okanca padobrana. Donji krajevi opruga se utvrdjuju prstenom. Opruge, posle izbacivanja stabilizatora, zatežu padobran i obezbedjuju izvršenje funkcije stabilizatora.
Cev se namešta na nosač klizača i omogućava pravilno pakovanje i lakše otvaranje padobrana.
Trn je učvršćen u nosaču klizača i namenjen da do izbacivanja stabilizatora drži razmaknute armirajuće kuglice.
Čanče za koje je vezan jedan kraj kanapa, prilikom izbacivanja stabilizatora, svojom masom zateže konusni deo padobrana i time omogućava njegovo brže i pravilno razvijanje.
Prsten je namenjen da učvrsti opruge padobrana i služi kao oslonac opruge stabilizatora.

* brk13.jpg (53.04 KB. 442x586 - viewed 737 times.)

Udarni mehanizam (sl. 13) je namenjen da aktivira inicijalni sklop. Sastoji se od: nosača udarnog mehanizma, udarne igle, nosača udarne igle, opruge udarne igle, vodjice, tega, osigurača, centrirajućeg prstena, udarne opruge, armirajućih kuglica i kuglica udarne igle.
Nosač udarnog mehanizma je namenjen za smeštaj udarnog mehanizma. Uvijen je u rukohvat i utvrdjen žičanim osiguračem. Gornji deo nosača je konusno izvučen za smeštaj tega i kružno prosečen za prolaz trna. Donji kraj se završava navojem i obodom. Sa strane je prosečen za smeštaj osigurača udarnog mehanizma.
Udarna opruga je spiralna i namenjena da teg stalno potiskuje u zadnji položaj. Krajevima se oslanja na nosače.
Nosač udarne igle je namenjen za smeštaj kuglica udarne igle i vodjenje udarne igle. Nosač ima kružni žleb za smeštaj kuglica i sa gornje strane kružni prorez za ulaz trna.
Udarna igla sa spoljne strane ima kružni žleb za smeštaj kuglica, a sa gornje strane kružni otvor za trn. Na udarnu iglu oslanja se opruga udarne igle.
Opruga udarne igle je spiralna i kroz nju se provlači trn. Gornjim krajem se oslanja na nosač udarne igle. Namenjena je da potisne udarnu iglu prema inicijalnom sklopu posle ispadanja kuglica udarne igle u žleb na vodjici.
Kuglice udarne igle su namenjene da spreče kretanje udarne igle.
Vodjica je namenjena za smeštaj i vodjenje nosača udarne igle. U donjem kraju čvrsto je vezana za nosač udarnog mehanizma. Gornji kraj vodjice je konusno zasečen radi smeštaja armirajućih kuglica. Vodjica ima kružni žleb u koji upadaju kuglice udarne igle.
Teg se sastoji od jezgra i tela. Jezgro tega je od čelika. Kružno je prosečeno radi prolaza trna. Telo tega je od olova i učvršćeno je za jezgro. Namenjen je da svojom masom savlada otpor udarne opruge i nosača udarne igle, te da potisne nosač udarne igle do momenta ispadanja kuglica udarne igle i oslobadjanja udarne igle.
Osigurač je smešten u nosaču udarnog mehanizrna i namenjen je da spreči aktiviranje bombe sve do momenta bacanja iste iz ruke. Osigurač se sastoji od tela, opruge i ležišta.
Centrirajući prsten je čvrsto spojen sa nosačem udarnog mehanizma i omogućuje pravilan smeštaj istog.
Armirajuće kuglice su namenjene da spoje nosač udarne igle i vodjicu i spreče njihovo kretanje sve do momenta izvlačenja trna.
Bomba ima trostruko osiguranie; transportno, osiguranje od slučajnog pada bombe kada je izvučen transportni osigurač i osiguranje bombe pri letu.
Transportno osiguranje čini transportni osigurač, osiguravajuća kuglica i osigurač udarnog mehanizma. Sastoji se od alke i rascepke. Rascepka se provlači kroz otvore na ušicama držača poluge i ispod ramena poluge. Izvlači se potezanjem kažiprstom leve (desne) ruke za alku, neposredno pre bacanja bombe. Da bi se rascepka lakše izvukla, zavijene krajeve treba prethodno ispraviti.
Osiguranje od slučajnog pada bombe, kada je izvučen transportni osigurač, čini poklopac sa sponom, osiguravajuća kuglica i osigurač udarnog mehanizma. Ovo osiguranje se isključuje zamahom prilikom bacanja bombe.
Osiguranje bombe pri letu sprečava aiktiviranje inicijalnog sklopa na putanji leta bombe do udara u prepreku - cilj. Funkciju osiguranja vrši udarna opruga koja sprečava kretanje tega unapred.

RAD DELOVA BOMBE I DEJSTVO NA CILJU

Položaj delova bombe pre bacanja na cilj

Pre bacanja bombe na cilj delovi se nalaze u sledećem položaju:
•   transportni osigurač je rascepkom provučen kroz otvore na ušicama držača poluge i ispod ramena poluge. Poluga je gornjim krajem zavučena ispod držača poluge, koji zajedno sa rascepkom transportnog osigurača sprečava odvajanje poluge od tela ručice;
•   opruga spojnice se krajevima oslanja na donji suženi deo tela spojnice i nosač udarnog mehanizma;
•   delovi udamog mehanizma su u osiguranom položaju. Udarna opruga je opružena. Nosač udarne igle sa udarnom iglom je osiguran kuglicama da ne može krenuti unapred. Opruga udarne igle je u sabijenom položaju;
•   delovi stabilizatora su potisnuti poklopcem u donji položaj i vrše funkciju osiguranja bombe. Trn je svojim vrhom smešten u nosač udarne igle i sprečava pokretanje armirajučih kuglica. Opruga stabilizatora je sabijena i oslanja se na prsten i unutrašnjost klizača. Klizač je potisnut preko cevi i poklopca u prednji položaj. Opruge padobrana su sabijene i svojim krajevima, zakačenim za okanca, smeštene u čanče;
•   spona je donjim krajem smeštena ispod četvrtastog ispusta držača spone. Osiguravajuća kuglica je u kružnom prorezu spone i udubljenja na rukohvatu, i osigurač udarnog mehanizma svojim vrhom tela ulazi u otvor na vodjici i sprečava kretanje udarne igle prema inicijalnom sklopu.

Funkcija i rad delova bombe prilikom bacanja na cilj

Da bi se bomba upotrebila, potrebno je: izvući transportni osigurač, snažno zamahnuti bombom i baciti je na cilj.
Izvlačenjem transportnog osigurača prekida se neposredna veza poluge sa spojnicom. Budući da su poluga i spona obuhvaćene prstima šake i da su zavučene ispod svojih držača, one se ne mogu odvojiti od tela ručice.

U momentu zamaha bombom, na krajnoj tački zamaha, sila inercije bombe dostiže svoj maksimum. Promenom pravca kretanja bombe unapred, bojna glava zaostaje, povlači za sobom spojnicu i sabija oprugu spojnice, čime se oslobadja osiguravajuća kuglica koja ispada. Ispadanjem kuglice donji krajevi spone i poluge su slobodni i izvlače se iz svojih držača. U momentu kada je opruga spojnice maksimalno sabijena osigurač udarnog mehanizma, pod pritiskom svoje opruge, povlači se iz otvora vodjice i oslobadja put udarnoj igli. U tom momentu bomba je pripremljena za dejstvo. lzbačajem bombe iz ruke, oslobodjena poluga i spona, potisnute oprugom stabilizatora, odvajaju se od tela ručice. Opruga stabilizatora preko cevi vrši pritisak na čanče i poklopac koji se odvaja od tela ručice i slobodno pada. Pod dejstvom opruge stabilizatora klizač kreće unazad i povlači trn iz ležišta u udarnoj igli. Ispadanjem iz poklopca čanče oslobadja krajeve opruga padobrana koji se istežu i zatežu padobran. Istovremeno, čanče svojom masom zateže kanap i povlači konusni deo padobrana. Otvaranjem padobrana cev ispada sa nosača klizača i slobodno pada. U momentu kada se otvara padobran, trn se izvlači izmedju armirajućih kuglica koje dobijaju slobodan prolaz i upadaju u otvor za kretanje trna, čime se raskida veza izmedju nosača i udarnog mehanizma i vodjice.

Otvaranjem padobrana kretanje udarne igle unapred sprečava udarna opruga.

Stabilizaciju bombe u letu ostvaruje padobran kroz čiji otvor na konusnom delu struji vazduh i ne dozvoljava tumbanje bombe. Prilikom udara bombe u cilj - prepreku, nosač udarne igle, usled sile inercije i dejstva mase tega koji savladjuje otpor udarne opruge, kreće unapred. Kretanje je moguće u momentu kada je sila takve snage da savladjuje otpor opruge. Zajedničko kretanje nosača udarne igle, udarne igle i kuglica udarne igle, odvija se do nailaska na kružni žleb u vodjici.

Nailaskom na žleb, kuglice udarne igle upadaju u njega i oslobadjaju udarnu iglu. Na daljem putu kretanja udarna igla, koristeći silu svoje opruge, vrhom udara u inicijalnu kapslu.

Inicijaina kapsla svojim plamenom pali pojačnik koji razara čahuru i prenosi detonaciju na detonator. Eksplozijom detonatora stvara se detonacioni talas, koji usmeren djevijatorom izaziva eksploziju eksplozivnog punjenja bojne glave. Eksplozijom eksplozivnog punjenja bojne glave stvara se kumulativni mlaz. Kumulativni mlaz velikom energijom probija prepreku (oklop), onesposobljava ili uništava unutrašnjost borbenog vozila, izaziva požar i eksploziju municije.

« Last Edit: July 24, 2010, 12:36:35 pm by trpe grozni » Logged
Trifko
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 796


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« Reply #1 on: June 09, 2011, 10:52:10 pm »

Princip rada ovog sistema.

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/fKmFeLEeHvU?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 910« Reply #2 on: November 06, 2012, 06:28:24 pm »

Listajući po http://www.aukcije.hr/ naletim na ovu sličicu, prodavač nezna o čemu se radi a mene jako podsjeća na ručku ove bombe.


* nep1.JPG (44.85 KB. 1434x432 - viewed 305 times.)


* nep2.JPG (47.1 KB. 1426x479 - viewed 943 times.)

Dali je to ta ručka?
poz.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 366


« Reply #3 on: November 06, 2012, 06:58:49 pm »

Изгледа да јесте.
Logged
gocemk
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 799


« Reply #4 on: December 18, 2012, 04:02:24 pm »


кумулативни млаз м-79  продире 110-180мм челичног лима
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 966


« Reply #5 on: December 18, 2012, 04:20:53 pm »

Nisam stručnjak za oklop, ali prema tt podacima ispada, da ova bomba probija deblji oklop nego pancirni projektil topa ZIS 76 mm?

Da li je to moguće?
Logged
HrcAk47
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 651« Reply #6 on: December 18, 2012, 05:17:30 pm »

Zis-3 je i za uslove drugog svetskog rata imao prilično slabu penetraciju, pre svega zbog relativno kratke granate. Probijao je oko 70tak mm RHA na 100 m, što je smešno u poredjenju sa nemačkim topovima. Ali, izvanredna preciznost ga vadi, i odlična trenutna granata. Smiley
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 910« Reply #7 on: December 18, 2012, 06:50:22 pm »

Velika probojnost je kod ovog oružja potrebna zbog male vjerovatnosti preciznog pogotka.

poz.
Logged
gocemk
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 799


« Reply #8 on: December 19, 2012, 01:50:27 am »

Zis-3 je i za uslove drugog svetskog rata imao prilično slabu penetraciju, pre svega zbog relativno kratke granate. Probijao je oko 70tak mm RHA na 100 m, što je smešno u poredjenju sa nemačkim topovima. Ali, izvanredna preciznost ga vadi, i odlična trenutna granata. Smiley

Ali sepak treba da se spomeni da Nemackim  tenkova na pocetak rata su bili sa oklop do 50-70 mm, sta e bio dovolno da zis-3 probije nihov oklop. Dok sovetska kumlativna mina e bila nesto naprednije verzija iz onih stari sovetski kumlativene granate iz WW2, sepak da bude uspesno dejstvije ove granate mora da padne u prav agol iz  90 stepena, znaci razvlecis osigurac i bacas nad tenka i onaa tivko pada na tenk. U odnos dali e perspektivno oruzje pa mozi da se reci da je, za bliske borbe sa OT i postari tenkova, ali pojava ,m- 72, onda rpg-18, i m-80zolja su zamenili ove kuulativne granate, iako dan danas prestavuva opasno oruzje


* UPG8GRENADE_3.JPG (22.83 KB. 295x606 - viewed 350 times.)

Logged
Titan
desetar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 146« Reply #9 on: December 19, 2012, 01:00:31 pm »

Делује ми као оружје које има смисла за некакве герилске акције. Пробојна моћ можда није више адекватна против тенкова, али би се покоји оклопни транспортер могао онеспособити итекако, зар не? Зато ја не бих олако отписивао М79. Уосталом, по тренутно активним ратиштима се користи доста IED-ова, који се праве од свега доступног, људска машта је бескрајна...
Logged
gocemk
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 799


« Reply #10 on: December 19, 2012, 05:05:43 pm »

Делује ми као оружје које има смисла за некакве герилске акције. Пробојна моћ можда није више адекватна против тенкова, али би се покоји оклопни транспортер могао онеспособити итекако, зар не? Зато ја не бих олако отписивао М79. Уосталом, по тренутно активним ратиштима се користи доста IED-ова, који се праве од свега доступног, људска машта је бескрајна...

Да граната је је измислишно  као  оружје за атентати, напад камиони{ возила за логистика} бункера, онда орудије могу да се употреби као ПТ средства у урбаним срединама где тенкови или ОТ немају велике способност да маневрише.Такође TITAN треба  да се напоменути  да већина уништена HMWW и LAV25-STRIKER су уништени са овом бомбом.
Logged
Titan
desetar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 146« Reply #11 on: December 19, 2012, 05:36:17 pm »

Ne mogu da kazem da sam citao statistike, pa ni ne znam za tu informaciju. Ja sam mislio da tu prednost imaju improvizovana MES, ali eto, da saznam i ja nesto novo..
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 069


Palubin savetnik za hardver


« Reply #12 on: December 19, 2012, 10:23:13 pm »

Imali smo na forumu i snimke iz Iraka od pre koju godinu, na kojima dvojica "civila" u zasedi iza nekog zida gađaju kolonu lako oklopnih vozila ovim bombama. Efekat na takvim ciljevima je užasavajući.
Logged
ssekir75
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 815


« Reply #13 on: December 20, 2012, 12:35:11 am »

pa zato "neko" i trazi da se ovakva sredstva izbace iz upotrebe. inace u slucaju okupacije, podeli ovo klincima i ne beri brigu Grin
Logged
SHOOTER
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 782


« Reply #14 on: December 20, 2012, 12:58:33 am »

GOCEMK moze li neki link da vidimo statistiku da ova bomba g;avno oruzje u Iraku protiv pobunjenika? Ja imam neke druge podatke...

Podelicemo mi ovo klincima u slucaju okupacije ali imam osecaj da ubrzo posle toga nece biti klinci...Ovo oruzje ima efekt na ne-oklopna i lako oklopna vozila; na moderno oklopna vozila tesko da ce imati veci materijalni efekt, osven psiholoski.

Najveca naezda napada na vozila koalicije su se desili u prvih godinu dana - ubrzo posle toga su uvedeni nova tehnicka i takticka resenja i time drasticno smanjili efekt  oruzja poput M79. Tako je i 'Improvised Explosive Device' dozivlea evoluciju: sta vise eksploziva - to veci efekt; RPG i razno razne bombe nisu dali trazeni rezultat kad se Koalicija opremila za napade poput ovaj iz YT.

ARM nije drzala obuku za ovo oruzje - iskreno se ne secam da je ikad pomenuto u toku obuke. Jel JNA drzala obuku za ovo oruzje 80tih? Ja sam mislio da da se PT borba za pesadinca bazira na ZOLJE, OSE, BT itd...
Logged
Pages:  [1] 2 3 4   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.