PALUBA
April 04, 2020, 03:15:11 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Trka u naoružanju u svemiru  (Read 5661 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 062


« Reply #15 on: December 07, 2019, 06:08:41 pm »ja mislim da je dopunskim odlukama Budžet Pentagona za 2019. goveden do 724 mlrd$ ili tako nešto, a svakako preko 700 milijardi.
Logged
milena braco
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 630


« Reply #16 on: December 07, 2019, 08:32:42 pm »

 Pri dolasku Bush juniora kao predsjednik, bidzet je bio duplo manji.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 742« Reply #17 on: December 21, 2019, 10:46:33 am »

Novo svetsko područje za vođenje rata: Tramp zvanično pokrenuo novu američku vojnu službu - Svemirske snage
Srna 21.12.2019.

Američki predsednik Donald Tramp proslavio je osnivanje službe Spejs fors (Space force), prvog novog ogranka američke vojske posle više od 70 godina, potpisivanjem budžeta odbrambene politike za fiskalnu 2020. godinu.


AP ocenjuje da je potpisivanjem budžeta, koji je formalno poznat pod nazivom Zakon o odobravanju nacionalne odbrane (NDAA), Tramp ostvario pobedu za jedan od svojih najviših nacionalnih bezbednosnih prioriteta, samo dva dana nakon što je Predstavnički dom Kongresa izglasao njegov opoziv.

- Svemir je novo svetsko područje za vođenje rata. Mi smo predvodnici, ali ne sa dovoljnom razlikom, ali ćemo uskoro biti daleko ispred svih - rekao je Tramp na ceremoniji potpisivanja u združenoj bazi Endruz nedaleko od Vašingtona. Spejs fors izaziva oduševljenje na Trampovim političkim skupovima, ali vojska tu službu sagledava trezveno, kao potvrdu potrebe da efikasnije organizuje odbranu američkih interesa u svemiru, psebno satelita za navigaciju i komunikaciju. Taj ogranak američke vojske nije predviđen za slanje borbenih snaga u svemir.

Kako je objasnio ministar odbrane Mark Esper, oslanjanje SAD na sposobnosti u svemiru dramatično je poraslo, a današnji svemir je postao svojevrsno poprište za ratovanje. On je istakao da održavanje američke dominacije u svemiru neće biti misija nove službe. Svemir sve više postaje značajan za američku ekonomiju i svakodnevni život, pa tako na primer Globalni sistem za pozicioniranje navigacione usluge i za vojsku i za civile. U izveštaju Pentagona iz februara prošle godine se tvrdi da su Kina i Rusija uložile velike napore kako bi razvile tehnologije koje bi im omogućile da poremete ili unište američke ili savezničke satelite tokom krize ili sukoba.Kada je zvanično naložio Pentagonu da započne rad na formiranju Spejs forsa u junu prošle godine, Tramp je govorio o vojnoj svemirskoj misiji kao delu šire vizije dostizanja američke dominacije u svemiru. Tramp je izdejstvovao osnivanje Spejs forsa, uprkos protivljenju mnogih demokrata, ali neće direktno upravljati tom službom, kao što je slučaj sa mornaricom, vojskom i ratnim vazduhoplovstvom, već će to činiti Sekretarijat ratnog vazduhoplovstva. Spejs fors je prva nova vojna služba od 1947. godine, kada se ratno vazduhoplovstvo izdvojilo iz vojske, a obezbeđivaće trupe za američku Svemirsku komandu, odvojenu organizaciju osnovanu ranije ove godine kao nadzorno telo vojnih svemirskih operacije. Spejs fors će biti mali u odnosu na slične službe. U početku će zapošljavati 200 ljudi, a predviđeni budžet za prvu godinu je 40 miliona dolara,

Najveća služba, vojska, broji oko 480.000 pripadnika, a godišnji budžet je oko 181 milijardu dolara. Pentagon na svemirske operacije troši oko 14 milijardi godišnje, od čega najviše odlazi na budžet ratnog vazduhoplovstva.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 31 777« Reply #18 on: December 23, 2019, 01:00:16 pm »Kina zabrinuta zbog američkih aktivnosti u svemiru


Kina je ocenila da su novoformirane vojne "Svemirske snage" Sjedinjenih Američkih Država "direktna pretnja miru i bezbednosti u svemiru".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang rekao je novinarima da je Kina "duboko zabrinuta zbog toga i čvrsto se tome protivi".

"Te američke aktivnosti ozbiljno su kršenje međunarodnog konsenzusa o miroljubivom korišćenju svemira, podrivaju globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost i predstavljaju direktnu pretnju za mir i bezbednost u svemiru", rekao je Geng novinarima.

Kineski svemirski program brzo se razvija od kada je poslala prvu misiju sa posadom u svemir 2003. godine.

U izveštaju u februaru Pentagon je napisao da su Kina i Rusija počele snažno da razvijaju tehnologije koje bi mogle da im omoguće da poremete ili unište američke i savezničke satelite u slučaju krize ili sukoba.

Kina je 2007. sprovela nenajavljen raketni udar na jedan od svojih neispravnih satelita, čime je nastala ogromna količina svemirskog otpada.

Geng je odbacio takvu zabrinutost i rekao da se radi o neosnovanim kontraoptužbama kojima se samo daje opravdanje Americi za njene akcije. Rekao je da se Kina stalno protivi "naoružavanju svemira" i smatra da treba da usaglasiti međunarodne sporazume o tome.

"Nadamo se da će međunarodna zajednica, posebno velike sile usvojiti oprezan i odgovoran stav da spreče da svemir postane novo bojno polje i da će raditi zajedno da održe trajni mir u svemiru", rekao je on.

Američka vojska vidi formiranje "Svemirskih snaga" kao odgovor na potrebu da se efikasnije organizuje odbrana interesa SAD u svemiru, posebno satelita za navigaciju i komunikaciju. "Svemirske snage" nisu planirane za slanje borbenih trupa u svemir, niti se to namerava.

SAD su za finansiranje tih novih snaga u prvoj godini namenile 40 miliona dolara.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 062


« Reply #19 on: December 23, 2019, 02:33:12 pm »


Koliko ja znam, postoji Međunarodna konvencija UN o zabrani militarizacije kosmosa. Kao i obično, SAD su prve koje su otvoreno prekršile sporazum.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 31 777« Reply #20 on: December 23, 2019, 04:51:26 pm »"Žele da svemir pretvore u bojno polje"


Kina je optužila SAD da svemir želi pretvoriti u "bojno polje".

Ta je informacija stigla iz kineskog ministarstva spoljnih poslova nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio stvaranje svemirskih snaga koje će biti šesta grana američke vojske.

Tramp je u petak službeno najavio stvaranje svemirskih snaga tokom ratifikacije proračuna Pentagona od 738 milijardi dolara. Zatim je glasnogovornik kineske diplomacije Geng Shuang optužio Vašington za "nastavak politike naoružavanja u svemiru" te rekao da SAD želi "svemir pretvoriti u neku vrstu bojnog polja".

Prema njegovim rečima, SAD "krši međunarodni konsenzus o miroljubivom korištenju svemira". Stoga je pozvao međunarodnu zajednicu da donese pravno obvezujući instrument o kontroli naoružanja u svemiru. Američke svemirske snage će nakon kopnene vojske, zračnih snaga, mornarice, marinaca i obalne straže postati šesta grana američke vojske. Proračun za svemirske snage trenutačno je ograničen: jedva 40 miliona dolara za fiskalnu 2020. namenjeno je za uspostavu tih snaga. Kongres je dao Pentagonu 18 meseci da formira te snage.

Dominacija SAD-a u svemiru ugrožena je razvojem tehnoloških kapaciteta Kine i Rusije. Kina je još 2007. uspešno testirala balistički projektil zemlja-vazduh za rušenje satelita.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 31 777« Reply #21 on: January 20, 2020, 12:34:25 pm »Sjedinjene Države i vojska: Uniforme svemirskih snaga izazvale podsmeh


Maslinasto zelena boja je simbol vojske - obično kopnene. Međutim, i pripadnici američkih svemirskih jedinica dobili su zelene maskirne uniforme. Fotografija je objavljena na zvaničnom Tviter profilu snaga koje je pre mesec dana formirao predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp.* space force.jpg (122.09 KB. 976x549 - viewed 12 times.)Uniforma na slici je u šumskim maskirnim bojama sa oznakama na grudima i rukavu.

Ovo je izazvalo salve podsmeha na društvenim mrežama, a korisnici su često ponavljali pitanje: "Ovo je kamuflaža za svemir?"

https://twitter.com/SpaceForceDoD/status/1218335200964464650

Jedna osoba je pitala: "Da li ste nekada videli svemir?"

Druga je ilustrovala razliku između boje kosmosa i maskirnih boja uniforme koju vojnici nose kako bi ih bilo što teže primetiti.

"Znam da je ovo teško razumeti, ali sa leve strane je fotografija kamuflaže, a sa desne je slika svemira. Gledajte pažljivo sve dok ne pronađete razliku."

https://twitter.com/JRehling/status/1218387128465256448

Ubrzo je od pripadnika svemirskih snaga stigao odgovor. Na Tviteru su napisali da koriste već postojeće uniforme i da su tako uštedeli novac koji bi bio neophodan za dizajniranje ili šivenje novih.

"Pripadnici će izgledati isto kao njihove kolege sa kojima će sarađivati na zemlji", piše u objavi.

https://twitter.com/SpaceForceDoD/status/1218431457154088960

Ali isto bi bilo i da su odgovor poslali u crnu rupu - izrugivanje se nastavilo.

"Koliko stabala očekujete da pronađete u svemiru", pitala je jedna osoba.

https://twitter.com/JimMFelton/status/1218440872406265857

"U svemiru niko ne može da čuje koliko ste smešni", napisao je drugi korisnik Tvitera.

https://twitter.com/clmazin/status/1218387932349784065

"Veoma sam razočaran ovom zelenom. Mislim da bi ovaj dizaj poslužio kao mnogo bolja kamuflaža u svemiru", napisala je jedna osoba.

https://twitter.com/newschambers/status/1218455671189970944

Svemirske snage su formirane u decembru prošle godine.

Američki predsednik je rekao da će ove jedinice pomoći američkoj vojsci da "spreči agresiju" na, kako kaže, "najnovijem bojnom polju."

Ali nova vojna služba, koju nadgledaju američke vazduhoplovne snage, nema za cilj slanje vojnika u svemir. Umesto toga, štitiće američku imovinu, poput stotina satelita koji se koriste za komunikaciju i nadzor.

Američka sekretarka ratnog vazduhoplovstva Barbara Baret rekla je da će ove jedinice imati oko 16.000 vazduhoplovaca i civilnog osoblja.

Trampova administracija izdvojila je 40 miliona dolara za finansiranje svemirskih snaga u prvoj godini.

izvor

Logged
kilezr
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 332« Reply #22 on: January 20, 2020, 03:20:19 pm »


 Sve je OK. Velesila BiH je usvojila ZAKON !

  https://www.espreso.rs/svet/bosna/496991/putin-i-tramp-mogu-da-odahnu-bosna-se-obavezala-da-nece-okupirati-mesec-ovo-nije-vic
 
 Većina poslanika koje je RSE anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mesec i druga nebeska tela

Objavljeno: 18.01.2020. 08:21h
Bosna i Hercegovina se obavezala da neće okupirati Mesec ni druga nebeska tela, piše u dokumentu koji je ratifikovan u četvrtak na sednici Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

Reč je o Ugovoru o načelima kojima se uređuje delovanje zemalja u istraživanju i korišćenju svemira kojim se BiH obavezuje, između ostalog, da neće u svemiru koristiti nuklearno naoružanje.

U ugovoru stoji da svemir, uključujući Mesec i druga nebeska tela, nije predmet nacionalnog prisvajanja na osnovu zahteva za suverenitetom, putem korišćenja ili okupacije, ili bilo kojim drugim sredstvima.

"Pravila korišćenja svemirskih resursa mogla bi pričekati, bar dok se ne urede ovozemaljska", izjavio je za Radio Slobodna Evropa Mirko Šarović, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Parlamentu BiH.

"Nećemo da kažemo da je ono nebitno i nevažno, ali u ovoj našoj zbilji, stvarnoj životnoj i političkoj, treba dati šansu onim našm životnim pitanjima boljeg života, ekonomije i razvoja kao dominantne teme. Sve ostalo je margina i smatram da možda nije vreme za pitanje te vrste, ne samo ovog nego i drugih", naveo je Šarović.

Većina poslanika koje je RSE anketirao u holu zgrade Parlamentarne skupštine BiH, međutim, nije ni znala šta se nalazi u materijalu kojim se BiH obavezuje da neće okupirati Mesec i druga nebeska tela.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 742« Reply #23 on: January 25, 2020, 02:43:48 pm »

Tramp objavio logo američkih svemirskih snaga, koji neodoljivo podseća na "Zvezdane staze"
Tanjug 25.01.2020.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je na Tviter nalogu logo šestog roda oružanih snaga Sjedinjenih Država, Svemirskih snaga, koji je sam osnovao, a koji podseća, kako se navodi u prvim komentarima, na popularnu seriju "Zvezdane staze".


* 01aa.jpg (195.29 KB. 1200x1200 - viewed 9 times.)


- Posle konsultacija sa našim najvišim vojnim liderima, dizajnerima i drugima, sa zadovoljstvom ću predstaviti novi logo za svemirske snage Sjedinjenih Država, Šesti rod naše veličanstvene vojske - napisao je Tramp ispod grafičkog prikaza strelice usmerene prema gore iznad planete, dok su u pozadini zvezde.

Zbog velikog broja komentara na društvenim mrežama, Pentagon je saopštio da je reč o simbolu koji se koristi u američkim vazdušnim snagama od 1942. godine, što je mnogo ranije od televizijske serije koja je nastala 1966. godine.

Izvor: www.blic.rs

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 31 777« Reply #24 on: January 25, 2020, 04:14:08 pm »

* space force.jpg (296.26 KB. 1920x1080 - viewed 10 times.)
* spaceforce_to_command.jpg (211.43 KB. 1280x800 - viewed 12 times.)

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 11 360


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #25 on: January 25, 2020, 05:43:57 pm »

Ne možemo srušiti ozbiljniji meteor ako krene prema zemlji a kamoli neko svemirsko ratovanje.
Ovo su sve predstave za javnost političara koji nemaju rješenja za zemaljske probleme.  Tongue

poz.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 620


« Reply #26 on: January 25, 2020, 08:20:00 pm »

Mogu jedni drugima da onesposobljavaju veštačke satelite (samim tim da deluju na komunikacije, navigaciju i još koješta prema suparničkoj strani), u ograničenom obimu - i to je za sada obim svemirskog rata. Čak i u ovoj fazi izgleda strahovito!

Hvala bogu, rat u svemiru još uvek je na nivou retorike!

JOš nisu počeli da rade konkretne stvari, ali imaju mogućnosti (USA, Kina, Rusija i Francuska verovatno).

Kad počnu - to je onda otvoreni rat, i biće ga i na nebu i na zemlji! 
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 742« Reply #27 on: February 23, 2020, 09:12:39 am »

Jurnjava ruskog satelita "Kosmos-2542" za američkim "USA-245": Sledi rat u vasioni?
Branko VLAHOVIĆ   23. februar 2020.

NA spisku prioritetnih ciljeva u eventualnom ratu velesila sigurno bi bili kosmički sateliti, bez kojih bi visokoprecizne navođene rakete bile potpuno beskorisne. Zbog toga je pažnju svih koji prate šta se zbiva u kosmosu izazvala situacija kada se ruski "satelit inspektor" približio američkom "satelitu špijunu".

To približavanje satelita bilo je razlog što je Komanda Američkih kosmičkih snaga protestovala i po diplomatskom kanalu izrazila zabrinutost. Sa kosmodroma "Pleseck" 25. novembra 2019. poletela je raketa "sojuz-2.1V", koja je u kosmos dovezla satelit "Kosmos-2542". Ništa ne bi bilo sporno da ruski satelit nije došao u blizinu američkog optičkog špijunskog satelita "USA-245", i to najnovijeg modela koji šalje informaciju u realnom vremenu.

Devetog i desetog decembra 2019. američki satelit je pokušao da napravi manevar i pobegne od pratioca. Ali i posle manevra "rus" mu se primakao na 150 kilometara. Ta jurnjava je nastavljena i u januaru 2020, da bi se u februaru oglasio NATO. U izjavi američkim medijima general Džon Rejmond, komandant Kosmičkih snaga SAD, kazao je da takvi incidenti u kosmosu mogu da stvore opasnu situaciju. To je bio prvi slučaj da su američki generali javno saopštili da se njihov satelit našao u konkretnoj opasnosti. Američki ekspert za kosmičku bezbednost Brajan Vajden smatra da Rusi pomoću svojih satelita mogu da utvrde koje objekte snimaju Amerikanci.

Doduše, eksperti priznaju da Rusi ne krše dogovore ni međunarodno pravo jer do sada nije bilo nikakvih dokumenata kojim bi se preciziralo na kojoj razdaljini se sateliti mogu ili ne smeju približiti.

I Rusija želi da obezbedi svoje satelite u kosmosu. Zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko je u intervjuu časopisu "Radioelektronske tehnologije" kazao da Rusija želi do 2027. godine u okviru programa naoružavanja da stvori zaštitu svojih satelita. Ministarstvo odbrane RF 2019. je saopštilo da je sa kosmodroma "Pleseck" lansiran satelit "Kosmos-2542" na bazi unificirane višefunkcionalne kosmičke platforme. Osim što taj satelit može da kontroliše stanje ruskih satelita u kosmosu on i snima površinu Zemlje. Pomoću satelita "Kosmos-2535" i "Kosmos-2536", Rusi mogu da saznaju pokušavaju li njihovi protivnici da utiču na ruske kosmičke satelite.

- Militarizacija kosmosa je neizbežna, bez obzira na to koliko se tome protivio jedan broj političara i naučnika - tvrdi bivši zamenik načelnika operativne uprave Generalštaba odužanih snaga RF, general-pukovnik Valerij Zaparenko. Generalni direktor "Roskosmos" Dmitrij Rogozin je izjavio da Rusija prati razvoj američkih kosmičkih snaga i neće dozvoliti da SAD imaju balističko oružje u kosmosu.

UBICE SATELITA

U Rusiji ne skrivaju da je u junu 2019. uspešno provedena još jedna proba hipersonične rakete "A-235 nudolj", koju novinari ali i eksperti nazivaju "ubicom satelita". Inače pravljenjem "Nudolja" bavi se korporacija "Almaz-Antej", koja je napravila S-300, zatim S-400 i S-500.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 742« Reply #28 on: March 05, 2020, 04:19:58 pm »

Amerika i NATO uskoro šalju oružje u svemir
NovostiOnline   04. mart 2020.

Moskva smatra da može da se dogodi da SAD i njihovi NATO saveznici uskoro pošalju oružje u svemir, a to je veoma opasan scenario, izjavio je šef odeljenja za pitanje neširenja i kontrole naoružanja pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Vladimir Jermakov.

„Nije isključeno da ćemo u najskorijoj budućnosti postati svedoci pojave u kosmosu oružanih komponenti američkog potencijala, a možda i ostalih članica NATO, koje su američki saveznici, a to predstavlja veliku pretnju. Mi ćemo, s naše strane, i dalje činiti sve da to sprečimo”, istakao je Jermakov.

Prethodno je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da Moskva poziva zapadne države da razrade zajednički prihvatljive mere, koje bi sprečile oružane sukobe u kosmosu. Krajem prošle godine, američki predsednik Donald Tramp je objavio o stvaranju Svemirskih snaga, a generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je govorio o planovima da se kosmos prizna kao nova operativna sfera Alijanse.

Istovremeno, kako uverava Stoltenberg, NATO ne planira da tamo rasporedi svoje naoružanje.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 25 queries.