PALUBA
October 16, 2018, 08:43:53 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i spambox...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 52   Go Down
  Print  
Author Topic: Vesti iz Kosmonautike  (Read 183933 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #645 on: January 10, 2017, 09:28:11 pm »

NASA napravila iglo na naduvavanje za život na Marsu
derstandard.at / M.A.   10.01.2017.

Stručnjaci Nasinog dizajnerskog studija “Lengli” u Vridžiniji napravili su projekat kupole na naduvavanje koja bi u kombinaciji s vodom mogla da posluži kao prvi stambeni objekat i istraživačka stanica na Marsu.


* 01.jpeg (19.62 KB. 470x410 - viewed 73 times.)


“Ledena kupola na Marsu” (Mars Ice Dome) ima deo na naduvavanje, koji je lagan i može lako da se transportuje. Kada se naduva, spoljašnji omotač se puni vodom i zamrzava. Na Crvenoj planeti ima dovoljno vode u zamrznutom stanju, na primer u Ravnici Utopija. Mogućnost korišćenja ovih podzemnih rezervoara ionako je jedan od preduslova kolonizacije Marsa, pa se već radi na odgovarajućim konceptima. Odlična zaštita od kosmičkog zračenja dodatna je prednost vodenog, odnosno ledenog sloja. Smrtonosno zračenje čestica visoke energije spada u najveće rizike astronautičkih misija na Mars. Dovoljno debeo vodeni sloj štitio bi stanare igloa izvesno vreme, osim toga, mogao bi da posluži za vodosnabdevanje.


* 02.jpeg (26.91 KB. 470x322 - viewed 64 times.)


“Materijali od kojih će biti napravljena stanica treba da budu takvi da godinama izdrže negostoljubive uslove na Marsu”, kaže Šila En Tibo sa instituta “Lengli”. U saradnji sa stručnjacima za materijale već su nađena moguća rešenja, pri čemu se vodilo računa o tome da materijali propuštaju barem malo svetlosti u unutrašnjost igloa, kako bi atmosfera bila prijatnija. Sudeći prema prvim geološkim modelima za izvlačenje rezervi vode ispod površine Marsa, “Mars Ice Dome” bi mogao potpuno da se napuni u roku od 400 dana. Ovo je mnogo jednostavnije rešenje od izgradnje objekata ispod zemlje, pa bi stanica mogla da bude završena i pre nego što stanari dođu, a to bi imalo dragocen psihološki efekat. “Bilo bi divno da novi dan bude spreman za useljenje kada posle višemesečnog putovanja kroz svemir najzad stignu na Mars”, kaže Kevin Kempton sa instituta “Lengli”.

Izvor: www.blic.rs

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 496« Reply #646 on: January 15, 2017, 01:30:31 pm »


* 486.jpg (41.76 KB. 586x650 - viewed 75 times.)


 Grin

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 16 562


« Reply #647 on: January 15, 2017, 08:37:24 pm »

Božo, zar nisi kući laugh?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 496« Reply #648 on: January 15, 2017, 08:38:33 pm »

Jurcam malo okolo Smiley
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #649 on: February 02, 2017, 09:34:01 am »

Mlečni put kroz univerzum gura misteriozna sila
CNN , T. Č.   02.02.2017.

Nevidljiva i misteriozna sila gura našu galaksiju Mlečni put kroz svemir, tvrdi novo istraživanje. Iako ovo možda ne deluje kao prijateljski gest, takozvani "Dipole Repeller" zapravo pomaže našoj galaksiji na putovanju kroz svemir.


* 01.png (211.91 KB. 470x261 - viewed 63 times.)


Istraživači su znali da se galaksija kreće relativnom brzinom u poslednjih tridesetak godina, ali nisu znali zašto. Ako bolje razmislimo, sve se kreće, Zemlja, Sunce, pa i Mlečni put i to oko dva kilometra po satu. Ali to nije besciljno putovanje. Istraživači su dugo verovali da je naša galaksija privučena područjem koje je bogato desetinama grupa različitih galaksija, pod nazivom "Šejpli superklaster". Kako su objasnili naučnici, galaksije lete od jedne do druge zbog širenja univerzuma.

- Međutim, svaka od njih zbog svojih novih "suseda" doživljava gravitacionu vuču, što dalje izaziva devijantno kretanje, ka regionima velike gustine i daleko od oblasti gde je ona smanjena - rekao je Brent Tali, jedna od autora studije. Uz pomoć moćnih teleskopa, istraživači su uspeli da stvore 3D mapu toka galaksije. Galaksije kao naš Mlečni put imaju tendenciju da se kreću što dalje od retkih i praznih oblasti ka onima gde je gužva i gde je velika koncentracija galaksija. Tokom mapiranja kretanja, Tali i njegove kolege su pronašle obrazac kretanja i tzv. "Dipole Repeller" koji "gura" Mlečni put.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #650 on: March 21, 2017, 09:14:19 pm »

Novi Nasin cilj -Tramp odobrio dodatna finansijska sredstva za istraživanje Marsa
Tanjug   21.03.2017.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je danas zakon kojim se istraživanje Marsa definiše kao novi cilj Američke svemirske agencije (NASA).

Novi zakon predviđa dodatnih 19,5 milijardi dolara za finansiranje NASA u ovoj budžetskoj godini, koja počinje 1. oktobra. Tramp je nedavno poslao Kongresu predlog zakona kojim se za sledeću godinu predviđa dodatnih 19,1 milijardi dolara za svemirsku agenciju. Nove mere predviđaju da se ljudska eksplotacija Marsa uvrsti među ciljeve NASA. Takođe se izdaje uputstvo da NASA upravlja svemirskim programima koji će pomoći ljudima da istraže Mars i druge destinacije. Američki predsednik potpisao je zakon u Ovalnom kabinetu u Beloj kući okružen astronautima i sponzorima tog programa, među kojima su bili senatori Ted Kruz i Marko Rubio.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #651 on: March 22, 2017, 06:51:41 am »

Epohalna tvrdnja - "Misteriozni zvuci iz svemira su zapravo letelice naprednih civilizacija?"
T.Čukić , Index   21.03.2017.

Misteriozni brzi radio-impulsi (FRB), kakvi povremeno stižu iz svemira do naše planete, mogli bi da budu kreacija tehnološki naprednih civilizacija, tvrdi naučni dvojac u novoj studiji koja je predstavljena u časopisu "Astrophysical Journal Letters".


* 101.jpeg (7.48 KB. 470x352 - viewed 50 times.)


Takvi brzi talasi bi mogli, kako navodi istraživanje, da se stvaraju u naprednim tehnologijama razvijenim za pokretanje svemirskih letelica do velikih brzina. Razvoj tehnologija se odvija i planira i na Zemlji, pa priča o signalima može da se razmotri i iz ljudske perspektive. Poslednjih godina u planovima za duža međuzvezdana putovanja sve se češće pomninje mogućnost da letelice ubrzavaju pomoću solarnih jedara, a ne uz pomoć velikih količina raketnog goriva koje je jako veliki teret za letelicu, a i brzo se troši. Takva solarna jedra mogla bi da se potiskuju močnim zracima lasera smeštenih na Zemlji. Naime, svetlost, iako nem amasu, sadrži energiju koja na površini poput ogledala u koju udara stavra potisak. Budući da se naša galaksija rotira, koncentrisana svetlost takvih lasera bi šarala svemirom poput svetlosti svetionika, pa bi na kraći vremenski period mogla da pogodi i neku planetu nastanjenu vanzemaljcima u nekoj drugoj galaksiji u odnosu na koju se naša okreće. Na tja način mi bismo nehotice nekoj stranoj civilizaciji poslali signal koji bi im otkrio da postojimo. Čak bi mogao da ptkrije gde se tačno nalazimo, što je možda jedina mana ovog dizajna, piše Index.hr. Brzi radio impusli bi mogli da budu posebno jaki ako su cibilizacije koje ih stvaraju dovoljno razvijene da mogu efikasno da proizvode i usmeravaju velike količine nergije. Da li bi ovi impulsi vanzemaljaca imali baš takvu prirodu i snagu kakva je poslednjih godina zabeležena teleskopima na Zemlji? Za moguće odgovore na ova pitanja valja podrobnije analizirati šta tačno tvrde autori nove studije.


* 102.jpeg (9.42 KB. 470x294 - viewed 56 times.)


Niko ne zna kako nastaju impulsi

Prvi FRB zabeležen je 2001. godine australijskim radio-teleskopom Parkes, a u arhivskim podacima otkriven je tek šest godina kasnije. Neobičan signal, nazvan Lorimer, došao je negde iz smera Malog Magelanovog oblaka, malene galaksije koja se okreće oko našeg Mlečnog puta. Trajao je samo pet milisekundi, ali za to vreme blještao je snagom 100 miliona Sunaca. Ukupna energija kratkog signala bila je jednaka energiji koju Sunce proizvede u mesec dana. Niko kasnije nije zabeležio da se Lorimer ponovio. Do današnjeg dana ukupno je zabeleženo 17 sličnih FRB-ova, ali za sada niko ne zna kako oni nastaju. Uglavnom se tumače kroz tri hipoteze. Prema jednoj mogli bi da ih stvaraju parovi neutronskih zvezda i crnih rupa koje kruže jedna oko druge. Kako kruže, njihova magnetna polja stvaraju elektricitet i elektromagnetske talase. Prema drugoj to bi mogle biti egzotične crne rupe koje nastaju kada centrifugalna sila rotirajućih, supergustih zvezda prestane da bude dovoljna da poništava njihovu tendenciju da se uruše pod uticajem vlastite gravitacije. U kritičnom trenutku urušavanja magnetno polje bi moglo da se odvoji od zvezde pri čemu bi se oslobodila velika energija u obliku elektromagnetnih talasa. Ali Manasvi Lingam sa Harvarda i Abraham Loeb iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan smatraju da postoji ceo niz zanimljivih podudarnosti koje govore u prilog trećoj tezi u kojoj kao mogući izvor FRB-ova ne bi trebalo isključiti vanzemaljce.

- FRB-ovi su izuzetno sjajni i vrlo kratki, a nastaju na velikim daljinama. Za sada nismo sa sigurnošću otkrili nikakav mogući prirodni izvor FRB-ova - rekao je Loeb dodavši kako vredi istraživati mogućnost da su njihovi izvori veštačke prirode. Pre svega treba istaknuti da Lingam i Loeb u svom radu ne tvrde da su tvorci FRB-ova inteligentni vanzemaljci. Oni samo kreću od pretpostavke da takva mogućnost postoji, pa potom postavljaju pitanje kako bi izgledala tehnologija potrebna za njihov nastanak. Konvencionalnim raketama za pokretanje treba gorivo koje ima veliku masu. Ako letelicu želimo ubrzati do veće brzine, treba nam više goriva, a to podrazumeva još veće zalihe goriva koje imaju još veću masu za čije je ubrzavanje potrebno još više goriva i tako u nedogled. U svakom slučaju vrlo je teško zamisliti kako bi se u svemir mogla lansirati raketa koja bi imala dovoljno konvencionalnog goriva da se ubrza do brzina koje bi bile uporedive s brzinom svetlosti.


* 103.jpeg (122.24 KB. 470x421 - viewed 63 times.)


Lingam i Loeb smatraju da bi se pogon na bazi jedara i lasera na većoj skali mogao koristiti i za pokretanje većih letelica. Prema njihovoj ideji za takvu tehnologiju najbolji bi bili upravo radio-talasi, a ne vidljivi deo spektra. U svojoj studiji dvojac je izračunao kako bi tehnologija izgledala kada bi se energija potrebna za stvaranje usmerenih zraka proizvodila u solarnim elektranama. Kada bi planeta vanzemaljaca bila dvostruko veća od Zemlje i kada bi se nalazio u Zoni zlatokose, na njegovu površinu padalo bi dovoljno energije matične zvezde da se letelica teška miliona tona ubrza blizu brzine svetlosti pre nego što bi odmakla previše daleko da je potisak može dalje ubrzavati. Za poređenje, Međunarodna svemirska stanica teži oko 420 tona. Takav bi sistem bio idealan za transport velikog broja ljudi iz jednog planetarnog sistema u drugi. Pritom bi na drugom kraju putovanja, na odredištu, trebalo da postoji sličan sistem za usporavanje letelice. Proračuni američkog tima pokazali su takođe da bi se sitem mogao jednostavno hladiti vodom. Drugim rečima, njegova izgradnja bila bi tehnološki impozantna, alui u zakonima fizike ne postoji ništa zbog čega bi bila nemoguća. Znači li to da su tvorci FRB-ova stvarno vanzemaljci? Ne, ali proračuni pokazuju da tu ideju za sada ne treba potpuno isključiti. Barem tako veruju Lingam i Loeb.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #652 on: April 04, 2017, 08:24:36 pm »

Vanzemaljske poruke? Naučnici tvrde: Čudni zvuci iz svemira stižu sa tri lokacije
T. Č.   04.04.2017.

Brzi radio-impulsi iz svemira zbunjuju naučnike još od vremena kada su ih prvi put detektovali pre 10 godina. Neki sugerišu da ti misteriozni impulsi mogu biti znak da vanzemaljci pokušavaju da komuniciraju s nama, ali takvih potvrda nema.

Zasad, pouzdano znamo samo to da potiču iz dubokog svemira. Brzi radio-impulsi su radio-emisije koje se javljaju povremeno i nasumično, zbog čega se teško detektuju i proučavaju. Potpuna je nepoznanica odakle tačno potiču i šta bi moglo da proizvede tako kratke i oštre signale

- Najbizarnije objašnjenje je da je reč o vanzemaljskim porukama - kaže profesor Metju Bejls sa tehnološkog univerziteta Svinburn u Melburnu, koji je doprineo novom istraživanju. On je sa kolegama sa Nacionalnog univerziteta Australije detektovao impulse uz pomoć radio-teleskopa Molonglo postavljenog u blizini Kanbere. Koristeći specijalne softvere koji filtriraju ključne informacije u izobilju podataka koje prikuplja moćni Molonglo, naučnici su otkrili moguće lokacije za tri brza radio-impulsa. Sva tri su u dubokom svemiru, ali jedan od njih možda potiče iz jedne galaksije, piše Dejli Mejl. Istraživanje je objavljeno u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society", a daljim istraživanjima trebalo bi da otkrijemo odakle zaista potiču misteriozni signali.

Izvor: www.blic.rs
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 16 562


« Reply #653 on: April 07, 2017, 07:23:37 pm »

Одакле год да су ти импулси кренули прошло је најмање неколико хиљада (а вероватно и знатно, знатно више) година од момента када су послани. Чак и да их је послала нека ванземаљска цивилизација она је у вом моменту другачија.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #654 on: April 07, 2017, 07:26:34 pm »

Činjenica je da naučnici pojma nemaju odakle su stigli ovi impulsi i onda im je najlakše da kažu iz dubokog svemira.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #655 on: April 11, 2017, 09:21:53 am »

Naučnici prvi put otkrili atmosferu oko neke planete van Sunčevog sistema
T. Č.   11.04.2017.

Naučnici su prvi put uspeli da detektuju atmosferu oko jedne egzoplanete. Proučavali su planetu GJ 1132b, koja je udaljena 39 svetlosnih godina, a a skoro dva puta je veća od Zemlje.


* 01.jpeg (14.58 KB. 470x449 - viewed 59 times.)


Njihovi nalazi sugerišu da je “super-Zemlja” obavijena debelim slojem gasa, koji predstavlja ili vodenu paru ili metan ili njihovu mešavinu. Studija je objavljena u časopisu “Astronomical journal” . Otkriće atmosfere i njeno opisivanje je veoma važan korak u potrazi za životom van Sunčevog sistema, međutim malo je verovatno da je ova planeta naslejiva, jer temperatura na njoj dostiže vrtgolavih 370 stepeni Celzijusa.


* 02.jpeg (19.04 KB. 470x264 - viewed 52 times.)


- Najviša temperatura okruženja u kome je pronađen život na Zemlji iznosi 120 stepeni Celzijusa. Međutim, sama činjenica da je otkrivena atmosfera, daje jednu novu nadu - rekao je doktor Džon Sautvort sa instituta Kile. Sama planeta je otkrivena još 2015. godine i nalazi se u orbiti zvezde koja je znatno manja, hladnija i tamnija od našeg Sunca. I dok je sama promena u svetlosti zvezde ukazala na planetu, naučnici su nastavili da proučavaju i način na koji molekuli u atmosferi apsorbuju svetlost, kako bi otkrili sastav.

- Otkrili smo da planete oko zvezda sa manjom masom mogu da imaju atmosferu i da, pošto ih u svemiru ima tako mnogo, možemo da očekujemo da na nekoj od njih ima života - rekao je Sautvort.

Izvor: www.blic.rs

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 535


« Reply #656 on: April 11, 2017, 07:48:21 pm »

Ova vest zaista deluje kao naučna fantastika!

Kakvi instrumenti su potrebni da se na planeti udaljenoj 30 svetlosnih godina od nas detektuje atmosfera. Zaista impresivno!
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 400« Reply #657 on: April 11, 2017, 08:11:05 pm »

Ova vest zaista deluje kao naučna fantastika!

Kakvi instrumenti su potrebni da se na planeti udaljenoj 30 svetlosnih godina od nas detektuje atmosfera. Zaista impresivno!

У принципу, није то толико компликовано. Спектрометар се упари са телескопом и анализом свјетлости посматраног објекта дознајемо састав његове атмосфере и сл.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #658 on: April 15, 2017, 10:11:16 pm »

12 zanimljivosti koje možda niste znali o Sunčevom sistemu
V. V./ Novosti online   15. april 2017.

Sunčev sistem je pomalo bizarno mesto sa neobičnim planetama, misterioznim lunarnim objektima i čudnim pojavama


* ThinkstockPhotos-464902060.jpg (39.42 KB. 620x426 - viewed 71 times.)


U nastavku vam predstavljamo najzanimljivije činjenice o planetama, kometama i drugim neverovatnim objektima širom Sunčevog sistema.

Uran je nagnut u stranu

Na prvi pogled, Uran izgleda kao bezlična plava lopta, ali ovaj gigant na spoljašnoj strani Sunčevog sistema je prilično neobična pojava. Pre svega, njegova osa rotacije je položena na bok, skoro u ravan njegove revolucije oko Sunca iz razloga koji je nejasan naučnicima. Jedno od najverovatnijih objašnjenja leži u nekoj vrsti jednog ili više velikih sudara u davnoj prošlosti.

Još jedna neobičnost Urana jesu njegovi prstenovi. Otkriveni su 1977. godine, kada je Uran zaklonio zvezdu. Kasnije analize su pokazale da su preko zvezda prelazili Uranovi prstenovi.

Relativno skoro, astronomi su primetili oluje u atmosferi Urana nekoliko godina nakon njegovog najbližeg pristupa Suncu, kad se atmosfera najviše zagreva.

Mars ima najveći vulkan

Iako se sada čini prilično mirnim, u prošlosti su se na Marsu dešavale velike erupcije vulkana. Ovo uključuje i „Olympus Mons“, najveći vulkan koji je ikada otkriven u Sunčevom sistemu.Proteže se na 602 km (što je otprilike veličine Arizone) i visok je 25 km, što je trostruko više od Mont Everesta, najviše planine na zemlji.

Mars ima i najdužu dolinu

Sistem kanjona „Valles Marineris“ na Marsu se proteže na 4.000 km, što je 10 puta duže od Grand Kanjona na Zemlji. Ova dolina nije primećena sve do globalne misije mapiranja Mariner 9 1971. godine, a ono što je još neverovatnije je da je ova dolina dugačka koliko i SAD.

Venera ima supermoćne vetrove

Venera je paklena planeta s visokim temperaturama i visokim pritiskom na površini. Čak i iznad površine, ova planeta ima bizarno okruženje. Naime, naučnici su otkrili da je njen protok gornjih vetrova 50 brži od rotacije Venere. Evropska letelica Venera Ekspres je u periodu od 2006. do 2014. godine pratila vetrove duži period i uočila periodične varijacije, a takođe je otkrila da vetrovi jačine uragana postaju sve jači vremenom.

Letelica je posetila svaku planetu

Naučnici istražuju svemir više od 60 godina i zahvaljujući njima možemo da saznamo i vidimo dovoljno fotografija nebeskih objekata. Pre svega, bitno je da su letelice posetile sve planete u Sunčevom sistemu. Najviše podataka i najviše preleta su obavile Nasine letelice Vojadžer 1 i Vojadžer 2, koje su napustile Zemlju 1977. godine i još skupljaju podatke izvan Sunčevog sistema u međuzvezdanom prostoru.

Merkur se i dalje smanjuje

Mnogo godina su naučnici verovali da je Zemlja jedina tektonski aktivna planeta u Sunčevom sistemu.To se promenilo nakon što je letelica MESSENGER (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) sprovela prvu misiju na Merkuru, mapiranjem cele planete i dobijanjem novog pogleda na funkcije na njenoj površini. Otkriveno je da se ispod užarene površine planeta Merkur hladi, a posledica tog procesaje njeno skupljanje.

Planine na Plutonu

Pluton je dugo bio smatran za devetu planetu, ali sada pripada patuljastim planetama. U neverovatna otkrića na Plutonu spadaju ledene planine visoke 3.300 metara, što ukazuje na to da je Pluton bio geološki aktivan pre 100 miliona godina. Ipak, geološka aktivnost zahteva energiju, a izvor te energije unutar Plutona je i dalje misterija.

Velika crvena pega na Jupiteru se smanjuje

Osim što je najveća planeta u Sunčevom sistemu, Jupiter je takođe domaćin najvećih oluja. Poznata kao Velika crvena pega, primećena je još 1600-tih godina, a niko ne zna zašto oluja besni vekovima. Međutim, poslednjih decenija se javila još jedna misterija. Mrlja je sve manja, pa se tako 2014. godine oluja protezala preko 16.500 km, što je polovina onoga što je ikad izmereno u istoriji na Jupiteru.

Većina kometa je primećena teleskopom za posmatranje Sunca

Komete su nekad bile proizvod astronoma amatera, koji su noći provodili posmatranjem neba kroz teleskop. Dok su neke profesionalne opservatorije takođe otkrivale komete, prava otkrića su počela 1995. godine lansiranjem Solarne i heliografske opservatorije. Od tada je letelica pronašla više od 2.400 kometa, što je neverovatno zato što je primarna misija posmatranje Sunca.

Neptun zrači više toplote nego što dobija od Sunca

plava planeta daje više toplote nego što dobija, a to je neobično jer je Neptun tako daleko od Sunca. Naučnici bi voleli da znaju odgovor, zato što se veruje da bi velika razlika u temperaturi mogla da utiče na vremenske prilike i procese na planeti. NASA procenjuje da je razlika između izvora toplote i vrhova oblaka -160 stepeni Celzijusa.

Saturn ima heksagonalne oluje

Saturnova severna hemisfera ima razjarenu šestostranu oluju nazvanu heksagon. Otkud baš ovaj oblik još je misterija, ali ono što znamo jeste da je ovaj šestougao ovde decenijama, ako ne i stotinama godina.

Sunčeva atmosfera je mnogo toplija od površine

Dok vidljiva površina Sunca, fotosfera, ima 5.500 stepeni Celzijusa, gornja atmosfera ima temperaturu od milion stepeni. Ova velika razlika u temperaturi za sada nema mnogo objašnjenja. NASA ima neke ideje odakle dolazi i kako se stvara grejanje: jedna od njih su toplotne bombe, koje se dešavaju kad se magnetna polja ukrste i poravnaju u koroni (zadnjem, spoljnem delu Sunčeve atmosfere), a drugo kada se talasi plazme kreću preko sunčeve površine u koronu.

Izvor: www.novosti.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 29 369« Reply #659 on: May 13, 2017, 06:46:36 am »

Naučnici pronašli vodu na planeti u udaljenoj galaksiji
Srna   13.05.2017.

Nakon najnovijeg istraživanja naučnici su otkrili velike količine vode u primitivnoj atmosferi jedne planete van Sunčevog sistema, izjavio je Dejvid Sing, profesor na Univerzitetu u Ekseteru.
 

* 01.jpeg (122.24 KB. 470x421 - viewed 54 times.)


Sing je rekao da je atmosfera ove planete, koja je od Zemlje udaljena oko 430 svetlosnih godina, "skoro u potpunosti sastavljena od hidrogena i helijuma, sa relativno oblačnim nebom". Tim međunarodnih istraživača, predvođen Singom i Hanom Vejkford iz Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), sprovodi istraživanje planete, koju su zbog veličine naučnici nezvanično nazvali "topli Neptun". Primitivna atmosfera ove planete navodi na pretpostavku da je nastala ili nakon što je Neptun nastao ili je nastala bliže svom suncu nego ledena planeta našeg solarnog sistema, prenosi "Sputnjik". Ovo otkriće moglo bi da promeni mišljenje naučnika o tome kako su nastali i kako su se razvijali planetarni sistemi u udaljenim galaksijama. Otkriće "toplog Neptuna" svima onima koji učestvuju u istraživanju svakako predstavlja događaj za pamćenje, što se ne može reći i za naziv planete, koju su naučnici zvanično nazvali "HAT-P-26b".

Izvor: www.blic.rs

Logged
Pages:  1 ... 39 40 41 42 43 [44] 45 46 47 48 49 ... 52   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.